Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Lindores Abbey Distillery

Distilleerderijen Posted on di, november 05, 2019 06:45:08

Lindores Abbey Distillery
Lindores Abbey House
Abbey Road
Newburgh
Fife KY14 6HH
+44 1337 842547
info@lindoresabbeydistillery.com
https://lindoresabbeydistillery.com/

Eight Bols Malt

De Lindores Abbey is een belangrijk klooster voor de geschiedenis van whisky. Ze werd gebouwd in de 12e eeuw door de Earl of Huntingdon en werd bezocht door het koningshuis. Broeder John Cor zou – volgens de boeken van de schatkist – in 1494 opdracht hebben gekregen van Koning James IV om ‘aqua vitae’ te maken van ‘eight bols malt’. Hiervan wordt veronderstelt dat het de allereerste geschreven referentie is naar de productie van whisky. Daarom wordt Lindores Abbey ook wel eens de spirituele thuis van de drank genoemd.

Van het klooster zijn nu enkel nog ruïnes over en in 1912 kwam het klooster, een nabijgelegen boerderij en het land in handen van de familie Howison. Het achterkleinkind van Howison – Drew Mackenzie Smith – is nu de eigenaar en besloot in 2013 een nieuwe distilleerderij neer te zetten op een stuk grond naast het klooster.

Archeologische vondst

Bij de aanvang van de werken werd echter onmiddellijk een archeologische vondst gedaan en werden de werken uitgesteld tot juli 2016. Pas in oktober 2017 kon de distilleerderij haar deuren openen. De distilleerderij werd gebouwd met lokaal materiaal (hout en stenen) en ziet er geweldig uit. Ze beschikt over één wash en twee spirit stills en hoewel ze in de Lowlands ligt, zal ze toch een licht geturfde whisky produceren. Het graan wordt lokaal verbouwd en de vaten zullen ter plekke rijpen.

Een kwart van de vaten zal rijpen in een verwarmd warehouse om de rijping te versnellen. Daarnaast maken ze bij Lindores ook gebruik van een speciale giststam die in samenwerking met de Heriot-Watt University werd ontwikkeld.

Range

In tegenstelling tot de meeste nieuwe distilleerderijen is Lindores niet van plan om een gin op de markt te brengen. Wel wordt de new make vandaag de dag al gebruikt om een ‘aqua vitae’ te maken, met lokale kruiden en zullen ook fruitlikeuren hun opwachting maken eens van de nieuw aangelegde boomgaard kan geoogst worden.

Maar op whisky is het dus nog wel even wachten. De eerste spirit liep immers pas uit de stills op 13 december 2017. Het bezoekerscentrum geeft de liefhebbers niet alleen een inkijk in de productie van de gouden nectar, maar legt uiteraard maar wat graag de link met de historische site.Meadowside Blending Company

Distilleerderijen Posted on wo, oktober 16, 2019 06:45:10

Meadowside Blending Company
4/3 312 Meadowside Quay Walk
Glasgow G11 6AY
UK
+44 141 342 4018
info@meadowsideblending.com

www.meadowsideblending.com

Maltman

De naam Meadowside zal niet meteen een belletje doen rinkelen, maar u heeft ongetwijfeld al gehoord van de single malt releases onder het label The Maltman. Het bedrijf wordt gerund door Donald Hart – ook bekend van Hart Brothers (een bedrijf dat hij oprichtte met zijn broer broer Iain, maar in 2007 verkocht) – en diens zoon Andrew. Vader Donald heeft al meer dan 50 jaar ervaring – hij startte in de whisky business in 1964 – en kreeg erkenning als Keeper of the Quaich in 1998.

Zoonlief Andrew kreeg zijn voorliefde voor de gouden nectar dan ook met de paplepel mee. Hij deed zijn eerste ervaring op bij Springbank en in 2013 kreeg ook hij die hoge eer. Samen selecteren ze nu exclusieve vaten whisky – zoals malt als grain – die ze sinds 2011 op de markt brengen.

Grainman

Voor de Maltman wordt elk vat pas gebotteld als zowel vader en zoon vinden dat het goed genoeg is. Voor geen enkele release wordt kleuring of koelfiltratie gebruikt. Er zijn in de afgelopen jaren nog maar weinig distilleerderijen die nog niet de revue zijn gepasseerd, maar beiden hebben duidelijk een persoonlijke voorkeur voor Ben Nevis, want daarvan bottelden ze al 24 vaten, hoewel Springbank, Mortlach en Arran ook zeer goed vertegenwoordigd zijn.

In januari 2016 besloten ze zich ook op vaten single grain te storten, eveneens gebotteld op vatsterkte en allemaal tussen de 10 en 50 jaar oud. Al 22 vaten graanwhisky werden onder het label The Grainman gebotteld. Tot slot zijn er nog enkele ‘Secret Speyside’ en ‘Secret Orkney’ en gelijkaardige releases op de markt.

Range

The Maltman is duidelijk het meest bekende label. The Grainman is nog maar pas gelanceerd. Maar daarnaast heeft het bedrijf ook nog een zachte en erg betaalbare blend op de markt: Royal Thistle. Een nieuwe reeks is Vital Spark, single malt in flesjes van 500ml waarvan de distilleerderij geheim blijft. Excalibur is een range van luxeblends, waarvan de eerste release werd samengesteld met malts en grain die allemaal in 1972 gestookt werden.

Van de Vintage Cask Reserve Decanter is er nog maar één fles op de markt gekomen: een Macallan 1990.Berry Bros. & Rudd

Distilleerderijen Posted on za, oktober 05, 2019 06:25:31

Berry Bros. & Rudd Ltd.
3 St James’s Street
London SW1A 1 EG
UK
+44 20 7022 8973
https://www.bbr.com/

In een notedop

Berry Brothers & Rudd is een instituut. Het is de oudste wijn- en spiritshandelaar uit het Verenigd Koninkrijk die al sinds 1698 vanuit dezelfde shop in hartje London opereert! De shop werd opgericht door een dame gekend als Weduwe Bourne. De dochter van mevrouw Bourne huwde met William Pickering, die haar twee zonen schonk: John en William Jr. Toen John overleed, trok William Jr een handelsparnter aan: John Clarke. Een kleine eeuw later zou diens kleinzoon, George Berry, de zaak overnemen. We spreken 1803. Het is George die uiteindelijk de focus van de kruidenierszaak zal wijzigen naar wijnen en spirits.

Twee van George’s zonen – de broers George Junior en Henry – namen de zaak over in 1845 en zette Berry Brothers op de gevel. Het duurde nog tot 1920 voordat Hugh Rudd met zijn enorme wijnkennis het bedijf zou vervoegen. Een paar jaar eerder gingen 69 kisten met zeer kostbare wijn en spirits teloor bij het zinken van de Titanic.

Cutty Sark

In diezelfde periode stonden de Verenigde Staten droog, te wijten aan Prohibition. De wijn en whisky van Berry Bros. & Rudd werd plots heel populair in de Bahamas, een populaire stop voor smokkelaars. De blend Cutty Sark werd bedacht in 1923 en op een snelle theeklipper van dezelfde naam door Captain McCoy naar de States gevoerd. De uitdrukking ‘the Real McCoy’ stamt uit die tijd. Het was de manier om een ‘echte’ Scotch te bestellen in de zogenaamde speakeasy bars. Cutty Sark werd hierdoor één van de populairste whisky’s van het bedrijf tot in de jaren 1970.

De tragedie van de Tweede Wereldoorlog noopte het bedrijf ertoe om voor het eerst bestuurders van buiten de familie aan te trekken. Maar zo konden ze wel hun positie als wereldleiders op het gebied van wijn en spirits consolideren. In 1967 bouwden ze als eerste – in Basingstoke – wijnkelders met klimaatregeling. Daar liggen vandaag de dag zo’n 9 miljoen flessen. In 1994 gingen ze nog een stap verder en lanceerden bbr.com, waar klanten online en dus via postorder wijnen en spirits konden bestellen. Daarnaast openden ze een aantal Duty Free Wine Shops op de luchthaven van Heathrow en openden de Hong Kong Wine Club in Azië. In 1998 openden ze een tweede winkel op Harry Street in Dublin.

Range

Het bedrijf bottelt flink wat whisky onder het eigen label ‘Berry’s Own Selection’, maar is ook verantwoordelijk voor de bekende en hoog aangeschreven blend Blue Hanger. In 2018 en 2019 lanceerden ze de nieuwe labels ‘the Classic Range’, ‘Scyfion Choice’ en ‘The Perspective Series’.

Daarnaast hebben ze ook de bekende No 3 London Dry Gin. Grappig genoeg wordt die in Nederland gestookt.Clydeside Distillery

Distilleerderijen Posted on zo, september 29, 2019 06:45:28

Clydeside Distillery
The Old Pump House
Queen’s Dock
100 Stobcross Road
Glasgow G3 8QQ
UK
+44 141 212 1401
www.theclydeside.com

Queen’s Dock

In 2016 begon Tim Morrison (zoon van de legendarische Stanley P Morrison die Bowmore, Auchentoshan en Glen Garioch bezat) met de bouw van een gloednieuwe distilleerderij in het Old Pump House nabij Queen’s Dock. Dat pomphuis werd gebouwd door Tim’s grootvader John Morrison in 1877, dus de locatie krijgt op die manier wel een extra dimensie. Het pomphuis was bedoeld om de hydraulische brug te bedienen om vrachtschepen toegang te geven tot het dok. Van hieruit vertrokken vrachtschepen (met whisky, maar ook andere goederen, natuurlijk) vanuit Glasgow naar alle uithoeken van de wereld.

Tim Morrison werkte lange tijd voor het bedrijf van zijn vader – Morrison-Bowmore Ltd – maar heeft ondertussen zijn eigen weg ingeslagen. Samen met zijn zoon runt hij sinds 2004 de onafhankelijke bottelaar A.D. Rattray en nu is hij dus ook distilleerder. Als manager van de distilleerderij werd Alistair McDonald aangetrokken, die voorheen dezelfde rol vervulde bij Auchentoshan. Op 23 november 2017 ging de distilleerderij open. We kunnen gerust van een revival van de Lowlands spreken, want naast deze Clydeside is er ook nog Auchentoshan, de nieuwe Glasgow Distillery terwijl Rosebank momenteel wordt verbouwd en Douglas Laing de eerste steen gelegd heeft van de Clutha Distillery.

Pomphuis

Clydeside mikt op een capaciteit van zo’n 500.000 liter spirit per jaar. Hiervoor maken ze gebruik van 2 stills. De wash still heeft een capaciteit van 8.000 liter, de spirit still zo’n 5.000 liter. Fermentatie vind plaats in 8 roestvrijstalen washbacks van 8.000 liter. Het water is afkomstig van Loch Katrine.

De eigenaars hebben het oude pomphuis omgebouwd tot prachtig bezoekerscentrum met café, restaurant en een heleboel multifunctionele zalen die afgehuurd kunnen worden.

Range

De eerste sprit werd pas in november 2017 te slapen gelegd, dus is het nog minstens tot eind 2020 wachten alvorens er van single malt sprake kan zijn. De stijl zal een typische Lowlander worden: fruitig en licht. Hij werd ‘ontworpen’ in samenwerking met de intussen overleden whisky consultant Dr. Jim Swam.

Ondertussen kan je al wel kennis maken met de New Make Spirit die in flesjes van 20cl te koop wordt aangeboden in het bezoekerscentrum. Daarnaast worden er momenteel bottelingen voorgeschoteld van A.D. Rattray en andere uit distilleerderijen die de Morrison familie in bezit heeft.Lagg Distillery

Distilleerderijen Posted on do, september 26, 2019 06:30:54

Lagg Distillery

Kilmory
Isle of Arran
KA27 8PG
Scotland
+44 1770 870565
info@laggwhisky.com
www.laggwhisky.com

Arran

In 1995 opende de Arran Distillery nabij Lochranza in het noorden en was meteen een groot succes. Naast hun bekende fruitige whisky, stookten ze ook een geturfde versie die naar de naam Machrie Moor luistert. Maar de vraag is duidelijk groter dan het aanbod en dus besloten de eigenaars een tweede distilleerderij neer te poten op het eiland, weliswaar in het zuiden.

In 2017 werd begonnen met de bouw van de hypermoderne Lagg Distillery, die in juli 2019 haar deuren opende voor het grote publiek. En whiskytoerisme werd duidelijk meegenomen in het opzet van deze distilleerderij, want zowel de whiskyproductie als het bezoekerscentrum zijn erop voorzien om zo’n 200.000 bezoekers per jaar te begroeten. Er is immers een shop, een interactieve video wall, café en restaurant en uiteraard een tour.

50ppm

De distilleerderij beschikt over twee nieuwe koperen pot stills en vier houten washbacks, die handig in dezelfde ruimte werden opgesteld. De eerste new make stroomde uit de ketels op 19 maart 2019 en is flink geturfd – zo’n 50 ppm. De whisky zal dus erg verschillen van wat er in het noorden wordt gestookt.

De productie wordt in goeie banen geleid door de nieuwe manager Graham Omand, bijgestaand door James MacTaggart, die al op 40 jaar ervaring kan terugvallen. Alle 22 medewerkers van Lagg wonen op het eiland.

Range

Wie de distilleerderij nu bezoek moet het natuurlijk stellen met wat new make, want de whisky rijpt nog. Maar wie zelf een vat wil kopen, kan dat. Net als de meeste upstarts wil Lagg geld in het laatje brengen door maximaal 700 vaten te verkopen aan particulieren, die dan lid worden van de zogenaamde Lagg Cask Society. Op drie maanden tijd waren al meer dan 350 vaten verkocht.

Ook Cask Number One zal – eens klaar – verdeeld worden onder de leden van de Society. Ze krijgen elk een fles. Naar verwachting zal dit wel pas in 2029 gebeuren, als de malt 10 jaar oud is.Wemyss Malts

Distilleerderijen Posted on zo, augustus 18, 2019 07:00:14

Wemyss Vintage Malts Ltd
4 Melville Crescent
Edingburgh EH3 7JA
UK
Tel +44 131 226 3445
info@wemyssmalts.com
www.wemyssmalts.com

Fife

William Wemyss richtte zijn bedrijf op in 2005, nadat hij eerst zijn strepen verdiend had in de wijnwereld van Australië en de Provence (Rimauresq Cru Classé). Dan kwam hij terug naar zijn familiale thuis, het Wemyss Castle in Fife. De familie is echter al veel langer met whisky bezig, want John Haig – bekende whiskybaron uit de 19e eeuw – bouwde zijn eerste distilleerderij op hun land.

De eerste voorzichtige stappen werden gezet met 5-jarige blended malts, snel gevolgd door een 8- en 12-jarige, maar sinds 2015 is er van leeftijd geen sprake meer op de labels. We hebben het natuurlijk over de bekende Spice King, gevolgd door Kiln Embers, Peat Chimney, Velvet Fig, The Hive, Smooth Gentleman en Lord Elcho.

Kingsbarns

Naast de bekende blended malts staat Wemyss ook bekend om de single cask bottelingen van single malts, die door niemand minder dan Charles Maclean worden geselecteerd en van een leuke bijnaam voorzien. Denken we maar aan Lemon Sorbet, Mellow Mariner, Sweet Mint Infusion en Hickory Molasses Glaze om er maar enkele te noemen.

Net als enkele andere bottelaars, koesterde William ook de droom om een eigen distilleerderij te bezitten. Kingsbarns was al in aanbouw, maar verkeerde in moeilijkheden en William zag kans om het project in zijn geheel over te nemen nog voor het voltooid was. Hun eerste single malt – een 3-jarige Dream to Dram – is nog maar net uit.

Range

Zoals hierboven aangegeven bestaat de range van Wemyss vooral uit de voornoemde blended malts en single casks. Nieuw in de range zijn de Nectar Grove, Vanilla Burst, Blooming Gorse, Flaming Feast en Treacle Chest.

Wemyss brengt ook een hele range gin op de markt onder het label Darnley’s View, gelanceerd in 2010.Milk & Honey Distillery

Distilleerderijen Posted on vr, februari 22, 2019 07:30:17

Milk
& Honey Distillery

HaThiya St 16
Tel Aviv – Yafo
Israël
tel. +972 3 632 0491
https://mh-distillery.com

Tel
Aviv

De Milk & Honey distilleerderij is de eerste in
Israël, gelegen in het hartje van Tel Aviv. Volgens de oprichters was dit een
natuurlijke keuze. Het is immers het culinaire hart van de Israëlische cultuur
waar mixology het laatste decennium enorm belangrijk geworden is. Daarnaast
heeft Tel Aviv een bijzonder warm klimaat, wat de rijping versnelt. De
gemiddelde temperatuur is 13° in januari en 26° in juli, waardoor – naar eigen
inschatting – hun malt 2 tot 3 keer zo snel rijpt als hun Schotse tegenhanger.

Het bedrijf werd opgericht in 2012. Met behulp van crowdfunding
konden ze in 2014 investeren in een gebouw en materiaal. Dan huurden ze niemand
minder dan wijlen Dr Jim Swan in, één van ’s werelds meest gerespecteerde
whiskyconsultants die menig distilleerderij hielp bij de opstart. Het eerste
distillaat liep in 2015 uit de pot still.

Kosher

De distilleerderij beschikt over één pot still en één
vintage still die werden gebouwd volgens de Schotse traditie. De verwerking van
de mout van malen tot mashen gebeurt allemaal ter plaatse. Voor de rijping
selecteren ze zowel voormalige bourbon als wijnvaten, maar er werden ook een
aantal nieuwe vaten – virgin oak – aangekocht. Allemaal kosher, natuurlijk.

De distilleerderij heeft een groot bezoekerscentrum en
is dagelijks geopend voor rondleidingen. Je kan er ter plekke ook lunchen en –
uiteraard – genieten van hun producten.

Range

Het is nog wachten tot 2019 alvorens een eerste echte
grote release van M&H single malt op de markt komt. In 2017 werden al wel
eens 100 flessen van de eerste single malt verkocht – via een veilinghuis in
het Verenigd Koninkrijk, waarbij fles nummer 1 maar liefst 2400 pond opbracht –
maar sindsdien is het wachten geblazen. Ondertussen kan je al wel genieten van
hun kruidenlikeur ‘Roots’ en hun gin ‘Levantine’, zowel mét als zonder
vatrijping.

Daarnaast verkopen ze ook hun new make (weliswaar
versneden) en enkele single casks in hun ‘Young Single Malt’ reeks (spirit
grijpt tussen enkele maanden en 3 jaar).Strathearn Distillery

Distilleerderijen Posted on ma, januari 28, 2019 07:24:16

Strathearn Distillery

Bachilton Farm Steading
Methven, Perth
Perthshire PH1 3QX
UK
tel. +44 1738 840 100
info@strathearnsdistillery.com
www.strathearndistillery.com

Kleinste

Tony Reeman-Clark verdiende zijn fortuin als IT-manager en ingenieur en kon daardoor in 2013 zijn droom waarmaken: een
distilleerderij opstarten. Legende wil dat de aanzet een weddenschap met vrienden was tijdens het Edinburgh Whisky Festival. In een voormalige boerderij/stoeterij nabij Methven (in de buurt van Crieff) bracht hij één van de kleinste distilleerderijen in Schotland onder. Strathearn loopt graag te koop met de slagzin ‘probably Scotland’s smallest distillery’.

Die eer behoort normaliter Loch Ewe toe, maar de laatste berichten over deze (technisch gezien illegale) distilleerderij zijn
nogal vaag. Te koop, verkocht, gesloten… de website is alleszins niet langer in de lucht. Het zou dus zo maar kunnen dat de claim van Strathearn terecht is.

Octaaf

De Marris Otter mout wordt betrokken bij Muntons. De wash wordt met brouwersgist geproduceerd in twee washbacks van roestvrij staal
van elk 1.600 liter. Fermentatie duurt minimaal 84 uur. Er is een kleine wash still met een capaciteit van 1.000 liter, terwijl de spirit still slechts een 450-liter inhoud heeft.

Ze maken zich bij Strathearn sterk dat elke batch verschillende zal zijn. Sommige spirit wordt twee keer gedistilleerd, andere drie keer, sommige geturfd, andere ongeturfd. De spirit gaat op 68% op kleine vaatjes (Octaves) van 50 liter, zowel sherry, rum als bourbon.

Range

Om geld in het laatje te brengen hebben ze een Dunedin Rum, Strathearn Scottish Gin en Strathearn Heather Rose Gin op de markt
gebracht. Maar ondertussen zijn er toch al een paar releases geweest, zij het wel voornamelijk single casks uit 2014 voor clubs en festivals. De bedoelding is om op termijn een output te hebben van enkel en alleen single malt whisky.

De eerste 100 flessen die Strathearn op de markt bracht – een 3-jarige single malt uit een octaaf in 2016 – bracht via een veiling flink wat geld op; fles nummer 001 niet minder dan 4.250 pond!

UPDATE: 24/10/2019
Op 24 oktober 2019 kondigde Douglas Laing trots aan dat ze de Strathearn Distillery aan hun portfolio hebben toegevoegd.Cotswolds Distillery

Distilleerderijen Posted on vr, november 30, 2018 07:23:43

Cotswolds
Distillery

Phillip’s Field
Whichford Road
Stourton, Shipston-on-Stour CV36 5HG

UK
Tel +44 1608 238 533
info@cotswoldsdistillery.com
https://www.cotswoldsdistillery.com

Szor

Op 18 maart kocht Daniel Szor een prachtig stuk land
met twee stenen gebouwen in ruraal Engeland. Dit zou de thuisbasis worden van
zijn nieuwe distilleerderij Cotswolds, de zesde die in Engeland operationeel
is. Voor advies ging Szor te rade bij Harry Cockburn die zijn sporen als Master
Distiller bij Bowmore had verdiend, maar ook wijlen Dr Jim Swan – expert op het
gebied van vatrijping – werd als adviseur aangetrokken. Met een beetje geluk – namelijk
een annulatie in het orderboek van de bekende stillbouwer Forsyths – kon
Cotswolds zijn stills al twee jaar vroeger dan verwacht installeren. Productie
begon bijgevolg al op 5 september 2014.

En zoals elke start
up
was de Cotswold Dry Gin het eerste product dan in de schappen verscheen
in afwachting van de single malt, die nog drie jaar op zich zou laten wachten.
Het eerste vat single malt werd te slapen gelegd op 22 september 2014 met de
bedoeling van in oktober 2017 de eerste 5000 flessen te lanceren. Het ging
Cotswolds zodanig voor de wind (het orderboekje voor zowel de gin als de whisky
was al flink gevuld), lanceerde Szor via crowdfunding een plan om £500.000 op
te halen voor uitbreiding van de productie. Na zeven weken sloot Cotswold af
met meer dan £1.000.000 aan vers geld.

Holstein
vs Forsyths

De gin wordt gestookt in een hybride still van het
Duitse Holstein, terwijl de spirit voor whisky wordt gestookt in twee
traditionele pot stills van Forsyths, die Proud Mary (wash still) en Janis
(spirit still) werden gedoopt. Daarnaast beschikt de distilleerderij nog over
een mash tun van een halve ton en 8 washbacks in rvs van 2500 liter elk.

De distilleerderij beschikt over een gloednieuw
bezoekerscentrum dat zo’n 15.000 mensen over de vloer krijgt per jaar. En al in
2016 won Cotswolds de Best Distillery Tour van Drinks International.

Range

De Cotswolds gin zal al in 2014 het levenslicht en
sleepte ondertussen al flink wat awards, waaronder die van World’s Best London
Dry Gin op de World Gin Awards van 2016. In Jim Murray’s whiskybible ging de
new make bovendien aan de haal met een Liquid Gold Award (94/100).

Ondertussen is de range al flink uitgebreid met een
single malt, cream liqueur, verschillende gins en zelfs absint.Koval Distillery

Distilleerderijen Posted on vr, mei 04, 2018 07:08:34

Koval
Distillery

5121 North Ravenswood Ave
Chicago, IL 60640
USA
Tel +1 312 878 7988
www.koval-distillery.com

Voortvarend

Koval werd opgericht in 2008 and is de eerste
distilleerderij in Chicago sinds mid-19e eeuw. Ze werd opgericht
door het echtpaar Robert en Sonat Birnecker en hun plan is om organische
whiskey te stoken, een traditie die ze verder zetten van hun Oostenrijkse
betovergrootvader.

Hun bedoeling is om alles ter plekke te doen, van
korrel tot borrel zeg maar, waarbij ze het graan betrekken van lokale
boerderijen en het hele productieproces van maischen tot bottelen. De naam
Koval kent zijn oorsprong in Oost-Europa en betekent zoveel als ‘blacksmith’,
maar wordt ook vaak in het Jiddische dialect gebruikt om het zwarte schaap aan
te duiden of iemand die nogal voortvarend is. Sonat’s overgrootvader kreeg –
omwille van zijn voortvarende gedrag – al snel de roepnaam Koval. De keuze voor
de naam van de distilleerderij was dan ook snel gekozen.

Kothe

Het graan komt van een aantal boerderijen uit het
Midwesten en is 100% orangisch. Ook de gist is onbewerkt. Hun whiskey voldoet
dus aan alle eisen om zowel organisch als kosher te worden bestempeld. De
spirit wordt dan via een zogenaamde Kothe-still gedistilleerd. Deze 5000-liter
still is van Duitse makelij en bestaat uit een potstill met helm en twee
(relatief kleine) kolomstills.

Ze gebruiken barrels van 30 gallon (zo’n 114 liter)
uit de Barrel Mill uit Minnesota. Zoals het nog steeds moet in de States, wordt
elk vat slechts één keer gebruikt. Het bottelen gebeurt ter plekke.

Range

Zoals bijna elke nieuwe distilleerderij, begon ook
Koval met de productie van andere spirits in afwachting van de wettelijke leeftijd
om hun whiskey te bottelen. Zo is er een Koval Dry Gin, Barreled Gin, Peach en
Prune Brandy, Vodka (van rogge), Sunchoke spirit (wortels van de zonnebloem) en
een hele resem likeurs.

Maar ondertussen is de whiskey beschikbaar en wel in 6
versies: Koval Bourbon, Koval Four Grain, Koval Millet, Koval Oat, Koval White
Rye (ongerijpt) en Koval Rye.Ncn’Ean Distillery

Distilleerderijen Posted on ma, maart 12, 2018 07:25:23

Ncn’Ean
Distillery
Drimnin
By Lochaline
PA80 5XZ
Scotland
+44 1967 421698
hello@ncnean.com
http://www.ncnean.com

Neachneohain

Tijdens een whiskytrip doorheen Schotland in 2012, beleefde
Annabel Thomas uit London een soort aha-erlebnis. Ze zou een duurzame
distilleerderij starten in de wilde natuur. Ze had amper vijf jaar nodig om de
fondsen bij elkaar te fietsen een de distilleerderij te bouwen op een wild
stukje Schotland, nabij Drimnin. Dat ligt aan de westkust van Schotland aan het
water. Mocht je met een bootje oversteken, dan zou je uitkomen op Calve Island.
Vaar je daar om heen, dan kom je uit bij de Tobermory Distillery op het
noordelijke deel van het Isle of Mull.

De naam van de distilleerderij is de afkorting van
Neachneohain (spreek uit als ‘nak-nie-anne’),
de Koningin van de Spirits in een Keltische legende. Volgens die legende was ze
een heftig beschermer van de natuur, iets wat de distilleerderij hoog in het
vaandel draagt.

Organisch

Naar eigen zeggen zijn ze de eerst volledige
organische distilleerderij in Schotland. Ze gebruiken enkel organische gerst,
water uit een eigen bron, alle energie komt uit renewables (zo wordt de boiler gestookt met woodchips) en ze
recycleren de warmte van de productie als verwarming van de warehouses. De
draff gaat naar de koeien in de wei. Niets gaat verloren.

De distilleerderij werd overigens met behulpt van de
bekende Dr Jim Swan ontworpen. Het zou één van de laaste projecten zijn waar
wijlen Swan aan meewerkte. Hij overleed twee weken voordat de eerste spirit bij
Ncn’Ean uit de alambieken stroomde. Dat was overigens in maart 2017.

Annabel en haar team geloven erg in experimenteren. Zo
spelen ze met langere mashing- en kortere fermentatietijden, verschillende
giststammen en nemen een erg hoge en smalle cut. Daarom dat hun slogan
‘Creating Experimental Spirits’ is geworden.

Range

Aangezien de eerste spirit pas in maart 2017 te slapen
werd gelegd, is het nog minstens wachten tot 2020 alvorens de eerste whisky
beschikbaar zal zijn. Ondertussen, wellicht om reeds geld in het laatje te
krijgen, bieden ze 60 vaten te koop aan. Daar betaal je £3000 pond voor en dit
levert je op termijn zo’n 100 flessen op.

Je kan intussen de distilleerderij wel bezoeken, maar
omdat het op privéterrein ligt is vooraf reserveren verplicht.High Coast Distillery

Distilleerderijen Posted on zo, februari 04, 2018 09:47:55

High Coast Distillery
(voorheen Box Distillery)

Sörviken 140
872 96 Bjartra
Zweden
Tel +46 612 530 60

info@boxwhisky.se

www.boxwhisky.se

UPDATE 2018

In april 2018 besloot de distilleerderij haar naam te wijzigen van Box Destilleri in High Coast Distillery, om verwarring met Compass Box te vermijden.
Het feit dat Compass Box ook vragende partij was – én de eigenaars van de Zweedse distilleerderij weinig zin hadden in een juridische veldslag met Barcardi, die minderheidsaandeelhouder zijn in Compass Box – heeft zeker meegespeeld.

De nieuwe naam is een verwijzing naar de Höga Kasten, wat letterlijk ‘hoge kust’ betekent, waar de distilleerderij zich bevindt.

Sinds de herfst van 2018 werden de whisky’s onder de nieuwe naam gelanceerd.

Houtzagerij

Box Destillerie begon haar leven in een voormalige houtzagerij aan de rand van de Angerman rivier in het noorden van sweden. De houtzagerij maakte houten kisten (boxes in het Engels), vandaar de naam. Om ’s werelds grootste boomstammen – die via de rivier werden aangeleverd – te bewerken, was energie nodig. Die werd voorzien dankzij de in 1912 opgerichte krachtcentrale in het prachtige rode bakstenen gebouw dat tot 1960 in bedrijf bleef.

De broers Per en Mats de Wahl vonden het gebouw de ideale locatie om een kleinschalige distilleerderij in onder te brengen. De prachtige omgeving was daarbij zeker ook een factor. Ze brachten de fondsen bij elkaar, renoveerden het gebouw, lieten stills en ander materiaal aanrukken en op 2 december 2010, om 10u18 om precies te zijn, liep de eerste druppel spirit uit de alambiek.
Vandaag de dag – met een productie van zes dagen per week – produceert Box zo’n 100.000 liter.

Ankare

Voor haar productie gebruikt Box het heldere – en ijskoude – water van de Angerman rivier. De moutsoort is Pilsner Malt, die ze betrekken van Vikingmalt in Halmstad, terwijl ze hun geturfde mout importeren van Schotland. De gist komt dan weer uit Frankrijk. Het fermenteren duurt erg lang bij Box, om zoveel mogelijk smaak te creëren.

Box gebruikt voormalige bourbon- en oloroso sherryvaten, maar voor haar Private Casks maakt de distilleerderij haar eigen unieke 39,25 litervaten. Dit zijn traditionele Zweedse vaten die de naam Ankare meekrijgen. Het spreekt voor zich dat de spirit in deze kleine Ankare sneller rijpt.

Range

Box heeft een bezoekerscentrum dat het hele jaar door geopend is. Ze organiseren ook een week lange cursus ‘Box Whisky Academy’ onder leiding van hun Master Blender Roger Mellander. En de laatste zaterdag van juni houden ze een prettig Box Whisky Festival.

De range is best uitgebreid. De eerste botteling – die Advanced Masterclass No 1 werd gedoopt – verscheen al in november 2013.Torabhaig Distillery

Distilleerderijen Posted on wo, november 15, 2017 07:33:37

Torabhaig Distillery

Teangue Sleat
Isle of Skye IV44 8RE

Scotland
+44 1471 833337
http://www.torabhaig.com/

Noble

De Torabhaig Distillery was de grote droom van Sir
Iain Noble, de oprichter van Noble Grossart, Schotlands eerste handelsbank. In
1972 ging hij van zijn pensioen genieten op het eiland Skye, waar hij een groot
stuk land kocht dat voorheen eigendom was van Lord Macdonald. Dat hij zelf een
begenadigd whiskyliefhebber was, bewees hij door in 1976 de onafhankelijke
bottelaar Pràban na Linne op te richten. Onder dit label worden de malt Poit
Dhubh en de blends Te Bheag en Mac Na Mara gebotteld.

Noble had jarenlang het plan opgevat om een 19de-eeuwse
boerderij om te vormen tot een distilleerderij en kreeg hiervoor zelfs al in
2002 de nodige vergunningen. Maar de uitvoering bleef op zich wachten. In 2010
overleed hij, toen de onderhandelingen met Mossburn Distillers (onderdeel van
het Nederlandse Marussia Beverages BV) nog maar net waren gestart. Nu, zeven
jaren na zijn dood, gaat de droom van Noble in vervulling. De boerderij werd
volledig gerenoveerd tussen 2013 en 2016 en sinds januari 2017 is de
distilleerderij operationeel.

Groots

Torabhaig ziet het groots. Ze gaan immers uit van een
capaciteit van jaarproductie van 500.000 liter. De mout is afkomstig van
Simpson’s. Na 90 uur fermentatie in de 8 washbacks van Douglas Fir gaat de vloeistof
naar de stoomverwarmde ketels.

Ze gebruiken 2 stills met een capaciteit van 8000
liter (wash still) en 5000 liter (spirit still). Alle productie is vooralsnog
voorzien om gebotteld te worden als single malt. Het rijpen gebeurd voor 90% in
gepelletiseerde magazijnen en 10% in een klassiek dunnage warehouse.

Het water voor hun productie betrekt Torabhaig van
twee stromen, de Allt Gleann Thorabhaig en de Allt Breacach.

Range

Aangezien de distilleerderij nog maar sinds januari
2017 operationeel is, wordt het nog minstens tot 2020 wachten alvorens we de
eerste whisky van deze distilleerderij zullen kunnen proeven, hoewel de
eigenaars wellicht langer zullen willen wachten.

Het plan is alvast om een typische Island whisky te
maken, vergelijkbaar met Talisker – die nu de titel van enige distilleerderij
op Skye verliest – wat betekent dat hij licht geturfd (50ppm) zal zijn, maar
vooral erg fruitig. In de zomer van 2017
ging het visitor center open, inclusief shop en café.Westland Distillery

Distilleerderijen Posted on wo, juli 12, 2017 07:18:38

Westland Distillery

2931 1st Avenue South
Seattle, WA 98134
USA+1 206 767 7250

info@westlanddistillery.com

www.westlanddistillery.com

Kraanfabriek

Matt Hofmann startte zijn Westland Distillery in een
kleine loods in South Park in Seattle, Washington in 2010 met enkele high school friends. De output was toen zo’n 5 barrels per week. Maar de toen 25-jarige Matt
was erg ambitieus. Hij gaf zijn technische studies op en veranderde het geweer
van schouder. De Amerikaan behaalde zijn diploma aan de befaamde Scotland at
Heriot-Watt University.

Vandaag de dag zit de hypermoderne distilleerderij in
een 96-jaar oude, prachtig gerestaureerde kraanfabriek. Seattle, en bij uitbreiding de staat
Washington, ligt aan de westkust van de Verenigde Staten, vandaar de naam
Westland. De output is nu zo’n 5 barrels per dag.

Belgische gist

Je zou het bijna vergeten, maar Westland produceert
uitsluitend single malt whiskey. Er zijn momenteel geen plannen om met andere
granen aan de slag te gaan. De mash bill bestaat uit niet minder dan 5
verschillende gerstesoorten, met lokaal verbouwde bleke gerst als
belangrijkste. De andere vier zijn Munich, extra special, pale chocolate en
brown malt.

En een leuke weetje is ook dat ze gebruik maken van
Belgische brouwersgist voor de fermentatie. Dit levert volgens de master
distiller extra aroma’s en smaken op. Hoewel een groot deel van de vaten in het
warehouse on site rijpt, ligt het overgrote deel buiten de stad in Hoquiam, aan
de kust. Voldoende warehouseruimte was hierin zeker niet de enige factor. Ook
het iets zachter klimaat aan de kust werd in overweging genomen.

De distilleerderij is open voor het publiek, behalve
op maandag en zondag. Een bezoek, dat zo’n 45min duurt, kost je 10 dollar en
eindigt in de Cantilever Room, waar ook geproefd kan worden, al of niet met een
snack.

Range

Hun core range bestaat uit de American Oak, Sherry
Wood en Peated en die zijn sinds 2016 ook bij ons verkrijgbaar. Daarnaast
lanceerde Westland ook nog heel wat single casks en enkele special releases die
luisteren naar ronkende namen zoals Deacon Seat, First Peated, Peat Week,
Garryana, Seasonal en Aprils Fools.

En uiteraard kan je, als je een bezoek brengt aan de
distilleerderij, ook je eigen zogenaamde Hand-fill fles scoren. Alle standaard whisky’s worden momenteel gebotteld op 92 Proof (oftwel
46%).Woodford Reserve Distillery

Distilleerderijen Posted on di, juli 04, 2017 12:44:15

Woodford Reserve Distillery

7855 McCracken Pike
Versailles, KY 40383-978
USA

Tel +1-859.879.1812
https://www.woodfordreserve.com

Historische Plek

Al in 1812 begon Elijah Pepper whiskey te stoken op de
plek waar vandaag de dag de Woodford Reserve Distillery te vinden is. We zitten
in het hart van Bourbon Country, namelijk Versailles, Kentucky. Het was ook op
deze plek dat de sour mash voor het eerst werd geïntroduceerd, een praktijk die
nu de standaard geworden is voor de productie van bourbon. De distilleerderij
is eigendom van Brown-Forman en produceert haar whiskey door middel van
enerzijds pot stills bij Woodford Reserve en anderzijds column stills bij
Shively, een andere distilleerderij in Kentucky.

Voorheen was de distilleerderij bekend als de Old
Oscar Pepper Distillery, later hernoemd naar Labrot & Graham Distillery
(wat je nu nog steeds op de fles nog kan terugvinden), toen ze in 1878 werd
verkocht aan Leopold Labrot en James Graham. Labrot & Graham runde de
distilleerderij tot 1941 en verkocht ze dan aan de huidige eigenaars
Brown-Forman.

De distilleerderij, die in 1838 werd gebouwd, werd in
1995 opgenomen in het National Register of Historic Places en kreeg in 2000 de
titel National Historic Landmark. Ze produceerde onafgebroken (met uitzondering
van de Drooglegging) tot 1968. In 1971 verkocht Brown-Forman de zwijgende
distilleerderij, maar kocht alles terug in 1993 en herlanceerde het merk Woodford
Reserve in 1996, nadat de distilleerderij volledig werd opgeknapt.

Kentucky Derby

De distilleerderij beschikt over koperen pot stills,
een 500 voet lange barrel-run die gebruikt maakt van de zwaartekracht en houten washbacks (die ze
in de States fermenters noemen), gemaakt uit cipressenhout van meer dan 100
jaar oud.

Het bezoekercentrum annex restaurant – Glenn’s Creek
Café – is 7 dagen op 7 open. De distilleerderij maakt deel uit van het bekende
American Whiskey Trail en het Kentucky Bourbon Trail. Bovendien is hun Woodford
Reserve de officiële bourbon van de bekende paardenrace Kentucky Derby, waar
een mint julep cocktail van 1.000 dollar wordt geschonken aan de jet set (voor
de gewone sterveling wordt ook een betaalbare mint julep gemaakt met Old
Forrester).

Range

De Woodford Reserve Distiller’s Select is het
vlaggenschip en ook de fles die bij ons te vinden is. Master Distiller Chris
Morris heeft echter recentelijk de range uitgebreid met de Double Oaked Bourbon
in 2012 en enkele releases in de Master’s Collection – cask finishes op Pinot
Noir, Chardonnay en meest recent op cognacvaten. In 2015 introduceerde hij de
Woodford Reserve Rye.

Tot slot is er nog de Distillery Series, maar die kan
je enkel ter plekke aanschaffen. Daar kan je trouwens ook de andere flessen
kopen, zelfs voorzien van gepersonaliseerde labels. De standaardfles die bij
ons te koop is, is een zachte en zeer toegankelijke Kentucky Straight Bourbon.Glen Flager Distillery

Distilleerderijen Posted on za, juni 17, 2017 08:33:52

Glen Flager Distillery

Tower Road, Moffat

Airdrie, Lanarkshire M6 8PL

Scotland

Gesloten sinds 1986

Moffat

Het
verhaal van Glen Flagler Distillery is een beetje verwarrend. Eigenlijk moet ik
al beginnen met de melding dat Glen Flagler geen distilleerderij was (maar we
kozen toch voor die titel, omdat het de bekendste is – lees verder en u zal
begrijpen wat we bedoelen). Het begon allemaal in 1964 toen Inver House Distillers
op het Moffat industrieterrein in Airdrie (een goeie 20 kilometer ten oosten
van Glasgow) een oude papiermolen ombouwde tot graandistilleerderij. Die kreeg
de naam Garnheath Distillery mee. De productie begon in februari 1965. Om de
verwarring nog groter te maken wordt soms ook van de Moffat Distillery
gesproken. Ze beschikte ook over de Wanderhaufen System Maltings, de grootste
in Europa op dat ogenblik.

Zoals
bij een aantal andere graandistilleerderijen al gebeurde, installeerde Inver
House ook pot stills op de Moffat (of is het Garnheath) distilleerderij om maar
liefst drie types single malt te produceren. Alle productie was bestemd voor de
blends. Maar lang heeft de distilleerderij niet bestaan. In 1986 ging ze
definitief dicht en twee jaar later werd ze ontmanteld. Het enige wat nog
overblijft zijn de warehouses en een kantoor. In dat kantoor is vandaag de dag
nog steeds het hoofdkwartier van Inver House Distillers ondergebracht.

1 Grain en 3 Malts

Naast
de graanwhisky, die dus Garnheath wordt genoemd en nog steeds te vinden is,
produceerde Inver House drie verschillende malts: Glen Flagler, Killyloch en
Islebrae. De eerste twee zijn al een pak moeilijker te krijgen (en ondertussen
veel te duur geworden omwille van hun zeldzaamheid), terwijl de derde nooit als
single malt werd gebotteld. Voor de productie beschikte Inver House over twee
wash stills en twee spirit stills. Het water was afkomstig van Lily Loch, een
meer niet ver van het complex.

Glen
Flagler is ongetwijfeld de bekendste van deze single malts en nog betrekkelijk
gemakkelijk te vinden. De productie hiervan stopte in 1985 (een jaar voordat de
graandistilleerderij werd gesloten). Het is een Lowland style whisky.Killyloch
werd geproduceerd tot 1970 en is licht geturfd. Islebrae is daarentegen een
flink geturfde whisky. De productie hiervan werd eveneens stopgezet in 1970.

Range

Van
de graanwhisky Garnheath bestaan er geen officiële bottelingen, enkel
onafhankelijke zoals die van Douglas Laing, Signatory en uiteraard Clan Denny
(van Hunter Hamilton). Maar het zijn er maar een zeer klein aantal, hoor. Van
Islebrae zijn er absoluut geen bottelingen te vinden, maar de licht geturfde
Killyloch werd wel gebotteld, namelijk door Signatory. Good luck in finding a bottle!

Glen
Flagler, daarentegen, is nog relatief makkelijk te krijgen (maar veel te duur)
en werd ook officiëel of fles gestoken. Enkel Signatory kwam als onafhankelijke
bottelaar met deze malt op de proppen.Eaglesburn Distillery

Distilleerderijen Posted on wo, mei 31, 2017 07:17:07

Eaglesburn Distillery

Kloosterstraat 15

NL-6981 CC Doesburg
Nederland

Tel +31-641810110

http://www.eaglesburndistillery.com

Arenacum

In Doesburg, in een prachtig historisch pand Het
Arsenaal, kan je een distilleerderij vinden die de definitie vormt van een craft distillery. Veel kleinschaliger
dan dit is schier onmogelijk. Maar de ambitie van de goedlachse eigenaar, Bart
Joosten, is dat allerminst. Deze parttime distilleerder (als hij niet in zijn
kelder knutselt is hij als videomaker actief) richtte Eaglesburn Distillery op
in 2015, was eerst actief in de schuur achter zijn woning in Arnhem, maar
verhuisde de boel naar Doesburg in 2016. De naam Eaglesburn – die geweldig Schots
klinkt, wat zeker helpt – leidde Bart af van de Latijnse naam van Arnhem –
Arenacum – wat ‘een plek waar adelaars zijn’ zou betekenen.

Bart richtte ook de Eaglesburn Founder’s Club op. Die
moet hem de financiële mogelijkheden bieden om te blijven produceren terwijl de
spirit zachtjes verder rijpt. Het programma – dat je op de website kan bekijken
– biedt een mooie waaier aan 7 grote en kleine flessen, inclusief de eerste
whiskyrelease ergens in 2019, een poloshirt en een glencairn glas en dit alles
voor 400 EUR. Slechts 100 Founders
kunnen intekenen.

iStill

Eaglesburn doet alles zelf op het mouten na. Voor de
ongeturfde mout loopt Bart langs bij mouterij The Swaen in Nederland, de
geturfde mout is afkomstig van de Chateau Maltings in België. De mashtuns zijn
te vergelijken met grootmoeders grootste soepketel (nou, met een beetje
techniek toch wel) terwijl de washbacks kunststoffen vaten zijn. Het oogt
allemaal wat amateuristisch op het eerste zicht. Maar schijn bedriegt.

Voor de distillatie maakt Eaglesburn gebruik van de
zogenaamde iStill, eveneens van Nederlandse makelij. De iStill is alleszins aan
een internationale opmars bezig, want wordt al veelvuldig ingezet door een
heleboel Amerikaanse craft distillers, maar ook bij de pas opgerichte en nu al
razend populaire Dornoch Distillery in Schotland.

Rijpen gebeurt eerst tien weken op vaten van 10 liter,
waardoor er flink wat interactie is tussen de spirit en het hout. Dan pas wordt
de spirit overgeheveld naar vaten van 50 liter die afkomstig zijn uit de
Speyside Cooperage in Craigellachie en het Spaanse Toneleria del Sur.

Range

Het is nog wachten tot kerst 2018 alvorens Bart een
eerste single malt op de markt zou kunnen brengen. Maar of hij dat ook zal doen
is nog lang niet zeker. Hij wil eerst de kwaliteit controleren. Als de whisky
nog niet klaar is naar zijn mening, zal die de tijd krijgen om rustig verder de
rijpen. Ondertussen kan er al wel genoten worden van een heleboel andere
producten zoals de spirit, maar ook de Eaglesburn Gin (met 16 botanicals, ook
beschikbaar als Barrel Aged en op Navy Strength), een Barrel Aged Rum en een
likeur die luistert naar de naam Absoluut Aardbei.

Een speciale release in april 2017 was een single cask
spirit die precies een jaar daarvoor was gedistilleerd, genoemd Xenna, een
eerbetoon aan Bart’s nichtje. Het vat werd gevuld 6 april 2016, de dag van
Xenna’s geboorte. De flesjes werden afgevuld op 6 april 2017, Xenna’s eerste
verjaardag. Een schattig idee. Xenna zelf zal nog een paar jaar moeten wachten
om van ‘haar’ spirit te kunnen proeven. Deze spirit rijpte op een klein
10-liter vaatje van virgin oak, wat hem op zulke korte termijn al een mooie
complexiteit gaf.Nantou Distillery

Distilleerderijen Posted on zo, mei 21, 2017 10:06:49

Nantou Distillery

Nantouhsien, Taiwan

http://en.ttl.com.tw/

Staatsbedrijf

Wie whisky en Taiwan hoort, denkt meteen aan Kavalan.
Maar er is nog een distilleerderij actief in Taiwan die vernoemd is naar de
stad waarin ze zich bevind – Nantouhsien – namelijk de Nantou Distillery. En
hoewel deze distilleerderij al actief is sinds 1978, is ze pas in 2008 begonnen
met het stoken van whisky.

De distilleerderij is in handen van staatsbedrijf TTL
– voluit Taiwan Tobacco and Liquor company – en produceert ook bier, rookwaren,
wijnen en zelfs… eend- en kipgerechten.

Forsyths

De whisky wordt gemaakt van 100% gemoute gerst. De
mash, wort en wash worden in een nabijgelegen brouwerij voorbereid. De
fermentatie in de washback van 15.000 liter duurt zo’n 60 tot 72 uur.

Forsyths of Rothes voorzag Nantou van 4 pot stills met
een capaciteit van resp. 7000, 5000 en 2x 2000 liter. De spirit wordt afgekoeld
met tube condensers. Er wordt enkel gedistilleerd
van oktober tot maart. Voor de rijping gebruikt Nantou zowel bourbon- als
sherryvaten. De spirit wordt ter plaatse opgeslagen. Het Engelendeel bedraagt,
omwille van het klimaat, zo’n 5% per jaar. Momenteel liggen er zo’n 4.500 vaten
te rijpen.

Range

Een kleine twintig releases heeft Nantou al op zijn
actief staan, de meeste daarvan single casks. Maar die zijn bij ons erg
moeilijk te vinden. Ondertussen zijn er ook al enkele reguliere releases – die
de naam Omar meekregen – die wel hun weg naar de Belgische speciaalzaken hebben
gevonden, zoals de Nantou Omar Bourbon Type en de Nantou Omar Sherry Type.

Helaas zijn de flessen niet goedkoop. Op het moment
van schrijven zo’n 70 tot 75 EUR.Teeling Distillery

Distilleerderijen Posted on do, april 27, 2017 05:15:03

Teeling Distillery

13-17 Newmarket
Merchants Quay

Dublin 8
D08 KD91
Ireland
+353 1 531 0888
http://teelingwhiskey.com

Erfgoed

Al in 1792 had Walter Teeling een distilleerderij in
Dublin, in de zogenaamde Liberties wijk die toen het hart van de Ierse
whiskeyindustrie was (met meer dan 37 distilleerderijen op haar hoogtepunt),
maar die werd overgenomen door William Jameson & Co (die later, in 1923,
zelf de deuren zou sluiten). John Teeling, afstammeling van Walter, richtte in
1987 de Cooley Distillery op, die
lange tijd de enige onafhankelijke distilleerderij op het groene eiland was.
Teeling kwam de markt op met populaire merken als Kilbeggan, Locke’s,
Connemara, Greenore en Tyrconnell.

Ze sleepten zelfs heel wat awards in de wacht. Het kan
gerust gesteld worden dat Cooley de heropmars van de Ierse whiskey mee vorm
heeft gegeven. Eind 2011 verkocht John zijn bedrijf aan Beam-Suntory, maar in
de deal bleven niet minder dan 36.000 vaten whiskey, die zo’n uurtje te noorden
van Dublin liggen te rijpen, in handen van de Teelings als zogenaamde ‘family
stock’.

John’s zonen Jack en Stephen, die al in de Cooley
Distillery aan de slag waren, besloten een nieuwe distilleerderij te bouwen in
hartje Dublin, die hun eigen naam zou dragen. In 2015 was de nieuwe Teeling
Distillery in hartje Dublin operationeel, de eerste in de Ierse hoofdstad in
meer dan 125 jaar.. Maar het is natuurlijk nog wachten tot 2018 alvorens de
eerste eigen whiskey voldoende gerijpt is om gebotteld te worden. Gelukkig is
er dus voldoende voorraad om reeds op de markt te brengen onder het Teeling
logo om de kosten te dekken.

Feniks

Het symbool van Teeling is de feniks die uit een pot
still opstijgt en dat is natuurlijk niet zomaar. Met de mythische vogel willen
ze aangeven dat ze de traditie in ere willen houden en geen gecomputeriseerde
mastodont worden. De distilleerderij, die een bezoekerscentrum en café heeft
(dat ze Phoenix Café gedoopt hebben), stelt niet minder dan 55 mensen te werk
en exporteert ondertussen naar bijna 50 landen.

De distilleerderij heeft 3 pot stills : een wash still
van 15.000 liter, een intermidiate still van 10.000 liter en een spirit still
van 9.000 liter. Daarmee wordt jaarlijks zo’n 500.000 liter per jaar gestookt.

Range

Terwijl het nog wachten is op de eigen whiskey, heeft
Teeling al heel wat op de markt, samengesteld uit de oude stocks van Cooley
(maar ook enkele aangekochten vaten van andere Ierse producenten, zoals
Bushmills). Uit de eigen ketels uit Dublin is er momenteel enkel de new make
beschikbaar onder de naam Spirit of Dublin.

De bestaande range van Teeling bestaat uit zowel
single malt als single grain, een blend en verschillende single casks. De
Teelings spelen erg graag met verschillende types vaten, zowel bourbon als
sherry, maar ook verschillende wijnvaten, portovaten en zelfs Pineau de
Charentes. En ook flink wat van hun releases blijven de awards in de wacht
slepen. Zo haalde Teeling onlangs de titel Best Irish Whiskey voor zowel hun
single malt als single grain.Great Northern Distillery

Distilleerderijen Posted on do, maart 09, 2017 07:31:23

Great Northern Distillery
Carrick Road
Dundalk, Co. Louth
Ireland
+353 429429005
www.gndireland.com
office@gndireland.com

Cooley

Tot 2014 was de site in Carrick Road in Dundalk
(County Louth, Ierland) de thuisbasis van de Great Northern Brewery, in handen
van Diageo, waar onder andere het bekende bier Harp Lager werd gebrouwen. Diageo
verkocht de brouwerij aan John Teeling, bekend van de in 1987 opgerichte Cooley
Distillery. Teeling verkocht Cooley enkele jaren geleden aan het Amerikaanse
Beam Inc. (dat op haar beurt werd overgenomen door het Japanse Suntory) en
hield daar zelf 20 miljoen pond aan over.

Het zit de Teelings niet in het bloed van stil te
zitten. Terwijl zijn zonen een nieuwe distilleerderij openden in Dublin, maakte
vader John plannen voor ‘zijn’ Great Northern. Na aankoop investeerde hij 10
miljoen pond om de Great Northern Distillery operationeel te krijgen.

Grain

De productie startte in juni 2015. De distilleerderij beschikt over drie kolom stills voor single grain,
samen goed voor een capaciteit van 30 miljoen liter per jaar. Bedoeling is om
te kunnen leveren aan de blending industrie, met name aan diegenen waar
voorheen Cooley aan leverde. De spirits worden ter plekke in warehouses
opgeslagen voor ten minste drie jaar, alvorens ze naar potentiële klanten gaan.

Bovendien heeft Cooley meteen een tweede
distilleerderij op hetzelfde terreind gebouwd. Die ging in augustus 2015 in
productie en heeft drie grote koperen pot stills, zodat ook single malt kan
gestookt worden, alsook de typische Ierse Pot Still whiskey. Hier is de
capaciteit beduidend minder: 12 miljoen liter per jaar.

Range

Het is nog wachten tot 2018 op z’n minst, alvorens het
eerste product van GND, zoals de Great Northern Distillery liefkozend wordt
genoemd, op de markt zal komen.

Iets om naar uit te kijken, samen met de nu 71-jarige
Jack Teeling.Volgende »