Ardnahoe Distillery

Port Askaig
Isle of Islay
PA46 7RU
UK
+44 1496 840777
https://ardnahoedistillery.com/
info@ardnahoedistillery.com

Laing

In 2013 gingen Fred en Stewart Laing uit elkaar, waarbij Fred het bedrijf Douglas Laing & Co verder bestuurde met zijn dochter Cara en Stewart Laing samen met zijn zonen Andrew en Scott een nieuw bedrijf opstartte onder de naam Hunter Laing & Co. De stocks en de merken werden onderling netjes verdeeld, waardoor Stewart een stevige fundering had om uit de startblokken te schieten.

Dat was tevens het startschot voor hem om zijn ambitie van een eigen distilleerderij te bezitten om te zetten in realiteit. Dat hij zijn zinnen had gezet op Islay had verschillende redenen. Zo had hij als 18-jarige knaap, in 1965, zes maanden lang gewerkt bij Bruichladdich, maar ook de familie aan moeder’s kant heeft al sinds 1915 een pub in Bowmore, vlakbij de befaamde ronde kerk. Daarnaast is hij als blender ook steeds op zoek naar Islay whisky en moest vaststellen dat er steeds minder werd aangeboden. Een distilleerderij overnemen op Islay bleek te duur, dus besloot hij in 2015 om er zelf maar één te bouwen.

In 2016 kreeg Hunter Laing & Co de nodige toestemmingen om aan de bouw van de 8 miljoen pond kostende distilleerderij te beginnen. Het is de meest recente en de negende distilleerderij op het eiland, maar er zijn nog minstens twee andere distilleerderijen in opbouw.

McEwan

In 2017, terwijl de bouw volop aan de gang was, kon Stewart Laing niemand minder dan de legendarische Jim McEwan aantrekken als productiedirecteur. McEwan was twee jaar eerder op pensioen gegaan, maar het vooruitzicht om nu zelf een whisky te kunnen ontwikkelen was te mooi om te laten passeren. McEwan werkte eerder 38 jaar lang voor Bowmore, alvorens over te stappen naar Bruichladdich. Ondertussen heeft hij Andrew en Scott onder zijn vleugels genomen, zodat zij de dagdagelijkse operaties kunnen overnemen wanneer McEwan dan eindelijk toch op verdiende rust gaat.

De distilleerderij, genoemd naar de waterbron Ardnahoe Loch, ligt in het noordoosten van Islay, pakweg halverwege tussen Bunnahabhain en Caol Ila, betrekt zijn malt (geturfd tot 40ppm) van de Port Ellen Maltings en heeft een capaciteit van zo’n miljoen liter per jaar. Fermentatie met Mauri gist is relatief lang: zo’n 60 tot 70 uur.

Op 14 oktober 2018 liep de eerste spirit uit de stills en het eerst vat werd te slapen gelegd op 9 november van datzelfde jaar, maar het zou nog tot april 2019 duren alvorens de distilleerderij officiëel open ging voor het grote publiek. Met het prachtige uitzicht over de Sound of Islay richting het Isle of Jura is het sinds de opening een grote publiekstrekker.

Range

De fans hebben relatief lang op de eerste release, de zogenaamde Inaugural Release, moet wachten. Hij werd pas op de markt gebracht in 2024, nadat hij vijf jaar had gerijpt. De eerste release was overigens een vatting van Ardnahoe die gerijpt had om zowel ex-bourbon- als ex-oloroso sherryvaten.

Ondertussen zijn er een handjevol andere release verschenen, zoals de Bholsa en de Infinite Loch. Ook voor Feis Ile, het jaarlijkse malt- en muziek-festival op Islay, werd een exclusieve botteling gelanceerd.