Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Tom De Greyt’s Birthday Tasting

Events Posted on di, januari 18, 2022 16:22

Tom De Greyt is al jaar en dag een trouwe whiskyvriend die al vaak heeft meegedaan aan mijn tastings (ik denk dat degene die hij gemist heeft op één hand kunnen geteld worden) en zelf ook een behoorlijke dosis kennis heeft, alsook een uitgebreide barkast. Daarnaast beschikt hij over een groot hart en een al even groot gevoel voor humor. Een man naar mijn hart.

Onlangs vierde hij zijn verjaardag en de traditie wil dat hij dan een birthday tasting in elkaar steekt. Helaas, door corona, moet deze voor het twee jaar op rij online doorgaan. Maar goed, beter dan niets, moeten we maar denken.

Tom haalde een heleboel flessen uit zijn barkast en begon te versamplen… Maar… je wist niet op voorhand wat je allemaal ging ontvangen en sterker nog: de verschillende deelnemers aan de tasting kregen allemaal een ander setje. Mijn setje had nummer 12 met daarin 8 samples waar enkel een nummertje op stond, namelijk 1, 3, 4, 9, 14, 18, 19 en 21.

Maar gelukkig kregen we vlak voor de party van start ging.

Hieronder mijn beknopte tasting notes (achteraf aangevuld met de botteling, nadat Tom de info vrijgaf):

  1. Strathmill 26 Year Old 1994 Druma Mor – 47.4%

Mijn opener was er eentje die ik nog niet zo gek lang geleden geproefd had. Maar het was een fijn weerzien, hoor. Prima opener voor mij. De volledige notes van deze Strahmill kan je op mijn blog terugvinden.

  1. Miltonduff 13 Year Old 2007 Old Particular Douglas Laing – 46.2%

Als tweede proefde ik alweer een malt die ik al eerder aan de lippen had gezet, zei het wel iets langer geleden. Ik had er zelfs een Rambling van gemaakt. Begrijp me niet verkeerd, het is absoluut geen straf om deze malt opnieuw te mogen proeven, hoor. Het is een toppertje.

  1. Lowland 8 Year Old 2011 Whiskybroker.co.uk – 54.0%

Frisse neus op gras, banaan, appeltjes en cheesecake! Dit is géén Auchentoshan, dat merk ik meteen. Glenkinchie is het ook absoluut niet. De toets van yoghurt op de neus doet me aan Bladnoch denken. De body is licht, de smaak snoeperig zoet op appels en peren, ahornsiroop, honing en flink wat peper. De afdronk is lang, peperig en mierzoet. Een lentewhisky die net iets te snoeperig is naar mijn gading. Wel leuk.

  1. Glenlivet 14 Year Old 2006 ‘Bay Breeze’ SMWS 2.125 – 60.1%

Met Glenlivet kan je niet echt fout gaan, toch? Deze Bay Breeze van de Scotch Malt Whisky Society, gebotteld in 2020, offreert op de neus flink wat banaan en kokosnoot, maar ook amandelen en limoen. Erg fris. Lente in het glas. Op smaak krijg ik daar appels bij en een lichte florale bijna geparfumeerde toets. Ananas steekt de kop op. Leuk! De afdronk is, wellicht te danken aan het hoge alcoholpercentage, erg lang. Lekker!

  1. Clynelish 9 Year Old 2011 ‘Oil Rubbed Rhubarb’ SMWS 26.257 – 58.7%


We blijven nog even bij de Scotch Malt Whisky Society en proeven deze jonge Clynelish die luistert naar de leuke naam ‘Oil Rubbed Rhubarb’. Geweldige neus, lekker waxy zoals het hoort, met appels, overrijpe bananen, bramen en… euh… rabarber. Oké, ik snap ‘m. Zachte kruidigheid en iets van bergamotolie. Erg lekker, hoor. Op smaak krijg ik bijenwas, kiwi, ananas, rabarber- en ananasconfituur met flink wat honing en witte peper. Erg lekker, amai! De afdronk is lekker lang en waxy. Superlekkere Clynelish.

  1. Tomatin 12 Year Old 2002 Cuatro Series Pedro Ximenez – 46%


Donkerzoete neus op rozijntjes en pruimen met zoete karamel en melkchocolade met noten. Hint van koffie, appelsien en zachte kruiden. Op smaak is de sherry overduidelijk en offreert het hout ook flink wat kruiden. Veel meer dan op de neus. Denk nootmuskaat, kaneel en kruidnagel. Het zoete is lekker donker en fruitig en luxueus. De finish is middellang en kruidig. Erg bevredigende dram, hoor.

  1. Ardmore 11 Year Old 2008 Druma Mor – 54.1%


Ondanks het feit dat ik deze ook al eens geproefd had – ondertussen toch al even geleden – was het een fijn weerzien, want hoe vaak komt het voor dat je een jonge, heftige Ardmore kan proeven die gerijpt werd op een voormalig vat van Laphroaig? Krachtpaters, hoor. En je kan mijn tasting notes hier nalezen.

  1. Dufftown 12 Year Old 2009 ‘An Old Soul in New Shoes’ SMWS 91.31 – 55.2%

Deze erg bleke Dufftown ruikt naar pannenkoekenbeslag, leisteen, menthol en appeltjes. Een hint van plastiek zakjes, maar het stoort niet. Lekker olieachtig en krachtig op de tong. Flink wat witte peper en rapenolie! Dat ben ik nog niet vaak tegengekomen in een whisky. Wat citrussnoepjes en gedroogde bloemen en kamille. De afdronk is middellang en snoeperig zoet met wat munt op het sterfbed.
Wat leuk, zeg! Zo’n ongedwongen avondje gewoon leuteren en grappen maken en ondertussen lekker spul proeven. En niet één Auchentoshan grapje. Alle gekheid op een stokje: dit was een gezellige avond!

Gelukkige verjaardag, Tom!

May the Malt be with you!



Mark’s Whisky Ramblings 423: Eddu 8 Year Old 2013 Selected for Belgium

Tasting Notes Posted on di, januari 18, 2022 07:03

Stephan de Bolle, de spirits director bij importeur Cinoco bezocht de Destillerie des Menhirs iets ten  zuiden van Quimper in het Franse Bretagne afgelopen zomer, proefde er verschillende vatstalen en besloot meteen de hand te leggen op een uniek vat. Deze Franse single grain – van boekweit, nota bene – rijpte maar liefst 8 jaar. Gestookt in januari 2013 bracht hij eerst enkele jaren door in een voormalig cognacvat, werd dan overgestoken op een portovat en ging nadien terug naar het originele cognacvat! Lijkt me uniek. Gebotteld op 1 september 2021, leverde het vat 476 flessen op. Ik had het voorrecht hem op het whisky festival in Gent in avant-première te proeven en was onmiddellijk verkocht. Wist je trouwens dat boekweit eigenlijk geen echt graan, maar eigenlijk een plant is die voor zijn zaden geteeld wordt waar men dan meel van maakt? Het is eigenlijk een ‘pseudograan’, echt waar!



Eddu 8 Year Old 2013 Selected for Belgium

Tasting Notes Posted on ma, januari 17, 2022 07:20

Distilleerderij: Destillerie des Menhirs
Regio: Frankrijk
Fles: Eddu 8 Year Old 2013, OB 2021, Selected for Belgium, 476 bts
Kleur: amber
ABV: 49.5%

Pseudograan

Stephan de Bolle, de spirits director bij importeur Cinoco bezocht de Destillerie des Menhirs iets ten  zuiden van Quimper in het Franse Bretagne afgelopen zomer, proefde er verschillende vatstalen en besloot meteen de hand te leggen op een uniek vat. Deze Franse single grain – van boekweit, nota bene – rijpte maar liefst 8 jaar. Gestookt in januari 2013 bracht hij eerst enkele jaren door in een voormalig cognacvat, werd dan overgestoken op een portovat en ging nadien terug naar het originele cognacvat! Lijkt me uniek. Gebotteld op 1 september 2021, leverde het vat 476 flessen op. Ik had het voorrecht hem op het whisky festival in Gent in avant-première te proeven en was onmiddellijk verkocht. Wist je trouwens dat boekweit eigenlijk geen echt graan, maar eigenlijk een plant is die voor zijn zaden geteeld wordt waar men dan meel van maakt? Het is eigenlijk een ‘pseudograan’, echt waar!

Nou, deze staat er! Mooie donkerzoete toetsen van geflambeerde banaan, gebakken appels en zelfs een hint van marsepein. Maar er zit, helemaal op de achtergrond, tevens een zilt randje aan. Pompelmoes en een hint van rood fruit gaan de kruiden vooraf. Die manifesteren zich als kaneel, paprikapoeder en zelfs oregano. Wat is dit een complexe neus, zeg!

Hij is olieachtig, bijna romig. Onmiddellijk een panoplie aan smaken. Op umami na gaat hij het hele spectrum af. Zoet op rood en donker fruit, zilt met iets medicinaals zelfs, bitter van de tannine van het hout en iets van kastanjes. Doet even denken aan hoestsiroop met flink wat woodsmoke om hem diepgang te geven. En pittig dat hij is. Hier wordt ik blij van.

De afdronk is heerlijk lang, pittig en zoet met een licht drogend effect op het sterfbed.

Jawadde! Pseudograan of niet, dit is een unieke smaakervaring.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-11-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Eddu Gold 2021

Tasting Notes Posted on zo, januari 16, 2022 07:20

Distilleerderij: Destillerie des Menhirs
Regio: Frankrijk
Fles: Eddu Gold, OB 2021
Kleur: goud
ABV: 43%

Quetsche

Nadat ik de Eddu Brocéliande herontdekte, vond ik het een goed idee om de Silver en de Gold van Eddu ook opnieuw te proberen. Deze Franse whisky is een single grain, gestookt van boekweit. Voor zover ik weet is dat een unicum in de wereld. Ik proef ‘m van een botteling uit 2021 op 43%.

Wat een leuke verrassing! Lekker fruitig op appels, passievrucht en kwetsen (soms ook quetsche geschreven, een donkerblauwe, bijna saploze pruim die vaak gebruikt wordt voor de productie van gedistilleerde dranken zoals slivovitsj in de Balkan). Ook vanille, limoen en honing tekenen present. Iets van steranijs en gember maken hem op de neus al een tikkeltje kruidig. Leuk!

Hij is erg zacht op de tong en zelfs een tikkeltje romig. Kersen, pruimen, iets wat me aan appelcider doet denken – heb ik wel vaker bij Eddu – en honing. Dan zelfs wat amandelen en iets wat me aan rode besjes doet denken. Kaneel, gember, peper en zoethout. Deze verveelt allerminst.

De afdronk is middellang op calvados (die appels zijn daar alweer!), perzik en limoen met wat peper op het sterfbed. Licht drogend.

Benader je dit met een Schotse malt in gedachten, dan blijf je wellicht teleurgesteld achter. Benader je dit met een open mind, dan merk je dat dit een boeiende en erg lekkere Franse grain is. Ik ben fan. Ze bouwen daar goed verder aan de weg in

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-11-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Eddu Silver 2021

Tasting Notes Posted on za, januari 15, 2022 07:18

Distilleerderij: Destillerie des Menhirs
Regio: Frankrijk
Fles: Eddu Silver, OB 2021, French Oak Cask ex-cognac
Kleur: licht goud
ABV: 43%

Appels

Ik beken, toen ik een paar jaar geleden Eddu voor het eerst proefde, was ik er niet zot van. Maar ik denk dat ik de whisky niet goed begrepen had. Zo ging ik compleet voorbij aan het feit dat hij gestookt wordt van boekweit en dus een single grain is en dan nog een hele speciale ook. Afgelopen jaar maakte ik opnieuw kennis met Eddu en kijk, ik was betoverd. Ik kon de Brocéliande enorm pruimen. Dus vond ik het hoog tijd om de (weliswaar nieuwe botteling) van de Silver en de Gold opnieuw te proberen. Beginnen doen we met de Eddu Silver. Hij rijpte op vaten waar voorheen cognac op zat.

Hij is een tikkeltje snoeperig en doet me wat aan appelcider denken. Het transporteert me zo terug naar die vakantie in Bretagne waar ik het Musée de Cidre destijds bezocht. Ik krijg daarnaast wat vanille en iets wat me heel even aan olijfolie doet denken. Brioche en kokos maken het plaatje af.

Op smaak proef ik eerst wat peper, dan de boekweit en uiteindelijk flink wat appels. Appelsap op steroïden, om het zo maar eens te zeggen. Wat steranijs en lychee verschijnen. Daar waar ik bij oudere bottelingen nog wat rozenwater kreeg, is die off-note nu volledig verdwenen. Hoera!

De afdronk is verrassend lang en erg zoet. Wederom appels, altijd die appels.

Een unieke smaakervaring. Overactieve cognacvaten, misschien? Wat het is één en al appels wat de klok slaat. Geen topper zoals de Schotten hem uit hun stills knijpen, maar prima grain. Interessant én amusant.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-11-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Glenallachie 38 Year Old 1972 Old Malt Cask Douglas Laing

Tasting Notes Posted on vr, januari 14, 2022 18:22

Distilleerderij: Glenallachie
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenallachie 38 Year Old 1972/2011 Old Malt Cask, Douglas Laing, Sherry Butt #6880, 302 bts
Kleur: brons
ABV: 50%

Happy Bday

Voor mijn verjaardag kreeg ik dit sample in de hand gedrukt door Steven van Art Malts. Op het flesje plakte een label waar enkel ‘Happy Bday’ op stond. Hij wilde niet verklappen wat het was. Ik moest het maar eerst proeven. Zo gezegd, zo gedaan. Pas nadat ik hem mijn tasting notes doorstuurde wilde hij verklappen wat er in mijn glas zat. Ik was hoe dan ook al bij het nosen aan de grond genageld. Wat een prachtige whisky is dit zeg!

Donkerzoete neus met wat umami trekjes, zeer succulent en aromatisch. Hij heeft tevens een snoeperig randje wat me erg kan bekoren. Ik krijg beef jerky, colaflesjes (de snoep, uiteraard),  tuinkruiden, kamfer en honing… En als je lang genoeg wacht, verschijnt er heel even een zilt element, maar dat is zo weer verdwenen. Het donkere fruit domineert alvast. Denk pruimen en dadels. Een pas geboend zadel. Ik ben hier een kwartier meer zoet (see what I did there?) alvorens ik nog maar de neiging voel hier van te proeven. De neus blijft maar geven… Heerlijk.

Op smaak is het werkelijk een bom! Zoete, kruidige dram die onmiddellijk wat leder vertoont, maar de tannine is perfect in balans met het zoete fruit. Hemels! Een in honing gedrenkte verse vijg, aangevuld met gekonfijte appelsienschillen, rozijnen en geroosterde nootjes. Brésilienne? Sowieso wat okkernoten, voor een zacht bittere toets. Midpalate wordt het wat droog op kamfer en licht aangebrande karamel. Ik ben in de zevende hemel.

De finish is lekker lang en bevredigend op rozijntjes en flink wat houtkruiden die langzaam wegdeemsteren om plaats te maken voor moutsuiker en komijn. Laat ons het woord finish bij deze malt maar gauw vervangen door finale.

Dankjewel, Steven. Wat een gewéldige whisky. Hoewel ik hem op voorhand al liet verstaan dat ik van mening was dat het een sherry gerijpte Speysider was – ik dacht aan Glenfarclas, eerlijk gezegd – had ik niet meteen aan deze prachtige Glenallachie gedacht. Maar wat een fantastische botteling!

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-01-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)



Mark’s Whisky Ramblings 422: Blended Scotch 11 Year Old Watt Whisky for The Cluysenaer

Mark's Whisky Ramblings Posted on vr, januari 14, 2022 07:13

Mark & Kate Watt startten enkele jaren geleden hun eigen bedrijfje The Campbeltown Whisky Company, maar hun releases staan beter bekend onder het label Watt Whisky. En één van mijn favoriete whisky restaurants – De Cluysenaer – selecteerde een 11-jarige blend voor hun 21e verjaardag. En weet u wat? Het is een juweeltje.



Watt Whisky Tasting (& extras)

Events Posted on do, januari 13, 2022 06:55

Onlangs heb ik heel wat lekkers van Watt Whisky geproefd. Eerst was er het heerlijke Watt-appas diner in restaurant De Cluysenaer, dan was er het geweldige festival Spirits in the Sky in Brussel en tot slot presenteerde Jeroen van The Bonding Dram een mooie line-up van Watt Whisky op woensdag 22 december en dit op een erg leuke locatie: Wilde Brouwers in Merelbeke, een oude schoenfabriek die in een kunstgalerij en een micro-brouwerij annex feestzaal werd omgetoverd.

Hoog tijd om al dat lekkers even op te lijsten en van (weliswaar beknopte) tasting notes te voorzien.

Dailuaine 12 Year Old 2008 – bourbon hogshead – 57.8% – 312 bts

Dit was de opener bij De Cluysenaer en ik herinner me dat ik hem niet onmiddellijk kon appreciëren. Havermoutpap en butaangas gemixt met appels en groene druiven op de neus. Het is even wennen. Het alcoholpercentage geeft een flinke trap tegen de tanden, terwijl de druiven evolueren naar fermenterende pompelmoes. Moutsuikers proberen de boel nog wat te redden, maar deze is te moeilijk voor mij. In de finish krijg ik zelfs zeepbellen. Geen spek voor mijn bek.

Blended Scotch 11 Year Old – Whiskyrestaurant De Cluysenaer – 55.1% – 236 bts

Deze proefde ik voor het eerst bij De Cluysenaer en kocht terstond twee flessen. Een paar weken later bracht ik deze mee naar de Watt Tasting van Jeroen en trakteerde de aanwezigen om deze mooie blend. Mark Watt beweert zelf dat hij niet weet wat er in zit, maar fluisterde ons wel in dat hij uit de stallen van Edrington komt. Dan is het best mogelijk dat dit zo’n pre-Famous Grouse blend is die zowel Macallan als Tamdhu of Glenrothes bevat. Of zelfs wat Highland Park. Maar van de Macallan ben ik eigenlijk redelijk zeker, want de neus is een feest van rood fruit, marsepein, gebakken appels en goudbes. Op smaak is hij zijdezacht, feestelijk zoet en zacht gekruid. Pomme d’amour leidt, gevolgd door rozijntjes en hoestsiroop. Een echte dessertwhisky. De afdronk is verrassend lang, mierzoet en zacht kruidig op nootmuskaat en wat kaneel. Zo zie je maar: whisky hoeft niet duur of erg oud te zijn om absoluut zalig te smaken.

Of zoals Mark Watt het verwoordde toen hij mijn fles signeerde: ‘Not Auchy, but still good!’ Gelijk heeft hij.

Hola, hola, wacht eventjes!!

Ik zou het nog bijna vergeten. Alvorens de whisky tasting verder te zetten, kregen we in de brouwerij wel een kleine avant-première. Ze hadden daar namelijk net een nieuw bier gelanceerd, speciaal voor de feestdagen. Het is een ode aan de stout van Brasserie L’Ancre (niet te verwarren met Het Anker in Mechelen) die in Merelbeke operationeel was en in de jaren ’30 van de vorige eeuw aan Augustijn Hul werd verkocht die prompt haar naam veranderde. In de jaren ’80 sloot ze de deuren en thans staat er een Colruyt op de site.

Hul Extra Stout – De Wilde Brouwers – 10%

Deze is erg romig en donker op de neus met toetsen van koffie en cacao, iets van noten en zachte, gezouten karamel. Minder zwaar dan andere stouts die ik al proefde, wat deze een streepje voor geeft. Ik hou er van als mijn stout smaakvol is, maar het hoeft geen maaltijd te zijn. Deze doet precies wat hij moet doen. Heerlijk!

Orkney 8 Year Old 2012 – hogshead – 57.1% – 392 bts

Deze Orkney proefde ik ondertussen drie keer! Bij De Cluysenaar, bij Jeroen en vandaag nog eens van een sample dat ik scoorde op Spirits in the Sky. Hij is erg atypisch voor een Highland Park en die krijg ik vandaag de dag wel vaker in het glas. Deze erg bleke malt ruikt in eerste instantie naar karnemelk en banaan, met kokos en vanille en wat zachte rook. Slechts een hint van wit fruit verschijnt op de tong, terwijl zachte turfrook en heide de lakens uitdelen. Hij is nogal scherp en een tikkeltje alcoholisch. Een hint van vuursteentjes en karton op de afdronk maken hem best wel wat funky. En het is geen Jamaicaanse rum, toch?

Lochindaal (Bruichladdich) 13 Year Old 2007 – 57.1% – 254 bts

Geproefd bij De Cluysenaer en bij Jeroen. Het was een blij weerzien, want deze Lochindaal is geweldig. Lochindaal is meer geturfd dan Port Charlotte, maar niet zo fel als Octomore. Hij zit ergens er tussen. Op de neus is het een strijd om de aandacht van je neusvleugels tussen nieuwe lederen laarzen, spek op de barbecue, plasticine, ecoline, gebakken banaan, citroensap, hooi in een schapenstal, boerenboter en walnoten. Phew! Complex beestje op de neus. Lekker olieachtig op de tong, krachtig zonder alcoholisch te worden, lekker pittig gekruid op witte peper en koriander. Pompelmoes en jonge appels steken de kop op. De lange, erg rokerige en warme afdronk is simpelweg outstanding. Na de Imperial (zie hieronder) mijn favoriet van de avond.

Tormore 10 Year Old 2010 – hogshead – 57.1% – 287 bts

Ik ken Tormore niet zo goed, maar wat ik er al van proefde smaakte mij vooral lentefris naar jonge appeltjes. Deze release van Watt Whisky was echter gefinisht op voormalige Islay vaten, waardoor hij me eerder aan Armore deed denken. Da’s geen straf, voor alle duidelijkheid. Dat gezegd zijnde, hoeft zulks voor mij niet echt, omdat het DNA van het huis dan te fel gemaskeerd wordt. Desalniettemin een aangename malt.

Imperial 25 Year Old 1996 – Refill Barrel – 53.6% – 214 bts

Dit was voor mij de opener van Spirits in the Sky. Corona verplichte de organisatie immers om alle deuren wijd open te gooien voor de ventilatie en laat de stand van Mark Watt nu net naast de ingang liggen (weliswaar in een andere zaal!) en hij stopte ons deze Imperial in de handen terwijl we stonden aan te schuiven om naar binnen te gaan. Op de neus krijg ik moutsuikers, gebak, honingbier en kalk. Iets wat me doet denken aan perzik, lychee en… schorseneren! Op smaak gaat het eerder richting gedroogde mango (dankjewel, Bart!), honing en witte wijn. Ook op de tong krijg ik appels, ananas en kalk. De afdronk is gewoon heerlijk lang. Machtige Imperial! Mijn favoriet van de avond en de tweede belangrijkste reden dat ik hier naar toe kwam. ‘De belangrijkste?’ vraagt u. Om nog eens onder de mensen te komen, natuurlijk. Dat was weer veel te lang geleden.

Glen Spey 13 Year Old 2008 – sherry cask finish – 53.6% – 280 bts

Da’s een specialleke – to say the least. Zowel op Spirits in the Sky als bij Jeroen geproefd. De neus is effe wennen, hoor, want ik krijg toetsen van porto, karton en balsamico azijn. En nog geen klein beetje. Amusant, maar ik ben er nog niet uit of het ook lekker is. Ook op smaak worden toetsen van rood fruit flink ondergedompeld in de wijnazijn, amai. En dat trekt zich helemaal door tot in de licht drogende finish. Deze is vast en zeker niet voor iedereen. Ik zou er alvast geen hele fles van leegkrijgen. Dat zegt genoeg, me dunkt.

Blended Scotch 18 Year Old 2003 – hogshead – 56.3% – 345 bts

Grappig dat het kleine label onderaan de fles absoluut geen details bevat. Typo? Hoe dan ook, deze is erg vreemd, hoor. Bij de eerste nosing is hij een tikkeltje aggressief en krijg ik zeepbellen en een vuile schoteldoek. Dafalgan? Op smaak is het alvast een stuk beter. Snoeperig zoet op rucola bonbons, pruimen en wat tropisch fruitsap. Op de middellange afdronk krijg ik dan weer was stopverf. Jongens, jongens, wat is dat hier allemaal? Seffens ga ik die dafalgan nog nodig hebben…

Gauw iets anders. Laten we de rum niet vergeten die Mark & Kate Watt al op de markt brachten.

Ik proefde er twee: de Clarendon Estate in De Cluysenaer en de Foursquare op Spirits in the Sky.

Voor die tasting notes wijs ik u graag door naar mijn ‘volwaardige’ blogposts, die al eerder verschenen.

Clarendon Estate 16 Year Old 2004 Watt Rum – 57.1%

Die tasting notes kan u hier terugvinden: https://blog.whivie.be/?p=9393. Jamaicaanse rum: het is een stijl die je moet leren drinken, me dunkt. Ik heb het geleerd en ben daar maar wat blij mee.

Foursquare 14 Year Old 2007 Watt Rum for The Nectar 15th Anniversary – 57.1%

Die tasting notes kan u hier terugvinden: https://blog.whivie.be/?p=9389. The Nectar selecteerde deze voor hun 15-jarige bestaan. A sippin’ rum, savvy? Heerlijk spul.

Maar nog even terug naar De Wilde Brouwers, want zoals gewoonlijk waren we na de Watt tasting nog niet helemaal klaar. De usual suspects die hier kwamen proeven, hebben de goeie gewoonte vaak zelf iets mee te brengen en dus volgde nog een kleine ‘after-tasting’, zeg maar. Dit waren de extraatjes die we nog proefden.

Laten we beginnen met nog een biertje van de Wilde Brouwers.

The Wild Specials Flemish Red Ale – aged on Bordeaux Casks – 7%

Dit rode bier bracht 14 maanden door op rode wijnvaten uit Bordeaux. Dit fris zurige bier vertoont zachte toetsen van rode bessen en frambozen. Hij heeft een milde body en is lekker verfrissend. De rode wijn toets zorgt voor een mooie balans tussen zoet en zuur. Dit kapt gevaarlijk vlot binnen.

Image of Islay – Grey Seal at Portnahaven – Malts of Scotland 2015 – 49.8% – 485 bts

Deze werd al in 2015 gebotteld door het Duitse Malts of Scotland en is de enige in de reeks die Image of Islay werd gedoopt (wellicht per vergissing, want alle andere releases werden Images – meervoud dus – of Islay genoemd). De distilleerderij die het dichtst bij Portnahaven ligt, is Bruichladdich. Op de neus is hij lekker vuil. Ik grapte ‘een dode koe op een bedje van zuurkool, pindanoten en oxo.’ Maar op smaak wat hij bovendien lekker zoet met gekaramelizeerd fruit en woodsmoke. De erg lange, warme en kruidige afdronk deed me denken aan Port Charlotte.

Balvenie 1989 Portwood – OB 2014 – 40%

Hola, een 15-jarige Balvenie die op portovaten rijpte gedurende 15 jaar. Vandaag de dag betaal je je blauw voor deze fles, dus toen die op tafel verscheen begonnen mijn oogjes te blinken, want deze had ik nog niet geproefd! De neus barstte van het rode fruit, toffee en gekonfijte appelsien. Flink wat honing, maar ook wat walnoten en gedroogde ananas. Helaas viel de body erg licht uit, maar hij was wel lekker fruitig en zoet, terwijl de afdronk dan weer drogend werkte. Erg lekkere Balvenie, maar hij miste wat punch.

Tot slot proefden we nog de Ardmore 1998 van Elexir Distillers voor de 15e verjaardag van The Nectar en de Springbank 21 Year Old die in 2021 werd gebotteld, alsook een rum uit de Franse Antillen, maar daar kon ik tevens een sample van meepakken, dus daar krijgt u binnenkort heuse tasting notes van. Beloofd!

Rond 22u30 stapte ik voldaan in bij Dearly Beloved, die zo lief was mij te komen ophalen en maakte me de bedenking hoe erg ik dit soort ‘live’ tastings eigenlijk wel mis. Hopelijk komt daar binnenkort verandering in.

May the Malt be with you!



Auchentoshan 12 Year Old 2007 Samurai Signatory Vintage for Kirsch Import

Tasting Notes Posted on wo, januari 12, 2022 06:50

Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 12 Year Old 2007/2020 Signatory Vintage for Kirsch Import, Sherry Butt Finish Cask #1, 704 bts
Kleur: mahonie
ABV: 54.7%

Worchestershiresaus

Kirsch Import is een Duits importeur van gedistilleerd en in samenwerking met Signatory Vintage uit Pitlochry lanceerden ze de zogenaamde Samurai serie die (momenteel) bestaat uit 6 releases, stuk voor stuk single casks van malts die een sherry butt finish kregen. Zo is er een Ben Nevis 2013, Caol Ila 2007, Craigellachie 2009, Glenlivet 2006, Glentauchers 2009, Royal Brackla 2008 en deze Auchentoshan 2007. Allemaal relatief jong, gebotteld in een prachtige fles met Japans ogend label. Dat verklaart wellicht waarom ze zo fucking duur zijn. Enfin. De Auchentoshan kon ik toch niet laten passeren, dus je ziet: het werkt. Dat kleurtje is niet normaal… mahonie en nog geen klein beetje.

Hola, da’s een erg vuile neus! Kippenbouillon, maggimix, sojasaus, tomatenketchup en oude cognac. Fruit? Rotte banaan misschien? Neen, dit is er zo ver over dat het DNA van Auchentoshan totaal onherkenbaar geworden is. Tot daar aan toe. Maar verder is het ook zodanig umami en herbaal dan het lichtjes onaangenaam wordt. Erg moeilijk om hier van te houden, moet ik bekennen.

Op smaak wordt erg veel goedgemaakt. Nu krijg ik chocolade, citrusfruit (bloedappelsien en pompelmoes), lychee, karamel, kamfer en rozemarijn. Relatief straffe kost, maar met een mooie zoete twist. Wat een opluchting. Ik was al bang dat dit een monster ging worden, maar dat valt goed mee. Neemt niet weg dat het doet denken aan gezoete Worchestershiresaus saus.

De afdronk – die best lang is – evolueert van zoet naar zilt.

Ja, onze Duitse vrienden houden wel van een dirty malt en dat is deze Auchentoshan zeker! Maar helemaal overtuigen kon hij niet. Als Toshan Man mag ik streng zijn, toch?

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Auchentoshan 19 Year Old 1990 Cadenhead Authentic Collection

Tasting Notes Posted on di, januari 11, 2022 06:49

Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 19 Year Old 1990/2009 Cadenhead Authentic Collection, Bourbon Barrel, 239 bts
Kleur: goud
ABV: 56.8%

Boter

Deze staat al een paar jaar in mijn kast te pronken en was een verjaardagsgeschenk van mijn Hollandse gabber Stjepko. Ja, vreemde naam. Maar zijn roots liggen in de balkan. Doet er niet toe; het is een topkerel en ik was erg blij met dit geschenk, maar de tijd is gekomen de fles open te trekken, want daar is whisky immers voor gemaakt. Dit single bourbon barrel op vatsterkte gebotteld, leverde 239 flessen op. Cadenhead is de bottelaar van dienst.

De neus start erg floraal. Wilde bloemen in de wei. Iets wat me even aan modder doet denken. Bizar, maar niet onaangenaam. Flink wat gras en nog meer boter. Dan wat vanille en zachte toetsen van ananas en papaya. Iets van overrijpe banaan. Het is verre van slecht, maar toch even wennen.

Op smaak is het stukken beter. Romig, helder, fruitig en zoet. Mooie toetsen van bijenwas, limoensap en paprika. Doe daar gerust nog wat bakkerskruiden bij. De banaan keert weer, aangevuld met pompelmoes.

De afdronk is relatief lang en vertoont plots een verrassend zilte toets op het sterfbed.

Leuke, ietwat atypische Toshan die me wel kan bekoren.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Auchentoshan 25 Year Old 1992 Signatory Vintage

Tasting Notes Posted on ma, januari 10, 2022 06:48

Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 25 Year Old 1992/2017, Signatory Vintage Cask Strength Collection, Bourbon Barrel #5430, 206 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 51.4%

Geweldige Vintage

Die decanter van Signatory’s Cask Strength Collection… Ik ga het nog maar eens zeggen: prachtig om te zien, verschrikkelijk om van te schenken. Gelukkig gaat het om de inhoud en dat is in dit geval mijn favoriete Lowlander op vatsterkte nadat hij een kwarteeuw mocht rusten in een bourbon barrel. Auchentoshan 1992 zei u? Die koop ik blind.

De neus offreert moutsuikers, vanille en kokos, maar ook wat geel fruit dat flirt met de tropen. Mango. Groene banaan, papaya. Hij heeft iets Iers. En iets wat me een beetje aan mosterd doet denken. Erg aangenaam en intrigerend.

Geweldig mondgevoel. Romig en rijk. Banaan, mango, limoen, guava, ananas, zoethout, peper, nootmuskaat, zacht drogende eik… ja, dit is het betere werk! Zachte herbale toetsen, maar bovenal quasi tropisch fruit. Heerlijk!

De middellange finish is relatief fruitig, maar vooral zacht en zoet.

Niet erg complex, maar wel erg aangenaam. 1992, het blijft een geweldige vintage.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Auchentoshan 13 Year Old 1998 Exclusive Malts Creative Whisky Company

Tasting Notes Posted on zo, januari 09, 2022 06:47

Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 13 Year Old 1991/2012 The Exclusive Malts, Creative Whisky Company, Cask #102387, 228 bts
Kleur: licht goud
ABV: 56.5%

Noten

Deze botteling dateert nog uit de tijd dat David Stirk de eigenaar van de Creative Whisky Company was. Een Auchentoshan in de Exclusive Malts reeks? Zo zie je maar. Het vat leverde 228 flessen op vatsterkte op. Ze staat ondertussen bijna tien jaar in de kast, maar voor mijn 52e verjaardag besloot ik ze open te trekken.

De neus is erg clean. Citrus en flink wat noten. Perzik, limoen, citroengras, Frosties, Ovomaltine en hooi. Flink wat florale toetsen en iets van… euh… shampoo? Apart, maar verre van onaangenaam.

Op smaak komt dat zepige eigenlijk onmiddellijk terug. Dju, toch! Gelukkig wordt dat snel verdreven door flink wat vanille, eik, kaneel, appels, peren en zelfs wat meloen. Maar vooral citroensap en bloemen.

De afdronk is middellang op meloen, peper en gekonfijte gember.

Dit is geen makkelijke Auchentoshan. Hij flirt wat met parfum. De ene keer vind ik hem lekker, de volgende keer een pak minder. De fles ledigen was geen sinecure.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Auchentoshan 14 Year Old 1991 Douglas of Drumlanrig

Tasting Notes Posted on za, januari 08, 2022 06:46

Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 14 Year Old 1991, Douglas of Drumlanrig, Cask LD4002
Kleur: witte wijn
ABV: 49%

Om Snel te Vergeten

Het is een traditie geworden dat ik voor mijn verjaardag een zogenaamde Toshan Man Birthday Tasting organiseer. Door corona is dat helaas voor het tweede jaar op rij online. Hopelijk volgend jaar weer live. Als opener van die tasting – de apero, zeg maar – proeven de we deze oudere botteling van Douglas of Drumlanrig waarin een Auchentoshan uit 1991 verscheen die 14 jaar lang mocht rusten op een bourbonvat. Ik ben eerlijk gezegd een beetje verrast met het relatief lage alcoholpercentage.

De neus is erg eenvoudig. Ontbijtgranen met wat citrusfruit, een beetje boter, iets van kamfer en witte peper. Als ik heel eerlijk ben… deze heeft niets om het lijf en ruikt niet eens aangenaam.

Op smaak valt het al wat beter mee, maar groots wordt hij nooit. Nu krijg ik vooral appels en limoensap, wat banaan en witte peper. Citroengras. Zoethout. Een hint van kiwi. Dit valt veel beter mee dan de neus aankondigde.

De afdronk is eerder kort, zoet en zacht peperig.

Een niemendalletje, echt. Teleurstellend. Een aperitief om snel te vergeten.

78/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Mark’s Whisky Ramblings 421: Auchentoshan 13 Year Old 2007 North Star Spirits

Mark's Whisky Ramblings Posted on vr, januari 07, 2022 07:32

Wel, wel, wel… kersvers Independent Bottler of the Year North Star Spirits (ja, hoor, voor het tweede jaar op rij, proficiat, Iain!) heeft afgelopen zomer voor het eerst een Auchentoshan gebotteld. Kijk eens aan! En het is een jonge knaap geworden van amper 13 jaar oud, die zijn schoonheidsslaapje mocht houden op een oloroso hogshead. Dat leverde in july 2021 nog 330 flessen op aan 55% ABV. Fan van zowel Auchentoshan als North Star Spirits, mocht ik deze natuurlijk niet aan mij voorbij laten gaan.



Auchentoshan 13 Year Old 2007 North Star Spirits

Tasting Notes Posted on do, januari 06, 2022 07:00

Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 13 Year Old 2007/2021, North Star Spirits, Oloroso Hogshead, 330 bts
Kleur: vol goud
ABV: 55.0%

Funky

Wel, wel, wel… kersvers Independent Bottler of the Year North Star Spirits (ja, hoor, voor het tweede jaar op rij, proficiat, Iain!) heeft afgelopen zomer voor het eerst een Auchentoshan gebotteld. Kijk eens aan! En het is een jonge knaap geworden van amper 13 jaar oud, die zijn schoonheidsslaapje mocht houden op een oloroso hogshead. Dat leverde in july 2021 nog 330 flessen op aan 55% ABV. Fan van zowel Auchentoshan als North Star Spirits, mocht ik deze natuurlijk niet aan mij voorbij laten gaan.

Nou, die neus is bijzonder funky at first. Ik krijg pindakaas, hazelnoten en leder op de neus, alsook wat vaaswater (oeps!) en groene tuinkruiden. Verrassend umami en niet meteen wat je met deze Triple Distilled Lowlander zou associëren. Het is flink wennen. Maar… geef hem tijd. Schenk hem en laat hem 5 minuten ademen. Dan wordt het een bommetje… Citrus, arendsvaren, pinda’s. Dat laatste is echt wennen, hoor, maar het werkt wel.

Op smaak is het DNA van Auchentoshan wél onmiddellijk present, wat me oplucht. Het is thuiskomen. Lekker olieachtig en pittig met citrus, appelsap, melkchocolade met hazelnoten, bittere appelsienenconfituur (zalig!) en boterbollen. Iets van beef jerky, ook. Hij blijft wel een tikkeltje umami, hoor. En het is in alle eerlijkheid wat werken. Wat zeg ik: hard labeur! Maar als je het voor over hebt, merk je dat dit stiekem toch een geweldige Auchentoshan is.

De afdronk is lang, pittig, bevredigend op pindakaas, bruine toast met appelsienconfituur.

Vier proefsessies, Iain, vier! Die had ik er voor nodig om deze Auchentoshan te begrijpen en te appreciëren. Dus het is geen Toshan om achteloos op tafel te zetten. Het is een conversation piece, maar wel erg de moeite. Met dank aan mijn broeder Manny die de fles voor me scoorde bij de Noorderburen. Ik hou nog wat aan de kant, makker, want deze moeten we samen opnieuw onder de loep nemen!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Auchentoshan 29 Year Old 1991 Blackadder Statement

Tasting Notes Posted on wo, januari 05, 2022 06:59

Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 29 Year Old 1991/2021 Blackadder, Statement, for the 15th Anniversary of The Nectar, Hogshead #2917, 100 bts
Kleur: mahonie
ABV: 56.3%

Vijgenconfituur

Voor de 15e verjaardag van Belgisch importeur The Nectar werden weer heel wat vaatjes gebotteld en ik heb geluk: er zit weer een Auchentoshan bij! Deze werd gebotteld door Blackadder en is niet de minste. Vooreerst gaat het om een single cask uit 1991, wat betekent dat hij maar liefst 29 jaar oud is en ten tweede werd hij gebotteld op vatsterkte. Er zijn slechts 100 flessen beschikbaar – weliswaar aan zo’n 600 EUR per fles. Pardon? Da’s verdorie duurder dan de officiële releases! Oh, well, proeven gaan we sowieso. Het kleurtje verraadt een sherryvat.

Het DNA van mijn favoriete triple distilled Lowlander wordt wat overmeesterd door flink zoete toetsen van het sherryvat. Denk rozijnen, Werther’s Echte, melkchocolade en kandijsuiker. Leder, donkere honing, koffielikeur en dadels. Man, wat is dit goed, zeg. Met water krijg ik wat chocolade en rumrozijntjes.

Het mondgevoel zit prima. Lekker olieachtig. En de aankomst is stevig, hoor. Flink wat kruidigheid in de vorm van kruidnagel en kaneel, maar ook saffraan en zwarte peper. De fruitigheid vertaalt zich nu vooral naar vijgen, rozijnen en gepofte kastanjes, besprenkeld met kandijsuiker en pruimtabak. Hoewel hij geen water nodig heeft, doe ik er toch een druppeltje in. Dat maakt hem iets zoeter (Tunesische vijgenconfituur) en toegankelijker.

De afdronk is lang, kruidig en drogend. Zelfs verdund.

Echt wel een klepper, maar 600 EUR is wel erg duur, toch?

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-11-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Auchentoshan 19 Year Old 2000 Signatory Vintage Cask Strength Collection

Tasting Notes Posted on di, januari 04, 2022 06:58

Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 19 Year Old 2000/2020, Signatory Vintage Cask Strength Collection, Hogshead #800160, 251 bts
Kleur: stro
ABV: 56.1%

Aperitieven

Ik heb aardig wat single casks van Auchentoshan in mijn verzameling, dat spreekt. Maar van vintage 2000 heb ik er toch niet zoveel. Dit werd door Signatory gebotteld in hun zogenaamde Cask Strength Collection, in die stevige decanter flessen. Het betreft een single hogshead op vatsterkte, dus. Hij is aan de bleke kant. Strokleurig, zeg maar.

Op de neus is het – voor mij althans – onmiddellijk thuiskomen. Gras, limoen, vanille, paardenbloemen. Niets wereldschokkend, het is waar, maar ik hou echt wel van dit profiel. Aperitiefwhisky bij uitstek, lijkt me.

Hij is best olieachtig op de tong. Lekker zoet met een bittertje. Denk appels, limoen, grapefruit en zachte tannine. Hoewel hij relatief ‘eenvoudig’ is, kan ik bijna niet anders dan dit lekker te vinden. Apero is immers mijn favoriete whiskymoment en daar past deze perfect in.

De afdronk is relatief lang, verrassend drogend en net een tikkeltje te bitter om hier een topper van te maken.

Maar ik ben wel fan, versta me niet verkeerd. Zo’n 150 EUR. Dat heb ik hier wel voor over, want is goed voor een maand lang aperitieven.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-11-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Auchentoshan 18 Year Old 2003 SMWS 5.78

Tasting Notes Posted on ma, januari 03, 2022 06:57

Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 18 Year Old 2003/2021 Scotch Malt Whisky Society 5.78 ‘Wonder Wheel Ride’, 1st fill ex-bourbon barrel, 189 bts
Kleur: goud
ABV: 54.9%

Exotisch

Op het whisky festival van Gent stond mijn goeie vriend Chris Lauriers achter de tafel van de Scotch Malt Whisky Society. Hij wenkte me dichterbij en zei: ‘Ik heb wat voor je.’ Ik zag het nummer 5.78 op het label en wist meteen dat ik deze moest proeven. Immers, nummer 5 betekent Auchentoshan. Het is al het 78e single cask dat de SMWS bottelt van mijn favoriete Lowlander. In dit geval een 18-jarige uit 2003 van een 1st fill ex-bourbon barrel op niet minder dan 54.9%. Wow!

Heerlijk zoete neus op abrikozen, honing en sandaalhout. Florale toetsen die redelijk exotisch overkomen. Flink wat esters! Waxy! Dit is een fruitbommetje. En het DNA van Auchentoshan is onmiskenbaar. Ik ben nu al in de zevende hemel.

Ook op smaak is dit erg, erg goed. En dit behoeft helemaal geen water, hoor. De honing en de abrikozen keren weer, aangevuld met appelsap en pompelmoes. Iets van kaneel en kamfer. Zelfs wat marsepein en citroensorbet. Pomme d’amour en suikerspin. Bananencrème in witte chocolade. Man, man, man, wat is dit lekker, zeg.

Heerlijk lange finish, een tikkeltje kruidig maar vooral erg zoet en aangenaam.

Zomer in je glas! En dan te bedenken dat de fles nog steeds beschikbaar is… Wie is lid en wil er eentje voor mij aanschaffen? Ik zal u eeuwig (nou ja, redelijk lang) dankbaar zijn.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-10-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Auchentoshan 15 Year Old 1999 The Ultimate

Tasting Notes Posted on zo, januari 02, 2022 06:36

Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 15 Year Old 1999/2014, The Ultimate, Bourbon Barrel #800257, 248 bts
Kleur: licht goud
ABV: 46%

Nazomer

We blijven nog even bij The Ultimate, want via mijn gabber Marcel uit Nederland kon ik een sample vastkrijgen van een zustervat, nl. bourbon barrel #800257 dat te slapen werd gelegd in 1999 en na 15 jaar werd gebotteld, weliswaar versneden naar 46%.

De neus barst van limoensap en gras. Nat, groen gras om precies te zijn. Als een voetbalveld dat net werd besproeid. Granny Smith appels en vanille bij de vleet. Veel klassieker dan dit wordt het niet.

De body is helaas aan de erg lichte kant, bijna waterachtig. Oh, well. Zoete mout, limoen, vanille, kristalsuiker, Reine Claude, witte aalbes. Licht gepeperd. Ook op smaak een erg klassieke bourbongerijpte Auchentoshan. All good, wat mij betreft.

De finish is lichtjes gepeperd, zoetzuur en middellang.

Een prima Auchentoshan om van te genieten op een zonovergoten terras (wat ik vandaag doe, dankzij een uitzonderlijk nazomerse oktoberdag).

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-10-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Auchentoshan 17 Year Old 2000 The Ultimate 850th Cask

Tasting Notes Posted on za, januari 01, 2022 16:35

Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 17 Year Old 2000/2018, The Ultimate 850th Cask, Bourbon Barrel #800033, 204 bts
Kleur: licht goud
ABV: 60.2%

Zoetzuur

The Ultimate behoeft nog amper introductie, me dunkt. De Nederlandse onafhankelijk bottelaar van Wees brengt hier single casks onder uit, vaak op vatsterkte. Ondertussen zijn dat er meer dan 1000 en in de aanloop daarnaartoe brachten ze enkele speciale releases uit en deze hoort in dat rijtje thuis. Dit was het 850e single cask in The Ultimate, een 17-jarige Auchentoshan op 60.2% ABV. Hij werd daarom uitgebracht met een mooi kistje rond.

De neus is thuiskomen. Schoolvoorbeeld van een Auchentoshan op een bourbonvat. Ik krijg citrus, vers afgereden gras en iets floraal, maar dat wordt mooi aangevuld met een beetje vanille en flink wat groene appels en een hint van ananas in boerenboter. Heerlijk.

Ondanks het hoge ABV bijt deze absoluut niet. De alcohol is perfect geïntegreerd en de mout offreert naast de obligate citrus nu ook wat groene druiven, Reine Claude pruimpjes en mirabellen, flink wat appel en zachte kruiden. Denk witte peper en zoethout.

Zoetzure, lange afdronk die een glimlach op mijn tronie schildert.

Zeer mooie Auchentoshan, alweer. Niet moeilijk dat deze zo’n prominente plek kreeg in de reeks The Ultimate. Past perfect. Bedankt, Gwen & Richard, voor het gulle sample!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 31-07-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Volgende »