Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: Emelisse Kilchoman Barrel Finished #3

Tasting Notes Posted on vr, oktober 30, 2020 06:20:09

Brouwerij: Emelisse
Regio: Nederland
Fles: Emelisse Kilchoman Barrel Finished #3, 33cl
Kleur: zwart
ABV: 11%

Kilchoman

Emelisse heeft een liefdesverhouding met whisky, zoveel is zeker. Hun Barrel Finished reeks is daar (wederom) het bewijs van. Deze bieren rijpen enkele weken op voormalige whiskyvaten om zo de subtiele whiskytoetsen mee te krijgen. De eerste twee rijpten op een Bowmore vat, maar voor deze derde release werd een Russian Imperial Stout 4 weken gerijpt op een voormalig Kilchoman-vat. Hij schenkt gitzwart met een erg dunne, beige kraag, die onmiddellijk verdwijnt.

Zoetzure, donkere neus met een heerlijk bittertje van chicorei en witloof. Maar origine chocolate met grof zout, toetsen van koffie en een vleugje citrusfruit domineren. Best herbaal, ook. Zongedroogde planten, zeg maar. En uiteraard een tikkeltje rook. Noten en kandijsiroop op de achtergrond.

Die koffie en chicorei komen als eerste terug op de tong, maar worden wel onmiddellijk aangevuld met lekker zoete toetsen als van aangebrande karamel, zoete mout en chocolade. Hint van perensiroop. Wordt zoeter bij elke slok die ik neem. En romiger, ook. Het begint een gezellige plakboel te worden. De whisky is verre van herkenbaar, maar toch duidt het vleugje citrus en de rook – die ik ook al op de neus ontwaarde – op Kilchoman. Subtiel, dat wel.

De afdronk wordt wel een beetje ‘boozy’, als u begrijpt wat ik bedoel, maar dat maakt dit bier nu net zo aangenaam. Mooi gebalanceerd, overigens.

Russian Imperial Stout vind ik niet bepaald het makkelijkste bier. Het is vaak ‘werken’ en ‘eten en drinken tegelijk’, maar deze kan ik wel erg waarderen.

Geproefd door Mark Dermul op 05-09-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Bier: BrewDog Elvis Juice

Tasting Notes Posted on do, oktober 29, 2020 16:19:17

Brouwerij: BrewDog
Regio: Schotland
Fles: Elvis Juice, Grapefruit Infused IPA, 33cl
Kleur: amber
ABV: 6.5%

Pompelmoes

Ik heb niet zo gek lang geleden de Punk IPA van BrewDog ontdekt en ik was meteen verkocht. Sindsdien heb ik dat bier steevast in mijn kelder liggen. Maar ze hebben natuurlijk al veel meer gebrouwen, de jongens en meisjes uit Ellon. Dus vond ik het hoog tijd om er nog eens eentje te proberen en dat werd deze Elvis Juice, een IPA die gebrouwen wordt met maar liefst 5 hopsoorten: Amarillo, Citra, Magnum, Mosaic en Simcoe. En… deze IPA wordt geïnfuseerd met pompelmoes! Hij heeft een mooi amber kleurtje met wit schuim (kleine bellen) die snel gaat liggen en een smalle film op het bier legt.

De neus laat er geen twijfel over bestaan. Dit is pompelmoes, karamel en dennennaalden op de neus. Ik maak me zelfs eventjes zorgen over de zoetheid van de neus. Dit gaat toch niet als limonade proeven?

Ik had me geen zorgen hoeven maken. Op smaak is het zomers, fruitig (allemaal citrus, natuurlijk, maar in plaats van pompelmoes nu eerder appelsien, pit inbegrepen) met een mooi bittertje van de hop. De zoete karameltoetsen zijn er nog, maar volledig onder controle. Dit is een speelse dorstlesser, maar je moet hem wel ijs- en ijskoud schenken.

In de redelijk korte afdronk komt de bitterheid extra sterk naar voren en wekt de eetlust op.

Leuk alternatief voor de Punk, maar je moet wel van pompelmoes houden natuurlijk.

Geproefd door Mark Dermul op 30-08-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Bier: St Feuillien Tripel

Tasting Notes Posted on do, oktober 29, 2020 06:18:36

Brouwerij: St Feuillien
Regio: België
Fles: St Feuillien Tripel, 75cl
Kleur: blond tot amber
ABV: 8.5%

Hergisting

De familiale brouwerij Saint-Feuillien werd reeds opgericht in 1873 door Stéphanie Friart, waar ze lichte bieren brouwde die op flink wat meeval konden rekenen. Zo won ze bijvoorbeeld een prijs op de Wereldtentoonstelling van Antwerpen in 1894. Fast forward naar 1950 waarbij een volgende generatie het St Feuillien bier (merk de spelling op) introduceert als blond en bruin. In 1969 introduceren ze het eerste Belgische kerstbier, vandaag de dag nog verkrijgbaar. Ik proef vandaag de Tripel, die voor het eerste gelanceerd werd in 1988. Hij schenk blond met een amberkleurige schijn en offreert een dichte, witte kraag met kleine bellen. Het schuim blijft lang staan en het biertje parelt vrolijk.

Verfrissende en fruitige neus met iets van kruidigheid en flink wat hop- en gistgeuren. De zoete mout is onmiskenbaar. De geur van gist is ongetwijfeld te danken aan de hergisting op fles.

Het is volop zomer als ik dit proef en dat is fijn, want dit frisse, flink parelende bier is krachtig van smaak met zoete mout en zachte, gele fruittoetsen aangevuld met lichte kruiden. Prima verderzetting van de neus en ondanks het relatief hoge alcoholpercentage komt deze niet ‘boozy’ over.

Verrassend lange afdronk die me onmiddellijk naar een volgende slok doen verlangen.

Deze is enerzijds een lekker frisse doordrinker, maar tegelijk een genietbier. Leuke eerste kennismaking met deze Waalse brouwerij.

Geproefd door Mark Dermul op 23-08-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Bier: Land van Mortagne

Tasting Notes Posted on wo, oktober 28, 2020 16:17:19

Brouwerij: Alvinne
Regio: België
Fles: Land van Mortagne, 33cl
Kleur: melkchocolade
ABV: 12.8%

Vol en Romig

Brouwerij Alvinne ligt in Moen, tussen Zwevegem en Avelgem. West-Vlaanderen, dus. Hun Land van Mortagne is een quadrupel stijl, zwaar lichtbruin degustatiebier dat met de huisgist Morpheus wordt gebrouwen. Hij schenkt bruin als melkchocolade met een kleine kraag die lang blijft staan. Opgelet: schenk voorzichtig en niet alles, want anders krijg je een heleboel gistvlokken op bodem van je glas, wat er niet zo smakelijk uit ziet.

Aromatische, donkerzoete neus op karamel, leder, vers gekapt hout (Wat? Yup!) en gedroogd fruit zoals abrikozen en vijgen. Hint van chocolade en rum. Ik vind dit best een interessante neus.

Hij heeft een lekker romige body en parelt prima, waardoor hij verdacht makkelijk binnen kapt. Maar de alcohol laat zich wel onmiddellijk voelen. Komt vanaf de tweede slok een beetje ‘boozy’ binnen, als u begrijpt wat ik bedoel. Erg zoet met een klein bittertje.

De afdronk is vol en romig, licht bitter met iets van gebrande mout op het allerlaatste moment.

Een leuke degustatiebier, maar wel eentje voor de zoetekauwen onder ons.

Geproefd door Mark Dermul op 22-07-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Bier: Rouge Ardenne

Tasting Notes Posted on wo, oktober 28, 2020 06:16:40

Brouwerij: Brasserie Minne
Regio: België
Fles: Rouge Ardenne, 33cl
Kleur: roodbruin
ABV: 7%

Pompelmoes

Brasserie Minne – in een vorig leven nog Brasserie de Bastogne – is een microbrouwerij in een prachtig gebouw. Google maar eens, je zal versteld staan. Na de verhuis uit Bastogne in 2018 kozen Philippe en Catherine voor een nieuwe naam: hun eigen naam. Hun Rouge Ardenne is een verfrissende, pikante Sour Ale met een label dat een beetje Russisch aandoet. Het is een variant op de typische Berlijnse Weisse stijl met licht zurige en fruitige toetsen. Hij schenkt roodbruin met een beige kraag met kleine bellen die lekker lang blijven staan.

Hij ruikt fruitig met zowel zoete als zure kenmerken. Rode bessen, maar ook zwarte druiven.

Hij is lekker verfrissen met zijn zachte pareling en zoetzure fruitigheid. Denk aardbeien, pompelmoes, wederom rode aalbessen en zwarte druiven. Gaat gevaarlijk vlotjes naar binnen. De smaak vertoont wel een pak meer citrus dan verwacht, want daarvan had ik niets op de neus. Dat neemt niet weg dat ik dit een aangename doordrinker vind.

De afdronk is fris zoetzuur op pompelmoes en appelsien.

Dit zoetzure biertje is zo fris dat het best als aperitief gedronken kan worden.

Geproefd door Mark Dermul op 11-07-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Bier: Rebel Local

Tasting Notes Posted on di, oktober 27, 2020 16:15:55

Brouwerij: ‘t Verzet
Regio: België
Fles: Local Rebel, 33cl
Kleur: blond
ABV: 8%

Piss Off

’t Verzet is een jonge craft brewer die werd opgericht door jong geweld Koen, Alex en Jens die samen een brouwersopleiding hadden gevolgd. Voor hun eerste brouwsels gingen ze nog hulp zoeken bij brouwerij Het Gulden Spoor, maar ondertussen hebben ze hun eigen stek in Anzegem. Hun biertjes luisteren naar geweldige namen als Moose Blues, Super Noah,  Golden Tricky, Oaky Moaky en Space Cadet, maar wij proeven graag hun bestseller: de Rebel Local, een hoppig blond biertje. Hij schenkt blond met een witte kraag met kleine bellen, die relatief snel verdwijnt, maar wel een laagje schuim van een halve centimeter laat staan.

Bitterzoet op een boeketje heide bloemen, citroen- en appelsap en wat groene tuinkruiden op de neus. Iets van een schapenstal, echt waar. Tikkeltje rokerig, zelfs. Onschuldig, maar aangenaam. Ik krijg meteen zin in een slok.

Bij de eerste slok verschijnt vooraan een zoetje als van appelmoes en abrikozenconfituur en een hint van banaan, maar dat houdt niet lang stand. De hop zorgt voor een mooie, dorstlessende bitterheid. Dat florale van de neus keert ook op smaak terug. Hij mocht wat mij betreft iets meer carbonatie hebben.

De afdronk wordt een tikkeltje te bitter naar mijn gading, maar wie ben ik?

Best lekker en dorstlessend, maar naar mijn bescheiden mening te flets om er echt uit te springen. Grappig detail: onder elk van hun biertjes staat een soort ‘tagline’. Bij deze Rebel Local is dat ‘Piss Off’.

Geproefd door Mark Dermul op 04-07-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Bier: Keekebisj Export

Tasting Notes Posted on di, oktober 27, 2020 06:15:11

Brouwerij: Belgoo
Regio: België
Fles: Keekebisj Export, 33cl
Kleur: koperblond
ABV: 8%

Snoeperig

Belgoo lanceerde zijn Keekebisj bier eind 2016. De brouwerij ligt in Sint-Pieters-Leeuw, niet ver van Brussel. Het is een kleine ‘craft brewer’, zoals dat heet. Hun bieren luisteren naar leuke namen zoals Saisonneke Extra, Bloemekei IPA, Luppo, Luppo Extra, Magus en deze Keekebisj Export. Keekebisj  is trouwens Brussels voor kippenvel. Voor de productie worden maar liefst vier types malt gebruikt: Munich, Pale Ale, Pils en Wheat Malt en twee typen hop: Simcoe en Mandarin. Bavaria. Hij schenkt koperblond met een mooie witte kraag die relatief snel verdwijnt en een flinterdun laagje op het bier laat staan. Heftige carbonatie.

Bitterzoete, zomerse neus. Ik krijg hop, roze pompelmoes, perzik, mango en peterselie. Erg interessant, erg fris en ik moet me bedwingen om niet onmiddellijk een flinke slok te nemen.

Zalig fris op de tong, dankzij de carbonatie. Het citrusfruit komt eerst, gevolgd door een snoeperige toets van gedroogde abrikozen, iets van perzik en mango, maar ook ananas en appeltjes. Dit is erg fruitig, hoor. En een prima inlossing van de belofte van de neus.

De afdronk is licht bitter, zoet en fris, maar jammer genoeg erg kort. Logisch, toch, dat ik er nog eentje uitschenk? Ik krijg er geen kippenvel van, maar wel honger.

Aanrader! Erg zomers biertje dan gevaarlijk makkelijk naar binnen kiepert.

Geproefd door Mark Dermul op 28-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Bier: Hof Ten Dormaal Witgoud

Tasting Notes Posted on ma, oktober 26, 2020 16:14:24

Brouwerij: Hof Ten Dormaal
Regio: België
Fles: Witgoud, 33cl
Kleur: amber
ABV: 8%

Witloof

Ik leerde het bier van Hof Ten Dormaal uit Tildonk kennen via mijn gabber Marc uit Grimbergen. Hij presenteerde me ooit eens de Brew No 8 die op Port Charlotte vaten had gerijpt. Enkele jaren later nodigde hij mij uit op een heuse trappistenproeverij bij hem thuis (ik kan dus dankzij Marc zeggen dat ik alle trappisten ter wereld al geproefd heb) en die proeverij kreeg nog een staartje. Toen proefden we nog de Winter 2014 uit het Barrel Aged programma, gerijpt op porto- en sherryvaten. Vandaag een standaard biertje, nou ja. Witgoud is een blond hoevebier waarbij de hop gedeeltelijk werd vervangen door… de wortel van witloof – aka chicorei. Hij schenkt amberkleurig en mistig met een enorme witte kraag die relatief lang blijft staan en uiteindelijk een laagje van een halve centimeter op het bier laat staan. Het ziet er erg smakelijk uit.

De neus is fris bitter en het witloof is onmiddellijk herkenbaar, waardoor ik nu al gecharmeerd ben. Licht zoete toetsen van honing en appel. Ruikt erg aangenaam en ik kan amper wachten om een flinke slok te nemen.

Ooh, de smaak is zoeter dan verwacht, hoor. Het bittere van de hop en de chicorei verschijnen het eerst, maar maken dan onmiddellijk plaats voor mooie zoetzure toetsen van appelsien, druiven, perzik en appel. Ook een flinke aardsheid die me wel aanstaat. Dorstlessend is dit niet bepaald, daar is het net iets te zoet voor. Lekker? Dat wel, absoluut.

Van een afdronk is hier amper sprake, maar de aardse toetsen zinderen eventjes na.

Lekkere, zomerse doordrinker met een twist. Zo’n 90% van de productie van Witgoud gaat naar de US – waar het als ‘White Gold’ wordt verkocht – maar wij kunnen er hier gelukkig ook van genieten.

Geproefd door Mark Dermul op 28-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Bier: XX-Bitter

Tasting Notes Posted on ma, oktober 26, 2020 06:11:35

Brouwerij: De Ranke
Regio: België
Fles: XX-Bitter, 33cl
Kleur: blond
ABV: 6%

Bitterste Bier

Toen brouwerij De Ranke in 1998 het XX-Bitter bier introduceerde, was dit het bitterste bier op de Belgisch markt. In 2013 werd – op verzoek van vooral Amerikaanse klanten – de XXX-bitter gelanceerd met 50% meer hop. Maar wij proeven met veel plezier de XX-bitter, die deel uitmaakt van de Craft Discovery Box die je in de Colruyt kan kopen. Vaderdag heeft zo zijn voordelen. Het schenkt een troebel blond (want ongefilterd) met een mooie witte kraag die lang blijft staan.

Niet gelogen, dit is inderdaad erg bitter. Maar wel aangenaam. Doet me even aan witte wijn denken. Ik weet het, ik weet het, kan er ook niks aan doen. Ook de gist laat zich niet onbetuigd. Er zitten zelfs wat vlokjes in mijn glas, maar dat ligt wellicht aan mijn onkunde bij het schenken. Maar met geduld, slaag ik er in om ook wat fruit te ontdekken zoals perzik en appel.

Op smaak is het moeilijker om dat fruit nog terug te vinden, want hij wordt wat groen (tuinkruiden) en erg bitter. Ja, de hop heeft hier zijn handen vol gehad. Maar wel erg dorstlessend, mits fris geschonken.

Zijn afdronk is verfrissend en toch drogend. Of is dat drogend en net daardoor zo verfrissend? Wat weet ik er van? Ik ken niks van bier.

Ik vraag me af of dit niet nog steeds het bitterste bier van België is. Ik heb alleszins nog nooit een bier gedronken dat meer bitterheid vertoonde dan deze XX-Bitter.

Geproefd door Mark Dermul op 27-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Mark’s Whisky Ramblings 346: Glenfiddich 19 Year Old Madeira Cask Finish

Mark's Whisky Ramblings Posted on zo, oktober 25, 2020 07:56:02

Enkele jaren geleden lanceerde Glenfiddich de zogenaamde Age of Discovery Series met drie releases van een 19-jarige Glenfiddich gefinished op een speciaal type vat: Madeira, bourbon en rode wijn. Die op Madeira kon me echt wel bekoren!



Glenrothes 1978 Restricted Release

Tasting Notes Posted on za, oktober 24, 2020 06:18:00

Distilleerderij: Glenrothes
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenrothes 1978 Restricted Release, OB 1999
Kleur: amber
ABV: 43%

Wow

Nou, dit durf ik gerust al een golden oldie noemen, hoor. Gestookt toen ondergetekende amper een 9-jarige knaap was en ondertussen meer dan twintig jaar geleden gebotteld. Hij zit ondertussen iets langer op fles dan dat hij in een eikenhouten vat heeft doorgebracht. Deze Restricted Release is vandaag nergens meer te vinden, natuurlijk, tenzij je het geluk hebt dat hij op een veiling wordt aangeboden. Maar dan betaal je er wel een aardige duit voor. Ik heb het geluk een sample toegestopt te krijgen van een goeie vriend.

Hola, deze is verrassend fris, moet ik zeggen. Ik heb flink wat heldere honing, heidebloemen, een karrenvracht aan banaan, vanille, kamillethee en mandarijntjes. Wordt na enkele minuten dartel en snoeperig, terwijl er een hint van zowel butterscotch en chocolade hem wat romig maakt. Mooi, hoor!

Hij is olieachtig op de tong en onmiddellijk snoeperig zoet. Haribo beertjes en zuurtjes gaan zoethout en eik vooraf, terwijl het heldere fruit van de neus nu eerder de gekonfijte richting uitgaat. Een zacht bittertje verschijnt als van een druivenpit. Maar hij blijft in balans.

De afdronk is middellang, zoetzuur en fruitig met een zachte kruidigheid die langzaam uitdooft, terwijl de whisky je mond tegelijkertijd droogt.

Wow, wat ben ik blij deze geproefd te hebben.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-09-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Glenrothes 25 Year Old Soleo Collection

Tasting Notes Posted on vr, oktober 23, 2020 16:17:19

Distilleerderij: Glenrothes
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenrothes 25 Year Old, Soleo Collection, OB 2018
Kleur: brons
ABV: 43%

Evolutie

De 25-jarige Glenrothes uit de Soleo Collection is de oudste die nog enigszins betaalbaar is. Met de nadruk op enigszins, want je telt hier toch nog steeds iets meer dan 300 EUR voor neer. De volgende in de reeks is de 40-jarige die een dikke 3.000 EUR kost, dus count your blessings. Deze 25-jarige malt rijpte op sherryvaten – vandaar Soleo, want het is een verwijzing naar de zon in Andalusië, waar de vaten vandaan komen.

Oh, deze neus vind ik heerlijk. Tropisch fruit zoals appelsien en flink wat ananas, overrijpe bananen en blauwe bessen. Dat wordt gevolgd door vers geperst appelsap, pruimen en snuiftabak. Rozebottel, cassis en een handjevol noten. En als je je tijd er voor neemt (wat ik deed), ontdek je zelfs nog wat gezouten karamel, rozenwater en het sap van de pomelo. Heerlijk!

Prima body. Het zoete fruit wordt onmiddellijk ondersteund door een mooie kruidigheid met kruidnagel en nootmuskaat op kop, gevolgd door zoethout, vanille en kardemom. Dit is knap, hoor. Evolueert naar leder, met een mespuntje zout en pruimtabak in de mix. Licht drogend naar het einde toe.

De afdronk is eveneens erg goed. Hoewel niet echt lang is er heel wat gaande. Leder, tabak, pruimenconfituur, woodsmoke, zonnebloemolie en het sap van bloedappelsienen.

Complexe, indrukwekkende Glenrothes als je je de moeite getroost hier even voor te gaan zitten. Want het is de evolutie die hij in het glas doormaakt, die me op het puntje van mijn stoel deed zitten. Bedankt, Timon, voor het sample.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-09-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Glenrothes Whisky Maker’s Cut

Tasting Notes Posted on vr, oktober 23, 2020 06:15:18

Distilleerderij: Glenrothes
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenrothes Whisky Maker’s Cut, Soleo Collection, OB 2018, First Fill  Sherry Casks
Kleur: koper
ABV: 48.8%

Olé!

Precies twee jaar geleden, in september 2018, liet Glenrothes optekenen dat ze afstand zouden doen van hun zogenaamde Vintages. In de plaats komt de Soleo Collection mét leeftijdsaanduiding. Zo is er een 10-, 12-, 18-, 25- en 40-jarige. De enige uitzondering is deze Whisky Maker’s Cut, die op een iets hoger alcoholpercentage werd gebotteld en rijpe op sherryvaten uit Andalusië.

De neus is erg clean en romig met hints van hazelnoot, karamel en bloedappelsien. Erg zachte toets van nootmuskaat en iets van verse theeblaadjes. Het hout wordt langzaam maar zeker wel luider. Verre van slecht, maar niets spectaculairs. Het is dan ook een instapper, natuurlijk.

Ik heb te vroeg gesproken! Op de tong is het een mooi smaakbommetje. Mierzoet op oloroso en vanille met een prima kruidigheid. Zoete mout en flink wat fruit als rozijntjes, pruimen en appelsien strelen de tong. Het is niet de meest complexe Glenrothes, maar een plezierige en drinkbare allemansvriend op sherry met wat punch.

In de lange, kruidige en warme afdronk wordt hij plots lekker romig en doet hij je wegdromen van een vakantie onder de zon. Soleo, olé!

Lekker, hoor. En erg fair geprijsd – zo’n 50 EUR. Da’s waar voor je geld. Bedankt, Timon.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-09-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Mannochmore 15 Year Old 2003 Connoisseurs Choice Cask Strength Gordon & Macphail

Tasting Notes Posted on do, oktober 22, 2020 16:08:56

Distilleerderij: Mannochmore
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Mannochmore 15 Year Old 2003/2018, Connoisseurs Choice Cask Strength, Gordon & Macphail, 1st Fill  Sherry Hogshead Batch 19/112, 337 bts
Kleur: koper
ABV: 56.8%

Salademix

Mannochmore is eigenlijk best een nobele onbekende, toch? Nou, bij sommige misschien bekend – of eerder berucht – omwille van de Loch Dhu, aka the Black Whisky, die niet te zuipen is en toch een collectors’ item geworden is. De distilleerderij staat op hetzelfde terrein als de al even onbekende Glenlossie. Zo vaak kom je deze niet tegen. Als ik mijn lijstje er op na sla, is dit nog maar de 8e die ik proef. Het is een first fill sherryvat dat G&M op vatsterkte bottelde.

Aha! Mooie neus op chocolade met praliné-vulling. Piet Huysentruyt Salademix (gedroogde tomaatjes, selderij en zout vooral), appelsiensap, hazelnoten, sultanas en de ronde karamelsnoepjes van Quality Street. Ik vind dit uitnodigend en lekker. Het feit dat de alcohol je neus niet verdoofd is een absolute plus.

Hij komt wel stevig binnen. Flink gekruid en onmiddellijk drogend. Het fruit krijgt het moeilijk hier nog doorheen te prikken, maar de karamel domineert moeiteloos. Toch vertoont hij ook op smaak nog die lekkere umami toets. Nogal vlezig, als je dat van een malt al kan zeggen. Pijnboompitjes? De alcohol is perfect geïntegreerd. Een malt met ballen aan zijn lijf.

De afdronk is lang op een handjevol noten gedrenkt in honing.

Wederom een indrukwekkende Mannochmore.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Mannochmore 18 Year Old 1999 Connoisseurs Choice Gordon & Macphail

Tasting Notes Posted on do, oktober 22, 2020 06:07:15

Distilleerderij: Mannochmore
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Mannochmore 18 Year Old 1999/2018 Connoisseurs Choice, Gordon & Macphail, Refill Sherry Butt #Batch 18/048, 670 bts
Kleur: koper
ABV: 46%

Vatting Van 1 Vat

Ik vind de nieuwe look van de Connoisseurs Choice eigenlijk wel erg mooi. Statige fles, mooi label met duidelijke informatie… het enige wat ik bij deze vreemd vond is het feit dat er op het label staat ‘vatting of 1 cask’. Da’s dan toch geen ‘vatting’, da’s dan toch gewoon een single cask? Zal wel aan mij liggen. Dit refill sherry vat leverde 670 flessen op, dankzij (of te wijten aan, ik laat dat aan u over) het feit dat deze malt werd versneden naar 46%.

Boterbabbelaars en appelmoes! Dat springt er op de neus onmiddellijk uit. Geef hem wat meer aandacht en je krijgt ook nog cacao, honing, gekonfijte venkel en frambozenconfituur. Yoghurt met stukjes ananas. Dit is heel dartel en speels, eigenlijk.

Lekker olieachtig, hoor. Goeie body! De fruitige zoetjes keren weer – appels komen nu sterk opzetten – maar de malt wordt nu wel flink pikant door allerhande kruiden van het sherryvat. Kruidnagel op kop. Ondertussen krijgt de malt wat meer gewicht en komen er toetsen van abrikozen en kweepeer aan te pas, maar ook iets wat me aan pruimtabak doet denken. Het speelse is er nu wat af, maar dat stoort niet. De malt groeit.

In de lange afdronk wordt hij weer erg zoet met hazelnootpasta, espresso en flink wat kruiden. Hij sterft een plotse, bitterzoete dood.

Indrukwekkende Mannochmore die heel mooi evolueert en niet teleurstelt.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Secret Orkney 16 Year Old 2003 The Whisky Mercenary

Tasting Notes Posted on wo, oktober 21, 2020 16:01:05

Distilleerderij: Onbekend
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Secret Orkney 16 Year Old 2003/2019, The Whisky Mercenary
Kleur: zonlicht
ABV: 52.2%

Kiezels

Ik moet bekennen, deze botteling heeft een ge-wel-dig label (hetzelfde kan gezegd worden van de Miltonduff en de Tobermory die Jürgen tegelijkertijd lanceerde). En hoewel ook hier de distilleerderij niet genoemd wordt, laat ‘Secret Orkney’ weinig aan de verbeelding over, natuurlijk. We zetten ons schrap voor deze Highland Park.

Erg cleane neus op wit fruit en heide, maar niet veel meer en ook geen rook. Ben ik op het verkeerde been gezet met deze Orkney? Nee, toch?

Ook op smaak krijg ik vooral wit fruit, maar nu schemert toch een mooi schijfje verse limoen door en is er een prachtige rookontwikkeling. Lijkt wel alsof ik kiezels in de mond heb. Beetje kalkachtige structuur. Da’s wel mooi.

De afdronk is geweldig. Warm, kruidig, fruitig zoet en die rook blijft maar hangen.

Eentje die tijd nodig heeft, maar het meer dan waard blijkt te zijn. Merci voor het sample, Jeroen DV.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)



Secret Highland 12 Year Old 2007 Nameless Four The Whisky Mercenary

Tasting Notes Posted on wo, oktober 21, 2020 06:15:02

Distilleerderij: Onbekend
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Secret Highland 12 Year Old 2007/2019 Nameless Four, The Whisky Mercenary
Kleur: zonlicht
ABV: 47.8%

Granny Smith

Voor de Nameless Four ging Jürgen zijn heil zoeken in de Highlands. Wederom wordt de distilleerderij strikt geheim gehouden. Enkel de regio, de leeftijd en het alcoholpercentage kunnen we op het label terug vinden.

Granny Smith appels, vanille, kruisbessen en een hint van groene banaan op de neus. Volledig verstoken van kruidigheid. Lentefris.

Op de tong vertoont hij wel enige kruidigheid in de vorm van witte peper en wat gember. Wederom één en al appeltjes en kruisbessen, de hint van banaan is minder present. Iets van munt geeft hem een frisse lift. Compleet foutloos, maar tegelijkertijd weinig uitdagend.

De afdronk is middellang, zacht gekruid op wit fruit.

Beetje allemansvriend. Prima kaarterswhisky. Bedankt, Jeroen DV, voor de sample swap.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)



Secret Islay 5 Year Old 2014 Nameless Three The Whisky Mercenary

Tasting Notes Posted on di, oktober 20, 2020 16:58:11

Distilleerderij: Onbekend
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Secret Islay 5 Year Old 2014/2019 Nameless Three, The Whisky Mercenary.
Kleur: licht goud
ABV: 50.8%

Funky

Jürgen Vromans, beter bekend als onafhankelijk bottelaar The Whisky Mercenary, bracht eind vorig jaar een aantal nieuwe releases op de markt waarvan de distilleerderij niet vernoemd wordt. Dit is er zo eentje: Nameless Three. Deze derde in de naamloze reeks is een jonge Islay single malt.

Lekker vuile en bijzonder funky neus op plasticine, natte aarde, pompelmoes en zeewier. Verbrand plastic, antiseptisch verband en brandwondenzalf. Wat vreemd, maar wel erg leuk!

Prima body. Nu is hij onmiddellijk erg zoet met een karrenvracht aan vanille, aangevuld met jonge appeltjes en citroen. De turf explodeert op je tong. Heerlijk, hoor – en lang niet zo vreemd als de neus, wat ik een voordeel vind.

Lekker lange, gepeperde, assige afdronk.

Jong en potig. Als ik een gokje zou mogen wagen, zou ik een Kildalton distilleerderij met de letter L noemen. Zoek het verder zelf maar uit. Dankjewel voor het sample, Jeroen DV.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)



Miltonduff 10 Year Old 2009 The Whisky Mercenary

Tasting Notes Posted on di, oktober 20, 2020 06:53:22

Distilleerderij: Miltonduff
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Miltonduff 10 Year Old 2009/2019, The Whisky Mercenary
Kleur: zonlicht
ABV: 49.5%

Fanta Lemon

The Whisky Mercenary, Belgisch bottelaar Jürgen Vromans, komt altijd met erg leuke labels op de proppen. En dit is zijn allereerste Miltonduff. Het overgrote deel van de productie van deze Speyside distilleerderij verdwijnt in de befaamde blend van Ballantine’s, maar ik heb al wel het geluk gehad enkele mooie single casks te proeven. Hopelijk past deze ook in dat rijtje.

Verdacht zachte neus op appels en peren, met zachte vanille en iets wat me aan bakboter doet denken. Amandelpasta en crème brûlée. Voorlopig ben ik nog niet van mijn sokken geblazen, afgezien van het feit dat deze compleet foutloos is.

Hij heeft wel onmiddellijk een prima body. Lekker olieachtig, bijna romig, met meteen wat pit van witte peper en gember. Dan komt het witte fruit in vol ornaat terug – appels en peren met vanille. Klink misschien een beetje eentonig, maar hij is wel erg lekker. En prima sterkte ook. Verrassend clean en toegankelijk. Een hint van iets fris. Zou dat spearmint kunnen zijn? Hint van Fanta Lemon komt plots sterk opzetten.

De afdronk is zijn troefkaart. Citrus, vanille, wit boomgaardfruit, the works. Lekker lang en gepeperd.

Gevaarlijk drinkbare Miltonduff, maar wat blij dat deze niet in de blend verdwenen is. Met dank aan Jeroen DV voor het sample.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-09-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Miltonduff 39 Year Old 1978 Cadenhead’s

Tasting Notes Posted on ma, oktober 19, 2020 16:52:34

Distilleerderij: Miltonduff
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Miltonduff 39 Year Old 1978/2018, Cadenhead’s Authentic Collection, Bourbon Hogshead, 204 bts
Kleur: vol goud
ABV: 44.6%

Discreet, maar Groots

Miltonduff verschijnt niet zo vaak op mijn radar. Dit is nog maar de 26e, maar wel meteen de oudste Miltonduff ooit die ik aan de lippen zet. Gestookt toen ik zelf een ventje van 8 was en twee jaar geleden gebotteld door één van ’s Schotlands oudste bottelaars. Zo’n 390 EUR oftewel 10 EUR per jaar rijping (note to self: waar slaat dat nu weer op?).

Op de neus wordt ik blij verrast door After Eight (munt en chocolade), een karrenvracht aan vanille en zachte karamelpasta, overrijpe peren waarvan het sap langs je kin loopt als je er in bijt, een boeketje wilde heidebloemen en wat snuiftabak. Zijdezacht, elegant en bijzonder aangenaam.

Zijdezachte body ook. Deze glijdt over de tong. Wederom erg zoet op wit fruit en vanille, terwijl de munt en de bloemen eveneens weerkeren. Prima verderzetting van de neus, met een beetje meer kracht door de alcohol. Maar zo verschrikkelijk drinkbaar dat hij bijna limonade wordt.

De afdronk brengt een glimlach op mijn gezicht. Aangenaam lang, fruitig en zoet, speels en toch elegant.

Een onontdekt juweeltje, als u het mij vraagt. Discreet, maar groots. Thx, Manny, wat een whisky!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Volgende »