Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Mortlach 16 Year Old 2004 Hart Brothers

Tasting Notes Posted on 03/06/2023 06:54

Distilleerderij: Mortlach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Mortlach 16 Year Old 2004/2021 Hart Brothers, 258 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 52.6%

One Trick Pony

De oprichters van Hart Brothers, zijnde de gebroertjes Hart (no shit, Sherlock), hebben enkele jaren geleden hun bedrijf verkocht. Eén van de twee broers – David – startte samen met zijn zoon een nieuwe bedrijf: Meadowside Blending Co die we vooral kennen van hun releases onder de naam The Maltman. De nieuwe eigenaars van Hart Brothers behielden de naam en lanceerden in 2021 deze 16-jarige Mortlach. Het is zonder twijfel de bleekste Mortlach die ik al in het glas had. Bleker dan menig witte wijn.

Een aangename neus op wit fruit, flink wat florale toetsen, vanille, citroengras, bloemsuiker en kalisse. Er zit ook iets metaalachtigs in waar ik niet meteen de vinger op kan leggen, alsof ik deze Mortlach uit een blik geschonken heb.

Prikkelend op de tong. Citrus, vanille, gras, peper en kalissehout. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het allemaal lekker vind, doch erg eenvoudig.

De afdronk is relatief lang op citrus, vanille, gras… en een bittertje op het sterfbed.

Een beetje een one trick pony, maar dat neemt niet weg dat hij best lekker is. Het typisch vlezige karakter van Mortlach kon ik in deze absoluut niet terugvinden.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Mortlach 10 Year Old Signatory Vintage Scottish Wildlife

Tasting Notes Posted on 02/06/2023 06:53

Distilleerderij: Mortlach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Mortlach 10 Year Old,  Signatory Vintage 2000, Scottish Wildlife
Kleur: witte wijn
ABV: 43%

Mager Beestje

The Beast of Dufftown! Mortlach is de oudste distilleerderij in deze hoofdstad van de whisky. In het glas zit een golden oldie van Signatory, gebotteld in 2000 onder het ‘Scottish Wildlife’ label (waarin ooit ook nog een Strathmill, Balmenach en Port Ellen werden gebotteld, ook allemaal op tienjarige leeftijd). De whisky rijpte tien jaar en zit dus ondertussen al dubbel zo lang op fles.

Deze Mortlach ruikt jong en grassig met flink wat moutsuikers en gele appeltjes, stekelbessen en… een wolkje diesel. Druivensuiker en aspartaam, honing en vers afgereden gras. Een panoplie aan geuren, maar… het werkt best, maar is niet groots.

De body is aan de lichte kant. Een beetje te licht naar mijn zin. Prima verderzetting van de neus met appels en stekelbessen, nu opgeleukt met wat peper en kalissehout. Maar… het moet gezegd: dit had wat complexer gemogen voor The Beast. Dit is maar een mager beestje (ziet u wat ik daar deed?).

De afdronk is middellang en evolueert van licht zoet naar licht bitter met een korreltje zout.

De neus viel me erg mee, maar ik had hogere verwachtingen op smaak en die werden helaas niet ingelost.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Miltonduff 14 Year Old 2007 Perfect Dram

Tasting Notes Posted on 01/06/2023 06:52

Distilleerderij: Miltonduff
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Miltonduff 14 Year Old 2007/2021 Perfect Dram, ex-Clynelish sherry hogshead, 335 bts
Kleur: goud
ABV: 63.6%

Butterscotch

Wat doet een mens met een leeg sherryvat waar Clynelish op gerijpt heeft? Tja, dat vul je dan toch gewoon met de spirit van Miltonduff, niet? Zou dat de gedachtegang geweest zijn van de mensen van het Nederlandse Perfect Dram? Ik ben nu wel erg benieuwd wat dit met deze Speysider gedaan heeft. En zag u dat alcoholpercentage? Ik hou wat water bij de hand.

Nou, die neus is alvast erg veelbelovend. Rijk en rond op overrijp fruit, herfstbladeren, natte aarde, amandelspijs en bloedappelsienen. Flink wat butterscotch. Maar ook een bittertje als van walnoten en origine chocolade. Erg krachtig, maar dat hoeft niet te verbazen.

Ook op de tong is dit een fruitbommetje met nu eerst de appelsienen, dan wit fruit en perzik. Sappige peren. Maar het bittertje van de walnoten keert snel weer. Het ABV maakt hier een erg intense beleving van, maar hij behoeft niet per sé water, moet ik zeggen. Een tikkeltje waxy, wat me doet monkelen. Is dat nu van de Miltonduff of van de Clynelish? Ik hou me voor dat het de invloed van de tweede is.

De afdronk is lang op melkchocolade en marsepein met walnoten op het sterfbed. Enkel op het allerlaatste moment wordt de bitterheid me te veel.

Ik ging deze 86 scoren, maar de finish was als een turnster op de Olympische Spelen die even wankelt bij de landing na de laatste sprong. Bedankt voor het sample, Dieter.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Miltonduff 29 Year Old 1990 Old Malt Cask Hunter Laing

Tasting Notes Posted on 31/05/2023 06:30

Distilleerderij: Miltonduff
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Miltonduff 29 Year Old 1990/2019 Old Malt Cask, Hunter Laing, Refill Hogshead #HL 16260, 277 bts
Kleur: stro
ABV: 50.0%

Pepermunt

Miltonduff is één van de drie fingerprint malts in de bekende blend Ballantine’s (de andere twee zijn Glenburgie en Glentauchers) en officiële releases zijn op één spreekwoordelijke hand te tellen. Gelukkig zijn er voldoende onafhankelijke bottelaars die ons in de mogelijkheid stellen deze malt te proeven. In 2019 verscheen deze Miltonduff 1990, die dus zo goed als drie decennia rijpte op een refill hogshead.

De neus is heel grassig en herbaal met flink wat anijs en jonge appels. Pepermunt komt sterk opzetten. Dan volgen appelbeignets en zoethout, vanille en wilde bloemen in een ontwakend grasveld. Hoe langer in het glas, hoe zoeter hij wordt. Er verschijnt dan zelfs een snoeperige toets als van ananaskubusjes.

De body is prima. Mondvullend. Maar de malt is wel onmiddellijk een tikkeltje scherp op anijs en witte peper, karwijzaad en pepermunt. Het fruit – enkele varianten van gele appels – hebben wat moeite zich te tonen. Het gras keert weer en domineert. Snoeperig vanaf de tweede slok.

De afdronk is middellang op appelschillen, appellikeur en zoethout. Hij sterft een droge dood.

Erg aangename Miltonduff, maar hij proeft wel een pak jonger dan zijn 29 jaar. Blind had ik deze niet eens de helft geschat.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Mannochmore 28 Year Old 1988 The Whisky Agency

Tasting Notes Posted on 30/05/2023 06:30

Distilleerderij: Mannochmore
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Mannochmore 28 Year Old 1988/2016 The Whisky Agency, Joint bottling with La Maison du Whisky, Hogshead, 225 bts
Kleur: stro
ABV: 46%

Test?

Van Mannochmore heb ik nog niet zoveel geproefd. Deze distilleerderij, opgericht in 1971 om malt te creëren voor de Haig blend, staat op hetzelfde terrein als de (wellicht iets bekendere) Glenlossie distilleerderij. De enige claim to (dubious) fame die Mannochmore heeft is wellicht de lancering van de Loch Dhu, die gitzwarte whisky die in 1996 op de markt kwam en ondertussen – hoewel niet te zuipen – een aardige cent opbrengt in veilingen. Maar gauw terug naar de whisky die nu in het glas zit. Want die heeft een eigen boeiend verhaal. Gestookt in 1988 en na bijna drie decennia gebotteld door het Duitse The Whisky Agency, in samenwerking met het Franse La Maison du Whisky. Maar… volgens bronnen binnen Diageo ging Mannochmore in 1985 in de mottenballen en in 1989 dicht om pas in 1992 terug in productie te gaan. Is dit dan een soort testdistillaat geweest?

De neus is best aromatisch op wit fruit, warm zand en leder. Vanillevla en heide. Houtkrullen in een meubelmakerij. Peper. Een stoffige zolder. Dit staat me heel erg aan!

Dat gaat mooi verder op de tong. Maar de peper wordt wel wat luid en maakt deze Mannochmore een tikkeltje pikant. Het witte fruit keert weer en wordt aangevuld met abrikozentaart en een heleboel florale toetsen. Honing komt stevig opzetten en verzacht de boel. De whisky is mooi gelaagd, zonder exceptioneel complex te zijn. Naar het einde toe wordt hij zachtjesaan wat droger.

In de lange afdronk zijn het honing en peper die de plak zwaaien. Wordt zelfs nog bijzonder mineraal op het sterfbed, alsof ik kiezels in de mond heb.

Dit hoort bij het beste van wat ik al geproefd heb van Mannochmore. Wetende dat het nog maar mijn 16e is, zegt dat veel.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



RUM: HD 10 Year Old 2012 The Roots

Tasting Notes Posted on 29/05/2023 16:40

Bottelaar: The Roots
Regio: Jamaica
Fles: HD 10 Year Old 2012/2023, Cask #25, The Roots, 229 bts
Kleur: koper
ABV: 58.3%

Gepimpt

HD… daar heb ik goeie ervaring mee, hoewel ik het wel heb moeten ‘leren drinken’, zeg maar. Hampden is een funky Jamaicaan uit County Trelawny. Dit single cask werd in 2012 te slapen gelegd in de tropen, drie jaar later verscheept naar Europa waar het nog eens 7 jaar continentale rijping onderging. Zoals het Joren betaamt, heeft hij weer een prachtig label laten ontwerpen. Het oog wil ook wat!

Jawel, dames en heren, dit is funky galore met de klassieke toetsen van banaan, ananas, snuiftabak, appels en appelsiensap, maar helemaal gepimpt met ecoline, aceton, kaarsvet en verpakt in gloednieuwe Tupperware potjes.

Mooie, olieachtige structuur. Plakt wat aan het verhemelte. Krachtig en kruidig, maar niet in die mate dat je naar adem hapt of naar water grijpt. Doe rustig aan en laat deze rum zijn magie verspreiden in de vorm van tropische vruchten als banaan, appelsien, ananas en een verloren gelopen rozijn, met wederom die heerlijke funkiness die zo typerend is voor Jamaica.

De afdronk is heerlijk lang en vertoont tussen al het zoete en kruidige geweld plots een zilte opstoot die weg is voor je er erg in hebt.

Wat een complexe rum. Niet voor broekventjes. Net verschenen, dus nog wel te vinden. Reken op 121 EUR.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-05-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



RUM: Foursquare 14 Year Old 2008 The Roots

Tasting Notes Posted on 29/05/2023 06:30

Bottelaar: The Roots
Regio: Barbados
Fles: Foursquare 14 Year Old 2008/2023, Cask #1, The Roots, 271 bts
Kleur: koper
ABV: 57.1%

Cask #1

Belgisch bottelaar The Roots liet ons enkele maanden geleden al weten dat hij ook best wel van wanten weet wat rum betreft toen hij zijn Bellevue 1998 voorstelde. Zopas lanceerde hij twee nieuwe rum releases en dit gaan we uiteraard ook proeven. Beginnen doen we met deze 14-jarige Foursquare uit Barbados – een single cask #1 – waarvan de rum gestookt werd op een combinatie van kolom- en pot still. Na 8 jaar tropische rijping werd het vat naar Europa gebracht voor nog 6 jaar continentale rijping. Het vat leverde dan 271 flessen op vatsterkte op. Prachtig label, toch?

Zeer aromatische neus op tabaksbladeren, kersen, pruimen en ananas op de BBQ. Melasse (ah, ja!). Al heel snel steekt wit kokosvlees de kop op, iets van eucalyptus verschijnt eveneens.

Lekker romig op de tong. En krachtig. Het ABV laat zich voelen. Heerlijk zoet en pikant. Nootmuskaat en chili komen eerst, maar eens je mond wat geblust werd door je speekselklieren komen toetsen van geprakte banaan, appelsien en kokosnoot naar boven.

De erg lange finish is drogend, maar vooral zoet en kruidig.

Geweldige rum die het ongetwijfeld, dankzij het hoge ABV, ook erg goed zal doen in cocktails. En met de zomer voor de deur… Voor 127 EUR kan je deze fles aan je barkast toevoegen.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-05-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



The Singleton of Glen Ord 40 Year Old

Tasting Notes Posted on 28/05/2023 06:30

Distilleerderij: Glen Ord
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: The Singleton of Glen Ord 40 Year Old, OB 2023
Kleur: amber
ABV: 45.9%

Decadent

Diageo heeft al een 38- en 39-jarige Singleton of Glen Ord op het palmares, maar de triptiek die de naam ‘Epicurean Odyssey’ meekreeg wordt nu waardig afgesloten met deze decadente 40-jarige. Maureen Robinson, de Master Blender, stelde deze whisky samen. Een aantal refill hogsheads gevuld met Glen Ord werden weggelegd gedurende 12 jaar en dan werd de hoeveelheid gesplitst in ex-bourbon, ex-rum en virgin PX/Oloroso. Alsof dat nog niet genoeg was werd het geheel dan nog eens gefinisht in speciaal door Lorena Vasquez geselecteerde Royal en XO-rumvaten van het bekende huis Ron Zacapa.

Intense, romige en fruitige neus met een mooi prikkeltje als van peper en salie. Gekonfijte tropische vruchten (ananas, banaan, mango, pruimen) gedrenkt in honing en toffee, gestoofde peren met een laagje pure chocolade en houtschaafsel. De balans is onwaarschijnlijk.

Wanneer hij op de tong arriveert, gaat er een prachtige wereld aan smaken open. Waxy met een panoplie aan zoet fruit, maar ook een friszure toets als van grapefruit en druivensap. Alle heerlijke toetsen die ik al ervoer op de neus keren weer, maar worden nog versterkt door houtkruiden en zelfs een zilt randje dat even snel weer weg is als dat het verscheen. Gelaagd en complex.

Wat een afdronk! Lang, zacht drogend met een prachtige streepje woodsmoke. Intens!

Wat een privilege om dit te kunnen proeven. Deze whisky is decadent op alle vlakken: qua smaak, qua verpakking en… qua prijskaartje (je telt hier zo’n 3.500 tot 4.000 EUR voor neer). Dankjewel, Herman.

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-05-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Bier: La Trappe & Brewdog Practise What You Preach Barrel Aged

Tasting Notes Posted on 27/05/2023 16:30

Brouwerij: Koningshoeve
Regio: Nederland
Fles: La Trappe & Brewdog Practise What You Preach Barrel Aged, 75cl
Kleur: donkerbruin
ABV: 10%

Where Monks meet Punks in a Barrel

Enkele jaren geleden sloegen de Nederlandse brouwerij Koningshoeve (La Trappe) en het Schotse BrewDog de handen in elkaar. ‘Where Monks meet Punks’ kondigden ze aan toen ze hun Practise What You Preach lanceerden, een quadruple verrijkt met Schotse heidehoning en geproduceerd met Amerikaanse hoppen. Flink wat hectoliters werd op voormalige bourbonvaten te rijpen gelegd en het resultaat is deze Barrel Aged versie, die donkerbruin tot zwart schenkt met een mooie kraag van hele kleine belletjes die gedurende heel deze proefsessie mooi overeind blijft.

Heerlijk romige en donkerzoete neus op rood en blauw fruit, zowel sappig als de gekonfijte versie. Pruimen, rozijnen, dadels, perziken, aardbeien. Flink wat honing, maar ook wat aardse toetsen. Hij is minder zoet dan zijn ongerijpte voorganger, maar toont wel een diepere gelaagdheid.

Op de tong is hij bijna stroperig en donkerzoet. Naast de pruimen en rozijntjes van de neus komt hier ook een mooie toets van chocolade aan te pas.

De afdronk is zoet en kort.

Heerlijk bier dat gevaarlijk vlot binnenkapt, maar ik moet bekennen dat ik de ‘gewone’ versie even graag drink. Deze is iets minder fruitig en fris en neigt daarom meer naar een degustatiebier.

Geproefd door Mark Dermul op 22-04-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Bier: La Trappe Oak Aged Batch 46

Tasting Notes Posted on 27/05/2023 06:30

Brouwerij: Koningshoeve
Regio: Nederland
Fles: La Trappe Oak Aged Batch 46: Red Wine Cask, 375ml
Kleur: roodbruin
ABV: 11%

Rode Wijn

Na de erg smakelijke batch 42 op rum, haalde mijn vriend Peter deze batch 46 boven, die maar liefst drie jaar lang rijpte op voormalige rode wijnvaten. Hij schenkt roodbruin met een mooie beige kraag die minutenlang blijft staan. Het ziet er erg smakelijk uit.

Hola! Je ruikt de rode wijn onmiddellijk in de vorm van subtiele toetsen van rood fruit en tannine. Tuurlijk, het donkerzoete DNA van La Trappe domineert, maar het is mooi te zien hoe de invloed van het vat voor een aparte neus zorgt. Erg aantrekkelijk.

Romig en zoet met allerhande vruchten als pruimen, dadels en rozijnen, maar ook mooie toetsen van rood fruit, die ik aan het wijnvat toeschrijf. Zachte tannine maakt hem een tikkeltje droger dan zijn voorganger, maar ook meer gelaagd. Complex, zelfs.

De afdronk is middellang en zacht drogend en erg bevredigend.

Een bijzonder geslaagde Oak Aged van La Trappe. Mijn favoriet tot nu toe. En hij is nog te vinden, ook. Aanrader.

Geproefd door Mark Dermul op 22-04-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Bier: La Trappe Oak Aged Batch 42

Tasting Notes Posted on 26/05/2023 06:30

Brouwerij: Koningshoeve
Regio: Nederland
Fles: La Trappe Oak Aged Batch 42: Rum Bourbon Cask, 375ml
Kleur: roodbruin
ABV: 11%

Rum

Onlangs kwamen onze goeie vrienden Peter en Marjam nog eens langs. Het was alweer veel te lang geleden en bijkletsen ging niet in een paar uur klaar zijn. Daar hoorde dan ook enkele biertjes bij. Ik had één en ander klaarstaan van La Trappe en Peter bracht iets mee van… La Trappe! Great minds drink alike! We openden de debatten met de Oak Aged Batch 42, die gekust was door een rumvat. Hij schenkt roodbruin met een flinke kraag die lang blijft staan.

De neus is romig en erg zoet op karamel, vanille en… banaan! Ruikt zelfs wat snoeperig, wat ik erg uitnodigend vind. Donker fruit en wat aardse toetsen. Mooi.

Ook op smaak lekker romig en donkerzoet. Pruimen, rozijnen, demerara suiker. De rum heeft zijn stempel gedrukt en maakt hier een vloeibaar feestje van.

De afdronk mag dan al aan de korte kant zijn, we nemen gewoon nog een slok.

Een leuke en bijzonder smakelijke versie!

Geproefd door Mark Dermul op 22-04-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Kilchoman European Tour 2023

Tasting Notes Posted on 25/05/2023 06:30

Distilleerderij: Kilchoman
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Kilchoman European Tour 2023, Bourbon & Port, 3.325 bts
Kleur: licht goud
ABV: 58.5%

Tour

Tijdens hun European Tour 2023 brengen de jongens van Kilchoman niet minder dan 3.325 flesjes van deze unieke botteling mee. Je kan ze enkel aanschaffen op plekken waar de Kilchoman Landrover halt houdt. Ik was er als de kippen bij om op dag één – 17 april 2023 – mijn fles in ontvangst te nemen in Hamme, bij whiskyclub McShelfie. We konden ze ter plekke tijdens een tasting ontdekken. In tegenstelling tot de vorige Tours, waarbij ze telkens een Machir Bay op vatsterkte meebrachten, maakte ze deze keer een vatting van voormalige bourbon- en portovaten. Dat verklaart de roze schijnt die de whisky heeft.

Vooreerst krijg ik flink wat boerderijgeuren op de neus, aangevuld met gezouten boerenboter, citroensap en iets van walnoten. Dat alles gewikkeld in een rokerig jasje. Na enkele ogenblikken komt daar de eerste voorzichtige indicatie van onrijpe aardbeien aan te pas. Mooie, gelaagde neus.

Hij arriveert krachtig, doch zijdezacht. Onmiddellijk een tikkeltje pikant op chilipepers. Marsepein, honing en aardbeienconfituur verzachten de boel al snel. De rokerige warmte verspreidt zich langzaam over mijn smaakpapillen. Dit is erg goed.

De afdronk is lang (genoeg), zoet en gepeperd. De rook deemstert langzaam weg om een klein bittertje het laatste woord te geven.

Excellente vatting.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-04-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Kilchoman 10 Year Old 2012 Single Cask for The Nectar

Tasting Notes Posted on 24/05/2023 06:30

Distilleerderij: Kilchoman
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Kilchoman 10 Year Old 2012/2022 for The Nectar, bourbon cask #234/2012, 263 bts
Kleur: licht goud
ABV: 54.3%

Extra Zoet

Importeur The Nectar selecteerde dit single cask uit 2012 bij Kilchoman, de farm distillery op Islay. Hij maakte deel uit van de line-up van de tasting die gekoppeld was aan de European Tour die de broertjes Wills maken om het woord (en de whisky) van Kilchoman te verspreiden. Het betreft een bourbonvat dat 263 flesjes op vatsterkte opleverde.

Mooie, krachtige en zoete neus op appels, limoen en een zacht zilt randje. De turf speelt hier opnieuw een ondersteunende rol en is allesbehalve in your face.

Op smaak is het een lekker bommetje. Typisch Kilchoman, maar dan met een extra dosis zoetigheid (vanille, honing) en een mooie rookontwikkeling die midpalate best groots wordt. Appels en zoethout treden bij. Een mespuntje witte peper. Complex? Niet bepaald. Lekker? Absoluut.

De afdronk is lekker lang en bevredigend en doet me naar een tweede slok verlangen. De rokerigheid blijft groots en het pepertje blijft prikkelen. Pas op de afdronk voel je echt het ABV.

Erg leuke vatselectie. Nog verkrijgbaar voor zo’n 130 EUR.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-04-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Kilchoman Casado

Tasting Notes Posted on 23/05/2023 06:30

Distilleerderij: Kilchoman
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Kilchoman 8 Year Old Casado, b. 2022, Ex-Bourbon & Portuguese red wine, 12.900 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 46%

Huwelijk

De Kilchoman European Tour 2023 hield onder meer halt in Hamme, bij McShelfie. Naast de promotie van de tourbotteling was er ook een tasting, waarin onder andere deze Casado werd gepresenteerd, een vatting van Kilchoman op bourbon- en Portugese rode wijnvaten. Deze werd in 2022 gebotteld. Wist-je-dat-je: Casado is Portugees voor huwelijk.

Het DNA van Kilchoman komt eerst, waarmee ik bedoel dat hij fris is op citrus met een hint van rook en spek. De invloed van de Portugese rode wijn is op de neus amper waarneembaar. Dat gezegd zijnde, vind ik dit erg lekker ruiken. Heel uitnodigend.

Hij komt verrassend zacht binnen, waarbij zoet en zilt om de aandacht strijden, terwijl zachte rook de mond warm maakt. Een al even zachte hint van marsepein en frisse appels schemert door, maar ook op smaak is de invloed van de wijn minimaal. Blind had ik dit eerder Machir Bay genoemd. Toch herhaal ik graag: dit is erg lekker.

De afdronk is middellang, zacht zoet op honing en roet. En iets van gebakken banaan.

Prima Kilchoman. Enkel de prijs vind ik wat aan de hoge kant.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-04-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



New Rum Masterclass by Cinoco

Tasting Notes Posted on 22/05/2023 21:12

Op maandag 22 mei was ik te gast op de New Rum Masterclass van Cinoco. Allemaal rums die nieuw in het assortiment zijn van deze sympathieke importeur. Niet minder dan 6 rums van dit huis zouden we aan de lippen gaan zetten.

Het geheel werd in goede banen geleid door Jeroen Van Dijck, die we natuurlijk vooral kennen van  Smaakbureau MEUG. Zijn sidekicks van dienst waren Tom Neijens van The Drifter – de befaamde cocktailbar in Oudburg, Gent en Michael Yona Costa, brand ambassadeur bij Cinoco.

Hieronder mijn, weliswaar vaak beperkte, tasting notes:

Relicario Superior – 40%

Een rum uit de Dominicaanse Republiek, een vatting van 5 en 10 jaar oude rum, gerijpt op bourbonvaten. Deze is zoet en zacht en moet een beetje de brug vormen tussen de commerciële rums die je in de supermarkt kan kopen en de meer complexe rums uit de speciaalzaak. Hij is gebaseerd op twee oude flessen die ergens in een kelder werden teruggevonden en als relieken werden behandeld. Vandaar de naam. Tabak en vanille op de neus en smaak, maar erg korte afdronk. Erg toegankelijk en vriendelijk. Goeie all-rounder. Ideaal in een El Presidente.

Bacoo 11 Year Old – 40%

Een bruine rum uit de Dominicaanse Republiek, genoemd naar een duiveltje uit een Domincaanse legende, te vergelijken met een geest in een fles die je wensen kan vervullen. Ook hier krijg ik vanille en tabak, maar ook een karrenvracht aan licht aangebrande karamel, wat hem een pak zoeter maakt dat de voorganger, ook als is het grotendeels hetzelfde profiel. Zelfs wat woodsmoke en leder.

Ron Colon Salvadoreno Rumzcal – 49.5%

Zoals het label doet vermoeden is dit een apart drankje, samengesteld met 66% bruine rum (uit El Salvador, maar ook wat Monymusk, Hampden en Worthy Park!) en 33% Maguey Espadin Mezcal. Erg interessante neus op agave en amandelschaafsel, augurken en zachte rook. Op smaak is het een feest! Herbaal, groen en pittig, maar met een mooie zoete ondertoon van de rum. Dit is erg boeiend. Ideaal om een variant op de Espresso Martini of een Penicilin te maken. Tof!

Papa Rouyo Le Rejeton – 56%

Le Rejeton – wat ‘het nageslacht’ betekent – is een witte rhum agricole uit Guadeloupe. De distilleerderij startte pas in 2021, opgericht door de kleinkinderen van Papa Rouyo – een plantage-eigenaar die van 1920 tot 1980 bekendheid genoot als de ‘go-to-guy’ als het ging over wanneer het ruikerriet klaar was op geoogst te worden. Erg herbaal met gekookte groenten, tikkeltje pekel en zoetzure ondertoon. Onrijpe banaan. Apart en aangenaam, maar ik zou dit niet heel de avond kunnen sippen.

Papa Rouyo Sanblaj – 48.5%

Sanblaj betekent letterlijk ‘blend’ in het Creools en is samengesteld met verschillende rums uit Guadeloupe. Het is dus de gerijpte versie van Le Rejeton. Wel erg jong, hoor. Niet eens 18 maanden gerijpt op 4 vattypen: French oak, American oak, first fill cognac casks and virgin oak. Floraal en zoet op de neus, maar toch al boeiend op smaak. Mooi pepertje op smaak. Minder zoet dan verwacht, wat een voordeel is. Maak hier maar eens een Tea Punch mee!

Angostura Tamboo – 40%

Een Spiced Rum van Trinidad and Tobago van het huis dat we vooral kennen van de bitters. De Tamboo is een soort drum van bamboo. Angostura kruidde deze rum met Caraïbische kruiden als hommage aan de traditie van de drums uit Trinidad. Op de neus is dit kaneel en kardemom. Vloeibare bubblegum! Erg snoeperig, maar wel bijzonder aangenaam. Op smaak krijg ik ananas op de BBQ. Speels en frivool.

Wat hebben we geleerd vandaag? Dat – net zoals bij whisky – een goeie rum eveneens een fantastische smaaksensatie kan opleveren. En dat je goed gerief nodig hebt om goeie cocktails te maken. Maar ja, dat wisten we eigenlijk al, hé.

Dankjewel, Cinoco, voor de mogelijkheid om hier bij te zijn.

May the… Rum be with you!



Kilchoman New Make 20ppm b. 2023

Tasting Notes Posted on 22/05/2023 06:30

Distilleerderij: Kilchoman
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Kilchoman New Make 20ppm, b. 2023
Kleur: clear
ABV: 63.5%

Pilchards

Tijdens hun European Tour 2023 hielden de broertjes James & George Wills halt op verschillende plaatsen in België. Ik vervoegde hen in Hamme bij McShelfie. Tijdens de tasting werden ook twee new makes gepresenteerd, eentje op 20ppm van hun eigen gerst (die uitsluitend gebruikt wordt voor de 100% Islay expressies) en eentje op 50ppm (die bij Port Ellen Maltings ingekocht wordt voor alle andere expressies). Ik zet ze maar wat graag tegenover elkaar. Eindigen doen we met de 20ppm.

Hola, dit is wel iets heel anders dan de klassieke new make die ik al eerder proefde. Veel expressiever. Doet wat aards aan met een flinke kruidigheid. Ik moet heel even aan – niet lachen – spaghettisaus denken! En niet veel later aan pilchards in tomatensaus! Echt! Bijzonder en boeiend.

Op smaak wordt het meteen een pak zoeter. De turf is onmiskenbaar en deze lijkt zelfs meer geturfd dan de klassieke new make op 50ppm, wat natuurlijk onzin is. Zo zie je maar… Lekker pikant, hoor. Ik hou hier wel van (ja, Mark, we weten ondertussen dat je tuk bent op new make).

Een erg lange finish is mijn deel.

Op de tasting werd de vraag gesteld welke new make het lekkerst is, maar dat is onbegonnen werk. Het is als je favoriete kind aanduiden… onbegonnen werk (alhoewel).

Geproefd door Mark Dermul op 19-04-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Kilchoman New Make 50ppm b. 2023

Tasting Notes Posted on 21/05/2023 06:30

Distilleerderij: Kilchoman
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Kilchoman New Make 50ppm, b. 2023
Kleur: clear
ABV: 63.5%

Daiquiri

Tijdens hun European Tour 2023 hielden de broertjes James & George Wills halt op verschillende plaatsen in België. Ik vervoegde hen in Hamme bij McShelfie. Tijdens de tasting werden ook twee new makes gepresenteerd, eentje op 20ppm van hun eigen gerst (die uitsluitend gebruikt wordt voor de 100% Islay expressies) en eentje op 50ppm (die bij Port Ellen Maltings ingekocht wordt voor alle andere expressies). Ik zet ze maar wat graag tegenover elkaar. Beginnen doen we met de 50ppm.

Umami! Da’s het eerste wat in me opkomt als ik mijn neus in dit glas new make stop. Het vervliegt echter relatief snel om plaats te maken voor frisse toetsen van peren en iets van aardappelschillen. Dit ruikt erg uitnodigend, zeker als je – zoals ik – een zwak hebt voor new make.

De structuur is verrassend romig en op smaak krijg ik meteen de zoete turf en wat witte peper. Verrassend zoet en erg clean. Dit is het betere werk!

De finish is heerlijk lang en warmend.

Heerlijk! Wat een fantastische new make, zeg. Ideaal voor New Make Daiquiris!

Geproefd door Mark Dermul op 19-04-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Armagnac-Ténazère Danis 33 Year Old 1988 Grape of the Art

Tasting Notes Posted on 20/05/2023 16:36

Bottelaar: Grape of the Art
Regio: Frankrijk
Fles: Armagnac-Ténarèze Danis 1988, Cask #34
Kleur: amber
ABV: 47.6%

Waxy!

Grape of the Art uit Stuttgart is razendsnel aan een ijzersterke reputatie aan het bouwen wat betreft het bottelen van rum, cognac en armagnac. Ik proef vandaag de Armagnac-Ténazère van het Domaine de Danis (waarvan ik eerder voor het eerst een officiële release proefde). Geproduceerd van de Folle Blanche druif, gestookt in 1988 en te slapen gelegd in een natte kelder. Na 33 jaar rijping leverde dit nog 387 flessen op vatsterkte op.

Heerlijk romige neus op overrijpe banaan, vanille, abrikozengelei, acaciahoning en bijenwas. Een florale toets wordt wat gemaskeerd door toffee (Werther’s Original). Nog iets van het sap van groene takken, echt waar. Komt erg delicaat en gedistingeerd over. Mooi!

Oh, ja, prima mondgevoel. Lekker waxy! En onmiddellijk bijzonder fruitig op abrikozen, mirabellen, banaan en sultanas. Eucalyptus zorgt enerzijds voor een frisse lift, terwijl de eik hem anderzijds wat extra gewicht geeft, als u begrijpt wat ik bedoel. Een karrenvracht aan honing en zachte vanille zorgen ervoor dat deze bijzonder zoet blijft, terwijl midpalate iets van origine chocolade verschijnt – een klein bittertje, dus. Complex, maar zonder kapsones.

De afdronk is lang, zacht kruidig, zoet en bijzonder bevredigend.

Voor 135 EUR zet je dit juweeltje in je barkast… als je hem nog kan vinden!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-04-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Armagnac-Ténazère Danis 22 Year Old 1999

Tasting Notes Posted on 20/05/2023 06:34

Bottelaar: Domaine de Danis
Regio: Frankrijk
Fles: Armagnac-Ténazère Danis 1999, Cask #11
Kleur: amber
ABV: 46.5%

Floraal

Danis is het erfgoed van een Gasconse familie die al meer dan vier eeuwen van generatie op generatie wordt doorgegeven. Vandaag werken Vincent en Victoire Piquemal, broer en zus, samen op het Domaine de Danis waar ze Côtes de Gascogne witte wijnen en Armagnacs produceren. Gelegen in het departement Gers aan de rand van het bos van Landes, heeft de wijngaard van het Domaine 38 hectare beplant met witte druivensoorten. De gekozen druivensoort getuigt van de wens van de eigenaren om zowel witte wijnen te maken – Côtes de Gascogne (Colombard, Sauvignon, Gros Manseng) – alsook opmerkelijke Armagnacs van de druivenrassen Folle Blanche en Ugni blanc. In het glas zit een Armagnac-Ténazère van een single cask, die 22 jaar rijpte en gebotteld werd op vatsterkte.

Heldere neus op abrikozen en mirabellen, zachte vanille en flink wat honing. Erg zacht en delicaat. Floraal en fris. Bijna vrouwelijk, als je dat van een armagnac al kan zeggen. Dit staat mij erg aan.

Mooie body. Lekker olieachtig. Bijzonder fruitig vanaf de eerste slok. Erg fris en geel. Mirabellen en abrikozen keren weer, net als de honing. Een gele potpourri. Iets van eucalyptus geeft hem een frisse toets, terwijl de florale noten groots worden zonder te storen.

De afdronk is middellang, zoet en bevredigend.

Een frisse, erg fruitige armagnac die nog bovendien erg betaalbaar is met zijn prijskaartje van zo’n 85 EUR.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-04-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Bier: Moersleutel Smoked Peated Islay No 1

Tasting Notes Posted on 19/05/2023 16:38

Brouwerij: Moersleutel
Regio: Nederland
Fles: Smoked Peated Islay No 1, Scotch BA Imperial Stout, 44cl
Kleur: zwart
ABV: 12%

Bunna & Laffie

Na de Marshmallow Chocolate Cookie Stout kon ik niet anders dan ook deze Smoked Peated Islay No 1 stout proeven, natuurlijk. Deze rijpte op voormalige Islay vaten van Bunnahahain en Laphroaig. Een Scotch Barrel Aged Imperial Stout, zoals dat heet. Hij schenkt gitzwart met een mokkakleurige kraag die snel gaat liggen en niet veel later helemaal verdwenen is.

Krachtige en ietwat ruwe neus op gebrande mout, chicorei, mos en modder met een hint van zoetzure turf op de achtergrond, precies zoals ik verwachtte. Daaronder nog een hint van plasticine en verbrande kelp. Prima.

Hij is bijzonder volmondig, bijna romig en donkerzoet op origine chocolade en licht aangebrande karamel, aangevuld met een zoet bittertje van gekonfijte kastanjes en koude koffie. Komt nogal ‘boozy’ over (en dat is hij natuurlijk ook, met zijn 12% ABV). De invloed van de Islay vaten is merkbaar, maar domineert niet. Lekker!

De afdronk is middellang en zoetzuur en met zilte impressie op het sterfbed.

Ik vind dit, voor een stout zijnde, best complex. Je telt hier wel 10 tot 12 euro voor neer. Dat is niet mals, vind ik. Bedankt, Manny!

Geproefd door Mark Dermul op 29-01-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)



Volgende »