Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: Viven Champagner Weisse

Tasting Notes Posted on do, mei 19, 2022 16:15

Brouwerij: Brouwerij Viven
Regio: België
Fles: Viven Champagner Weisse, Classic Collection, 330ml
Kleur: blond
ABV: 4.8%

Apero

De biertjes van de craft brouwerij Viven worden ontworpen door Krystle Kerckaert, één van de weinige vrouwelijke bierbrouwers in ons land. Ze bedacht ook het recept voor deze Champagner Weisse, een witbier dat gebrouwen werd met champagnegist. Hij schenkt een troebel blond met een spierwitte kraag die even stand kan houden.

De neus begint eerder gesloten, doch fris. Flink wat florale toetsen en wat citrus. Relatief weinig zeggend, moet ik bekennen.

Op smaak, daarentegen, is het een beetje feest. Romig, zacht, toegankelijk en gevaarlijk drinkbaar. Niet zoet, niet zuur, niet bitter, maar mooi in balans met een beetje van alles.

De afdronk is kort, floraal en licht bitter. Perfect dorstlessend en eetlustopwekkend.

Een chique craft versie van een Hoegaarden. Dit biertje scoorde nog zilver op de Brussels Beer Challenge 2019.

Geproefd door Mark Dermul op 05-04-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)



Bier: Viven Nada IPA

Tasting Notes Posted on do, mei 19, 2022 07:14

Brouwerij: Brouwerij Viven
Regio: België
Fles: Viven Nada IPA, Classic Collection, 330ml
Kleur: blond
ABV: 0.3%

Achting

Okay… bij dit flesje moet ik bekennen toch een beetje sceptisch te zijn. Zoals de naam al aangeeft is dit een alcoholarme IPA. Ocharme 0.3%. Ik beken dat ik geen al te beste ervaring heb met alcoholarme of -vrije bieren. Een benieuwd of deze Nada IPA, met Amerikaanse bitterhop, mij op andere gedachten kan brengen. Hij schenkt goudblond met een witte kraag die relatief lang stand houdt.

De neus is fris en fruitig op citroen en limoen, maar met een toets van… euh… linoleum. Zacht bitter ook. En een tikkeltje romig. Dit valt mij eigenlijk best goed mee.

Oh, mooi… lekker romig en mondvullend. Zomers fris en het feit dat hij geen alcohol bevat stoort me allerminst. Dit kapt gevaarlijk vlot binnen en smaakt erg goed. Een klein zoetje, een mooi zuurtje en een heerlijk bittertje. Citrusfruit bovenal.

Toegegeven, de afdronk is nogal aan de korte kant.

Dikke meevaller, hoor. Dat doet me plezier. Als je als brouwerij een lekker alcoholvrij- of arm bier kan maken, dan stijg je in mijn achting. Bij deze.

Geproefd door Mark Dermul op 04-04-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)



Bier: Viven Imperial IPA

Tasting Notes Posted on wo, mei 18, 2022 16:13

Brouwerij: Brouwerij Viven
Regio: België
Fles: Viven Imperial IPA, Classic Collection, 330ml
Kleur: amber
ABV: 8%

Roze Pompelmoes

Krystle Kerckaert, de brouwer(es? in?) van de craft brouwerij Viven in Sijsele, heeft al een heleboel biertjes ‘ontworpen’. Eens haar recept goedgekeurd is, verhuist de productie naar de Proefbrouwerij in Lochristi om het in grote hoeveelheden te produceren. Van deze Imperial IPA zegt ze zelf dat het bier een stevige geut Amerikaanse west coast als invloed heeft. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de Tomahawk en Simcoe hoppen die gebruikt werden. Hij schenkt een donker amber met een mooie, witte kraag die lang blijft staan.

De neus is complexer dan die van de Master IPA, met roze pompelmoes in het kwadraat, aangevuld met iets van rood fruit en bloedappelsien. Ze zijn duidelijk neven van elkaar, maar deze is meer uitgesproken. Hij heeft ook iets flink floraal en het staat me erg aan.

Op smaak is deze bitter, erg bitter, maar tegelijk ook zoetzuur. Roze pompelmoes en weinig meer bij de eerste slok, maar dat maakt hem net zo interessant. Want het is een erg aangename bitterheid als van chicorei of witloof met een citrus twist. Iets grassig en licht romig.

De afdronk is verrassend droog en doet me even bekkentrekken, maar op een goeie manier.

Hier ben ik best van onder de indruk. Dorstlesser pur sang.

Geproefd door Mark Dermul op 03-04-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)



Bier: Viven Master IPA

Tasting Notes Posted on wo, mei 18, 2022 07:11

Brouwerij: Brouwerij Viven
Regio: België
Fles: Viven Master IPA, Classic Collection, 330ml
Kleur: amber
ABV: 7%

Pompelmoes

Viven werd opgericht in 2005 door Tony Traen. Hij wilde hiermee verzekeren dat het bier, dat al sinds 1999 bestond en best populair was in het dorp, niet verloren zou gaan. In 2015 vervoegde Krystle Kerckaert het team en verhuisde de brouwerij naar Sijsele. Ik bestelde me een discovery box en nog wat losse biertjes – 15 in totaal – die ik de komende weken op een rijtje wil zetten voor u. Beginnen doe ik met de Master IPA op 7%. De gebruikte gistsoorten zijn Merkur, Nelson en Citra. Hij schenkt amberkleurig met een mooie witte kraag die lang blijft staan.

De neus barst van het pompelmoessap, maar heeft tegelijkertijd iets van geroosterd graan. Een tikkeltje umami. Farmy, zelfs. En ik vind het heerlijk ruiken. Nog wat abrikozen en iets van gekonfijte ananas. Lekker fruitig, hoor.

De eerste slok is een tikkeltje scherp en bitter, maar vanaf de tweede slok wordt hij zachter en zoeter. Wat lekker, zeg. En weer erg fruitig, zelfs een tikkeltje snoeperig. Ik vind het gevaarlijk vlot binnen kappen.

In de afdronk komt de pompelmoes weer flink opzetten, waardoor hij lekker bitter, zoet en zuur tegelijkertijd is, maar prima in balans.

Deze is zowel dorstlessend als appetijt opwekkend. Leuk aperitief.

Geproefd door Mark Dermul op 03-04-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)



Milk & Honey Single Cask for The Barrel Baron

Tasting Notes Posted on di, mei 17, 2022 16:52

Distilleerderij: Milk & Honey Distillery
Regio: Israel
Fles: Milk & Honey 3 Year Old 2018 Single Cask for The Barrel Baron, ex-bourbon cask #2018-0634, 150 bts
Kleur: amber
ABV: 67.3%

Excellent

Ik had het voorrecht dat ik deze reeds in november vorig jaar al eens mocht voorproeven van Marcel. Niet dat hij mijn mening nodig had om te beslissen of hij deze al of niet zou bottelen. Deze whisky spreekt vanaf de eerste tot de laatste druppel voor zich. Maar wat knap dat The Barrel Baron – die tenslotte nog steeds als ‘new kid on the block’ beschouwd kan worden – dit prachtige cask te pakken heeft gekregen. De dag waarop de fles toekwam – 17 mei – heb ik hem meteen geplopt en deze notes gepubliceerd. Sommige dingen kunnen nu eenmaal niet wachten.

Uitstekende neus! Krachtig op vanille, Werther’s Echte, limoen, marsepein en zachte kruiden. Hooi en honing. Ronduit schitterend, echt waar. Bij het beste wat ik al van dit Israëlisch huis mocht ruiken. En ja… hij kan de vergelijking met de schitterende Dead Sea probleemloos aan! Voeg je er wat water aan toe – kan ik me voorstellen met zo’n ABV – dan komt de eik iets meer tot uiting en wordt de malt iets scherper.

Met een alcoholpercentage van 67.3% zou je verwachten dat je de brandweer moet bellen, maar dat is absoluut niet het geval. Van perfecte integratie gesproken. Wel intense hitte, maar niet brandend. Bijzonder kruidig, hoor. Getoaste eik met een zilt randje, zoetzuur op pompelmoes met een mooie zoete laag van honing, karamel en vanille daaroverheen. Echt… water is niet nodig. Maar hij verdraagt het wel. Hij ruilt dan wat zoetigheid in tegen eikenhout.

De afdronk is lang, warm en zoet met flink wat woodsmoke op het sterfbed. Man, dat doet deugd! Verdund blijft hij minstens even lang, maar komt er aanzienlijk wat hout bij, wat voor mij niet hoeft.

Excellente keuze! Kudos aan Marcel dat hij de hand kon leggen op dit vat én aan Tomer Goren en zijn team van de Milk & Honey Distillery dat ze dit uit hun alambieken en vat konden toveren.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-05-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Mark’s Whisky Ramblings 442: Wolfburn 7 Year Old 2015 Ukraine Humanitarian Appeal

Mark's Whisky Ramblings Posted on di, mei 17, 2022 07:02

Kudos aan Belgisch bottelaar Klubb23 die het initiatief nam om Wolfburn te overtuigen een botteling uit te brengen ten voordele van de humanitaire acties voor Oekraïne. En hoewel Wolfburn het initiatief verder open trok en nog eens 1550 flessen bottelde (met zwarte capsule) voor alle markten, werden er 112 flessen (met zilverkleurige capsule) en apart label op de doos, voor België gebotteld. De opbrengst van de verkoop gaat naar het solidariteitsfonds Oekraïne 12-12. Ik weet dat het maar een hele kleine bijdrage is die ik lever door een fles te kopen, maar iets is altijd beter dan niets.



World Whisky – Cinoco Online Masterclass – 16/05/2022

Events Posted on ma, mei 16, 2022 21:18

Ik vind het altijd spannend als ik word uitgenodigd voor dit type tastings. Het is zeker not my first rodeo, maar er valt altijd iets nieuws te ontdekken. Dus: dankjewel, Cinoco, voor de uitnodiging.

Als vanouds werd deze masterclass in goeie banen geleid door Zijn Vloeibare Majesteit Chris Lauriers. En wederom kreeg ik de eer om naast (virtueel dan toch) The Whisky Buff plaats te nemen. Ik heb het natuurlijk over niemand minder dan Bob Minnekeer, de man die Vlaanderen leerde kennis maken met het vloeibare goud. Da’s niet overdreven.

Zoals steeds schreef ik deze notes tijdens de masterclass zelve om ze na afloop van de tasting onmiddellijk te kunnen publiceren. Dat verklaart meteen ook waarom ze eerder beknopt zijn.

Togouchi Sake Cask Finish – 40%

Togouchi is aan een charmeoffensief begonnen. De whisky was voorheen wat omstreden omdat hij geïmporteerd werd, ter plekke geblend en verder gerijpt alvorens te bottelen en verkopen als Japans, terwijl het eigenlijk niet echt Japans was. Maar de Japanners hebben zich nu aangesloten bij een organisatie die traditie hoog in het vaandel draagt, waardoor Japanse whisky binnenkort allemaal echt wel Japans zal zijn. Ook Togouchi heeft nu haar eigen distilleerderij (Chugoku Jozo). Ondertussen proeven we deze Sake Cask Finish, een blend die dus op een vat rijpte waar voorheen sake – het Japanse gedistilleerd bij uitstek – zat. Het resultaat is zacht en licht, lekker zoet op vanille en wat rijst (of zit dat tussen mijn oren?). Herbaal en kruidig. Droge granen, muesli-repen. Goeie body. Honing in de middellange finish.

Fuyu Small Batch – 40%

Fuyu is Japans voor ‘winter’. Deze blend werd samengesteld met 4 malt en grain whisky’s van het eiland Honshu, het grootste eiland van Japan, waar ook meteen de meeste distilleerderijen te vinden zijn, maar de herkomst van Fuyu is een goed bewaard geheim. Alle ingrediënten zijn drie tot vier jaar oud en de verhouding is 15% malt en 85% grain. Op de neus een bos na een fikse regenbui, chicorei, aardse bosgeuren, noten en kastanjes. Mokka, karamelpasta, eik. Mooie toetsen van het vat, zonder te domineren. Middellange afdronk.

Aikan Intense Rhum Barrels – 40%

Ah, Aikan! Goeie herinneringen aan. Het bijzondere aan de whisky’s van Aikan is dat ze in Scotland of Frankrijk worden gestookt en dan verscheept naar Martinique om daar te rijpen/huwen op JM rumvaten. Da’s een kleine rumdistilleerderij op het eiland, in Le Macouba, waar Jean-Marie Martin als in 1845 rhum agricole begon te stoken. In het geval van deze botteling betreft het wel degelijk een Schotse blend (zowel malt- als graanwhisky dus) die op Martinique nog een jaar doorrijpte op ‘Grand Arôme’ rumvaten; da’s een rum die niet bijgesuikerd wordt en hoog in esters zit, dus erg fruitig. Banaan op de BBQ, kandijsuiker, maraschino kersen, pure rum op de neus. Plakkerig en een tikkeltje kruidig op de tong. Warme kriekentaart. Blind zou ik dit rum genoemd hebben. Lange, kruidige afdronk die tikkeltje snoeperig is. Leuk!

The Dubliner Bourbon Cask Aged – 40%

In de Liberties, een wijk in Dublin waar je bijvoorbeeld ook de Teeling distilleerderij kan bezoeken, werd een nieuwe distilleerderij neergepoot, maar hun product moet eerst nog rijpen alvorens het op de markt kan komen. Ondertussen moeten de rekeningen wel betaald worden, natuurlijk. Dus werd de blend The Dubliner in het leven geroepen, een blend van malt en grain die elders werd aangeschaft. Deze Bourbon Cask Aged rijpte dus uitsluitend op bourbonvaten. Zacht en fruitig op vanille, ananas en banaan, maar vooral kokosnoot. Karamel, kokosnoot en een bittertje van zwarte chocolade. Zoete boeter. Speels en levendig. Prima aperitiefje.

Westward Single Barrel Belgian Trappist Ale – 45%

Ik ben erg blij dat deze Westward in de line-up zit, want ik heb bij de release onmiddellijk een fles aangeschaft die al lang leeg is. Geen zorgen, ik ben al aan mijn tweede begonnen. Westward is een single malt uit Oregon, gestookt van lokaal verbouwde gerst en gerijpt in Portland. Dat bekent natte winters en droge zomers. Vanaf de eerste keer dat ik een botteling van Westward geproefd had, was ik fan. Wanneer ze dan een clubbotteling uitbrengen die Belgian Ardennes Trappist Ale genoemd wordt – naar de gebruikte Ardennes Farmhouse gist van Culmination Brewing uit Portland – kon ik niet anders dan Cinoco, de Belgische importeur, smeken om deze naar België te laten komen. En zo geschiedde. You’re welcome. Geweldig zoete neus op aardbeien en rode vetersnoep, gebrande koffie, banaan en kruidnagel. Mooie body. Bijna tropisch qua fruitigheid, maar nu pittig gekruid op zwarte peper, nootmuskaat en kruidnagel. Hij wordt zelfs bijna pikant, maar blijft mooi in balans dankzij voornoemde fruitigheid. De afdronk is lang, zoet, pittig en bevredigend. Topper. Erg blij dat ik hier wat flessen van gescoord heb.

High Coast Hav Oak Spice – 48%

High Coast Distillery heette tot 2018 Box Destilleri. De naamswijziging kwam er om de verwarring (en een rechtzaak) met Compass Box te vermijden. Ze ligt aan de kust in het hoge noorden van Zweden, langs de Angerman rivier en produceert zo’n 100.000 liter per jaar. Hav is Zweeds voor ‘zee’ en is een licht geturfde whisky (zo’n 20 tot 25% geturfde malt werd gebruikt). Hij rijpte eerst drie maanden in zowel Hongaarse als Zweede eik en American Virgin Oak vaten van amper 40 liter. Dat heeft hem een ongelooflijke kruidigheid meegegeven – vandaar de Oak Spice. Daarna mocht de malt wat tot rust komen in klassieke bourbon barrels gedurende zes jaar. Mooie, maritieme neus met niet dominerende turf, een zilt randje en wit fruit. Olieachtig, bijna romig met prima balans tussen enerzijds wat zoet en wit fruit (appels en peren), rook van de turf en karamel. Kaneelbroodjes! Prima spul, zeg! Lange, evenwichtige afdronk.

Wederom een erg leuke ontdekkingstocht, waarvoor dank Cinoco!

Aan het einde van de tasting lanceerde gastheer Chris nog een poll. Hieronder het resultaat.

Wanneer is de volgende? Ik wil graag weer meedoen 🙂

May the Malt be with you!



Wolfburn 7 Year Old 2015 Ukraine Humanitarian Appeal

Tasting Notes Posted on ma, mei 16, 2022 07:10

Distilleerderij: Wolfburn
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Wolburn 7 Year Old 2015 Ukraine Humanitarian Appeal, OB 2022 for Klubb23, ex-bourbon quarter casks, 112 bts
Kleur: licht goud
ABV: 46%

Vrede

Kudos aan Belgisch bottelaar Klubb23 die het initiatief nam om Wolfburn te overtuigen een botteling uit te brengen ten voordele van de humanitaire acties voor Oekraïne. En hoewel Wolfburn het initiatief verder open trok en nog eens 1550 flessen bottelde (met zwarte capsule) voor alle markten, werden er 112 flessen (met zilverkleurige capsule) en apart label op de doos, voor België gebotteld. De opbrengst van de verkoop gaat naar het solidariteitsfonds Oekraïne 12-12. Ik weet dat het maar een hele kleine bijdrage is die ik lever door een fles te kopen, maar iets is altijd beter dan niets.

Schoolvoorbeeld van een bourbongerijpte Wolfburn met vanille, moutsuikers, granige toetsen, iets van schapenwol, flink wat kalisse en een zuchtje woodsmoke. Peren en kruisbessen treden bij, alsook een verloren gelopen abrikoos. Erg toegankelijk, een tikkeltje jong zonder te storen en aangenaam.

Goeie body. Eerst komen vanille en kruisbessen langs, dan passeren honing en zoethout, gevolgd door woodsmoke en wat houtkruiden. Erg clean en op smaak kan hij zijn jonge leeftijd goed maskeren (ook al is dit niet nodig). Dit is erg lekker, moet ik zeggen. En op deze sterkte ook geweldig drinkbaar.

De afdronk is lang, zoet, zacht gepeperd en bevredigend. Hopelijk zijn de vredesonderhandelingen dat ook, maar ik ga mijn adem niet inhouden…

Mooie whisky, geweldig initiatief. Ik geef hem bovendien een extra puntje, in de hoop dat hij daardoor nog sneller verkoopt en we samen toch iets kunnen betekenen voor de bewoners van het door Poetin’s hebzucht en machtshonger getroffen land.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-04-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Wolfburn 8 Year Old 2013 Manager’s Cask

Tasting Notes Posted on zo, mei 15, 2022 07:09

Distilleerderij: Wolfburn
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Wolburn Manager’s Cask, oloroso sherry Spanish oak cask #66, 640 bts
Kleur: amber
ABV: 57.9%

Nat Karton

De eerste vaten van Wolfburn werden in januari 2013 afgevuld ter rijping en het eerste Manager’s Cask volgde niet veel later. Dit is één van Wolfburn’s oudste sherry butts waar eerder oloroso sherry op gerijpt had. Iain Kerr, de distillery manager, selecteerde dit vaatje 8 jaar geleden en liet het in mei 2021 bottelen. Het leverde 640 flesjes op vatsterkte op.

Zoete, maar ietwat vuile neus op honing, butterscotch en karamel met wat vaaswater (oeps!). Dat laatste blijft gelukkig niet al te lang hangen. Het ruwe graan is zelfs nog te ontwaren. Sultanas? Stevige kerel, hoor. Wordt zoeter naarmate hij wat geademd heeft. Maar een toets van nat karton kan hij toch niet onderdrukken.

Rijk en romig op de tong met flink wat sherry nu. Denk peperkoek, sultanas, verse vijg en zelfs wat Christmas Cake. Marsepein en honing. Kastanjes en amandelen. Ja, dat begint er op te lijken. Maar het natte karton verschijn ook op de tong, hoor. Het is even wennen.

De afdronk is dan weer lekker lang, relatief kruidig en erg zoet op karamel en honing.

Ik kan me voorstellen dat Iain Kerr hier erg blij mee is, maar voor mij is het nat karton er net iets te veel aan. Dankjewel, Gunther.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 23-01-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Wolfburn 5 Year Old 2015 Quarter Cask for The Nectar 15th Anniversary

Tasting Notes Posted on za, mei 14, 2022 07:08

Distilleerderij: Wolfburn
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Wolburn 5 Year Old 2015, OB 2021, Ex-Bourbon Quarter Cask 2015#614 for The Nectar 15th Anniversary, 168 bts
Kleur: licht goud
ABV: 56.7%

Koeienstal

Voor de 15e verjaardag van Belgisch importeur The Nectar werden er heel wat speciale bottelingen uitgebracht en dit is er zo eentje, namelijk een quarter cask van Wolfburn dat 168 flessen op vatsterkte opleverde.

Eerder gesloten neus, moet ik zeggen. Heeft flink wat handwarmte nodig om open te komen. Dan krijg ik vers geoogst graan, moutsuikers en wat farmy notes, als u begrijpt wat ik bedoel. Een koeienstal, om eerlijk te zijn. En da’s best aangenaam, hoor. Nog wat appels en vanille. De jonge leeftijd is overduidelijk, maar verre van onaangenaam.

Prima body! Lekker romig en krachtig. Farmy tot en met, hoor. Herbaal ook. Het fruit, dat zich vertaalt naar aalbessen en appeltjes, krijgt amper de kans om zich te tonen. Flink rokerig, ook. Wat een krachtpatser. Midpalate verschijnt er wat extra vanille en lichte, bloemige honing die hem toch een zoet en speel kantje geeft.

Op de finish is het flink gepeperd, zoet versus zilt en merk je de jonge leeftijd nogmaals erg goed. Maar het stoort allerminst. Jonge Wolfburn is eigenlijk best brutaal, maar erg lekker.

Stevige, jonge malt die niet teleurstelt. Reken op zo’n 95 EUR (wat ik dan weer niet goedkoop vind).

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 23-01-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Wolfburn Takashimaya b. 2020

Tasting Notes Posted on vr, mei 13, 2022 07:06

Distilleerderij: Wolfburn
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Wolburn Takashimaya, OB 2020, Limited Release for Japan
Kleur: witte wijn
ABV: 58.7%

非常においしい

Takashimaya is een bekend Japans grootwarenhuis. Een beetje te vergelijken met de Inno in België of Macy’s in New York, zeg maar. En zij hebben al tot drie keer toe een speciale botteling besteld bij Wolfburn. De eerste werd in 2017 gebotteld op 50% ABV. De tweede uit 2019 was eveneens versneden naar 50%, terwijl de derde uit 2020 op een vatsterkte van 58.7% werd geleverd. Laat dat nu degene zijn die in mijn glas zit. Hij rijpte overigens op een Spaans sherryvat, wat je van het kleurtje – witte wijn – helemaal niet kan afleiden. Vermoeid hout? Refill? We gaan het zien (lees: proeven).

Aangenaam zoete neus op kruisbessen, mirabellen, zespri en een hint van ananas met een bittertje op de achtergrond als van walnoten. Van sherryinvloed weinig sprake, erg spirit-driven en als ik mag: geweldig. Erg uitnodigend. Enkel een hint van graeffe suiker op de neus doet vermoeden dat deze een sherryvat gekust heeft.

Hoewel de body aan de lichte kant is, krijg ik wederom een cleane Wolfburn op citrusfruit, kruisbessen en mirabellen. Lekker gekruid op witte peper. Ik zou zweren dat dit bourbon was, zo helder en zo weinig sherryinvloed. Het stoort allerminst, want het DNA van het huis domineert en is ronduit schitterend, ondanks het feit dat je duidelijk kan merken dat dit nog een erg jonge malt is.

Pas in de lange, bevredigende afdronk ontwaar ik wat perzik en abrikoos, wat wellicht te danken is aan het sherryvat.

非常においしい, da’s het minste wat je hierover kan zeggen (Google is uw vriend).

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-01-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Wolfburn Takashimaya b. 2017

Tasting Notes Posted on do, mei 12, 2022 07:04

Distilleerderij: Wolfburn
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Wolfburn Takashimaya, OB 2017, Limited Release for Japan, 500 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 50.0%

非常にきれいな

Takashimaya is een bekend Japans grootwarenhuis. Een beetje te vergelijken met de Inno in België of Macy’s in New York, zeg maar. En zij hebben al tot drie keer toe een speciale botteling besteld bij Wolfburn. De eerste werd in 2017 gebotteld op 50% ABV. De tweede uit 2019 was eveneens versneden naar 50%, terwijl de derde uit 2020 op een vatsterkte van 58.7% werd geleverd. Ik heb de allereerste release in mijn glas zitten, die erg bleek is.

Verrassende farmy neus met toetsen van ruw graan, moutsuikers, nat karton en schapenwol, echt waar! Daarnaast wat vanille, appels en aalbessen. Behoorlijk jong, als u het mij vraagt.

De body is prima. Lekker olieachtig. Op smaak vertoont hij flink wat vanille en honing ondersteund door boomgaardfruit. Denk appels en peren. Hij kan zijn jonge leeftijd niet verhullen, maar gelukkig is het wel allemaal erg mooi en toegankelijk. Het alcoholpercentage laat zich echter wel goed voelen. Deze Wolfburn is vooral erg clean.

De afdronk is lang, zoet en pittig gepeperd. Ook hier proef je dat het een jonge malt is, maar het stoort absoluut niet.

非常にきれいな, moet ik zeggen (ja, ja, ik weet het, je gaat Google Translate nodig hebben…). Leuke smaaksensatie.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-01-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Mark’s Whisky Ramblings 441: Wolfburn Private Cask 2017/540 re-visited

Mark's Whisky Ramblings Posted on wo, mei 11, 2022 07:07

Vorig jaar proefde ik dit private cask van Tom nadat hij het vlak voor de Brexit perikelen had laten afkomen naar België. Nou, ja, niet heel het vat, hoor. Hij liet 36 flessen bottelen. Het 3-jarige kleinood zat toen op 61.2%. Welnu, eind 2021 liet Tom nog eens 36 flessen afkomen en dat maakt dit wel erg interessant. De malt heeft dus precies één jaar langer op vat gezeten. Eens kijken welke evolutie deze Wolfburn heeft doorgemaakt. Ik zet er de eerste nog even naast om een echte vergelijking te maken.



Wolfburn Private Cask 2017/540

Tasting Notes Posted on di, mei 10, 2022 07:02

Distilleerderij: Wolfburn
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Wolburn 2017 Private Cask for Tom Haseldonckx, OB 2021, Quarter cask 2017#540
Kleur: witte wijn
ABV: 60.2%

Geraffineerd

Vorig jaar proefde ik dit private cask van Tom nadat hij het vlak voor de Brexit perikelen had laten afkomen naar België. Nou, ja, niet heel het vat, hoor. Hij liet 36 flessen bottelen. Het 3-jarige kleinood zat toen op 61.2%. Welnu, eind 2021 liet Tom nog eens 36 flessen afkomen en dat maakt dit wel erg interessant. De malt heeft dus precies één jaar langer op vat gezeten. Eens kijken welke evolutie deze Wolfburn heeft doorgemaakt. Ik zet er de eerste nog even naast om een echte vergelijking te maken.

Hola. Daar waar de vorige versie witte chocolade met gedroogde kokosnoot en vanille bood, gaat deze al flink verder. Crème brûlée, kruisbessen, limoensap en gebakken banaan. Veel ‘donkerder’ dan zijn voorganger, als u begrijpt wat ik bedoel.

Ook op smaak is er een duidelijke evolutie merkbaar, hoewel hij nog steeds jong en brutaal is. Mooie toetsen van vanille, kokosnoot en een paar korrels keukenzout, flink wat herbale toetsen (denk groene tuinkruiden) en limoen. Maar duidelijk ronder. Minder scherp. Geraffineerd en toch speels. Mooi pepertje, ook. Leuk.

De afdronk is lekker lang op witte peper, vanille en vers citroensap.

Het verschil mag dan niet hemelsbreed zijn, het is toch duidelijk merkbaar als je ze head-to-head zet. Een extra jaartje brengt, zeker op zulke jonge leeftijd, heel wat met zich mee. Mooie evolutie, hoor. Ik hoop dat Tom volgend jaar weer 36 flessen bottelt en mij opnieuw in de mogelijkheid stelt een flesje aan te schaffen.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-01-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Bier: Tre Fontane Sinergia 21

Tasting Notes Posted on ma, mei 09, 2022 06:13

Brouwerij: Tre Fontane
Regio: Italië
Fles: Tre Fontane Sinergia 21, 33cl
Kleur: mahonie
ABV: 7.5%

Boozy

Bierliefhebber Marc uit Grimbergen duwde me niet zo gek lang geleden een flesje Tre Fontane Sinergia 21 in de handen, een samenwerking tussen de Romeinse trappistenbrouwers en de Belgische brouwerijen Rochefort én Westmalle! Daar ben ik nu wel heel erg nieuwsgierig naar. Hij schenkt mahoniekleurig, bijna koffie, met een spierwitte kraag die het lang volhoudt.

Ja… dit is erg goed. Koffie, karamel, gedroogd fruit, vijgen en dadels. Café Frappé. Heerlijk.

Op smaak is het een mooie evenwichtsoefening tussen zoet enerzijds en bittere hoppigheid anderzijds. Een tikkeltje boozy alsof deze gerijpt werd op whiskyvaten (goed!). Een bitterje van chicorei zorgt voor een gezonde balans.

Hoewel de afdronk wederom eerder kort is, kon hij me toch bekoren.

Serveer dit met een goeie steak (saignant alstublieft) en je avond kan niet meer stuk.

Geproefd door Mark Dermul op 19-03-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)



Bier: Tre Fontane Sinergia 19

Tasting Notes Posted on zo, mei 08, 2022 06:12

Brouwerij: Tre Fontane
Regio: Italië
Fles: Tre Fontane Sinergia 19, 33cl
Kleur: amber
ABV: 7.3%

Tropische Trappist

Het was dankzij Marc uit Grimbergen dat ik Tre Fontane, de enige Italiaanse trappist, leerde kennen. Maar dit flesje, dat hij me vorige zomer bezorgde, is wel iets aparts. Het is de Tre Fontane Sinergia 19, een samenwerking met de Amerikaanse trappistenbrouwers van Spencer (die ik ook al dankzij Marc leerde kennen). Deze schenkt amberkleurig met een spierwitte kraag die lang blijft staan. En…het is een IPA, mijn favoriete bierstijl, dus dat moet wel meevallen, toch?

De neus flirt met tropisch fruit enerzijds en een naaldbos anderzijds. En dat werkt! Citrus is het leidende fruit, terwijl er ook een  mooi zuurtje verschijnt als van  pompelmoes. Hint van ananas op de achtergrond. Lichtjes tropisch. Dit staat mij heel er gaan.

Ook op smaak zijn het citrus (limoen?) en ananas die de leiding nemen. Hoewel er ook een bittertje present tekent, is dit zeker niet dominant. Dit is vooral tropisch fruitig en erg aangenaam.

En ook in de (weliswaar eerder korte) afdronk krijg ik wederom limoen en ananas.

Dit vind ik alvast heel, maar dan ook heel erg aangenaam.

Geproefd door Mark Dermul op 19-03-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)



Bier: Tre Fontane Scale Coeli

Tasting Notes Posted on za, mei 07, 2022 06:33

Brouwerij: Tre Fontane
Regio: Italië
Fles: Tre Fontane Scale Coeli, 33cl
Kleur: bruin
ABV: 6.7%

Sinaasappelschillen

Ik ben schatplichtig aan Marc D uit Grimbergen, mijn ‘bier-mentor’, die me de wereld van trappist deed ontdekken. Zo was het ten huize Marc dat ik in 2016 voor het eerst kennis maakte met de Italiaanse trappist Tre Fontane uit de gelijknamige abdij nabij Rome. Het label ‘Authentic Trappist Beer’ werd hen in 2015 toegekend, waarbij Tre Fontane het 11e erkende trappistenbier ter wereld werd. Ik vond hem erg lekker! En onlangs kwam mijn goede vriend op bezoek en stopte me drie nieuwe flesjes Tre Fontane in de handen, dit keer enkele speciallekes. Ik zet ze met veel plezier op een rijtje. De eerste is de Tre Fontane Scale Coeli, het tweede trappistenbier dat de Italiaanse monniken brouwden, genoemd naar de gelijknamige Italiaanse gemeente in de provincie Cosenza in het uiterste zuiden van het land. Hij schenkt chocoladebruin met een hoge kraag die lang blijft staan. De gistvlokken zijn omnipresent.

Een fruitig boeket omwille van de dry-hopping wordt hier, als ik heel eerlijk mag zijn, toch een beetje overstemd door iets wat ik niet anders kan omschrijven als een beetje putgeurtje. Jammer, maar deze neus heeft me niet onmiddellijk kunnen overtuigen.

Er werden bittere sinaasappelschillen gebruikt en op smaak wordt dat meteen duidelijk. Hoewel dit bier eerder licht van body is, verschijnen er toch mooie zacht bittere toetsen van deze appelsienen. En erg hoppig, moet ik zeggen.

De afdronk legt nog eens extra het accent op die bitterheid en een zachte kruidigheid. Dorstlessend;

Dit is het tweede bier dat ze in de abdij nabij Rome in elkaar boksten, na hun tripel. Ik beken hier niet kapot van te zijn.

Geproefd door Mark Dermul op 19-03-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)



Mark’s Whisky Ramblings 440: Oban 18 Year Old

Mark's Whisky Ramblings Posted on vr, mei 06, 2022 06:40

Enkele maanden geleden maakte ik afspraak met mijn Amerikaanse vrienden John en Mary-Angela. Ze kwamen immers naar België en dat was voor mij de uitgelezen kans om enkele flessen te laten meebrengen, zoals de Kentucky Owl bourbon, de Lagavulin Offerman Edition on Guinness vaten en deze Oban 18 Year Old, die exclusief voor de States wordt gebotteld. Afgezien van een gezellige namiddag waarin flink wat aan de lippen werd gezet, gevolgd door een geweldig burger diner in Gent, was het voor mij ook de gelegenheid om eindelijk deze 18-jarige Oban aan de lippen te zetten.



Oban 18 Year Old US Exclusive

Tasting Notes Posted on do, mei 05, 2022 06:44

Distilleerderij: Oban
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Oban 18 Year Old US Exclusive, OB 2018, 750ml
Kleur: koper
ABV: 43%

Klasse

Enkele maanden geleden maakte ik afspraak met mijn Amerikaanse vrienden John en Mary-Angela. Ze kwamen immers naar België en dat was voor mij de uitgelezen kans om enkele flessen te laten meebrengen, zoals de Kentucky Owl bourbon, de Lagavulin Offerman Edition of Guinness vaten en deze Oban 18 Year Old, die exclusief voor de States wordt gebotteld. Afgezien van een gezellige namiddag waarin flink wat aan de lippen werd gezet, gevolgd door een geweldig burger dinner in Gent, was het voor mij ook de gelegenheid om eindelijk deze 18-jarige Oban aan de lippen te zetten.

Aangename neus met maritieme en moutige toetsen, waarbij de nadruk toch vooral ligt op het fruit. Denk abrikozen en perziken, maar ook een hint van overrijpe banaan en kumquat. Doet ook heel even denken aan een donker bier, moet ik zeggen. Dit staat mij erg aan. Een tikkeltje discreet, maar wel met klasse. Ik ben blij.

Mooi olieachtig en mondvullend. Zelfs bijna stroperig, echt waar. Mout, abrikozen, perziken, kruisbessen, hint van ananas en lycheewijn. Erg aangenaam en zacht gekruid. Midpalate komt dan wat woodsmoke opzetten, alsook wat zoethout en een bittertje als van een walnoot op een pompelmoes, wat voor een mooie balans zorgt. Erg stijlvol, hoor.

De afdronk is volmondig, romig en zoet met wat eikenhout, pomme d’amour en walnoten.

Wow, wat een klasse whisky, zeg! Erg blij dat ik de kans kreeg deze te proeven. Dankjewel, John!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-04-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Oban 2004 Distillers Edition

Tasting Notes Posted on wo, mei 04, 2022 06:43

Distilleerderij: Oban
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Oban 2004 Distillers Edition, OB 2018
Kleur: amber
ABV: 43%

Kiezeltjes

Ik heb al het geluk gehad om flink wat Distillers Edition van Oban te proeven. Acht om precies te zijn, maar deze release uit 2018, een distillaat van 2004 dus, was tot nu toe aan mijn lippen ontsnapt. Onlangs organiseerde ik ‘One Night in Oban’, een online tasting, een ik maakte van de gelegenheid gebruik om deze versie in de line-up te steken. Ter herinnering: de Oban Distillers Edition krijgt een tweede rijping op Montilla Fino sherryvaten.

Ik steek mijn neus nog maar net in het glas en ik ben al verkocht. Zo lekker fruitig op abrikozen en mandarijnen met een hint van banaan en kruisbes. Het ietwat zilte DNA van Oban mag dan misschien wat overstemt worden, dit is gewoon absoluut heerlijk om aan de neus te zetten.

Op de tong komt het DNA van Oban wel mooi tot uiting. Dat ziltje randje en de kiezeltjes op het strand die ik bij deze distilleerderij krijg verschijnen eerst en worden dan mooi ingepakt door geel en gekonfijt fruit. Abrikozen, perziken, banaan… eerst sappig en dan gedroogd. Het maakt van deze malt een plezier. Complex zou ik hem niet echt noemen, maar bevredigend alleszins.

De afdronk is middellang en zoet met een zilt randje.

Wederom een Oban die niet teleurstelt. De Distillers Edition 1998 blijft mijn absolute favoriet, maar deze komt al aardig in de buurt.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-04-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Volgende »