Distilleerderij: Craigellachie
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Craigellachie 9 Year Old Dram4Charity, 60 bts
Kleur: koper
ABV: 55.2%
Abrikozen
Dram4Charity, een collectief van whiskyminnende filantropen, lanceerde eerder dit jaar een tweede reeks van charity bottlings ten voordele van het ALS Fonds van Alain Verspecht. Drie flessen zal deze reeks sterk zijn. Het thema is Frames of Freedom met mooie labels van Alain zelve. Vorige maand werden we reeds verblijd met een uitstekende 8-jarige Caol Ila. Deze keer gaan we naar het hartje van de Speyside, waar onze vrienden een 9-jarige Craigellachie selecteerden. Het vattype wordt niet prijsgegeven, maar hij is fel koperkleurig wat doet vermoeden dat het niet om een bourbonvat ging. We gaan het ontdekken.
Tip: schenk hem uit en laat hem even ademen. De eerste geur is namelijk verassend umami op hints van zuurkool en rosbief, maar ook iets onaangenaam waar ik niet meteen de vinger op kan leggen. Maar als je hem vijf minuten tijd geeft om zich in het glas te nestelen, wordt hij een pak zoeter en fruitiger. Mooie toetsen van abrikozen domineren, maar er komen wat sultanas en mandarijntjes aan te pas, alsook iets van tamme kastanjes. Butterscotch komt om de hoek piepen. Erg mooi en very Speyside.
Perfecte body! Dit plakt aan de tanden en is onmiddellijk heerlijk zoet, fruitig en zelfs bijna snoeperig. Lekker krachtig met een prima balans tussen enerzijds de zoete toetsen van de whisky en anderzijds de kruiden van het vat. Ik ben er nu toch wel zo goed als zeker van dat dit een flink actief sherry- of Sauternes wijnvat geweest is. Wat een bommetje!
En dan, tegen alle verwachtingen in, blijkt de finish de troefkaart van deze malt te zijn. Bijzonder lang, tintelend, suikerzoet en warmend als een abrikozenconfituur. De kruidigheid geeft hem een erg aangename finale.
Als je je neus te snel in het glas stopt, zal je even schrikken. Deze heeft wat tijd nodig. Maar als je het geduld kan opbrengen, zou je wel eens je lekkerste Craigellachie ooit in het glas kunnen hebben.
87/100
Geproefd door Mark Dermul op 15-03-2025