Stauning Distillery
Stauningvej 38
DK 6900 Skjern
Denemarken
+45 88 44 21 22
https://stauningwhisky.com
info@stauningwhisky.dk

Negen Vrienden

De start van de Deense Stauning distillery is op z’n zachts gezegd eigenaardig en doet wat denken aan de start van Mackmyra in Zweden. Negen vrienden (een dokter, een beenhouwer, een leraar, een helicopterpiloot en vier ingenieurs) besloten in 2005 om een distilleerderij op te starten in een oude slagerij. Ze hebben geen voorkennis over het maken van whisky, weinig  budget maar wel veel passie en de hulp van de natuur. Want ze hebben het Deense klimaat mee: wind, zee, heide en turf.

In augustus 2006 druppelde de eerste spirit uit de still. Hun ambitie op dat ogenblik? Zo’n 200 tot 400 liter whisky per jaar. Maar toen Jim Murray, de bekende auteur van de beruchte Whisky Bible hun spirit proefde en poneerde dat dit wel eens de beste geturfde whisky ter wereld kon worden, gingen de negen rond de tafel zitten met de bank om een compleet nieuwe distilleerderij te bouwen. Ondertussen hebben ook Diageo en Distill een vinger in de pap.

Noma

Voor hun whisky gebruiken ze enkel lokaal verbouwde gerst en rogge, maken ze gebruik van een moutvloer en kleine stills. Dat is volgens de negen het geheim achter het typische karakter van deze Deense whisky.

Het duurde nog tot 2011 alvorens de eerste flessen Stauning ook commercieel verkrijgbaar waren. Maar al snel werd Stauning een begrip in de Deense horeca. Zelfs het befaamde Noma besloot enkel nog Stauning whisky op de kaart te zetten. Langzaam maar zeker kreeg Stauning naamsbekendheid en een schare fans. In 2018 werd een volledig nieuwe distilleerderij gebouwd naast de oude – die omgetoverd werd in een bezoekerscentrum – en de productie flink opgedreven.

Range

Hoewel de productie ondertussen is opgedreven naar zo’n 80.000 liter per jaar, is het nog steeds niet makkelijk om Stauning vast te krijgen, ondanks het feit dat ze tot voor kort steevast in flesjes van 500ml werden gebotteld.

Onlangs werd de range in een nieuw jasje gestoken en kan je nu ook flessen van 700ml vinden. Op het moment van schrijven zijn er zo’n 150 verschillende expressies van Stauning uitgebracht.