Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: Courage Ceremonial Ale 1981

Tasting Notes Posted on zo, april 18, 2021 17:10:23

Brouwerij: Scottish & Newcastle
Regio: UK
Fles: Courage Ceremonial Ale, Royal Wedding 1981, 275ml
Kleur: bruin
ABV: ??%

Rode kool

Courage is nooit een brouwerij geweest, maar wel een investeringsgroep die ooit heel wat brouwerijen in bezit had. Hoewel het niet echt geweten is, denken de meesten dat deze Ceremonial Ale, ter gelegenheid van het huwelijk tussen Charles & Diana in juli 1981, werd geproduceerd bij Scottish & Newcastle. Wat er ook van zij, we gaan hem met veel plezier proeven. Jongens toch, een bier uit 1981 – ik was 11 – als dat maar goed komt. Hij schenkt bruin met slechts een hint van een kraag die onmiddellijk in een kleine film op het bier tot rust komt. Er zitten helaas flink wat vlokjes in mijn glas.

Chocolade, rozijnen, rode kool! Vreemd zoet neus met toch een hoek af. Bloedappelsien en… als je lang genoeg wacht (niet doen dus!): paardenurine! Oei, oei, oei, dat wordt een opgave om deze aan de lippen te zetten, hoor.

Op smaak valt het beter mee, gelukkig, maar nog steeds niet erg lekker. Hij bruist nog prima (had dat niet veracht), maar is wat zuur geworden. Het donkerzoete slaagt er niet in daar doorheen te priemen.

De afdronk? Welke afdronk (gelukkig maar).

Courage… ja, je moet verdomd moedig zijn om dit uit te drinken. Ondertussen weten we allemaal dat veel van deze biertjes niet meer te zuipen zijn, natuurlijk. Maar ik blijf er een vreemd soort plezier in scheppen ze open te trekken.

Geproefd door Mark Dermul op 05-12-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Bier: Tolly Cobold Royal Wedding Ale 1981

Tasting Notes Posted on zo, april 18, 2021 12:09:29

Brouwerij: Tolly Cobold
Regio: UK
Fles: Tolly Cobold Royal Wedding Ale 1981, 275ml
Kleur: bruin
ABV: ??%

Smakeloos

Deze brouwerij werd al in 1723 opgericht, maar heeft een euh… kleurrijke geschiedenis. In 1957 was er een fusie met Tollmeache’s Breweries, gevolgd door een acquisitie door Ellerman Shipping Lines in 1977. Dat boeltje werd dan weer overgenomen door Barclay Brothers in 1983 en gevolgd door een stopzetting van de brouwactiviteiten in 1989 nadat Brent-Walker zijn zegje had gedaan. Volgt u nog? Soit, dit werd gevolgd door een management buy-out en Tolly Cobold kon weer bier gaan maken vanaf september 1990. In 1995 werden renovaties uitgevoerd en de brouwerij verkleind (u leest het goed), maar in 2002 ging deze definitief dicht. In 1981 brachten ook zij een speciaal biertje op de markt voor het huwelijk van de eeuw natuurlijk. Geen idee of Prince Charles of Lady Diana dit ooit geproefd hebben, maar dit terzijde. Hij schenkt lichtbruin – ziet er uit als thee – zonder enige kraag.

OK, ik merk al onmiddellijk op de neus dat deze ale de tand des tijds niet heeft doorstaan. Verse vijgen en putgeurtje, een combinatie die mijn maag doet keren. En stoffig! Nog nooit eerder in een biertje gehad, maar doet me denken aan de zolder waar ik raar of zelden kom. Vermolmd hout ook. Dit ruikt niet al te uitnodigend, maar alles voor de wetenschap…

OMG, dit is water uit een roestige leiding. Met heel veel goeie wil – en daar sta ik wel om bekend, trust me – haal ik er nog wat donker fruit en zelfs een hint van chocolade uit, maar dit is overwegend vlak en quasi smakeloos (in beide betekenissen).

De enige gratie van dit biertje is het feit dat hij zo goed als geen finish heeft.

Terug naar het putje door een hopelijk minder roestige leiding (lees: weggekapt).

Geproefd door Mark Dermul op 03-12-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Bier: Fullers Celebration Brew 1981

Tasting Notes Posted on zo, april 18, 2021 07:06:39

Brouwerij: Fullers
Regio: UK
Fles: Fullers Celebration Brew, Royal Wedding 1981, 275ml
Kleur: roodbruin
ABV: ??%

Leder

Fullers is één van Engelands oudste brouwerijen, actief – en in familiehanden – sinds 1699. Ze ligt net ten westen van London in Chiswick en werd in 1842 geregistreerd als bedrijf nadat de heren Smith en Turner op de proppen kwamen. Deze Celebration Brew heeft geen alcoholpercentage, zit in een flesje van 275ml – een half pint – en werd gelanceerd in 1981 ter ere van het huwelijk van Charles & Diana. Hij schenkt bruin met een rode schijn – lijkt wel porto – met slechts een hint van een kraag die niet eens tijd krijgt te vormen. Veel bruis zit hier volgens mij helaas niet meer op – maar wat wil je na bijna 40 jaar? Hij is gelukkig wel helemaal helder.

Pruimen, tabak, leder en kandijsuiker – dat is de neus van dit (nu?) fletse bier.

Op smaak valt het allemaal nog goed mee. Licht bruisend en fris met toetsen van rozijnen, chocolade, cuberdons en een hint van… niet lachen… ketchup!

Van een afdronk is hier amper sprake. Da’s maar goed ook, want hij wordt dan plots zoetzuur.

Ik heb nog zo’n een paar flesjes staan en de hardnekkigheid in mij is van dien aard dat ik ze toch allemaal ga proberen. Tot het toiletpapier op is.

Geproefd door Mark Dermul op 03-12-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Stauning Tasting met Saint Mac & Alex Munch

Events Posted on za, april 17, 2021 16:28:56

In mei 2019 maakte ik voor het eerst kennis met Stauning. Dat was op het Toulouse Whisky Festival. Maar het enige wat ik daar toen kon proeven was hun new make, die de naam Curious had meegekregen. Sindsdien was deze kleine Deense distilleerderij niet meer op mijn radar verschenen.

Ik was daarom onmiddellijk geïnteresseerd toen Saint Mac een online proeverij aankondigde die bovendien rechtstreeks vanuit de distilleerderij zou gestreamd worden met Alex Munch – één van de oprichters – als gids. Ik was er dus als de kippen bij om mijn proefpakketje te bestellen, dat enkele dagen later veilig arriveerde.

Het aftellen naar vrijdag 16 april was begonnen. Om klokslag 20u ging de uitzending van start.

Laat dit alvast als inleiding dienen: Stauning werd door 9 vrienden opgericht en in augustus 2006 liep de eerste spirit uit de alambieken. Ze gingen voor 400 liter per jaar, totdat Jim Murray hun spirit proefde en de hemel in prees. Ondertussen heeft Diageo een investering gedaan en is de output momenteel zelfs 80.000 liter per jaar (weliswaar dankzij het neerpoten van een volledig nieuwe distilleerderij). Alex drukt ons wel op het hart dat Diageo hen volledig zelf hun ding laat doen – en da’s maar goed ook.

Zelfs NOMA, dat al een paar keer uitgeroepen werd tot beste restaurant ter wereld, heeft alle andere whisky van de kaart gehaald en schenkt enkel nog Stauning aan zijn gasten. Stauning geniet dus wereldwijde faam, ondertussen.

Dat betekent niet dat Stauning makkelijk te krijgen is! Daarom komt deze Masterclass perfect van pas.

Hieronder mijn, weliswaar beknopte, tasting notes van wat we voorgeschoteld kregen:

Stauning Rye, Batch 1-2020, 48%

Deze wordt samengesteld van 70% rogge en 30% gerst. Koperkleurig. Aromatische neus op hooi, overrijpe appels, kerststol, gekonfijte abrikoos en tabaksbladeren. Hint van kersensap en bloedappelsien. Pittig gekruid (kruidnagel, nootmuskaat). Bruin brood, peper & zout en maraschinokersen. Lange finish met een mooi streepje eik en zoethout. Erg lekker!

Stauning Bastard, 2016/2019, Research Series, 46.3%

Dit is op z’n zachtst gezegd een specialleke, want hoewel de basis dezelfde is als voor de Rye, rijpte deze op Virgin American Oak en… Oro de Oaxaca Mezcal vaten! Het zoete en kruidige van de rogge schemert door, maar met een leuke, milde funkiness van de mezcal. Een zacht ziltje verschijnt. Subtiel maar onmiskenbaar. De afdronk is zacht rokerig en drogend. Apart maar wel erg leuk.

Stauning Barley 6 Year Old 2014, Limited Edition, 47%

Dit is één van de oudste whisky’s van de distilleerderij, een vatting van 3 vaten, zowel PX als Sauternes. Hij was in een oogwenk uitverkocht, blijkbaar. Een beetje weeïge neus die me aan fruitpap en baby-adem doet denken (da’s géén off-note voor alle duidelijkheid). Wordt snoeperig zoet met flink wat grapefruit, iets van mango en abrikozen, maar ook groene kruiden en harde kaas. Op smaak proef je letterlijke beide vaten en dat vind ik een voordeel. Maar hij is net iets te scherp om echt top te zijn. Wel erg boeiende malt.

Stauning 3 Year old KAOS batch 1-2020, 46%

Kaos… de naam alleen al stemt me blij. Deze eerste batch bevat 3-jarige whisky, zowel rogge als mout, zowel geturfd als ongeturfd, een totaal van zes vaten. Appels en peren, maar ook bloemen en vanille, geroosterd brood en hazelnoten. Zachte rook en een tikkeltje herbaal. Op smaak krijg ik een mix van wit fruit, groene kruiden, maar ook iets van klei en munt. Lange, ietwat bevreemdende maar erg lekker afdronk.

Ondertussen ben ik, net als alle deelnemers aan deze tasting, erg onder de indruk van het stillhouse. Ik zet het alvast op mijn bucket list om Stauning te gaan bezoeken.

Stauning Smoke, Batch 2-2020, 47%

De ‘Smoke’ laat weinig aan de verbeelding over, natuurlijk. Dit moet wel de geturfde versie zijn van onze Deense vrienden. De neus bevestigt dat onmiddellijk. Er is nochtans een Stauning Peat. Wat is dan het verschil? Dit is een vatting van whisky waarvan de gerst gedroogd werd met turf en whisky waarvan de gerst gedroogd werd met heide. Wit fruit bij een vreugdevuur. Ik ben er alleszins erg tuk op. Oh, ja, het is een vatting van 14 vaten.

Stauning Peat, OB 07.2019, 48.4%

Hola, dit is een leuke neus. Groene druiven, kiwi, meloen en houtschaafsel. Zelfs een kleine metalige toets. Maar prima sterkte, lekker fruitig en zoet met een maritiem kantje. Da’s goed, hoor! Op de afdronk krijg ik zelfs wat frambozen. Dit is best uniek te noemen.

Stauning Curious, Research Series, OB 2019, 43%

Ik ben zot van new make, dat weet ondertussen iedereen die mij een beetje kent. En deze Curious, de new make van geturfde rogge (!) die oorspronkelijk bedoeld was voor gebruik in cocktails, is erg lekker. Op de neus doet het me zelfs wat aan mezcal denken. Clean, wit fruit, citrus en rook. Hij mocht wat mij betreft nog iets hoger in alcohol zitten. Maar dit lust ik echt wel. Puur of met een blokje ijs en mijn weekend kan beginnen.

Nou, dit was echt de moeite. Alex was een geweldige gids, het feit dat we de distilleerderij te zien kregen was top en de whisky was een absolute ontdekking.

En blijkbaar is Stauning nu eindelijk in ons landje beschikbaar, dus het feest kan beginnen.

May the Malt be with you!



Stauning Distillery

Distilleerderijen Posted on za, april 17, 2021 07:53:59

Stauning Distillery
Stauningvej 38
DK 6900 Skjern
Denemarken
+45 88 44 21 22
https://stauningwhisky.com
info@stauningwhisky.dk

Negen Vrienden

De start van de Deense Stauning distillery is op z’n zachts gezegd eigenaardig en doet wat denken aan de start van Mackmyra in Zweden. Negen vrienden (een dokter, een beenhouwer, een leraar, een helicopterpiloot en vier ingenieurs) besloten in 2005 om een distilleerderij op te starten in een oude slagerij. Ze hebben geen voorkennis over het maken van whisky, weinig  budget maar wel veel passie en de hulp van de natuur. Want ze hebben het Deense klimaat mee: wind, zee, heide en turf.

In augustus 2006 druppelde de eerste spirit uit de still. Hun ambitie op dat ogenblik? Zo’n 200 tot 400 liter whisky per jaar. Maar toen Jim Murray, de bekende auteur van de beruchte Whisky Bible hun spirit proefde en poneerde dat dit wel eens de beste geturfde whisky ter wereld kon worden, gingen de negen rond de tafel zitten met de bank om een compleet nieuwe distilleerderij te bouwen. Ondertussen hebben ook Diageo en Distill een vinger in de pap.

Noma

Voor hun whisky gebruiken ze enkel lokaal verbouwde gerst en rogge, maken ze gebruik van een moutvloer en kleine stills. Dat is volgens de negen het geheim achter het typische karakter van deze Deense whisky.

Het duurde nog tot 2011 alvorens de eerste flessen Stauning ook commercieel verkrijgbaar waren. Maar al snel werd Stauning een begrip in de Deense horeca. Zelfs het befaamde Noma besloot enkel nog Stauning whisky op de kaart te zetten. Langzaam maar zeker kreeg Stauning naamsbekendheid en een schare fans. In 2018 werd een volledig nieuwe distilleerderij gebouwd naast de oude – die omgetoverd werd in een bezoekerscentrum – en de productie flink opgedreven.

Range

Hoewel de productie ondertussen is opgedreven naar zo’n 80.000 liter per jaar, is het nog steeds niet makkelijk om Stauning vast te krijgen, ondanks het feit dat ze tot voor kort steevast in flesjes van 500ml werden gebotteld.

Onlangs werd de range in een nieuw jasje gestoken en kan je nu ook flessen van 700ml vinden. Op het moment van schrijven zijn er zo’n 150 verschillende expressies van Stauning uitgebracht.



Linkwood 26 Year Old 1990 Hart Brothers

Tasting Notes Posted on vr, april 16, 2021 16:03:54

Distilleerderij: Linkwood
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Linkwood 26 Year Old 1990/2016 Finest Collection – Cask Strength, First Fill Sherry Butt
Kleur: amber
ABV: 47.3%

Tunesische Koffie

Hart Brothers brengt haar malt uit in de reeks Finest Collection, waarbij ze enerzijds malts uitbrengt op 46% en anderzijds op Cask Strength. Dit is er eentje van Linkwood uit de tweede categorie. Ze hebben maar liefst 18 Linkwood op hun palmares. Deze rijpte 26 jaar op een first fill sherry butt.

Mooie neus op gekonfijt fruit, Tunesische koffie met slagroom en chocoladeschaafsel, Turks Fruit, stopverf en kaneel. Doet wat aan kerstmis denken, ook. Mooi streepje woodsmoke daarbovenop. Ik vind dit alvast prima. Meer dan prima, zelfs.

Prima mondgevoel, bijna stroperig. Nu is de oloroso wel dominant met verse vijg, rozijntjes en toetsen van appelsienlikeur. Cointreau op steroïden. Erg zoet met een bittere en zure toets, maar prima in balans. Zacht gekruid overigens. De woodsmoke keert ook op de tong weer en maakt mijn mond helemaal gezellig warm.

In de afdronk verschijnt de enige offnote, namelijk een iets te prominente toets van sulfer. Maar de pret kan al lang niet meer op.

Mooie Linkwood, ondanks de overheeende oloroso. Gelukkig vind ik dat ook lekker. Je telt zo’n 240 EUR neer voor een fles. Bedankt, Marcel.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Linkwood 22 Year Old 1996 Signatory Cask Strength Collection

Tasting Notes Posted on vr, april 16, 2021 06:37:51

Distilleerderij: Linkwood
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Linkwood 22 Year Old 1996/2019, Signatory Cask Strength Collection, Hogsheads #8731+8732, 508 bts
Kleur: goud
ABV: 56.0%

Herbaal

De Cask Strength Collection van Signatory ziet er geweldig uit, ook al zijn de decanters erg onhandig om van te schenken. Maar wat er in de decanters gebotteld wordt stelt haas nooit teleur. Vandaag proef ik een 22-jarge Linkwood uit 1996 die op vatsterkte werd gebotteld. Ah, ja, anders zat hij in de verkeerde fles, hé. Sorry, ik was even afgeleid – KAA Gent heeft net Club Brugge met 0-1 verslagen. Vergeef me dat ik even juich. Terug naar de whisky. Het is een vatting van twee hogsheads die samen iets meer dan 500 flessen opleverden.

Ge-wel-dige neus op wit fruit, vanille, appeltjes, potloodslijpsel, kruisbessen en fruitthee die iets te lang getrokken heeft, waardoor hij wat astringent wordt. Maar dankzij een karrenvracht aan honing wordt een prima balans bekomen. Dit is een erg lekkere neus die naar een slok doet verlangen. Wel… waar wachten we nog op?

Waxy en uitgesproken fruitig. Kruisbessen, appeltjes, hint van banaan. Lekker zomers en fris, maar wel krachtig gekruid op gember en witte peper. Kinine en zoethout voegen een bittertje toe, grapefruit zorgt voor een licht zure toets. Licht drogend vanaf de tweede slok. Iets meer herbale toetsen dan verwacht, maar dat geeft hem alleen maar meer diepgang.

Lange, warme, kruidige, fruitige, bitterzoete en absoluut heerlijke afdronk.

Uitstekende Linkwood. Zo’n 150 EUR en elke cent waard. Bedankt, Benny, deze was wederom top! En bedankt, Signatory, om deze twee vaatjes van een blending lot te redden.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-12-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Glenrothes 24 Year Old 1996 Liquid Art & Dram4ALS

Tasting Notes Posted on do, april 15, 2021 19:44:11

Distilleerderij: Glenrothes
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenrothes 24 Year Old 1996/2020, Liquid Art & Dram4ALS for ALS Fonds Alain Verspecht, 150 bts
Kleur: vol goud
ABV: 50.9%

Amyotrofische Lateral Sclerose

ALS is de afkorting van Amyotrofische Lateral Sclerose, een aandoening die momenteel onderwerp uitmaakt van verschillende onderzoeken. Eén van onze whiskyvrienden, Alain Verspecht, is getroffen door de ziekte en heeft een fonds opgericht om geld in te zamelen om deze vooralsnog ongeneeslijke aandoening te helpen onderzoeken. Liquid Art en Dram4ALS hebben de handen in elkaar geslagen en 150 flessen van deze 24-jarige Glenrothes gelanceerd. Niet minder dan 20 EUR per verkochte fles gaat naar het fonds, wat in totaliteit een donatie van 3.000 EUR kan opleveren. Laten we er dus met z’n allen voor zorgen dat ze snel de deur uit zijn. Zelfs al drink je zelf geen whisky: ’t is binnenkort vaderdag. Of maak eens een écht goeie cocktailsaus voor bij die garnalen. Soit: just buy it and do the right thing! Ik heb mijn fles alvast besteld! Oh, ik zou het nog bijna vergeten: hij is nog verdomd lekker ook!

De neus is fris en zacht. Appels, ananas, bananenschillen en een beetje kamfer. Heldere karamel en vanillevla. Hint van witte chocolade en een subtiele florale toets. Erg aangenaam.

Hij is lekker mondvullend. Goeie body en prima sterkte. Zoet als op de neus, maar met een flinke kruidigheid als van witte peper, kamfer, zoethout en zelfs wat chili. Citroenzeste verschijnt, alsook iets van noten. Maak daar gerust marsepein van. Ananas wordt groots. Heerlijke streepje woodsmoke.

De afdronk is middellang, zesty, kruidig, warm, licht drogend en ronduit bevredigend.

Ja, zeg, whisky voor een zeer goed doel en dan bovendien van dit kaliber? Ik ga me nog een fles bestellen.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Linkwood 18 Year Old 1997 Jack Wiebers

Tasting Notes Posted on do, april 15, 2021 16:36:57

Distilleerderij: Linkwood
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Linkwood 18 Year Old 1997/2015 The Scottish Malt’s Steamship Line – 2nd Edition, Jack Wiebers, hogshead #7141, 134 bts
Kleur: goud
ABV: 59.5%

Agrum-snoepjes

Jack Wiebers brengt single casks op de markt met vaak vreemde titels en kunstzinnige labels. Deze valt zeker in beide categorieën. Maar het gaat ‘m natuurlijk vooral om de inhoud en dat is een 18-jarige Linkwood uit 1997 op vatsterkte.

Hola! Als ik mijn neus voor het eerst in het glas stop, moet ik meteen aan een grain whisky denken. Potloodslijpsel, hooi, heide, maïs… Maar na enkele ogenblikken ademen, komt hij helemaal open en presenteert hij tevens groene appels, kruisbessen, witte aalbessen, vruchtenthee en zelfs een hint van groene banaan. Erg fruit, zacht prikkelend van de alcohol – lekker!

Lekker olieachtig, bijna waxy, op de tong. En ondanks het hoge ABV komt deze vlotjes binnen. Onmiddellijk erg zoet en fruitig – Europees en dan voornamelijk wit fruit – met een mooi zuurtje als van agrum-snoepjes. Acid candy noemen ze dat in Bonnie Scotland. Nog wat kinine, honing en iets van het sap van een jonge tak. Een echte zomerdram.

Lekker lange, fruitige, licht prikkelende afdronk. Ik krijg het er helemaal warm van.

Wow! Een toppertje van Linkwood, hoor. Het is dit soort malt dat menig blend zijn karakter geeft. Ben maar wat blij dat deze niet weggeblend werd. Thx, Benny!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-12-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Linkwood 12 Year Old Flora & Fauna

Tasting Notes Posted on do, april 15, 2021 06:35:25

Distilleerderij: Linkwood
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Linkwood 12 Year Old Flora & Fauna, OB 2007
Kleur: licht goud
ABV: 43%

Golden Delicious

Ook, kijk, een golden oldie. Eén van de weinige officiële releases van Linkwood, dit werkpaard van Diageo. White Horse, Haig, Dimple, Bells en nog veel meer bekende blends danken veel van hun karakter aan deze single malt uit hartje Speyside. Ik proef een oudere botteling van de officiële 12-jarige die onder het bekende Flora & Fauna label op de markt werd gebracht.

Lentefrisse neus op Golden Delicious appels, vanille en zoete mout. Hint van marsepein en een beetje citroen. Erg eenvoudig, erg toegankelijk maar onder de juiste omstandigheden – op een zonovergoten terras in de lente, om maar iets te zeggen – erg lekker.

De body is eerder licht en op smaak wordt hij zo mogelijks nog zoeter dan de neus al aankondigde. Naast de appels en marsepein – die weerkeren – krijg ik nu ook vooral wat abrikozen en een perzik, terwijl gekonfijte gember hem een bitter prikkeltje geeft. Subtiel en zomers. Niks mis mee.

De afdronk is gepeperd en licht drogend.

Een malt die volgens mij een beetje miskend is en ondergewaardeerd wordt. Ik genoot hier van. Dankjewel, Arno.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-12-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Linkwood 28 Year Old 1989 Cadenhead

Tasting Notes Posted on wo, april 14, 2021 16:34:25

Distilleerderij: Linkwood
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Linkwood 28 Year Old 1989/2017, Cadenhead for Singapore, sherry cask, 289 bts
Kleur: mahonie
ABV: 43.7%

Sherry op Whiskyvat

Drie jaar geleden bottelde Cadenhead deze Linkwood voor ‘The best Cadenhead bars & Restaurant in Singapore’. Op het backlabel prijken de volgende namen: The Swan Song, The Writing Club, Qaich Bar en New Ubin Seafood. Benieuwd of mijn vriend Keith Chong hier soms naartoe trekt… Hoe dan ook, dankzij mijn gabber Manny kon ik een sample te pakken krijgen. Heerlijk kleurtje.

Hola! Wat een neus! Dit was duidelijk een hyperactief vat, want de neus wordt gedomineerd door hoestsiroop, oxo, gekarameliseerde bloedappelsienen, opgelegde rozijnen en ahornsiroop. Iets van vermolmd hout en een gedoofde vuurkorf daags nadien. Blind zou ik hier nooit Linkwood uit kunnen halen. De distilleerderij gaat compleet incognito.

Hola! Wat een trap tegen de tanden, zeg! En dat met zo’n bescheiden alcoholpercentage. Flink kruidig op allerhande houttoetsen met nootmuskaat voorop. Het fruit wordt nog moeilijk herkenbaar, maar ik meen nog kersen en rozijnen te herkennen. Dit is erg donkerzoet en pittig, maar ik kon volgens mij net zo goed een sherry uitgeschonken hebben. Dat neemt niet weg dat dit een bommetje is, hoor.

De afdronk is middellang, mierzoet, kruidig en drogend. Hier laat vooral het hout van zich horen. Licht aangebrande karamel op het sterfbed.

Heb ik nu een sherrygerijpte whisky geproefd of een sherry die op een whiskyvat heeft gezeten? Maar wat een mooie dram voor mijn 40e ontmoeting met Linkwood. Hartelijk dank voor dit sample, Manny!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Linkwood 10 Year Old 2008 The Ultimate

Tasting Notes Posted on wo, april 14, 2021 06:33:38

Distilleerderij: Linkwood
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Linkwood 10 Year Old 2008/2018, The Ultimate, Bourbon Barrel #800063, 296 bts
Kleur: licht goud
ABV: 46%

Zomers

Nog niet zo gek lang geleden proefde ik een 10-jarige Linkwood van The Ultimate, maar dat was er weel eentje uit 1984, gebotteld in 1995, en bovendien een sherry butt. Nu proef ik wederom een 10-jarige, maar wel uit een ander tijdperk en van een bourbon barrel. Deze werd gestookt in 2008 en gebotteld in 2018.

Frisse, speelse, zomerse neus. Appeltjes, perzik, vanille, gummi bears, gras en groene banaan komen mij tegemoet. Eenvoudig, zeker, maar erg aangenaam at the same time.

Hij is erg zacht en clean op de tong. Wit fruit, perzik, gummi bears, banaan… ja, prima verderzetting van de neus, opgeleukt met een snuifje witte peper en wat nootmuskaat. Helder en toegankelijk, zij het betrekkelijk eenvoudig.

Op de afdronk – die middellang is – krijg ik wederom wit fruit en wat peper.

Een leuke dram die je – zelfs met een ijsblokje – kan schenken op een zonovergoten dag. Dankjewel voor het sample, Benny.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Linkwood 11 Year Old 2007 James Eadie

Tasting Notes Posted on di, april 13, 2021 16:32:23

Distilleerderij: Linkwood
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Linkwood 11 Year Old 2007/2019 James Eadie, 1st Fill PX Hogshead #804776, 292 bts
Kleur: amber
ABV: 57.3%

Moors

James Eadie is een jong onafhankelijk bottelaar – gestart in 2016 – geleid door Rupert Patrick, die zijn carrière in de wijnwereld begon in 1988, maar dan de overstap maakte naar whisky. Hij werkte voor MacLeod Distillers, Beam-Suntory en Diageo alvorens zijn eigen weg in te slaan. De naam van het label is snel verklaard: James Eadie is zijn betovergrootvader (1827-1904) die een brouwerij oprichtte in 1854. De brouwerij bleef actief tot 1933 toen ze aan Bass verkocht werd. Maar naast zijn bier had hij ook een recept voor een blended whisky die hij simpelweg Trade Mark X noemde. Met een fles uit de 1940s ging Rupert aan de slag om de Trade Mark X nieuw leven in te blazen. Daarnaast bottelt hij single casks en dit is er zo eentje dat vorig jaar op de markt kwam. Een jonge Linkwood die 11 jaar lang sliep op een first fill Pedro Ximenez hogshead. Op vatsterkte, uiteraard.

Gebakken appels, kandijsuiker, vleesjus en kaneel – dat is de overheerlijke neus in een notendop. Erg smeuïg en rijk. Iets van noten (geroosterde amandelen en pistache) en Turks Fruit. Wordt helderder als je hem even laat ademen. Daarmee bedoel ik dat zijn initiële donkerzoete geur wat evolueert naar frissere toetsen van kruisbessen en bloedappelsien. Voeg je er water aan toe, dan krijgt hij nog een andere dimensie: herbaal. Dan verschijnen plots een karrenvracht aan groene tuinkruiden.

Komt erg stevig binnen op zwarte peper, heel wat kruidnagel en gekonfijte gember, aangevuld met sultanas, gebakken appels en kandijsuiker, maar ook kokosmelk en amandelolie. Dan volgt wat baklava en is het hek van de dam. Erg lekker, hoor. Ik ben aardig onder de indruk. Verdund wordt hij erg romig en rond en in alle eerlijkheid – naar mijn (on)bescheiden mening – stukken beter.

De donkerzoete, kruidige finish zindert nog lang na, zelfs verdund.

Een vloeibaar dessertje dat heerlijk bij de koffie gaat, maar voeg er eerst een koffielepel water aan toe. Moors, als u begrijpt wat ik bedoel. Thx, Benny!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Linkwood 10 Year Old 1984 The Ultimate

Tasting Notes Posted on di, april 13, 2021 06:31:27

Distilleerderij: Linkwood
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Linkwood 10 Year Old 1984/1995 The Ultimate, Sherry Butt #4034, 840 bts
Kleur: koper
ABV: 43%

Winegums & Guimauve

Nog een Linkwood uit 1984, deze keer gebotteld door van Wees uit Nederland in hun ondertussen bijna beruchte The Ultimate reeks. Ja, The Ultimate heeft meer dan 1000 single cask releases op het actief en begint stilaan – vooral in Nederland – een beetje een cult-following te krijgen. Dit is er nog eentje uit de oude doos, gestookt in 1984 op 10-jarige leeftijd. Hij zit ondertussen al meer dan twee keer zo lang op fles, kijk eens aan. Afkomstig uit een sherryvat en versneden naar 43%. Aan het kleurtje te zien was het wellicht first fill, maar zekerheid heb ik niet.

Stevige, zoete neus op perzik, gebakken appels en sultanas. Hint van ananas op de BBQ. Mooie houtkruiden die toch vooral de fruitigheid haar ding laat doen. Melkchocolade, kersensnoep en winegums. Guimauve! Ik ben nu al fan.

Lekker olieachtig op de tong. Het fruit keert weer (sans ananas) maar wordt onmiddellijk omfloerst door een mooie kruidigheid van kaneel en nootmuskaat. Hint van kruidnagel en zoethout. Dat laatste wordt zelfs groots. Dan een heerlijk streepje woodsmoke dat de malt flink wat gewicht geeft.

De afdronk is geweldig lang, zachtjes drogend en zoet tot het eind.

Indrukwekkende Linkwood, maar helaas compleet onvindbaar geworden.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Linkwood 14 Year Old 1984 Cooper’s Choice

Tasting Notes Posted on ma, april 12, 2021 16:29:55

Distilleerderij: Linkwood
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Linkwood 14 Year Old 1984/1997, Cooper’s Choice
Kleur: licht goud
ABV: 43%

Banana Split

Linkwood is een werkpaard van Diageo dat voornamelijk levert aan de blenders. Belangrijke klanten zijn White Horse, Haig, Bell’s en Dimple. Slechts een erg klein deel komt als single malt op de markt. Je moet dus je toevlucht al bijna zoeken bij de onafhankelijke bottelaars. Dit is al een oudje, gestookt in 1984 en ondertussen al dik twee decennia lang in de fles. Cooper’s Choice versneed hem naar 43%.

Ik heb ‘m nog maar net uitgeschonken of een zalig zoete geur komt mij tegemoet. Gummi bears, banana split, vanille, appelmoes, perzik en sinaasappelschillen. Aangenaam en toegankelijk.

Hij is lekker olieachtig, bijna romig, op de tong en geeft in eerste instantie een pepertje. Dan volgen flink wat houttoetsen met andere, donkerdere kruiden als nootmuskaat en kruidnagel, gevolgd door wit fruit en zoete mout. Een tikkeltje alcoholisch, ondanks het erg bescheiden ABV en  een pak minder snoeperig dan de neus beloofde.

De afdronk is verrassend lang, op gekonfijte appelsien en wat prikkelende kruidigheid.

Erg leuke neus, maar op smaak kan hij dat niet helemaal waarmaken. De finish is dan weer erg lekker. Alles bij elkaar een typische kaarterswhisky.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Cameronbridge 38 Year Old 1982 Mobsters on Mopeds

Tasting Notes Posted on ma, april 12, 2021 06:57:01

Distilleerderij: Cameronbridge
Regio: Schotland
Fles: Cameronbridge 38 Year Old 1982/2020, BYOB-C, Mobsters on Mopeds, 50 bts
Kleur: oud goud
ABV: 50.8%

Snoepketting

Ooh, de jongens en meisjes van het Belgische whiskycollectief BYOB-C, kortweg ‘biopsy’, hebben weer een Mobster on Mopeds uit, dit maal met een heuse Flandria motorfiets op het label. De negende al en meteen ook de tweede grain, na die zomerse Cambus 1987 van twee jaar geleden. Deze keer kozen ze voor een 38-jarige Cameronbridge!

Bijzonder zoete neus op vanille, banaan, witte chocolade, snoepketting en kersensap. Hint van limoenschil en meringue. Erg aangenaam.

Prima body. Lekker zacht en mondvullend. Onmiddellijk onmiskenbaar grain met flink wat peper, kruidnagel, zoethout en vanille, terwijl het fruit naast banaan nu ook aan perzik en kersen doet denken. Potloodslijpsel en iets van grafiet. Crème brûlée. Marshmellow. Romig vanaf de tweede slok. Wat is dit goed, zeg.

Lekker lange afdronk op banaan en vanille, met een pittig pepertje op het sterfbed.

Geweldige keuze van onze vrienden van BYOB-C.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-03-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Girvan 35 Year Old 1979 Wilson & Morgan

Tasting Notes Posted on zo, april 11, 2021 16:56:25

Distilleerderij: Girvan
Regio: Schotland
Fles: Girvan 35 Year Old 1979/2015, Wilson & Morgan Barrel Selection Collector’s Edition, Traditional Oak Cask #900009, 316 bts
Kleur: goud
ABV: 51.6%

Ananas

Nog even herhalen dat de Girvan graandistilleerderij eigendom is van William Grant & Sons, de familie achter Glenfiddich, Balvenie en Kininvie. Wist je trouwens dat de site in South Ayrshire tijdens de Tweede Wereldoorlog een wapenfabriek was? Dit volledig terzijde. Voor hun typische graanwhisky gebruiken ze bij Girvan 90% tarwe (ja, tarwe!) en 10% gemoute gerst om de fermentatie op gang te trekken. Het resulteert in een erg typische grain. We proeven vandaag een juweeltje uit 1979, gebotteld door Wilson & Morgan, de onafhankelijke bottelaar met Italiaanse roots.

Heerlijk geparfumeerde neus op witte chocolade, kamfer en ananas met vanille en mirabellen. Vers vlees van een kokosnoot gemixt met munt en zoethout. Tikkeltje scherp, maar het werkt.

Zachte body waarbij de eik een licht bittertje en een milde kruidigheid aflevert dat zorgt voor een goeie balans in het anders overwegend zoet tot heel zoet karakter van deze grain. Vanille, kokos, ananas… ik vind dit erg zomers en fris. Ik hou er wel van.

De finish verrast me positief met zijn lengte, blijft lekker zoet met een bittertje op het sterfbed.

Veruit de beste Girvan die ik al proefde. Het is natuurlijk nog maar mijn zevende, dus wat weet ik ervan? Wederom dank, Manny.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Invergordon 43 Year Old 1972 Crom

Tasting Notes Posted on zo, april 11, 2021 06:55:52

Distilleerderij: Invergordon
Regio: Schotland
Fles: Invergordon 43 Year Old 1972/2015 Crom, Barrel
Kleur: amber
ABV: 49.9%

Framboos

Ah, nog zo’n oude grain van Invergordon, deze keer uit 1972 en gebotteld door Crom in 2015. Helaas nergens meer te vinden, maar mijn makker Manny kon me nog een sample bezorgen.

Op de neus komt hij aardig in de buurt van de Invergordon 1973 van Maltbarn, maar deze is een tikkeltje zoeter. Gebakken appels, kokosnoot, mandarijn en zelfs wat framboos. Hint van vanille en potloodslijpsel, iets wat ik vaak tegenkom bij Invergordon. Erg goeie neus voor zo’n mooie oude grain.

Lekker spicy op de tong, hoor! Onmiddellijk flink wat peper, kaneel, gember en kruidnagel, alvorens het fruit zich laat zien. Wederom die mooie toets van framboos, die iets sterker doorkomt dan de appels, kokosnoot en nu ook een hint van banaan. Daarnaast nog wat gezouten karamel en iets van snuiftabak. Wow, dit is erg goed.

In de afdronk krijg ik chocolade, karamel, woodsmoke en snuiftabak.

Oude grain kan soms zo’n deugd doen. Thx, Manny!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Invergordon 44 Year Old 1973 Maltbarn

Tasting Notes Posted on za, april 10, 2021 16:55:15

Distilleerderij: Invergordon
Regio: Schotland
Fles: Invergordon 44 Year Old 1973/2017 Maltbarn, Bourbon Cask, 135 bts
Kleur: oud goud
ABV: 48.5%

Witte Chocolade

Afgelopen zomer kreeg ik al eens de kans deze te proeven, maar toen maakte ik geen notes. Dat euvel wil ik nu graag rechtzetten, want dit is toch wel een erg mooie grain. Gestookt in het geboortejaar van Dearly Beloved, dus dat moet wel goed zijn, toch? Prachtig kleurtje, alvast.

Zachte neus op banaan, kokosnoot en vernis. Daarnaast nog wat vanillepudding en potloodslijpsel. Doet me heel even aan een goeie rum denken, gemixt met een zachte bourbon. Witte chocolade komt fel opzetten na enkele minuten ademen. Heerlijk, hoor.

De body is dan wel aan de lichte kant, maar hij is wel onmiddellijk heel vol van smaak. Witte chocolade komt nu eerst, met gepofte rijst. Dan kokosnoot, onrijpe banaan, zachte abrikozen en amandelpasta. Ja, lekker! Wat witte peper en gember ter kruiding. Mooi, mooi, mooi.

In de afdronk, die niet zo heel lang is maar toch ook niet kort genoemd kan worden, nog wat chocolade en kokosrotsjes.

Niet meer te vinden en da’s jammer. Pure verwennerij, een geschenk van mijn makker Foamy.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Invergordon 11 Year Old 2009 Rare Old Grain Duncan Taylor

Tasting Notes Posted on za, april 10, 2021 06:54:34

Distilleerderij: Invergordon
Regio: Schotland
Fles: Invergordon 11 Year Old 2009/2020, Rare Old Grain, Duncan Taylor, Sherry Cask #520004, 392 bts
Kleur: brons
ABV: 54.7%

Chocolade

Een jonge grain die gebotteld wordt in de ‘Rare Old Grain’ serie. Volgen wie kan. Het is overigens een zustervat van de Invergordon 2009 die van dezelfde bottelaar verscheen in de Octave-reeks. Ook deze werd gebotteld voor de Nederlandse slijterij Drankenshop Bams. Deze is wel een pak donkerder.

Heerlijk zoet op een karrenvracht aan chocolade, iets umami als van rosbief en de obligate ahornsiroop, vijgen en dadels.

Prima body en prima sterkte. Onmiddellijk fruitig zoet op een marmelade van vijgen, mooie kruidigheid in de vorm van kruidnagel en een beetje nootmuskaat. De chocolade keert weer en domineert en ik vind het geweldig.

Pas in de finish komt het hout aan het woord en krijg ik wat licht drogende tannine.

Nou, nou, da’s wel iets heel anders dan die Octave-release, hoor. Deze kan me heel erg bekoren. Een vloeibaar dessertje met ballen. En nog steeds te koop bij Bams voor amper 46 EUR. Aanrader! Dankjewel, Benny.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Volgende »