Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Braeckman 3 Year Old 2020 Cask #323

Tasting Notes Posted on 21/02/2024 06:30

Distilleerderij: Braeckman Distillers
Regio: België
Fles: Braeckman Distillers 3 Year Old 2020/2023, First Fill Bourbon Cask #323, 256 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 61.8%

Ananas

Nog een single malt van Braeckman, weliswaar erg jong, maar dan een single cask. Dat betekent ongetwijfeld dat Filip, de master distiller, van mening was dat dit vat excellente kwaliteiten te bieden had, toch? Het betreft een single first fill bourbon cask – nummer #323 – dat gebotteld werd op vatsterkte, namelijk 61.8%. Niet voor broekventjes dus. Erg bleek, moet ik zeggen.

Uitstekende neus op vanille (en nog geen klein beetje ook) en wit fruit (denk appels en peren, maar ook witte aalbessen). Popcorn! Onrijpe ananas, kiwi en potloodslijpsel. Erg aantrekkelijk en fris.

Lekker olieachtig en behoeft helemaal geen water, ondanks het hoge ABV (mits je hem met wat respect benaderd, natuurlijk). Meer van hetzelfde, toegegeven, maar daarom niet minder lekker. De ananas schittert. Iets van bloemsuiker, honing en witte chocolade houdt hem lekker fris, terwijl zoethout en witte peper voor de nodige kruidigheid zorgen. Prima balans!

De afdronk duurt lekker lang, op wit fruit en wederom ananas.

Zonder enige twijfel het lekkerste wat ik al uit Oudenaarde proefde, echt waar. Met dank aan Pieter-Jan Braeckman voor het gulle sample.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-12-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Braeckman Double Cask

Tasting Notes Posted on 20/02/2024 06:30

Distilleerderij: Braeckman Distillers
Regio: België
Fles: Braeckman Distillers Double Cask, OB 2023, First Fill Bourbon & Oloroso Sherry, 1.116 bts
Kleur: oud goud
ABV: 46%

Belgische Boulevardier

Aha! Een single malt van Belgische distillateur Braeckman uit Oudenaarde. Hij kreeg geen leeftijdsaanduiding mee om de begrijpelijke reden dat deze malt rijpte op first fill bourbon en oloroso sherryvaten gedurende 3 tot 6 jaar.

Ietwat muffe neus op gedroogd fruit en vanille. Het lijkt wel alsof ik deze whisky ruik op de zolder, als u begrijpt wat ik bedoel. Het fruit vertaalt zich vooral naar perzik en abrikozen met een hint van ananas en crème brûlée (dat laatste heb ik wel vaker bij Braeckman). Mooi.

Lekker olieachtig en mondvullend, met toetsen van vanillevla, banaan-ijs en rozijntjes, aangevuld met honing en vers gesneden, jonge appels. De kruidigheid laat zich niet onbetuigd en zorgt voor een mooi pikant momentje met kruidnagel, kaneel en peper. Dit is best bekoorlijk.

De afdronk is bovendien relatief lang en kruidig met toetsen van gekonfijt en gedroogd fruit op het sterfbed.

Ja, leuk! Hier kunnen we als Belgisch whiskyliefhebber best trots op zijn, want het is een lekkere malt whisky van eigen bodem. En ik vind dat hij ook goed overeind blijft in cocktails (maak hier maar eens een Belgische variant van de Boulevardier mee – gewoon doen, met de feestdagen!). Mag ik ook zeggen dat ik 68 EUR voor deze fles een goeie prijs vind? Waar voor je geld. Ik voeg hier wel graag aan toe dat ik de fles cadeau kreeg van Pieter-Jan Braeckman. Waarvoor dank. Deze gaat de feestdagen wellicht niet overleven.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-12-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Braeckman Single Grain 2023 Edition Marsala Cask Finish

Tasting Notes Posted on 19/02/2024 06:30

Distilleerderij: Braeckman Distillers
Regio: België
Fles: Braeckman Distillers 2019 Marsala Cask Finish, Belgian Single Grain, OB 2023, 1.360 bts
Kleur: goud
ABV: 46%

Genever

Toen ik de 2022 editie proefde van Braeckman’s single grain (met een virgin oak finish) noemde ik hem ‘indrukwekkend in zijn genre’. Daarom keek ik ook erg uit naar deze 2023 editie, die op Marsala-vaten werd gefinisht.

Herbale neus op pannenkoekenbeslag, cuberdons, bananenchips, vanille en vers gezaagde planken, koriander en zoethout. Witte chocolade! Zonder echt groots te zijn, vind ik dit wel een aangename, ietwat aparte neus, hoewel ik het blind eerder genever dan whisky zou genoemd hebben.

Vederlichte body op vanille, potloodslijpsel en wederom vers gezaagd hout. Nog iets van peper en zoethout, maar weinig meer, behoudens een aangenaam zoetje van het Marsala-vat. Daarnaast nog iets wat me aan een chemische zoetheid doet denken, wat me niet meteen kan bekoren. Maar in alle eerlijkheid een bantamgewicht whisky, die ik eerder als genever zou kwalificeren.

De middellange finish op bloemsuiker, crème brûlée en perzik blijft lekker warm dankzij de kruidigheid.

Deze is iets minder indrukwekkend, maar nog steeds erg goed in zijn genre. Wel jammer dat je hiervoor al 65 EUR moet neertellen. Je mag dan al chauvinistisch zijn, voor mij is dat aan de (erg) dure kant. Met dank aan Pieter-Jan Braeckman voor het gulle sample.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-12-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Armagnac-Ténarèze Castarède 37 Year Old 1986 Grape of the Art

Tasting Notes Posted on 18/02/2024 20:30

Distilleerderij: Castarède
Regio: Frankrijk
Fles: Armagnac-Ténarèze Castarède 37 Year Old 1986/2024 Grape of the Art, 246 bts
Kleur: brons
ABV: 53.40%

Vuile Nonkel

Castarède is één van Frankrijks oudste Armagnac producenten uit Cascogne, geregistreerd in 1832. Koning Louis XVII verleende de familie nobiliteit in 1818 en schenkte hen het landgoed Château de Maniban in Mauléon-d’Armagnac. Vandaag de dag wordt het huis gerund door de familie Florence Castarède. In de kelders liggen nog vaten armagnac die teruggaan tot de 1890s! Als je al een flesje Castarède kan vinden, is het meestal gebotteld op 40%, maar het clubje uit Stuttgart dat bottelt onder de naam Grape of the Art is er in geslaagd een vat uit een zogenaamde natte kelder te laten bottelen op vatsterkte. Het werd te slapen gelegd in 1986 met eau-de-vie die werd gestookt van een combinatie van Ugni Blanc en Colombard druiven.

Hola! Verrassend elegante neus met tropische vruchten in een stoofpotje. Denk mango, sterfruit, passievrucht en ananas, aangevuld met rijpe bosbessen en zelfs frambozen. Daarnaast een mooi, licht florale toets en iets van bloemenhoning. Mokka! Helemaal op de achtergrond – en verre van storend – een hint van houtlijm.

Bijzonder romig. Je kan deze bijna kauwen! Onmiddellijk bijzonder zoet op mokka, vanille-ijs, frambozensorbet en abrikozenconfituur. Voeg daar nog wat bloedappelsien aan toe. Elegant en uitgesproken, met een zachte kruidigheid die me aan kaneel en saffraan doet denken. Erg mooi gebalanceerd.

De afdronk is lang, bevredigend en pittig.

Als armagnac de ‘vuile nonkel’ is van cognac, dan heeft de oom zich deze keer toch gewassen, geschoren en in een elegant kostuum gestoken. Dit is erg geraffineerd en fantastisch spul! Reken op zo’n 195 EUR. Warm aanbevolen!

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Mark’s Whisky Ramblings 521: Braeckman Double Cask

Mark's Whisky Ramblings Posted on 18/02/2024 09:46

Aha! Een single malt van Belgische distillateur Braeckman uit Oudenaarde. Hij kreeg geen leeftijdsaanduiding mee om de begrijpelijke reden dat deze malt rijpte op first fill bourbon en oloroso sherryvaten gedurende 3 tot 6 jaar.



Duvel Distilled 10 Year Old The Celebration Bottle

Tasting Notes Posted on 17/02/2024 06:30

Distilleerderij: Moortgat
Regio: België
Fles: Duvel Distilled 10 Year Old The Celebration Bottle, Bourbon & Sherry + Marsala Finish, 19.368 bts
Kleur: amber
ABV: 40%

Schoenmaker

Het liep wederom storm voor deze nieuwe Duvel Distilled, enkele weken geleden gelanceerd door Brouwerij/Stokerij Moortgat. Er waren bijna 20.000 flessen, maar toch is deze al nergens meer te vinden, tenzij op veilingsites waar je het dubbele tot het drievoudige dient neer te tellen voor de originele prijs van 175 EUR – wat op zich ook al niet goedkoop is voor een 10-jarige Belgische whisky. Maar goed, hij zit wederom in die erg mooie decanter die de vorm heeft van een omgekeerd Duvel-glas. Daar waar de versie van 2 jaar geleden op Moscatel-vaten was gefinisht, moet deze het dus hebben van Marsala vaten. Ik kreeg het sample cadeau van Mathias DB, die bij Moortgat werkt. Deze keer is het een zogenaamde Celebration Bottle, want Moorgat viert haar 150-jarige bestaan.

Aangename, lekker zoet neus op abrikozen, perzik, appelsienzeste en honing, met een zachte aardse toets en een bijzonder zachte, aangename kruidigheid. Iets van gebak op zondagmorgen, vers uit de oven. Ik ben bijzonder aangenaam verrast. Dit is erg goed!

De body valt mij eveneens goed mee, ondanks het bescheiden ABV. Opnieuw abrikozentaart, carré confituur, Turks Fruit en iets floraal waar ik niet meteen de vinger op kan leggen, maar wat een aangename smaak. Dit is een grote verbetering tegenover de vorige releases. Een zacht bittertje van walnoten naar het einde toe, maar de balans is prima, hoor.

De afdronk is helaas nog een tikkeltje astringent, maar honing doet wel erg zijn best de boel wat te verzachten.

Onverwacht lekker. Ik zat al klaar om ‘schoenmaker, blijf bij je leest’ te typen, maar dat zou niet fair zijn, want dit is best lekker. Maar reeds te duur bij lancering en op de tweedehandsmarkt gaat hij voor prijzen die van de pot gerukt zijn. Blij dat ik deze toch kon proeven. Bedankt voor het sample, Mathias!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-12-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Pineau des Charentes: 40 Year Old Malternative Belgium #3 ‘Alliance de Rubis’

Tasting Notes Posted on 16/02/2024 06:30

Distilleerderij: onbekend
Regio: Frankrijk
Fles: Pineau des Charentes 40 Year Old Malternative Belgium #3 ‘Alliance de Rubis’, 270 bts
Kleur: brons tot mahonie
ABV: 17.80%

Dessert

Dit is al de derde Pineau de Charentes die Pieter en Ysatis op de markt brengen onder het label van Malternative Belgium. Voor wie niet zo bekend is met deze drank uit Frankrijk: het is een versterkte drank bestaande uit driekwart most (druivensap) en een kwart cognac (van minstens 60% en maximaal 72%). Door de toevoeging van de cognac wordt de gisting van de most voorkomen. Eens de pineau 5 jaar op vaten gerijpt heeft, mag het zichzelf Vieux Pineau noemen. Vanaf tien jaar rijping wordt dat zelfs Très Vieux. Deze rijpte 40 jaar (!) in wat een ‘droge kelder’ wordt genoemd. Hij werd gestookt door ‘un boulleur de cru secret’ uit de Grande Champagne. Dat wordt ongetwijfeld smullen.

De neus is erg zoet, zoals dat hoort te zijn, maar met een beetje geduld merk je dat hier veel meer aan de gang is. Niet alleen krijg ik wat gedroogd fruit in de vorm van aardbeien en pruimen, maar er zit ook een flink aardse en herbale kant aan die hem flink wat diepgang geeft. Honing komt de boel wat verzachten. Dit is geen doordeweekse pineau die je snel uit de koelkast presenteert als aperitiefje.

Vol en romig op de tong – je kan deze bijna kauwen! De balans tussen zoet en zuur is hier nagenoeg perfect. Intens smaakvol op zowel rood fruit als citrusvruchten, met een karrenvracht aan smeuïge honing. Lekker intens en vol. Deze hoeft helemaal niet gekoeld. Gewoon op kamertemperatuur schenken is de boodschap.

De finish is uitstekend: lang en stroperig zoet. Neen, dit is wat mij betreft geen aperitief om gekoeld of – godbetert – met een ijsblokje te serveren. Deze hoort bij of zelfs na het dessert!

Verkrijgbaar bij Malternative Belgium voor 99 EUR. Aanrader. Grappig detail: het ABV op de fles heeft twee cijfers na de komma. Nog grappiger detail: het hondje op het label is de viervoeter van Pieter en Ysatis en luistert naar de naam Pineau. Toepasselijk!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Cognac: Tiffon 1995 Grande Champagne Malternative Belgium #28 ‘Le Vigilant’

Tasting Notes Posted on 15/02/2024 16:30

Distilleerderij: Tiffon
Regio: Frankrijk
Fles: Cognac Tiffon 1995 Grande Champagne Malternative Belgium #28 ‘Le Vigilant’, 480 bts
Kleur: koper
ABV: 40.86%

De Wachter

Mijn allereerste Cognac Tiffon, dankzij Malternative-Belgium. Wie anders? Het huis werd in 1875 opgericht in de Rue des Meuniers in Jarnac door Médéric Tiffon. Ik was daar vorige zomer nog! Vlak na de tweede wereldoorlog huwt Edith Rousseau, de nicht van Médéric en erfgename van het huis, met een Noorse man, Braastad genaamd. Aan de oevers van de Charente staat een prachtig pand, maar de productie is al sinds 1926 ondergebracht in Mainxe, op zo’n 5 minuten rijden van Jarnac. In 1965 werd die distilleerderij overigens volledig vernieuwd. In het glas zit een Tiffon 1995, door Pieter en Ysatis gedoopt tot ‘Le Vigilant’ – oftewel De Wachter – met de uil op het alweer prachtige label die de wijngaarden van Chateau Triac onder zijn hoede heeft. Merk het ABV op: twee cijfers na de komma. Da’s wel heel erg precies.

Frisse, florale neus op lentebloesems die een mooie fruitigheid vooraf gaat. Ik ontwaar vooral sappige, witte perzik en gedroogde abrikozen, maar daaronder zit wel een mooie toets van chocolade verstopt. Het maakt deze cognac een tikkeltje speels, naar mijn mening. En dat gaat hem erg goed af.

De body is wat aan de lichte kant, moet ik zeggen. De gedroogde abrikozen komen nu eerst en domineren relatief lang. Ze geven de andere toetsen als de perzik en nu ook een gekonfijte appelsienschil het nakijken. Iets van geroosterde noten verschijnt, terwijl een zachte kruidigheid hem een licht drogende toets geeft. Minder zoet dan de neus beloofde, maar wel subtiel complex en elegant.

Dat drogende effect zet zich helemaal door in de middellange afdronk, die lekker kruidig blijft tot de laatste snik.

Mooie introductie tot dit huis, wat mij betreft. En dat voor 125 EUR? Je moet al een uil zijn (ziet u wat ik daar deed?) om die te laten staan.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Cognac: Prunier 44 Year Old 1967 Grande Champagne

Tasting Notes Posted on 15/02/2024 06:30

Distilleerderij: Prunier
Regio: Frankrijk
Fles: Cognac Prunier 44 Year Old 1967 Grande Champagne, OB 2011, 637 bts
Kleur: mahonie
ABV: 52.8%

Palissander

Prunier is een bekend cognachuis, natuurlijk. Zelfs voor een cognac-leek als ik is het al de 21e expressie van dit huis die ik aan de lippen mag zetten. Sterker nog, ik proefde eerder al een Prunier uit 1967, toen op 51.9% en na 53 jaar gebotteld voor The Purist, een Belgisch onafhankelijk bottelaar. Deze zit op een iets hoger alcoholpercentage en is een pak jonger, want reeds gebotteld in 2011.

Heerlijk intense neus op bloedappelsienen, wierookstaafjes en palissander (that’s a first!). Daaronder zitten nog enkele mooie toetsen van gedroogde aardbeien en roze pompelmoes verborgen. Turks Fruit! Maar ook tijm en rozemarijn. Hier is erg veel aan de gang… en het is allemaal om ter mooist.

Nou, de eerste slok is toch wel een trap tegen de tanden met flink wat kruidige eik, muskaatnoot en kruidnagel, alvorens de boel wat verzacht wordt door rozenblaadjes, matcha thee en munt. En de speekselklieren moeten flink aan de slag om de bloedappelsien weer te voelen schitteren. Nog iets van cacao naar het einde toe.

De kruiden deemsteren erg langzaam weg in de heerlijk lange afdronk, waardoor de pompelmoes, maar vooral de munt, het laatste woord krijgen.

Prunier verbouwt niet zelf zijn druiven, maar is gespecialiseerd in het kopen en blenden van eaux-de-vie van andere producenten. Ze doen dat goed!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Cognac: Laurichesse Le Chai de Mon Père Fût 212

Tasting Notes Posted on 14/02/2024 16:30

Distilleerderij: Laurichesse
Regio: Frankrijk
Fles: Laurichesse Le Chai de Mon Père Fût 212, Grande Champagne, 165 bts
Kleur: koper
ABV: 47.6%

Romance

Hoera! Léa en Olivier hebben weer een single cask gekozen uit hun Chai – enfin, die hun vader hen heeft nagelaten en waar ik in de zomer van 2023 rechtstreeks uit het vat mocht proeven – om op ons los te laten. Dit keer Fût 212 (herinner u dat ik eerder al lyrisch was over hun vaten 301, 104, 300 om maar te zwijgen van de releases die Malternative Belgium (en The Whisky Jury) op de markt hebben gebracht). Maar nu is het dus tijd voor Fût 212, gebotteld op 47.6%. Het vat leverde 165 flessen op. Twee daarvan staan te blinken in Gentbrugge (ééntje in de verzameling, ééntje ondertussen reeds halfweg; het moet maar zo lekker niet zijn!). Deze cognac werd midden de 1970s te slapen gelegd en is dus ruimschoots 40 jaar oud (eigenlijk bijna 50).

Erg aromatische en bijzonder heldere neus op sinaastoetsen, zeste incluis, maar ook rozijntjes en zelfs een hint van kersen. Mooie herbale toets ook, die ik niet eerder bij Laurichesse ontwaarde. Nog iets van snuiftabak en een delicate kruidigheid. Wat een kanjer!

Heerlijk olieachtig, bijna romig, op de tong met een zachte kruidigheid die gepaard gaat met een bijzonder fruitigheid. Vooraan allerhande toetsen die ik met appelsien associeer (en voor mij een beetje de huisstijl is van Maison Laurichesse) met daarachter nog sultanas, abrikozen, perzik en zelfs wat pruimtabak. Machtig lekker, zeg.

Uitstekende finish die erg fruitig begint, maar dan aan kruidigheid toeneemt en een mooi bittertje tentoon spreid, maar slechts heel subtiel drogend blijkt.

Ik had al een romance met Fût 104, maar dit vat bevalt me nog net iets meer! Een flesje zal je zo’n 260 EUR kosten en is elke cent dubbel en dwars waard. Dit is genieten. Maar… helaas al volledig uitverkocht (op minder dan twee weken). Ik ben niet verbaasd en prijs me gelukkig hier twee flesjes van gescoord te hebben.

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Cognac: Cabanne Lot 19.10 Grande Champagne for The Whisky Jury & Wine4You

Tasting Notes Posted on 14/02/2024 06:30

Distilleerderij: Cabanne
Regio: Frankrijk
Fles: Cognac Cabanne Lot 19.10 Grande Champagne for the Whisky Jury & Wine4You, 218 bts
Kleur: mahonie
ABV: 44.9%

Onbeschrijfelijk

Lot 19.10, beste vrienden… dat betekent dat deze werd gestookt in het jaar waarin King George V aantreedt in het Verenigd Koninkrijk, zwemmen voor dames wordt opgenomen in de Olympische Spelen, de eerste wasmachine op elektriciteit in werking wordt gesteld en Portugal een republiek wordt. En in Frankrijk? Daar ziet het sigarettenmerk Gauloises het levenslicht, wordt de kunst van Georges Braque voor het eerst omschreven als kubisme en wordt in Bourg-Charente vat nummer 7 afgevuld met deze eau-de-vie door een zekere Marcel Cabanne. De cognac werd nooit overgeheveld in een dame Jeanne en bracht dus maar liefst 114 jaar door op vat!

De neus succulent en bijzonder fruitig, zeker de leeftijd indachtig, met allerhande verse vruchten als perziken en vijgen, maar ook gedroogd fruit als vijgen en abrikozen. Voeg daar nog wat gekonfijte bloedappelsien aan toe en een geroosterde amandel of twee. Bijzonder complex en vermakelijk, maar vooral fris, wat opmerkelijk is. Na enkele minuten in het glas krijgt hij zelfs een mooie waxy toets als van meubelpoets.

Absoluut heerlijk op de tong. Wederom ben ik verbaasd en bijzonder aangenaam verrast door de levendigheid van deze cognac. Met meer dan een eeuw op hout, zou je verwachten dat hij een drogend effect zou sorteren, maar dat is allerminst het geval. Fris en fruitig, met een mooi gekruid randje. Vers en gedroogd fruit, net als op de neus. En bijna romig. Ik zou kunnen doorgaan, maar ik ben bang dat woorden tekort schieten om de complexiteit van dit goedje te omschrijven. Je moet het ervaren!

En zelfs in de heerlijk lange, zoete finish is er van hout geen sprake! Gekonfijte bloedappelsienen met een mespuntje kaneel en wat kruidnagel maken hier een absoluut smaakvol festijn van.

Spectaculair! Hij werd op 6 februari officieel gelanceerd met een flink kostprijsplaatje, toegegeven, en voor zover ik weet zijn er nog wel wat flessen beschikbaar.

94/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Glen Scotia 10 Year Old 2010 Limited Batch Release

Tasting Notes Posted on 13/02/2024 06:30

Distilleerderij: Glen Scotia
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Glen Scotia 10 Year Old 2010 Limited Batch Release Specially Selected for The Netherlands, OB 2021, Heavy Charred Finish, 1918 bts
Kleur: oud goud
ABV: 56.8%

Nederland

In 2021 lanceerde Glen Scotia deze zogenaamde Limited Batch Release, 1918 flessen sterk, voor onze Noorderburen. De malt, gestookt in 2010 en gebotteld in 2021, kreeg een heavy charred finish, wat zoveel betekent als afgewerkt in zwaar geblakerde vaten. Ik kreeg een heuse flesrest cadeau van mijn makker Manny.

De neus is… vreemd, maar niet onaardig. Dennennaalden en aardappelpuree gaat wat houtlijm en leder vooraf, alsook wat appelsienschillen. Zaagsel, alsof ik in het atelier van een meubelmaker sta. Dan wat sultanas, gedroogde perzik en limoenzeste. Hier is allerlei aan de gang, maar het staat mij wel erg aan.

Lekker olieachtig en onmiddellijk pikant op venkel, peper en vanille. Het hout is erg luid, zonder te storen. Een tikkeltje funky op plantenwortels, gember en zoethout, met zelfs iets wat me aan peat doet denken. Een mix van rauwe champignons, mandarijntjes, toffee en walnoten. Mokka op de achtergrond. Midpalate evolueert dat naar gekonfijte appelsienschillen en fudge.

De afdronk is lang op kruiden en tabaksbladeren. De toets van dennen die ik al op de neus kreeg, keert weer, maar wordt verzacht door honing en een bittertje als van een druivenpit.

Dit is dan weer een erg leuke vatselectie. Die Nederlanders toch, zo’n chance hebben. Nog te koop voor net geen 80 EUR. Thx, Manny!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-12-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Springbank 12 Year Old Cask Strength Batch 23

Tasting Notes Posted on 12/02/2024 06:30

Distilleerderij: Springbank
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Springbank 12 Year Old Cask Strength, Batch 23, OB 2021, 100% bourbon
Kleur: goud
ABV: 55.9%

100% Bourbongerijpt

De 12 Year Old Cask Strength releases van Springbank zijn populair en met recht en rede. Geen enkele batch heeft me tot hiertoe teleurgesteld en ik ga er van uit dat deze batch, die in 2021 werd gebotteld dat ook niet zal doen. Ik kreeg het sample overigens in de handen gedrukt door mijn goeie vriend Manny. In tegenstelling tot eerdere batches, is deze 23e 100% bourbongerijpt!

De neus begint relatief gesloten, maar een beetje handwarmte helpt hem flink op gang. De typische toetsen van Springbank tekenen present: gras, hooi, aarde, leisteen, een stoffige garage, honing, perzik en overrijpe appels. Iets van mosterd en bijenwas, jute zakken en een zachte zeebries. Ja… dit is op en top Springbank en ik mis de sherrytoetsen absoluut niet. Dit is spirit-driven en toont het DNA van Springbank zonder enige verhulling. Uitstekend! Water toevoegen kan geen kwaad. Dat maakt de fruitige toetsen richting de tropen gaan en dat is ook erg lekker.

Stevige aankomst, lekker olieachtig en kruidig met zachte turf en iets verrassends floraal. Viooltjes? Het werkt prima, hoor. Flink wat honing en zoete boter, zout en roze pompelmoes, perzik en appel. Peper maakt je mond warm. Leisteen, natuurlijk. Lichtjes drogend, maar machtig lekker. De aciditeit spat er af, maar op een goeie manier. Wat lekker! Verdund wordt hij zoeter, fruitiger en speelser.

De afdronk is lang, warm, peaty en een beetje dirty, precies als gehoopt. Vanille en turf op het sterfbed. Als je er wat water aan toegevoegd hebt, is de afdronk minstens even lang, maar wel een pak zoeter met zelfs een snoeperig kantje als van ananaskubusjes en Supermanlogo’s. Zalig.

Absoluut heerlijk, maar vandaag de dag nergens meer te vinden, tenzij je er (minstens!) 250 EUR voor over hebt – en da’s van de pot gerukt, natuurlijk. Dankjewel, Manny.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-11-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Campbeltown Blended Malt 9 Year Old 2014 Watt Whisky

Tasting Notes Posted on 11/02/2024 06:30

Bottelaar: Watt Whisky
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Campbeltown Blended Malt 9 Year Old 2014/2023, Watt Whisky, Clarendon Jamaican Rum Barrel, 272 bts
Kleur: licht goud
ABV: 56.8%

Clarendon

Mark Watt bracht dit jaar weer flink wat lekkers op de markt in die flessen met de prachtige labels (althans, dat vind ik, want ik lijdt ook aan een vorm van synesthesie). Afgelopen zomer bracht hij deze Campbeltown Blended Malt uit, die zich onderscheidt door het feit dat hij 20 maanden gefinisht werd op een Jamaicaans rum-vat van Clarendon. Eens benieuwd…

De neus verraadt het rum-vat onmiddellijk. Ik krijg meteen funky toetsen die ik met Clarendon associeer, wat betekent: groene banaan, citrusfruit, linoleum en bakbanaan. Erg rijk aan esters, maar ik moet bekennen dat ik moeite heb hier nog whisky in te herkennen.

Mooi olieachtig en onmiddellijk zowel zoet, funky als kruidig. Erg kruidig zelfs. Maar… waar is de whisky? Is dit een tea-spooned Glen Scotia? Dat zou voor een groot deel de funkiness kunnen verklaren. Want dit gaat verder dan enkel het rum-vat, hoor. Wat vanille en groene toetsen. Maar als ik heel eerlijk ben… weinig whisky en niet bepaald mijn ding.

De afdronk is lang, maar al minstens even funky op toetsen van nagellakverwijderaar en groene tuinkruiden, peper en zout met een zachte rokerigheid.

Wat een moeilijke whisky! Blind zou ik wellicht niet eens aan whisky gedacht hebben, kan je nagaan. Maar wel een leuk studieobject, dus dankjewel, Benny!

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-11-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Longrow Peated b. 2022

Tasting Notes Posted on 10/02/2024 06:30

Distilleerderij: Springbank
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Longrow Peated, OB 2022
Kleur: zonlicht
ABV: 46%

Gewoon erg lekker

Longrow is, zoals u ongetwijfeld weet, de zwaar geturfde malt uit de Springbank distilleerderij. De malt is vernoemd naar een teloorgegane Campbeltown distilleerderij, opgericht in 1824 door John Ross. De malt werd voor het eerst gestookt door Springbank in 1973. Wij zetten een recentere botteling aan de lippen, namelijk uit 2022.

Aromatische, herbale neus op koeienvlaai, toffee, oxo, turf en pompelmoessap. Een acquired taste, wellicht, maar mij staat dit heel erg aan. Gewoon erg lekker.

Mooi olieachtig en mondvullend, prima sterkte, perfect gebalanceerd tussen zoete toetsen enerzijds en een panoplie aan minerale, kalkachtige, zurige toetsen anderzijds. Ik lijk wel kiezels uit een jute zak te likken. Mooi zilt randje ook. De turf is intens, maar uiteraard niet medicinaal. Gewoon erg lekker.

De afdronk is middellang, zoet versus zilt versus… earthy. Gewoon erg lekker.

Voor een instapwhisky aan zo’n vriendelijke prijs, is dit wel een kanjer, hoor. Dankjewel, Manny.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-11-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Mark’s Whisky Ramblings 520: Glen Scotia 10 Year Old 2010 Limited Batch Release

Mark's Whisky Ramblings Posted on 09/02/2024 06:33

In 2021 lanceerde Glen Scotia deze zogenaamde Limited Batch Release, 1918 flessen sterk, voor onze Noorderburen. De malt, gestookt in 2010 en gebotteld in 2021, kreeg een heavy charred finish, wat zoveel betekent als afgewerkt in zwaar geblakerde vaten. Ik kreeg een heuse flesrest cadeau van mijn makker Manny.



Kilkerran Heavily Peated Batch #8

Tasting Notes Posted on 08/02/2024 06:30

Distilleerderij: Glengyle
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Kilkerran Heavily Peated Batch 8, OB 2023
Kleur: licht goud
ABV: 58.4%

Alcoholisch

Voor de Heavily Peated reeks van Kilkerran wordt een mout gebruikt met een ppm-gehalte van 85. Da’s best al de moeite, hé! Ik had tot op heden enkel Batch 4 geproefd, maar dankzij mijn vriend Benny VDB kan ik nu ook Batch 7 en Batch 8 proeven. Het spreekt bijna voor zich dat ik ze head-to-head proef, toch? Eindigen doen we met Batch 8 die begin dit jaar op de markt verschenen is. Ook deze is een mix van 90% bourbon- en 10% sherryvaten.

Leuke neus, maar een pak alcoholischer dan Batch 7 en daardoor iets minder toegankelijk. De neus is ook minder ‘breed’ als u begrijpt wat ik bedoel. Ik krijg eerder ontbijtgranen, turf en kalk, maar ook appels en peren, een hint van amandelen, witte chocolade en brooddeeg. Nog een hint van citroensap en rozemarijn. Minder uitgesproken dan Batch 7, maar nog steeds erg aangenaam, hoor!

Olieachtig en mondvullend maar tegelijkertijd net iets te scherp om onmiddellijk te bekoren. Ik hap zelfs even naar adem. Eens de speekselklieren hun job gedaan hebben, merk ik wel mooie, zoete toetsen van appels en vanille en opnieuw wat amandelen. De rokerigheid wordt wel verrassend groot en maakt de mond helemaal warm. En dat doet deugd. Een zilt randje verschijnt. De peper en het zoethout zorgen voor een mooie kruidigheid.

De afdronk is wederom middellang en zacht gekruid, maar vooral zoet op appels en vanille.

Verrassend verschillend van de vorige batch (die ik beter vond), maar ook erg goed. Gewoon een tikkeltje te alcoholisch naar mijn gading. Dankjewel, Benny!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-11-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Kilkerran Heavily Peated Batch #7

Tasting Notes Posted on 07/02/2024 06:30

Distilleerderij: Glengyle
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Kilkerran Heavily Peated Batch 7, OB 2022
Kleur: licht goud
ABV: 59.1%

Plasticine!

Voor de Heavily Peated reeks van Kilkerran wordt een mout gebruikt met een ppm-gehalte van 85. Da’s best al de moeite, hé! Ik had tot op heden enkel Batch 4 geproefd, maar dankzij mijn vriend Benny VDB kan ik nu ook Batch 7 en Batch 8 proeven. Het spreekt bijna voor zich dat ik ze head-to-head proef, toch? Beginnen doen we met Batch 7, die een jaar geleden op de markt verscheen. Hij werd samengesteld met 90% bourbon-gerijpte en 10% sherry-gerijpte Kilkerran.

Lekker peaty, natuurlijk, maar tegelijkertijd old school met toetsen van wit fruit en kalk, natte aarde, hooi, vanille en iets wat me aan een schapenstal en rozemarijn doet denken. Maar ook een toast met acaciahoning. Herfstbladeren na een flinke regenbui. Overrijpe peren. Plasticine! Dit is verrassend goed voor zo’n jonge beestje (want de malt is zo’n 5 jaar oud).

Mooi olieachtig en onmiddellijk zowel earthy, peaty als flink gepeperd. Het witte fruit keert weer, maar wordt mooi aangevuld met licht bittere toetsen van pompelmoes. Zelfs een zilt randje en een mespuntje mosterd. Betrekkelijk maritiem, zelfs. Dit is bijzonder lekker.

In de finish, die medium lang is, komt de turfrook nog het best tot zijn recht. Geen medicinale toetsen zoals op Islay, maar de typische Campbeltown turf met zijn zoetzure, minerale en herbale kwaliteiten.

Da’s echt wel een old school toppertje, amai. Merci, Benny.

PS. Hij verdraagt water erg goed!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-11-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Kilkerran 8 Year Old Cask Strength

Tasting Notes Posted on 06/02/2024 06:30

Distilleerderij: Glengyle
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Kilkerran 8 Year Old Cask Strength, Batch #6, OB 2022, Sherry Casks
Kleur: brons
ABV: 58.1%

Duur

Dit is al batch 6 van de 8-jarige op vatsterkte, gerijpt op sherryvaten. Jong en krachtig met zijn 58.1%, dus ik hou water bij de hand.

De neus is alvast erg aromatisch op rozijntjes, pruimen, Café Noir koekjes en gedroogd en gekonfijt fruit. Dit is op de neus alvast best een feestje.

Ook op smaak is dit best een bommetje met zijn toetsen van pruimen, rozijnen, cacao en kruiden. Die kruiden vertalen zich naar kruidnagel, zwarte peper en zelfs wat oregano. Dit is een monster, hoor. Ik krijg flink wat hout, maar op een goeie manier. De sherry heeft alvast zijn stempel gedrukt en zorgt voor de nodige zoetigheid, terwijl de spirit van Glengyle – sorry, Kilkerran – compleet overeind blijft. Mooie balans!

Die finish is alvast bijzonder lang en kruidig, met de nodige toeters en bellen naar kruidigheid toe.

Ocharme 8 jaar oud en toch al zoveel te bieden? Da’s gewoon knap werk, toch? Maar laten we eerlijk zijn: 135 EUR voor een flesje van dit spul is toch erg duur.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-11-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Kilkerran 5 Year Old Heavily Peated

Tasting Notes Posted on 05/02/2024 06:30

Distilleerderij: Glengyle
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Kilkerran 5 Year Old Heavily Peated, Online Tasting Week, Fresh Oloroso Cask, 1.303 bts
Kleur: oud goud
ABV: 58.2%

Trap

Ah, wie herinnert zich nog die vervelende COVID-periode waarin we vooral online moesten proeven? Glengyle, bekend van de Kilkerran single malt, organiseerde zelfs een heuse online tasting week en daar zat deze 5-jarige zwaar geturfde en op zogenaamde Fresh Oloroso Cask gerijpte Kilkerran malt bij. Ik kreeg het sample cadeau van Jeroen van Care for Craft Spirits, waarvoor dank!

Gebakken ajuin, rum-rozijnen en iets wat me aan bruine suiker doet denken. Dat alles in een jasje van zachte turfrook… da’s de neus van dit jonge beestje in een notendop. Na enkele minuten ademen komen daar nog wat aardse toetsen bij, alsook karamel en licht aangebrande bakboter. Maar laat me daar snel aan toevoegen: het werkt en ruikt heerlijk!

Lekker olieachtig en onmiddellijk flink pikant op chilipepers en kruidnagel. Ja, dit is betrekkelijk jong, als u het mij vraagt, maar het stoort allerminst. Flink wat zoetzure turfrook nu, aangevuld met karamel en citrusfruit en een geweldige umami toets waar ik niet meteen de vinger op kan leggen. Honing probeert wat extra zoets toe te voegen, maar heeft de grootste moeite tegen de scherpe spirit. Peren en pruimen maken het plaatje compleet.

De afdronk is verrassend kort, maar wel lekker. Umami en kruidig met een tikkeltje citroenzeste op het sterfbed.

Dit mag dan wel erg jong zijn, het is tegelijkertijd een flinke trap tegen je tanden.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-11-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Volgende »