Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Finlaggan Cask Strength

Tasting Notes Posted on vr, mei 29, 2020 16:13:28

Bottelaar: The Vintage Malt Whisky Company
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Finlaggan Cask Strength, b. 2017
Kleur: licht goud
ABV: 58%

Misnomer

Ik proefde al eerder de Finlaggan Cask Strength, zowel een botteling uit 2013 als eentje uit 2015. Beiden waren op 58% gebotteld en deze release van 2017 heeft eveneens dit ABV. Dan is Cask Strength natuurlijk een misnomer, want deze is duidelijk versneden naar dit gelijke alcoholpercentage. Maar goed, dat is wellicht muggenzifterij, het blijft immers een Finlaggan op hoge sterkte.

Hoewel er appels en zelfs bananen op de neus te ontwaren vallen, wordt dit flink gemaskeerd door aardse toetsen, zoete turf, iets medicinaals en assen. Betrekkelijk zilt, ook. Delicate rook. Nog iets herbaal ook, maar het geheel is wel best aangenaam als je van Islay houdt.

Verrassend zoet op smaak en hij schreeuwt gewoon ‘Lagavulin’, hoewel ik daar geen zekerheid over heb. Zilt en geturfd, mooie rookontwikkeling, sterke kruidenmix, appels en limoen, natte aarde en zoethout. Dit is een stevige jongen.

De afdronk is lang, zilt, rokerig en pikant.

Stevige Islay die niet teleurstelt. Je kan je dit flesje aanschaffen voor amper 30 EUR. Geweldig, toch? Bedankt, Pat!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)Finlaggan Old Reserve

Tasting Notes Posted on vr, mei 29, 2020 06:12:20

Bottelaar: The Vintage Malt Whisky Company
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Finlaggan Old Reserve, b. 2017
Kleur: zonlicht
ABV: 40%

Nieuwe Schoenen

De single malt Finlaggan is genoemd naar het oude Finlaggan Castle op Islay, van waaruit de Lord of the Isles en Clan MacDonald regeerden. Vandaag schiet daar enkel nog een ruïne van over. Het was al vijf jaar geleden dat ik deze spotgoedkope Ileach proefde, maar dankzij mijn whiskygabber Pat kan ik een recente botteling proberen.

De neus is een pak romiger en ‘donkerder’ dan de recente Original Peaty. Hier krijg ik duidelijke toetsen van pindanoten, citrus, appels, karamel en butterscotch, ondersteund door delicate rook. Nieuwe schoenen… Er zit zelfs een toets van ananas op de barbecue aan. Dit valt mij erg goed mee.

Jammer dat de body zo licht is. Fanta limoen met wat turf. Kan de belofte van de neus niet invullen en dat vind ik spijtig. Desalniettemin mooie rokerigheid die steeds groter wordt, zoet versus zilt (veel vanille, trouwens) en dan wat jonge appeltjes besprenkeld met Hawaiaans zwart zout.

Een korte afdronk is mijn deel, op rook en vanille.

Erg eenvoudig, maar niet eens 30 EUR. No brainer als je op zoek bent naar een peaty daily dram. Bedankt, Pat!

79/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)Mark’s Whisky Ramblings 312: Islay 8 Year Old 2011 Ypres Whisky Friends / Magnificent Five

Mark's Whisky Ramblings Posted on do, mei 28, 2020 07:22:50

De jongens van de Ypres Whisky Friends hebben hun eerste clubbotteling te pakken. Het is een Islay Blended Malt geworden, hoewel dat met een korrel zout mag genomen worden. Het vatnummer laat er geen twijfel over bestaan dat dit een Laphroaig is, maar volgens insiders werd hij geteaspooned met een scheutje Caol Ila, zodat het dus geen single malt meer genoemd kan worden. Ze delen het vat met de Magnificent Five – eveneens uit West-Vlaanderen – die de rest van het vat op hun naam schreven, maar wel voor een totaal andere verpakking kozen.Finlaggan Original Peaty

Tasting Notes Posted on wo, mei 27, 2020 16:09:25

Bottelaar: The Vintage Malt Whisky Company
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Finlaggan Original Peaty, b. 2017
Kleur: stro
ABV: 40%

Zout vs Vanille

Finlaggan is een niet nader genoemde Islay single malt en afhankelijk van de stocks die The Vintage Malt Whisky Company bezit, durft de inhoud al wel eens te wijzigen. Zo is het een publiek geheim dat zowel Lagavulin, Laphroaig als Caol Ila al eens op fles werd getrokken. Veel maakt het mij niet uit, als het maar lekker is. Maar voor 20 EUR gaan we de verwachtingen niet al te hoog stellen, natuurlijk.

Natte aarde, gerookte vis, zoete mout, turf en Wellington Boots, dat is de neus van deze malt in een notendop. Niet zozeer veel rook, hoor. Stalgeuren, modder en citroensap: een lekkere mix. Op de achtergrond nog wat wit fruit, voornamelijk appels, en een groene toets als van varens. Jong, maar niet onaardig.

Het mondgevoel zit prima, maar de lage sterkte is er de oorzaak van dat hij wat punch mist. Nu is hij wel een tikkeltje rokerig en het zilte gaan de strijd aan met het zoete. Zout versus vanille, zeg maar.

De afdronk is jammer genoeg aan de erg korte kant.

Wat mij betreft een erg jonge Laphroaig, maar zekerheid hierover heb ik natuurlijk niet. Alleszins waar voor je geld. Bedankt, Pat!

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)Islay 8 Year Old 2011 Ypres Whisky Friends / Magnificent Five

Tasting Notes Posted on wo, mei 27, 2020 06:02:14

Distilleerderij: Laphroaig
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Islay 8 Year Old 2011 Ypres Whisky Friends/Maginificent Five, Sherry Hogshead #LAP29, 100 bts
Kleur: brons
ABV: 55.3%

Donkerzoet Geturfd

De jongens van de Ypres Whisky Friends hebben hun eerste clubbotteling te pakken. Het is een Islay Blended Malt geworden, hoewel dat met een korrel zout mag genomen worden. Het vatnummer laat er geen twijfel over bestaan dat dit een Laphroaig is, maar volgens insiders werd hij geteaspooned met een scheutje Caol Ila, zodat het dus geen single malt meer genoemd kan worden. Ze delen het vat met de Magnificent Five – eveneens uit West-Vlaanderen – die de rest van het vat op hun naam schreven, maar wel voor een totaal andere verpakking kozen. Ik durf ze hier allebei tonen om de simpele reden dat ik er van overtuigd ben dat ze allebei bijzonder snel zullen uitverkocht zijn.

Ik heb al vaak gezegd dat ik turf en sherry een moeilijke combinatie vind, maar als het lukt, dan is het meestal geweldig en dat is hier op de neus zeker het geval. Heerlijke toetsen van gerookte ham met een randje van zwarte peperbolletjes, assen van de barbecue, heel even de binnenband van een fiets (geen off-note!) en dan zoete gebakken appeltjes en rozijntjes. Wat late melkchocolade. Een dikke reep spek met een zwoerd van hier tot op Islay. Wat een bom, zeg!

Heerlijk olieachtig en het ABV geeft hem flink wat punch, zonder te branden. Op smaak ontstaat er een rookontwikkeling die zijn weerga niet kent, terwijl zilt en zoet meteen in de clinch gaan. Maar het is duidelijk een vriendschappelijke oefenmatch, want ze omhelzen elkaar in plaats van elkaar te proberen overtreffen. Zoet domineert, terwijl zilt en rook de boel interessant houden. Lekker pittig op nootmuskaat, kruidnagel en zwarte peper.

De afdronk – excuus, Afdronk met hoofdletter – duurt een eeuwigheid en doet me branden van verlangen naar een tweede glas.

Wat een fantastische vatkeuze, zeg! Donkerzoet geturfde Laffie, heerlijk! Een fles kost je 85 EUR en dat ik een zeer faire prijs voor deze geweldige whisky. Ik ben blij dat ik een paar flesjes aan mijn barkast kon toevoegen.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-02-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Speyside vs Highlands Facebook Tasting – verslag

Events Posted on di, mei 26, 2020 06:18:50

Virtuele tastings springen in deze periode als paddenstoelen uit de grond. Ik organiseer zelf WhisQy – met de Q van quarantaine – maar ben gelukkig niet de enige. Zo organiseerden Steven van Art Malts en Lucas van The Whiskybrowser een heuse battle tussen Speyside & Highland whisky’s.

Op vrijdag 22 mei was het zover en verzamelden we allemaal rond laptops, PCs, smartphones en tablets om via de Smoelenboek deze tasting vanuit ons eigen kot te volgen.

Welcome dram

Om de smaakpapillen klaar te stomen op de battle die zou volgen, kregen we een welcome dram. Dat gaf ons meteen iets om van te sippen terwijl Lucas zijn introductie uit de doeken deed.

Het bleek een single grain te zijn: Invergordon 11 Year Old 2007/2018 Octave van Duncan Taylor op een niet onaardige 53.8%. Ja, je smaakpapillen zouden voor minder wakker schieten.

Dat gezegd zijnde was de neus een beetje off met wat vaaswater en plantenresten op de neus. Maar op smaak maakt hij één en ander goed… Doch lang niet alles. Echt mijn ding niet, moet ik bekennen. Verre van het beste wat ik al van Invergorden al geproefd heb. Gelukkig was de rest van de line-up wél uitstekend.

Onder de deskundige begeleiding van Lucas schonken we telkens de twee samples uit… weliswaar blind. We wisten dus niet op voorhand welke whisky precies in welk glas ging. Pas nadat iedereen gewikt, gewogen, geroken en geproefd maar ook gestemd had, bekende Lucas kleur. Dat leverde verrassende resultaten op.

Battle 1 :
Dalwhinnie Distillers Edition 1988 (43%) vs
Glen Marnoch 29 Year Old 1988 Distiller’s Reserve (40%)

Ik heb wel iets met Dalwhinnie, de zogenaamde Gentle Spirit. Heeft wellicht voor een stuk te maken met het feit dat het één van de eerste distilleerderijen was die ik bezocht, maar ook gewoon met de whisky, die naar mijn mening wat onderschat wordt. Van de Distillers Edition – een speciale reeks waarbij de klassieke malt dubbel gerijpt wordt, in het geval van Dalwhinnie is dat op oloroso sherryvaten – had ik al 5 versies geproefd (1980, 1986, 1995, 2000 en 2002). De batch variaties zijn naar mijn mening relatief groot en wordt het er door de jaren heen niet beter op. Ik heb nog steeds geen enkele geproefd die de versie van 1980 – gebotteld in 1997 – kon overtreffen. Dat was ook vanavond niet het geval.

Glen Marnoch is een luxe-editie van whisky van de Duitse discountketen Aldi. Eind 2018 lanceerden ze deze Speysider die bijna drie decennia rijpte. De herkomst is een goed bewaard geheim (ongetwijfeld op verzoek van de distilleerderij zelf). En hij is erg, erg lekker. Mocht hij nu op vatsterkte gebotteld zijn geweest, dan was dit wellicht een absolute stunner.

Het verdict:

Dalwhinnie 0 – 1 Glen Marnoch

Volgens de online-poll was de verhouding 45% – 55%. Dat ligt echt wel dicht bij elkaar. Voor mij was de keuze een pak makkelijker.

Battle 2 :
Glengoyne 15 Year Old 1997 Château Palmer Finish (45.3%) vs
BenRiach 15 Year Old Sauternes Wine Cask Finish (46%)

Ook aan Glengoyne heb ik erg goeie herinneringen (de allereerste begroeting die ik daar kreeg zal ik nooit vergeten) en toch verschijnt hun whisky niet zo erg vaak op mijn radar. Vanavond proef ik nog maar mijn 26e, maar zo te zien wel en erg leuke. Maar liefst 15 jaar gerijpt en dan gefinished op een Château Palmer vat. Palmer is een troisième cru in Bordeaux – in het dorp Cantenac, dus een appellation Margaux. Hij was stevig op de neus en zelfs een beetje ‘moeilijk’, maar wel heerlijk.

BenRiach, daarentegen, heb ik al heel wat van geproefd, waaronder ook flink wat finishes. Van deze Sauternes Wine Cask Finish proefde ik eerder de 16-jarige. Deze werd een jaartje eerder gebotteld. Een waarachtig snoepje op zowel neus als in de mond.

Het verdict:

Glengoyne 0 – 1 BenRiach

De online poll leverde 28% – 72% op, terwijl dit voor mij een pak meer een nek-aan-nek-race was. Ik zou ze zelfs een gelijkspel willen aanbieden, maar goed. Er moest gekozen worden. Uiteindelijk ging mijn stem na lang debatteren ook naar de BenRiach.

Battle 3 :
Speyside Distillery 18 Year Old 2000 WhiskyBroker Cask #2794 (56.2%) vs
Tomatin 18 Year Old 1990 Single Cask #16352 (58.6%)

Speyside vind ik een lastige distilleerderij. Afgezien van de verwarring die ze veroorzaakt omdat ze zichzelf naar de regio waarin ze staat, heeft vernoemd, heb ik er ook nog niet zo heel veel van geproefd wat me achterover deed leunen van tevredenheid (ik ben erg beleefd, nu). Maar heel af en toe zit er toch een pareltje tussen. Eens benieuwd of dit hogshead van WhiskyBroker in de tweede categorie hoort. Hij werd op 18-jarige leeftijd in 2008 reeds gebotteld. Ik krijg Werther’s Echte, yoghurt en onrijpe banaan. Hij straalt rust en volwassenheid uit.

Tomatin bottelt slechts een drietal single casks per jaar. Van 1990 heb ik al één en ander geproefd dat me erg goed meeviel, dus de verwachtingen zijn hoog gespannen. Pas op, deze zit al efkes op fles, hoor. Ik krijg pompelmoes, kruisbes en mandarijn uit blik. Beetje ‘spring-in-het-veld’ die een glimlach op mijn tronie tovert. Ik ben erg gecharmeerd door deze malt.

Het verdict:

Speyside Distillery 0 – 1 Tomatin

Ze zijn allebei heel erg lekker, maar wel erg verschillend. 28-72%, dat was de mening van de groep. Ik sluit me daar helemaal bij aan.

Besluit

Afgezien van de lekkere whisky die we geproefd hebben, zijn deze virtuele tastings simpelweg heel erg plezant. Tuurlijk, er gaat niets boven de gezelligheid van een live-tasting in goed gezelschap, maar in deze vreemde tijden is dit toch een prachtig alternatief.

Het gebruik van de korte video’s tussendoor was erg prettig en gaf de tasting nog een extra dimensie. Het gaf ons ook voldoende tijd om ondertussen de whisky’s tegenover elkaar te zetten.

Het werd dus op een erg aangename en leerzame manier aan de man gebracht, dus kunnen we alleen maar besluiten dat het een geslaagde tasting was.

Voor herhaling vatbaar!

May the Malt be with you!Caol Ila 9 Year Old 2010 Signatory Cask Strength

Tasting Notes Posted on ma, mei 25, 2020 16:47:55

Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 9 Year Old 2010/2020, Signatory Vintage, Cask Strength Collection, refill sherry butt #316659, 673 bts
Kleur: brons
ABV: 60.1%

Rosbief met Pruimen

Maar jongens, toch, nog zo’n erg jonge en hoog-alcoholische Caol Ila, deze keer uit de stallen van Signatory en gebotteld in die machtige decanters uit de Cask Strength Collection. Ze schenken moeilijk, maar staan wel prachtig op het schap. En dat kleurtje… een heerlijk, helder brons. Het water komt me al in de mond.

Zalige neus! Rosbief met pruimen! Flink wat chocolade, chicorei, snuiftabak en karamel. Een karrenvracht aan butterscotch. Verdacht zachte turfrook. Een druppeltje balsamico, geprakte banaan en een lichte, niet-storende toets van rubber. Scheepstouw. Geweldig.

Mooi olieachtig en meteen een tikkeltje pikant op zwarte peper en kruidnagel. Assen, teer, gepekeld vlees. Flink maritiem met een zoet randje van banaan, karamel en gekonfijte appelsienschillen. Zoet versus zilt en absoluut heerlijk. En perfecte integratie van de alcohol want hoewel ik hem puur proef, voel ik niet de neiging om hier water aan toe te voegen. Dit is een staaltje vakmanschap.

Heerlijk lang en warme afdronk, waarbij vooral zoete rook erg lang blijft hangen en je met een zelfvoldane glimlach in je Chesterfield doet onderuitzakken.

Ik was beter de Coal Ila Charlatan geworden in plaats van de Toshan Man. Man, wat ben ik zot van deze malt! Meteen een fles aangeschaft.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-04-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Caol Ila Smoke & Sherry Cooper’s Choice

Tasting Notes Posted on ma, mei 25, 2020 06:47:06

Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila Smoke & Sherry, Cooper’s Choice b. 2020, 700 bts
Kleur: mahonie
ABV: 57.0%

Sojasaus

Cooper’s Choice (een label van de Vintage Malt Company) lanceerde begin dit jaar deze Caol Ila zonder leeftijdsaanduiding. Hij rijpte eerst op Amerikaanse eik en kreeg dan nog een finish op een oloroso sherryvat. Moet je dat kleurtje zien! Op vatsterkte, dat spreekt.

Heerlijke donkerzoete neus met rozijnen, pruimen en overrijpe perzik die het sap langs je kin doet lopen als je en onverhoeds in bijt. Gerookte ham, kelp, rosbief en tabak… en een flinke snuif keukenzout. Spek op de barbecue overgoten met sojasaus. En lekker dat het is!

Zacht en romig ondanks het ABV. Zoet gaat head-to-head met zilt, terwijl de rook met de pluimen gaat lopen. Man, man, man: het kot staat in brand! Het umami karakter is nog present, maar wordt nu vlotjes overstemt door flink wat zoete smaken als van pruimensiroop, donkere honing en een confituur van perzik en appels. Rabarber. En dan gaat het plots terug de zilte toer op. Hier is één en ander aan de gang en het is een klein feestje. Naar het einde toe komt er wat bitterheid aan te pas als van walnoten. Lekker kruidig ook: nootmuskaat, oregano en tot slot wat balsamicoazijn. Heerlijk!

Bijzonder lange afdronk op teer, getoaste eik en gerookte ham gewikkeld rond een dadel.

Deze komt ongetwijfeld uit hetzelfde nest als de Vital Spark en de Caol Ila 2010 van Adelphi die ik zopas proefde. Stuk voor stuk geweldig. Merci, Marcel.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Caol Ila 9 Year Old 2010 Adelphi

Tasting Notes Posted on zo, mei 24, 2020 16:46:13

Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 9 Year Old 2010/2019, Adelphi, sherry hogshead #311710, 295 bts
Kleur: mahonie
ABV: 53.7%

Arbroath Smokies

Voor de 15e verjaardag van WIN – Whisky Import Nederland – werd dit single sherry hogshead met een jonge Caol Ila afgevuld op 295 flessen op vatsterkte. Via mijn whiskygabber Marcel uit Nederland kon ik aan een sample komen. En maar goed ook, want dit is wederom een dijk van een Caol Ila! De kleur is op z’n zachtst gezegd ongewoon donker.

Geweldige, umami neus op rosbief, gedroogde ham, flink wat aardse tonen, gedroogde bladeren, origine chocolade en een licht kruidige kant (denk kaneel en peper, maar ook oregano). Verdacht verstoken van zoetigheid, moet ik zeggen. Arbroath Smokies, sojasaus, koffiegruis. Pas na enkele minuten verschijnt er een hint van rozijnen en pruimen. Erg apart. Maar Caol Ila herken ik hier niet in, hoor.

Verrassend zacht op de tong met een lekker romige body. Onmiddellijk erg peaty met zoetzure toetsen, terwijl een hint van plasticine en zeewier zich meester maakt van je tong. De kruiden zijn iets meer uitgesproken en naast peper en kaneel krijg ik nu ook wat vanille en kruidnagel. Geroosterde hazelnoten, gerookte vis, rauw vlees en ruw zeezout. Ik vind het geweldig. De zoetigheid laat weer flink op zich wachten, maar midpalate verschijnt er toch wat pruimenlikeur en bruine suiker. Wederom flink incognito, hoor.

De afdronk is bijzonder lang, licht drogend op gezouten vlees en espresso. Gekonfijte appelsienschillen op het sterfbed! Dat was leuk.

Ja, het is een bommetje, maar wie zegt hier Caol Ila uit te halen is ofwel een fantast ofwel een leugenaar (I mean that in the nicest possible way). Desalniettemin vind ik de Vital Spark nog net iets beter. Bedankt, Marcel!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Caol Ila 30 Year Old 1980 Bladnoch Forum

Tasting Notes Posted on zo, mei 24, 2020 06:45:06

Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 30 Year Old 1980/2010, Bladnoch Forum, hogshead #4684, 264 bts
Kleur: licht goud
ABV: 53.3%

Flirt met de Tropen

Zo’n tien jaar geleden kon je deze 30-jarige Caol Ila van Bladnoch Forum kopen voor minder dan 250 EUR. Dat is een decennium later helaas ondenkbaar geworden. Ik ben dan ook erg blij dat ik van deze een sample kon bemachtigen, al moet ik bekennen dat ik niet meer weet van wie… waarvoor mijn excuses (aan de leverancier van het sample uiteraard). Het betreft een single cask op vatsterkte.

OMG! Ik steek mijn neus in het glas en sper mijn ogen in blijdschap open. Ik weet nu al dat ik een kanjer in mijn glas heb (die erg in de buurt komt van de 25-jarige uit 1983, gebotteld door dezelfde bottelaar en twee jaar eerder op de markt gekomen). Zacht geturfd, lichte rook, maar des te meer fruitig zoet. Denk gesuikerde schillen van allerhande citrusfruit – weeral, ik weet het, maar het is niet anders – en wat vanille en boterbloemen. Ge-wel-dig!

Geweldig mondgevoel – zelfs een beetje waxy! – waarin gesuikerde citrusschillen hand-in-hand gaan met rokerige jodium. Zoete boter, honing en marsepein. Gedroogd zeewier en wat tuinkruiden. Dit is werkelijk bijzonder lekker. Het fruit gaat midpalate zelfs flirten met de tropen. Heerlijk!

De lange afdronk offreert een mix van maritieme toetsen en citrusfruit met kristalsuiker.

Op de neus deed hij me denken aan de 25-jarige van Bladnoch Forum die ik eerder proefde, maar op smaak en in de finish gaat deze daar vlotjes overheen. Dijk van een Caol Ila! Deze komt ook op mijn ‘to look out for’-lijstje.

91/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Mark’s Whisky Ramblings 311: Vital Spark 5 Year Old 2013

Mark's Whisky Ramblings Posted on za, mei 23, 2020 07:46:51

Vital Spark is een release van de Meadowside Blending Co die we beter kennen van de releases onder het label The Maltman en The Grainman. Hoewel het niet met zoveel woorden op het label staat, is het een publiek geheim dat deze derde batch een single oloroso sherrybutt betreft van mijn geliefde Caol Ila (wat niet gezegd kan worden van batch 1 en 2!). Oh, dat kleurtje alleen al…Caol Ila 27 Year Old 1981 Duncan Taylor Rare Auld

Tasting Notes Posted on vr, mei 22, 2020 16:44:12

Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 27 Year Old 1981/2008 Duncan Taylor Rare Auld, cask #2931, 545 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 54.8%

Onverbiddelijk

Ik herinner me dat ik in 2013 een Caol Ila 26 Year Old 1982 Rare Auld van Duncan Taylor bestempelde als ‘één van de beste Caol Ila die ik al aan de lippen mocht zetten’. Vandaag proef ik van dezelfde bottelaar in dezelfde Rare Auld reeks een Caol Ila die een jaartje eerder op vat ging, maar ook gebotteld werd in 2008. Zal het weer een topper zijn?

Oh, wat een atypische neus is me dat! In plaats van citrus en turf krijg ik hier op de neus in eerste instantie… euh… gekookte boontjes en witte kool. WTF? Dan volgen Zwitsal babyshampoo en onrijpe bananen. Een zachte rooktontwikkeling. Pas na 5 volle minuten ademen in het glas begint hij mooi open te komen en richting Caol Ila te neigen. Oef! Dat was toch even schrikken. En ja, hij herstelt zich volledig en wordt wonderschoon op citrus, turf, zeewier en munt.

Zacht, ondanks het hoge ABV, maar onmiddellijk vertoont hij de klassieke trekjes van het huis: assen, citrus, turf, appels, moutsuikers, brak water… een onverbiddelijk lekkere mix. En perfect drinkbaar zonder water.

De afdronk is zijn troef: lang, zilt versus zoet, mineraal en rokerig.

Geweldige Caol Ila die enkel wat punten laat liggen omwille van de neus die me eerst deed fronsen en ‘oh-oh’ fluisteren. Gelukkig herstelt hij volledig. Destijds was hij 145 EUR, vandaag is dat het dubbele tot drievoudige. Gekkenwerk. Maar wat een dram!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Caol Ila 25 Year Old 1983 Bladnoch Forum

Tasting Notes Posted on vr, mei 22, 2020 06:43:24

Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 25 Year Old 1983/2008, Bladnoch Forum, American Hogshead #4807, 303 bts
Kleur: goud
ABV: 53.2%

After Shave

Een Caol Ila van een kwart eeuw oud! Een officiële botteling kost ondertussen een arm en een been, maar destijds kon je deze van het Bladnoch Forum nog voor een eerlijke prijs kopen. Hij was destijds slechts 150 EUR, stel je voor. Ah, de goeie ouwe tijd.

Prachtig! Hoera! Ik steek mijn neus nog maar net in het glas en het feest is al begonnen! Ik wordt overspoeld door een zacht, zoet en licht geturfd aroma met citrus in al zijn facetten (limoen, citroen, pomelo, pompelmoes, yuzu), een mooie florale toets en zoete mout, zachte zeebries en minimale rookontwikkeling. Dit komt zelfs heel even over als een heerlijke en erg mannelijke after shave! Gene zever, dit is zalig.

Op smaak is het de heilige Drievuldigheid van citroen, suiker en zout. Laat ons daar gesuikerde citroenschillen van maken, mooi gewikkeld in een jasje van rook die zacht begint maar dan erg groots wordt om midpalate terug te verzachten en de citrusvruchten opnieuw het voetlicht te gunnen. Complex? Nee, hoor. Lekker? En nog geen klein beetje!

Lekker lange afdronk op meer van hetzelfde.

Toegegeven, dit is een eerder ‘eenvoudige’ Caol Ila, maar als het er zo boenk op is, kan me dat geen barst schelen. Deze is hemels!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Caol Ila 12 Year Old for Feis Ile 2017

Tasting Notes Posted on do, mei 21, 2020 16:42:36

Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 12 Year Old for Feis Ile 2017, OB 2017, Amoroso Wood Cask, 1.500 bts
Kleur: vol goud
ABV: 55.8%

Cream Sherry

Van Caol Ila heb ik al veel goeds geproefd, met name de Feis Ile bottelingen doen het steeds meer dan uitstekend. Dus was ik maar wat blij dat ik een sample te pakken kon krijgen van deze 12-jarige die het Islay Malt & Music Festival van 2017 opfleurde. Zogenaamd double matured in Amoroso vaten, die eerder werden gebruikt voor de Distillers Edition van… Talisker! De Caol Ila rijpte zo’n 11 jaar op traditionele bourbonvaten alvorens in deze verjongde (nieuwe spiegels) Amoroso vaten te worden overgebracht waarin ze nog een dik jaar mochten overwinteren.

Lekker romige neus op zoete karamel, gerookt spek en zeewier, aangevuld met pijnboompitten, vernis en teer met een mooie toets van peer en limoen. Gaat wat op en neer tussen zoet en zilt, maar op een erg onderhoudende manier. Zachte rokerigheid, licht medicinaal, maar vooral zoet en fruitig. Prima in balans.

Ook op smaak is hij lekker romig. De cream sherry, zoals Amoroso ook bekend staat, heeft duidelijk zijn invloed gehad. Pittig gepeperd en flink wat maritieme, zilte toetsen verschijnen, de turfrook wordt betrekkelijk groot, maar dat neemt niet weg dat de zoete toetsen van karamel en fruit mooi doorschemeren en hem extra cachet geven. Indrukwekkend, hoor.

De afdronk is lang, donkerzoet (chocolade!) en gepeperd. De rook sterft langzaam weg.

Wat een indrukwekkende Caol Ila!

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Caol Ila 10 Year Old 2000 Berry Bros & Rudd

Tasting Notes Posted on do, mei 21, 2020 06:41:30

Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 10 Year Old 2000/2011 Berry’s Own Selection, Berry Bros & Rudd, Cask #309877 for Whisky Import Nederland
Kleur: witte wijn
ABV: 57.1%

Pickles

Hofleveranciers Berry Brothers uit Londen brengen vaak malts uit onder hun eigen label, zoals deze jonge Caol Ila uit 2000. Het vat werd speciaal gebotteld voor Whisky Import Nederland in 2011. Mooie sterkte, als u het mij vraagt. Erg bleek.

Zoetzure neus op limoensap, perzik met lichte turfrook en iets umami wat me aan rosbief doet denken. Daarna wordt hij wat medicinaal (brandwondenzalf) en zilt (zeewier en zout). Plots verschijnt een niet mis te interpreteren toets van… pickles! Dit is mooi en door de goeie integratie van de alcohol verbrandt hij je neus absoluut niet, ondanks de 57.1%.

Hij heeft een mooie olieachtige structuur en komt verrassend zacht binnen. Het is een prima verderzetting van de neus – op limoen, zeezout, brak water en appeltjes – maar met een uppercut van de turf, wat hem flink wat punch geeft. Hij is perfect drinkbaar zonder water en simpelweg heerlijk. Een extra dosis karamel zorgt ervoor dat de balans tussen zilt en zoet perfect zit. Erg lekker.

In de lange afdronk krijg ik wat assen en keren ook de pickles weer, na eerst wat zilt en zoet te zijn geweest.

Hier wordt ik blij van. Erg blij.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Caol Ila 10 Year Old 1984 Wilson & Morgan

Tasting Notes Posted on wo, mei 20, 2020 16:40:31

Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 10 Year Old 1984/1995 Wilson & Morgan, Barrel Selection Extra Strength
Kleur: zonlicht
ABV: 50%

20

Physalis

Een gouwe ouwe van Caol Ila, gestookt toen ondergetekende ocharme 14 was en gebotteld toen ik nog niet eens deftig met whisky bezig was. Wilson & Morgan bottelde hem op 50% in hun (destijds) populaire Extra Strength reeks. Het bleke kleurtje doet een refill bourbonvat vermoeden.

Verrassend zachte en zoete neus waar amper turf aan te pas komt, maar des te meer wit fruit en vanille. Kokosnoot met hints van vanille en physalis – ook wel goudbes of ananaskers genoemd. Iets van witte chocolade. En dan, na enkele minuten ademen, verschijnt er toch een zacht streepje turf en iets zilt. Erg clean en uitnodigend.

Op smaak is Caol Ila meteen herkenbaar, maar ook hier gaat het onmiddellijk de zoete kant op met een karrenvracht aan vanille en appels. Witte chocolade keert weer, maar wordt onmiddellijk gecountered door wat plasticine en zeezout. Wordt licht chemisch, zonder te storen. Citrusfruit steekt de kop op met citroen en limoen op kop. Ik ben wederom verrast hoe clean deze Ileach wel is. Mooi!

De afdronk is middellang, zacht gepeperd en houdt het midden tussen zoet en zilt.

Een tikkeltje atypisch voor Caol Ila, volgens mij althans, maar daarom niet minder mooi. Nog een fles vinden is als zoeken naar een speld in de spreekwoordelijke hooiberg, maar ik zet hem alvast op mijn ‘to look out for’-lijstje.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)Caol Ila 9 Year Old 1998 Gordon & Macphail Cask Strength

Tasting Notes Posted on wo, mei 20, 2020 06:39:09

Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 9 Year Old 1998/2008, Gordon & Macphail Cask Strength, 1st fill sherry butts #12875+12876
Kleur: koper
ABV: 59.1%

Ricola

Deze Caol Ila van G&M zit al langer op fles dan dat hij in het vat doorgebracht heeft. Deze jonge Ileach rijpte op 2 first filll sherry butts, wat zijn kleurtje verklaart. Mooie, heldere koperen kleur, in feite. Ik krijg er alvast het water van in de mond, en dat is maar goed ook, want deze zit heel hoog in alcohol.

De neus is erg zoet, herbaal en medicinaal. Doet wat aan kruidenpastilles van Ricola denken. Maar er zit ook meteen een erg vuil kantje aan, waardoor ik aan een stal met bijhorende koeienvlaaien moet denken. In tegenstelling tot wat je zou denken, is dat géén off-note! Na enkele minuten ademen krijgt hij iets umami (spek op de bbq) en zilt (zeezout). Ik hou hier wel van.

Hij heeft een prima body. Tussen olieachtig en stroperig, wat hem lekker aan je tandvlees doet plakken. Het eerste wat opvalt is de bijzonder zilte toets van stokvis, zeezout en brak water, terwijl het sherryvat zijn uiterste best doet om één en ander te counteren met donkerzoet fruit zoals dadels en vijgen. Gekonfijte appelsienschillen, ahornsiroop en stekelbessen verschijnen, terwijl een mooie rookontwikkeling je het gevoel geeft aan een vreugdevuur op het strand te staan. Heerlijk en groots.

De afdronk is uitstekend. Lang, donkerzoet versus zilt en nog steeds pittig kruidig en rokerig. Geeft nagenieten een nieuwe betekenis.

Grootse Caol Ila waarbij de spirit en het vat mooi samenwerken.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)Vital Spark 5 Year Old 2013

Tasting Notes Posted on di, mei 19, 2020 16:31:50

Bottelaar: Meadowside Blending Co
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Vital Spark 5 Year Old 2013/2019 – Batch 0003, Meadowside Blending Co, oloroso sherry butt, 500ml, 1119 bts
Kleur: mahonie
ABV: 54.9%

Bom!

Vital Spark is een release van de Meadowside Blending Co die we beter kennen van de releases onder het label The Maltman en The Grainman. Hoewel het niet met zoveel woorden op het label staat, is het een publiek geheim dat deze derde batch een single oloroso sherrybutt betreft van mijn geliefde Caol Ila (wat niet gezegd kan worden van batch 1 en 2!). Oh, dat kleurtje alleen al…

Donkerzoete neus op rozijnen en pruimen, maar met een prachtige medicinale toets, kelp, gezouten karamel en spek op de barbecue. Rauwe biefstuk! Geur van de zee. Rotskust. Bittere chocolade, zeebries, brak water en scheepstouw. Dit is indrukwekkend voor zo’n jonge malt. Erg veel invloed van het oloroso vat, toegegeven, maar wat een neus!

Prima body, bijna stroperig zelfs. Het ABV kan tellen, maar water is overbodig. Knap samenspel van zoet versus zilt, waarbij de spirit van de distilleerderij duidelijk doorkomt en het zoete van de sherry probleemloos overstemt. Dit is het tegenovergestelde van de neus en ik vind het geweldig.

De afdronk duurt een eeuwigheid, biedt naast wat we al proefden nog duidelijke toetsen van notenlikeur en getoaste eik. Assen op het sterfbed.

Je kan je dit kleinood van 500ml aanschaffen voor zo’n 45 EUR. Dubbel en dwars waard! Dankjewel, Manny, dit is een absolute bom!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-01-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Ardbeg Corryvreckan

Tasting Notes Posted on di, mei 19, 2020 06:24:22

Distilleerderij: Ardbeg
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Ardbeg Corryvreckan, OB 2017
Kleur: vol goud
ABV: 57.1%

Zoet vs Zilt

Het was al van zomer 2010 geleden dat ik de Corryvreckan nog eens aan de lippen had gezet. Nochtans is dit – op de Uigeadail na – mijn favoriete expressie van deze Ileach. Hij is genaamd naar een draaikolk ten noorden van het eiland Islay en rijpte op Franse wijnvaten. Elke batch wordt gebotteld op 57.1%.

De neus offreert de klassieke Ardbeg-trekjes, maar met een twist. Krachtig, peaty, maritiem, maar de twist zit ‘m in wat appelsienmarmelade, oesters, spek op de barbecue, hint van mango en flink wat limoensap. Het is hier een heuse zoet versus zilt, zonder dat er een duidelijke winnaar uit de bus komt. Ik vind ‘m zalig.

Ondanks het hoge ABV behoeft hij geen water. Je krijg initieel wel even een alcoholische trap tegen je tanden, maar dat wordt onmiddellijk verzacht door zoete toetsen van rood fruit en pompelmoes. Dan komen de maritieme trekjes boven om orde op zaken te stellen, terwijl een rookontwikkeling ontstaat die het brandalarm wel eens zou kunnen doen afgaan. Machtig lekker.

De bijzonder lange, donkerzoete, rokerige en kruidige afdronk doen me glimlachen van heimwee.

Ik moet de dringend weer een flesje van deze Ardbeg aanschaffen. Te lekker om niet in huis te hebben. Bedankt, Pat!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-01-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Mark’s Whisky Ramblings 310: Ardbeg Corryvreckan

Mark's Whisky Ramblings Posted on ma, mei 18, 2020 07:28:24

De Corryvreckan van Ardbeg is genoemd naar ’s werelds tweede grootste draaikolk, gelegen in de zee te noorden van Islay. Het is een standaardbotteling van Ardbeg, ten allen tijde beschikbaar. En hoewel er wat batch variatie is, zijn ze stuk voor stuk erg goed. Ik proef een release uit 2009. De Ardbeg Corryvreckan wordt steevast gebotteld op 57.1% ABV en bevat whisky die op Franse wijnvaten rijpte.Volgende »