Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Teeling 21 Year Old Rising Reserve No 1

Tasting Notes Posted on 03/29/2023 16:52

Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling 21 Year Old Rising Reserve No 1, OB 2022, Finished in Carcavelos Casks, 6.000 bts
Kleur: goud
ABV: 46%

Carcavelos

Rising Reserve… dat klinkt best indrukwekkend. Na de Revival en Renaissance reeksen is het is de nieuwe reeks van Teeling waarin niet minder dan 5 releases van 21-jarige whiskey zullen gebotteld worden. De eerste verscheen eind 2022 op de Belgische markt en kost zo’n 180 EUR. Toegegeven, het is wel een erg knappe decanter. No 1 van deze nieuwe reeks betreft een single malt die 21 jaar rijpte op bourbonvaten en dan gefinisht werd gedurende 5 jaar op Carcavelos vaten. Carcavelos zouden de meesten onder ons witte porto noemen, maar aangezien deze niet in de Douro-vallei wordt gemaakt, mag hij de naam porto niet dragen. Soit, het gaat ons vooral om de whiskey, natuurlijk!

Bijzonder elegante, rijke en erg complexe neus op gestoofde peren, honing, limoen, abrikozen en druiven. Het DNA van Teeling is onmiskenbaar, maar wordt hier erg mooi opgeleukt met extra diepe, zoete en ietwat snoeperige toetsen die van het geheel een indrukwekkende neus maken.

Prima body. Onmiddellijk zoet en fruitig op de tong met appelsien, perzik, abrikozen en limoen, verder aangevuld met smeuïge honing, pompelmoes en walnoten en zelfs wat sigarenkistje. Erg complex en rijk, hoor. Geweldige balans ook. Midpalate spreekt de tannine om deze licht drogend te maken met een perfect bittertje. Uitstekend!

Lekker lange, pittige finish op perzik en abrikoos, gember en kastanjes.

Ik ben een beetje sprakeloos. Thx, Benny!

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-01-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Teeling 17 Year Old Cognac Cask Distillery Exclusive

Tasting Notes Posted on 03/29/2023 06:51

Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling 17 Year Old Cognac Cask Distillery Exclusive, OB 2022, Cask #16621, 304 bts
Kleur: licht goud
ABV: 55.5%

Indrukwekkend

Eén van de highlights van een bezoek aan een distilleerderij is ongetwijfeld het kunnen afvullen van een eigen fles of de aanschaf van een Distillery Exclusive. Het hoeft geen betoog dat mijn goeie vriend Benny J – Mr Teeling Belgium, weet u nog? – van dit vat een fles kon bemachtigen. Het betreft een Distillery Exclusive die in 2022 werd gebotteld en in de fles zit een Teeling van maar liefst 17 jaar oud, die eerst op bourbonvaten rijpte en dan een finish kreeg op vaten waar eerder cognac rijpte! Hier ben ik nu wel erg benieuwd naar.

Succulente neus op popcorn, moutsuikers, gebakken appels en vanille. Iets van witte chocolade en marsepein en een hint van dessertwijn. Geef hem een minuut of vijf om te ademen en je zal omvergeblazen worden. Heerlijk!

Lekker olieachtig in de mond en onmiddellijk aangenaam zoet. Dessertwijn is het eerste wat in me opkomt, maar als de whiskey zich even heeft mogen nestelen op de tong geeft hij veel meer prijs. Denk appels, amandelen, walnoten, appelsienschillen, kastanjes, houtschaafsel, mandarijntjes, perzik en zelfs abrikozen. Wordt zelfs een tikkeltje tropisch. Wat leuk. En de houtkruiden zorgen voor een pittig randje, hoor. Prima balans tussen spirit en hout.

Lange, fruitige en bijna pikante afdronk. Langzaam maar zeker komt de mond toch helemaal droog te staan.

Indrukwekkende, zeg maar complexe Teeling. Thx, Benny!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-01-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Teeling 13 Year Old 2008 for Passion For Whisky

Tasting Notes Posted on 03/28/2023 16:50

Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling 13 Year Old 2008/2022 for Passion For Whisky, PX cask #29639, 276 bts
Kleur: brons
ABV: 57.8%

Passie

Dit single cask werd geselecteerd door Stefan van der Boog van Passion For Whisky. Het betreft een Teeling uit 2008 die een finish kreeg op – tromgeroffel – een Bodega Ximenez Spinola PX Sherry Cask. Da’s een mond vol, net zoals de bronzen malt die ik nu proef.

Verrassend frisse neus op knapperig appels, hazelnoten, opgelegde rozijntjes, peperkoek en gepofte kastanjes. Hint van geprakte banaan. Minder ‘donker’ dan ik had verwacht, maar wel heel erg lekker en uitnodigend.

Zalige body! Lekker mondvullend, bijna romig, maar wel onmiddellijk flink pikant. Denk kruidnagel, nootmuskaat en chilipeper. Eens de speekselklieren de brand geblust hebben, worden mijn smaakpapillen verblijdt met gedroogd rood fruit, gepocheerde peer en origine chocolade. Een pak ‘donkerder’ dan de neus, dus. Maar ook een flinke trap tegen de tanden.

De afdronk is lekker lang op chocolade en karamel… en nog geen klein beetje ook! Hij sterft wel een flink drogende dood die zelfs een tikkeltje bitter wordt.

We weten dat Stefan en zijn kornuiten een passie hebben voor goed spul. Dit past prima in het rijtje van hun releases. Sample, zoals steeds, van Benny J gekregen, waarvoor dank!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-01-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Teeling Belgian Ale Casks (Duvel)

Tasting Notes Posted on 03/28/2023 06:50

Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling Belgian Ale Casks (Duvel), Small Batch Series, OB 2022, 6.000 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 46%

Ssst… hier finisht den Teeling

Teeling heeft in de zogenaamde Small Batch Series al wat releases gedaan van hun spirit gerijpt op vaten van verschillende brouwerijen, maar deze is voor ons natuurlijk wel erg speciaal, want Duvel is immers een bijzonder populair (en erg lekker!) Belgisch blond bier (en ook deze cirkel is rondgemaakt, want brouwerij Moorgat lanceerde ook de 7e editie van hun Duvel Barrel Aged uit, die deze keer op Teeling vaten rijpte – die proefden we natuurlijk ook).

Ietwat ruwe neus op graan, moutsuikers en appelmoes, een schijfje citroen en een vleugje munt met nog een bittertje als van tamme kastanjes.

Op smaak is het eerst zoet, dan bitter en dan bitterzoet. Duidelijk jong en een tikkeltje scherp op witte peper. Betrekkelijk alcoholisch voor zo’n bescheiden ABV. Maar het witte fruit en de kastanjes keren weer en heel even meen ik zelfs Duvel te herkennen. Ik weet wel dat dit meer dan waarschijnlijk tussen mijn oren zit, maar vind dat toch een fijne gewaarwording.

De afdronk is middellang, scherp en bitterzoet met een astringent bittertje op het sterfbed.

Leuke Teeling, maar een tikkeltje te scherp om echt top te zijn. Thx, Benny!

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-01-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



The Whistler 7 Year Old Batch 06

Tasting Notes Posted on 03/27/2023 16:49

Distilleerderij: Boann Distillery
Regio: Ierland
Fles: The Whistler 7 Year Old Batch 06, Bourbon & Oloroso Sherry Casks Finish, OB 2020
Kleur: vol goud
ABV: 59.0%

Te Droog

De Boann distilleerderij werd in 2015 opgericht door de Cooney familie in Drogheda, zo’n 40km ten noorden van Dublin. In 2017 werd de distilleerderij gebouwd, maar stoken kon pas in 2019 beginnen. Dus brengen ze momenteel sourced whiskey op de markt. En dat doen ze onder de naam The Whistler. Ik had reeds het geluk een aantal expressies te proeven, maar moet bekennen dat ik tot op heden nog niet ondersteboven was van wat ze bottelen. Vandaag proef ik hun zesde batch van de 7-jarige die rijpte op bourbonvaten en dan een finish kreeg op oloroso sherryvaten. Fingers crossed.

Zachte, donkerzoete neus op rozijntjes, donker bier (!), kandijsiroop en chocolade. Maar daaronder zit ook een zachte toets van rubber (of sulfer) die me even doet opkijken. Gelukkig blijft het niet hangen en stoort het dus ook niet. Sterker nog, hoe langer je deze whiskey in het glas houdt, hoe beter hij begint te ruiken. Wordt ook een tikkeltje umami. Denk Maggimix kruiden en kippenbouillon. Water toevoegen brengt weinig wijzigingen.

Hij is geweldig olieachtig op de tong. Geen enkele off-note keert weer (hoera!), maar hij wordt wel onmiddellijk bijzonder droog. Rozijnen, pruimen en zelfs wat pruimtabak zijn mijn deel, terwijl de kruidigheid in de vorm van zwarte peper en kruidnagel mijn wordt lekker warm maakt. Maar droog… Te droog. Water toevoegen maakt hem zoeter en minder droog.

Ook in de lange en kruidige finish is het een erg droge bedoening. Ik lijk wel een plank te hebben gelikt. Maar verdund valt dat stukken beter mee.

De neus was okay, de smaak oaky. Zelfde letters, maar een heel andere betekenis. Dat gezegd zijnde, was dit wel het beste wat ik al van The Whistler heb geproefd. En als je er een theelepeltje water aan toevoegt wordt hij ronduit lekker. Thx, Benny!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Roe & Co 13 Year Old Cask Strength 2020 Edition

Tasting Notes Posted on 03/27/2023 06:48

Bottelaar: Roe & Co
Regio: Ierland
Fles: Roe & Co 13 Year Old Cask Strength 2020 Edition, Port Cask
Kleur: vol goud
ABV: 58%

Porto

Roe & Co heeft zijn eigen distilleerderij en is volop aan de slag, maar voordat hun eigen product matuur is, betalen ze de rekening met releases van whiskey die ze elders hebben aangekocht. In het geval van de Cask Strength Edition voor 2020 gaat het om Ierse whiskey die rijpte op portovaten. Ik verwacht me bijgevolg aan flink wat rood fruit.

Op de neus wordt ik wat dat betreft alvast niet teleurgesteld. Zoetzure krieken zijn mijn deel, alsook een hint van fermenterende aardbeien en wat pompelmoes. Toegegeven, minder zoet dan verwacht. Wat blauwe bosbessen verschijnen na een ogenblik, waardoor hij van zoetzuur evolueert naar donkerzoet. Er zitten ook wat toetsen van groene tuinkruiden in.

Op smaak wordt de invloed van de portovaten pas echt duidelijk met een flinke kruidigheid (kruidnagel, oregano, zwarte peper) die een al even flinke fruitigheid vooraf gaat. Krieken, bosbessen, bloedappelsienen, pompelmoes sap en gekonfijte citrusschillen. De smaak overtreft vlotjes de belofte van de neus.

Lekker lange, warme en kruidige finish die me even aan glühwein doet denken.

Op de World Whisky Awards in 2021 ging deze met de prijs van beste single malt aan de haal in zijn leeftijdscategorie (13 tot 20 jaar). Ik kijk daar niet van op. Wederom bedankt, Benny!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Red Spot 15 Year Old

Tasting Notes Posted on 03/26/2023 16:47

Distilleerderij: Midleton
Regio: Ierland
Fles: Red Spot 15 Year Old, single pot still, OB 2021, Bourbon casks, Sherry butts & Marsala Wine casks
Kleur: goud
ABV: 46%

Gepocheerde kersen & gestoofde rabarber

Green Spot, Yellow Spot en zelfs Blue Spot is u waarschijnlijk wel bekend. Welnu: ziehier de Red Spot, een 15-jarige single pot still die rijpte op een mix van bourbonvaten, sherry butts en – tromgeroffel – Marsala wijnvaten. Ik beken: hier keek ik erg naar uit.

Zalig fruitige neus op allerhande rood fruit met overrijpe aardbeien in de hoofdrol, onmiddellijk gevolgd door granaatappel, ahornsiroop en zachte karamel. Of is dat honing? Moutsuikers en wat kaneel maken het zoete plaatje compleet. Zijdezacht en sensueel.

Ook op smaak is het zijdezacht en zelfs een tikkeltje romig. Wederom rood fruit en wat kaneel, maar nu ook iets fris als van gepocheerde kersen en gestoofde rabarber. Lekker olieachtig. De karamel keert weer, maar wordt snel overstemt door vanille. Een mooie kruidigheid die de single pot still zo typeert. Heerlijk.

Granaatappel keert weer in de middellange, kruidige afdronk.

Fantastische whiskey, die volgens mij toch schatplichtig is aan de Marsala vaten. Thx, Benny!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Redbreast 15 Year Old

Tasting Notes Posted on 03/26/2023 06:46

Distilleerderij: Midleton
Regio: Ierland
Fles: Redbreast 15 Year Old, OB 2019, Oloroso Sherry Butts & Bourbon Barrels
Kleur: goud
ABV: 46%

Weerstand

De laatste keer dat ik de Redbreast 2015 aan de lippen zette, dateert al van 2010. Vandaag zit dezelfde whiskey in het glas, maar weliswaar van een meer recente botteling, namelijk 2019.

De neus is een panoplie aan appels. Echt, je kan verschillende soorten ontdekken, maar de dominante soort is toch wel de Granny Smith. Nog wat peper en kaneel daarbij en we hebben de essentie te pakken. Op de achtergrond nog wat karamel en vanille en een relatief stevige kruidigheid (zoals ik van pot still eigenlijk wel mag verwachten).

Hij is lekker romig op de tong (en in die zin een flinke step up van de 12-jarige) en naast het fruit en de karamel krijg ik hier flink wat honing en een karrenvracht aan specerijen. Nootmuskaat, hint van kruidnagel maar vooral heel wat peper. En het werkt. Heerlijke whiskey.

In de afdronk gaat het een beetje de drogere kant op, maar hij blijft voldoende sappig en fruitig om weerstand te bieden aan de tannine.

Dit is echt wel een erg goeie Ierse whiskey. En zijn prijskaartje van 90 tot 100 EUR waard. Wederom bedankt, Benny!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Redbreast 12 Year Old

Tasting Notes Posted on 03/25/2023 16:46

Distilleerderij: Midleton
Regio: Ierland
Fles: Redbreast 12 Year Old, OB 2021, Bourbon & Oloroso Sherry casks
Kleur: vol goud
ABV: 46%

Fruitig, maar droog

Ah, de eerste keer dat ik de Redbreast 12 proefde was in 2009. Het is dan ook de hoogste tijd om die nog eens aan de lippen te zetten, me dunkt. En ik heb een dubbele portie, want kreeg zowel van Benny als van Pat – twee goeie whisk(e)yvrienden een sample. Dit betreft (2x) een botteling uit 2021.

Toegankelijke neus op ontbijtgranen en kokosnoot, gevolgd door flink wat mango en (in mindere mate) appels en appelsienschillen. Relatief droog, in alle eerlijkheid. Minder sappig dan ik mij kan herinneren. Nog wat kamillethee en zachte toetsen van eikenhout.

Het begint relatief romig op smaak, maar ook daar wordt het snel eerder droog. De typische kruidigheid die ik bij single pot still verwacht, blijft hier een beetje uit. Dat valt niet tegen, want deze is op smaak toch mooi fruitig met wat tropische en Europese toetsen. Denk appels, peren, maar ook mango en ananas. Een druppeltje honing tracht de tannine van het vat wat tegengas te geven, maar heeft daar toch de grootste moeite mee.

De afdronk is middellang, begint fruitig maar evolueert dan snel naar drogende toetsen van de eik.

Gewoon goed, maar niet zo uitzonderlijk. Ik had er eerlijk gezegd meer van verwacht. Thx, Benny & Pat!

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Kinahan’s Small Batch Irish Whiskey Batch 08

Tasting Notes Posted on 03/25/2023 06:45

Bottelaar: Kinahan’s
Regio: Ierland
Fles: Kinahan’s Small Batch Irish Whiskey, Batch 08, b. 2020
Kleur: stro
ABV: 46%

Erg Snel Erg Fout

Kinahan’s whiskey werd reeds in 1779 opgericht door Daniel Kinahan, maar het merk ging lang geleden reeds teloor. Met de boom waarin de Ierse whiskeymarkt zich vandaag bevindt, hoeft het niet te verbazen dan het merk nieuw leven werd ingeblazen. Sinds 2016 hebben ze product op de markt. Ik proef hun Ierse blend – batch 8 overigens – van dit mij totaal onbekend merk.

Op de neus komt het mij over als eerder jong en, als ik heel eerlijk mag zijn, saai. Een beetje wit fruit, een beetje eik, een beetje vanille en een beetje ontbijtgranen. Wat moutsuikers en flink wat toetsen van graanwhiskey. Niet bepaald inspirerend, moet ik zeggen.

Ai. Op smaak is het duidelijk een jong beestje en krijg ik naast wat appels enkel een karrenvracht aan viooltjes. Naast een flinke granigheid (is dat een woord?) is dit vooral geparfumeerd. Zeg maar shampoo. Hola, dit gaat erg snel erg fout. Bah!

De afdronk is genadeloos zepig. Snel een glas water pakken.

Kinahan’s verdwijnt sneller van mijn radar dan dat het erop verschenen is. Not my cuppa. Dankjewel, alweer, Benny! Leuk studieobject, maar ook niet meer dan dat.

77/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Irish Single Malt 22 Year Old 1991 Eiling Lim

Tasting Notes Posted on 03/24/2023 16:44

Bottelaar: Eiling Lim
Regio: Ierland
Fles: Irish Single Malt 22 Year Old 1991/2014, Eiling Lim 6th Release, 116 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 48.6%

Bushpeat

Eiling Lim is de eerste onafhankelijke bottelaar uit Maleisië, maar voor sommigen misschien eerder bekend als mevrouw Luc Timmermans (die we toch wel een kleine beetje als een levende legende mogen beschouwen in de Belgische whiskywereld). Ik grijp terug naar de 6e botteling uit het opstartjaar 2014, toen Eiling een niet nader genoemde Ierse single malt uit 1991 op de markt bracht. Er wordt gefluisterd dat dit een Bushmills is die rijpte op een vat waar eerder een geturfde whisky op rijpte. Laten we dat maar eens aan de lippen zetten.

Awel… het is misschien omdat het mij werd ingefluisterd, maar ik meen inderdaad Bushmills te herkennen met die typische zachte maar tropische fruitigheid. Perzik en mango en flink wat passievrucht strelen mijn neusvleugels, terwijl de turf – die erg delicaat is, hoor – voor een mooi rokerig dekentje zorgen. Doet een beetje denken aan een stoffige doch vochtige kelder vol fruitmanden.

Op smaak is het fruit zo mogelijks nog helderder én tropischer (mango, passievrucht en nu ook wat ananas), maar de turf wordt ook luider. Maar beiden gaan perfect hand-in-hand. Midpalate verschijnt een zuurtje als van het sap van een pompelmoes én een bittertje als van het witte vlees van diezelfde pompelmoes. Een zacht medicinale toets verschijnt, wat me doet vermoeden dat het vat waarop deze Ierse whiskey rijpte wel eens van Islay afkomstig zou kunnen zijn.

In de lange finish blijven het tropische fruit en de turf in een prachtige tango verwikkeld, terwijl een pepertje voor extra warmte zorgt. Op het sterfbed wordt de malt bevredigend droog.

Heerlijke ‘Bushpeat’, hoor. Ik vraag me af of mevrouw Lim ondertussen nog actief is, want haar laatste release dateert alweer van 2019. Wederom bedankt, Benny!

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Jameson Crested Original Gravity Barleywine

Tasting Notes Posted on 03/24/2023 06:43

Distilleerderij: Midleton
Regio: Ierland
Fles: Jameson Crested & Eight Degrees Brewing Limited Edition, OB 2022, Original Gravity Barleywine Irish Oak Barrels
Kleur: amber
ABV: 45%

Loempiasaus

Dit is niet de eerste keer dat de Ierse producent Jameson in zee gaat met Eight Degrees Brewing. Ze brachten eerder al de Black Ball en Devil’s Ladder uit, maar deze is wel bijzonder, want de whiskey werd deze keer gefinisht in Original Gravity Barleywine barrels. Ik heb absoluut geen idee wat ik me daarbij moet voorstellen. Laten we dus maar gauw aan het proeven gaan.

Aromatische en zoete neus, met een zuurtje. Denk abrikozen, banaan en ananas, maar ook grapefruit en bloedappelsien, aangevuld met honing en vanille. Iets van rijstwafels op de achtergrond. En een druppel loempiasaus. Valt goed mee, zonder uitzonderlijk te zijn.

Olieachtig op de tong. Wederom zoetzuur en een tikkeltje donker, als u begrijpt wat ik bedoel. Rozijnen, pruimen tegenover appelsienen en stekelbessen. Fruitig, dat zeker, maar met kruidig randje als van… jawel: loempiasaus. Midpalate verschijnt een snoeperige toets als van Haribo beertjes. Verre van slecht, maar ik ben er ook niet helemaal door overtuigd.

De afdronk is middellang en snoeperig zoet met een kleine prikkel van het hout.

Deze zal het in bars wellicht bijzonder goed doen, zeker als je er de barleywine van Eight Degrees kan naast zetten. Een beetje een allemansvriend.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Fercullen 20 Year Old Five Elements

Tasting Notes Posted on 03/23/2023 16:42

Distilleerderij: Powerscourt Distillery
Regio: Ierland
Fles: Fercullen 20 Year Old Five Elements, OB 2021, Oloroso, Pedro Ximenez, Marsala & Muscatel casks, 1500 bts
Kleur: brons
ABV: 46%

Fruit Cocktail

Fercullen is een merk dat vermarkt wordt door de in 2018 opgerichte Powerscourt Distillery in Wicklow, enkele kilometers ten zuiden van Dublin. Terwijl hun eigen productie zachtjes aan rijpt in de warehouses, kopen ze dus elders whiskey in en brengen deze op de markt. In het glas zit de Fercullen 20 Year Old Five Elements die rijpte op een mix van Oloroso, PX, Marsala en Muscatel vaten.

De neus is alvast veelbelovend. Ik krijg een fruitpapje van banaan, citroen, pruimen, ananas en mango. Er zit een flinke druppel honing in, alsook een handjevol noten. Vanille bij de vleet. Erg zoet en toegankelijk.

Heerlijke body. Lekker smeuïg. Naast banaan krijg ik nu vooral de gekonfijte versie van enkele citrusvruchten met mandarijn en limoen op kop. Een ware fruitcocktail, hoor. Qua kruiden is het beperkt tot het hoogst noodzakelijke om de malt wat warmte en diepgang te geven. Prima balans!

Lange, zoete en bijzonder fruitige afdronk met een beetje vanillevla op het sterfbed.

Wow, dat was een zeer aangename verrassing. Merci, Manny!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Bushmills 16 Year Old (b. 2021)

Tasting Notes Posted on 03/23/2023 06:41

Distilleerderij: Bushmills
Regio: Ierland
Fles: Bushmills 16 Year Old, OB 2021, Oloroso Sherry & Bourbon + Port Pipes Finish
Kleur: koper
ABV: 40%

Rood

Jaren geleden waren Greenore (bestaat ondertussen niet meer) en Bushmills de eerste Ierse whiskeys waarmee ik in aanraking kwam. Deze 16 Year Old van Bushmills proefde ik al een paar keer eerder, maar het was toch al lang geleden (de laatste keer in 2013, kan je nagaan). Het recept is nog steeds hetzelfde: rijping op bourbon en oloroso sherryvaten met een finish op port pipes. Maar deze botteling zit wel in een nieuw jasje.

De neus barst van het rode fruit, zowel bessen als kersen. Maar ook abrikozen en perzik en zelfs een verloren gelopen mango laten zich opmerken. Dan volgen een handjevol amandelen en iets van Café Latte. Het geheel is zijdezacht en mooi in balans.

De body is mooi vol en het eerste wat opvalt is de kruidigheid van deze malt. Kruidnagel en een tikkeltje nootmuskaat. Maar ook dragon en kervel laten zich hier opmerken, wat me verbaast. Het fruit keert dan langzaam maar zeker terug, maar is minder rood dan op de neus, als u begrijpt wat ik bedoel. Hij flirt eerder met tropische toetsen als mango, perzik en nu zelfs wat passievrucht. Ik vind het allemaal prima.

Als ik al een puntje van kritiek zou hebben op deze release, dan is het de finish die naar mijn mening te kort is en te weinig biedt. Hij vertoont iets te veel houterige toetsen en geeft het fruit geen kans meer.

Hij is in alle eerlijkheid beter dan ik mij kan herinneren. Dit was een leuk weerzien. Thx, Benny!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Teeling Blackpitts Cask Strength

Tasting Notes Posted on 03/22/2023 16:41

Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling Blackpitts Cask Strength Big Smoke, OB 2022, ex-bourbon casks, 8400 bts
Kleur: licht goud
ABV: 56.5%

Moeilijke Whiskey

Blackpitts is een geturfde versie van Teeling uit Dublin en ik beken dat ik de grootste moeite had om de klassieke release op 46% op prijs te stellen. Ik leek hem niet echt te begrijpen (voor zover je dat van een whiskey al kan zeggen). En nu komen ze opzetten met een versie op vatsterkte, die naar de naam ‘Big Smoke’ luistert. Let wel: de klassieke versie betreft een malt die op bourbonvaten rijpte en dan een finish kreeg op Sauternes vaten, terwijl de Big Smoke niet kon genieten van zulke finish en bovendien dubbel gedistilleerd werd in plaats van triple. Ik ben eens benieuwd.

Relatief rokerige neus met iets van appels en mandarijnen, maar ook ananas op de BBQ en iets van maritieme toetsen. Doet me eerlijk gezegd zelfs een beetje aan jonge Ledaig denken. Op zich geen probleem, natuurlijk. Een toefje rubber op de achtergrond doet me even twijfelen of ik deze neus wel helemaal lekker vind… maar hij herstelt zich snel.

Op smaak is hij bijzonder rokerig, maar tegelijkertijd erg jong en ruw. Appels en peren keren weer, de ananas is nu eerder onrijp. Maar… ik lijk wel een druppel bloed te proeven alsook iets erg floraal waardoor ik deze toch weer wat moeilijker te appreciëren vind. Midpalate verschijnen zoethout en karamel. Iets van aangebrande kruiden (Provençaalse kruiden op houtskool). Scherp. En toch werkt het op één of andere manier.

De afdronk is aan de lange kant met eerst de rook en karamel, maar op het sterfbed wederom iets floraal dat flirt met parfum en een zilte noot op het sterfbed.

Moeilijke whiskey voor mij. Wederom bedankt, Benny!

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Teeling 5 Year Old 2016 Single Pot Still for Whisky Club Luxembourg

Tasting Notes Posted on 03/22/2023 06:39

Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling 5 Year Old 2016 for Whisky Club Luxembourg, OB 2022, American Virgin Oak Cask #58520
Kleur: vol goud
ABV: 62.6%

Uitstekend

Deze jonge Teeling werd speciaal voor onze vrienden van de Whisky Club Luxembourg op de markt gebracht. Neem even de tijd om te noteren dat deze op 62.6% ABV zit. Pak vervolgens uw brandblusapparaat. Merk op dat het een zustervat is van degene die we net proefden voor de Nederlandse shop Drankdozijn, maar dit volledig terzijde.

Tropisch fruit met flink wat honing en een snoeperig kantje. Dat is de neus van deze Teeling in een notendop. Ananas, een hint van banaan, perzik en abrikoos, kweepeer en ananas op de BBQ. Dit is echt geweldig goed, hoor. En zo Iers als maar kan zijn.

Lekker romig op de tong en wederom die nagenoeg perfecte integratie van alcohol. We spreken hier over bijna 63% en toch behoeft hij geen water om ervan te genieten (op voorwaarde dat je hem natuurlijk met het nodige respect benaderd). Tropisch fruit zonder enige twijfel. Ik zie de palmbomen en blauwe zee al voor me. Ondertussen doet ook het hout zijn duit in het zakje en offreert een beetje witte peper en heel wat zoethout. Verbazingwekkend genoeg heb ik hier niks van herbale toetsen – iets wat ik normaliter met single pot still toch wel heb. Dat moet wel door de dominantie van het vat komen.

De afdronk is lang, zoet, kruidig, warm, heerlijk…

Ik vind deze eigenlijk net een tikkeltje beter dan het zustervat voor onze Nederlandse vrienden, maar ja… ik doe niet in halve puntjes. Maar wat een uitstekende Teeling is me dat, zeg. Thx, Benny!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Teeling Single Pot Still 2016 for Drankdozijn

Tasting Notes Posted on 03/21/2023 16:37

Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling Single Pot Still 2016 for Drankdozijn, OB 2022, Virgin American Oak cask #58519, 258 bts
Kleur: oud goud
ABV: 62.6%

Gepofte Rijst

Maar jongens toch… weer een single pot still en weer op vatsterkte. Ze gaan er hard tegenaan bij Teeling. Dit is dan weer een whiskey die op Virgin American Oak rijpte, wat wellicht betekent dat we een flink kruidige pot still whiskey voor de kiezen gaan krijgen. Hij werd gebotteld – op bijna 63% nota bene – voor de Nederlandse online shop Drankdozijn. Ik ben eens benieuwd.

Heerlijk fruitige neus, quasi tropisch, op citrusfruit en abrikozen, perzik, gekonfijte ananas en romige kokosmelk. Dit is al onmiddellijk bijzonder uitnodigend en aangenaam. Na even ademen in het glas komt daar nog wat witte chocolade aan te pas en iets wat me doet denken aan gepofte rijst. Mooi!

Op smaak is het meer van hetzelfde en ik ben verbaasd van de integratie van de alcohol. Ik had verwacht dat deze te heet zou zijn, maar dat is hij niet. Tuurlijk, het is een stevige kerel met zijn bijna 63% (op welk alcoholpercentage zou deze op vat gegaan zijn, vraag ik me af), maar ik voel niet de neiging om er water aan toe te voegen. Erg fruit (zij het wel iets minder tropisch dan op de neus) met een mooie, doch delicate kruidigheid van het hout. Erg goed.

De afdronk is middellang en bevredigend, zij het wel een tikkeltje pikant.

Weer zo’n pareltje uit Dublin, als u het mij vraagt. Zo’n 83 EUR bij Drankdozijn. Een zustervat werd gebotteld voor de Whisky Club Luxembourg. Laten we die dan ook maar meteen eens proberen.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Teeling Single Pot Still 2015 Hand Bottled at the Distillery

Tasting Notes Posted on 03/21/2023 06:36

Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling Pot Still 2015/2022 Handbottled at the Distillery, Red Wine Barrel #35333
Kleur: goud
ABV: 60.9%

Teeling Glühwein

Handbottled at the Distillery, dat doet mijn hart altijd wel een beetje sneller slaan. Dat zijn vaak kleine (of zelfs grote) pareltjes waar je natuurlijk enkel maar kan aan geraken door een bezoek te brengen aan de distilleerderij. Of je moet het geluk hebben iemand te kennen die dat deed. Dat geluk heb ik (dankjewel, Benny). Een Teeling Pot Still gerijpt op een voormalig rode wijnvat. Dat klinkt eerlijk gezegd wel erg interessant (en misschien zelfs een tikkeltje gewaagd). Bovendien zit deze flink hoog in alcohol! Proeven maar…

Wat een za-lige neus! Snoeperig zoet op rood fruit, gummi colaflesjes en Werther’s Echte, perfect gebalanceerd met het herbale van de Pot Still (u weet wel: tuinkruiden bij de vleet). Een zachte toets van eik die een mooie ondersteuning biedt aan enkele subtielere aroma’s. Ik ben al onmiddellijk fan! Een druppeltje water toevoegen, zet vooral de herbale kant in de kijker. Dan krijg ik bouillon en Maggimix kruiden. Voor mij hoeft dat niet.

Ook op smaak komen die colaflesjes meteen terug, aangevuld met een flinke prikkel van zowel de alcohol als de kruidigheid van het vat. Kruidnagel, nootmuskaat, zwarte peper, zoethout… geweldig warmend. Maar het overstemt de zoete toetsen gelukkig niet. Midpalate doet het wat aan glühwein denken. En da’s géén straf. Oh, zei ik al dat deze whiskey op quasi 61% zit? Wel, je zou het niet zeggen. Deze gaat gevaarlijk vlot binnen. Zo vlot, dat ik er liever geen water aan toevoeg, maar alles voor de wetenschap. Verdund verliest hij wat kracht (doh!), maar ook wat zoetheid. Hij wordt dan kruidiger en zelfs een beetje droger. Voor mij hoeft dat niet.

De afdronk is middellang, zoet tot zoetzuur en kruidig. Kruidnagel fluistert op het sterfbed, terwijl de tannine van het rode wijnvat nu langzaam maar zeker toch mijn mond droog maken. Verdund is de afdronk langer, maar tevens kruidiger en droger met zelfs een licht bitter puntje op het sterfbed. Voor mij hoeft dat niet.

Uitstekende glühwein… ik bedoel Teeling. Thx, Benny!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Mystery Masterclass by Cinoco

Events Posted on 03/20/2023 21:28

Op maandag 20 maart was ik te gast op de Mystery Masterclass van Cinoco. Mystery? Dat klinkt veelbelovend. Het gaat wellicht een mooie mix aan spirits zijn, denk ik dan.

Het geheel werd in goede banen geleid door Jeroen Van Dijck, die we natuurlijk vooral kennen van Smaakbureau MEUG. Zijn sidekicks van dienst waren Mathias Soberon (een fijn weerzien, na onze kennismaking op het Nc’nean Press Diner enkele weken geleden) en Michaël ‘Mika’ Yona Costa, twee kerels die minstens zoveel weten van cocktails als ik weet van Auchentoshan… om maar iets te zeggen.

Niet minder dan zes verschillende spirits zouden we samen gaan ontdekken.

Hieronder alvast mijn, weliswaar vaak beperkte, tasting notes:

Heritage Caffo Brandy Riserva 1970 – 42%

In 1865 begon Guiseppe Caffo te stoken in zijn garage aan de voet van de Etna. In 1915 maakte hij zijn droom waar en startte zijn eigen distilleerderij in Santa Venerina op Sicilië. Vandaag de dag wordt het bedrijf gerund door de vierde generatie die verschillende likeuren, siropen en zelfs bieren op de markt brengt en exporteert naar meer dan 70 landen. In het glas zit een erg oude Italiaanse brandewijn, want gestookt in mijn geboortejaar! Hij werd na 46 jaar rijping gebotteld. Complexe neus die het midden houdt tussen cognac en grappa, met ananas, druivensap, rietsuiker en honing, maar ook enkele funky toetsen vertoont als van Jamaicaanse rum. Denk plasticine en nat zand, rottende appelsienen en guimauve. Op smaak krijg ik appelsienen, kersen, druiven, appels, honing, perzik, ananas… hij blijft geven, hoor. Wordt wel heel erg fruitig en neigt plots zelfs naar snoep. Een beetje woodsmoke, zelfs! Wat is dit mooi. Complex en intrigerend. De afdronk is erg goed. Lang, houdt het midden tussen zoet en snoeperig met wat funky toetsen op het sterfbed. Stravecchio betekent niet meer of niet minder dan ‘erg oud’. De heren suggereerden om hier een Sazerac mee te maken.

Calvados Boulard XO Mizunara Finish – 44%

Calvados is een eau-de-vie verkregen door het distilleren van appelcider. Lijkt sterk op cognac, maar er zijn toch wezenlijke verschillen. Calvados komt uit het gelijknamige departement in Normandië. De appelcider wordt tweemaal gedistilleerd en dan op eikenhouten vaten gelagerd. Er worden vier typen appels gebruikt: zoet, bitter, bitterzoet en zuur. De bekendste soorten zijn Noël des Champs en de Argile Rouge, maar er zijn er meer dan duizend! Voor een liter Calvados wordt niet minder dan 18kg appels gebruikt. Maison Boulard werd in 1825 opgericht en is één van de bekendste uit de regio Pays d’Auge. Ze zijn in 1825 gestart – opgericht door Pierre-Auguste Boulard – en ontwikkelen sindsdien Calavdos van generatie op generatie. Vandaag de dag wordt het huis gerund door Pierre en Vincent Boulard, de achter-achter-kleinkinderen van de oprichter. In ons glas zit een XO die eerst rijpte in Franse eik en daarna gefinished werd in Japanse Mizunara-vaten! Op de neus krijg ik geroosterde hazelnoten, brioche en eik naast de obligate karrenvracht aan zoete, gebakken appels. Hint van marsepein, echt waar. Een florale toets en flink wat vanille. Een vloeibaar dessert. Hij streelt de tong, zo zacht is deze Calvados (hoewel het eigenlijk zo niet mag heten). Opnieuw gebakken appels en mooie toetsen van hout en noten, maar hij krijgt ook iets heel snoeperigs. Rode-veter-snoep en een hint van kalisse. Erg harmonieus en perfect gebalanceerd. De mizunara geeft hem, naar mijn mening, iets herbaal en minty. Een elegante afdronk, fluweelzacht en boeiend.

Massenez Liqueur Golden Eight – 25%

Al sinds begin 19e Eeuw maakt Massenez eau-de-vie en in ons glas zit er eentje die van peren werd gemaakt. Die ruikt naar Werther’s Echte en gepureerde perensaus. Oh, my, erg, erg zoet! Hij schenkt stroperig en is onmiddellijk mierzoet op peren, chocolade en iets van noten. In die mate zoet dat ik me afvraag of dit wel bestemd is om puur te drinken dan wel te gebruiken in een cocktail. Probeer het ‘on the rocks’, oppert Michaël. Mathias maakte er onmiddellijk een cocktail mee met bourbon en sherry én een mooie druppel gele Chartreuse, opgesmukt met een ‘big boy dash’ bitters. Dat kan niet anders dan lekker zijn!

Braeckman Virgin Oak Finish Edition 2022 – 46%

Deze limited edition van Belgisch stoker Braeckman uit Oudenaarde werd geproduceerd van zowel mout als rogge. Hij werd eerst gerijpt in first fill bourbon barrels en kreeg dan nog een finish van 6 maanden in heavily charred American virgin oak. De neus offreert voornamelijk vanille, vers gezaagd hout en een handjevol noten. Daar komen, ongetwijfeld dankzij de virgin oak, nog een mooi panoplie aan kruiden aan te pas. Hij doet me zelfs even aan een barrel aged gin denken! Koriander, jeneverbes en staartpeper. Erg zacht op de tong, in feite, op wederom een karrenvracht aan vanille, wat potloodslijpsel, zachte toetsen van peper en zelfs een mespuntje kaneel. Prima gebalanceerd. De afdronk is middellang op bloemsuiker, butterscotch en crème brûlée. Indrukwekkend… in zijn genre.

J.M. Rhum Agricole Epices Creoles – 46%

J.M. werd opgericht in 1790 aan de voet van de vulkaan Montagne Pelée. Ze produceert een Rum Agricole die in een kolom wordt gedistilleerd van
suikerriet. Van deze rum – rhum agricole – zegt Mathias dat hij speciaal voor het maken van cocktails werd ontwikkeld. Hij is inderdaad puur nogal gepeperd – dan moeten dan wel die Creoolse kruiden zijn – en droog, ook al vertoont hij ook mooie toetsen van tropisch fruit. Maar gemixt met een beetje siroop en een klein beetje citroensap krijg je een mooie drank waarmee je kan wegdromen over de stranden van Martinique.

Petrus Boonekamp Blood Bitter – 30%

Eindigen deden we met deze Nederlandse Blood Bitter, die als aperitief kan gedronken worden, maar vanzelfsprekend erg goed gebruikt kan worden in cocktails. Mika maakte een erg eenvoudige cocktail door een goeie scheut hiervan aan te vullen met een half flesje tonic, opgesmukt met een schijfje grapefruit. Dit is toch wel een flinke step-up van een ‘gewone’ Campari (no offense). Dit komt in huis voor deze zomer! Ik ga Negronis maken!

Dat was weer erg leuk (in alle betekenissen van het woord!). Er is zoveel lekkers op de markt en we staan daar veel te weinig bij stil (ik kijk nu vooral naar de whiskyfreaks onder ons, waar ik mezelf zeker toe reken). Daarom vind ik deze masterclasses van Cinoco zo boeiend. En ik heb weer wat inspiratie kunnen opdoen om de barkast te diversifiëren.

Dankjewel, Cinoco, voor de mogelijkheid om hier bij te zijn.

May the… Mystery be with you!



Teeling Pot Still for Germany

Tasting Notes Posted on 03/20/2023 16:34

Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling Pot Still for Germany, OB 2022, Single sherry cask #67906, 330 bts
Kleur: amber
ABV: 60.8%

Single Pot Still

Deze Teeling Pot Still (wat dus betekent dat het recept uit zowel gemoute als ongemoute gerst bestaat) rijpte op een sherryvat. Er wordt echter nergens vermeld over welk type sherry het gaat. Challenge accepted! Het single cask – dat 330 flessen op een bijna 61% opleverde! – werd gebotteld voor de Duitse markt.

De neus begint eerder gesloten en relatief herbaal. Ik word in eerste instantie attent gemaakt op toetsen van bouillon en walnoten, alvorens het fruit zich langzaam maar zeker vertoont. Eens dat gebeurd is, word ik verblijd met het aroma van allerhande bessen en kersen, vijgen en een enkele pruim. Mooie toetsen van dragon en kervel die zo typisch zijn voor deze stijl, worden nog verder aangevuld met iets van dennenhout en een zacht pepertje. Mooi, hoor.

Zijdezacht. Ik kijk nog even naar het ABV. Het is geen typo. Dit zit op bijna 61% en toch brandt deze whiskey absoluut niet. Van goeie integratie gesproken. Maar het moet gezegd: hij is wel een tikkeltje oaky. Het fruit – de kersen en bessen zijn er nog steeds – moet toch wel de duimen leggen voor wat toetsen van het hout, die snel beginnen te domineren. Midpalate krijg ik nog wat espresso, Café Noir koekjes, walnoten en nougat. De kervel en dragon laten zich gelden en roepen ‘Pot Still, Pot Still!’. Gelijk hebben ze.

De afdronk is middellang, zacht drogend met noten en rozijnen op het einde, die tot slot nog een toets van koffie verkeerd leveren met mokkapoeder.

Goed, maar iets minder toetsen van het hout was nog beter geweest. En een tikkeltje dirty, daar houden die Duitsers wel van. Wederom bedankt, Benny!

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Volgende »