Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Sagamore Spirit Rye Whiskey Double Oak

Tasting Notes Posted on 13/12/2024 06:30

Distilleerderij: Sagamore Spirit Distillery
Regio: USA
Fles: Sagamore Spirit Rye Whiskey Double Oak
Kleur: mahonie
ABV: 48.3%

Baltimore

Sagamore Spirits is een distilleerderij in Baltimore, Maryland, die nog niet zo gek lang bezig is (en eigenlijk in Italiaanse handen, want in september 2023 kocht Illva Saronno Holding SpA een meerderheid van de aandelen). Hun Rye is sinds enkele maanden ook bij ons verkrijgbaar. Ik proef hun Double Oak, die na een rijping van 4 jaar in klassieke bourbonvaten nog een finish kreeg in vaten van toasted oak gedurende iets meer dan 12 maanden. Dat maakt dat deze rye zeker 5 jaar oud is. Als ik me niet vergis, is dit wel degelijk spul dat ze zélf hebben gestookt (in tegenstelling tot hun instapper, die een blend van verschillende gesourcete roggewhiskeys is).

Prima neus op rogge, bakkerskruiden, amandelen en ahornsiroop, met een randje dat aan vernis doet denken, zonder te storen. Iets floraal (gedroogde bloemen) en gekonfijt (appelsienschillen). Niet wereldschokkend, wel goed.

Prima mondgevoel. Licht olieachtig en vanaf de eerste slok flink kruidig. Bijna pikant, zelfs. Peper, nootmuskaat, kruidnagel, kardemom, zoethout… the works. Honing en ahornsiroop komen de boel verzachten. Bloedappelsien en bosbessen verschijnen. Dit wordt zelfs erg mooi!

De finish is aangenaam warm, lang en kruidig, heerlijk zoet en slechts een tikkeltje drogend.

Wat een leuke verrassing. Dit is een goeie rye, verkrijgbaar voor zo’n 83 EUR.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-11-2024



Sagamore Spirit Rye Whiskey

Tasting Notes Posted on 12/12/2024 16:30

Distilleerderij: Sagamore Spirit Distillery
Regio: USA
Fles: Sagamore Spirit Rye Whiskey
Kleur: koper
ABV: 41.5%

1909?

Had u al van Sagamore gehoord? Ik niet. Ik leerde hen kennen op Spirits in the Sky in november 2024. Op hun flessen prijkt een datum van 1909, maar hun eerste Rye Whiskey werd pas in november 2021 gelanceerd. Ze stoken nog maar sinds april 2017. Ik hou niet van zulke flauwekul, maar zelf verdedigen ze deze datum om dat hun ‘Spring House’ – het gebouw dat hun waterbron beschermt – in 1909 werd gebouwd. Ja, zeg… Deze producent haalde vroeger zijn spul nog elders (bij onder andere MGP) maar nu hebben ze dus eindelijk hun eigen whiskey. Alhoewel. Op het label staat nog steeds ‘a blend of rye whiskies’. Ik proef hun instapper waarmee ze blijkbaar toch al flink wat prijzen in de wacht gesleept hebben.

Verrassend frisse neus op roggebrood en menthol. Tabaksbladeren en iets van rode bessen. Relatief eenvoudig, als ik dat mag zeggen. Maar niks mis mee.

Oh, da’s al veel beter dan de neus deed vermoeden. Op smaak heb ik vanille, chocolade, kruidnagel, gepofte maïs en een hint van gestoofde rabarber en wit kokosvlees. Lekker kruidig, overigens, wat voor een beetje warmte zorgt. Kaneel en zwarte peper, vooral. Aangenaam.

De afdronk is lang, gepeperd met wat pepernoten (die typische Hollandse snoep tijdens de Sinterklaasperiode) op het sterfbed.

De neus doet deze rye weinig eer aan. Op smaak en in de finish viel dit mij best mee. Reken op zo’n 64 EUR.

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-11-2024



Armorik Yeun Elez 4 Year Old 2020 Exclusive Edition

Tasting Notes Posted on 12/12/2024 06:30

Distilleerderij: Warenghem
Regio: France
Fles: Armorik Yeun Elez 4 Year Old 2020 Exclusive Edition, Oloroso Sherry, 1.200 bts
Kleur: brons
ABV: 56.3%

Indrukwekkend!

Een klein jaar geleden lanceerde ik een Rambling op YouTube waarin ik geturfde versie van de Armorik whisky voorstelde, die naar de naam Yeun Elez luistert. Hij is genoemd naar een nabijgelegen turfveld aan de woeste Bretoense kust. Welnu, zopas lanceerde Armorik een exclusive editie die slechts 1200 flessen sterk is en exclusief werd gerijpt op Oloroso sherryvaten (80% Amerikaanse eik en 20% Spaanse eik). Hij werd gedistilleerd van geturfde (50ppm) Schotse mout! Ik scoorde het sample op Spirits in the Sky 2024 in Brussel, waar ik mijn goeie vriend Paul Klocke opnieuw ontmoette. Het was een fijn weerzien.

Heerlijke, dieprode (als u begrijpt wat ik bedoel) neus op allerhande gekonfijt fruit, geroosterde pindanoten en mooie rokerige toetsen als van een vreugdevuur op het strand, woodsmoke en assen. Ja, roet! Hij doet me even denken aan ketchup (het is niet anders), maar ook met een licht medicinale toets. Dit zou je blind zomaar met een Islay kunnen verwarren.

Lekker olieachtig en meteen rokerig op geroosterde kastanjes, kruidnagel en kamfer, maar ook iets van honing, cacao en appelsienenconfituur. De rokerigheid wordt plots wel heel erg groot en maakt je mond helemaal warm. Dit is indrukwekkend!

De afdronk is lang en warm op sinaasappel en roet. Bijzonder, hoor.

Wel, wel, wel… ik weet natuurlijk al langer dat ze bij Distillerie Warenghem goed spul maken, maar dit spant toch wel de kroon. Kudos!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-11-2024



Gouden Carolus 6 Year Old 2016 Dame Jeanne

Tasting Notes Posted on 11/12/2024 16:30

Distilleerderij: De Molenberg
Regio: België
Fles: Gouden Carolus 6 Year Old 2016 Dame Jeanne, 500ml, Armagnac Barrel H-X-1 tot en met H-X-5, 6.000 bts
Kleur: goud
ABV: 46.0%

Armagnac

Dame Jeanne is een Gouden Carolus whisky die 78 maanden lang mocht rijpen op 5 verschillende Armagnac-vaten uit Frankrijk. Het betreft een botteling voor De Gouden Cirkel, een club van Gouden Carolus liefhebbers waartoe je via de officiële site van Het Anker gratis kan toetreden. Dame Jeanne is natuurlijk een vette knipoog naar die typische glazen kruiken waarin cognac en armagnac wordt bewaard, nadat hij volgens de producent voldoende is gerijpt, maar nog geen koper heeft gevonden.

Vreemd genoeg doet de neus me in eerste instantie aan bier denken, in plaats van whisky. Ik heb wat tripel in de neus, aangevuld met stalgeuren en iets van rozijntjes. Mag ik zo brutaal zijn om te zeggen dat dit me weinig kan enthousiasmeren?

Op smaak komt het bier weer, maar wordt dan wel mooi opgesmukt met toetsen van honing, rozijntjes, vanille en zoethout. De Armagnac – de vuile nonkel van cognac, zeg maar – is duidelijk en prominent aanwezig en tilt deze whisky wel degelijk een paar categorieën hoger. Het maakt de saaie neus helemaal goed.

De afdronk is middellang en aangenaam zoet.

Een aangename variant in de Gouden Carolus reeks, maar 80 EUR voor een flesje van een halve liter is echt wel overdreven. Toch bedankt, Dieter!

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-11-2024



Hudson Manhattan Rye Whiskey

Tasting Notes Posted on 11/12/2024 06:30

Distilleerderij: Tuthilltown Spirits
Regio: USA
Fles: Hudson Manhattan Rye Whiskey, 350ml
Kleur: koper
ABV: 46.0%

Monotoon

De Hudson Manhattan Rye wordt – doh?! – nabij New York City geproduceerd (nou, ja, zo’n 140km ten noorden van Manhattan). Iets wat weinigen weten is dat het bedrijf sinds mei 2017 in handen is van William Grant & Sons, het bedrijf achter Glenfiddich. Maar dit terzijde. In het glas zit een roggewhisky, dus, die al jarenlang op de markt is en telkens in half bottles wordt gepresenteerd.

De neus is wat aan de droge kant met rozemarijn en bruin brood, iets van honing en een flink florale toets. Hooi, als u het mij vraagt. Niet zo ‘pikant’ als ik van een rye zou verwachten, als ik eerlijk ben.

Hij is verrassend zacht op de tong, zelf. Wederom niet zo pikant als verwacht, op ontbijtgranen en een zachte kruidigheid. Denk kardemom, rozemarijn en peper. Bruin brood keert weer – uiteraard, zou ik bijna zeggen – en wordt aangevuld met wat honing. Alles bij elkaar is dit een erg brave roggewhiskey, hoewel foutloos.

In de afdronk krijg ik nog wat vers gebak op zondagmorgen.

Een erg toegankelijke, maar eerder monotone rye. Dankjewel, Dieter!

79/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-11-2024



Paul John Single Cask for Malt Society of Arabia

Tasting Notes Posted on 10/12/2024 16:30

Distilleerderij: Paul John
Regio: India
Fles: Paul John Single Cask for Malt Society Arabia, OB 2021, Oloroso cask #12877, 324 bts
Kleur: brons
ABV: 57.5%

Verenigde Arabische Emiraten

Paul John’s standaard range mag dan eerder ‘gewoontjes’ zijn, hun single casks hebben me telkens kunnen bekoren. Ik ben dan ook er benieuwd naar dit single cask – peated oloroso! – dat speciaal voor de Malt Society Arabia werd gebotteld. Het is overigens de 20e fles van Paul John die ik aan de lippen zet.

De neus is zacht rokerig op turf en flink wat honing, citrus (mandarijn, limoen) en wat gedroogd fruit (dadels, vijgen). Het DNA van het huis is onmiskenbaar en voelt een beetje als thuiskomen. Erg herkenbaar. Natte aarde, flink vegetaal en zelfs een hint van plasticine, zonder te storen. Iets van heide, cacao en hazelnoten. Geblakerde eik en zelfs een mespuntje currypoeder. Heerlijk.

Lekker olieachtig. Prima sterkte. Onmiddellijk zoet met duidelijke sherrytoetsen als van gekonfijt fruit en kruidnagel, maar de turf zorgt voor een zoetzure toets die echt bekoort. Lekker pittig, hoor. Een perfect mix van donkerzoete toetsen (honing incluis) en rokerige toetsen van de turf. Mooi zilt randje en midpalate zelfs een bittertje als van een druivenpit. Hij wordt nooit oaky, ook al vertoont hij flink wat kruiden van de eik. Prima balans.

De finish is gezellig lang, warm en kruidig, rokerig en aangenaam. Hij eindigt in een toets van limoen en assen. Geweldig.

De jongens en meisjes van de Malt Society Arabia (stuk voor stuk expats die in de Verenigde Arabische Emiraten aan de slag zijn) hebben alvast erg goeie smaak. Dit was excellent! Thanks, Dennis.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-11-2024



Kemlya 2 Year Old Spirit

Tasting Notes Posted on 10/12/2024 06:30

Distilleerderij: Kemlya
Regio: Rusland
Fles: Kemlya 2 Year Old Spirit
Kleur: goud
ABV: 63.5%

Beloftevol

Ik proefde eerder de Kemlya Bog Oak die in 2023 verscheen. Die was wat underwhelming. Ondertussen is er in de distilleerderij wel één en ander veranderd… En wat ik nu in het glas heb zitten is een 2-jarige spirit die volgens een volledig nieuw recept werd gestookt, een innovatie geïnitieerd door hun Master Blender Gennady Silivanof. Binnenkort zal de single malt van Kemlya dus een ander profiel kennen en dit is daar een voorbode van.

Vanille en hout zijn de eerste twee aroma’s die mijn neusvleugels tegemoet treden, maar weinig meer. Hier is dus nog wel wat werk aan de winkel, maar dat viel te verwachten.

Op smaak is hij al wat beloftevoller: een moutig hart met vanille, karamel, amandelschaafsel en zachte tannine. Iets van marsepein en een florale toets. Zacht en toegankelijk, ondanks het hoge ABV van deze spirit.

De afdronk is verrassend lang (nou ja, verrassend…) en kruidig op witte peper, zoethout en gember.

Beloftevol, inderdaad, want nu al beter dan hun Black Oak release uit 2023. Ik ga Kemlya toch maar in de gaten houden.

Geproefd door Mark Dermul op 14-10-2024



Mark’s Whisky Ramblings 548: Kemlya Black Oak Russian Single Malt

Mark's Whisky Ramblings Posted on 09/12/2024 07:54

Kemlya is een Russische distilleerderij in Mordovië die werd opgericht door Stepan Stepanovich Krotkov in 1828 in het gelijknamige dorp zo halverwege tussen Moskou en Samara. Het is onafgebroken in productie geweest en viert dus over enkele jaren de 200e verjaardag. De productie van whisky is een pak recenter. De eerste release dateert van 2022. Mijn vriend Kit kwam onlangs bij me op bezoek en bracht deze prachtig verpakte fles mee. Het is de allereerste Russische single malt die ik proef! De Black Oak rijpte op twee bourbon barrels (nummers #1367 en #1370) en kreeg nadien een finish van 6 maanden op zogenaamde bog oak, vaten gemaakt van deels versteende, erg oude eik uit een moerassig gebied. Boeiend!



Kemlya 4 Year Old 2019 Black Oak

Tasting Notes Posted on 08/12/2024 16:30

Distilleerderij: Kemlya
Regio: Rusland
Fles: Kemlya Black Oak
Kleur: licht goud
ABV: 51.3%

Moeraseik

Kemlya is een Russische distilleerderij in Mordovië die werd opgericht door Stepan Stepanovich Krotkov in 1828 in het gelijknamige dorp zo halverwege tussen Moskou en Samara. Het is onafgebroken in productie geweest en viert dus over enkele jaren haar 200e verjaardag. De productie van whisky is een pak recenter. De eerste release dateert van 2022. Mijn vriend Kit kwam onlangs bij me op bezoek en bracht deze prachtig verpakte fles mee. Het is de allereerste Russische single malt die ik proef! De Black Oak rijpte op twee bourbon barrels (nummers #1367 en #1370) en kreeg nadien een finish van 6 maanden op zogenaamde bog oak, vaten gemaakt van deels versteende, erg oude eik uit een moerassig gebied. Boeiend!

De neus is verrassend droog en verstoken van enige zoetigheid. Ik krijg leder, graan, vermolmd hout, een koeienstal en zelfs een tikkeltje zeewier. Aangenaam, interessant, zelfs boeiend, maar niet wereldschokkend, laat staan lekker. Sorry, dat klinkt brutaler dan het bedoeld is.

Op smaak is het een verderzetting van wat ik al op de neus mocht ervaren, aangevuld met een zoete toets als van vanille. Daarnaast proef ik wat gember en zoethout. Het ABV laat zich zeker gewaarworden. Verre van slecht, hoor, maar iets te droog en kruidig om echt te bekoren.

De afdronk is zonder meer lang te noemen, maar tegelijkertijd erg droog en een tikkeltje zilt.

Dit is zonder meer boeiend, maar te droog en houterig om echt lekker te zijn. Thanks, Kit!

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-10-2024



Garrison Brothers 3 Year Old 2019 Single Barrel

Tasting Notes Posted on 08/12/2024 06:30

Distilleerderij: Garrison Brothers Distillery
Regio: USA
Fles: Garrison Brothers 3 Year Old 2019/2024, Single Barrel #20413
Kleur: koper
ABV: 47.0%

Altijd Anders

Garrison Brothers werd opgericht in 2006 in Hey, Texas. Ik leerde ze kennen via mijn goeie vriend en bourbon-liefhebber Wouter B. Buiten de States is deze bourbon niet (of nauwelijks) te pakken te krijgen, dus prijs ik mij wederom gelukkig dat Wouter zo vrijgevig was om mij een sample van zijn fles te bezorgen. Het is mijn derde ontmoeting met deze Texaanse bourbon, deze keer een single barrel.

Grenenhout, bruine toast, marsepein, popcorn, pruimtabak en iets van gedroogde vijgen. Een hint van mokka en koude koffie, maar ook walnoten en vers gezaagd hout. Prima neus.

Relatief lichte body, eerlijk gezegd. Maar ik krijg wel onmiddellijk flink wat kruidigheid met kruidnagel, kaneel, zoethout en gember. De tannine geeft hem een flink drogend karakter, maar niet voordat flink wat fruitigheid de revue gepasseerd is. Denk vijgen, rozijnen, kersen. Maar ook peperkoek en zelfs cuberdons. Cacao en iets van koffie verkeerd. Aangenaam.

De afdronk is verrassend lang, met wat koffie, mokka en chicorei. Hij sterft wel een flink bittere en droge dood.

Garrison Brothers is toch altijd een beetje anders dan wat je verwacht en dat maakt deze Texaanse distilleerderij zo interessant. Jammer dat dit bij ons niet verkrijgbaar is. Thanks, Wouter!

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 31-08-2024



Maker’s Mark b. 1995

Tasting Notes Posted on 07/12/2024 16:30

Distilleerderij: Maker’s Mark Distillery Inc
Regio: USA
Fles: Maker’s Mark, New American White Oak, OB 17.03.1995
Kleur: amber
ABV: 45.0%

Aangenaam Zoet

Maker’s Mark is één van de meest herkenbare bourbons op de markt, omwille van de vierkante fles
met de rode was, die als sinds 1958 op de markt komt. Ik proefde eerder al een release uit 2007 en uit 2011, maar nu gaan we toch een flink stuk terug in de tijd. Deze Maker’s Mark werd gebotteld op 17 maart 1995. Ondergetekende was toen 25 jaar en nog niet met whisky, whiskey of bourbon bezig. Liquid history, als u het mij vraagt.

Honing, gedroogde appelsienschillen, kruidnagel, karamel, tarwe en eikenhout. Het geheel is besprenkeld met kaneel – da’s de neus van deze oude Maker’s Mark in a nutshell.

Best olieachtig op de tong met onmiddellijk mooie zoete toetsen als van vanille, crème brûlée, cuberdons en appelgebak. Hint van kokosrotsjes. Iets van kersensiroop. Aangenaam zoet zonder echt cloying te worden, als u begrijpt wat ik bedoel. In dat opzicht eigenlijk toch een stuk aangenamer dan recentere releases.

De afdronk is middellang, kruidig en zoet.

Dit was goed spul, zonder wereldschokkend te zijn. Blijft wellicht ook erg goed overeind in een cocktail. Thanks, Wouter!

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 31-08-2024



Barrell Dovetail

Tasting Notes Posted on 07/12/2024 06:30

Bottelaar: Barrell Craft Spirits
Regio: USA
Fles: Barrell Dovetail b. 2023, Rum, Port & Dunn Vineyard Cabernet Barrels
Kleur: amber
ABV: 61.27%

Cuberdons

Barrell (what’s in a name?) Craft Spirits werd opgericht in 2013 door Joe Beatrice, die zijn loopbaan in marketing opgaf om whiskey te beginnen maken. Nou ja, maken: hij stookt niet zelf. In plaats van een distilleerderij neer te poten, besloot hij blender te worden. Hij creëerde een award-winning reeks van bourbons. In het glas zit de Barrell Dovetail, gebotteld in 2023 en gerijpt op een combinatie van rum-, porto en Dunn Vineyard Cabernet vaten. Het alcoholpercentage liegt er niet om: 122.54 Proof oftwel 61,27% ABV.

Café Noir koekjes, crème brûlée, karamel, toffee, kruidnagel, zoethout, marsepein, een hint van rood fruit, Cuberdons, perensiroop, vanille en getoaste eik… er is heel wat aan de gang op de neus, hoor. Maar je ruikt ook meteen dat hij hoog in alcohol zit, want de aroma’s gaan gepaard met een flinke prikkel.

Stevige aanzet, uiteraard. Onmiddellijk heerlijk zoet op karamel en marsepein met weer die toets van rood fruit. Frambozen. En de vulling van cuberdons. Heeft geen water nodig. De kruidigheid laat ook van zich spreken met kruidnagel, maar nu ook nootmuskaat en zwarte peper. Zoethout verschijnt midpalate. Lekker pittig, zeg.

Een lange, bevredigende, kruidige en snoeperig zoete afdronk is mijn deel.

Heerlijk. Hij won Double Gold op de San Fransisco World Spirits Competition, stel je voor. Ik kijk hier niet van op. Thanks, Bob!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-08-2024



Westfalian 2013

Tasting Notes Posted on 06/12/2024 16:30

Distilleerderij: Northoff Feinbrennerei
Regio: Duitsland
Fles: The Westfalian 2013, OB 2021, Peated Cask Experiment ‘Italy’, Amarone & Marsala #TW62, 333 bts, 500ml
Kleur: koper
ABV: 52.8%

Kampvuur

The Westfalian whisky wordt in – doh – de streek Westfalen geproduceerd. In het stadje Soest, om precies te zijn, zo’n 60km ten zuidwesten van Bielefeld. Maar het hoofdkwartier ligt in Paderborn. Ze zijn al sinds 2012 actief en hun eerste whisky verscheen in 2015. Paderborn… is dat niet de stad waar ook Duits onafhankelijk bottelaar Malts of Scotland gevestigd is? Jazeker, en de man achter MoS, Thomas Ewers, is tevens de man achter The Westfalian. De whisky wordt gestookt door Master Distiller Stefan Northoff (hoewel papa Wilhelm zich nog dagelijks komt moeien, blijkbaar). Een mooie samenwerking, me dunkt. Zeker als je bedenkt dat The Westfalian in 2020 met de titel ‘Best Whisky in the World’ aan de haal ging in de IWSC. In het glas zit de Westfalian 2013 Peated Cask Experiment ‘Italy’, waarbij ik aanneem dat Italië verwijst naar het Amarone en Marsala vat waarop deze rijpte.

De neus is een heerlijke mix van zoet, rood fruit en een knisperend kampvuur. Mooie rokerigheid, waar menig Islay kan naast staan. Assen en roet gaan echt hand in hand met het fruit en het samenspel van beiden is erg aantrekkelijk. Nog iets van Abroath Smokies. Geweldige neus!

Lekker olieachtig en meteen erg rokerig, maar tegelijkertijd mierzoet. Maar… het werkt erg goed! Sommigen zullen hem misschien een tikkeltje te zoet vinden, maar hey, het is zomer, de zon schijnt, het mag eens iets erg fruitig en bijna snoeperig zijn, toch? De rokerigheid wordt erg groot en doet zelfs even aan een jonge stevig geturfde Staoisha denken. Da’s wel knap, vind ik. Maar hem vergelijken is ‘m oneer aandoen, denk ik tegelijkertijd. Lekkere umami toets als van barbecuesaus bij de tweede slok. Ik vind deze whisky is uitstekend.

Lekker lange, umami, kruidige en rokerige afdronk.

Blind zou ik nooit aan de Duitse malt gedacht hebben. Excellent. Ware het niet dat hij zo’n 115 EUR kost voor een half litertje, ik haalde hem in huis. Thanks, Dieter!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-08-2024



Penderyn Patagonia

Tasting Notes Posted on 06/12/2024 06:30

Distilleerderij: Penderyn
Regio: Wales
Fles: Penderyn Patagonia, OB 2023, Icons of Wales Release No 11/50
Kleur: goud
ABV: 43.0%

Eisteddfod

Het is de allereerste keer dat het Welshe Penderyn in zee gaat met een andere distilleerderij. Voor hun eerste blended malt, zochten ze hun heil bij de Alazana Distillery uit Patagonië, Argentinië, opgericht in 2011. Het is hun 11e release in de zogenaamde Icons of Wales serie. De link is de volgende: op 28 juli 1865 zeilden 153 Welsh met de driemaster Mimosa naar Patagonië alwaar ze een Welshe kolonie stichtten, die vandaag de dag nog steeds ‘Little Wales beyond Wales’ wordt genoemd. Er zijn zo’n 50.000 afstammelingen, waarvan er nog 5.000 Welsh spreken, die tevens jaarlijks het eisteddfod houden. Eisteddfod is een Welsh muziek- en literatuurfestival dat reeds in de 12e Eeuw werd georganiseerd, maar verloren ging, tot het in 1792 terug werd ingevoerd. Recenter gaven groepen als UB40 en Status Quo daar optreden. Maar terug naar de whisky, waarvan ik het sample van mijn goeie vriend Benny kreeg.

Aangename, erg fruitige en zacht florale neus op vanille, appels en peren, pitahaya en vanille. Doet erg Iers aan, moet ik zeggen. Delicaat, subtiel en erg uitnodigend.

Lekker vol in de mond, hoor. Olieachtig tot romig, zelfs. Erg zoet met nu vooral honing en karamel vooraan, gevolgd door geprakte banaan en appelmoes. Ahornsiroop en vanille. Daar zit wel een pittige kruidigheid onder, met kardemom en nootmuskaat op kop, gevolgd door een mespuntje zwarte peper en een verloren gelopen kruidnagel. Dit valt mij bijzonder goed mee, zeg.

De afdronk is middellang en vertoont nu voor het eerst een zacht drogend kantje van de eik, maar blijft voldoende fruitig en sappig tot het laatste moment. Banaan op het sterfbed.

Leuke zomerwhisky. Thx, Benny.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-08-2024



Le Breuil Finition Sherry Oloroso

Tasting Notes Posted on 05/12/2024 16:30

Distilleerderij: Château du Breuil
Regio: Frankrijk
Fles: Le Breuil Whisky de Normandie, Finition Sherry Oloroso
Kleur: amber
ABV: 46%

Aardbeienijs

Château du Breuil in Normandië geniet enige bekendheid omwille van hun Calvados, maar onder Spiriterie Française zijn ze ook begonnen met het produceren van whisky. Hiervoor maken ze gebruik van de gerstvariëteit Golden Promise, blijkt. De eerste whisky verscheen reeds in 2021, maar ik moet bekennen dat ik er nog niet van gehoord had voordat ik een sample door mijn vriend Dieter overhandigd kreeg.

Zachte neus op rood fruit, vooral aardbeien, appels en iets van roze pompelmoes. Nog een hint van gedroogde pruimen en vanille, alsook iets van de korst van wit brood. Alles bij elkaar redelijk eenvoudig, maar wel aangenaam. Na enkele ogenblikken wordt hij zelfs wat romig en evolueren de aardbeien naar aardbeienijs.

Op smaak is deze erg zacht, toegankelijk en aangenaam zoet. Wederom die aardbeien, maar ook iets van bosbessen en een frisse toets van menthol, aangevuld met een zachte kruidigheid van zwarte peper en kaneel. Snoeperig is het woord dat u zoekt. Rozijntjes en houtkruiden bij de tweede slok. De invloed van het sherryvat is dominant, maar niet storend.

Da’s best een goeie afdronk, hoor. Middellang, zacht drogend en kruidig, maar bovenal fruitig zoet op – alweer – aardbeien.

De verwachtingen waren nihil – en die werden vlotjes overtroffen. Dankjewel, Dieter.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-08-2024



Kempisch Vuur 5 Year Old L23

Tasting Notes Posted on 05/12/2024 06:30

Distilleerderij: Stokerij Pirlot
Regio: België
Fles: Kempisch Vuur 5 Year Old L23, Laphroaig Quarter Cask, 500ml
Kleur: amber
ABV: 46%

Belgium!

Ik herinner me nog de eerste release van de Kempisch Vuur whisky (3 jaar oud), gerijpt op een Laphroaig Quarter Cask. Dat was in 2016! Stokerij Pirlot uit Zandhoven kon destijds de hand leggen op 15 van zulke vaatjes, maar dit is L23. Nu weet ik niet of dat één van die vijftien is en dat ze gewoon een vreemde nummering kregen dan wel dat Guy Pirlot nog meer vaatjes bij deze Islay reus te pakken kon krijgen. We weten wel dat deze 5 jaar rijpte en op 46% gebotteld werd. Dat moet volstaan om proefnotities te maken, toch?

Ik heb ‘m nog maar net geschonken en de kamer vult zich al met toetsen van zoete turf, vers gezaagde planken en ecoline (goh, dat brengt me terug naar de kleuterklas!). Nog iets van plasticine en een paardenstal, maar ook een hint van gestoofde pompelmoes (wat op zich ook een aanrader is met een bolletje vanille-ijs, maar dit terzijde). Prima!

Lekker olieachtig op de tong, hoor. De turf keert onmiddellijk weer en zorgt voor een zachte rokerigheid. De plasticine wordt wat luid, maar voldoende ondersteund door zoete toetsen (rozijntjes en de eerder vermelde pompelmoes, maar ook iets van groene banaan) om te blijven boeien.

Zacht drogend met een verrassend frisse toets op het sterfbed: da’s de finish van deze malt van eigen bodem.

Dit is echt wel een leuke Belgische whisky, die ik proef terwijl de Belgian Cats de halve finale van het Olympisch basket halen door Spanje van het kastje naar de muur te spelen. Bedankt, Dieter.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-08-2024



Gemenc Bronz 0046+S Hungarian Single Grain Single Cask

Tasting Notes Posted on 04/12/2024 16:30

Distilleerderij: Gemenc
Regio: Hongarije
Fles: Gemenc Bronz 0046+S Hungarian Single Grain Single Cask, 500ml
Kleur: koper
ABV: 48%

Hazelnoten

Ik proefde eerder al de 0046+S Single Grain Bronze – waarbij de whisky een finish kreeg op vaten uit de nabijgelegen Horizont Brewery (die er hun barleywine op rijpten), maar dit is een geval apart, want het betreft hier een single cask waarvan eigenaar Lajos Szöke het blijkbaar zo lekker vond dat hij het apart wilde bottelen. Het werd, net als de vatting, versneden naar 46%. De whisky is 5 jaar oud.

De neus is erg verschillend van die van de ‘reguliere’ Bronze. Deze is een pak minder zoet en veel meer umami. Denk maïs op de BBQ, paprikapoeder, chocolade met pralinévulling, wit brood vers uit de oven, aardappelpuree en een karrenvracht aan hazelnoten. Lekker is het wel.

Op smaak is hij droog, kruidig en zoet. Denk aan kruidnagel, anijs (en nog geen klein beetje ook) en zoethout, aangevuld met amandelpasta, hazelnoten en chocomousse. Parma violets en vijgenconfituur tekenen ook hier present, alvorens een heftige toets van colasiroop zich opdringt. Intens.

Een lange, droge, snoeperige afdronk is mijn deel.

Ik beken: ik vond de vatting beter dan dit single cask. Thx, Dieter.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-08-2024



Gemenc Bronz 0046+S Hungarian Single Grain

Tasting Notes Posted on 04/12/2024 06:30

Distilleerderij: Gemenc
Regio: Hongarije
Fles: Gemenc Bronz 0046+S Hungarian Single Grain, 500ml
Kleur: koper
ABV: 48.0%

Horizont

Gemenc is de kleinste commerciële distilleerderij in Hongarije en de enige die zich op whisky toelegt. De eigenaar, Lajos Szöke, produceert zo’n 30.000 flessen per jaar, wat niet slecht is voor een one-man-operation. De brave man laat zijn distillaat rijpen in ofwel nieuwe Hongaarse Zempléni eiken barrels ofwel in nieuwe vaten van acacia. Hij gebruikt maar liefst 9 verschillende graansoorten. In het glas zit zijn 0046+S (geen idee wat dat te betekenen heeft) op 48% die naar de naam Bronze luistert en een samenwerking vertegenwoordigt met de lokale Horizont Brewing brouwerij. Nadat Szöke’s whisky rijpte op Zempléni vaten, gingen ze naar de brouwerij die er hun barley wine op rijpten. Daarna gingen de vaten terug naar de distilleerderij, waarop dan de whisky een finish kreeg. Voor deze specifieke release gaat het om  een mix van 60% maïs en 50% gerst.

Dit ruikt nog erg jong, met flink wat granige toetsen en vers geschaafde planken. Maar wel met ene mooi zoetje dat me aan cola doet denken, alsook iets van… euh… rauwe biefstuk. Dat wordt nog gevolgd door jonge appeltjes en gebakken peren met een hint van amandelpasta.

Intens op de tong met een goeie body. Herbaal en kruidig. Bijna romig. Karamel, cuberdons, parma violets, Tunesische vijgenconfituur en ingedikte cola. Zelfs een hint van dessertwijn.

De afdronk is snoeperig zoet en zacht drogend.

Nou, dit valt mij helemaal niet tegen. Jong, zeker, maar best smaakvol en apart. Een leuk tussendoortje. Bedankt, Dieter.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-08-2024



Secret Single Malt 4 Year Old 2019 Emoji

Tasting Notes Posted on 03/12/2024 16:30

Distilleerderij: Eaglesburn
Regio: Nederland
Fles: Secret Single Malt 4 Year Old 2019/2024 Emoji, ex-Cognac, 70 bts
Kleur: koper
ABV: 62.3%

Vreemd

Het triumviraat Klubb23, The Barrel Baron en Buds & Barrels, bottelt whisky onder dit zogenaamde Emoji-label. We proefden eerder al hun Glen Elgin 2009 en nu zit de tweede release in het glas. En hoewel het een ‘secret single malt’ betreft, lieten wij ons influisteren dat het een whisky is van de teloor gegane Nederlandse distilleerderij Eaglesburn. Het vat: ex-cognac. De oplage: 70 flessen. Het alcoholpercentage: een flinke 62.3%. Aan de slag!

Verrassend herbale neus op vaaswater en rottende planten. Zwitsal shampoo! Koeienvlaai. Erg vreemd moet ik zeggen. Het duurt nog even voordat er ook iets van bruine suiker en chocolade, alsook gekonfijte appelsien verschijnt. De neus heeft flink wat tijd nodig. Water helpt niet echt…

Op smaak is het al een pak beter – en zoeter – met appelsien, gebakken appels, pompelmoes en iets wat me aan Haribo beertjes doet denken, maar tegelijkertijd wel erg pikant op nootmuskaat, zwarte peper, kardemom en groene tuinkruiden. Wow, hier is veel aan de gang. Boeiend. Flink wat houtskool ook, alsof de malt niet gefilterd werd alvorens gebotteld te worden. Het verkoolde hout geeft hem een bitterzoete twist. Water toevoegen is geen goed idee.

In de afdronk, die erg lang is, verschijnt er nog iets vreemds, bijna chemisch. Bubblegum op het sterfbed. Maar hij verdraagt geen water, hoor. Dan wordt hij erg chemisch en onaangenaam.

Een erg vreemde release van de teloorgegane Eaglesburn distilleerderij, waarbij ik absoluut geen enkele indicatie van het cognacvat heb gekregen. Plezant was het alleszins, zolang ik er geen water aan toevoegde.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-08-2024



Eaglesburn 3 Year Old 2020 for The Barrel Baron

Tasting Notes Posted on 03/12/2024 06:30

Distilleerderij: Eaglesburn
Regio: Nederland
Fles: Eaglesburn 3 Year Old 2020/2023 for The Barrel Baron, Ex PX Sherry, 500ml
Kleur: mahonie
ABV: 55.7%

Barbecuesaus

Eaglesburn is niet meer. Eind 2023 stuurde Bart Joosten, de sympathieke eigenaar en distilleerder, het bericht de wereld in dat hij er mee ophoudt. Het maken van zijn Eaglesburn producten (vodka, gin, likeur en whisky) was niet langer rendabel. Dan is de keuze een logische. Maar hij had nog wel wat stock liggen en legde zijn oor te luister bij enkele bottelaars en Marcel Kip liep langs om een PX sherryvaatje te selecteren en te bottelen voor zijn label The Barrel Baron. Dit is maar net whisky, want gedistilleerd op 1 december 2020 en gebotteld op 2 december 2023.

Hola! Dat een erg lekkere neus, hoor. Sirop de Liège, chicorei, kersencake en zelfs een druppeltje balsamico (wat bewijst dat het een actief vat was) domineren, gevolgd door iets van rood fruit, grafiet en Wellington Boots. Het rubber werkt in dit geval. Geen enkele off-note, maar wel flink wat donkerzoete toetsen. Zeer goeie neus.

Lekker olieachtig en mondvullend en onmiddellijk mierzoet. Oh, ja, lekkere toetsen van gekonfijt fruit, orangettes en barbecuesaus – degene waarmee je de kippenborst insmeert alvorens ze aan de kamado toe te vertrouwen. Best wat kruiden, ook. Maggimix, tijm en salie met een mespuntje zwarte peper.

De afdronk is lang, warm en donkerzoet met een perfect bittertje op het sterfbed.

Zonder enige twijfel de lekkerste Eaglesburn die ik ooit geproefd heb. Bedankt voor het sample, Marcel. Excellente vatselectie, kerel!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-08-2024



Volgende »