Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Kintra Spirits

Distilleerderijen Posted on wo, januari 15, 2020 06:12:59

Kintra Spirits
Zwolseweg 256
7412 AV Deventer
Nederland
Tel +31 570 63 79 64
info@kintra.nl
www.kintra.nl

Erik

Kintra Spirits is een Nederlands onafhankelijk bottelaar, maar tevens importeur van verschillende spirits – dus niet alleen whisky – uit Deventer. De naam verwijst naar een plek op het iconische whiskyeiland Islay, die een speciale plaats heeft gekregen in het hart van de oprichter: Erik Molenaar.

Die naam doet ongetwijfeld wel een belletje rinkelen, want Erik is een graag gezien gast op whiskyfestivals.

Wagging Finger

 Uit zijn voorliefde voor het betere werk, is Erik overigens zelf distilleerder geworden. Hij richtte enkele jaren geleden zijn eigen distilleerderij op, die naar de naam Wagging Finger luistert. Zijn eerste product – de Wagging Finger Gin – is ondertussen de wereld aan het veroveren en terecht. Maar daarnaast stookt hij momenteel ook zijn eigen korenwijn, Oude Genever en – hoe kan het ook anders? – whisky. Maar die rijpt momenteel en zal pas over enkele jaren te proeven zijn.

Wagging Finger heeft overigens een leuk vatenprogramma, waarbij je je eigen vat (64 liter of 130 liter) kan laten afvullen en drie tot zeven jaar kan laten rijpen.

Range

Kintra heeft zijn eigen single cask releases van bekende en minder bekende Schotse distilleerderijen, maar verdeeld bovendien ook whisky van The House of Macduff, bekend om hun Golden Cask releases. Ook whisky van The Three Still Company worden door Kintra geïmporteerd. Daarnaast heeft Kintra ook een prachtige collectie rums op de markt gebracht onder eigen label.

Daar blijft het echter niet bij. Bij Kintra kan je ook terecht voor Mezcal Nucano, Pierre Lecat cognac en Domaine UBY Armagnac.North Star Spirits

Distilleerderijen Posted on wo, januari 08, 2020 06:34:20

North Star Spirits
Ashfield House
Gartrocharn
Alexandria G83 8NB
Scotland
https://northstarspirits.com
info@northstarspirits.com

Curiositeiten

Lange tijd werkte Iain Croucher als brand ambassador voor Dewar Rattray, maar kwam op een punt in zijn leven dat hij voor zichzelf aan de slag wilde gaan die de business die hem zo nauw aan het hart licht: onafhankelijk whiskybottelaar. Hij verliet Rattray in 2015 en – in overeenkomst met zijn voormalig werkgever – nam een sabbatjaar. Dat gebruikte hij uiteraard om aan zijn nieuwe project te werken: North Star Spirits. In 2016 kwam hij met zijn eerste release op de markt.

‘Het bottelen van whisky is erg opwindend. We brengen vaten op de markt die de mainstream distilleerderijen niet willen of kunnen bottelen. Bij de grote jongens gaat het vaak om een vaste range, waarbij neus, smaak en zelfs ABV en dezelfde kleur vaak consistent moeten blijven. Wij richten onze aandacht echter op de curiositeiten, de speciale vaten die er uit springen, rechtstreeks van het vat in de fles’.

Pocket Rocket

North Star Spirits bottelt tussen de 6 en 9 vaten per kwartaal. Eens hij de vaten gekozen heeft, stuurt hij samples naar zijn 12 exportmarkten die dan kunnen beslissen hoeveel flessen ze willen bestellen. ‘Als het goed is, krijg je meer bestellingen dan dat je flessen kan leveren,’ lacht Iain. Naast een goeie neus voor zaken, beschikt deze sympathieke Glaswegian ook over een goeie neus voor whisky. Want zijn releases doen het er goed.

En ze zien er ook goed uit. ‘Presentation is king,’ weet Iain. Zeker als je een nieuw label wil lanceren, moet je opvallen. De flessen van North Star doen dat zeker, met hun rijkelijk uitgewerkte labels en stoere flesvorm. Iain werkte samen met Pocket Rocket, een lokaal marketingburo. Het was ook op hun aangeven dat er geen kartonnen doos rond de flessen komt. Da’s niet eco-friendly. Maar de stoere flessen nemen wel flink wat ruimte op het schap in beslag, wat eveneens een bewuste keuze is.

Range

Naast de single casks van zowel malts als grain die Iain bottelt – de teller staat al flink boven de 80 – heeft hij ook een reeks van blended malts en blends op de markt die allemaal naar de naam van een ster luisteren: Vega, Spica en Sirius.

Daarnaast heeft Iain ook de ‘Regional Single Casks’ op de markt gebracht (The Islay Star, The Island Star, The Speyside Star en de Highland Star) waarbij de afkomst van het single cask niet vermeld wordt. Tot slot bracht hij nog twee Amerikaanse whiskeys op de markt, een gin voor het goede doel en een heerlijke Fortified Wine PX die op een voormalig Caol Ila vat gerijpt had.Blackadder

Distilleerderijen Posted on do, januari 02, 2020 06:33:49

Blackadder International Ltd
89A St James Road
Tunbrigde Wells
Kent TN1 2HH
UK
+44 1892 615646
spirited@blackadder.com
www.blackadder.nu

Predikant

Twee vrienden, Robin Tucek en John Lamond, publiceerden in 1987 het boek ‘The Malt Whisky File’. Die vriendschap leidde uiteindelijk tot de oprichting van Blackadder in 1995. Het is een verwijzing naar de 17e eeuwse voortvluchtige Schotse predikant John Blackadder, die zeven jaar lang uit de klauwen van de overheid kon blijven. Het logo van het bedrijf is in die bijna 25 jaar tijd nooit veranderd.

De eerste releases bestonden uit single malts in zowel de Distillery Selections als in de Limited Editions en tot slot een reeks Natural Strength. De befaamde Raw Cask kwam pas in 2005. Maar Lamond verliet het bedrijf reeds in 2000 en werd vervangen door Hannah Tucek, dochter van de oprichter. In 2014 kwam ook Michael, de jongste van het gezin, het bedrijf vervoegen.

Raw Cask

 De filosofie van Blackadder is ‘cask is king’. Daarom worden de meeste van hun whisky’s op vatsterkte gebotteld. Van kleuring of koelfiltratie geen sprake. Het unieke aan de Raw Cask reeks is het feit dat er in de fles wat cask sediment zit, kleine zwarte stukjes verkoold hout van het vat. Dit is natuurlijk een commerciële gimmick – immers, alle whisky moet grondig gefilterd worden alvorens hij op fles getrokken mag worden – maar heeft het bedrijf geen windeieren gelegd.

De afgelopen jaren zijn Robin en Michael vaak geziene gasten op festivals en wie een tasting van Blackadder heeft meegemaakt, weet dat de twee er een groot gevoel voor (schuine) humor op nahouden. Zo’n tasting is bijgevolg niet alleen vaak erg lekker en leerzaam, maar ook erg grappig.

Range

Blackadder’s vlaggenschip is zonder enige twijfel Raw Cask. Maar daarnaast heeft het bedrijf een heleboel andere labels op de markt, te weten: Black Snake, Red Snake, Smoking Ilsay, Peat Reek, Peat Reek Embers, Statement, Legendary, Blairfindy, chimera, A Drop of the Irish and Raw Cask Rum. Voor de exportmarkt worden hun vaten gebotteld onder een ander label. Zo bestaat er Aberdeen Distillers, Riverstown en The Clydesdale.

Bovendien hebben ze een goeie relatie met Amrut en verschijnen er vaak single casks van deze Indische malt onder hun label.Douglas Laing

Distilleerderijen Posted on vr, december 27, 2019 07:35:24

Douglas Laing
Douglas House
18 Lynedoch Crescent
Glasgow G3 6EQ
UK
+44 141 333 9242
www.douglaslaing.com

Generaties

Douglas Laing is een onafhankelijk bottelaar met HQ in Glasgow, opgericht in 1948 door Fred Douglas Laing (Sr). die zelf begon als blender. Zijn zoon, Fred Laing (Jr.) werd reeds op jonge leeftijd de business ingestuurd om de knepen van het vak te leren. Hij begon als trainee bij Whyte & Mackay, ging daarna aan de slag by White Horse Distillers en stapte pas in het familiale bedrijf in 1972.

Toen Fred Douglas Laing in 1982 overleed nam zoon Fred Laing het bedrijf over en voer een nieuwe koers. De focus van het bedrijf verschoof van export van blends naar het maken van blends voor de eigen markt en het bottelen van single malts. Fred had van zijn vader geleerd en liet zijn dochter Cara een soortgelijk parcours afleggen. Ze begon haar loopbaan bij Isle of Jura, stapte daarna over naar Morrison-Bowmore (waar ze haar echtgenoot Chris leerde kennen), alvorens mee in het bedrijf te stappen. En op dit moment worden Clara en Chris klaargestoomd om de touwtjes volledig in handen te nemen, zodat Fred van zijn welverdiende pensioen kan gaan genieten.

Clutha

Tot 2013 werd het bedrijf bestierd door Fred en zijn broer Stewart Laing, maar toen besloten ze elk hun eigen weg te gaan, voornamelijk om een toekomst te kunnen bieden aan hun beider kinderen. Cara, zoals hierboven beschreven, terwijl Stewart met zijn twee zoons een nieuw bedrijf uit de grond stampte: Hunter Laing & Co (en ondertussen ook al de Ardnahoe distilleerderij op Islay opende).

In 2017 onthulde Fred dat een langverwachte droom eindelijk in vervulling zou gaan: een eigen distilleerderij bezitten. In een ver verleden had Fred al een paar pogingen ondernomen om een distilleerderij te kopen (o.a. Tomatin), maar er telkens naast gegrepen. Dan maar zelf bouwen, moet hij gedacht hebben. Clutha is Keltisch voor Clyde, de naam van de rivier waarlangs de hypermoderne distilleerderij wordt neergepoot. De eigenaars maken zich sterk dat ze nog in 2019 zal open gaan. Maar in oktober 2019 verraste het bedrijf met de aankondiging dat ze ondertussen al een andere distilleerderij hadden opgekocht: het piepkleine Strathearn. Het gaat Douglas Laing duidelijk voor de wind.

Range

Door de split in 2013 werd de portfolio grondig door elkaar gehaald en lanceerde Douglas Laing enkele nieuwe labels. Zo bestaat hun portfolio vandaag de dag nog steeds uit een groot aantal blends die al lang meedraaien – denken we maar aan The King of Scots, McGibbon’s, cland Denny, Eaton’s – maar hebben ze zichzelf ook heruitgevonden met bekende reeksen als Old Particular en Xtra Old Particular, Provenance, Premier Barrel, Single Minded, Double Barrel, enzovoort.

De Remarkable Regional Malts is een reeks van blended malts die de verschillende stijlen vertegenwoordigd en omvat The Epicurean (Lowlands), Timorous Beastie (Highlands), Scallywag (Speyside), Gauldrons (Campbeltown), Rock Island (Islands) en Big Peat (Islay).

PS. Je kan een leuk interview met Fred lezen in ons boek ‘Whisky Voor Iedereen’, verkrijgbaar via de website.Van Wees

Distilleerderijen Posted on zo, december 15, 2019 06:04:21

Groothandel van Wees BV
Leusderweg 260
3817 KH Amersfoort
Tel +31 33 461 5319
info@whiskyworld.nl
www.whiskyworld.nl
www.ultimatewhisky.com

Tabaksfabrikaten

In Nederland, maar zeker ook in België, is van Wees een begrip. Van hun whisky range onder het label The Ultimate heeft u ongetwijfeld al een aantal flessen gezien en – hopelijk – geproefd. Het bedrijf heeft een erg rijke geschiedenis… maar die begon niet met drank. In 1921 richtte Hubertus van Wees zijn groothandel in tabaksfabrikaten op en de zaak groeit snel. Wanneer Hubertus plots overlijdt in 1954, neemt zijn zoon Johan – beter bekend als Han – van Wees de leiding op zich en betrekt zijn broer Ben bij de firma. Wanneer de winst op tabak begint te dalen, besluit Han van Wees om over te stappen naar alcoholische dranken. Zijn vergunning haalt hij in 1963.

Al snel geniet het bedrijf een ijzersterke reputatie en van Wees begint zich steeds meer toe te leggen op de import van de betere single malts. In 1987 haalt hij zijn zoon Maurice in het bedrijf om de vleugels uit te slaan naar het buitenland. De winkel in het centrum van Amersfoort wordt al snel te klein. Er wordt een groter pand betrokken aan de rand van de stad. In maart 2018 krijgt hij de grote eer om verheven te worden van Keeper of the Quaich tot Master of the Quaich.

The Ultimate

In 1994 wordt de bekende reeks ‘The Ultimate’ gelanceerd. Daarin bottelen Han en Maurice single casks, zowel versneden als op vatsterkte, in de zeer bekende flessen met de rode capsule. In de afgelopen 25 jaar zijn de flessen qua look amper veranderd. Alle releases zijn vrij van koelfiltratie of kleuring. Het volledige en erg imposante track record kan je terugvinden op www.ultimatewhisky.com.

Vandaag de dag heeft de groothandel niet minder dan 6.000 verschillende flessen op voorraad – waarvan minstens 1.000 whisky’s – en is officieel importeur van vele kwaliteitsmerken. Ze adviseren dan ook veel horecazaken en slijterijen. Maar ook de particuliere consument kan de winkel binnenlopen en zich vergapen aan het assortiment en de fles van zijn voorkeur kopen.

Range

Single cask onder het label van The Ultimate verschijnen zowel op 43% als op 46%. Daarnaast is er de Cask Strength reeks – op vatsterkte dus – alsook nog een Rare Reserve reeks. In 2019 verscheen al het 950 single cask!

Daarnaast waren ook de ietwat vreemde ‘Celp, the Seaweed Experience’ en de ‘Saint & Peat’ bottelingen afkomstig van dit bedrijf.Lindores Abbey Distillery

Distilleerderijen Posted on di, november 05, 2019 06:45:08

Lindores Abbey Distillery
Lindores Abbey House
Abbey Road
Newburgh
Fife KY14 6HH
+44 1337 842547
info@lindoresabbeydistillery.com
https://lindoresabbeydistillery.com/

Eight Bols Malt

De Lindores Abbey is een belangrijk klooster voor de geschiedenis van whisky. Ze werd gebouwd in de 12e eeuw door de Earl of Huntingdon en werd bezocht door het koningshuis. Broeder John Cor zou – volgens de boeken van de schatkist – in 1494 opdracht hebben gekregen van Koning James IV om ‘aqua vitae’ te maken van ‘eight bols malt’. Hiervan wordt veronderstelt dat het de allereerste geschreven referentie is naar de productie van whisky. Daarom wordt Lindores Abbey ook wel eens de spirituele thuis van de drank genoemd.

Van het klooster zijn nu enkel nog ruïnes over en in 1912 kwam het klooster, een nabijgelegen boerderij en het land in handen van de familie Howison. Het achterkleinkind van Howison – Drew Mackenzie Smith – is nu de eigenaar en besloot in 2013 een nieuwe distilleerderij neer te zetten op een stuk grond naast het klooster.

Archeologische vondst

Bij de aanvang van de werken werd echter onmiddellijk een archeologische vondst gedaan en werden de werken uitgesteld tot juli 2016. Pas in oktober 2017 kon de distilleerderij haar deuren openen. De distilleerderij werd gebouwd met lokaal materiaal (hout en stenen) en ziet er geweldig uit. Ze beschikt over één wash en twee spirit stills en hoewel ze in de Lowlands ligt, zal ze toch een licht geturfde whisky produceren. Het graan wordt lokaal verbouwd en de vaten zullen ter plekke rijpen.

Een kwart van de vaten zal rijpen in een verwarmd warehouse om de rijping te versnellen. Daarnaast maken ze bij Lindores ook gebruik van een speciale giststam die in samenwerking met de Heriot-Watt University werd ontwikkeld.

Range

In tegenstelling tot de meeste nieuwe distilleerderijen is Lindores niet van plan om een gin op de markt te brengen. Wel wordt de new make vandaag de dag al gebruikt om een ‘aqua vitae’ te maken, met lokale kruiden en zullen ook fruitlikeuren hun opwachting maken eens van de nieuw aangelegde boomgaard kan geoogst worden.

Maar op whisky is het dus nog wel even wachten. De eerste spirit liep immers pas uit de stills op 13 december 2017. Het bezoekerscentrum geeft de liefhebbers niet alleen een inkijk in de productie van de gouden nectar, maar legt uiteraard maar wat graag de link met de historische site.Meadowside Blending Company

Distilleerderijen Posted on wo, oktober 16, 2019 06:45:10

Meadowside Blending Company
4/3 312 Meadowside Quay Walk
Glasgow G11 6AY
UK
+44 141 342 4018
info@meadowsideblending.com

www.meadowsideblending.com

Maltman

De naam Meadowside zal niet meteen een belletje doen rinkelen, maar u heeft ongetwijfeld al gehoord van de single malt releases onder het label The Maltman. Het bedrijf wordt gerund door Donald Hart – ook bekend van Hart Brothers (een bedrijf dat hij oprichtte met zijn broer broer Iain, maar in 2007 verkocht) – en diens zoon Andrew. Vader Donald heeft al meer dan 50 jaar ervaring – hij startte in de whisky business in 1964 – en kreeg erkenning als Keeper of the Quaich in 1998.

Zoonlief Andrew kreeg zijn voorliefde voor de gouden nectar dan ook met de paplepel mee. Hij deed zijn eerste ervaring op bij Springbank en in 2013 kreeg ook hij die hoge eer. Samen selecteren ze nu exclusieve vaten whisky – zoals malt als grain – die ze sinds 2011 op de markt brengen.

Grainman

Voor de Maltman wordt elk vat pas gebotteld als zowel vader en zoon vinden dat het goed genoeg is. Voor geen enkele release wordt kleuring of koelfiltratie gebruikt. Er zijn in de afgelopen jaren nog maar weinig distilleerderijen die nog niet de revue zijn gepasseerd, maar beiden hebben duidelijk een persoonlijke voorkeur voor Ben Nevis, want daarvan bottelden ze al 24 vaten, hoewel Springbank, Mortlach en Arran ook zeer goed vertegenwoordigd zijn.

In januari 2016 besloten ze zich ook op vaten single grain te storten, eveneens gebotteld op vatsterkte en allemaal tussen de 10 en 50 jaar oud. Al 22 vaten graanwhisky werden onder het label The Grainman gebotteld. Tot slot zijn er nog enkele ‘Secret Speyside’ en ‘Secret Orkney’ en gelijkaardige releases op de markt.

Range

The Maltman is duidelijk het meest bekende label. The Grainman is nog maar pas gelanceerd. Maar daarnaast heeft het bedrijf ook nog een zachte en erg betaalbare blend op de markt: Royal Thistle. Een nieuwe reeks is Vital Spark, single malt in flesjes van 500ml waarvan de distilleerderij geheim blijft. Excalibur is een range van luxeblends, waarvan de eerste release werd samengesteld met malts en grain die allemaal in 1972 gestookt werden.

Van de Vintage Cask Reserve Decanter is er nog maar één fles op de markt gekomen: een Macallan 1990.Berry Bros. & Rudd

Distilleerderijen Posted on za, oktober 05, 2019 06:25:31

Berry Bros. & Rudd Ltd.
3 St James’s Street
London SW1A 1 EG
UK
+44 20 7022 8973
https://www.bbr.com/

In een notedop

Berry Brothers & Rudd is een instituut. Het is de oudste wijn- en spiritshandelaar uit het Verenigd Koninkrijk die al sinds 1698 vanuit dezelfde shop in hartje London opereert! De shop werd opgericht door een dame gekend als Weduwe Bourne. De dochter van mevrouw Bourne huwde met William Pickering, die haar twee zonen schonk: John en William Jr. Toen John overleed, trok William Jr een handelsparnter aan: John Clarke. Een kleine eeuw later zou diens kleinzoon, George Berry, de zaak overnemen. We spreken 1803. Het is George die uiteindelijk de focus van de kruidenierszaak zal wijzigen naar wijnen en spirits.

Twee van George’s zonen – de broers George Junior en Henry – namen de zaak over in 1845 en zette Berry Brothers op de gevel. Het duurde nog tot 1920 voordat Hugh Rudd met zijn enorme wijnkennis het bedijf zou vervoegen. Een paar jaar eerder gingen 69 kisten met zeer kostbare wijn en spirits teloor bij het zinken van de Titanic.

Cutty Sark

In diezelfde periode stonden de Verenigde Staten droog, te wijten aan Prohibition. De wijn en whisky van Berry Bros. & Rudd werd plots heel populair in de Bahamas, een populaire stop voor smokkelaars. De blend Cutty Sark werd bedacht in 1923 en op een snelle theeklipper van dezelfde naam door Captain McCoy naar de States gevoerd. De uitdrukking ‘the Real McCoy’ stamt uit die tijd. Het was de manier om een ‘echte’ Scotch te bestellen in de zogenaamde speakeasy bars. Cutty Sark werd hierdoor één van de populairste whisky’s van het bedrijf tot in de jaren 1970.

De tragedie van de Tweede Wereldoorlog noopte het bedrijf ertoe om voor het eerst bestuurders van buiten de familie aan te trekken. Maar zo konden ze wel hun positie als wereldleiders op het gebied van wijn en spirits consolideren. In 1967 bouwden ze als eerste – in Basingstoke – wijnkelders met klimaatregeling. Daar liggen vandaag de dag zo’n 9 miljoen flessen. In 1994 gingen ze nog een stap verder en lanceerden bbr.com, waar klanten online en dus via postorder wijnen en spirits konden bestellen. Daarnaast openden ze een aantal Duty Free Wine Shops op de luchthaven van Heathrow en openden de Hong Kong Wine Club in Azië. In 1998 openden ze een tweede winkel op Harry Street in Dublin.

Range

Het bedrijf bottelt flink wat whisky onder het eigen label ‘Berry’s Own Selection’, maar is ook verantwoordelijk voor de bekende en hoog aangeschreven blend Blue Hanger. In 2018 en 2019 lanceerden ze de nieuwe labels ‘the Classic Range’, ‘Scyfion Choice’ en ‘The Perspective Series’.

Daarnaast hebben ze ook de bekende No 3 London Dry Gin. Grappig genoeg wordt die in Nederland gestookt.Clydeside Distillery

Distilleerderijen Posted on zo, september 29, 2019 06:45:28

Clydeside Distillery
The Old Pump House
Queen’s Dock
100 Stobcross Road
Glasgow G3 8QQ
UK
+44 141 212 1401
www.theclydeside.com

Queen’s Dock

In 2016 begon Tim Morrison (zoon van de legendarische Stanley P Morrison die Bowmore, Auchentoshan en Glen Garioch bezat) met de bouw van een gloednieuwe distilleerderij in het Old Pump House nabij Queen’s Dock. Dat pomphuis werd gebouwd door Tim’s grootvader John Morrison in 1877, dus de locatie krijgt op die manier wel een extra dimensie. Het pomphuis was bedoeld om de hydraulische brug te bedienen om vrachtschepen toegang te geven tot het dok. Van hieruit vertrokken vrachtschepen (met whisky, maar ook andere goederen, natuurlijk) vanuit Glasgow naar alle uithoeken van de wereld.

Tim Morrison werkte lange tijd voor het bedrijf van zijn vader – Morrison-Bowmore Ltd – maar heeft ondertussen zijn eigen weg ingeslagen. Samen met zijn zoon runt hij sinds 2004 de onafhankelijke bottelaar A.D. Rattray en nu is hij dus ook distilleerder. Als manager van de distilleerderij werd Alistair McDonald aangetrokken, die voorheen dezelfde rol vervulde bij Auchentoshan. Op 23 november 2017 ging de distilleerderij open. We kunnen gerust van een revival van de Lowlands spreken, want naast deze Clydeside is er ook nog Auchentoshan, de nieuwe Glasgow Distillery terwijl Rosebank momenteel wordt verbouwd en Douglas Laing de eerste steen gelegd heeft van de Clutha Distillery.

Pomphuis

Clydeside mikt op een capaciteit van zo’n 500.000 liter spirit per jaar. Hiervoor maken ze gebruik van 2 stills. De wash still heeft een capaciteit van 8.000 liter, de spirit still zo’n 5.000 liter. Fermentatie vind plaats in 8 roestvrijstalen washbacks van 8.000 liter. Het water is afkomstig van Loch Katrine.

De eigenaars hebben het oude pomphuis omgebouwd tot prachtig bezoekerscentrum met café, restaurant en een heleboel multifunctionele zalen die afgehuurd kunnen worden.

Range

De eerste sprit werd pas in november 2017 te slapen gelegd, dus is het nog minstens tot eind 2020 wachten alvorens er van single malt sprake kan zijn. De stijl zal een typische Lowlander worden: fruitig en licht. Hij werd ‘ontworpen’ in samenwerking met de intussen overleden whisky consultant Dr. Jim Swam.

Ondertussen kan je al wel kennis maken met de New Make Spirit die in flesjes van 20cl te koop wordt aangeboden in het bezoekerscentrum. Daarnaast worden er momenteel bottelingen voorgeschoteld van A.D. Rattray en andere uit distilleerderijen die de Morrison familie in bezit heeft.Lagg Distillery

Distilleerderijen Posted on do, september 26, 2019 06:30:54

Lagg Distillery

Kilmory
Isle of Arran
KA27 8PG
Scotland
+44 1770 870565
info@laggwhisky.com
www.laggwhisky.com

Arran

In 1995 opende de Arran Distillery nabij Lochranza in het noorden en was meteen een groot succes. Naast hun bekende fruitige whisky, stookten ze ook een geturfde versie die naar de naam Machrie Moor luistert. Maar de vraag is duidelijk groter dan het aanbod en dus besloten de eigenaars een tweede distilleerderij neer te poten op het eiland, weliswaar in het zuiden.

In 2017 werd begonnen met de bouw van de hypermoderne Lagg Distillery, die in juli 2019 haar deuren opende voor het grote publiek. En whiskytoerisme werd duidelijk meegenomen in het opzet van deze distilleerderij, want zowel de whiskyproductie als het bezoekerscentrum zijn erop voorzien om zo’n 200.000 bezoekers per jaar te begroeten. Er is immers een shop, een interactieve video wall, café en restaurant en uiteraard een tour.

50ppm

De distilleerderij beschikt over twee nieuwe koperen pot stills en vier houten washbacks, die handig in dezelfde ruimte werden opgesteld. De eerste new make stroomde uit de ketels op 19 maart 2019 en is flink geturfd – zo’n 50 ppm. De whisky zal dus erg verschillen van wat er in het noorden wordt gestookt.

De productie wordt in goeie banen geleid door de nieuwe manager Graham Omand, bijgestaand door James MacTaggart, die al op 40 jaar ervaring kan terugvallen. Alle 22 medewerkers van Lagg wonen op het eiland.

Range

Wie de distilleerderij nu bezoek moet het natuurlijk stellen met wat new make, want de whisky rijpt nog. Maar wie zelf een vat wil kopen, kan dat. Net als de meeste upstarts wil Lagg geld in het laatje brengen door maximaal 700 vaten te verkopen aan particulieren, die dan lid worden van de zogenaamde Lagg Cask Society. Op drie maanden tijd waren al meer dan 350 vaten verkocht.

Ook Cask Number One zal – eens klaar – verdeeld worden onder de leden van de Society. Ze krijgen elk een fles. Naar verwachting zal dit wel pas in 2029 gebeuren, als de malt 10 jaar oud is.Wemyss Malts

Distilleerderijen Posted on zo, augustus 18, 2019 07:00:14

Wemyss Vintage Malts Ltd
4 Melville Crescent
Edingburgh EH3 7JA
UK
Tel +44 131 226 3445
info@wemyssmalts.com
www.wemyssmalts.com

Fife

William Wemyss richtte zijn bedrijf op in 2005, nadat hij eerst zijn strepen verdiend had in de wijnwereld van Australië en de Provence (Rimauresq Cru Classé). Dan kwam hij terug naar zijn familiale thuis, het Wemyss Castle in Fife. De familie is echter al veel langer met whisky bezig, want John Haig – bekende whiskybaron uit de 19e eeuw – bouwde zijn eerste distilleerderij op hun land.

De eerste voorzichtige stappen werden gezet met 5-jarige blended malts, snel gevolgd door een 8- en 12-jarige, maar sinds 2015 is er van leeftijd geen sprake meer op de labels. We hebben het natuurlijk over de bekende Spice King, gevolgd door Kiln Embers, Peat Chimney, Velvet Fig, The Hive, Smooth Gentleman en Lord Elcho.

Kingsbarns

Naast de bekende blended malts staat Wemyss ook bekend om de single cask bottelingen van single malts, die door niemand minder dan Charles Maclean worden geselecteerd en van een leuke bijnaam voorzien. Denken we maar aan Lemon Sorbet, Mellow Mariner, Sweet Mint Infusion en Hickory Molasses Glaze om er maar enkele te noemen.

Net als enkele andere bottelaars, koesterde William ook de droom om een eigen distilleerderij te bezitten. Kingsbarns was al in aanbouw, maar verkeerde in moeilijkheden en William zag kans om het project in zijn geheel over te nemen nog voor het voltooid was. Hun eerste single malt – een 3-jarige Dream to Dram – is nog maar net uit.

Range

Zoals hierboven aangegeven bestaat de range van Wemyss vooral uit de voornoemde blended malts en single casks. Nieuw in de range zijn de Nectar Grove, Vanilla Burst, Blooming Gorse, Flaming Feast en Treacle Chest.

Wemyss brengt ook een hele range gin op de markt onder het label Darnley’s View, gelanceerd in 2010.Milk & Honey Distillery

Distilleerderijen Posted on vr, februari 22, 2019 07:30:17

Milk
& Honey Distillery

HaThiya St 16
Tel Aviv – Yafo
Israël
tel. +972 3 632 0491
https://mh-distillery.com

Tel
Aviv

De Milk & Honey distilleerderij is de eerste in
Israël, gelegen in het hartje van Tel Aviv. Volgens de oprichters was dit een
natuurlijke keuze. Het is immers het culinaire hart van de Israëlische cultuur
waar mixology het laatste decennium enorm belangrijk geworden is. Daarnaast
heeft Tel Aviv een bijzonder warm klimaat, wat de rijping versnelt. De
gemiddelde temperatuur is 13° in januari en 26° in juli, waardoor – naar eigen
inschatting – hun malt 2 tot 3 keer zo snel rijpt als hun Schotse tegenhanger.

Het bedrijf werd opgericht in 2012. Met behulp van crowdfunding
konden ze in 2014 investeren in een gebouw en materiaal. Dan huurden ze niemand
minder dan wijlen Dr Jim Swan in, één van ’s werelds meest gerespecteerde
whiskyconsultants die menig distilleerderij hielp bij de opstart. Het eerste
distillaat liep in 2015 uit de pot still.

Kosher

De distilleerderij beschikt over één pot still en één
vintage still die werden gebouwd volgens de Schotse traditie. De verwerking van
de mout van malen tot mashen gebeurt allemaal ter plaatse. Voor de rijping
selecteren ze zowel voormalige bourbon als wijnvaten, maar er werden ook een
aantal nieuwe vaten – virgin oak – aangekocht. Allemaal kosher, natuurlijk.

De distilleerderij heeft een groot bezoekerscentrum en
is dagelijks geopend voor rondleidingen. Je kan er ter plekke ook lunchen en –
uiteraard – genieten van hun producten.

Range

Het is nog wachten tot 2019 alvorens een eerste echte
grote release van M&H single malt op de markt komt. In 2017 werden al wel
eens 100 flessen van de eerste single malt verkocht – via een veilinghuis in
het Verenigd Koninkrijk, waarbij fles nummer 1 maar liefst 2400 pond opbracht –
maar sindsdien is het wachten geblazen. Ondertussen kan je al wel genieten van
hun kruidenlikeur ‘Roots’ en hun gin ‘Levantine’, zowel mét als zonder
vatrijping.

Daarnaast verkopen ze ook hun new make (weliswaar
versneden) en enkele single casks in hun ‘Young Single Malt’ reeks (spirit
grijpt tussen enkele maanden en 3 jaar).Strathearn Distillery

Distilleerderijen Posted on ma, januari 28, 2019 07:24:16

Strathearn Distillery

Bachilton Farm Steading
Methven, Perth
Perthshire PH1 3QX
UK
tel. +44 1738 840 100
info@strathearnsdistillery.com
www.strathearndistillery.com

Kleinste

Tony Reeman-Clark verdiende zijn fortuin als IT-manager en ingenieur en kon daardoor in 2013 zijn droom waarmaken: een
distilleerderij opstarten. Legende wil dat de aanzet een weddenschap met vrienden was tijdens het Edinburgh Whisky Festival. In een voormalige boerderij/stoeterij nabij Methven (in de buurt van Crieff) bracht hij één van de kleinste distilleerderijen in Schotland onder. Strathearn loopt graag te koop met de slagzin ‘probably Scotland’s smallest distillery’.

Die eer behoort normaliter Loch Ewe toe, maar de laatste berichten over deze (technisch gezien illegale) distilleerderij zijn
nogal vaag. Te koop, verkocht, gesloten… de website is alleszins niet langer in de lucht. Het zou dus zo maar kunnen dat de claim van Strathearn terecht is.

Octaaf

De Marris Otter mout wordt betrokken bij Muntons. De wash wordt met brouwersgist geproduceerd in twee washbacks van roestvrij staal
van elk 1.600 liter. Fermentatie duurt minimaal 84 uur. Er is een kleine wash still met een capaciteit van 1.000 liter, terwijl de spirit still slechts een 450-liter inhoud heeft.

Ze maken zich bij Strathearn sterk dat elke batch verschillende zal zijn. Sommige spirit wordt twee keer gedistilleerd, andere drie keer, sommige geturfd, andere ongeturfd. De spirit gaat op 68% op kleine vaatjes (Octaves) van 50 liter, zowel sherry, rum als bourbon.

Range

Om geld in het laatje te brengen hebben ze een Dunedin Rum, Strathearn Scottish Gin en Strathearn Heather Rose Gin op de markt
gebracht. Maar ondertussen zijn er toch al een paar releases geweest, zij het wel voornamelijk single casks uit 2014 voor clubs en festivals. De bedoelding is om op termijn een output te hebben van enkel en alleen single malt whisky.

De eerste 100 flessen die Strathearn op de markt bracht – een 3-jarige single malt uit een octaaf in 2016 – bracht via een veiling flink wat geld op; fles nummer 001 niet minder dan 4.250 pond!

UPDATE: 24/10/2019
Op 24 oktober 2019 kondigde Douglas Laing trots aan dat ze de Strathearn Distillery aan hun portfolio hebben toegevoegd.Cotswolds Distillery

Distilleerderijen Posted on vr, november 30, 2018 07:23:43

Cotswolds
Distillery

Phillip’s Field
Whichford Road
Stourton, Shipston-on-Stour CV36 5HG

UK
Tel +44 1608 238 533
info@cotswoldsdistillery.com
https://www.cotswoldsdistillery.com

Szor

Op 18 maart kocht Daniel Szor een prachtig stuk land
met twee stenen gebouwen in ruraal Engeland. Dit zou de thuisbasis worden van
zijn nieuwe distilleerderij Cotswolds, de zesde die in Engeland operationeel
is. Voor advies ging Szor te rade bij Harry Cockburn die zijn sporen als Master
Distiller bij Bowmore had verdiend, maar ook wijlen Dr Jim Swan – expert op het
gebied van vatrijping – werd als adviseur aangetrokken. Met een beetje geluk – namelijk
een annulatie in het orderboek van de bekende stillbouwer Forsyths – kon
Cotswolds zijn stills al twee jaar vroeger dan verwacht installeren. Productie
begon bijgevolg al op 5 september 2014.

En zoals elke start
up
was de Cotswold Dry Gin het eerste product dan in de schappen verscheen
in afwachting van de single malt, die nog drie jaar op zich zou laten wachten.
Het eerste vat single malt werd te slapen gelegd op 22 september 2014 met de
bedoeling van in oktober 2017 de eerste 5000 flessen te lanceren. Het ging
Cotswolds zodanig voor de wind (het orderboekje voor zowel de gin als de whisky
was al flink gevuld), lanceerde Szor via crowdfunding een plan om £500.000 op
te halen voor uitbreiding van de productie. Na zeven weken sloot Cotswold af
met meer dan £1.000.000 aan vers geld.

Holstein
vs Forsyths

De gin wordt gestookt in een hybride still van het
Duitse Holstein, terwijl de spirit voor whisky wordt gestookt in twee
traditionele pot stills van Forsyths, die Proud Mary (wash still) en Janis
(spirit still) werden gedoopt. Daarnaast beschikt de distilleerderij nog over
een mash tun van een halve ton en 8 washbacks in rvs van 2500 liter elk.

De distilleerderij beschikt over een gloednieuw
bezoekerscentrum dat zo’n 15.000 mensen over de vloer krijgt per jaar. En al in
2016 won Cotswolds de Best Distillery Tour van Drinks International.

Range

De Cotswolds gin zal al in 2014 het levenslicht en
sleepte ondertussen al flink wat awards, waaronder die van World’s Best London
Dry Gin op de World Gin Awards van 2016. In Jim Murray’s whiskybible ging de
new make bovendien aan de haal met een Liquid Gold Award (94/100).

Ondertussen is de range al flink uitgebreid met een
single malt, cream liqueur, verschillende gins en zelfs absint.Koval Distillery

Distilleerderijen Posted on vr, mei 04, 2018 07:08:34

Koval
Distillery

5121 North Ravenswood Ave
Chicago, IL 60640
USA
Tel +1 312 878 7988
www.koval-distillery.com

Voortvarend

Koval werd opgericht in 2008 and is de eerste
distilleerderij in Chicago sinds mid-19e eeuw. Ze werd opgericht
door het echtpaar Robert en Sonat Birnecker en hun plan is om organische
whiskey te stoken, een traditie die ze verder zetten van hun Oostenrijkse
betovergrootvader.

Hun bedoeling is om alles ter plekke te doen, van
korrel tot borrel zeg maar, waarbij ze het graan betrekken van lokale
boerderijen en het hele productieproces van maischen tot bottelen. De naam
Koval kent zijn oorsprong in Oost-Europa en betekent zoveel als ‘blacksmith’,
maar wordt ook vaak in het Jiddische dialect gebruikt om het zwarte schaap aan
te duiden of iemand die nogal voortvarend is. Sonat’s overgrootvader kreeg –
omwille van zijn voortvarende gedrag – al snel de roepnaam Koval. De keuze voor
de naam van de distilleerderij was dan ook snel gekozen.

Kothe

Het graan komt van een aantal boerderijen uit het
Midwesten en is 100% orangisch. Ook de gist is onbewerkt. Hun whiskey voldoet
dus aan alle eisen om zowel organisch als kosher te worden bestempeld. De
spirit wordt dan via een zogenaamde Kothe-still gedistilleerd. Deze 5000-liter
still is van Duitse makelij en bestaat uit een potstill met helm en twee
(relatief kleine) kolomstills.

Ze gebruiken barrels van 30 gallon (zo’n 114 liter)
uit de Barrel Mill uit Minnesota. Zoals het nog steeds moet in de States, wordt
elk vat slechts één keer gebruikt. Het bottelen gebeurt ter plekke.

Range

Zoals bijna elke nieuwe distilleerderij, begon ook
Koval met de productie van andere spirits in afwachting van de wettelijke leeftijd
om hun whiskey te bottelen. Zo is er een Koval Dry Gin, Barreled Gin, Peach en
Prune Brandy, Vodka (van rogge), Sunchoke spirit (wortels van de zonnebloem) en
een hele resem likeurs.

Maar ondertussen is de whiskey beschikbaar en wel in 6
versies: Koval Bourbon, Koval Four Grain, Koval Millet, Koval Oat, Koval White
Rye (ongerijpt) en Koval Rye.Ncn’Ean Distillery

Distilleerderijen Posted on ma, maart 12, 2018 07:25:23

Ncn’Ean
Distillery
Drimnin
By Lochaline
PA80 5XZ
Scotland
+44 1967 421698
hello@ncnean.com
http://www.ncnean.com

Neachneohain

Tijdens een whiskytrip doorheen Schotland in 2012, beleefde
Annabel Thomas uit London een soort aha-erlebnis. Ze zou een duurzame
distilleerderij starten in de wilde natuur. Ze had amper vijf jaar nodig om de
fondsen bij elkaar te fietsen een de distilleerderij te bouwen op een wild
stukje Schotland, nabij Drimnin. Dat ligt aan de westkust van Schotland aan het
water. Mocht je met een bootje oversteken, dan zou je uitkomen op Calve Island.
Vaar je daar om heen, dan kom je uit bij de Tobermory Distillery op het
noordelijke deel van het Isle of Mull.

De naam van de distilleerderij is de afkorting van
Neachneohain (spreek uit als ‘nak-nie-anne’),
de Koningin van de Spirits in een Keltische legende. Volgens die legende was ze
een heftig beschermer van de natuur, iets wat de distilleerderij hoog in het
vaandel draagt.

Organisch

Naar eigen zeggen zijn ze de eerst volledige
organische distilleerderij in Schotland. Ze gebruiken enkel organische gerst,
water uit een eigen bron, alle energie komt uit renewables (zo wordt de boiler gestookt met woodchips) en ze
recycleren de warmte van de productie als verwarming van de warehouses. De
draff gaat naar de koeien in de wei. Niets gaat verloren.

De distilleerderij werd overigens met behulpt van de
bekende Dr Jim Swan ontworpen. Het zou één van de laaste projecten zijn waar
wijlen Swan aan meewerkte. Hij overleed twee weken voordat de eerste spirit bij
Ncn’Ean uit de alambieken stroomde. Dat was overigens in maart 2017.

Annabel en haar team geloven erg in experimenteren. Zo
spelen ze met langere mashing- en kortere fermentatietijden, verschillende
giststammen en nemen een erg hoge en smalle cut. Daarom dat hun slogan
‘Creating Experimental Spirits’ is geworden.

Range

Aangezien de eerste spirit pas in maart 2017 te slapen
werd gelegd, is het nog minstens wachten tot 2020 alvorens de eerste whisky
beschikbaar zal zijn. Ondertussen, wellicht om reeds geld in het laatje te
krijgen, bieden ze 60 vaten te koop aan. Daar betaal je £3000 pond voor en dit
levert je op termijn zo’n 100 flessen op.

Je kan intussen de distilleerderij wel bezoeken, maar
omdat het op privéterrein ligt is vooraf reserveren verplicht.High Coast Distillery

Distilleerderijen Posted on zo, februari 04, 2018 09:47:55

High Coast Distillery
(voorheen Box Distillery)

Sörviken 140
872 96 Bjartra
Zweden
Tel +46 612 530 60

info@boxwhisky.se

www.boxwhisky.se

UPDATE 2018

In april 2018 besloot de distilleerderij haar naam te wijzigen van Box Destilleri in High Coast Distillery, om verwarring met Compass Box te vermijden.
Het feit dat Compass Box ook vragende partij was – én de eigenaars van de Zweedse distilleerderij weinig zin hadden in een juridische veldslag met Barcardi, die minderheidsaandeelhouder zijn in Compass Box – heeft zeker meegespeeld.

De nieuwe naam is een verwijzing naar de Höga Kasten, wat letterlijk ‘hoge kust’ betekent, waar de distilleerderij zich bevindt.

Sinds de herfst van 2018 werden de whisky’s onder de nieuwe naam gelanceerd.

Houtzagerij

Box Destillerie begon haar leven in een voormalige houtzagerij aan de rand van de Angerman rivier in het noorden van sweden. De houtzagerij maakte houten kisten (boxes in het Engels), vandaar de naam. Om ’s werelds grootste boomstammen – die via de rivier werden aangeleverd – te bewerken, was energie nodig. Die werd voorzien dankzij de in 1912 opgerichte krachtcentrale in het prachtige rode bakstenen gebouw dat tot 1960 in bedrijf bleef.

De broers Per en Mats de Wahl vonden het gebouw de ideale locatie om een kleinschalige distilleerderij in onder te brengen. De prachtige omgeving was daarbij zeker ook een factor. Ze brachten de fondsen bij elkaar, renoveerden het gebouw, lieten stills en ander materiaal aanrukken en op 2 december 2010, om 10u18 om precies te zijn, liep de eerste druppel spirit uit de alambiek.
Vandaag de dag – met een productie van zes dagen per week – produceert Box zo’n 100.000 liter.

Ankare

Voor haar productie gebruikt Box het heldere – en ijskoude – water van de Angerman rivier. De moutsoort is Pilsner Malt, die ze betrekken van Vikingmalt in Halmstad, terwijl ze hun geturfde mout importeren van Schotland. De gist komt dan weer uit Frankrijk. Het fermenteren duurt erg lang bij Box, om zoveel mogelijk smaak te creëren.

Box gebruikt voormalige bourbon- en oloroso sherryvaten, maar voor haar Private Casks maakt de distilleerderij haar eigen unieke 39,25 litervaten. Dit zijn traditionele Zweedse vaten die de naam Ankare meekrijgen. Het spreekt voor zich dat de spirit in deze kleine Ankare sneller rijpt.

Range

Box heeft een bezoekerscentrum dat het hele jaar door geopend is. Ze organiseren ook een week lange cursus ‘Box Whisky Academy’ onder leiding van hun Master Blender Roger Mellander. En de laatste zaterdag van juni houden ze een prettig Box Whisky Festival.

De range is best uitgebreid. De eerste botteling – die Advanced Masterclass No 1 werd gedoopt – verscheen al in november 2013.Torabhaig Distillery

Distilleerderijen Posted on wo, november 15, 2017 07:33:37

Torabhaig Distillery

Teangue Sleat
Isle of Skye IV44 8RE

Scotland
+44 1471 833337
http://www.torabhaig.com/

Noble

De Torabhaig Distillery was de grote droom van Sir
Iain Noble, de oprichter van Noble Grossart, Schotlands eerste handelsbank. In
1972 ging hij van zijn pensioen genieten op het eiland Skye, waar hij een groot
stuk land kocht dat voorheen eigendom was van Lord Macdonald. Dat hij zelf een
begenadigd whiskyliefhebber was, bewees hij door in 1976 de onafhankelijke
bottelaar Pràban na Linne op te richten. Onder dit label worden de malt Poit
Dhubh en de blends Te Bheag en Mac Na Mara gebotteld.

Noble had jarenlang het plan opgevat om een 19de-eeuwse
boerderij om te vormen tot een distilleerderij en kreeg hiervoor zelfs al in
2002 de nodige vergunningen. Maar de uitvoering bleef op zich wachten. In 2010
overleed hij, toen de onderhandelingen met Mossburn Distillers (onderdeel van
het Nederlandse Marussia Beverages BV) nog maar net waren gestart. Nu, zeven
jaren na zijn dood, gaat de droom van Noble in vervulling. De boerderij werd
volledig gerenoveerd tussen 2013 en 2016 en sinds januari 2017 is de
distilleerderij operationeel.

Groots

Torabhaig ziet het groots. Ze gaan immers uit van een
capaciteit van jaarproductie van 500.000 liter. De mout is afkomstig van
Simpson’s. Na 90 uur fermentatie in de 8 washbacks van Douglas Fir gaat de vloeistof
naar de stoomverwarmde ketels.

Ze gebruiken 2 stills met een capaciteit van 8000
liter (wash still) en 5000 liter (spirit still). Alle productie is vooralsnog
voorzien om gebotteld te worden als single malt. Het rijpen gebeurd voor 90% in
gepelletiseerde magazijnen en 10% in een klassiek dunnage warehouse.

Het water voor hun productie betrekt Torabhaig van
twee stromen, de Allt Gleann Thorabhaig en de Allt Breacach.

Range

Aangezien de distilleerderij nog maar sinds januari
2017 operationeel is, wordt het nog minstens tot 2020 wachten alvorens we de
eerste whisky van deze distilleerderij zullen kunnen proeven, hoewel de
eigenaars wellicht langer zullen willen wachten.

Het plan is alvast om een typische Island whisky te
maken, vergelijkbaar met Talisker – die nu de titel van enige distilleerderij
op Skye verliest – wat betekent dat hij licht geturfd (50ppm) zal zijn, maar
vooral erg fruitig. In de zomer van 2017
ging het visitor center open, inclusief shop en café.Westland Distillery

Distilleerderijen Posted on wo, juli 12, 2017 07:18:38

Westland Distillery

2931 1st Avenue South
Seattle, WA 98134
USA+1 206 767 7250

info@westlanddistillery.com

www.westlanddistillery.com

Kraanfabriek

Matt Hofmann startte zijn Westland Distillery in een
kleine loods in South Park in Seattle, Washington in 2010 met enkele high school friends. De output was toen zo’n 5 barrels per week. Maar de toen 25-jarige Matt
was erg ambitieus. Hij gaf zijn technische studies op en veranderde het geweer
van schouder. De Amerikaan behaalde zijn diploma aan de befaamde Scotland at
Heriot-Watt University.

Vandaag de dag zit de hypermoderne distilleerderij in
een 96-jaar oude, prachtig gerestaureerde kraanfabriek. Seattle, en bij uitbreiding de staat
Washington, ligt aan de westkust van de Verenigde Staten, vandaar de naam
Westland. De output is nu zo’n 5 barrels per dag.

Belgische gist

Je zou het bijna vergeten, maar Westland produceert
uitsluitend single malt whiskey. Er zijn momenteel geen plannen om met andere
granen aan de slag te gaan. De mash bill bestaat uit niet minder dan 5
verschillende gerstesoorten, met lokaal verbouwde bleke gerst als
belangrijkste. De andere vier zijn Munich, extra special, pale chocolate en
brown malt.

En een leuke weetje is ook dat ze gebruik maken van
Belgische brouwersgist voor de fermentatie. Dit levert volgens de master
distiller extra aroma’s en smaken op. Hoewel een groot deel van de vaten in het
warehouse on site rijpt, ligt het overgrote deel buiten de stad in Hoquiam, aan
de kust. Voldoende warehouseruimte was hierin zeker niet de enige factor. Ook
het iets zachter klimaat aan de kust werd in overweging genomen.

De distilleerderij is open voor het publiek, behalve
op maandag en zondag. Een bezoek, dat zo’n 45min duurt, kost je 10 dollar en
eindigt in de Cantilever Room, waar ook geproefd kan worden, al of niet met een
snack.

Range

Hun core range bestaat uit de American Oak, Sherry
Wood en Peated en die zijn sinds 2016 ook bij ons verkrijgbaar. Daarnaast
lanceerde Westland ook nog heel wat single casks en enkele special releases die
luisteren naar ronkende namen zoals Deacon Seat, First Peated, Peat Week,
Garryana, Seasonal en Aprils Fools.

En uiteraard kan je, als je een bezoek brengt aan de
distilleerderij, ook je eigen zogenaamde Hand-fill fles scoren. Alle standaard whisky’s worden momenteel gebotteld op 92 Proof (oftwel
46%).Woodford Reserve Distillery

Distilleerderijen Posted on di, juli 04, 2017 12:44:15

Woodford Reserve Distillery

7855 McCracken Pike
Versailles, KY 40383-978
USA

Tel +1-859.879.1812
https://www.woodfordreserve.com

Historische Plek

Al in 1812 begon Elijah Pepper whiskey te stoken op de
plek waar vandaag de dag de Woodford Reserve Distillery te vinden is. We zitten
in het hart van Bourbon Country, namelijk Versailles, Kentucky. Het was ook op
deze plek dat de sour mash voor het eerst werd geïntroduceerd, een praktijk die
nu de standaard geworden is voor de productie van bourbon. De distilleerderij
is eigendom van Brown-Forman en produceert haar whiskey door middel van
enerzijds pot stills bij Woodford Reserve en anderzijds column stills bij
Shively, een andere distilleerderij in Kentucky.

Voorheen was de distilleerderij bekend als de Old
Oscar Pepper Distillery, later hernoemd naar Labrot & Graham Distillery
(wat je nu nog steeds op de fles nog kan terugvinden), toen ze in 1878 werd
verkocht aan Leopold Labrot en James Graham. Labrot & Graham runde de
distilleerderij tot 1941 en verkocht ze dan aan de huidige eigenaars
Brown-Forman.

De distilleerderij, die in 1838 werd gebouwd, werd in
1995 opgenomen in het National Register of Historic Places en kreeg in 2000 de
titel National Historic Landmark. Ze produceerde onafgebroken (met uitzondering
van de Drooglegging) tot 1968. In 1971 verkocht Brown-Forman de zwijgende
distilleerderij, maar kocht alles terug in 1993 en herlanceerde het merk Woodford
Reserve in 1996, nadat de distilleerderij volledig werd opgeknapt.

Kentucky Derby

De distilleerderij beschikt over koperen pot stills,
een 500 voet lange barrel-run die gebruikt maakt van de zwaartekracht en houten washbacks (die ze
in de States fermenters noemen), gemaakt uit cipressenhout van meer dan 100
jaar oud.

Het bezoekercentrum annex restaurant – Glenn’s Creek
Café – is 7 dagen op 7 open. De distilleerderij maakt deel uit van het bekende
American Whiskey Trail en het Kentucky Bourbon Trail. Bovendien is hun Woodford
Reserve de officiële bourbon van de bekende paardenrace Kentucky Derby, waar
een mint julep cocktail van 1.000 dollar wordt geschonken aan de jet set (voor
de gewone sterveling wordt ook een betaalbare mint julep gemaakt met Old
Forrester).

Range

De Woodford Reserve Distiller’s Select is het
vlaggenschip en ook de fles die bij ons te vinden is. Master Distiller Chris
Morris heeft echter recentelijk de range uitgebreid met de Double Oaked Bourbon
in 2012 en enkele releases in de Master’s Collection – cask finishes op Pinot
Noir, Chardonnay en meest recent op cognacvaten. In 2015 introduceerde hij de
Woodford Reserve Rye.

Tot slot is er nog de Distillery Series, maar die kan
je enkel ter plekke aanschaffen. Daar kan je trouwens ook de andere flessen
kopen, zelfs voorzien van gepersonaliseerde labels. De standaardfles die bij
ons te koop is, is een zachte en zeer toegankelijke Kentucky Straight Bourbon.Volgende »