Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bladnoch 15 Year Old 2005 Single Cask #1022

Tasting Notes Posted on 21/11/2024 16:30

Distilleerderij: Bladnoch
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Bladnoch 15 Year Old, OB 2021, Palo Cortado Hogshead #1022, 330 bts
Kleur: amber
ABV: 51.4%

Palo Cortado

Een Bladnoch die 15 jaar lang doorbracht op een Palo Cortado hogshead? Dat zou zomaar erg boeiend kunnen worden. Palo Cortado is een bijzondere sherry – eigenlijk een mislukte Fino – die ik erg op prijs kan stellen. Nu ben ik wel heel erg benieuwd wat zo’n vat met de spirit van deze Lowlander uitgespookt heeft. Niet minder dan 330 flessen van dit single cask werden op vatsterkte gelanceerd in 2021. Aan de slag!

Ha! Dit is de allereerste (moderne) Bladnoch waar ik geen baby-adem of geitenkaas op de neus ontwaar. Ik kan dat alleen maar toejuichen. In de plaats krijg ik nougat, hazel- en amandelnoten en een hint van abrikozenconfituur. Achteraan zit nog wat hout en een zilt randje. Dit is simpelweg erg lekker.

Hij is mooi olieachtig en meteen lekker zoet versus zilt. Ja, het is een smaakbommetje met gedroogde abrikozen, amandelen en vijgen aan de ene kant, warme kruiden (kaneel!) en een ziltje aan de andere kant. Het gaat op en neer als een jo-jo, maar wel op een goeie manier. Hij maakt de mond ook helemaal warm. Erg gezellig allemaal.

De afdronk is lang, rijk en kruidig met een bitterzoet eindstation.

Een erg atypische Bladnoch, als u het mij vraagt, maar wel prettig gestoord.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-06-2024



Bladnoch 14 Year Old 2007 Cask #6703

Tasting Notes Posted on 21/11/2024 06:30

Distilleerderij: Bladnoch
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Bladnoch 14 Year Old 2007, OB 2021, Ex-Port Pipe #6703, 696 bts
Kleur: amber
ABV: 55.9%

Port Pipe

Dit single cask – een voormalig portovat, nota bene – van Bladnoch werd al even geleden gebotteld, maar het vond nu pas zijn weg naar mijn tastingtafel. Het betreft een malt die in 2007 te slapen werd gelegd. Het vat leverde bijna 700 flessen van deze 14-jarige Lowlander op vasterkte op.

Geitenkaas! Da’s het eerste wat ik ruik en ik zit daar eerlijk gezegd niet op te wachten… Dat wordt gevolgd door karnemelk en een hint van asperges. Pas na een dikke vijf minuten krijg ik ook iets van rood fruit en pruimen. Niet gemakkelijk.

De body is licht olieachtig. Opnieuw krijg ik in eerste instantie iets erg cheezy, moet ik zeggen. Da’s toch even slikken (ziet u wat ik daar deed?). Maar vanaf de tweede slok krijgt het portovat duidelijk meer grip op de malt en zorgt het voor mooie toetsen van rood fruit met aardbeien op kop. De kruidigheid neemt hand-over-hand toe, maar ook de tannine begint zich te moeien, wat hem een zacht drogend effect geeft. Hij wordt wel beter met elke slok.

Krachtig, zoet, lang en erg kruidig: da’s de finish in een notendop.

De neus was erg lastig, maar op smaak en vooral in de afdronk groeide het lelijke eendje uit tot een mooie zwaan.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-06-2024



Bladnoch 14 Year Old 2007 Single Cask #209

Tasting Notes Posted on 20/11/2024 16:30

Distilleerderij: Bladnoch
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Bladnoch 14 Year Old 2007, OB 2021, Ex-Bourbon Barrel #209, 230 bts
Kleur: licht goud
ABV: 58.2%

Bladnoch d’Yquem

Bladnoch werd in 2015 overgenomen door de Australische zakenman David Prior. In de deal zaten ook zo’n 2500 rijpende vaten. En hoewel velen daarvan ondertussen al gebotteld werden weggeblend in de standaardreleases, vonden ze bij de Lowland distilleerderij ook een aantal vaten die zo goed werden geacht dat ze als single cask op de markt mochten komen. Dit ex-bourbon barrel, te slapen gelegd in 2007, leverde 230 flessen op vatsterke op.

Het begint een beetje vuil, want doet me denken aan baby-kots. Het spijt me, het is niet anders (en ik heb dat wel vaker bij Bladnoch). Gelukkig wordt dit aangevuld (of moet ik zeggen gemaskeerd?) met marsepein, Chateau d’Yquem dessertwijn, sabayon, banaan, vers gebakken taartjes en vanille-ijs.

Hij is erg zoet en kruidig op de tong. Weer krijg ik onmiddellijk die smaak van Chateau d’Yquem (terwijl het hier echt wel om een bourbonvat gaat, hoor) met nu vooral banaan en kweepeer. De kruidigheid is prima. En gelukkig vertoont hij geen enkele vuil kantje op smaak, wat hem erg aangenaam tot zelfs heel lekker maakt.

Het is de finish die van deze Bladnoch een waar festijn maakt. Die is zoet, kruidig, zacht drogend en perfect gebalanceerd, maar bovenal erg lang – hij blijft maar geven. Top!

Deze komt eerst aardig in de buurt van het iets jongere Cask #237 dat ik net proefde, maar gaat er vanaf de tweede slok vlotjes over. Zonder twijfel één van de beste Bladnoch die ik al proefde.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-06-2024



Bladnoch 13 Year Old 2008 Cask #237

Tasting Notes Posted on 20/11/2024 06:30

Distilleerderij: Bladnoch
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Bladnoch 13 Year Old 2008, OB 2021, Ex-Bourbon Barrel #237, 228 bts
Kleur: vol goud
ABV: 53.8%

Drie-traps-raket

Bladnoch is zo één van die distilleerderijen die bij mij vaak onder de radar blijft. Veel heeft te maken met de releases die op de markt gekomen zijn sinds David Prior in 2015 de boel overnam. Die vielen me vaker tegen dan mee. Maar nu staan er maar liefst 6 single casks releases op mijn bureau te wachten om aan de spreekwoordelijke tand gevoeld te worden, dus ga ik er toch nog eens even voor zitten. Beginnen doe ik met een Bladnoch 2008 die 13 jaar lang doorbracht op een voormalig bourbonvat.

De eerste indruk is er – zoals vanouds bij de relatief nieuwe Bladnoch – eentje van babyadem en veel wit fruit. Maar ook kweepeer, appelmoes en gepakte banaan verschijnen hier, aangevuld met ananaskers, vanille-ijs en nougat. Nog iets van croissants. Dit valt mij bijzonder goed mee.

De body is wat aan de lichte kant, maar de smaak is wel goed. Wat zeg ik? Erg goed! Mooie toetsen van wit fruit en marsepein, aangevuld met nougat en gekonfijt fruit wat hem een ietwat snoeperig karakter geeft. De kruidigheid is prima, op het randje van te luid. Mooie balans.

De afdronk is middellang, zacht fruitig met een bittertje op het sterfbed.

Wat een aangename verrassing. Het blijkt een Lowland drie-traps-raket: aangename neus, heerlijke smaak, geweldige afdronk.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-06-2024



Rum: Hampden 41 Year Old 1983 The Nectar of the Daily Drams

Tasting Notes Posted on 19/11/2024 16:30

Bottelaar: The Nectar
Regio: Jamaica
Fles: Hampden 41 Year Old 1983 HGML The Nectar of the Daily Drams, 90 bts
Kleur: oud goud
ABV: 53.5%

HGML

Deze HGML rum van Hampden rijpte maar liefst 26 jaar op Jamaica en dan nog eens 13 jaar in Europa met een 2 jaar lange finish op Oloroso sherry. Dat is erg uitzonderlijk. HGML staat overigens voor Hampden George MacFarquhar Lawson, een verwijzing naar de man die in 1852 de distilleerderij overnam van Sir William-Stirling Maxwell, de oprichter. Het dient vandaag de dag als indicatie voor de estervorming, namelijk 1100-1200 gr/HLPA. Soit, dat wordt al erg technisch. Laten we deze uitzonderlijke rum gewoon onmiddellijk aan de lippen zetten. Te bedenken dat dit nog maar mijn 5e Hampden is…

Overheerlijk tropisch op banaan en gebakken appels, abrikozen en drakenfruit met een toefje rubber en linoleum. Maar dat laatste domineert hoegenaamd niet. Het is er grotendeels zelfs uitgerijpt (maar gelukkig niet helemaal), waardoor dit vooral een fruitbommetje is met een floraal randje. Boerenboter en een hint van karnemelk. Toets van eik. Uitzonderlijk en simpelweg heerlijk.

Zijdezacht op de tong ondanks het stevige ABV. Initieel erg fruitig, maar al snel komen de funky kantjes opzetten: hout, rubber, vernis. En het werkt erg, erg goed. Prima balans tussen de typische funky toetsen die je van dit huis mag verwachten en de tropische vruchten. Lekker complex en bevredigend.

De afdronk is gewoon machtig. Lang, kruidig, zoetzuur, warm.

Een rum om stiekem in je eentje van te genieten. Dit is zonder twijfel de meest complexe Hampden die ik al proefde, maar… je telt wel bijna 2.000 EUR neer voor een fles van dit goedje.

91/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-10-2024



Rum: Clarendon 40 Year Old 1984 The Nectar of the Daily Drams

Tasting Notes Posted on 19/11/2024 06:30

Bottelaar: The Nectar
Regio: Jamaica
Fles: Clarendon 40 Year Old 1984 The Nectar of the Daily Drams, 90 bts
Kleur: mahonie
ABV: 64.2%

Muscovado

Ik moet bekennen, ik heb eerder nog maar één rum van Clarendon geproefd… We zitten dus op Jamaica, vlakbij de suikerfabriek van Monymusk. Nu… dit is wel heel erg apart, want deze rum, die op een pot still werd gestookt, werd gedistilleerd in 1984! Het betreft een single cask dat slechts 90 flessen opleverde. En een rum van 40 jaar… dat kom je niet vaak tegen. Hij werd gebotteld door The Nectar of the Daily Drams en komt met een bijpassend kostenplaatje van bijna 2.000 EUR.

De neus is hemels. De funky toetsen die je van Jamaica mag verwachten zijn hier voor een groot stuk gemaskeerd (of uitgerijpt) door heerlijke toetsen van Sevilla appelsienen, Muscovado suiker en ananas op de barbecue. Maar hij blijft geven en evolueert richting cuberdons, marsepein, lavendel en een stoofpotje van tropisch fruit, rijkelijk besprenkeld met kaneel.

Pas op de tong laat hij zijn kracht voelen. Tja, 64.2%, hé… En toch behoeft hij geen water. De speekselklieren gaan in overdrive, terwijl de smaakpapillen verwend worden met zachte tannine, een karrenvracht aan citrusfruit, menthol en iets aards. Denk champignons en oude takken na een regenbui. Dit is groots, hoor.

De afdronk is lang, kruidig en zacht met wat soothing vanille op het sterfbed, die de tannine doet verbleken. Machtig.

Wat een smaaksensatie, wat een belevenis! En wat jammer dat hij zo duur is, want dit is zomaar even één van de beste rums die ik ooit aan de lippen mocht zetten.

92/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-10-2024



Rum: Kawama 19 Year Old

Tasting Notes Posted on 18/11/2024 16:30

Bottelaar: Kawama
Regio: Cuba
Fles: Kawama 19 Year Old
Kleur: koper
ABV: 40%

Cuba

Kawama heeft verschillende rums op de markt, zowel gerijpt als ongerijpt. In het glas zit deze keer de 19-jarige, wat toch al een behoorlijke leeftijd is. Trouwens, dit is een blended rum, samengesteld van verschillende Cubaanse rums gemaakt van melasse.

Intense neus op karamel, honing, hout en gekonfijt fruit à la appelsien, pruimen en rozijntjes. Flink wat chocolade. Dit is erg goed.

Fluweelzacht op de tong. Het fruit keert weer, maar krijg nu een frisse toets als van overrijp en sappig tropisch fruit. Dat is lekker. Bijna snoeperig. Lekker zoet, natuurlijk.

De afdronk is kruidig, lang en best complex te noemen, waarbij kaneel en andere zachte specerijen op en neer gaan, hand in hand met tonen van eikenhout en vers gebrande koffie.

Stukken interessanter dan zijn 13-jarige broertje, maar hij kost dan ook de helft meer. Zo’n 95 EUR.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-10-2024



Rum: Kawama 13 Year Old

Tasting Notes Posted on 18/11/2024 06:30

Bottelaar: Kawama
Regio: Cuba
Fles: Kawama 13 Year Old
Kleur: amber
ABV: 40%

Schildpad

Kawama betekent zoveel als zeeschildpad in het Spaans – vandaar het beestje op het label van deze blended rum uit Cuba. Er is overigens ook een luchthaven met die naam op het eiland, maar dit volledig terzijde. Laten we snel aan het proeven gaan van deze 13-jarige Cubaanse rum.

Aangename, doch complex loze neus op karamel, vanille, gedroogde vijgen en hout. Niks mis mee, maar gaat je niet van je sokken blazen.

Fluweelzacht op de tong. Snoeperig zoet op karamel, pruimtabak en overrijpe pruimen en vijgen. Bruine suiker. Cacao. Lekker.

De afdronk is middellang en lekker kruidig, waarbij het eikenhout voor een laatste toets zorgt van koffie en mokatine.

Leuke, doch eenvoudige rum, maar wel krachtig en kruidig genoeg om een prima ruggengraat te vormen voor menig cocktail. Zo’n 68 EUR.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-10-2024



Cognac: Domaine du Chêne XXO Lot 89

Tasting Notes Posted on 17/11/2024 16:30

Distilleerderij: Domaine du Chêne
Regio: Frankrijk
Fles: Domaine du Chêne XXO Lot 89 Bons Bois for Art Malts, 36 bts
Kleur: koper
ABV: 43.8%

Levendig

Het was nog maar van afgelopen zomer geleden dat ik van Art Malts een cognac proefde van Domaine du Chêne uit Bon Bois en die was uitstekend. Komt hij deze keer opzetten met een Lot 89 van hetzelfde huis, weliswaar in zeer beperkte oplage: 36 flesjes. Het is de eerste (van hopelijk vele) in de nieuwe reeks ‘The Vintage Reserve’ serie. Leuk label, trouwens.

Fluweelzachte neus die barst van gekonfijt fruit (bloedappelsien, mango, abrikoos, pruim, vijg en mirabellen), omfloerst met een discrete florale toets en kaneel. Geraffineerd en bijzonder levendig voor een 35-jarige, hoor.

Heerlijk mondgevoel met een onmiddellijk een pittige kruidigheid (kruidnagel, kaneel) en herbaliteit (is dat een woord? Ik bedoel oregano en kardemom). Overrijp en gekonfijt fruit als in de neus, maar dan in ’t kwadraat. Lekker warmend. Mooie hint van rancio. Levendig is echt wel het woord voor dit pareltje.

Het feestje eindigt in een lange, warme, heerlijke afdronk. Eerst kruidig, maar verzacht dan om te sterven in een stoofpotje van overrijp fruit. Machtig.

Wat een excellente cognac om een nieuwe reeks mee te lanceren. Kudos, Steven! Je kan nog een flesje op de kop tikken voor 249 EUR via deze link. Bedankt voor het sample, Steven.

90/100



Cognac: François Peyrot Grande Champagne Lot 61 Héritage for Passion for Whisky

Tasting Notes Posted on 17/11/2024 12:30

Distilleerderij : François Peyrot
Regio: Frankrijk
Fles: Cognac François Peyrot Grande Champagne Lot 61 Héritage for Passion for Whisky
Kleur: brons
ABV: 43.8%

Voorkennis

Als je weet dat het cognachuis François Peyrot – waar Dearly Beloved en ik afgelopen zomer nog op bezoek waren – gestart is met de productie van cognac in 1959, dan begrijp je zeer goed dat deze Lot 61 de naam Héritage meekreeg. Dit is echt nog uit de beginperiode, dus. Deze cognac uit de Grande Champagne werd geselecteerd door Stefan en Michel van het Nederlandse Passie voor Whisky. Ze zijn daarmee overigens niet aan hun proefstuk toe, want eerder bottelden ze al een Lot 60 van dit huis. Ik proef hem een beetje in avant-première, want de botteling zal pas eind november 2024 bij Passie voor Whisky beschikbaar komen. 1961 is overigens een bewogen jaar: John F Kennedy wordt president van de USA, NASA schiet chimpansee Ham de ruimte in terwijl de Russen met Joeri Gagarin hetzelfde doen. De invasie van de Bay of Pigs mislukt, Jacques Anquetil verovert de gele trui in de Tour op dag één en staat die nooit meer af, er wordt gestart met de bouw van de Berlijnse muur en in België wordt voorrang van rechts ingevoerd.

Erg rijke en ronde neus met abrikozen, noten, pruimen en vijgen. En dan die typisch hint van Rancio Charentais: tropisch fruit, passievrucht, lychee en vers geboend leder. Maar ook iets fris als een boeketje bloemen (jasmijn?) uit de Provence met wat lavendel. Dit is weer erg verleidelijk, hoor. Zo complex dat je hier makkelijk een half uur aan kan ruiken zonder verveeld te geraken.

Oh, heerlijk… wat een body. Donker fruit met pruimen en vijgen op kop, gevolgd door flink wat abrikozen, verder aangevuld met heerlijke woodspices. Stroperig zoet en zacht gekruid. Dit is ongemeen lekker. Truffels en walnoten, honing en chocolade en iets van menthol voor een frisse lift. Machtig!

De afdronk verraadt iets meer eik, maar met zo’n diepgang dat ik er even stilletjes van wordt. Deze is zo mooi dat je er gerust even voor kan gaan zitten.

Absoluut heerlijke cognac. Ik proef hem een beetje in avant-première, want de botteling zal pas eind november 2024 bij Passie voor Whisky beschikbaar komen. Ik zou zeggen, doe uw voordeel met deze voorkennis. Aanrader!

91/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-10-2024



Cognac: Mauxion Petite Champagne 1958 for Passion for Whisky

Tasting Notes Posted on 17/11/2024 06:30

Distilleerderij : Mauxion
Regio: Frankrijk
Fles: Cognac Mauxion Petite Champagne 1958 for Passion for Whisky, 78 bts
Kleur: amber
ABV: 51%

Sinaasappel

Met Mauxion is de Nederlandse (online) slijter Passie voor Whisky niet aan zijn proefstuk toe. Ik herinner me nog levendig hun uitstekende selecties van Mauxion, de heerlijke Lot 36 Borderies en de uitstekende Fin Bois 1960. De cognac die ze deze keer selecteerden van hetzelfde huis is gestookt in 1958 en dus 65 jaar oud. Bovendien is deze afkomstig uit de Petite Champagne. Slechts 78 flessen sterk was deze release. Toch nog heel even in perspectief plaatsen: 1958 is het jaar waarin de Europese Economische Gemeenschap van start gaat, Edmund Hillary de Zuidpool bereikt, het Atomium in Brussel wordt voltooid voor de Wereldtentoonstelling Expo 58, Michael Jackson en Madonna worden geboren en Pipo de Clown verschijnt voor het eerst op de Nederlandse televisie.

Ik heb ‘m nog maar net geschonken en de kamer vult zich al met een prachtig aroma. Het begint friszuur op appelsien en overrijpe pruimen, evolueert dan richting honing en pruimtabak. Rancio laat zich van zijn beste kant zien, opgefrist met een takje munt. Deze cognac is op de neus alvast een bommetje, lekker intens.

Die toetsen van sinaasappel keren op de tong onmiddellijk weer, prachtig structuur gegeven door de tannine (zonder dat hij oaky of droog wordt). Midpalate volgen toetsen van perzik, banaan en vlierbessen. De kruidigheid neemt hand over hand toe zonder dat de cognac pikant wordt of zijn fruitigheid verliest. Voor zo’n oude cognac is dat knap. Erg levendig en rijk.

Het is pas in de finish, waarbij toetsen van orangettes vooraan zitten, dat de kruidigheid naar een zacht bittertje evolueert, daarbij de mooie leeftijd van deze gouden nectar benadrukkend.

Uitstekend! Hier nog verkrijgbaar voor 440 EUR.

91/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-10-2024



Bas-Armagnac: Domaine de Baraillon 1976-1979 Multi-Millésime for Passion for Whisky

Tasting Notes Posted on 16/11/2024 16:30

Distilleerderij: Domaine de Baraillon
Regio: Frankrijk
Fles: Bas-Armagnac Domaine de Baraillon 1976-1979 Multi-Millésime for Passion for Whisky, 60 bts
Kleur: mahonie
ABV: 42%

Multi-Millésime

Ah, Domaine de Baraillon, het huis bij uitstek waardoor ik verliefd werd op armagnac. Deze uitstekende producent van Bas-Armagnac creëerde speciaal voor het Nederlandse Passie voor Whisky een multi-millésime van 1976 en 1979, toevallig (wellicht niet zo toevallig) de geboortejaren van Stefan en Michel, de sterke mannen achter deze Hollandse shop. Slechts 60 flesjes van het goedje werden op 42% gebotteld en zijn in de shop verkrijgbaar voor net geen 170 EUR. Da’s eigenlijk een steal als je weet dat deze armagnac zo’n 45 jaar oud is. En in alle transparantie: ik had nog nooit van een multi-millésime gehoord. Boeiend!

Succulente neus op tropische vruchten (mango, ananas) besprenkeld met kandijsuiker. Pruimensap met een druppeltje ingedikte cola (echt waar, en lékker!), wat heidehoning en een zachte kruidigheid die zelfs een beetje Oosters aandoet. Wierrook en gedroogde koriander. Heel aangenaam.

Lekker olieachtig en onmiddellijk zacht kruidig op nootmuskaat, kaneel en gember. Het fruit keert terug in vol ornaat met pruimen en rozijnen op kop, aangevuld met iets wat me aan pruimtabak doet denken. Een zacht streepje hout, niet onverwacht na al die jaren op vat, maar totaal niet storend. Integendeel. Origine chocolade. Yup, rancio, vrienden. En nog geen klein beetje ook. Heerlijk.

De afdronk mag dan al niet bijzonder lang zijn, kort is hij ook niet. Maar wat hij zeker wel is, is erg soepel, zijdezacht en simpelweg zalig. Pas op het sterfbed verschijnt er zacht drogende tannine.

Domaine de Baraillon mag bij mij dan al een streepje voor hebben; met deze armagnac bevestigen ze nog eens hun uitstekende reputatie. Proficiat, Stefan en Michel, met deze excellente botteling. Je kan hem hier nog kopen kopen en dat kan ik erg makkelijk ten warmste aanbevelen. Met kerst komt hij terecht op tafel!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-10-2024



Calvados : Drouin 10 Year Old Foursquare for Crombé Spirits

Tasting Notes Posted on 16/11/2024 06:30

Distilleerderij: Drouin
Regio: Frankrijk
Fles: Calvados 10 Year Old Foursquare for Crombé Spirits, Cask #BP256, 42 bts
Kleur: licht goud
ABV: 44.9%

Speculoos

Oh, kijk, nog een calvados van Drouin voor een Belgische shop. Crombé liet 42 flesjes afvullen van een 10-jarige calvados die nog een finish kreeg van 6 maanden op een Foursquare rum-vat uit Barbados. Wat dat betreft zijn ze bij Drouin niet aan hun proefstuk toe. Ik proefde eerder als de Calvados Christian Drouin 2004 op gelijkaardige vaten en die kon me echt bekoren. Deze is natuurlijk wel maar half zo oud. Ik ben benieuwd.

Ha! Funky! Erg leuke neus op speculoos en frangipane-gebak, amandelen en appelmoes. Ook hier is de rum onmiddellijk herkenbaar en nog meer prominent dan in de eerder geproefde 2004. Hij vertoont ook een verrassende hint van aceton (niet storend!) en popcorn. Erg goed.

Volmondig. Romig. Rijk. Kruidig. Opnieuw is het de rum die met alle aandacht gaat lopen. Blind zou ik niet eens aan een calvados gedacht hebben, maar het stoort allerminst, want het is gewoon erg, erg lekker.

Goeie afdronk. Lekker lang, pittig en kruidig, waarbij de rum langzaam toch het voetlicht gunt aan de calvados.

Echt wel erg funky, amai. Dit gaat wellicht niet voor iedereen zijn. Maar mij kan dit zeker bekoren.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-10-2024



Calvados : Drouin 4 Year Old Jurançon for Wholly Spirits

Tasting Notes Posted on 15/11/2024 16:30

Distilleerderij: Drouin
Regio: Frankrijk
Fles: Calvados 4 Year Old Jurançon for Wholly Spirits, Cask #F111B4, 36 bts
Kleur: goud
ABV: 44%

Zoetzuur

Wholly Spirits uit Zottegem had ook zijn oog laten vallen op een ander vat van Drouin, maar dit is wel een pak jonger. Hier handelt het om een 4-jarige calvados die rijpte op een vat uit Jurançon. Da’s een wijnstreek ten noorden van de uitlopers van de west-Franse Pyreneeën, net ten zuiden van de stad Pau, vooral bekend om zijn zoete wijnen, hoewel er ook droge wijnen worden gemaakt (de zogenaamde ‘Jurançon sec’). Ook van dit goedje zijn slechts 36 flessen afgevuld.

Deze neus vind ik iets moeilijker om eerlijk te zijn. Floraal en een tikkeltje soapy bij de eerste snuif. Dan betert het wel naar snoepgoed en witte wijn. Maar de appeltjes hebben het flink te verduren en kunnen zich in eerste instantie amper tonen. Het duurt echt een minuut of vijf alvorens ik ook iets van abrikoos ontwaar, gevolgd door gesmolten boter en arendsvaren.

Goeie body. Onmiddellijk lekker zoet met een zachte, kruidige prikkel. Erg herbaal, moet ik zeggen. Uiteindelijk laten de appels zich dan toch opmerken, omfloerst door dessertwijn. Dit is… speciaal. Maar ik moet bekennen dat het minder mijn ding is.

De afdronk is middellang, zoetzuur en interessant, maar wat scherp.

Wel… dit is voor mij een erg moeilijk huwelijk. De wijninvloed is er wat mij betreft wat over, waardoor ik de calvados – waar ik toch wel heel tuk op ben – nog amper herken. Minder mijn ding. Het is niet anders.

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-10-2024



Calvados : Drouin 14 Year Old Domaine des Hautes Glaces for Wholly Spirits

Tasting Notes Posted on 15/11/2024 06:30

Distilleerderij: Drouin
Regio: Frankrijk
Fles: Calvados 14 Year Old Domaine des Hautes Glaces for Wholly Spirits, Cask #F66B3, 36 bts
Kleur: goud
ABV: 48.2%

Hoog IJs

In het hart van de Franse Alpen, tussen de kliffen van de Vercors en de toppen van de Ecrin, zo’n 20km ten zuiden van Grenoble, ligt de biologische boerderij en distilleerderij Domaine des Hautes Glaces (oftewel het Domein van het Hoge IJs). Ze hebben al sinds 2013 een organische single malt op de markt (ik moet bekennen er nog niets van geproefd te hebben, ook niet toen ik de kans kreeg op het whisky festival in Toulouse). Welnu, Christian Drouin heeft een vat van deze distilleerderij gevuld met hun 14-jarige calvados die 9 maanden lang op dit vat mocht pruttelen. Er werden 36 flessen afgevuld voor het Belgische Wholly Spirits.

Interessante neus die me blind niet meteen aan calvados doet denken, maar eerder aan de betere grain whisky, in alle eerlijkheid. Witte chocolade en marsepein worden omfloerst door toetsen van appelmoes en amandelen. Popcorn met boter. Hout. Zonder houterig te zijn, voor alle duidelijkheid.

Verrassend scherp op de tong. Hij prikkelt en ik voel hem bij het doorslikken langs mijn slokdarm gaan! Maar lekker is het wel. Wit fruit (nu ook wat peer), witte chocolade opnieuw en een handjevol noten. Kruidigheid van het vat. Midpalate begint de calvados toch weer de overhand te nemen en gaat het terug naar de basis: appels, appels, appels. Lekker romig, overigens.

De afdronk is lang, pittig en zo zoet als appelmoes.

Een erg interessante variant op de klassieke Pays d’Auge, als u het mij vraagt.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-10-2024



Calvados : Drouin 1994

Tasting Notes Posted on 14/11/2024 16:30

Distilleerderij: Drouin
Regio: Frankrijk
Fles: Calvados Christian Drouin 1994
Kleur: mahonie
ABV: 42%

Clafoutis

Als u weet dat Christian Drouin pas in 1960 zijn eerste appelbomen plantte en de eerste calvados van dit huis pas in 1979 gelanceerd werd, dan mogen we met deze calvados uit 1994 toch al van liquid history spreken, als u het mij vraagt. Ik heb er een aantal van dit huis geproefd (herinner u de fantastische releases van Asta Morris!) en ze konden mij stuk voor stuk erg bekoren, dus de verwachtingen voor deze liggen hoog. Ik ben overigens erg verrast van de donkere kleur van deze calvados. Dat is natuurlijk te danken aan de rode calvados vaten en de oude Banyuls vaten waarop deze rijpte tot 2014 (want hij werd dan reeds gebotteld).

Overheerlijke, rode neus – als u begrijpt wat ik bedoel. Ik wordt verrast door heerlijke toetsen van rood fruit, voornamelijk kersen, maar ook amandelen en zelfs een mespuntje cacao.

Ah… een clafoutis van appel en kers, vers uit de oven, aangevuld met een flinke kruidigheid en zelfs een streepje woodsmoke. Dit is bijzonder complex!

De afdronk is lang, kruidig en zelfs een tikkeltje snoeperig op het sterfbed.

Dit is een calvados voor whiskyliefhebbers! Complex en bevredigend. Verkrijgbaar voor zo’n 200 EUR. Aanrader!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-10-2024



Calvados : Drouin 2004

Tasting Notes Posted on 14/11/2024 06:30

Distilleerderij: Drouin
Regio: Frankrijk
Fles: Calvados Christian Drouin 2004
Kleur: oud goud
ABV: 42%

Barbados Calvados

Christian Drouin begon zijn boerderij net buiten Gonneville in 1960. Appelbomen worden gepland met de bedoeling hier calvados van te maken. In 1979 treedt zijn zoon toe tot het bedrijf en in 2004 volgt al de derde generatie. In dat jaar vervoegt kleinzoon Guillaume het bedrijf en het is van zijn geboortejaar dat deze Calvados werd gebotteld. Drouin heeft veel te danken aan Guillaume, want het is zijn verdienste dat het merk één van de belangrijkste referenties werd als het over Calvados gaat. Oh, ja, ik zou het nog bijna vergeten: deze rijpte op een mix van typische calvadosvaten en Foursquare rumvaten!

Op de neus ontwaar je de rum onmiddellijk! Uiteraard krijg je de typische toetsen van appel (doh!) en honing, maar al snel komt daar flink wat Graeffe suiker bij. Voor je het weet denk je aan pannenkoeken te ruiken. Vers gebakken, dat spreekt. De eik fluistert, maar geeft toch al een mooie hint van kruidigheid. Super neus!

Rond en volmondig met wederom gebak, maar deze keer een tarte tatin, met rozijntjes en gebakken appels, aangevuld met gekonfijte appelsienschillen en bakkerskruiden. En ja, hij heeft een zacht maar onmiskenbaar funky randje dat ik enkel aan de Foursquare rum uit Barbados kan toeschrijven. Het werkt prima.

De afdronk is uitstekend. Lekker lang, zoet als een verse apfelstrudel met een rum-y randje.

De invloed van de Foursquare vaten is overduidelijk en een absolute meerwaarde. Verkrijgbaar voor 124 EUR.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-10-2024



Bier: Reservoir Dogs Conqueror

Tasting Notes Posted on 13/11/2024 16:30

Brouwerij: Reservoir Dogs
Regio: Slovenië
Fles: Reservoir Dogs Conqueror, Session IPA, 440ml
Kleur: goud
ABV: 4.7%

Slovenië

Reservoir Dogs is een craft brewery uit Nova Gorica in Slovenië, opgericht door drie vrienden die van hun hobby hun beroep wilden maken. In het glas zit hun Session IPA die naar de naam Conqueror – oftewel ‘veroveraar’ – luistert. Hij schenkt goudblond met een spierwitte kraag van grote bellen die relatief snel gaan liggen.

Frisse, zomerse neus op citrus met een bittertje van de hoppen. Mag ik eerlijk zijn? Weinig meer, behoudens een hint van mango. En toch vind ik dit een erg aangename neus, moet ik zeggen. Sometimes less is more…

Drinkt gevaarlijk vlot weg, maar offreert in alle eerlijkheid niet meer dan een gewone pils, terwijl het toch een IPA is, die dus meer fruitigheid tentoon zou mogen spreiden. Neemt niet weg dat het op deze zonovergoten zondagnamiddag erg aangenaam wegdrinkt.

Van een finish is hier in alle eerlijkheid amper sprake.

Gewoon een lekkere, zomerse pint zonder meer. Hartelijk dank, Rik!

Geproefd door Mark Dermul op 07-04-2024



Bier: 3 Floyds Brewing Zombie Dust

Tasting Notes Posted on 13/11/2024 06:30

Brouwerij: 3 Floyds Brewing Co
Regio: USA
Fles: 3 Floyds Brewing Zombie Dust, 355ml
Kleur: amber
ABV: 6.5%

Gekarameliseerde Ajuin

Zombie Dust is een APA… het Amerikaanse antwoord op een IPA en staat dus gewoon voor American Pale Ale. Deze Zombie Dust wordt al sinds 2010 gebrouwen door 3 Floyds in Munster, Indiana, USA. Mijn goeie vriend John K uit Virginia bracht het blikje mee tijdens één van zijn bezoekjes aan ons land. Hij schenkt amberkleurig met een spierwitte kraag die snel gaat liggen.

Enerzijds fruitig op bessen, perzik en zelfs iets van mango, maar anderzijds ook flink wat aardse toetsen als van het sap van jonge bomen en gedroogd gras, alsook iets van – and this is a first! –gekarameliseerde ajuin! Wow!

Dankzij de hop heeft deze op de tong veel te bieden. Flink wat citrustoetsen, voornamelijk pompelmoes, gevolgd door iets wat me aan witte wijn doet denken. Dan volgt er iets zoets als van moutsuiker en… ja, daar is de gebakken ajuin weer. Grappig. Maar wel erg lekker! Midpalate verschijnt dan zo’n mooi, dorstlessend bittertje.

In de afdronk blaast de ajuin de aftocht, komen de bitterzoete toetsen van het fruit nog een laatste keer weer en sterft deze APA een zacht drogende dood.

Mocht ik dit blikje met zijn schreeuwerig label in de winkel zien staan, ik zou er zo aan voorbij lopen. Never judge a book by it’s cover, blijkt nogmaals de leuze. Dit was erg lekker. Thanks, John!

Geproefd door Mark Dermul op 06-04-2024



Bier: Val-Dieu Excellence 2022

Tasting Notes Posted on 12/11/2024 16:30

Brouwerij: Val-Dieu
Regio: België
Fles: Val-Dieu Excellence 2022, 75cl
Kleur: koper
ABV: 12%

Excellent

L’Abbaye Val-Dieu oftewel de Abdij Onze-Lieve-Vrouw van Godsdal, is een voormalige cisterciënzerabdij in Aubel, provincie Luik, vlakbij de drielandenpunt. Het is overigens de enige abdij die de Franse Revolutie overleefd heeft. Hun Excellence du Val-Dieu is een speciaal bier, hun Grand Cru, gerijpt op wijnvaten van de abdij Lérins in Frankrijk, die eerder een Kentucky bourbon grootgebracht hebben, gedurende een jaar. Daarom valt het in de categorie ‘flavoured beers’, waarin het in 2021 de award ‘World’s Best’ in de wacht sleepte. Het bier schenkt een amber- tot zelfs koperkleurig, met een beige kraag van kleine belletjes. Die gaat snel liggen om een film van 3mm op het bier te laten staan. Aan de slag!

Dit mag best een intense neus genoemd worden, hoor. Aroma van hout, karamel, gedroogde abrikozen en appelmoes. Zelfs een tikkeltje boozy, wellicht te danken aan de invloed van de Kentucky bourbon (of beeld ik me dat in?).

Heerlijk op de tong! Hij komt fluweelzacht binnen met flink wat vanille en chocolade, maar ook zoethout en rode wijn. Nee! Maak daar aub porto van! Een hint van rood fruit verschijnt, alsook een mooie, zoete toets van bourbon, rozijnen en zelfs druiven. Dit is erg lekker!

Zelfs de finish is goed! Donkerzoet op rood fruit en zoethout.

Heerlijk! Dankjewel, Wouter, voor dit flesje!

Geproefd door Mark Dermul op 18-04-2024



Volgende »