Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Ballantines Hard Fired

Tasting Notes Posted on di, januari 26, 2021 16:40:25

Bottelaar: Ballantines
Regio: Schotland
Fles: Ballantines Hard Fired
Kleur: amber
ABV: 40%

Badschuim

De Hard Fired expressie van Ballantine’s was enkel via Amazon te koop en het betreft vaten die twee keer geblakerd werden, vandaar de naam. Veel meer info is er niet over te vinden, behoudens het feit dat het om een release gaat uit 2015. Om kort te gaan: dit is de Finest Blend op dubbel geblakerde vaten, zo simpel kan het soms zijn. Maar een groot succes zal het niet geweest zijn, want hij is nergens meer te vinden.

Verrassend florale neus, moet ik bekennen. Viooltjes en lavendel, vanille en rode appels, cuberdons en herfstbladeren. Wat mandarijntjes – nee, clementines! – maar verder amper fruit. Ik ben niet onder de indruk, louter een tikkeltje geamuseerd.

De body is oké. Maar op smaak valt het allemaal een tikkeltje tegen. Het florale keert weer in full force en maakt van deze blend een zepige dram. Iemand heeft te veel badschuim in het bad gedropt en het bad dan laten vollopen, waardoor de kamer nu onder het schuim zit. Neen, dit is niet lekker. Het weinige fruit dat deze blend voorts nog te bieden heeft, wordt volledig verdrongen door de zepige toetsen.

Als je zeep in je mond krijgt, dat duurt de finish altijd te lang, toch?

Mijden of mixen. Toch bedankt, Pat. Mocht je fles nog niet leeg zijn, mijn barbecue moet dringend gekuist worden. Tasting sessie bij deze voorbij…

66/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-08-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Haig Gold Label, b. 1950s

Tasting Notes Posted on di, januari 26, 2021 06:38:33

Bottelaar: Haig
Regio: Schotland
Fles: Haig Gold Label, b. 1950s, tin cap, 75.7cl
Kleur: vol goud
ABV: 70 Proof

Kapot

Liquid history, zei u? Ik doe mee! Deze Haig Gold Label werd meer dan 60 jaar geleden gebotteld! Haig is natuurlijk één van de grote whiskybaronnen van weleer en hun Gold Label was decennialang een goed verkopende blend. Ik kon de hand leggen op een fles uit de 1950s. De oudste Haig die ik al proefde. Volgens ingewijden zou er vooral Glenlossie en Knockdhu gebruikt zijn voor deze samenstelling. Daar ga ik me toch even voor zitten.

De neus vertoont flink wat OBE en metalige toetsen, wat doet vermoeden dat de fles al lang open staat. Maar met wat geduld krijg ik toch enkele toetsen van karamel en geroosterde amandelen, zilverpoets en perzik. Dit valt me goed mee, ondanks de OBE.

Helaas compleet waterachtig en vergeven van het OBE op smaak. Neen, deze fles is niet meer te redden. Wat gezouten karamel is het enige wat ik hier nog uit kan halen. Voor de rest is het bekkentrekken geblazen.

De finish van dit ondertussen verlepte spul is helaas te lang.

Deze whisky is zo goed als kapot, dus ga ik hem niet scoren. Jammer.

Geproefd door Mark Dermul op 16-08-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Mark’s Whisky Ramblings 367: Johnnie Walker Blue Label Legendary Eight

Tasting Notes Posted on ma, januari 25, 2021 07:16:39

Ik hoopte stiekem op een vierde release in de Ghost & Rare Series en eigenlijk past deze ook wel perfect in het rijtje (zelfde luxueuze verpakking en er zitten ook ‘ghost’ distilleries in), maar voor de 200th verjaardag van het huis lanceerde Johnnie Walker deze Blue Label onder de naam Legendary Eight. Dat zegt ons drie dingen. Ten eerste: de whisky is samengesteld uit 8 legendarische whisky’s, zijnde de malts Lagavulin, Oban, Teaninich, Blair Athol en Brora, aangevuld met drie grains zijnde Port Dundas, Cameronbrigde en Cambus. Ten tweede: als je je whisky legendarisch noemt, moeten er wel gesloten distilleerderijen tussen zitten. Dat zijn in dit geval dus Brora, Port Dundas en Cambus. Ten derde: het gaat niet goedkoop zijn. Deze komt met een prijskaartje van zo’n 300 EUR.Johnnie Walker Blue Label Legendary Eight

Tasting Notes Posted on zo, januari 24, 2021 06:17:19

Bottelaar: Johnnie Walker
Regio: Schotland
Fles: Johnnie Walker Blue Label Legendary Eight 200th Anniversary
Kleur: oud goud
ABV: 43.8%

Legendarisch

Ik hoopte stiekem op een vierde release in de Ghost & Rare Series en eigenlijk past deze ook wel perfect in het rijtje (zelfde luxueuze verpakking en er zitten ook ‘ghost’ distilleries in), maar voor de 200th verjaardag van het huis lanceerde Johnnie Walker deze Blue Label onder de naam Legendary Eight. Dat zegt ons drie dingen. Ten eerste: de whisky is samengesteld uit 8 legendarische whisky’s, zijnde de malts Lagavulin, Oban, Teaninich, Blair Athol en Brora, aangevuld met drie grains zijnde Port Dundas, Cameronbrigde en Cambus. Ten tweede: als je je whisky legendarisch noemt, moeten er wel gesloten distilleerderijen tussen zitten. Dat zijn in dit geval dus Brora, Port Dundas en Cambus. Ten derde: het gaat niet goedkoop zijn. Deze komt met een prijskaartje van zo’n 300 EUR.

De neus is heerlijk subtiel. Een zalige mix van tropisch fruit – een mooie hoofdrol is weggelegd voor sappige ananas, aangevuld met mandarijn en perzik – gevolgd door toetsen van jonge appels en gezouten karamel. Flink wat bruine suiker en lichte honing, een complexe florale toets en tot slot een hint van hout, rook en zilt. Geen enkele van de aroma’s domineert en een perfecte balans wordt verkregen. Sorry, maar hier wordt ik een beetje stil van.

Lekker olieachtig op de tong. Vooraan krijg ik een heerlijke zoetigheid als van met kaneel besprenkelde appeltjes in de pan, aangemoedigd door cacao en vanille. De rook keert terug en verraadt een goeie dosis Lagavulin. Sultanas en rozijntjes doen hun duit in het zakje, ananas en mango steken hun vinger op. Wordt kruidiger dan ik gewend ben van Blue Label. Als je de moeite doet om hier je tijd voor te nemen, merk je dat het een meesterwerk is.

In de finish deemsteren de kruiden zachtjes weg, terwijl de rokerigheid even intenser wordt. Een zoetje als van honing maakt het geheel erg bevredigend.

Als ik ooit het geluk heb de innemende Jim Beveridge te ontmoeten, ga ik hem uitgebreid feliciteren en bedanken. Deze whisky is echt complex en intrigerend. Het is mijn favoriete Blue tot nu toe. Ja, dit is legendarisch spul. Kudos.

91/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-01-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Bier: Duvel Barrel Aged Batch 5

Tasting Notes Posted on za, januari 23, 2021 16:19:38

Brouwerij: Moortgat
Regio: België
Fles: Duvel Barrel Aged Batch 5, 71.820 bts, 75cl
Kleur: koper
ABV: 12%

Exotisch

De eerste vier batches Duvel Barrel Aged rijpten allemaal op voormalige bourbonvaten, maar voor hun 5e editie zocht brouwerij Moortgat de mosterd in de Caraïben. De meesterbrouwer Hedwig Neven wilde het Barrel Aged concept heruitvinden en besloot vaten uit Barbados te gebruiken, namelijk van de West Indies Rum Distillery, opgericht in 1893. Hij schenkt koper met een witte kraag met kleine bellen die redelijk snel gaan liggen.

Op de neus is Duvel nog amper te herkennen. Hij wordt helemaal gedomineerd door zoete toetsen van vanille, karamel, gedroogde perzik en snoepkersen. Ik ruik zelfs de houten ton waarin dit goedje gerijpt heeft en… het werkt prima. Ik vind dit een erg leuke, lekker zoete neus. Atypisch, zeker, maar dat stoort allerminst.

Op smaak is het ook van dattum. De frisse citrus toetsen met dat bittertje van Duvel worden hier helemaal ingepakt door donkerzoete karamel, een karrenvracht aan vanille en gedroogd fruit. Lekker fris, zomers en exotisch.

De finish is erg kort, maar wel erg fris tegelijkertijd.

Ligt absoluut niet in het verlengde van de vorige 4 batches – die ik ook erg kon smaken. Deze rum-vaten hebben duidelijk een erg grote invloed gehad op het bier, waardoor deze zijn typische bittere toetsen inruilt voor zwoele zoetigheid. Ik vind het prima en genoot met volle teugen.

Geproefd door Mark Dermul op 24-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Bier: La Trappe Witte Trappist

Tasting Notes Posted on za, januari 23, 2021 06:18:47

Brouwerij: Koningshoeven
Regio: Nederland
Fles: La Trappe Witte Trappist, 75cl
Kleur: blond
ABV: 5.5%

Tarwe

La Trappe is een Nederlandse brouwerij in Berkel-Enschot waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1881, hoewel de hedendaagse brouwerij pas van 1989 dateert. Ze is vooral bekend omwille van de Oak Aged bieren die in 2009 het levenslicht zagen, maar vandaag proef ik met veel plezier de Witte Trappist. In tegenstelling tot de andere bieren van La Trappe wordt aangeraden om deze koud te drinken. Hij schenkt blond met een hoge witte kraag die lang blijft staan. Het is overigens (totnutoe) de enige witte trappist ter wereld, gebrouwen van tarwe.

De neus is fris op tarwe, appel, peer en limoen en in die optiek eigenlijk nog het best te vergelijken met een klassiek witbier (zoals Hoegaarden). Zelfs een hint van groene banaan en een zachte kruidigheid. Denk kruidnagel.

De body is wel aan de lichte kant, hoor. Dat gezegd zijnde krijg ik opnieuw tarwe, maar is het witte fruit iets minder uitgesproken, maar krijg ik wel iets meer banaan. Had ik niet verwacht. Tot slot komt de kruidigheid op smaak ook iets meer naar voren. Naast kruidnagel krijg ik ook een hint van witte peper. Er is amper enige bitterheid van de hop te ontwaren.

De afdronk is erg kort, ben ik bang.

Atypisch als Trappist zou ik zeggen (wetende dat ik een leek ben wat bier betreft). Een fris witbier is het alleszins wel en heerlijk bij een stukje ambachtelijke droge droge worst.

Geproefd door Mark Dermul op 21-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Bier: Voorschotens Winterslaapje Barrel Aged

Tasting Notes Posted on vr, januari 22, 2021 16:17:59

Brouwerij: Voorschoten
Regio: Nederland
Fles: Voorschotens Winterslaapje Barrel Aged, quadrupel, 33cl
Kleur: zwart
ABV: 10%

Zwaar

Ik beken, ik had nog nooit van Voorschotens gehoord totdat ik van mijn maatje Manny dit flesje in de handen gestopt kreeg. Dit ‘winterslaapje’ rijpte 7 maanden op whiskyvaten. Het is een redelijk nieuwe craft brouwerij, gestart in 2018, maar van whisky kennen ze volgens mij nog niet zoveel, want dit bier wordt op hun website aangekondigd als geturfd. I don’t think so. Soit, het winterbier – dat gebrouwd werd met drie hopsoorten, zijnde Saaz, Fuggle en East Kent Golding, rijpte dus 7 maanden op whiskyvaten van Ben Nevis, waar uiteraard geen turf aan te pas is gekomen. We gaan proeven! Hij schenkt gitzwart met een kraag die onmiddellijk verdwijnt om slechts een film over het bier achter te laten.

De neus begint gesloten met slechts een hint van donker fruit en koffie. Ik krijg echt niks anders.

Hij is wel heerlijk romig op smaak. Deze quadrupel is bijna siroop. Rozijnen, pruimen, kersen, hoestsiroop, dadels… ja, lekker donkerzoet. Wel aan de zware kant, als u begrijpt wat ik bedoel. Dit is bijna een maaltijd. Mondvullend, romig, boozy. Maar zo lekker.

De finish is aan de korte kant, maar da’s niet erg, er zit nog flink wat in mijn glas voor een volgende slok.

Op de neus deed hij me absoluut niks. Maar eens aan de lippen gezet, blijkt dit een erg leuk, romig, vol en zoet geniet-bier te zijn. Dankjewel Manny.

Geproefd door Mark Dermul op 08-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Bier: Jopen Meesterstuk 2017 Barrel Aged No 1 Bowmore

Tasting Notes Posted on vr, januari 22, 2021 06:17:05

Brouwerij: Jopen
Regio: Nederland
Fles: Jopen Meesterstuk 2017, Imperial Porter, Barrel Aged No 1 Bowmore, 33cl
Kleur: zwart
ABV: 12.5%

Cacao

Ik proefde zonet een op Bowmore vaten gerijpte barley wine van Emelisse en die beviel me enorm. Reden genoeg op deze Jopen Meesterstuk, eveneens gerijpt op Bowmore vaten en op een identiek alcoholpercentage gebotteld, in te schenken. Dit bier heeft maar liefst 365 dagen gerijpt op een Bowmore vat, dat kan al tellen, toch? In tegenstelling tot de Emelisse betreft het hier geen barley wine maar een Imperial Porter. Hij schenk ondoorzichtig zwart met een beige kraag die erg snel wegtrekt om een film van zo’n halve centimeter achter te laten. Ziet er best smakelijk uit.

Intense en romige neus op zeezout, chocoladepasta, flink wat aardse toetsen, zachte turf die zich vertaalt in een hint van rook en vers gebrande koffiebonen. Ruikt erg ‘zwaar’ als u begrijpt wat ik bedoel. Dit gaat op smaak wellicht een ‘maaltijd’ zijn.

De body is romig en op smaak is het plots helemaal anders dan op de neus. De aardse tonen worden hier vervangen door verse vijg, cacao en zoute drop. Gember en een hint van zout maken deze porter redelijk umami, maar de toets van Bowmore is ook onmiskenbaar, wat ik toejuich. Lekker, zeg. Maar wel boozy, als ik eerlijk mag zijn.

De afdronk is verrassend lang, donkerzoet en erg goed.

Wat een aangenaam bier is dit, zeg! Eentje om op het gemak van te genieten. Thx, Manny!

Geproefd door Mark Dermul op 03-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Bier: Emelisse White Label Barley Wine Bowmore BA No 5

Tasting Notes Posted on do, januari 21, 2021 16:16:03

Brouwerij: Emelisse
Regio: Nederland
Fles: Emelisse White Label, Barley Wine Bowmore BA, No 5, 33cl
Kleur: cola
ABV: 12.6%

Whiskybier

Weer zo’n barley wine van Emelisse in hun ‘White Label’ reeks, deze keer gebrouwen op 15 juli 2018 en verschenen in 2019 na de nodige rijping op Bowmore whiskyvaten. Hij schenkt roodbruin tot zwart – de kleur van cola, zeg maar – met een beige kraag dit snel wegtrekt, maar wel een visueel aangenaam kraag van zo’n 4mm op het bier laat staan. Ik proef hem op het moment dat ik me afvraag of de Amerikanen vandaag – election day – hun gezonde verstand nog eens gaan gebruiken…

De neus is erg aangenaam. Enerzijds krijg ik geroosterd brood en vers gezaagd hout, anderzijds rozijnen en frambozen, maar wel gewikkeld in een mooi geturfd dekentje. Zoeter dan verwacht, wat ik persoonlijk een voordeel vind. Hij is ook een tikkeltje umami, eerlijk gezegd. Gerookte ham, bijna. Ik zei het al: erg aangenaam.

Hij is lekker mondvullend en meteen zoetzuur op rode bessen en frambozen met een hint van pompelmoes sap, maar wat hier voornamelijk domineert is… de geturfde whisky. Die proef je hier echt en steekt met kop en schouders boven de andere smaken uit… en het is erg goed! Ondanks het relatief hoge alcoholpercentage komt deze niet echt ‘boozy’ over, maar wel romig en vol en bijzonder smakelijk – dorstlessend, zelfs.

De afdronk is eerder kort en donkerzoet.

Da’s een echt whiskybier. Verrassend drinkbaar en wat mij betreft de lekkerste White Label die ik al proefde van Emelisse (toegegeven, dat zijn er maar een handjevol). Bedankt, Manny!

Geproefd door Mark Dermul op 03-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Bier: Ardbeg The Shortie Smoky Porter

Tasting Notes Posted on do, januari 21, 2021 06:14:20

Brouwerij: Williams Brothers Brewing Company
Regio: Schotland
Fles: Ardbeg The Shortie, Smoky Porter, blik 330ml
Kleur: zwart
ABV: 6.2%

Moeras

Shortie is de naam van de Jack Russel van Ardbeg natuurlijk. Het hondje heeft een plek in bijna elke reclamecampagne en dus ook op het blik van deze porter, die speciaal gebrouwen werd om Wereldwaterdag (22/03) in de kijker te zetten. Niet minder dan 250 craft brewers doen hier aan mee via Brewgooder en zamelen geld in om waterprojecten in Malawi te ondersteunen. Drinken voor het goeie doel, wie kan daar op tegen zijn? Hij schenkt gitzwart met een hoge, beige kraag met kleine bellen die relatief snel gaan liggen om een mooie film op het bier achter te laten.

De Ardbeg is onmiddellijk herkenbaar op de neus in de vorm van aardse tonen, moeras, turf, teer en woodsmoke. De donkerzoete toffee en zoethout alsook iets wat me aan soyasaus doet denken geven dit bier onmiddellijk gewicht. Tot slot nog vers gebrande koffiebonen en een schijfje rosbief. Lekker.

De body is aan de lichte kant en toch smaakt hij romig. Espresso, zwarte bessensap, zoethout, geroosterd bruin brood. Maar ook kandijsiroop en borstbollen.

In de finish komt de turf opnieuw mooi naar voren, maar hij blijft koffie als hoofdmoot brengen.

Fijn dat de peat niet overheerst. Hier is een goeie balans bereikt. Dit lust ik wel. Je kon hem enkel in het Verenigd Koninkrijk kopen en ik had blijkbaar bovendien één van de laatste, want toen ik een uur later opnieuw probeerde te bestellen was hij al uitverkocht.

Geproefd door Mark Dermul op 01-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Aberlour a’bunadh Batch 60

Tasting Notes Posted on di, januari 19, 2021 16:29:08

Distilleerderij: Aberlour
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Aberlour a’bunadh Batch 60, OB 2017
Kleur: brons
ABV: 60.3%

Fris & Zoet

Aberlour lanceerde niet zo gek lang geleden de a’bunadh Alba, gerijpt op bourbon casks, ter aanvulling (of is dat vervanging?) van de a’bunadh die exclusief op Spaanse sherryvaten rijpte. De laatste batch van de a’bunadh – batch 66 – verscheen in november 2019. Ik kon nog de hand leggen op een sample van batch 60 uit 2017, maar ik hou alvast water bij de hand.

Op de neus is deze een pak frisser en zoeter dan de vorige batch die ik proefde (batch 22 uit 2007) met flink wat rood fruit, maar ook pomme d’amour en gekonfijte appelsien. Een hint van chocolade en een flink herbale toets als van rottende plantenresten (geen off-note). Met water krijgt iets van vermolmd hout en verliest hij wat zoetigheid.

Lekker romig op de tong. Meteen flink wat karamel en rozijntjes, maar ook hoestsiroop en kalisse. Pas dan komen de fruitige toetsen door: sinaasschillen, gedoogde abrikozen, amandelen en pruimen. Pittig gekruid, hoor. Met water wordt hij scherper, meer uitgesproken.

De finish duurt lekker lang en gaat van citrusfruit naar noten en terug, om te eindigen in een toets van bittere, drogende eik.

Het is de 13e batch die ik proef. Hoewel ik niet bijgelovig ben, vind ik dit toch één van de mindere goden – maar nog steeds een dijk van een whisky, hoor!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Aberlour a’bunadh Batch 22

Tasting Notes Posted on di, januari 19, 2021 06:27:48

Distilleerderij: Aberlour
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Aberlour a’bunadh Batch 22, OB 2007
Kleur: brons
ABV: 59.3%

Tabaksbladeren

Aberlour brengt al meer dan 20 jaar deze a’bunadh op de markt. ‘Van de bron’ is de betekenis. Ik heb al een tiental batches geproefd en ze liggen erg dicht bij elkaar qua smaakprofiel. Logisch, natuurlijk. Vandaag proef ik een vroege batch, die al meer dan 13 jaar geleden op de markt verscheen, namelijk in 2007.

Diepe sherry met donker fruit en rood fruit. Maar de neus heeft ook een verrassend zilt randje, hoewel dat erg snel wegtrekt. Tabaksbladeren domineren, gevolgd door blauwe druiven en veenbessen. Dan nog een handjevol hazelnoten. Het toevoegen van een theelepeltje water maakt hem iets minder zoet, maar offreert wel wat anijs. Dit is wederom een zeer aantrekkelijke neus.

Stevige aanzet en meteen flink pikant op kruidnagel, nootmuskaat en chili pepers. Dan volgt een flink zoete, bijna snoeperige toets van rode veters en ahornsiroop. Met water wordt hij romig en zoeter, maar eerder de donkere kant op. Denk drop en chocolade.

De afdronk is lang – erg lang – en zoet op rood fruit en iets van boterbollen. Gezouten karamel op het sterfbed.

Ik heb nog geen enkele a’bunadh geproefd die ik niet lekker vond. Da’s gewoonweg erg goed spul, ondanks  het feit dat het ongetwijfeld jonge whisky is. Wat een actieve vaten, zeg.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Secret Highland 10 Year Old 2010 Watt Whisky

Tasting Notes Posted on ma, januari 18, 2021 16:16:36

Bottelaar: Watt Whisky
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Secret Highland 10 Year Old 2010/2020 Watt Whisky, 280 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 58.4%

Crowdfunding

Deze niet-nader-genoemde Highlander is een single malt, één van de eerste releases van de via crowdfunding opgerichte Campbeltown Whisky Company, met Mark en Kate Watt aan het stuur. Alles wat ik van Watt tot nu toe proefde was tiptop, dus ik ga er vanuit dat deze jonge malt ook in die categorie terecht zal komen.

Een erg waxy neus op nougat en marsepein, een karrenvracht aan vanille, Granny Smith, groene banaan, kweepeer confituur en meringue. Zure kruisbessen. Rauwe rabarber. Groots? Neen. Interessant? Zeker.

Onmiddellijk erg zoet en pikant op de tong. Hij blijft trouwens lekker waxy, ook op smaak. Er is van alles aan de gang. Gaat op en neer als een jojo van zoet naar zilt en terug, met een hint van turfrook en karton, bijenwas en citrusfruit.

De afdronk is erg goed, hoor. Lekker lang, pittig gekruid op kardemom, peper en zout en zelfs wat groene tuinkruiden, terwijl de rook – dit is echt wel geturfd, hoor! – langzaam optrekt. Op het sterfbed wordt hij zelfs even een vloeibaar ananassnoepje.

Lekker! Deze doet me in alle eerlijkheid nog het meest denken aan Clynelish. Maar niemand kan of wil me dat bevestigen.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Blended Malt 19 Year Old Watt Whisky

Tasting Notes Posted on ma, januari 18, 2021 06:15:11

Bottelaar: Watt Whisky
Regio: Schotland
Fles: Blended Malt 19 Year Old 2001/2020 Watt Whisky, Sherry Butt, 630 bts
Kleur: vol goud
ABV: 44.9%

Ingetogen

Mark Watt doet met zijn nieuwe Watt Whisky wel wat stof oplaaien. Denken we maar aan de whisky’s die hij net bottelde in de eclectisch verpakte Electric Coo reeks. Ik proef vandaag één van zijn eerste releases, een blended malt van 19 jaar oud die op een sherry butt rijpte.

Oh, een verrassend minerale neus. Steentjes, kalk, gyproc en tabaksbladeren. Na enkele ogenblikken komen daar nog kersen en rozijntjes aan te pas, met een druppeltje balsamico er bovenop. Erg ingetogen, maar wel heel mooi. Als u zou aandringen, zou ik zweren dat er Macallan aan te pas gekomen is.

Olieachtig op de tong, met een onmiddellijke prikkel van zowel de alcohol als wat zwarte peper. Dan een explosie van kersensap, kandijsuiker en iets van leder. Stout? Het bier, bedoel ik dan. Hint van chocolade, weliswaar op de achtergrond. Minder subtiel dan de neus deed vermoeden. Sappig doch licht drogend.

De middellange finish offreert een panoplie aan gedroogd fruit – dadels, rozijntjes – alvorens de tannine je mond helemaal droog zet.

Het is bijna onmogelijk om dit niet lekker te vinden. Een typische Kerstdram. Zo’n 115 EUR, maar je gaat wel rap moeten zijn om hem nog te vinden.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Auchentoshan 24 Year Old 1990 The Duchess

Tasting Notes Posted on za, januari 16, 2021 06:26:59

Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 24 Year Old 1990/2014, The Duchess, Shieldmaidens ‘Ylva’ – Bourbon Cask, 80 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 51.5%

Kruiwagen

Best of Wines (aka Best of Whiskies) is een online shop in Nederland die heel af en toe – echt wel héél af en toe – een whisky bottelt onder eigen label. De fles die ik vandaag proef is hun in 2014 gebottelde Auchentoshan uit 1990, slechts 80 flessen sterk. Op het label prijkt trots ‘cask selected by Luc Timmermans’ – aka Mr Glenfarclas. Bij The Duchess hebben ze nog maar 4 releases op hun actief! In de zogenaamde Shieldmaidens reeks zitten er drie. Een Auchentoshan 1990 ‘Ylva’, een Glenrothes 1996 ‘Lagertha’ en een Ardbeg 1991 ‘Malin’, allemaal vrouwen van bekende Vikingstrijders. Ik beken dat deze release mij was ontgaan en ware het niet dat een whiskyliefhebber uit Nederland mij hierop attent had gemaakt, ik had ‘m nooit aan de verzameling kunnen toevoegen – dus dankjewel, Gwen uit Twente.

Zijdezachte neus op marsepein, een kruiwagen vol gras en groene thee met een enkel schijfje limoen. Hint van witte chocolade en perzik uit blik. Blind zou je aan een Ier kunnen denken.

Mooie body. Verrassend kruidig op eik, kruidnagel en een beetje witte peper. Eerder atypisch, want niks van citrusfruit (nou, ja, een vage hint van limoen), iets van groene banaan en perzik, maar vooral gras en groene thee. Iets van menthol en een vleugje vanille. Maar wel erg licht geheel. Mist wat uitgesproken karakter, moet ik bekennen. Maar op smaak is hij veel interessanter dan de neus deed vermoeden.

De afdronk is middellang en vertoont nu iets meer fruit in de vorm van peer, limoen en zelfs een enkele zespri. Hij blijft bovenal grassig. De afdronk is overigens zijn beste onderdeel!

Eerder atypische, stille vennoot, als u het mij vraagt, maar ik lust dit wel. Vooral de finish kon me erg bekoren.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Auchentoshan 20 Year Old 2000 Malts of Scotland Cask #20023

Tasting Notes Posted on do, januari 14, 2021 06:25:02

Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 20 Year Old 2000/2020, Malts of Scotland, Refill Sherry Hogshead #MoS20023, 283 bts
Kleur: amber
ABV: 51.5%

Kersensiroop

Ik heb er lang op moeten wachten, maar vandaag moest Billy – de vertegenwoordiger van Malts of Scotland in België – in Gent passeren en hij maakte van die gelegenheid gebruik een levering aan huis te doen bij de Toshan Man. Thomas Ewers, de sympathieke Duitse eigenaar van het in Paderborn gelegen Malts of Scotland, selecteerde een refill sherry hogshead dat maar liefst 20 jaar geslapen heeft met mijn favoriete Lowlander (oei, dat klinkt al een beetje Murraygate-achtig…) en werd dan op vatsterkte op de markt gebracht.

Op de neus krijg ik de klassieke delicate trekjes van Auchentoshan, aangevuld met mooie toetsen van kersensiroop en bloedappelsien. Wat Pomme d’Amour en een hint van zure matten – het snoepgoed – dat spreekt. Maar daaronder schuilt wel een vuil kantje van stopverf en zelfs een hint van rubber. Ik mag van geluk spreken dat dit niet domineert.

Op de tong manifesteert het rubber zich alvast niet. Nu krijg ik een romige, pikante en donkerrode malts over de lippen. Kersen met chocolade, Mon Chéri zeg maar, en het sap van bloedappelsien, aangevuld met kruidnagel en zachte gember. Tikkeltje zesty, ook.

In de afdronk komt de tannine naar voor, wat voor een licht drogend bittertje zorgt. Maar hij blijft alvast voldoende zoet om de balans te bewaren.

Een mooie Auchentoshan die – dankzij het feit dat het slechts om een refill vat gaat – zijn eigen DNA mooi tentoon kan spreiden.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-09-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Auchentoshan 22 Year Old 1997 Distillery Only Oloroso Cask #10488

Tasting Notes Posted on wo, januari 13, 2021 06:22:18

Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 22 Year Old 1997/2019, Distillery Only, Oloroso Cask #10488
Kleur: mahonie
ABV: 57.1%

Crème de Cassis

Enkele maanden geleden kreeg ik via mijn zeer goede contacten bij Auchentoshan een sample toegestuurd van een nieuwe release die in de steigers stond. De enige vereiste was dat ik nog even de lippen stijf op elkaar zou houden totdat de nieuwe fles officieel aangekondigd zou worden. Dat is ondertussen al lang gebeurd en ik heb alvast een aantal flessen besteld. Maar omwille van de corona-crisis heb ik erg lang moeten wachten op mijn pakketje. Toch ben ik blij dat het eindelijk gearriveerd is. Als u deze tasting notes gelezen heeft, zal u snappen waarom. Oh, dat kleurtje alleen al doet me watertanden!

Een klein OMG-momentje overvalt me van zodra ik deze aan de neus zet. Mijn olfactorisch vermogen wordt hier danig verwend met diepe, zoete sherrytoetsen als rozijnen, chocolade met crème de cassis, appelsienmarmelade, glühwein en oud leder. Iets van stoffige, oude boeken. Koude koffie. Kruisbessen en wilde bloemen op de achtergrond, alsook wat kruidnagel en kaneel. Hint van cuberdons. Noten komen stevig opzetten. Deze neus is bijzonder smeuïg en heerlijk complex.

Yes! Ook op smaak is dit een absolute bom! Het typische karakter van Auchentoshan blijft overeind, maar wordt wel heerlijk omfloerst door kruidnagel en kaneel, vanille en kardemom terwijl hij tevens een karrenvracht aan donkere honing, ahornsiroop, druivensap en amandellikeur offreert. Tikkeltje zesty en perfecte sterkte.

In de afdronk laat de sterkte zich toch voelen. Lekker warm, kruidig, donkerzoet en het duurt een eeuwigheid voordat je stopt met smakken.

Wat een feest! Duidelijk een first fill oloroso vat, maar Auchentoshan blijft herkenbaar. Hoera, een stunner! Bedankt, Neil! Dit type release is waarom ik de Toshan Man ben!

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-09-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Auchentoshan 30 Year Old 1987 for Singapore

Tasting Notes Posted on ma, januari 11, 2021 06:21:18

Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 30 Year Old 1987/2018 Selected Exclusively for Singapore, Refill Sherry Butt, 383 bts
Kleur: brons
ABV: 55.1%

Sigarenkistje

Na de single cask release gebotteld voor China in 2017 (dat heel wat voeten in de aarde had om een fles tot in België te krijgen) is er in 2018 een single cask gebotteld voor Singapore. Hoe dat in België geraakt is, is te gek voor woorden. Nadat ik er achter gekomen was dat de fles bestond, plaatste ik een hulpkreet op Facebook. Keith Chong uit Singapore liet meteen weten dat hij wel kon helpen en Davide Romano – ja, de man van Valinch & Mallet waarmee ik al enkele jaren bevriend ben – liet verstaan dat hij naar Singapore ging vertrekken. Ik bracht beide samen en Davide speelde smokkelaar koerier om de fles naar Europa mee te brengen. Met het corona-debacle duurde het nog maanden voordat de fles ook effectief in mijn verzameling terecht kwam, maar het is uiteindelijk gelukt. Het betreft een Auchentoshan uit 1987 die maar liefst drie decennia lang op een sherry butt rijpe.

Goh, ja, het is weer van dattum. Diepe, zoete, zalig gesherriede neus op allerhande donkere vruchten. Echt succulent, deze! Oud leder, stoffige boeken, pruimenconfituur, rabarbermarmelade, verse vijgen, chocolade, gekonfijte abrikozen, vers appelsiensap, espresso met cacaopoeder, maraschino kers, sigarenkistje, het blijft maar doorgaan. Maar het mooiste van al (althans voor mij): Auchentoshan blijft herkenbaar! Dat is met sommige van deze actieve vaten wel eens anders. Dit is voor mij thuiskomen.

Lekker olieachtig. Meteen kruidig op nootmuskaat en kruidnagel met een grote hint van kaneel en een prikkel van de alcohol, maar dat wordt onmiddellijk geblust door donkere vruchtensappen met pruim op kop. Doe daar nog wat pruimtabak en opgelegde rozijnen bij, een scheut ahornsiroop en een handjevol walnoten en het feest is compleet. Wat een geweldig vat is dit!

De afdronk duurt erg lang, blijft lekker donkerzoet en kruidig.

Wat ben ik hier blij mee! Pokkenduur, het is waar, maar YOLO, godverdomme! En nu is er eind 2019 nog een exclusief single cask 1987 uitgebracht voor Taiwan, 31 jaar oud. Dedju, zo blijft ne mens wel bezig, hé! Gelukkig ken ik daar wat goed volk… de jacht is geopend!

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-04-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Auchentoshan 24 Year Old 1992 Signatory for La Maison du Whisky

Tasting Notes Posted on za, januari 09, 2021 06:19:44

Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 24 Year Old 1992/2017 Signatory or La Maison du Whisky, Bourbon Barrel #5428, 159 bts
Kleur: licht goud
ABV: 47.8%

Honingraten

La Maison du Whisky behoeft niet echt nog een introductie. Met de regelmaat van de klok selecteren zij ook vaten die dan exclusief voor hun shops worden gebotteld? Dit is er zo eentje van mijn favoriete Lowlander. Deze Auchentoshan werd gestookt in 1992 en als single cask voor hen gebotteld door Signatory in die prachtige maar oh-zo-moeilijk-om-mee-te-schenken decanters van de Cask Strength Collection. Op mijn 50th birthday dinner in whisky restaurant De Cluysenaer stond deze in de line-up… en met reden!

De neus doet denken aan de lente. Flink wat gras, bloesems (zelfs licht geparfumeerd) en de hint van tropisch fruit à la abrikoos en papaya. Honingraten. Vanille, zoethout en gember, maar ook een frisse toets die me wat aan munt doet denken. Geef hem de tijd om even te ademen en er komt nog een geweldig mooie toets van bananenchips aan te pas.

Ook op smaak is deze een schoolvoorbeeld van Auchentoshan op bourbonvat. Vanille en gras bij de vleet, een boeketje bloemen, wat witte peper en gember en aardig wat citrusfruit. Iets minder tropisch dan de neus, weliswaar. Perfecte sterkte om als aperitief te dienen.

De afdronk – die middellang genoemd mag worden – begint eerder kruidig om dan snoeperig zoet te worden. De munt keert weer op het sterfbed.

Het zou u vergeven zijn, mocht u deze blind met een goeie Ierse whiskey verwarren. Dit is meteen ook de 230e Auchentoshan die ik proef.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-04-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Auchentoshan 21 Year Old 1997 Signatory Vintage for The Whisky Barrel

Tasting Notes Posted on vr, januari 08, 2021 06:17:39

Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 21 Year Old 1997/2018 Signatory UCF for The Whisky Barrel, Refill Sherry Hogshead #2911, 168 bts
Kleur: brons
ABV: 52.4%

Orangettes

Deze Auchentoshan werd gestookt op 22 oktober 1997 en afgevuld door Signatory op 22 oktober 2018, dag op dag 21 jaar later. Het werd geselecteerd door de online whisky retailer The Whisky Barrel als exclusieve botteling. Die mocht uiteraard in de verzameling niet ontbreken, maar hij zag er tevens zo lekker uit, dat ik me twee flessen bestelde. Eentje daarvan ging open op mijn verjaardagstasting begin dit jaar.

Deze neus is gewoonweg zalig! Mokatine bij de vleet, butterscotch en kokosnoot daarbovenop, hint van chocolade en nootmuskaat, dadels in de verte. Maar… eerlijk is eerlijk: er schiet weinig over van het distilleerderijkarakter. Soit: hij is super op de neus en dat is wat telt.

Hij is olieachtig tot bijna romig en bijgevolg mooi mondvullend. Het donkere fruit komt nu eerst, aangevuld met wat rubber (de goeie soort, dus géén off-note) en donkere karamel, gekonfijte appelsien en een confituur van dadels zoals je die enkel in Tunesië bij het ontbijt krijgt. Wat bittere toetsen van het hout, alsook zelfs wat woodsmoke. De tweede slok gaat het steeds meer richting appelsien en chocolade. Orangettes, dus. Ik vind dat geen straf.

De afdronk is lang te noemen, zacht gekruid op nootmuskaat met een hint van kruidnagel, met een beetje tannine op het sterfbed.

Mooie vatselectie van The Whisky Barrel. Ik ben blij dat ik enkele flessen kon bemachtigen.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-04-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Volgende »