Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

The Lakes Distillery

Distilleerderijen Posted on 27/09/2024 06:30

The Lakes Distillery
Bassentwhaite Lake
Setmurthy, Cumbria
CA13 9SJ
UK
www.lakesdistillery.com
info@lakesdistillery.com
+44 17687-88850

Lake District National Park

Gelegen tegen de achtergrond van het majestueuze Lake District National Park (nu UNESCO-werelderfgoed), biedt de omgeving van The Lakes Distillery de perfecte setting voor het creëren van De Lakes Distillery. Het bedrijf werd opgericht in 2011 en na een investering van £9 miljoen en drie jaar ontwikkeling werd de distilleerderij in december 2014 geopend met de visie om sterke dranken van wereldklasse te produceren die wereldwijd erkend en gerespecteerd zullen worden.

Sindsdien is de distilleerderij een van de belangrijkste bekroonde toeristische attracties van Cumbria geworden. Ze is gehuisvest in een prachtig gerenoveerde Victoriaanse modelboerderij uit 1850 en biedt een interactieve rondleiding met een proeverij van hun bekroonde sterke dranken.

Sarah Burgess

Oprichter Paul Currie, die in 1995 de whiskydistilleerderij Isle of Arran oprichtte, vormt samen met Alan Rutherford OBE, een van ’s werelds leidende autoriteiten op het gebied van malt whisky. Hij haalde whiskymaker Dhavall Gandhi in huis om de single malt op de kaart te zetten, maar die verliet het bedrijf eind 2022 om zijn eigen consultancybedrijf op te richten. Hij werd opgevolgd door niemand minder dan Sarah Burgess, die voordien haar strepen had verdiend bij Macallan.

Ze exploiteren ook een toonaangevend toeristisch en bezoekerscentrum, en omdat ze zijn uitgeroepen tot een van de beste distilleerderijen die je moet bezoeken voordat je sterft (door de World Whisky Day-campagne in 2018), trekt de distilleerderij jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers, naast de door de Michelingids aanbevolen Bistro bij de distilleerderij. Gelegen aan de oevers van de rivier de Derwent, naast Bassethwaite Lake, is de distilleerderij (drie jaar op rij winnaar van de ‘Best Distillery Visitors Facilities’) een unieke attractie in het Lake District National Park.

Nyetimber

In april 2024 werd aangekondigd dat Nyetimber, de meest prestigieuze Engelse producent van sparkling wines, in gesprek was met de eigenaars van The Lakes om de boel over te nemen en er verder in te investeren. Op 18 juni 2024 werden de contracten ondertekend, waarbij een overnamesom van 71 miljoen pond (!) gepaard ging.

Nyetimber wil flink uitbreiden, zowel op de thuismarkt als wereldwijd. Over de komende drie jaar wordt er bovendien nog eens 10 miljoen pond geïnvesteerd om de productiecapaciteit te verhogen en additionale stocks te slapen te leggen.

Range

Het portfolio van bekroonde sterke dranken omvat single malt whisky, blended whisky, gin en wodka. De allereerste single malt, The Lakes Genesis, markeerde het begin van hun single malt-reis. Deze exclusieve botteling van slechts 101 handgesigneerde en individueel genummerde flessen is slechts een glimp van wat The Lakes Distillery te bieden heeft. Negenennegentig van deze flessen werden in juli 2018 geveild, waarbij fles nr. 1 een recordbedrag van £ 7.900 opleverde.

De rest van hun portfolio omvat de ONE, de ‘enige’ blended whisky van over de hele Britse eilanden, de bekroonde Lakes Gin en Explorer Gin, The Lakes Vodka en een reeks fruitige en bloemige gin- en wodka-likeuren.



Sliabh Liag Distillers

Distilleerderijen Posted on 25/10/2022 06:30

Sliabh Liag Distillers

Line Road, Carrick
Co Donegal F94 X9DX
Ireland
+353 749 739 875
https://www.sliabhliagdistillers.com

info@sliabhliagdistillers.com

Donegal

Sliabh Liag (spreek uit ‘sleave league’) Distillers is het eerste distillersbedrijf in County Donegal sinds meer dan 175 jaar. Het bedrijf is prachtig gelegen op het Sliabh Liag schiereiland in het noorden van Ierland. Het credo van de oprichters is opnieuw te distilleren zoals dat vroeger gebeurde – met turf! Immers, Donagal heeft een rijke historie van (vooral illegaal) distilleren. Nu, even opgelet. Er is géén Sliabh Liag distilleerderij. Er zijn er wel twee andere die Sliabh Liag Distillers beheert, namelijk de An Dúlamán distilleerderij, in Carrick, waar gin en whiskey wordt gestookt en de Ardara distilleerderij, in de gelijknamige gemeente langs de N56, die enkel whiskey produceert.

De eerste ging van start in 2017 en beschikt over een koperen pot still van ocharme 500 liter. Er wordt zelfs met de hand gebotteld. Echt artisanaal, dus. De gin is ondertussen op de markt (en heeft al wat prijzen gewonnen), maar op de eigen whiskey is het natuurlijk nog even wachten.

De tweede is pas in 2021 beginnen stoken en streeft dus naar het 19e eeuwse profiel: triple distilled, rijk, rokerig en geturfd. Het bedrijf wordt gerund door James en Moira Doherty en James Keith.

Folklore

Sliabh Liag ligt achter de Killybegs waar de bevolking het harde klimaat trotseert en een leven opbouwt in een hardvochtig, maar prachtig landschap. Het is een streek waar de sage van de Silkies wordt verteld: legendarische shape-shifters die overdag zeeleeuwen zijn, maar ’s avonds hun huid afwerpen en veranderen in prachtige vrouwen en knappe mannen.

Geen enkele sterveling kan – volgens diezelfde legende – aan deze Silkies weerstaan. Wanneer ze dan terug naar de zee trekken, laten ze flink wat gebroken harten na. Het is naar deze saga dat de eerste whiskey releases genoemd zijn.

Range

Momenteel liggen er bij beiden distilleerderijen vaten malt spirit te rijpen, maar totdat die klaar is om gebotteld te worden, werken ze nauw samen met John Teeling en James Watt van de Great Northern Distillery, waarmee ze reeds enkele blends op de markt hebben, gelinkt aan de folklore zoals hierboven beschreven: The Legendary Silkie, The Legendary Dark Silkie & The Legendary Midnight Silkie.

Daarnaast zijn er al een tweetal expressies van hun An Dúlamán gin op de markt: de Irish Martime Gin en de Santa Ana Armada Strength Gin.



InchDairnie Distillery

Distilleerderijen Posted on 14/09/2022 06:56

InchDairnie Distillery
Whitecraigs Rd
Glenrothes KY6 2RX
UK
+44 1592 210010
https://www.inchdairniedistillery.com/
contact@inchdairniedistillery.com

Fife

InchDairnie werd opgericht in 2011 in Fife en profileert zich als Lowland distilleerderij. De bouw van de distilleerderij begon in 2014 en slechts 18 maanden later, in december 2015, liep de eerste spirit uit de stills. Ian Palmer – de oprichter en eigenaar – vernoemde haar naar ‘Inch’ – wat zoveel betekent als laagland vlakbij water en ‘Dairnie’ betekent geheime of verdoken plaats. Je zou dus kunnen zeggen dat InchDairnie ‘Verdoken plek vlak bij water’ betekent. Ian Palmer kan bogen op meer dan 40 jaar ervaring, die hij opdeed bij Invergordon, Glen Turner, Glen Moray en Starlaw).

Voor hun productie van malt whisky gebruiken ze zowel winter- als lentegerst. Om hun wintergerst te verwerken hebben ze een hammer mill en mash filter geïnstalleerd. Ze zijn daarmee, op Teaninich na, uniek in de Schotse whiskyindustrie. Ze gebruiken ze een speciale mix van zowel vaste als vloeibare gist. Fermentatie duurt 4 dagen. Alle whisky rijpt ter plekke in de eigen warehouses. Ze worden overigens rechtop bewaard op paletten.

Waterstof

Het is een zeer innovatieve distilleerderij, zoveel is duidelijk. Immers, het opwarmen van de pot stills (die elk twee condersers hebben om maximaal kopercontact te genereren) gebeurt door middel van waterstof. Zonder al te technisch te worden, betekent dit dat ze de water- en zuurstofmoleculen van elkaar scheiden door elektrolyse en dan de waterstof gebruiken om de stoomboiler op te warmen. Hierbij komt niet één gram CO2 vrij. En de elektrolyse om de waterstof te maken, wordt via zonnepanelen gevoed. Erg sustainable, zoals dat heet.

Maar daar houdt het niet op. InchDairnie heeft namelijk ook een unieke Lomond Still in gebruik: de enige in Schotland die koperen platen bevat en de distilleerderij op termijn zal helpen om ook triple distillation toe te passen. Ze zijn daar in Fife ondertussen volle bak aan het experimenteren. Zo maken ze ondertussen ook al whisky met haver, rogge en tarwe, alsook de allereerste Schotse single malt met het Sour Mash proces, dat we vooral associëren met Kentucky en Tennessee.

Range

Momenteel is het nog wachten op de InchDairnie whisky. Ook hun experimentele whisky’s met namen zoals RyeLaw, KinGlassie (peated), PrinLaws staan in de steigers. Er is er nog ééntje die je wél al kan proeven, al moet je daarvoor voorlopig nog je heil zoeken bij onafhankelijke bottelaars: Strathenry.

Strathenry is namelijk hun blending malt, die momenteel alle rekeningen betaalt. Hij is genoemd naar Strathenry Castle, het 16e eeuwse torenhuis te vinden op een steenworp van de distilleerderij. Hij is bestemd voor de blenders met Macduff International als belangrijkste afnemer. Zij gebruiken Strathenry als fingerprint malt in hun Islay Mist, Lauder’s and Grand Macnish). Een handjevol vaten zijn reeds gebotteld, waaronder ééntje voor MEUG in België.



Sullivans Cove Distillery

Distilleerderijen Posted on 31/07/2022 06:59

Sullivans Cove Distillery
1/10 Lamb Place
Cambrigde Tasmania 7170
Australia
http://sullivanscove.com
bookings@sullivanscove.com
+61 3 6248 5399

Hobart

De geboorteplaats van Tasmaanse whisky, Sullivans Cove aan de rivier de Derwent, was de plaats waar de Britten in 1804 de nederzetting vestigden die zou uitgroeien tot de levendige, prachtige havenstad Hobart. In de dagen van de harde strafkolonie waren de lokale bevolking begrijpelijkerwijs dol op een drankje – met 16 legale distilleerderijen en talloze illegale distilleerderijen die in 1824 in bedrijf waren. In 1838 legde gouverneur John Franklin echter een totaal verbod op distilleren op – een verbod dat 150 jaar zou duren.

Toen het verbod begin jaren negentig eindelijk werd opgeheven, werd Sullivans Cove whisky in 1994 opgericht – in het hart van de Cove – geïnspireerd door de traditionele thuis van Tasmaanse whisky. ‘Ondersteund door zijn rijke erfgoed en met onovertroffen natuurlijke ingrediënten, heeft Tasmaanse whisky zich ontwikkeld tot een belangrijke kracht op het wereldtoneel – met Sullivans Cove-whisky aan de leiding.’ Dat klinkt veelbelovend, maar laten we eerlijk zijn: in onze contreien is Sullivans Cove nog een onbekende. Datzelfde geldt overigens ook voor Lark en Old Hobart die ook in de buurt liggen.

Cambridge

Je mag zelfs gerust zeggen dat de beginjaren van deze distilleerderij niet de bekroonde en zeer gewilde malts voortbrachten die ze vandaag zijn. Maar nadat de boel in 1999 werd overgenomen, veranderde de ploeg het geweer van schouder en ging de kwaliteit van hun malts pijlsnel omhoog.

In 2004 verhuisde het bedrijf naar Cambrigde, zo’n 20 minuten ten oosten van Hobart. Gebruik makend van lokaal verbouwde gerst en het kristalheldere water uit de streek, stoken ze nu kleine batches in een in Tasmanië gebouwde pot still. De Head Distiller sinds 2015 is Heather Tillott, die tevens distillery manager is en onder de vleugels genomen werd door oprichter Patrick Maguire. Ze wordt bijgestaan door Charlie Ketsimur, Richard Mathews, Joy McConnochie en Reuben McConnochie. Veel volk om weinig whisky te maken. Er worden immers slechts 70 vaten per jaar te slapen gelegd.

Range

De whisky begon herkenning te krijgen nadat Jim Murray hun American Oak in 2007 een score van 95 gaf. Het hek was helemaal van de dam toen het single cask HH0525 – Franse eik, nota bene – verkozen werd tot beste single malt ter wereld op de World Whiskies Awards.

De range bestaat momenteel uit de Sullivans Cove Double Cask, American Oak, French Oak en Special Cask met daarnaast nog een Old & Rare (18 jaar) en enkele Limited Editions. Oh, ja, ze produceren ook nog een Tasmanian Brandy, een XO Double Cask en een XO Single Cask.



Westward Whiskey

Distilleerderijen Posted on 10/09/2021 06:43

Westward Whiskey
65 SE Washington St
Portland, OR 97214
USA
T +1 503 235 3174
info@westwardwhiskey.com
westwardwhiskey.com

House Spirits Distillery

De eigenlijke naam van het bedrijf is House Spirits Distillery en het werd opgericht in Corvallis, Oregon, USA, in 2004. Een jaar later reeds verhuisde het bedrijf naar Portland helemaal in het noorden, vlakbij Vancouver in de staat Washington. Hun vlaggeschip was lange tijd niet zozeer hun Amerikaanse single malt, dan wel hun bekende Aviation Gin die op de markt is sinds 2006 en enorm in populariteit steeg nadat acteur Ryan Reynolds er aandelen in nam. Ondertussen werd het merk verkocht aan Diageo (in 2020), maar stoken ze hem nog wel.

Daarnaast stoken ze ook nog Krogstad Festlig aquavit (genoemd naar één van de oprichters) en Volstead Vodka (genoemd naar de beruchte drooglegging). Small batch artisanale likeuren behoren ook tot het portfolio, zoals een koffielikeur en een shochu in Japanse stijl.

Tienvoudig

 In 2015 verhuisde het bedrijf opnieuw, naar een groter pand in Oregon, op een industrieterrein dat Distillery Row wordt genoemd. De stokerij beschikt nu maar liefst over 1.300m² ruimte en opende dan ook een tasting room. Naar eigen zeggen zou hen dat in staat stellen om hun gin productie te verdubbelen, maar die van hun Oregon Straight Malt Whiskey zelf vertienvoudigen.

Voor de Amerikaanse malt begint alles met het brouwen van een artisanale Amerikaanse ale, uiteraard van lokale gerst. Een lange fermentatie op lage temperatuur volgt en dan wordt de wash twee keer gedistilleerd in pot stills met lage reflux om een robuuste spirit te verkrijgen. Die rijpt in nieuwe licht-geblakerde Amerikaanse eik. Elke release is een mengeling van verschillende barrels.

Range

Naast de ‘klassieke’ American Single Malt Whiskey – versneden naar 90 Proof oftewel 45% – bestaat er momenteel ook eentje waarbij de malt nog een finish kreeg op Stout Casks en op Pinot Noir Casks.

Ze zijn alle drie momenteel verkrijgbaar in België en de moeite waard.



The Cardrona Distillery

Distilleerderijen Posted on 02/06/2021 07:07

The Cardrona Distillery
2125 Cardrona Valley Road
Wanaka 9382
New Zealand
+65 3 443 139
https://www.cardronadistillery.com/

Reid

Begin 2011 begon Desiree Whitaker (geboren Reid) aan haar avontuur en leerde alles wat er te leren viel over distilleren en het maken van zowel whisky als andere spirits. Ze reisde tweeëneenhalf jaar de wereld ronden stak heel wat op van professionelen in de States en Schotland.

Wijlen Dave Pickerell, de voormalige Master Distiller van Maker’s Mark, had een erg grote invloed op haar visie en met de know-how die ze van hem opstak besloot ze haar eigen distilleerderij op te richten in Wanaka. Ze verkocht haar boerderij en begon in mei 2013 aan de bouw van de distilleerderij in de Cardrona-vallei, pal in het midden van het Nieuw-Zeelandse South Island, zo’n 50 kilometer ten noordoosten van Queenstown. De eerste test-spirit liep uit de alambieken op 23 oktober 2015. Op 5 november werd het eerste vat te slapen gelegd.

Forsyths

Desiree zocht zes maanden naar een geschikte locatie voor haar distilleerderij en koos de Cardrona-vallei omwille van de prachtige locatie alsook de toegang tot de broodnodige bron van zuiver alpinewater. Het was nog een heuse onderneming om de koperen pot stills van Schotland naar Nieuw-Zeeland te verhuizen. Ze werden door Forsyths of Rothes gemaakt.

Op 18 december 2015 wordt het bezoekerscentrum geopend voor het grote publiek. Richard Forsyth Senior of Rothes reist in januari 2016 af naar Cardrona om de distilleerderij officieel te openen. Zes maanden later, in juli 2016, wint Cardrona haar eerste gouden medaille op de New York World Spirits & Wine Awards voor hun gin die de naam The Source meekreeg. Niet veel later bereikt The Source maar liefst 20% marktaandeel van de super premium gins in het land.

Range

Bij Cardrona wordt niet alleen whisky gestookt. Ze maken ook gin, single malt vodka en likeuren. Hun single malt vodka kreeg de naam The Reid mee, een verwijzing naar de familienaam van de eigenares (die na haar huwelijk door het leven gaat als Desiree Whitaker).

Maar het is nog wachten tot 6 december 2018 alvorens de eerste whisky op de markt komt. Het is een 3-jarige cask strength single malt die op enkele dagen uitverkoopt. Hij kreeg de toepasselijke naam ‘Just Hatched’ mee. In 2020 volgt de 5-jarige ‘Growing Wings’ die op twee dagen uitverkoopt. Hij wint bovendien de prijs voor beste malt onder de 12 jaar op de World Whisky Awards. Cardrona plant zowel single cask releases alsook solera expressies zodat de schare fans de reis van de Cardrona malt kan volgen.



Smögen Distillery

Distilleerderijen Posted on 01/06/2021 07:03

Smögen Whisky AB
Staleröd Ljungliden 1
SE-45693 Hunnebostrand
Zweden
Tel +46 76 162 63 03
http://www.smogenwhisky.se

Next Level

Pär Caldenby, advocaat van beroep, is erg enthousiast over whisky. Hij schreef er zelfs een  boek over: ‘Enjoying Malt Whisky’. En in 2009 tilde hij zijn passie naar  the next level en richtte de Smögen Distillery op in een boerderij nabij Hunnebostrand, ten noorden van Gotenburg. We zitten dus op de westkust van Zweden. Een paar kilometer ten zuiden van de distilleerderij ligt een eiland dat de naam Smögen draagt. Het eiland telt zo’n 1500 inwoners en is een toeristische trekpleister.

Caldenby kon rekenen op een mooie financiële injectie van de Zweedse overheid van zo’n miljoen kronen (pakweg 100.000 EUR) en kocht daarmee een deel van het materiaal om zijn distilleerderij op te starten. De eerste spirit liep uit de alambieken in 2010.

Strane

De distilleerderij beschikt over een wash still van 900 liter en een spirit still van 600 liter. Hiermee kan Caldenby zo’n 35.000 liter per jaar produceren. De eerste botteling, de Smögen Primör, een 3-jarige malt op vatsterkte, ging in 2014 aan de haal met een zilveren medaille op het Stockholm Beer en Whisky Festival. Dat was een heuse opsteker voor de distilleerderij.

Eveneens in 2014 werd begonnen met de productie van de Strane London Dry Gin die gebotteld werd op 76%. Tot 2017 was het de sterkste gin ter wereld. Om die titel terug te pakken lanceerde Caldenby in juli 2018 zijn Strane Ultra Uncut Gin op 82.5%.

Range

Smögen heeft ondertussen meer dan 75 releases op het palmares, waarvan de meeste private casks zijn, gebotteld in flesjes van 500ml. Daarnaast werden enkele malts gelanceerd in het zogenaamde Sherry Project en enkele single casks op vatsterkte.

In 2020 verscheen de Smögen 8 Year Old, een vatting van malts die op zowel ex-bourbon barrels als ex-sherry butts rijpte, die het vlaggenschip vormt.



Puni Distillery

Distilleerderijen Posted on 30/05/2021 06:59

Puni Distillery
Via Mühlbach 2
I-39020 Gorenza BZ
Italië
+39-0473-835500
info@puni.com
https://www.puni.com/

De Eerste Italiaanse Whisky

Ten midden van de Alpen, in de Venosta-vallei, kom je in het stadje Gloreza een vreemd gebouw tegen. Een architecturale kubus, zeg maar. In dit gebouw werd de allereerste Italiaanse whisky distilleerderij neergepoot: Puni, genoemd naar de nabij gelegen rivier. Albrecht Ebensperger begon aan zijn avontuur in 2010.

De bouw nam twee jaar in beslag en op 24 februari 2012 liep de eerste spirit uit de in Rothes, Schotland, gebouwde koperen pot stills. Deze staan in een ruimte van kubieke meters onder de grond. Enkele maanden later ging het indrukwekkende bezoekerscentrum open. Ze bieden verschillende types van rondleidingen en tastings aan. In oktober 2015 lanceerden ze hun eerste twee flessen: Puni Nova en Puni Alba.

Alpen

Voor de productie van hun malts, maken ze bij Puni gebruik van gerst die ze zowel in Italië als in Beieren, Duitsland, aankopen. Daarnaast distilleren ze ook van in Schotland aangekochte geturfde mout. Naast bourbon en sherryvaten, maken ze ook gebruik van Italiaanse wijnvaten en voormalige Islay-vaten uit Schotland.

whiskey-brennerei glurns, architekt werner tscholl, morter

Naar eigen zeggen is het pure water uit de Alpen ideaal om een bijzonder whisky te stoken. Het water is afkomstig uit het nabijgelegen Stelvio National Park, zacht en puur. Het klimaat in Zuid-Tirol betekent warme zomers en koude winters, wat de rijping ook bevordert.

Range

De flessen zien er bijzonder uit. Puni liet ze ontwerpen door designer Christian Zanzotti, die een evenwicht zocht tussen een moderne interpretatie van een whiskyfles en de Italiaanse affiniteit met fijn ontwerp.

De core range bestaat vandaag uit de Puni Gold (first fill bourbon), Puni Sole (bourbon en PX), Puni Vina (Marsala) en Puni Alba (Marsala & Islay). Daarnaast zijn er ook enkele limited editions, zoals de Puni Arte en Puni Aura. Deze laatste wordt een nieuwe reeks van malts op vatsterkte.



Bimber Distillery

Distilleerderijen Posted on 29/05/2021 06:54

Bimber Distillery
56 Sunbeam Rd, Park Royal
London NW10 6JQ
UK
+44 (0) 20 3602 9980
info@bimber.co.uk
https://www.bimberdistillery.co.uk/

Londen

Bimber werd opgericht door een gezelschap van whiskyliefhebbers die zich willen onderscheiden van de rest door gebruik te maken van traditionele methodes, zoals gerst van één enkele boerderij, het maischen met de hand, langzame fermentatie in zelfgemaakte houten washbacks en het ter plekke bottelen. Maar vergis u niet: we zijn hier niet in Schotland, maar wel aan de rand van de Engelse hoofdstad!

Op 26 mei 2016 werd het eerst vat te slapen gelegd om in september 2019 als ‘The First’ op het publiek losgelaten te worden. De 1.000 genummerde flessen waren op drie uur uitverkocht. De rest is, zoals dat heet, geschiedenis, zij het in dit geval wel een erg korte. Maar Bimber kon van meet af aan op een schare volgelingen rekenen en het oprichten van de Bimber Klub liet niet lang op zich wachten.

Single Farm

Ze gebruiken enkel Engelse tweerijengerst, Concerto en Laureate, van zogenaamde Single Farm Origin, van een boerderij in Hampshire, nl. Fordham & Allen. Deze worden dan bij Warminster Maltings gedroogd op een moutvloer. Fermentatie neemt maar liefst 7 dagen in beslag, wat resulteert in een lichte en fruitige spirit. De twee koperen pot stills, Doris en Astraeus – beiden met een capaciteit van 1.000 liter, zorgen voor veel kopercontact. De middenloop wordt op zo’n 72% ABV verzameld.

Deze gaan in voornamelijk voormalige bourbon en sherryvaten. Bimber beschikt overigens over een eigen kuiperij. Het grillige Londense klimaat (koude winters, warme zomers) zorgt voor veel interactie.

Range

Alle releases van Bimber noemen ze ‘fruit forward’. De lichte, fruitige stijl is hun handelsmerk. Voorlopig wordt er nog geen leeftijdsaanduiding gebruikt op de flessen. De range bestaat momenteel uit ‘The First’, Re-Charred Oak Casks, verschillende batches van Ex-Bourbon Cask en Ex-Oloroso Cask releases, enkele single casks en uiteraard een heleboel Distillery Exclusives.

Bovendien is er ook nog de Bimber Klub, waarvoor met de regelmaat van de klok ook een speciale release op de markt komt.



Dada Chapel Distillery

Distilleerderijen Posted on 10/05/2021 06:38

Dada Chapel Distillery
Nederpolder 1
9000 Gent
+32 488/42.37.78
https://dadachapel.com/
info@dadachapel.be

Dadaïsme

Ze bestaat ongeveer een jaar, is gelegen in een historische kapel in de binnenstad van Gent en toch had ik er tot voor kort nog niet van gehoord. Hoe straf is dada? Geïnspireerd door het dadaïsme, de revolutionaire artistieke beweging die haar hoogtepunt kende in het begin van de 20e eeuw, werd deze creatieve distilleerderij opgericht onder het motto ‘In Odd We Trust’.

De Dada Chapel Distillery gaat er prat op dat ze grenzen willen verleggen en zich niet zullen laten tegenhouden door tradities maar anders denken als levensstijl hanteren en kritisch experimenteren als een must zien.

In Odd We Trust

Een hypermoderne installatie van twee pot stills en kolomstills zorgt ervoor dat de stokerij verschillende types spirit kan stoken. Dat doen ze uit enkel en alleen lokale grondstoffen, zoals organische aardappelen van het ras Mona Lisa voor hun vodka en suikerbieten voor hun brhum. Voor het brouwen en gisten van hun beslag doen ze dan weer een beroep op de familie van Duvel Moortgat.

Ondanks dat ze nog maar een jaar bezig zijn, ligt het koetshuis – dat dienst doet als rijpingsmagazijn – al flink vol met voornamelijk hun suikerbieten-rum. Ik verwacht ook (of hoop dat althans) dat er ook een aantal vaten tussen liggen die op termijn tot een mooie whisky zullen uitgroeien.

Range

Momenteel heeft de Dada Chapel Distillery slechts 2 producten op de markt. Enerzijds is er de Potato Vodka – organisch en ongefilterd voor een volle, romige smaak – en de Bhrum gestookt van Vlaamse suikerbieten.

Gents, vree eigenwijs en hip, als u het mij vraagt. Van zodra een bezoek tot te mogelijkheden behoort, weet ik alvast waar naartoe!



Glasgow Distillery

Distilleerderijen Posted on 05/05/2021 06:34

Glasgow Distillery
8 Deanside Rd
Glasgow G52 4XB
UK
+44 141 404 7191
marketing@glasgowdistillery.com
http://glasgowdistillery.com

1770

In 2012 werd de Glasgow Distillery Company opgericht door Ian McDougall, Liam Hughes en Mike Hayward. Het was de eerste distilleerderij opgericht in de stad sinds 1902. De inspiratie van de naam komt niet alleen van de stad, maar ook van een distilleerderij – opgericht in 1770 – die tot het begin van de 20e eeuw actief was in Dundashill, vlakbij. Dat eerbetoon trekt de nieuwe distilleerderij door in de benaming van haar whisky, waar 1770 prominent op het label staat.

Na eerste voorzichtige stappen, kreeg de distilleerderij in 2020 een aanzienlijke lening bij Barclays voor 5.5 miljoen pond. Verwonderlijk en gedurfd, aangezien dit in volle coronacrisis werd toegekend. Maar tijdens de coronacrisis, waarbij Glasgow ook hand sanitizer produceerde, werden er ook distributiedeals gesloten met Rusland, Luxemburg en België. Aangezien de eerste release van de malt ondertussen rijp was – Release No. 1 Triple Distilled – slaagden ze er tevens in om de omzet via online verkopen met maar liefst 500% te doen groeien. Ondertussen werken er 24 mensen bij het bedrijf. Ze werden uitgeroepen tot Distillery of the Year 2020.

Prometheus

 Glasgow gebruikt vijf unieke pot stills, die allen een naam kregen: Annie, Tara, Mhairi, Margaret en Frances. Samen zijn ze goed voor een productie van 440.000 liter. Die werden vanaf 2014 opgestookt, in eerste instantie om gin en vodka te maken, maar sinds maart 2015 legden ze ook vaten met single malt spirit te slapen.

De eerste whisky die ze op de markt brachten, vijf releases onder de banner Prometheus, was pittig geprijsd, maar werd wel erg gewaardeerd. Uiteraard ging dit om sourced whisky die ervoor moest zorgen dat er voldoende cash flow gegenereerd werd.

Range

De range bij de Glasgow Distillery bestaat momenteel uit Makar Gin (5 soorten), G52 Vodka (2 soorten), Banditti Club Glasgow Spiced Rum, een blended malt die handig Malt Riot genoemd werd en tot slot de eigen single malt releases onder de naam 1770: The Original, Triple Distilled en Peated. Deze worden in flesjes van 50cl gepresenteerd, maar ook hier heeft de marketingafdeling haar best gedaan. De dozen en flessen zijn zelfs net iets groter (hoger) dan een klassieke whiskyfles.

Er liggen ondertussen iets meer dan duizend vaten rustig te rijpen, waarvan er een aantal dienst zullen doen voor speciale uitgaven en single cask releases.



Stauning Distillery

Distilleerderijen Posted on 17/04/2021 07:53

Stauning Distillery
Stauningvej 38
DK 6900 Skjern
Denemarken
+45 88 44 21 22
https://stauningwhisky.com
info@stauningwhisky.dk

Negen Vrienden

De start van de Deense Stauning distillery is op z’n zachts gezegd eigenaardig en doet wat denken aan de start van Mackmyra in Zweden. Negen vrienden (een dokter, een beenhouwer, een leraar, een helicopterpiloot en vier ingenieurs) besloten in 2005 om een distilleerderij op te starten in een oude slagerij. Ze hebben geen voorkennis over het maken van whisky, weinig  budget maar wel veel passie en de hulp van de natuur. Want ze hebben het Deense klimaat mee: wind, zee, heide en turf.

In augustus 2006 druppelde de eerste spirit uit de still. Hun ambitie op dat ogenblik? Zo’n 200 tot 400 liter whisky per jaar. Maar toen Jim Murray, de bekende auteur van de beruchte Whisky Bible hun spirit proefde en poneerde dat dit wel eens de beste geturfde whisky ter wereld kon worden, gingen de negen rond de tafel zitten met de bank om een compleet nieuwe distilleerderij te bouwen. Ondertussen hebben ook Diageo en Distill een vinger in de pap.

Noma

Voor hun whisky gebruiken ze enkel lokaal verbouwde gerst en rogge, maken ze gebruik van een moutvloer en kleine stills. Dat is volgens de negen het geheim achter het typische karakter van deze Deense whisky.

Het duurde nog tot 2011 alvorens de eerste flessen Stauning ook commercieel verkrijgbaar waren. Maar al snel werd Stauning een begrip in de Deense horeca. Zelfs het befaamde Noma besloot enkel nog Stauning whisky op de kaart te zetten. Langzaam maar zeker kreeg Stauning naamsbekendheid en een schare fans. In 2018 werd een volledig nieuwe distilleerderij gebouwd naast de oude – die omgetoverd werd in een bezoekerscentrum – en de productie flink opgedreven.

Range

Hoewel de productie ondertussen is opgedreven naar zo’n 80.000 liter per jaar, is het nog steeds niet makkelijk om Stauning vast te krijgen, ondanks het feit dat ze tot voor kort steevast in flesjes van 500ml werden gebotteld.

Onlangs werd de range in een nieuw jasje gestoken en kan je nu ook flessen van 700ml vinden. Op het moment van schrijven zijn er zo’n 150 verschillende expressies van Stauning uitgebracht.



Kyrö Distillery

Distilleerderijen Posted on 04/04/2021 06:35

Kyrö Distillery
Oltermannintie 6
61500 Isokyrö
Finland
+358 40 0748174
wearekyro@kyrodistillery.com
https://kyrodistillery.com/

Sauna

De legende wil dat vijf Finse vrienden – Miika Lipläinen, Kalle Valkonen, Mikko Koskinen, Jouni Ritola en Miko Heinilä – zich afvroegen waarom hun favoriete whisky – rye, of roggewhisky – niet in eigen land wordt gestookt. Er was volgens hen geen enkele reden waarom ze niet zelf hun geliefkoosde drank konden produceren. De vijf zaten op dat ogenblik, zoals de Scandinaviërs wel vaker doen, in de sauna.

Om onderdak voor hun nieuwe distilleerderij te vinden, maakten ze gebruik van een oude, verlaten zuivelfabriek in Isokyrö en doopte haar Kyrö Distillery. We zitten op zo’n 400 kilometer ten noorden van Helsinki. Hun eerste mash, gefermenteerd in de keuken van het ouderlijk huis van Kalle, lieten ze afstoken bij een bevriend craft distiller in Pori. Maar het was onmogelijk te voorspellen of hun new make ook tot een goeie rye whisky zou leiden. We schrijven 2012.

Pop-Up

 In 2014 lieten ze hun eigen stills het werk doen in de oude zuivelfabriek en schonken ze hun drankjes in Helsinki in een pop-up bar die grappig genoeg ‘Tourism Agency of Isokyrö’ gedoopt werd.

En terwijl de eerste roggewhisky rustig lag te slapen – je kan trouwens nog steeds barrels kopen, mocht je dat willen – lanceerden de jongens al gin en een roomlikeur. Hun eerste gin werd meteen uitgeroepen tot ‘Beste Gin for a Gin & Tonic’ in het Verenigd Koninkrijk en ze waren op twee dagen uitverkocht. Kyrö stond op de kaart.

Range

Al hun spirits worden gestookt van 100% rogge, maar in 2020 was hun bestseller… handsanitizer. Dat verbaast niemand, toch? Wat misschien wel zal verbazen is het feit dat het bedrijf in 2019 een omzet draaide van 44 miljoen euro! Ondertussen is de eerste whisky op de markt en is het uitkijken naar nieuwe releases van deze jonge vlegels.

Omdat ze over slechts kleine stocks beschikken, worden hun producten wel vermarkt in flesjes van 20cl en 50cl.



Dornoch Distillery

Distilleerderijen Posted on 07/02/2021 06:42

Dornoch Distillery
Castle Close
Dornoch IV25 3SD
Scotland
+44 1862 810 637
info@dornochdistillery.com
https://www.thompsonbrosdistillers.com/

Dornoch Castle Hotel

De broers Phil en Simon Thompson kregen whisky met de paplepel mee. Hun ouders zijn immers de eigenaars van het prachtig gelegen Dornoch Castle Hotel, vlakbij Clynelish. Het hotel staat vooral bekend om zijn erg uitgebreide whisky bar, waarin zowel nieuwe als oude releases per dram te bestellen zijn.

De Thompson broers namen hun voorliefde voor whisky echter tot het next level en in 2016 – dankzij een crowdfunding ronde – richtten ze Dornoch Distillery op. In 2017 werd het eerst vat te slapen gelegd. De distilleerderij werd ondergebracht in een voormalig station van de brandweer en de broers hadden de grootste moeite om alle materiaal in dat gebouw onder te brengen. Ondertussen zijn ze verhuisd naar een groter gebouw.

Solera

Terwijl de meeste producenten zich voornamelijk toespitsen op de stills, het water en de vaten, zijn Phil en Simon vooral begeesterd door selectie van de beste gist, verschillende gerst variëteiten, het mouten, mashen en fermenteren. Hun grootste focus ligt dus op het maken van de perfecte wash.

Zo werd Cask #1, dat eind 2020 gebotteld werd, afgevuld met spirit die gestookt werd van de historische gerst Plumage Archer, een variëteit die voor het eerst gebruikt werd in 1905, maar vandaag de dag – omwille van de lage opbrengst – nog amper gebruikt wordt. Daarnaast gebruikten ze brouwersgerst in plaats van de veel meer gebruikte distilleerdersgerst. Tot slot ging de spirit in een ongewoon en moeilijk te krijgen oloroso solera vat. Dit is niet zomaar een vat dat met oloroso sherry geprepareerd werd. Goeie soleravaten, gebruikt voor de ‘opvoeding’ van sherry, worden amper door bodega’s verkocht en kunnen wel tot honderd jaar oud zijn.

Range

Alles begon, zoals dat vaak gebeurt bij nieuwe distilleerderijen, met het creëren van gin. Ze stookten tien experimentele batches om tot de huidige, populaire Thompson Brothers Organic Highland Gin te komen, die bovendien al enkele awards in de wacht sleepte. Daarnaast zijn de broertjes ook actief al onafhankelijk bottelaar met al flink wat prachtige release op hun cv, niet beperkt tot single malt. Ook grain, cognac en rum komen aan bod.

Nu is het vooral uitkijken naar hun eigen releases. Cask#1 kende alvast erg veel bijval. De 893 flessen (van 500ml) werden verkocht via een loterij-syteem en de broertjes geven duidelijk te kennen dat ze niet willen dat hun flessen worden doorverkocht. Om liefhebbers aan te sporen om hun fles te openen, haalden ze een geweldige Willy Wonka truuk uit: één fles heeft een gouden kurk die recht geeft op een eigen Octave vat bij Dornoch



Waterford Distillery

Distilleerderijen Posted on 20/09/2020 16:14

Waterford Distillery
Grattan Quay
Waterford City
Ireland
+353-(0)51.303.508
info@waterforddistillery.ie
http://waterfordwhisky.com

Where Barley is King, Provenance is All

Waterford werd opgericht in 2016 door Mark Reynier, die we uiteraard vooral kennen als de man die Bruichladdich nieuw leven inblies. Na de verkoop van die Islay distillery – waar Reynier overigens fel tegen gekant was – bleef hij niet bij de pakken zitten. Zijn obsessie naar een whisky waarbij hij zijn obsessie tot uiting kan brengen – terroir! – deed hem de Ierse zee overtrekken naar Waterford, zo halverwege tussen Dublin en Cork.

De gebouwen waarin de nieuwe, ultramoderne en groene distilleerderij werd ondergebracht, was voorheen een Guinness brouwerij.

Tèireoir

Voor Mark en zijn team is er maar één richtlijn: terroir – of zoals ze het met een vette knipoog naar Ierland (Eire op z’n Iers) noteren op de fles ‘Tèireoir’. Daarbij ligt de focus op gerstoogst die van één enkele boerderij komt om zo een whisky te ontwikkelen die een unieke smaak krijgt. ‘A taste of place & time,’ zoals Mark het zelf noemt. En ja, whisky in plaats van whiskey. Ook dat is de koppigheid van Mark Reynier.

Ze werken samen met niet minder dan 72 Ierse graanboeren die zowel organisch als biodynamisch te werk gaan en hun graan verbouwen op 92 verschillende bodemtypes. Elk type gerst is op die manier uniek en de batches worden dus afzonderlijk verwerkt. Dit betekent dus dat elk distillaat van één uniek type gerst gestookt wordt, wat betekent dat elke expressie van Waterford ook anders zal smaken.

Range

Hoewel er heel wat te doen was om de kleur en vorm van de fles, zit daar ook een verhaal achter. Waterford is van mening dat de consument maar al te vaak laat verleiden door de kleur van een whisky, dus kozen ze voor de ultraviolet blauwe fles. De strepen op de onderste helft van de fles zijn een eerbetoon aan de groeven in het veld nadat de boer geploegd heeft. Tot slot is er nog de glazen stop. Dat was een idee van Mark Reynier zelve, de mening toegedaan dat ze betrouwbaarder, maar ook properder zijn dan de klassieke kurken stop.

In 2020 verschenen er (tot nu toe) slechts 8 expressies, maar ze waren niet allemaal even makkelijk te krijgen in onze contreien. De Ballykilcavan en Bannow Island (beide Edition 1.1) waren verrassend snel uitverkocht en de Edition 1.2 is al op komst. De Ballymorgan en Sheestown zijn – bij mijn weten – niet eens op de Belgische markt verschenen. De Ratheadon wordt dan weer exclusief in Ierse winkels verkocht. De 1st Cuvée Pilgrimage is een distillery exclusive en dus enkel te koop indien je de ‘bedevaart’ naar Waterford maakt (of een vette portemonnee hebt om hem op de tweedehandsmarkt te kopen).



Chivas Brothers Ltd

Distilleerderijen Posted on 24/03/2020 06:31

Chivas Brothers
111-113 Renfrew Road
Paisley, Renfrewshire
PA3DY
United Kingdom
Tel +44 141 531 1801
http://chivasbrothers.com

Pernod Ricard

Pernod Ricard is een van ’s werelds grootste drankenconcerns met hoofdkwartier in Parijs. Ze zijn in niet minder dan 80 landen actief en stellen zo’n 18.000 mensen te werk. Naast Absolut Vodka, Beefeater gin, Martell Cognac, Havana Club rum, Malibu, Perrier-Jouët, Mumm champagne en Jameson Irish Whiskey, hebben ze ook een belangrijke voet aan de grond in de Schotse whiskyindustrie.

De Schotse whiskypoot is ondergebracht in Chivas Brothers Ltd. Ze bezitten Aberlour, Caperdonich, Glenburgie, Dalmunach, Glen Keith, Strathisla, Longmorn, Miltonduff, The Glenlivet, Strathisla, Tormore en Scapa. Strathclyde, de grain distillery in de Lowlands, behoort hen ook toe. Daarnaast hebben ze nog een heleboel blends op de markt. Denken we maar Chivas Regal, Ballantine’s, White Heather, Long John, Passport, Clan Campbell, King’s Ransom… de lijst gaat nog even door.

1909

 Chivas heeft zijn hoofdkwartier in Paisley, vlakbij Glasgow en begon zijn geschiedenis in Aberdeen in 1801, toen John Forrest een kruidenierszaak opstartte, die in 1838 werd overgelaten aan William Edward. Niet veel later trad James Chivas toe. Na de dood van Edward kwam John Chivas, jongere broer van James, in de zaak en werd ze herdoopt tot Chivas Brothers. Hoewel na hun dood de zaak werd overgenomen door zakenlui buiten de familie, bleef de naam behouden.

In 1949 werd het bedrijf opgekocht door drankengigant Seagram, inclusief Strathisla. In 1957 werd dan Glen Keith vlakbij Strathisla neergepoot. Aangezien de verkoop bleef boomen werd in de 1970s Allt-a-Bhaine en Braeval gebouwd om te kunnen blijven voldoen aan de vraag. In 1975 werden daar Glenlivet, Glen Grant, Aberlour, Edradour, Longmorn en Benriach aan toegevoegd. Sinds 2001 is Chivas onderdeel van Pernod Ricard, die een groot deel van de portfolio van Seagram overneemt.

Range

De range van Chivas Brothers kent bijna geen einde. Laat ons daarom even focussen op hun vlaggenschip: Chivas Regal. In 1909 werd de blend voor het eerst gelanceerd en wel meteen als 25-jarige, bedoeld als super premium blend voor de jet set in de States. Het werd meteen een bestseller. Maar oorlog, droogdlegging en een beurskrach gooiden roet in het eten. Na enkele moeilijke jaren komt een 12-jarige expressie uit. Het duurt nog tot 1997 alvorens de 18-jarige op de markt komt, maar het moutgehalte ligt aanzienlijk lager dan bij de vorige versies.

In 2013 verrast Chivas met de Chivas Regal Mizunara, die rijpte op Japanse eik. Zeker ook het vermelden waard is de Royal Salute, een luxe blend als eerbetoon aan de Britse kroon.



Dingle Distillery

Distilleerderijen Posted on 19/03/2020 06:10

The Dingle Whiskey Distillery
Dingle, Co. Kerry
Ireland
Tel +353-66-4029011
info@dingledistillery.ie
https://dingledistillery.ie/

Porterhouse

Dingle is een nieuwe ster aan het Ierse firmament, duidelijk een uitloper van de Ierse whiskey revival. De distilleerderij werd opgericht in 2012 in Dingle (aan de kust in het zuidwesten van Ierland) door drie vrienden: wijlen Oliver Hughes, Liam LaHart en Peter Mosley. Ze waren in 1996 begonnen met het brouwen van craft beer met hun Porterhouse Brewing Company, maar dat sloeg niet meteen aan. En dus besloten ze het geweer van schouder te veranderen en een artisanale distilleerderij op poten te zetten. Daarbij werden 25 jobs gecreëerd.

Om dit financieel voor elkaar te krijgen, lanceerden ze het zogenaamde Founding Fathers Programme, waarbij 500 vaten werden verkocht aan liefhebbers en investeerders. Elk vat werd individueel bedrukt met de naam van de eigenaar alvorens af te vullen met spirit. En aangezien de whiskey ondertussen meer dan drie jaar gerijpt heeft, kunnen ze gebotteld worden. Maar de eigenaars kunnen ook beslissen de whiskey nog verder te laten doorrijpen of om het vat terug te verkopen aan de distilleerderij. De eerste van deze vaten werden reeds in november 2017 gebotteld en warm onthaald.

’s Wereld Beste Gin

Dingle beschikt over drie pot stills en slaagt er in om twee vaten per dag te vullen met hun triple distilled spirit. Daarnaast beschikken ze nog over een still voor de productie van vodka en gin. Van de gin worden zo’n 100.000 flessen per jaar verkocht. Dat aantal zal wellicht toenemen, aangezien de Dingle Original Gin tijdens de World Gin Awards 2019 werd uitgeroepen tot ’s werelds beste gin!  De vodka is dan weer uitzonderlijk, omdat hij maar liefst 5 keer wordt gedistilleerd.

Het warehouse is gevuld met een panoply aan vaten: bourbon, oloroso, PX en port. De Founding Fathers – die de eerst 500 vaten konden kopen om de distilleerderij van het nodige startkapitaal te voorzien – konden zelf het type vat kiezen.

Range

Op 18 december 2012 werden de eerste vaten gevuld en op 19 december 2015 werd het eerste vat (Cask #2) gebotteld. Sindsdien zijn er al 4 batches gebotteld. Batch 1 was 100% bourbon matured en werd gebotteld op 46% (november 2016). Batch 2 zag het levenslicht in 2017 en is een vatting van zowel bourbon- als oloroso en PX-vaten, terwijl batch 3 uit 2018 dan weer op bourbon- en portvaten gerijpt had. Batch 4 uit 2019 is een combinatie van alle vier types vaten waarover Dingle beschikt.

Naast de reguliere batches heeft Dingle ook 4 batches op vatsterkte gebotteld, telkens gelimiteerd tot 500 flessen (een knipoog naar de Founding Fathers) en drie releases van Dingle Single Pot Still Whiskey.



Valinch & Mallet

Distilleerderijen Posted on 11/03/2020 06:14

Valinch & Mallet
London, UK
info@valinchandmallet.com
http://www.valinchandmallet.com/

DNA

Twee Italiaanse vrienden met een volledig verschillende achtergrond – Davide Romano, bankwezen en Fabio Ermoli, wijnimporteur – kwamen in september 2015 op het idee om een nieuwe onafhankelijke bottelaar uit de grond te stampen. Volgens hun is er geen grotere vreugde in het leven dan je passie tot leven te brengen en die passie bleek Scotch whisky te zijn. Voeg daar de inherente liefde voor kunst en schoonheid aan toe die elke Italiaan in zijn DNA heeft en je weet dat er iets moois van gaat komen.

Voor de naam van hun bedrijf grepen ze terug naar twee tools die ambachtslui in het warehouse elke dag hanteren. Een valinch is de pipet waarmee samples uit een vat kunnen gehaald worden, terwijl de mallet een kleine hamer is die gebruikt wordt om de bung zowel uit als weer in het vat te kloppen. Valinch & Mallet is het geworden, met als logo een typisch Schotse knoop.

Single Casks

Single casks selecteren is geen wetenschap, maar een kwestie van smaak en voor Romano en Ermoli is het een kwestie van steeds op zoek te gaan naar het ware distilleerderijkarakter. Ze zullen dus eerder opteren voor wat ze zelf lekker vinden dan wat goed zal verkopen. Dat merkt je ook als je hun range bekijkt. Er zitten vaak distilleerderijen tussen die als minder ‘sexy’ worden beschouwd, maar de pareltjes die beide heren bottelen bewijzen wel dat hun strategie werkt. Want Valinch & Mallet zit aardig in de lift.

Ze kiezen er ook steevast voor om hun single casks zonder koelfiltratie of bijkleuring te bottelen. Zelden wordt de whisky nog versneden – vooral dan jonge whisky die wel eens agressief kan overkomen, wederom een keuze van smaak – het overgrote deel wordt op vatsterkte gebotteld. De heren zijn er ook in geslaagd om een mooie fles te presenteren met prachtige labels en metalen plaatjes die je vertellen van welke distilleerderij de whisky afkomstig is en op welk type vat hij gerijpt heeft, alsook een dop van was.

Range

Hoewel Davide en Fabio begonnen zijn met Scotch single malt, duurde het niet lang alvorens ze ook vaten naar hun gading vonden met grain, Ierse en Amerikaanse whiskey en zelf rum.

Davide (en in mindere mate Fabio) kan je regelmatig tegen het lijf lopen op verschillende festivals in Europa en daarbuiten, waarbij hij steeds een hele mooie en uitgebreide selectie flessen aanbiedt om te proeven.



Carsebridge Distillery

Distilleerderijen Posted on 13/02/2020 06:46

Carsebridge Distillery
Carsebridge Road
Alloa
Clackmannshire FK10 3LU
Scotland
Gesloten sinds 1983

Carsebridge Distillery

Lowland

Alloa staat bekend om zijn vele brouwerijen. Het leek dan ook de perfecte plek te zijn voor John Bald om daar zijn distilleerderij neer te poten. Hij had immers toegang tot nabijgelegen steenkoolmijnen, water uit de Gartmorn Dam en graan kon aangeleverd worden via de Alloa Harbour. We spreken 1798. Wanneer de distilleerderij een jaar later opent, stookt ze initieel zelfs moutwhisky en zal dat blijven doen tot 1852.

Wanneer de bekende whiskyschrijver Alfred Barnard zo’n negentig jaar na de oprichting de distilleerderij bezoekt, stelt hij vast dat het al een mastodont is met een output van zo’n 6 miljoen liter, één van de grootste producenten op dat ogenblik (enkel Caledonian in Edinburgh was nog groter).

Grain

Bijna een eeuw lang bleef Carsebridge in handen van de Bald familie (na het overlijden van John in 1844 nam zoon Robert over, maar die gaf ze twee jaar later zelf door aan zijn broef John Jr). Het is John Jr die in 1852 besliste de productie van moutwhisky stop te zetten en over te schakelen op grain. Hij had immers begrepen dat de vraag naar grain whisky voor de blends exploderende was. Hiervoor verving hij de alambieken door twee Coffey Stills.

Warehouses

In 1877 wordt Carsebridge één van de oprichters van DCL – Distillers Company Limited, één van de voorlopers van Diageo. In 1966 ging ze op in Scottish Grain Distillers. Een derde Coffey Still werd geïnstalleerd. Maar in 1983 – in volle crisis – wordt de distilleerderij gesloten wegens overproductie (lees: onderconsumptie). Enkel de kuiperij bleef nog bestaan, maar ook die moest er in 2011 aan geloven. De kuiperij van Cambus werd volledig vernieuwd en alle productie van vaten verhuisde definitief.

Range

Van Carsebrigde werden de laatste jaren enkel onafhankelijke bottelingen met hoge leeftijd gespot, maar gezien de distilleerderij in 1983 de deuren sloot, beginnen de stocks nu stilaan uit te putten.

Vorig jaar nog, in de bejubelde Diageo Special Releases, passeerde een geweldige Carsebridge 48 Year Old 1970.



Braeckman Distillers

Distilleerderijen Posted on 09/02/2020 06:16

Braeckman Graanstokerij BVBA
Berchemweg 61
9700 Oudenaarde
Tel 055/30.08.88
info@braeckman.eu
https://www.braeckman.eu/nl/

100 jaar

Hoewel de nieuwe graanstokerij pas in 1996 werd neergepoot in Oudenaarde, kan Braeckman toch op een lange geschiedenis bogen. In 2018 vierden ze nog hun 100-jarige bestaan. Achiel Braeckman zette in 1918 zijn eerste stokerij neer – De Blauwe Druif – in Nederzwalm. Zijn jenever droeg dezelfde naam en wordt vandaag de dag nog steeds geproduceerd volgens het originele recept. In 1947 werd dan de Feitelijke Vereniging opgericht om de groei van het bedrijf te kunnen ondersteunen. In 1957 treedt Willy Braeckman tot het bedrijf toe en zal het drie decennia lang leiden.

Sinds 1987 staat de stokerij onder leiding van Filip Braeckman, die het productengamma stevig uitbreidt met een aantal authentieke graanjenevers, vruchtenjenevers, roomjenevers en andere edele likeuren, maar ook gin en whisky introduceert.

Ambachtelijk

Hoewel de productie nu plaatsvindt in de hypermoderne distilleerderij, zweert de familie bij de ambachtelijke tradities: van de selectie van de edele granen tot de botteling van het eindproduct. Van massaproductie is hier geen sprake. Alles wordt binnenshuis gestookt. Dat maakt van Braeckman één van de weinige ‘warme stokers’. Ze malen hun (inheemse!) rogge en mout zelf, het vergisten en distilleren gebeurt allemaal in de eigen stokerij en daarom mogen de producten gerust ‘Small Batch’ genoemd worden. En vergeten we niet dat ze ook het label ‘Streekproduct Vlaamse Ardennen’ kregen als erkenning van oorsprong, traditie en kwaliteit.

Filip Braeckman is zelf de derde generatie Master Distiller. Voor hem blijft geur en smaak het allerbelangrijkste. Voor hem heeft de perfecte jenever een volle, ronde graansmaak, mar is ook zeer fris met veel jeneverbes. Die juiste balans vinden, is Filips grootste uitdaging. Een deel van de jenevers krijgen ook een vatrijping op voormalige bourbon barrels.

Range

De range bestaat uit likeuren zoals de Flemish Coffee en de Bloss’m Story, een heleboel jenevers, alsook fruit- en roomjenevers en de Baldwin’s Premium Distilled Gin. Maar ons interesseert natuurlijk vooral de whisky.

De core-range bestaat vandaag de dag uit vier expressies: een tienjarige single malt en single grain whisky op 46%, een 12-jarige single grain op 66.1% en een 10-jarige single malt die nog een finish van tien maanden kreeg op een oloroso sherryvat en gebotteld werd op 60.5%. Alle whisky wordt op de markt gebracht in flesjes van 50cl.



Volgende »