Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Stauning Distillery

Distilleerderijen Posted on za, april 17, 2021 07:53:59

Stauning Distillery
Stauningvej 38
DK 6900 Skjern
Denemarken
+45 88 44 21 22
https://stauningwhisky.com
info@stauningwhisky.dk

Negen Vrienden

De start van de Deense Stauning distillery is op z’n zachts gezegd eigenaardig en doet wat denken aan de start van Mackmyra in Zweden. Negen vrienden (een dokter, een beenhouwer, een leraar, een helicopterpiloot en vier ingenieurs) besloten in 2005 om een distilleerderij op te starten in een oude slagerij. Ze hebben geen voorkennis over het maken van whisky, weinig  budget maar wel veel passie en de hulp van de natuur. Want ze hebben het Deense klimaat mee: wind, zee, heide en turf.

In augustus 2006 druppelde de eerste spirit uit de still. Hun ambitie op dat ogenblik? Zo’n 200 tot 400 liter whisky per jaar. Maar toen Jim Murray, de bekende auteur van de beruchte Whisky Bible hun spirit proefde en poneerde dat dit wel eens de beste geturfde whisky ter wereld kon worden, gingen de negen rond de tafel zitten met de bank om een compleet nieuwe distilleerderij te bouwen. Ondertussen hebben ook Diageo en Distill een vinger in de pap.

Noma

Voor hun whisky gebruiken ze enkel lokaal verbouwde gerst en rogge, maken ze gebruik van een moutvloer en kleine stills. Dat is volgens de negen het geheim achter het typische karakter van deze Deense whisky.

Het duurde nog tot 2011 alvorens de eerste flessen Stauning ook commercieel verkrijgbaar waren. Maar al snel werd Stauning een begrip in de Deense horeca. Zelfs het befaamde Noma besloot enkel nog Stauning whisky op de kaart te zetten. Langzaam maar zeker kreeg Stauning naamsbekendheid en een schare fans. In 2018 werd een volledig nieuwe distilleerderij gebouwd naast de oude – die omgetoverd werd in een bezoekerscentrum – en de productie flink opgedreven.

Range

Hoewel de productie ondertussen is opgedreven naar zo’n 80.000 liter per jaar, is het nog steeds niet makkelijk om Stauning vast te krijgen, ondanks het feit dat ze tot voor kort steevast in flesjes van 500ml werden gebotteld.

Onlangs werd de range in een nieuw jasje gestoken en kan je nu ook flessen van 700ml vinden. Op het moment van schrijven zijn er zo’n 150 verschillende expressies van Stauning uitgebracht.Kyrö Distillery

Distilleerderijen Posted on zo, april 04, 2021 06:35:56

Kyrö Distillery
Oltermannintie 6
61500 Isokyrö
Finland
+358 40 0748174
wearekyro@kyrodistillery.com
https://kyrodistillery.com/

Sauna

De legende wil dat vijf Finse vrienden – Miika Lipläinen, Kalle Valkonen, Mikko Koskinen, Jouni Ritola en Miko Heinilä – zich afvroegen waarom hun favoriete whisky – rye, of roggewhisky – niet in eigen land wordt gestookt. Er was volgens hen geen enkele reden waarom ze niet zelf hun geliefkoosde drank konden produceren. De vijf zaten op dat ogenblik, zoals de Scandinaviërs wel vaker doen, in de sauna.

Om onderdak voor hun nieuwe distilleerderij te vinden, maakten ze gebruik van een oude, verlaten zuivelfabriek in Isokyrö en doopte haar Kyrö Distillery. We zitten op zo’n 400 kilometer ten noorden van Helsinki. Hun eerste mash, gefermenteerd in de keuken van het ouderlijk huis van Kalle, lieten ze afstoken bij een bevriend craft distiller in Pori. Maar het was onmogelijk te voorspellen of hun new make ook tot een goeie rye whisky zou leiden. We schrijven 2012.

Pop-Up

 In 2014 lieten ze hun eigen stills het werk doen in de oude zuivelfabriek en schonken ze hun drankjes in Helsinki in een pop-up bar die grappig genoeg ‘Tourism Agency of Isokyrö’ gedoopt werd.

En terwijl de eerste roggewhisky rustig lag te slapen – je kan trouwens nog steeds barrels kopen, mocht je dat willen – lanceerden de jongens al gin en een roomlikeur. Hun eerste gin werd meteen uitgeroepen tot ‘Beste Gin for a Gin & Tonic’ in het Verenigd Koninkrijk en ze waren op twee dagen uitverkocht. Kyrö stond op de kaart.

Range

Al hun spirits worden gestookt van 100% rogge, maar in 2020 was hun bestseller… handsanitizer. Dat verbaast niemand, toch? Wat misschien wel zal verbazen is het feit dat het bedrijf in 2019 een omzet draaide van 44 miljoen euro! Ondertussen is de eerste whisky op de markt en is het uitkijken naar nieuwe releases van deze jonge vlegels.

Omdat ze over slechts kleine stocks beschikken, worden hun producten wel vermarkt in flesjes van 20cl en 50cl.Dornoch Distillery

Distilleerderijen Posted on zo, februari 07, 2021 06:42:28

Dornoch Distillery
Castle Close
Dornoch IV25 3SD
Scotland
+44 1862 810 637
info@dornochdistillery.com
https://www.thompsonbrosdistillers.com/

Dornoch Castle Hotel

De broers Phil en Simon Thompson kregen whisky met de paplepel mee. Hun ouders zijn immers de eigenaars van het prachtig gelegen Dornoch Castle Hotel, vlakbij Clynelish. Het hotel staat vooral bekend om zijn erg uitgebreide whisky bar, waarin zowel nieuwe als oude releases per dram te bestellen zijn.

De Thompson broers namen hun voorliefde voor whisky echter tot het next level en in 2016 – dankzij een crowdfunding ronde – richtten ze Dornoch Distillery op. In 2017 werd het eerst vat te slapen gelegd. De distilleerderij werd ondergebracht in een voormalig station van de brandweer en de broers hadden de grootste moeite om alle materiaal in dat gebouw onder te brengen. Ondertussen zijn ze verhuisd naar een groter gebouw.

Solera

Terwijl de meeste producenten zich voornamelijk toespitsen op de stills, het water en de vaten, zijn Phil en Simon vooral begeesterd door selectie van de beste gist, verschillende gerst variëteiten, het mouten, mashen en fermenteren. Hun grootste focus ligt dus op het maken van de perfecte wash.

Zo werd Cask #1, dat eind 2020 gebotteld werd, afgevuld met spirit die gestookt werd van de historische gerst Plumage Archer, een variëteit die voor het eerst gebruikt werd in 1905, maar vandaag de dag – omwille van de lage opbrengst – nog amper gebruikt wordt. Daarnaast gebruikten ze brouwersgerst in plaats van de veel meer gebruikte distilleerdersgerst. Tot slot ging de spirit in een ongewoon en moeilijk te krijgen oloroso solera vat. Dit is niet zomaar een vat dat met oloroso sherry geprepareerd werd. Goeie soleravaten, gebruikt voor de ‘opvoeding’ van sherry, worden amper door bodega’s verkocht en kunnen wel tot honderd jaar oud zijn.

Range

Alles begon, zoals dat vaak gebeurt bij nieuwe distilleerderijen, met het creëren van gin. Ze stookten tien experimentele batches om tot de huidige, populaire Thompson Brothers Organic Highland Gin te komen, die bovendien al enkele awards in de wacht sleepte. Daarnaast zijn de broertjes ook actief al onafhankelijk bottelaar met al flink wat prachtige release op hun cv, niet beperkt tot single malt. Ook grain, cognac en rum komen aan bod.

Nu is het vooral uitkijken naar hun eigen releases. Cask#1 kende alvast erg veel bijval. De 893 flessen (van 500ml) werden verkocht via een loterij-syteem en de broertjes geven duidelijk te kennen dat ze niet willen dat hun flessen worden doorverkocht. Om liefhebbers aan te sporen om hun fles te openen, haalden ze een geweldige Willy Wonka truuk uit: één fles heeft een gouden kurk die recht geeft op een eigen Octave vat bij DornochWaterford Distillery

Distilleerderijen Posted on zo, september 20, 2020 16:14:02

Waterford Distillery
Grattan Quay
Waterford City
Ireland
+353-(0)51.303.508
info@waterforddistillery.ie
http://waterfordwhisky.com

Where Barley is King, Provenance is All

Waterford werd opgericht in 2016 door Mark Reynier, die we uiteraard vooral kennen als de man die Bruichladdich nieuw leven inblies. Na de verkoop van die Islay distillery – waar Reynier overigens fel tegen gekant was – bleef hij niet bij de pakken zitten. Zijn obsessie naar een whisky waarbij hij zijn obsessie tot uiting kan brengen – terroir! – deed hem de Ierse zee overtrekken naar Waterford, zo halverwege tussen Dublin en Cork.

De gebouwen waarin de nieuwe, ultramoderne en groene distilleerderij werd ondergebracht, was voorheen een Guinness brouwerij.

Tèireoir

Voor Mark en zijn team is er maar één richtlijn: terroir – of zoals ze het met een vette knipoog naar Ierland (Eire op z’n Iers) noteren op de fles ‘Tèireoir’. Daarbij ligt de focus op gerstoogst die van één enkele boerderij komt om zo een whisky te ontwikkelen die een unieke smaak krijgt. ‘A taste of place & time,’ zoals Mark het zelf noemt. En ja, whisky in plaats van whiskey. Ook dat is de koppigheid van Mark Reynier.

Ze werken samen met niet minder dan 72 Ierse graanboeren die zowel organisch als biodynamisch te werk gaan en hun graan verbouwen op 92 verschillende bodemtypes. Elk type gerst is op die manier uniek en de batches worden dus afzonderlijk verwerkt. Dit betekent dus dat elk distillaat van één uniek type gerst gestookt wordt, wat betekent dat elke expressie van Waterford ook anders zal smaken.

Range

Hoewel er heel wat te doen was om de kleur en vorm van de fles, zit daar ook een verhaal achter. Waterford is van mening dat de consument maar al te vaak laat verleiden door de kleur van een whisky, dus kozen ze voor de ultraviolet blauwe fles. De strepen op de onderste helft van de fles zijn een eerbetoon aan de groeven in het veld nadat de boer geploegd heeft. Tot slot is er nog de glazen stop. Dat was een idee van Mark Reynier zelve, de mening toegedaan dat ze betrouwbaarder, maar ook properder zijn dan de klassieke kurken stop.

In 2020 verschenen er (tot nu toe) slechts 8 expressies, maar ze waren niet allemaal even makkelijk te krijgen in onze contreien. De Ballykilcavan en Bannow Island (beide Edition 1.1) waren verrassend snel uitverkocht en de Edition 1.2 is al op komst. De Ballymorgan en Sheestown zijn – bij mijn weten – niet eens op de Belgische markt verschenen. De Ratheadon wordt dan weer exclusief in Ierse winkels verkocht. De 1st Cuvée Pilgrimage is een distillery exclusive en dus enkel te koop indien je de ‘bedevaart’ naar Waterford maakt (of een vette portemonnee hebt om hem op de tweedehandsmarkt te kopen).Chivas Brothers Ltd

Distilleerderijen Posted on di, maart 24, 2020 06:31:06

Chivas Brothers
111-113 Renfrew Road
Paisley, Renfrewshire
PA3DY
United Kingdom
Tel +44 141 531 1801
http://chivasbrothers.com

Pernod Ricard

Pernod Ricard is een van ’s werelds grootste drankenconcerns met hoofdkwartier in Parijs. Ze zijn in niet minder dan 80 landen actief en stellen zo’n 18.000 mensen te werk. Naast Absolut Vodka, Beefeater gin, Martell Cognac, Havana Club rum, Malibu, Perrier-Jouët, Mumm champagne en Jameson Irish Whiskey, hebben ze ook een belangrijke voet aan de grond in de Schotse whiskyindustrie.

De Schotse whiskypoot is ondergebracht in Chivas Brothers Ltd. Ze bezitten Aberlour, Caperdonich, Glenburgie, Dalmunach, Glen Keith, Strathisla, Longmorn, Miltonduff, The Glenlivet, Strathisla, Tormore en Scapa. Strathclyde, de grain distillery in de Lowlands, behoort hen ook toe. Daarnaast hebben ze nog een heleboel blends op de markt. Denken we maar Chivas Regal, Ballantine’s, White Heather, Long John, Passport, Clan Campbell, King’s Ransom… de lijst gaat nog even door.

1909

 Chivas heeft zijn hoofdkwartier in Paisley, vlakbij Glasgow en begon zijn geschiedenis in Aberdeen in 1801, toen John Forrest een kruidenierszaak opstartte, die in 1838 werd overgelaten aan William Edward. Niet veel later trad James Chivas toe. Na de dood van Edward kwam John Chivas, jongere broer van James, in de zaak en werd ze herdoopt tot Chivas Brothers. Hoewel na hun dood de zaak werd overgenomen door zakenlui buiten de familie, bleef de naam behouden.

In 1949 werd het bedrijf opgekocht door drankengigant Seagram, inclusief Strathisla. In 1957 werd dan Glen Keith vlakbij Strathisla neergepoot. Aangezien de verkoop bleef boomen werd in de 1970s Allt-a-Bhaine en Braeval gebouwd om te kunnen blijven voldoen aan de vraag. In 1975 werden daar Glenlivet, Glen Grant, Aberlour, Edradour, Longmorn en Benriach aan toegevoegd. Sinds 2001 is Chivas onderdeel van Pernod Ricard, die een groot deel van de portfolio van Seagram overneemt.

Range

De range van Chivas Brothers kent bijna geen einde. Laat ons daarom even focussen op hun vlaggenschip: Chivas Regal. In 1909 werd de blend voor het eerst gelanceerd en wel meteen als 25-jarige, bedoeld als super premium blend voor de jet set in de States. Het werd meteen een bestseller. Maar oorlog, droogdlegging en een beurskrach gooiden roet in het eten. Na enkele moeilijke jaren komt een 12-jarige expressie uit. Het duurt nog tot 1997 alvorens de 18-jarige op de markt komt, maar het moutgehalte ligt aanzienlijk lager dan bij de vorige versies.

In 2013 verrast Chivas met de Chivas Regal Mizunara, die rijpte op Japanse eik. Zeker ook het vermelden waard is de Royal Salute, een luxe blend als eerbetoon aan de Britse kroon.Dingle Distillery

Distilleerderijen Posted on do, maart 19, 2020 06:10:17

The Dingle Whiskey Distillery
Dingle, Co. Kerry
Ireland
Tel +353-66-4029011
info@dingledistillery.ie
https://dingledistillery.ie/

Porterhouse

Dingle is een nieuwe ster aan het Ierse firmament, duidelijk een uitloper van de Ierse whiskey revival. De distilleerderij werd opgericht in 2012 in Dingle (aan de kust in het zuidwesten van Ierland) door drie vrienden: wijlen Oliver Hughes, Liam LaHart en Peter Mosley. Ze waren in 1996 begonnen met het brouwen van craft beer met hun Porterhouse Brewing Company, maar dat sloeg niet meteen aan. En dus besloten ze het geweer van schouder te veranderen en een artisanale distilleerderij op poten te zetten. Daarbij werden 25 jobs gecreëerd.

Om dit financieel voor elkaar te krijgen, lanceerden ze het zogenaamde Founding Fathers Programme, waarbij 500 vaten werden verkocht aan liefhebbers en investeerders. Elk vat werd individueel bedrukt met de naam van de eigenaar alvorens af te vullen met spirit. En aangezien de whiskey ondertussen meer dan drie jaar gerijpt heeft, kunnen ze gebotteld worden. Maar de eigenaars kunnen ook beslissen de whiskey nog verder te laten doorrijpen of om het vat terug te verkopen aan de distilleerderij. De eerste van deze vaten werden reeds in november 2017 gebotteld en warm onthaald.

’s Wereld Beste Gin

Dingle beschikt over drie pot stills en slaagt er in om twee vaten per dag te vullen met hun triple distilled spirit. Daarnaast beschikken ze nog over een still voor de productie van vodka en gin. Van de gin worden zo’n 100.000 flessen per jaar verkocht. Dat aantal zal wellicht toenemen, aangezien de Dingle Original Gin tijdens de World Gin Awards 2019 werd uitgeroepen tot ’s werelds beste gin!  De vodka is dan weer uitzonderlijk, omdat hij maar liefst 5 keer wordt gedistilleerd.

Het warehouse is gevuld met een panoply aan vaten: bourbon, oloroso, PX en port. De Founding Fathers – die de eerst 500 vaten konden kopen om de distilleerderij van het nodige startkapitaal te voorzien – konden zelf het type vat kiezen.

Range

Op 18 december 2012 werden de eerste vaten gevuld en op 19 december 2015 werd het eerste vat (Cask #2) gebotteld. Sindsdien zijn er al 4 batches gebotteld. Batch 1 was 100% bourbon matured en werd gebotteld op 46% (november 2016). Batch 2 zag het levenslicht in 2017 en is een vatting van zowel bourbon- als oloroso en PX-vaten, terwijl batch 3 uit 2018 dan weer op bourbon- en portvaten gerijpt had. Batch 4 uit 2019 is een combinatie van alle vier types vaten waarover Dingle beschikt.

Naast de reguliere batches heeft Dingle ook 4 batches op vatsterkte gebotteld, telkens gelimiteerd tot 500 flessen (een knipoog naar de Founding Fathers) en drie releases van Dingle Single Pot Still Whiskey.Valinch & Mallet

Distilleerderijen Posted on wo, maart 11, 2020 06:14:50

Valinch & Mallet
London, UK
info@valinchandmallet.com
http://www.valinchandmallet.com/

DNA

Twee Italiaanse vrienden met een volledig verschillende achtergrond – Davide Romano, bankwezen en Fabio Ermoli, wijnimporteur – kwamen in september 2015 op het idee om een nieuwe onafhankelijke bottelaar uit de grond te stampen. Volgens hun is er geen grotere vreugde in het leven dan je passie tot leven te brengen en die passie bleek Scotch whisky te zijn. Voeg daar de inherente liefde voor kunst en schoonheid aan toe die elke Italiaan in zijn DNA heeft en je weet dat er iets moois van gaat komen.

Voor de naam van hun bedrijf grepen ze terug naar twee tools die ambachtslui in het warehouse elke dag hanteren. Een valinch is de pipet waarmee samples uit een vat kunnen gehaald worden, terwijl de mallet een kleine hamer is die gebruikt wordt om de bung zowel uit als weer in het vat te kloppen. Valinch & Mallet is het geworden, met als logo een typisch Schotse knoop.

Single Casks

Single casks selecteren is geen wetenschap, maar een kwestie van smaak en voor Romano en Ermoli is het een kwestie van steeds op zoek te gaan naar het ware distilleerderijkarakter. Ze zullen dus eerder opteren voor wat ze zelf lekker vinden dan wat goed zal verkopen. Dat merkt je ook als je hun range bekijkt. Er zitten vaak distilleerderijen tussen die als minder ‘sexy’ worden beschouwd, maar de pareltjes die beide heren bottelen bewijzen wel dat hun strategie werkt. Want Valinch & Mallet zit aardig in de lift.

Ze kiezen er ook steevast voor om hun single casks zonder koelfiltratie of bijkleuring te bottelen. Zelden wordt de whisky nog versneden – vooral dan jonge whisky die wel eens agressief kan overkomen, wederom een keuze van smaak – het overgrote deel wordt op vatsterkte gebotteld. De heren zijn er ook in geslaagd om een mooie fles te presenteren met prachtige labels en metalen plaatjes die je vertellen van welke distilleerderij de whisky afkomstig is en op welk type vat hij gerijpt heeft, alsook een dop van was.

Range

Hoewel Davide en Fabio begonnen zijn met Scotch single malt, duurde het niet lang alvorens ze ook vaten naar hun gading vonden met grain, Ierse en Amerikaanse whiskey en zelf rum.

Davide (en in mindere mate Fabio) kan je regelmatig tegen het lijf lopen op verschillende festivals in Europa en daarbuiten, waarbij hij steeds een hele mooie en uitgebreide selectie flessen aanbiedt om te proeven.Carsebridge Distillery

Distilleerderijen Posted on do, februari 13, 2020 06:46:07

Carsebridge Distillery
Carsebridge Road
Alloa
Clackmannshire FK10 3LU
Scotland
Gesloten sinds 1983

Carsebridge Distillery

Lowland

Alloa staat bekend om zijn vele brouwerijen. Het leek dan ook de perfecte plek te zijn voor John Bald om daar zijn distilleerderij neer te poten. Hij had immers toegang tot nabijgelegen steenkoolmijnen, water uit de Gartmorn Dam en graan kon aangeleverd worden via de Alloa Harbour. We spreken 1798. Wanneer de distilleerderij een jaar later opent, stookt ze initieel zelfs moutwhisky en zal dat blijven doen tot 1852.

Wanneer de bekende whiskyschrijver Alfred Barnard zo’n negentig jaar na de oprichting de distilleerderij bezoekt, stelt hij vast dat het al een mastodont is met een output van zo’n 6 miljoen liter, één van de grootste producenten op dat ogenblik (enkel Caledonian in Edinburgh was nog groter).

Grain

Bijna een eeuw lang bleef Carsebridge in handen van de Bald familie (na het overlijden van John in 1844 nam zoon Robert over, maar die gaf ze twee jaar later zelf door aan zijn broef John Jr). Het is John Jr die in 1852 besliste de productie van moutwhisky stop te zetten en over te schakelen op grain. Hij had immers begrepen dat de vraag naar grain whisky voor de blends exploderende was. Hiervoor verving hij de alambieken door twee Coffey Stills.

Warehouses

In 1877 wordt Carsebridge één van de oprichters van DCL – Distillers Company Limited, één van de voorlopers van Diageo. In 1966 ging ze op in Scottish Grain Distillers. Een derde Coffey Still werd geïnstalleerd. Maar in 1983 – in volle crisis – wordt de distilleerderij gesloten wegens overproductie (lees: onderconsumptie). Enkel de kuiperij bleef nog bestaan, maar ook die moest er in 2011 aan geloven. De kuiperij van Cambus werd volledig vernieuwd en alle productie van vaten verhuisde definitief.

Range

Van Carsebrigde werden de laatste jaren enkel onafhankelijke bottelingen met hoge leeftijd gespot, maar gezien de distilleerderij in 1983 de deuren sloot, beginnen de stocks nu stilaan uit te putten.

Vorig jaar nog, in de bejubelde Diageo Special Releases, passeerde een geweldige Carsebridge 48 Year Old 1970.Braeckman Distillers

Distilleerderijen Posted on zo, februari 09, 2020 06:16:46

Braeckman Graanstokerij BVBA
Berchemweg 61
9700 Oudenaarde
Tel 055/30.08.88
info@braeckman.eu
https://www.braeckman.eu/nl/

100 jaar

Hoewel de nieuwe graanstokerij pas in 1996 werd neergepoot in Oudenaarde, kan Braeckman toch op een lange geschiedenis bogen. In 2018 vierden ze nog hun 100-jarige bestaan. Achiel Braeckman zette in 1918 zijn eerste stokerij neer – De Blauwe Druif – in Nederzwalm. Zijn jenever droeg dezelfde naam en wordt vandaag de dag nog steeds geproduceerd volgens het originele recept. In 1947 werd dan de Feitelijke Vereniging opgericht om de groei van het bedrijf te kunnen ondersteunen. In 1957 treedt Willy Braeckman tot het bedrijf toe en zal het drie decennia lang leiden.

Sinds 1987 staat de stokerij onder leiding van Filip Braeckman, die het productengamma stevig uitbreidt met een aantal authentieke graanjenevers, vruchtenjenevers, roomjenevers en andere edele likeuren, maar ook gin en whisky introduceert.

Ambachtelijk

Hoewel de productie nu plaatsvindt in de hypermoderne distilleerderij, zweert de familie bij de ambachtelijke tradities: van de selectie van de edele granen tot de botteling van het eindproduct. Van massaproductie is hier geen sprake. Alles wordt binnenshuis gestookt. Dat maakt van Braeckman één van de weinige ‘warme stokers’. Ze malen hun (inheemse!) rogge en mout zelf, het vergisten en distilleren gebeurt allemaal in de eigen stokerij en daarom mogen de producten gerust ‘Small Batch’ genoemd worden. En vergeten we niet dat ze ook het label ‘Streekproduct Vlaamse Ardennen’ kregen als erkenning van oorsprong, traditie en kwaliteit.

Filip Braeckman is zelf de derde generatie Master Distiller. Voor hem blijft geur en smaak het allerbelangrijkste. Voor hem heeft de perfecte jenever een volle, ronde graansmaak, mar is ook zeer fris met veel jeneverbes. Die juiste balans vinden, is Filips grootste uitdaging. Een deel van de jenevers krijgen ook een vatrijping op voormalige bourbon barrels.

Range

De range bestaat uit likeuren zoals de Flemish Coffee en de Bloss’m Story, een heleboel jenevers, alsook fruit- en roomjenevers en de Baldwin’s Premium Distilled Gin. Maar ons interesseert natuurlijk vooral de whisky.

De core-range bestaat vandaag de dag uit vier expressies: een tienjarige single malt en single grain whisky op 46%, een 12-jarige single grain op 66.1% en een 10-jarige single malt die nog een finish van tien maanden kreeg op een oloroso sherryvat en gebotteld werd op 60.5%. Alle whisky wordt op de markt gebracht in flesjes van 50cl.Hercynian Distilling Co.

Distilleerderijen Posted on wo, januari 29, 2020 06:43:12

Hercynian Distilling Co.
(Hammerschmiede Distillery)
Elsbach 11A
D-37445 Walkenried
info@hammersschmiede.de
https://www.hercynian-distilling.de

Hammerschmiede

In hartje Duitsland, zo halverwege tussen Kassel en Leipzig, ligt het bergdorp Walkenried. Aan de voet van de Staufenberg werd in 1985 de Hammerschmiede Distillerie opgericht door Karl Theodor Buchholz die zich bezig hield met het stoken van fruitlikeuren en shnapps. Hammerschmiede verwijst naar de hamermolen die gebruikt wordt om het graan te malen. Maar zoonlief Alexander drong er bij zijn vader op aan om ook whisky te beginnen stoken. Zo geschiedde in 2002 en Alexander werd meteen de Master Distiller en Chief Operating Officer, terwijl zijn echtgenote Martina de shop voor haar rekening nam.

De naam van het bedrijf werd omgedoopt naar Hercynian Distilling Co. De naam verwijst overigens naar de Hercynische bergen in Midden-Duitsland, ook wel Harz genoemd. Het is een streek die erg populair is bij toeristen, wat Hercynian ertoe aanzette om ook meteen een bezoekerscentrum te bouwen. Ondertussen heeft het bedrijf 9 mensen in dienst die samen verantwoordelijke zijn voor de vier types single malt die er ondertussen gestookt worden. De bekendste is ongetwijfeld Glen Els, maar ook WillowBurn, The Alrik en The Emperor’s Way zijn ondertussen aan de range toegevoegd.

Golden Promise

De distilleerderij beschikt over twee wash stills (700 liter) en twee spirit stills (750 liter), met een shell & tube condensor. Fermentatie gebeurt in vier houten washbacks van Franse eik, van 3.000 liter elk en duurt zo’n 96 tot 120 uur, afhankelijk van welke single malt ze willen maken.

Jaarlijks wordt er zo’n 50.000 liter new make spirit gestookt en op 60% op vat te slapen gelegd. De vaten zijn van allerlei aard en grootte, van 38 tot 500 liter en meestal eerder gebruikt voor sherry, porto, Marsala of andere spirits. Hoewel sommige releases al op 3 jaar de markt in worden gestuurd, is de gemiddelde leeftijd van de whisky 5 tot 10 jaar. Bottelen gebeurt ter plaatse.

Range

The Glen Els is een zachte, florale single malt met de Journey als bestseller. Zo’n 13.000 flessen worden jaarlijks verkocht. Daarnaast is er de WillowBurn, die kruidiger is omdat hij rijpt op sherryvaten.

The Alrik werd in 2007 gelanceerd en heeft een speciaal aroma omdat het graan wordt gerookt boven een vuur van hout van de beuk en de els. Tot slot is er The Emperor’s Way, hun geturfde malt. De turf komt uit Nedersaksen.Hunter Laing & Company Ltd

Distilleerderijen Posted on vr, januari 24, 2020 16:59:25

Hunter Laing
16 Park Circus
Glasgow G3 6AX
UK
+44 141 353 0297
info@hunterlaing.com
www.hunterlaing.com

Split

Stewart Laing begon zijn loopbaan in de whisky business in 1964. Lange tijd was hij, samen met zijn broer Fred Laing, bestuurder van de onafhankelijke bottelaar Douglas Laing & Co. Maar in 2013 besloten de broers elk hun eigen weg te gaan. Fred zou Douglas Laing behouden en zijn dochter Cara in het bedrijf inlijven, terwijl Stewart met zijn twee zonen (Andrew en Scott) het nieuwe Hunter Laing & Co uit de grond stampten.

Hunter Laing & Co moest niet van nul beginnen. Bij de split kon Stewart enkele bekende labels behouden, zoals Old Malt Cask en Old & Rare, House of Peers en John Player Special. Maar ook enkele nieuwe merken werden gelanceerd, onder andere Edition Spirits, het bedrijf dat door zijn zonen was opgestart.

Ardnahoe

Stewart leerde de knepen van het vak als jongeman onder andere bij Bruichladdich  en nadien Stevenson Taylor & Co. Toen hij het bedrijf van zijn vader vervoegde, ging hij vaak mee op handelsmissies naar Azië en Zuid-Amerika. Maar de droom om een eigen distilleerderij te bouwen, heeft hem nooit verlaten. Terugdenkend aan zijn tijd bij Bruichladdich, leek Islay hem de ideale keuze.

In januari 2016 kocht hij een stuk grond op Islay – halfweg tussen Caol Ila en Bunnahabhain – en begon aan de bouw van zijn Ardnahoe Distillery in datzelfde jaar. De eerste spirit liep van de stills – onder de kundige begeleiding van de legende Jim McEwan – in oktober 2018. In april 2019 ging de distilleerderij officieel open voor het grote publiek.

Range

Naast de eerder genoemde Old Malt Cask en Old & Rare, lanceerde Hunter Laing ook enkele nieuwe reeksen: Sovereign (single grains), Hepburn’s Choice (jonge single malts) en Distiller’s Art (single casks), Journey, The Kinship Series en Scarabus.Kintra Spirits

Distilleerderijen Posted on wo, januari 15, 2020 06:12:59

Kintra Spirits
Zwolseweg 256
7412 AV Deventer
Nederland
Tel +31 570 63 79 64
info@kintra.nl
www.kintra.nl

Erik

Kintra Spirits is een Nederlands onafhankelijk bottelaar, maar tevens importeur van verschillende spirits – dus niet alleen whisky – uit Deventer. De naam verwijst naar een plek op het iconische whiskyeiland Islay, die een speciale plaats heeft gekregen in het hart van de oprichter: Erik Molenaar.

Die naam doet ongetwijfeld wel een belletje rinkelen, want Erik is een graag gezien gast op whiskyfestivals.

Wagging Finger

 Uit zijn voorliefde voor het betere werk, is Erik overigens zelf distilleerder geworden. Hij richtte enkele jaren geleden zijn eigen distilleerderij op, die naar de naam Wagging Finger luistert. Zijn eerste product – de Wagging Finger Gin – is ondertussen de wereld aan het veroveren en terecht. Maar daarnaast stookt hij momenteel ook zijn eigen korenwijn, Oude Genever en – hoe kan het ook anders? – whisky. Maar die rijpt momenteel en zal pas over enkele jaren te proeven zijn.

Wagging Finger heeft overigens een leuk vatenprogramma, waarbij je je eigen vat (64 liter of 130 liter) kan laten afvullen en drie tot zeven jaar kan laten rijpen.

Range

Kintra heeft zijn eigen single cask releases van bekende en minder bekende Schotse distilleerderijen, maar verdeeld bovendien ook whisky van The House of Macduff, bekend om hun Golden Cask releases. Ook whisky van The Three Still Company worden door Kintra geïmporteerd. Daarnaast heeft Kintra ook een prachtige collectie rums op de markt gebracht onder eigen label.

Daar blijft het echter niet bij. Bij Kintra kan je ook terecht voor Mezcal Nucano, Pierre Lecat cognac en Domaine UBY Armagnac.North Star Spirits

Distilleerderijen Posted on wo, januari 08, 2020 06:34:20

North Star Spirits
Ashfield House
Gartrocharn
Alexandria G83 8NB
Scotland
https://northstarspirits.com
info@northstarspirits.com

Curiositeiten

Lange tijd werkte Iain Croucher als brand ambassador voor Dewar Rattray, maar kwam op een punt in zijn leven dat hij voor zichzelf aan de slag wilde gaan die de business die hem zo nauw aan het hart licht: onafhankelijk whiskybottelaar. Hij verliet Rattray in 2015 en – in overeenkomst met zijn voormalig werkgever – nam een sabbatjaar. Dat gebruikte hij uiteraard om aan zijn nieuwe project te werken: North Star Spirits. In 2016 kwam hij met zijn eerste release op de markt.

‘Het bottelen van whisky is erg opwindend. We brengen vaten op de markt die de mainstream distilleerderijen niet willen of kunnen bottelen. Bij de grote jongens gaat het vaak om een vaste range, waarbij neus, smaak en zelfs ABV en dezelfde kleur vaak consistent moeten blijven. Wij richten onze aandacht echter op de curiositeiten, de speciale vaten die er uit springen, rechtstreeks van het vat in de fles’.

Pocket Rocket

North Star Spirits bottelt tussen de 6 en 9 vaten per kwartaal. Eens hij de vaten gekozen heeft, stuurt hij samples naar zijn 12 exportmarkten die dan kunnen beslissen hoeveel flessen ze willen bestellen. ‘Als het goed is, krijg je meer bestellingen dan dat je flessen kan leveren,’ lacht Iain. Naast een goeie neus voor zaken, beschikt deze sympathieke Glaswegian ook over een goeie neus voor whisky. Want zijn releases doen het er goed.

En ze zien er ook goed uit. ‘Presentation is king,’ weet Iain. Zeker als je een nieuw label wil lanceren, moet je opvallen. De flessen van North Star doen dat zeker, met hun rijkelijk uitgewerkte labels en stoere flesvorm. Iain werkte samen met Pocket Rocket, een lokaal marketingburo. Het was ook op hun aangeven dat er geen kartonnen doos rond de flessen komt. Da’s niet eco-friendly. Maar de stoere flessen nemen wel flink wat ruimte op het schap in beslag, wat eveneens een bewuste keuze is.

Range

Naast de single casks van zowel malts als grain die Iain bottelt – de teller staat al flink boven de 80 – heeft hij ook een reeks van blended malts en blends op de markt die allemaal naar de naam van een ster luisteren: Vega, Spica en Sirius.

Daarnaast heeft Iain ook de ‘Regional Single Casks’ op de markt gebracht (The Islay Star, The Island Star, The Speyside Star en de Highland Star) waarbij de afkomst van het single cask niet vermeld wordt. Tot slot bracht hij nog twee Amerikaanse whiskeys op de markt, een gin voor het goede doel en een heerlijke Fortified Wine PX die op een voormalig Caol Ila vat gerijpt had.Blackadder

Distilleerderijen Posted on do, januari 02, 2020 06:33:49

Blackadder International Ltd
89A St James Road
Tunbrigde Wells
Kent TN1 2HH
UK
+44 1892 615646
spirited@blackadder.com
www.blackadder.nu

Predikant

Twee vrienden, Robin Tucek en John Lamond, publiceerden in 1987 het boek ‘The Malt Whisky File’. Die vriendschap leidde uiteindelijk tot de oprichting van Blackadder in 1995. Het is een verwijzing naar de 17e eeuwse voortvluchtige Schotse predikant John Blackadder, die zeven jaar lang uit de klauwen van de overheid kon blijven. Het logo van het bedrijf is in die bijna 25 jaar tijd nooit veranderd.

De eerste releases bestonden uit single malts in zowel de Distillery Selections als in de Limited Editions en tot slot een reeks Natural Strength. De befaamde Raw Cask kwam pas in 2005. Maar Lamond verliet het bedrijf reeds in 2000 en werd vervangen door Hannah Tucek, dochter van de oprichter. In 2014 kwam ook Michael, de jongste van het gezin, het bedrijf vervoegen.

Raw Cask

 De filosofie van Blackadder is ‘cask is king’. Daarom worden de meeste van hun whisky’s op vatsterkte gebotteld. Van kleuring of koelfiltratie geen sprake. Het unieke aan de Raw Cask reeks is het feit dat er in de fles wat cask sediment zit, kleine zwarte stukjes verkoold hout van het vat. Dit is natuurlijk een commerciële gimmick – immers, alle whisky moet grondig gefilterd worden alvorens hij op fles getrokken mag worden – maar heeft het bedrijf geen windeieren gelegd.

De afgelopen jaren zijn Robin en Michael vaak geziene gasten op festivals en wie een tasting van Blackadder heeft meegemaakt, weet dat de twee er een groot gevoel voor (schuine) humor op nahouden. Zo’n tasting is bijgevolg niet alleen vaak erg lekker en leerzaam, maar ook erg grappig.

Range

Blackadder’s vlaggenschip is zonder enige twijfel Raw Cask. Maar daarnaast heeft het bedrijf een heleboel andere labels op de markt, te weten: Black Snake, Red Snake, Smoking Ilsay, Peat Reek, Peat Reek Embers, Statement, Legendary, Blairfindy, chimera, A Drop of the Irish and Raw Cask Rum. Voor de exportmarkt worden hun vaten gebotteld onder een ander label. Zo bestaat er Aberdeen Distillers, Riverstown en The Clydesdale.

Bovendien hebben ze een goeie relatie met Amrut en verschijnen er vaak single casks van deze Indische malt onder hun label.Douglas Laing

Distilleerderijen Posted on vr, december 27, 2019 07:35:24

Douglas Laing
Douglas House
18 Lynedoch Crescent
Glasgow G3 6EQ
UK
+44 141 333 9242
www.douglaslaing.com

Generaties

Douglas Laing is een onafhankelijk bottelaar met HQ in Glasgow, opgericht in 1948 door Fred Douglas Laing (Sr). die zelf begon als blender. Zijn zoon, Fred Laing (Jr.) werd reeds op jonge leeftijd de business ingestuurd om de knepen van het vak te leren. Hij begon als trainee bij Whyte & Mackay, ging daarna aan de slag by White Horse Distillers en stapte pas in het familiale bedrijf in 1972.

Toen Fred Douglas Laing in 1982 overleed nam zoon Fred Laing het bedrijf over en voer een nieuwe koers. De focus van het bedrijf verschoof van export van blends naar het maken van blends voor de eigen markt en het bottelen van single malts. Fred had van zijn vader geleerd en liet zijn dochter Cara een soortgelijk parcours afleggen. Ze begon haar loopbaan bij Isle of Jura, stapte daarna over naar Morrison-Bowmore (waar ze haar echtgenoot Chris leerde kennen), alvorens mee in het bedrijf te stappen. En op dit moment worden Clara en Chris klaargestoomd om de touwtjes volledig in handen te nemen, zodat Fred van zijn welverdiende pensioen kan gaan genieten.

Clutha

Tot 2013 werd het bedrijf bestierd door Fred en zijn broer Stewart Laing, maar toen besloten ze elk hun eigen weg te gaan, voornamelijk om een toekomst te kunnen bieden aan hun beider kinderen. Cara, zoals hierboven beschreven, terwijl Stewart met zijn twee zoons een nieuw bedrijf uit de grond stampte: Hunter Laing & Co (en ondertussen ook al de Ardnahoe distilleerderij op Islay opende).

In 2017 onthulde Fred dat een langverwachte droom eindelijk in vervulling zou gaan: een eigen distilleerderij bezitten. In een ver verleden had Fred al een paar pogingen ondernomen om een distilleerderij te kopen (o.a. Tomatin), maar er telkens naast gegrepen. Dan maar zelf bouwen, moet hij gedacht hebben. Clutha is Keltisch voor Clyde, de naam van de rivier waarlangs de hypermoderne distilleerderij wordt neergepoot. De eigenaars maken zich sterk dat ze nog in 2019 zal open gaan. Maar in oktober 2019 verraste het bedrijf met de aankondiging dat ze ondertussen al een andere distilleerderij hadden opgekocht: het piepkleine Strathearn. Het gaat Douglas Laing duidelijk voor de wind.

Range

Door de split in 2013 werd de portfolio grondig door elkaar gehaald en lanceerde Douglas Laing enkele nieuwe labels. Zo bestaat hun portfolio vandaag de dag nog steeds uit een groot aantal blends die al lang meedraaien – denken we maar aan The King of Scots, McGibbon’s, cland Denny, Eaton’s – maar hebben ze zichzelf ook heruitgevonden met bekende reeksen als Old Particular en Xtra Old Particular, Provenance, Premier Barrel, Single Minded, Double Barrel, enzovoort.

De Remarkable Regional Malts is een reeks van blended malts die de verschillende stijlen vertegenwoordigd en omvat The Epicurean (Lowlands), Timorous Beastie (Highlands), Scallywag (Speyside), Gauldrons (Campbeltown), Rock Island (Islands) en Big Peat (Islay).

PS. Je kan een leuk interview met Fred lezen in ons boek ‘Whisky Voor Iedereen’, verkrijgbaar via de website.Van Wees

Distilleerderijen Posted on zo, december 15, 2019 06:04:21

Groothandel van Wees BV
Leusderweg 260
3817 KH Amersfoort
Tel +31 33 461 5319
info@whiskyworld.nl
www.whiskyworld.nl
www.ultimatewhisky.com

Tabaksfabrikaten

In Nederland, maar zeker ook in België, is van Wees een begrip. Van hun whisky range onder het label The Ultimate heeft u ongetwijfeld al een aantal flessen gezien en – hopelijk – geproefd. Het bedrijf heeft een erg rijke geschiedenis… maar die begon niet met drank. In 1921 richtte Hubertus van Wees zijn groothandel in tabaksfabrikaten op en de zaak groeit snel. Wanneer Hubertus plots overlijdt in 1954, neemt zijn zoon Johan – beter bekend als Han – van Wees de leiding op zich en betrekt zijn broer Ben bij de firma. Wanneer de winst op tabak begint te dalen, besluit Han van Wees om over te stappen naar alcoholische dranken. Zijn vergunning haalt hij in 1963.

Al snel geniet het bedrijf een ijzersterke reputatie en van Wees begint zich steeds meer toe te leggen op de import van de betere single malts. In 1987 haalt hij zijn zoon Maurice in het bedrijf om de vleugels uit te slaan naar het buitenland. De winkel in het centrum van Amersfoort wordt al snel te klein. Er wordt een groter pand betrokken aan de rand van de stad. In maart 2018 krijgt hij de grote eer om verheven te worden van Keeper of the Quaich tot Master of the Quaich.

The Ultimate

In 1994 wordt de bekende reeks ‘The Ultimate’ gelanceerd. Daarin bottelen Han en Maurice single casks, zowel versneden als op vatsterkte, in de zeer bekende flessen met de rode capsule. In de afgelopen 25 jaar zijn de flessen qua look amper veranderd. Alle releases zijn vrij van koelfiltratie of kleuring. Het volledige en erg imposante track record kan je terugvinden op www.ultimatewhisky.com.

Vandaag de dag heeft de groothandel niet minder dan 6.000 verschillende flessen op voorraad – waarvan minstens 1.000 whisky’s – en is officieel importeur van vele kwaliteitsmerken. Ze adviseren dan ook veel horecazaken en slijterijen. Maar ook de particuliere consument kan de winkel binnenlopen en zich vergapen aan het assortiment en de fles van zijn voorkeur kopen.

Range

Single cask onder het label van The Ultimate verschijnen zowel op 43% als op 46%. Daarnaast is er de Cask Strength reeks – op vatsterkte dus – alsook nog een Rare Reserve reeks. In 2019 verscheen al het 950 single cask!

Daarnaast waren ook de ietwat vreemde ‘Celp, the Seaweed Experience’ en de ‘Saint & Peat’ bottelingen afkomstig van dit bedrijf.Lindores Abbey Distillery

Distilleerderijen Posted on di, november 05, 2019 06:45:08

Lindores Abbey Distillery
Lindores Abbey House
Abbey Road
Newburgh
Fife KY14 6HH
+44 1337 842547
info@lindoresabbeydistillery.com
https://lindoresabbeydistillery.com/

Eight Bols Malt

De Lindores Abbey is een belangrijk klooster voor de geschiedenis van whisky. Ze werd gebouwd in de 12e eeuw door de Earl of Huntingdon en werd bezocht door het koningshuis. Broeder John Cor zou – volgens de boeken van de schatkist – in 1494 opdracht hebben gekregen van Koning James IV om ‘aqua vitae’ te maken van ‘eight bols malt’. Hiervan wordt veronderstelt dat het de allereerste geschreven referentie is naar de productie van whisky. Daarom wordt Lindores Abbey ook wel eens de spirituele thuis van de drank genoemd.

Van het klooster zijn nu enkel nog ruïnes over en in 1912 kwam het klooster, een nabijgelegen boerderij en het land in handen van de familie Howison. Het achterkleinkind van Howison – Drew Mackenzie Smith – is nu de eigenaar en besloot in 2013 een nieuwe distilleerderij neer te zetten op een stuk grond naast het klooster.

Archeologische vondst

Bij de aanvang van de werken werd echter onmiddellijk een archeologische vondst gedaan en werden de werken uitgesteld tot juli 2016. Pas in oktober 2017 kon de distilleerderij haar deuren openen. De distilleerderij werd gebouwd met lokaal materiaal (hout en stenen) en ziet er geweldig uit. Ze beschikt over één wash en twee spirit stills en hoewel ze in de Lowlands ligt, zal ze toch een licht geturfde whisky produceren. Het graan wordt lokaal verbouwd en de vaten zullen ter plekke rijpen.

Een kwart van de vaten zal rijpen in een verwarmd warehouse om de rijping te versnellen. Daarnaast maken ze bij Lindores ook gebruik van een speciale giststam die in samenwerking met de Heriot-Watt University werd ontwikkeld.

Range

In tegenstelling tot de meeste nieuwe distilleerderijen is Lindores niet van plan om een gin op de markt te brengen. Wel wordt de new make vandaag de dag al gebruikt om een ‘aqua vitae’ te maken, met lokale kruiden en zullen ook fruitlikeuren hun opwachting maken eens van de nieuw aangelegde boomgaard kan geoogst worden.

Maar op whisky is het dus nog wel even wachten. De eerste spirit liep immers pas uit de stills op 13 december 2017. Het bezoekerscentrum geeft de liefhebbers niet alleen een inkijk in de productie van de gouden nectar, maar legt uiteraard maar wat graag de link met de historische site.Meadowside Blending Company

Distilleerderijen Posted on wo, oktober 16, 2019 06:45:10

Meadowside Blending Company
4/3 312 Meadowside Quay Walk
Glasgow G11 6AY
UK
+44 141 342 4018
info@meadowsideblending.com

www.meadowsideblending.com

Maltman

De naam Meadowside zal niet meteen een belletje doen rinkelen, maar u heeft ongetwijfeld al gehoord van de single malt releases onder het label The Maltman. Het bedrijf wordt gerund door Donald Hart – ook bekend van Hart Brothers (een bedrijf dat hij oprichtte met zijn broer broer Iain, maar in 2007 verkocht) – en diens zoon Andrew. Vader Donald heeft al meer dan 50 jaar ervaring – hij startte in de whisky business in 1964 – en kreeg erkenning als Keeper of the Quaich in 1998.

Zoonlief Andrew kreeg zijn voorliefde voor de gouden nectar dan ook met de paplepel mee. Hij deed zijn eerste ervaring op bij Springbank en in 2013 kreeg ook hij die hoge eer. Samen selecteren ze nu exclusieve vaten whisky – zoals malt als grain – die ze sinds 2011 op de markt brengen.

Grainman

Voor de Maltman wordt elk vat pas gebotteld als zowel vader en zoon vinden dat het goed genoeg is. Voor geen enkele release wordt kleuring of koelfiltratie gebruikt. Er zijn in de afgelopen jaren nog maar weinig distilleerderijen die nog niet de revue zijn gepasseerd, maar beiden hebben duidelijk een persoonlijke voorkeur voor Ben Nevis, want daarvan bottelden ze al 24 vaten, hoewel Springbank, Mortlach en Arran ook zeer goed vertegenwoordigd zijn.

In januari 2016 besloten ze zich ook op vaten single grain te storten, eveneens gebotteld op vatsterkte en allemaal tussen de 10 en 50 jaar oud. Al 22 vaten graanwhisky werden onder het label The Grainman gebotteld. Tot slot zijn er nog enkele ‘Secret Speyside’ en ‘Secret Orkney’ en gelijkaardige releases op de markt.

Range

The Maltman is duidelijk het meest bekende label. The Grainman is nog maar pas gelanceerd. Maar daarnaast heeft het bedrijf ook nog een zachte en erg betaalbare blend op de markt: Royal Thistle. Een nieuwe reeks is Vital Spark, single malt in flesjes van 500ml waarvan de distilleerderij geheim blijft. Excalibur is een range van luxeblends, waarvan de eerste release werd samengesteld met malts en grain die allemaal in 1972 gestookt werden.

Van de Vintage Cask Reserve Decanter is er nog maar één fles op de markt gekomen: een Macallan 1990.Berry Bros. & Rudd

Distilleerderijen Posted on za, oktober 05, 2019 06:25:31

Berry Bros. & Rudd Ltd.
3 St James’s Street
London SW1A 1 EG
UK
+44 20 7022 8973
https://www.bbr.com/

In een notedop

Berry Brothers & Rudd is een instituut. Het is de oudste wijn- en spiritshandelaar uit het Verenigd Koninkrijk die al sinds 1698 vanuit dezelfde shop in hartje London opereert! De shop werd opgericht door een dame gekend als Weduwe Bourne. De dochter van mevrouw Bourne huwde met William Pickering, die haar twee zonen schonk: John en William Jr. Toen John overleed, trok William Jr een handelsparnter aan: John Clarke. Een kleine eeuw later zou diens kleinzoon, George Berry, de zaak overnemen. We spreken 1803. Het is George die uiteindelijk de focus van de kruidenierszaak zal wijzigen naar wijnen en spirits.

Twee van George’s zonen – de broers George Junior en Henry – namen de zaak over in 1845 en zette Berry Brothers op de gevel. Het duurde nog tot 1920 voordat Hugh Rudd met zijn enorme wijnkennis het bedijf zou vervoegen. Een paar jaar eerder gingen 69 kisten met zeer kostbare wijn en spirits teloor bij het zinken van de Titanic.

Cutty Sark

In diezelfde periode stonden de Verenigde Staten droog, te wijten aan Prohibition. De wijn en whisky van Berry Bros. & Rudd werd plots heel populair in de Bahamas, een populaire stop voor smokkelaars. De blend Cutty Sark werd bedacht in 1923 en op een snelle theeklipper van dezelfde naam door Captain McCoy naar de States gevoerd. De uitdrukking ‘the Real McCoy’ stamt uit die tijd. Het was de manier om een ‘echte’ Scotch te bestellen in de zogenaamde speakeasy bars. Cutty Sark werd hierdoor één van de populairste whisky’s van het bedrijf tot in de jaren 1970.

De tragedie van de Tweede Wereldoorlog noopte het bedrijf ertoe om voor het eerst bestuurders van buiten de familie aan te trekken. Maar zo konden ze wel hun positie als wereldleiders op het gebied van wijn en spirits consolideren. In 1967 bouwden ze als eerste – in Basingstoke – wijnkelders met klimaatregeling. Daar liggen vandaag de dag zo’n 9 miljoen flessen. In 1994 gingen ze nog een stap verder en lanceerden bbr.com, waar klanten online en dus via postorder wijnen en spirits konden bestellen. Daarnaast openden ze een aantal Duty Free Wine Shops op de luchthaven van Heathrow en openden de Hong Kong Wine Club in Azië. In 1998 openden ze een tweede winkel op Harry Street in Dublin.

Range

Het bedrijf bottelt flink wat whisky onder het eigen label ‘Berry’s Own Selection’, maar is ook verantwoordelijk voor de bekende en hoog aangeschreven blend Blue Hanger. In 2018 en 2019 lanceerden ze de nieuwe labels ‘the Classic Range’, ‘Scyfion Choice’ en ‘The Perspective Series’.

Daarnaast hebben ze ook de bekende No 3 London Dry Gin. Grappig genoeg wordt die in Nederland gestookt.Clydeside Distillery

Distilleerderijen Posted on zo, september 29, 2019 06:45:28

Clydeside Distillery
The Old Pump House
Queen’s Dock
100 Stobcross Road
Glasgow G3 8QQ
UK
+44 141 212 1401
www.theclydeside.com

Queen’s Dock

In 2016 begon Tim Morrison (zoon van de legendarische Stanley P Morrison die Bowmore, Auchentoshan en Glen Garioch bezat) met de bouw van een gloednieuwe distilleerderij in het Old Pump House nabij Queen’s Dock. Dat pomphuis werd gebouwd door Tim’s grootvader John Morrison in 1877, dus de locatie krijgt op die manier wel een extra dimensie. Het pomphuis was bedoeld om de hydraulische brug te bedienen om vrachtschepen toegang te geven tot het dok. Van hieruit vertrokken vrachtschepen (met whisky, maar ook andere goederen, natuurlijk) vanuit Glasgow naar alle uithoeken van de wereld.

Tim Morrison werkte lange tijd voor het bedrijf van zijn vader – Morrison-Bowmore Ltd – maar heeft ondertussen zijn eigen weg ingeslagen. Samen met zijn zoon runt hij sinds 2004 de onafhankelijke bottelaar A.D. Rattray en nu is hij dus ook distilleerder. Als manager van de distilleerderij werd Alistair McDonald aangetrokken, die voorheen dezelfde rol vervulde bij Auchentoshan. Op 23 november 2017 ging de distilleerderij open. We kunnen gerust van een revival van de Lowlands spreken, want naast deze Clydeside is er ook nog Auchentoshan, de nieuwe Glasgow Distillery terwijl Rosebank momenteel wordt verbouwd en Douglas Laing de eerste steen gelegd heeft van de Clutha Distillery.

Pomphuis

Clydeside mikt op een capaciteit van zo’n 500.000 liter spirit per jaar. Hiervoor maken ze gebruik van 2 stills. De wash still heeft een capaciteit van 8.000 liter, de spirit still zo’n 5.000 liter. Fermentatie vind plaats in 8 roestvrijstalen washbacks van 8.000 liter. Het water is afkomstig van Loch Katrine.

De eigenaars hebben het oude pomphuis omgebouwd tot prachtig bezoekerscentrum met café, restaurant en een heleboel multifunctionele zalen die afgehuurd kunnen worden.

Range

De eerste sprit werd pas in november 2017 te slapen gelegd, dus is het nog minstens tot eind 2020 wachten alvorens er van single malt sprake kan zijn. De stijl zal een typische Lowlander worden: fruitig en licht. Hij werd ‘ontworpen’ in samenwerking met de intussen overleden whisky consultant Dr. Jim Swam.

Ondertussen kan je al wel kennis maken met de New Make Spirit die in flesjes van 20cl te koop wordt aangeboden in het bezoekerscentrum. Daarnaast worden er momenteel bottelingen voorgeschoteld van A.D. Rattray en andere uit distilleerderijen die de Morrison familie in bezit heeft.Volgende »