Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Auchentoshan 18 Year Old 1978 Scott’s Selection

Tasting Notes Posted on wo, oktober 23, 2019 06:47:24

Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 18 Year Old 1978/1996 Scott’s Selection
Kleur: vol goud
ABV: 52.6%

Triple Distilled Deliciousness

Da’s echt wel een golden oldie ondertussen en ik heb ‘m dan wel in mijn verzameling, maar open ging hij nooit en dus heb ik ‘m ook nog niet geproefd. Maar via sociale media zag ik een liefhebber die deze aanbood in samples (de zogenaamde bottle share) en dus was ik er als de kippen bij om een flink sample te bestellen zodat ik deze eindelijk toch eens aan de lippen kon zetten. En wat ben ik blij dat ik dat gedaan heb! Ondertussen bracht hij langer door op fles dan dat hij ooit op vat gezeten heeft.

Hallo! Jawadde, dit is een geweldige neus. Klassieke old school Auchentoshan op bourbon. Zou me niet verbazen mocht dit first fill geweest zijn. Hier wordt ik blij van. Want hij is rijk en fruitig op allerhande citrus, ananas, maraschino kersen, stroopwafels en kokosnoot. Niks FWP of een andere off-note, maar enkel zalige triple distilled delicousness!

Het ABV laat zich niet onbetuigd, maar de neiging om water toe te voegen komt niet eens bij me op. Romig en zoet op abrikozengebak, appelsien, peer en amandelen met zoethout en een geweldige aardse toets van de eik. Groots. Heerlijk met hoofdletter H.

De afdronk is lang, zoet en kruidig en absoluut geweldig.

Where have you been all my life!? Wat een fantastische Auchentoshan, zeg! Mijn dag kan niet meer stuk. De jacht op een extra fles is bij deze geopend.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-09-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Auchentoshan 12 Year Old 2004 Malts of Scotland for Der Feinschmecker

Tasting Notes Posted on zo, oktober 20, 2019 06:52:16

Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 12 Year Old 2004/2017 Malts of Scotland for Der Feinschmecker, Sherry Hogshead #MoSFS016, 90 bts
Kleur: koper
ABV: 51.5%

Appelbeignets

Der Feinschmecker is een Duitse (online) delicatessenzaak en af en toe bottelen ze ook een spirit exclusief voor hun shop. Zo hebben ze al 10 single malts op hun naam laten zetten door het Duitse Malts of Scotland. De meest recente was in 2018, een Linkwood uit 1984. Maar mijn oog was natuurlijk gevallen op deze Auchentoshan, gebotteld in 2017. Wil het weer lukken dat De Feinschmecker niet naar het buitenland wil verzenden. Gelukkig had mijn Duitse vriend Heiko plannen om langs te komen. Dus kreeg hij de belangrijke opdracht mij twee flessen mee te brengen. Zo gezegd, zo gedaan.

Het eerste wat me opvalt op de neus is een toets rubber als van een fietsband. Da’s geen al te beste start, moet ik zeggen. Gelukkig blijft dat niet lang hangen en wordt het opgevolgd door aangename geuren als appelbeignets, sultanas, mokatine en koude koffie. Met wat geduld komt daar vijgenconfituur en kandijsuiker aan te pas. Hoe langer je hem laat staan, hoe zoeter hij wordt. Zelfs een beetje snoeperig. Neem dus de tijd om deze even te laten ademen.

Hij is zoet, maar tegelijkertijd bijzonder pikant op de tong. Kruidnagel, kaneel, peper komen eerst. Terwijl je speekselklieren aan het blussen gaan, verschijnen donkerzoete toetsen als pruimen, vijgen en sultanas. Maar hij prikkelt net iets te veel naar mijn zin, alsof de alcohol niet perfect is geïntegreerd.

Gelukkig dooft dat allemaal een beetje in de finish, die hem plots toch een zijdezacht karakter lijkt te geven, waardoor hij zichzelf wat herstelt.

Met zijn prijskaartje van 150 EUR is dit geen goedkope Auchentoshan. Anderzijds blijft het natuurlijk een sherryvat en gebotteld op vatsterkte. Faire deal, me dunkt. Ik vraag me wel af wat er met de rest van het vat gebeurd is, aangezien de Duitse delicatessenzaak slechts 90 flessen op haar actief heeft staan van deze Lowlander. Bedankt, Heiko.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-09-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Auchentoshan 19 Year Old 1996 The Maltman

Tasting Notes Posted on za, oktober 19, 2019 06:45:26

Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 19 Year Old 1996/2016 The Maltman, Amontillado Sherry Cask Finish, Cask #5034, 364 bts
Kleur: oud goud
ABV: 46.0%

Godot

Deze malt proefde ik jaren geleden voor het eerst tijdens een whiskydiner in The Hielander, het onvolprezen Schotse restaurant in hartje Alkmaar met de immer sympathieke Nederschot Wullie Macmorland achter het fornuis. Ik was er zo weg van dat ik daags nadien naar de lokale slijterij liep om een fles mee naar huis te nemen. Maar ik voegde ze toe aan mijn verzameling en proefde hem sindsdien dus niet meer. Fast forward naar 2019 en mijn gabber Manny staat in een (andere) whiskyshop en ziet deze staan. Of hij ‘m moet scoren voor me? Zo gezegd, zo gedaan en nu kan ik de fles lekker openen zonder mijn verzameling te ‘beschadigen’. Deze Auchentoshan rijpte eerst op bourbonvaten en kreeg daarna een lange finish op Amontillado sherryvat.

Heerlijk zoete neus met flink wat donker fruit zoals frambozen en bosbessen, een karrenvracht aan marsepein en hazelnoten, iets van espresso en overrijpe peren waarvan het sap langs je kin druipt als je er in bijt. Dit valt mij heel erg mee. En als je het kan opbrengen hem een kwartier te laten ademen, dan zal je beloond worden met extra vanille, toffee en een hint van kandijsuiker.

Op smaak is hij eveneens mierzoet, maar tegelijkertijd een beetje scherp. Kruidnagel en peper. In alle eerlijkheid net iets te kruidig om het fruit te laten schijnen. Het is als wachten op Godot. Je voelt dat er iets heerlijk fruitigs aan de ander kant van de horizon wacht, maar je geraakt er net niet. Voor slechts 46% is dit best een krachtpatser, wat me het idee geeft dat de alcohol niet perfect geïntegreerd is.

De afdronk is middellang, best kruidig en drogend met melkchocolade en frambozen op het sterfbed.

Een lekkere Auchentoshan, versta me niet verkeerd. Maar hij kan zijn potentieel net niet helemaal waarmaken. Hij heeft volgens mij een paar maand te lang op dat sherryvat gezeten.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-09-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Glen Flagler 5 Year Old

Tasting Notes Posted on ma, oktober 14, 2019 06:50:51

Distilleerderij: Glen Flagler
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Glen Flagler 5 Year Old Rare All Malt Scotch, OB 1970s
Kleur: witte wijn
ABV: 40%

Alive & Kicking

In 1964 pootte Inver House Distillers een graandistilleerderij neer op het industrieterrein Moffat in Airdrie zo’n 20 kilometer ten oosten van Glasgow. De graanwhisky zou de naam Garnheath meekrijgen. Maar zoals bij vele graandistilleerderijen in die tijd, werden er ook pot stills geïnstalleerd. Bij Garneath (of is dat Moffat?) werden drie malts geproduceerd: Glen Flagler, Killyloch en Islebrae. Die laatste werd nooit als single malt gebotteld, de eerste twee wel. Maar ik hoef er geen tekening bij te maken dat ze nog moeilijk te vinden zijn, wetende dat de distilleerderij al in 1985 terug dicht ging. Fast forward naar 2019 en een vriend in Holland doet een ontdekking in zijn kelder: een aantal flessen Glen Flagler 5 Year Old. Ik kon er twee te pakken krijgen en ben daar best blij om. Het is de tweede Glen Flagler ooit die ik proef, kan je nagaan!

Toegegeven, ik moest hem na het schenken een kwartier laten staan om de OBE wat te laten optrekken. Groot was mijn vrees dat deze na bijna 50 jaar op fles kapot zou zijn, maar die vrees bleek ongegrond. Hij is alive & kicking, lentefris en op en top Lowland. Citroengras, vanille, appeltjes en een umami toets die ik enkel kan omschrijven als een verse snede rosbief. Nice!

Ondanks het lage ABV en de jonge leeftijd (qua rijping, bedoel ik dan) heeft deze een mooie body, is licht pikant op witte peper en vertoont een mooie frisheid van munt. Opnieuw lentefruit. Denk citroenen, kruisbessen en een enkele dadel. Iets van koffiekoeken met abrikozen. Dit is verrassend lekker.

In finish is middellang en wordt zelfs een beetje romig. Aangenaam verrast!

Ah, vloeibare geschiedenis en bovendien erg lekker. Wat ben ik hier blij mee. Bedankt, Jan!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-08-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Brora 40 Year Old 1978 – 200th Anniversary

Tasting Notes Posted on zo, oktober 13, 2019 06:45:33

Brora 40 Year Old 1978 – 200th Anniversary

Distilleerderij: Brora
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Brora 40 Year Old 1978, 200th Anniversary, OB 2019, 1819 bts
Kleur: goud
ABV: 49.2%

Instant Classic

Brora, opgericht in 1819, viert dit jaar haar 200-jarige bestaan. Dat het in stijl gevierd wordt, is een understatement. Een 40-jarige Brora, gerijpt in 1978, in een oogstrelende verpakking (het prijskaartje van 4.600 EUR is dan weer een doorn in het oog!), gelimiteerd op 1819 flessen, doet menig liefhebber watertanden, ondergetekende incluis. Hij is, samen met de Port Ellen 39 Year Old 1978 Untold Stories, de ultieme bekroning van de cult die rond deze gesloten (maar binnenkort te heropenen) distilleerderij bestaat.

Het eerste wat opvalt is de fruitigheid. Hij barst van de appels en bananen, flirt even met de tropen, wordt dan plots een tikkeltje snoeperig (als van bubblegum), offreert een bijzondere waxiness en schillen van een verse perzik, gevolgd door een heel subtiel – maar echt heel subtiel – streepje rook. De frisheid van een blaadje munt. Dit is een instant classic. Hij mocht gerust nog een vuiltje hebben, maar dat is er helemaal uitgerijpt. In de plaats krijg je een elegante dame in je glas. Indrukwekkend.

Heerlijk krachtig, waxy, minty en gepeperd op smaak. Knapperige appels, zachte banaan, roze pompelmoes met een toefje tannine en een bijzondere herbale toets. Denk kampfer en munt. Ik beken… ik stak mijn tong in het glas om zelfs de laatste druppel op te likken. Goddelijk.

De afdronk mocht absoluut wat langer, wat mij betreft. Hij ging terug richting bubblegum en banaan, alvorens een je met een gelukzalige glimlach op je tronie te verlaten.

Mocht deze fles een kwart kosten van de prijs die er voor gevraagd wordt, denk ik wel dat ik mijn kop zo zot zou laten maken om een fles aan te schaffen en open te ploppen. Want hij is absoluut goddelijk lekker. Maar mijn whiskybudget kan dit niet trekken. Ik vraag me ook af hoeveel van deze 1819 flessen ook effectief geproefd zullen worden, in plaats van te verdwijnen in de atoomschuilkelders van de investeerders. Het idee alleen al. Jammer.

92/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-10-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Johnnie Walker ‘The John Walker’

Tasting Notes Posted on za, oktober 12, 2019 06:22:50

Bottelaar: Johnnie Walker
Regio: Schotland
Fles: Johnnie Walker ‘The John Walker’, OB 2011
Kleur: koper
ABV: 40%

Klasse

The John Walker is een blend die in de categorie ‘super de luxe’ valt. Voor de luttele som (sarcasm, anyone?) van 2.600 EUR krijg je een unieke blend in een Baccarat kristallen decanter met een 24-karaats vergulde nek en een prachtig gelakt kastje eromheen. De inhoud is een eerbetoon aan de oprichter van het bedrijf. Daarom wordt hij soms ook de Founder’s Blend genoemd. Hij is samengesteld met enkel whisky’s die er al waren toen Mr Walker – Johnnie voor de vrienden – zelf actief was. Slechts 9 distilleerderijen en ze worden gehuwd in een speciaal daarvoor uitgekozen 100-jarig vat. Dat vat heeft nu alles gegeven wat het kon, dus komt er een eind aan deze serie. Hoog tijd dus, om hem toch een keertje te proeven.

Goh, wat een neus! Diep en rijk aan sappig fruit – peren waarvan het sap langs je kin loopt en licht bittere, doch erg zoete appelsienen. Leder. Vanille. En een zacht spoortje rook. Mooi, mooi, mooi.

De body is licht, maar de smaak is geweldig. Vanille en wat kruidige eik komen eerst, om dan gevolgd te worden door mandarijn en pomelo, roze pompelmoes, pomme d’amour en flink wat geroosterde noten. Opnieuw dat spoortje rook dat hem diepgang geeft, zonder zich op te dringen. Bijna als muzak. Elegant, hoor.

Maar dan die afdronk. Nu komt die rokerige toets echt mooi tot uiting. Terwijl de fruitigheid (vooral citrus) langzaam wegdeemstert en de noten hun laatste adem uitblazen, blijft de rook je mond verwennen met een hartverwarmende gloed.

Alles aan deze whisky straalt luxe en weelderigheid uit. Gelukkig is de liquid zelve dat ook. Het gebeurt niet vaak dat ik een blend 90 scoor, maar voila, deze heeft dat dubbel en dik verdiend. Klasse!

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-10-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Johnnie Walker Blue Label King George V – first edition

Tasting Notes Posted on vr, oktober 11, 2019 06:20:50

Bottelaar: Johnnie Walker
Regio: Schotland
Fles: Johnnie Walker Blue Label King George V, first edition
Kleur: koper
ABV: 43%

Weelderig

Er zijn verschillende edities van deze ‘koninklijke’ blend uitgebracht door Johnnie Walker, maar ik kon via-via een sample te pakken krijgen van de allereerste editie. De blend is een ode aan de Royal Warrant die John Walker & Sons ontving van Koning George V die regeerde van 1910 tot 1936. Daarom werd de blend samengesteld met whisky’s allemaal afkomstig van distilleerderijen die tijdens zijn bewind operationeel waren, inclusief enkele gesloten distilleerderijen als Cambus, Glen Albyn en Port Ellen. Reken op zo’n 350 tot 500 EUR voor een fles.

De neus is een gelaagde mix van wit, geel en rood fruit, opgeleukt met origine chocolade en een mooie florale toets. Wat geroosterde noten en een mooie rokerige hint. Zoeter dan de latere versie die ik al kon proeven. Groots.

Hij rolt zijdezacht over de tong, maar is wel erg olieachtig. Prima body. En meteen een grote kruidigheid in de vorm van nootmuskaat, gember en een peperbolletje. Dan wordt het geheel onmiddellijk verzacht door lagen van fruit, met de nadruk op appelsien. Iets van munt geeft hem een frisse uplift.

De afdronk is verrassend lang, zoet en licht drogend, waarbij de munt hem frist houdt, terwijl het citrusfruit langzaam uitdooft. Een toefje rook blijft nog lang nazinderen.

Weelderig en rijk. Imposante blend, hoor. Mag wel voor zo’n prijs, natuurlijk, maar bewijst wel – voor zover nog nodig – dat blends niet per definitie moeten onderdoen voor single malts qua complexiteit.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-10-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Johnnie Walker Blue Label Ghost & Rare (Glenury Royal)

Tasting Notes Posted on wo, oktober 09, 2019 06:25:11

Bottelaar: Johnnie Walker
Regio: Schotland
Fles: Johnnie Walker Blue Label Ghost & Rare Glenury Royal
Kleur: amber
ABV: 43.8%

Decadent

Toegegeven, de naam Glenury Royal ronkt een pak minder dan Brora of Port Ellen, maar dat weerhield Jim Beveridge er niet van om een derde expressie in de zogenaamde Ghost & Rare samen te stellen. De Highlander Glenury Royal – één van slechts drie distilleerderijen die Royal aan hun naam mocht toevoegen – sloot definitief de deuren in 1985 (in 1992 werd ze afgebroken en vandaag de dag staan er appartementen in de plaats). De distilleerderij werd in 1825 opgestart door Captain Robert Barclay die toen parlementslid was. Na een felle brand herrees ze uit haar assen als een feniks – vandaar het logo op de luxe-verpakking. Ja, het oog wil ook wat. Naast deze distilleerderij zit er ook wat Pittyvaich en Cambus (grain) in. Drie ‘Ghosts’, dus. De ‘Rares’ van dienst zijn Glen Elgin, Inchgower, Glenlossie, Glenkinchie en Cameronbridge (grain). Hij werd gebotteld op 43.8%. De Brora vond ik outstanding, de Port Ellen geweldig. Benieuwd of deze Glenury Royal in de buurt kan komen.

Zalig zachte neus op appel, abrikozen, citrus, mango, ananas (een mix van zowel vers als gedroogd, overigens), noten, heidehoning en vanille. Mooie florale toetsen. Een tikkeltje waxy. Absoluut heerlijke neus.

Op smaak komt dat fruit zeker terug (meer sappig dan gedroogd, deze keer, met duidelijke abrikozen op de voorgrond), maar wordt dat verder opgeleukt met toffee, iets van noten en butterscotch. Pomme d’Amour komt stevig opzetten. Pittig gepeperd. Het hout zorgt voor een licht bittere toets. Perfecte balans.

De afdronk is zinnenstrelend, lang en doet je beseffen dat Dr Beveridge opnieuw een decadent lekkere blend heeft neergezet.

Kijk, Blue Label is een erg lekkere blend. Maar deze Ghost & Rare releases zijn toch nog een heel ander niveau. Dit is absoluut decadent goed spul. Mijn vrouw zei: ‘Wat?! 285 EUR voor een blended whisky?’ Toen liet ik ‘m proeven. ‘Schenk me nog maar eentje uit,’ knikte ze goedkeurend.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-10-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Johnnie Walker A Song of Fire

Tasting Notes Posted on di, oktober 08, 2019 06:25:46

Bottelaar: Johnnie Walker
Regio: Schotland
Fles: Johnnie Walker A Song of Fire, OB 2019
Kleur: amber
ABV: 40.8 %

Adem van een Draak

De tweede nieuwe Game of Thrones botteling, tegelijk gelanceerd met A Song of Ice, is deze A Song of Fire met de draak van House Targaryen op het label. Gebotteld op een iets hoger alcoholpercentage zou het hart van deze blend bestaan uit single malt van Caol Ila. Prettig kleurtje, alvast. Maar wellicht, net als A Song of Ice, eerder een instapper, bedoeld om een nieuw publiek aan te trekken.

Op de neus – die je toch even moet laten ademen om een rubberen toets weg te krijgen – neem ik karamel en vanille waar, iets van getoaste eik, geroosterde kastanjes en kaneel. Iets van melkchocolade met een vulling van aardbeien die een subtiele rokerigheid vooraf gaat. Een vers afgesneden stukje biefstuk. Dit valt me eigenlijk best mee. Mijn fantasie slaat op hol en vertelt me dat dit de adem van een draak zou kunnen zijn.

Hij is erg romig – ongetwijfeld te danken aan de graancomponent, volgens mij Cameronbridge – en zoet met een tikkeltje kruidigheid in de vorm van witte peper, nootmuskaat en kaneel. Daarna volgt opnieuw wat rood fruit en chocolade. De rokerigheid van de neus is hier een pak meer uitgesproken, wat ik toejuich. De Caol Ila doet zijn werk.

De finish maakt voor mij heel wat goed en duwt hem een pak hoger in score dan zijn twee voorgangers. Warm, gekruid, waxy en verrassend lang.

Een hoogvlieger is het niet. Goedkoop evenmin. Maar deze durf ik al eens te laten proeven – met of zonder de Coca Cola Signature Mixer Smoky.

80/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-10-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Johnnie Walker A Song of Ice

Tasting Notes Posted on zo, oktober 06, 2019 06:30:03

Bottelaar: Johnnie Walker
Regio: Schotland
Fles: Johnnie Walker A Song of Ice, OB 2019
Kleur: goud
ABV: 40.2%

Popcorn

Diageo is duidelijk nog niet klaar met Game of Thrones. Na het overdonderende succes van de reeks single malts – die binnenkort wordt aangevuld met een nieuwe Mortlach 15 Year Old ‘The Six Kingdoms’ – komen er twee nieuwe expressies van Johnnie Walker. We hadden eerder al de erg middelmatige White Walker, maar zopas lanceerde Johnnie Walker het duo A Song of Ice & Fire. De eerste release in de blauwe fles met de grote witte direwolf van House Stark krijgt de naam Song of Ice mee. Het is een blend die werd samengesteld met ondermeer Clynelish. Het wordt aanbevolen deze te serveren met een blokje ijs.

Frisse neus op vanille, popcorn, flink wat gras en kokosrotsjes. Ja, er zit wel een toefje bijenwas in, maar om nu te zeggen dat ik Clynelish (waar ik wel wat ervaring mee heb) hierin kan ontdekken… neen. Een hint van tropisch fruit als perzik en mango, maar wel bedolven onder de typische toetsen van graanwhisky. Niet slecht, maar hij blaas me absoluut niet van mijn sokken.

Op smaak is het één en al graanwhisky. En volgens mij jonge graanwhisky. North British, lijkt me. Niks mis mee, maar spectaculair is het nou ook weer niet. Wat vanille, veel honing en popcorn, een schijfje citrus, een druppeltje karamel. Het smeuïge mondgevoel kan zowel van de Clynelish als de grain komen, me dunkt. Ik beken… hij doet me niks.

De afdronk is kort en zacht met slechts een klein toefje houtkruiden en wat vanille.

Blink zou ik gezegd hebben dat ik een graanwhisky proefde. Goed om te mixen met een Coca Cola Woody maar puur de moeite niet waard. Zo’n 30 tot 40 EUR, wat gewoon veel te duur is voor zo’n instapper.

77/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-10-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Glenglassaugh 12 Year Old 1979

Tasting Notes Posted on do, oktober 03, 2019 06:30:52

Distilleerderij: Glenglassaugh
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Glenglassaugh 12 Year Old 1979/1991
Kleur: amber
ABV: 43%

Zoet, Zuur, Zilt

Kijk nu, een oude officiële botteling van Glenglassaugh. Mooi is ze niet, maar toen ging het nog vooral om de inhoud van de fles en niet zozeer om de verpakking, zoals vandaag maar al te vaak het geval is. De whisky bracht verdorie meer dan twee keer zo lang door op fles dan dat hij op vat heeft gezeten.

Ronde, kruidige, fruitige neus met erg florale toetsen. Eerst krijg ik een boeketje bloemen (op de rand van parfum, zelfs), dan abrikozenmarmelade, roggebrood, sigarenkistje, mandarijntjes en iets wat me aan turf doet denken. Een stoofpotje van fruit op het vuur, vanille en karamel.

Prima body, lekker olieachtig. Onmiddellijk zoet met een zuurtje én een ziltje, echt waar! Gedroogde abrikozen, een karrenvracht aan noten, melkchocolade en pompelmoes, aangevuld met een handjevol zeezout en bakkerijkruiden. En ja, nu is de turf echt onmiskenbaar. Uiteraard niet van het medicinale type van Islay, maar het type uit de Hooglanden. En wat is deze malt lekker, zeg!

Maar de afdronk is zijn troef: middellang, kruidig en zoet maar erg zinnenstrelend op hazelnoten en abrikozen met een mespuntje zout.

Dit mag ik ondertussen toch ook al wel als liquid history beschouwen, toch? Erg van genoten.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-08-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Glenglassaugh Port Bomb Cooper’s Choice

Tasting Notes Posted on wo, oktober 02, 2019 06:25:07

Distilleerderij: Glenglassaugh
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Glenglassaugh Port Bomb, b.2019, Port Cask Finish, cask #9358, 330 bts
Kleur: amber
ABV: 55.0%

Dubio

Onafhankelijk bottelaar Cooper’s Choice lanceerde dit jaar een single cask, zonder leeftijdsaanduiding maar met de ronkende naam ‘Port Bomb’. We mogen er dus van uit gaan dat de invloed van de finish op het portovat groot zal zijn.

Op de neus is dat alvast het geval. Ik krijg een erg snoeperige neus op aardbeienconfituur in combinatie met een karrenvracht aan Werther’s Original. Maar de geur van vermolmd hout overheerst en ik ben er eerlijk gezegd niet aan uit of ik dat nu lekker vind of niet.

De body is prima en ik vind het alcoholpercentage uitstekend. Het geeft hem de nodige punch en hij is verre van waterachtig. Enerzijds krijg ik nu rozijnen en frambozen, overgoten met ahornsiroop, anderzijds krijg ik een zilt element en flink wat hout. Iets van pepermunt en kruidnagel, zoethout en peper. Wordt zoeter vanaf de tweede slok. De port komt mooi tot zijn recht, zonder de malt helemaal te beheersen. Dit begint er op te lijken, hoewel ik hem nog steeds niet top vind.

In de afdronk komen er wat kruiden opzetten, alsook hout, terwijl het zoete stilaan op aspartaam begint te lijken. Dat kan dan toch weer niet de bedoeling zijn, denk ik dan.

Goh, ik ben er echt niet aan uit. Hij is zeker niet slecht, maar ik kan me er niet toe bewegen hem echt lekker te vinden. Ik ben in dubio, zoals onze Noorderburen dat zo mooi zeggen.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-09-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Glenglassaugh 9 Year Old 2009 Distillery Exclusive

Tasting Notes Posted on di, oktober 01, 2019 06:25:01

Distilleerderij: Glenglassaugh
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Glenglassaugh 9 Year Old 2009/2018, Distillery Exclusive, Oloroso Sherry Cask #1132, 500ml
Kleur: koper
ABV: 58.75%

Hanuta

Een hand-filled flesje dat je enkel op de distilleerderij kan krijgen is toch wel een prachtig souvenir van een distilleerderijbezoek. Dat dacht ook mijn whiskygabber Anthony doen hij in 2018 de Glenglassaugh distilleerderij bezocht. Een bourbonvat werd in 2009 afgevuld met spirit en in 2014 overgeheveld naar een oloroso sherryvat. Uniek: het ABV wordt hier tot twee cijfers na de komma genoteerd. Nooit eerder gezien.

Hola! Dit is een erg aangename neus, hoor. Enerzijds zoet op pure chocolade, cacaoboter, hazelnootpasta (choco, dus) met wat zwarte bessen en marsepein, aangebrande karamel en Harbibo beertjes maar anderzijds enkele groene toetsen zoals tijm, basilicum, peterselie en zongedroogde tomaatjes in olie. Ja, dit is erg, erg lekker!

Op smaak is het eveneens mierzoet, maar tegelijkertijd erg pikant. Ik moet niet zozeer aan fruit denken dan wel aan hazelnotenwafeltjes (Hanuta van Ferrero Rocher) en nougat, karamel en eik, gepofte kastanjes en koffiebonen. Midpalate komt er een bittertje opzetten als van een druivenpit. Apart, maar wel lekker.

Op de betrekkelijk lange en licht drogende afdronk krijg ik plots nog een fris blaadje munt en tot slot was Italiaanse espresso.

Wat een rit, zeg. Dit is een schizofrene Glenglassaugh. Bedankt, Anthony!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-06-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Clydeside New Make Spirit

Tasting Notes Posted on ma, september 30, 2019 06:43:10

Distilleerderij: Clydeside Distillery
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Clydeside New Make Spirit, OB 2018, 200ml
Kleur: clear
ABV: 63.5%

Fluweelzacht

De Clydeside Distillery is the new kid on the block in Glasgow in de handen van de Morrison dynastie, die we natuurlijk nog kennen van Morrison-Bowmore Distillers. Eén van de oprichters van deze distilleerderij is Tim Morrison, zoon van de legendarische Stanley P. Morrison. In 2016 begint Tim aan zijn levensdroom door een gloednieuwe distilleerderij te bouwen in het oude Pumphouse langs de Clyde. Vanzelfsprekend is er nog geen whisky, maar de new make wordt alvast commercieel beschikbaar gesteld in flesjes van 20cl. Dankzij Anthony kon ik ‘m proeven.

De neus is licht romig en clean. Een zachte mix van gesmolten boter en gekookte groentjes. Doet een beetje aan de paardenstal denken ook. Moutig hart met een verrassend zilt puntje, lijkt het wel. Iets van mosterdzaad? Ik vind het alvast prima.

Op smaak is dit een klassieke new make, maar hij vertoont nu al wel een flink zoetje. Kristalsuiker, lijkt het wel. Tikkeltje warmend van de alcohol en zacht gekruid. Wat aardse tonen, ook. Maar echt verrassend romig. Een fluweelzachte structuur.

De afdronk is warm, zoet en wordt nu wel heel erg kruidig. Zwarte peper op het sterfbed.

Ja, dit is erg aangenaam. Dat lijkt me een prima spirit om te rijpen om second fill vaten voor het beste resultaat. Merci, Anthony!

Geproefd door Mark Dermul op 16-08-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Kingsbarns 3 Year Old 2015 Dream to Dram

Tasting Notes Posted on za, september 28, 2019 06:30:05

Distilleerderij: Kingsbarns
Regio:
Schotland (Highlands)
Fles: Kingsbarns 3 Year Old 2015/2018 Dream to Dram, 1st fill ex-bourbon & 1st fill ex-wine casks
Kleur: witte wijn
ABV: 46%

Context

Eind 2018 verscheen de langverwachte eerste release van de Kingsbarns Distillery. Dream to Dram, dat spreekt voor zich. En uiteraard moeten we deze single malt in zijn context zien: jong, eerste release, versneden – verwacht je dus niet aan een hoogvlieger, maar aan een instapversie van deze nieuwe kid on the block. Hij is – gelukkig – ook op die manier geprijsd: een flesje kost amper 40 tot 45 EUR.

Duidelijk erg jong op de neus. De new make is nog herkenbaar. Daarnaast een Lowland-stijl neus met citrus, vanille, vers afgereden gras, bloemen, perzik en ananas. Zomer in het glas. Leuke neus!

Op smaak, daarentegen, is er nog veel ruimte voor verbetering. Tikkeltje waterachtig en scherp met witte peper en veel alcohol. Heeft duidelijk meer tijd nodig in het vat om verder te ontwikkelen, maar je krijgt toch al een goed beeld van welke richting Kingsbarns uit wil en dat staat me alleszins aan. Zachte vanille, wat appelsiensap en een druppeltje honing, maar weinig meer.

De afdronk is wat aan de korte kant – maar da’s prima, hoor – op citrus, peper en honing.

Voorlopig nog wat rechttoe-rechtaan en wat karakterloos, maar dat hoeft niet te verbazen. De neus was al erg leuk. Deze introductie kan alvast als aperitief dienen en we kijken reikhalzend uit naar volgende – oudere – releases. Dank voor het sample, Imanuel.

80/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-08-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar
www.whivie.be).Lagg New Make Peated Spirit Drink

Tasting Notes Posted on vr, september 27, 2019 06:30:19

Distilleerderij: Lagg Distillery
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Lagg Peated Spirit Drink, New Make Spirit, OB 2019, 200ml
Kleur: clear
ABV: 63.5%

Klontje Suiker

In 2017 werd begonnen met de bouw van de hypermoderne Lagg Distillery, die in juli 2019 haar deuren opende voor het grote publiek. De productie wordt in goeie banen geleid door de nieuwe manager Graham Omand, bijgestaan door James MacTaggart, die al op 40 jaar ervaring kan terugvallen. Alle 22 medewerkers van Lagg wonen op het eiland. Voor de eerste whisky is het vanzelfsprekend nog minstens drie jaar te vroeg, maar de new make wordt al te koop aangeboden in flesjes van 20cl. Dankzij mijn gabber Anthony kon ik hem proeven. Hij weet – net als iedereen die mij een beetje kent – dat ik een zwak heb voor new make.

Al bij het schenken merk ik onmiddellijk dat dit flink geturfd spul is. Research leert dat het om 50ppm gaat. Dat zorgt er voor dat de neus flink wat stalgeuren biedt, alsook gekookte hesp en prachtige toetsen van gerst. Volledig verstoken van fruit, weliswaar. Boontjes bij de vleet. Hooi. Varkensstal. Kruidig. Prima new make op de neus.

Komt stevig binnen, maar daar kijken we niet van op. Dit is versneden naar 63.5%, de sterkte waarop de spirit op vat wordt gelegd ter rijping. De turf is onmiskenbaar, maar deze new make wordt plots verrassend zoet. Dat moeten wel moutsuikers zijn, maar lijkt wel alsof er een klontje suiker in mijn glas werd gedropt. Leuke verrassing.

Pikante, warme en erg zoete afdronk.

Ik vind hem erg verschillend van de peated new make van Arran die gebruikt wordt voor Machrie Moor. Deze is in mijn opinie beter. Cleaner, zoeter, beloftevol. Een goeie scheut van deze new make met een blokje ijs is geen straf, geloof me.

Geproefd door Mark Dermul op 16-08-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Ben Nevis 23 Year Old 1995 The Whisky Jury

Tasting Notes Posted on wo, september 25, 2019 06:15:19

Distilleerderij: Ben Nevis
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Ben Nevis 23 Year Old 1995/2019 The Whisky Jury, Refill Hogshead #970, 245 bts
Kleur: goud
ABV: 51.2%

Belgium’s Got Talent

Hoera, ons kleine landje is een onafhankelijk bottelaar rijker. Hoewel hij zo weinig mogelijk over zichzelf wil vertellen en vooral de whisky wil laten spreken, kunnen we verklappen dat Joeri VDB uit Mechelen (we houden het toch nog een beetje mysterieus) al maanden bezig is met zijn project dat nu bekroond wordt met een eerste release. De naam The Whisky Jury is slim gekozen, want dekt vele ladingen. Hij jureert als het ware de whisky die hij wil bottelen, maar het is ook de ‘verengelste’ versie van zijn voornaam. Hij maakt zijn entree met een 23-jarige single cask Ben Nevis, gedistilleerd in 1995. Prachtig label, overigens. Mocht dit Belgium’s got talent zijn, dan was de eerste ja al binnen!

Heerlijke waxy neus op tropisch fruit. Denk banaan, perzik, mango en ananas. Tikkeltje snoeperig. Gesuikerde appelsienschillen, nougat en een hint van gyproc (oké, dat klinkt gek, maar werkt echt wel) en munt. Tot slot wat kersenthee en meringue. De tweede ja is binnen!

Lekker waxy op de tong en perfect drinkbaar zonder toevoeging van water. Onmiddellijk erg fruitig en tropisch (de mango en ananas worden versterkt en er komt wat extra limoen aan te pas), terwijl er een mooi mineraal kantje verschijnt. Honing over kiezels, mocht zulks bestaan. Tongstrelend met een knisperend pepertje. De derde ja is binnen!

De afdronk… nee, maak daar aub Afdronk met hoofdletter van. Lekker lang, waxy met flink wat munt, peper en de langzaam wegstervende tropische vruchten. Een heerlijk bittertje op het sterfbed. De vierde ja is binnen!

De Whisky Jury mag door naar de volgende ronde! Toeval wil dat dit de 30e Ben Nevis is die ik al proef. Wat een entree, zeg. Dat noemen ze binnenkomen langs de grote poort. Proficiat, Joeri, en veel succes. Ik kijk alvast uit naar je tweede release. En 140 EUR is echt wel bang for your buck in dit geval, hoor.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-09-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Mackmyra Vintersol

Tasting Notes Posted on di, september 24, 2019 06:25:24

Distilleerderij: Mackmyra
Regio: Zweden
Fles: Mackmyra Vintersol, ex Port Casks, OB 2019
Kleur: goud met roze schijn
ABV: 46.1%

Winterzon

Splinternieuw is hij, de Mackmyra Vintersol. Het betekent zoveel als winterzon en dat verklaart misschien waarom hij in het thuisland – via Systembolaget – pas vanaf 4 oktober beschikbaar zal zijn. Wanneer hij precies in onze contreien te koop zal zijn – voor zo’n 65 à 75 EUR als ik me niet vergis – was op het moment van schrijven nog niet bekend. Het is wederom zo’n ‘seizoenswhisky’, deze keer gefinished op portovaten van Quita Do Vallado – één van oudste portomakers uit de Dourovallei, opgericht in 1716. De finish duurde maar liefst 16 maanden. Voor de whiskygeeks onder ons – u weet wie u bent – geef ik graag wat extra details over de gebruikte vaten: 1st fill ex port casks van 500 tot 700 liter, nieuwe en first fill Amerikaanse eik van 200 liter, first fill bourbonvaten van 100 liter en tot slot first fill oloroso vaten en Zweedse eik van 100 liter. Alstublieft!

Het eerste waar ik aan denk als ik het glas aan de neus zet, is de late herfst. Toetsen van hout, warme wijn en blauwe druiven worden gevolgd door minerale toetsen (kiezelstenen, natte rotsen in een sauna) en kersenpit. Chocolade met praliné vulling volgt onmiddellijk. Na enkele minuten in het glas merk je hoe lekker kruidig deze Zweedse malt eigenlijk wel is. En daarmee bedoel ik niet pikant, maar verfijnd en elegant op gember, anijs, vanille en peper. Maar het is vooral de porto die hier de boventoon voert, zonder te gaan overheersen. Prima, allemaal.

Hij is romig op de tong. Op smaak is de kruidigheid iets meer uitgesproken. Alle kruiden van op de neus in het kwadraat, zeg maar. Ik beken, ik had deze malt wel wat zoeter verwacht. Hij is best fruitig, vooral op peren en rozijntjes en doet wat aan glühwein denken, maar het verwachte rode fruit blijft uit. Het Zweedse hout, daarentegen, laat zich niet onbetuigd.

De afdronk is middellang op meer van hetzelfde.

Deze whisky gaat het erg goed doen aan het eind van de herfst en het begin van de winter, zoveel is zeker. Hij is lekker kruidig en warm en doet aan een knusse babbel rond een vuurkorf denken, met een sjaal om je hals en een muts op je hoofd en een glas Vintersol in de hand!

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-09-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Kilchoman 12 Year Old 2006 Private Cask 335/2006

Tasting Notes Posted on zo, september 22, 2019 06:30:05

Distilleerderij: Kilchoman
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Kilchoman 12 Year Old 2006/2019 for Jeroen Koetsier, Johan Hofvander & Tapani Kuusela, Single Sherry Cask #335/2006, 203 bts
Kleur: koper
ABV: 55.3%

Pruimtabak!

Er zijn al flink wat private casks uit 2006 door Kilchoman gebotteld, maar de meeste zijn toch wel bourbonvaten. Drie vrienden sloegen de handen in elkaar om dit sherryvat op hun naam te zetten: Jeroen Koetsier, Johan Hofvander en Tapani Kuusela. De eerste ken ik natuurlijk via Catawiki, mijn parttime werkgever. We zijn collega’s. Dus is het maar wat logisch dat ik ook een fles kon bemachtigen toch? Ons kent ons. Deze Kilchoman rijpte maar liefst 12 jaar en heeft een prachtige kleur.

Ik weet al dat er een feestje op het programma staat van zodra ik me een goeie dram geschonken heb. Onmiddellijk wordt mijn bureau gevuld met heerlijke bosgeuren, assen, zoete turf, paardenstal en rood fruit. Niet noodzakelijk in die volgorde en het gaat gezellig over en weer tussen de verschillende aroma’s. Soms overheerst de rook, maar het rode fruit doet gezellig haasje-over. Ik heb het erg naar mijn zin…

(15 minuten later)

Prima body en goeie sterkte, hoera! Krachtpatser die je mond onmiddellijk heerlijk warm maakt met pittige kruiden. Kruidnagel, paprika, zwarte peper. Zit daar nu een blaadje munt tussen. Zou zomaar kunnen. Qua fruitigheid valt er ook veel te ontdekken. Framboos en rode bessen. Een umami toets komt sterk opzetten. Rosbief? Beef Jerky? Pruimtabak! Man, man, man, dit is nom, nom, nom!

De afdronk is kruidig, rokerig, zoet en duurt een eeuwigheid. Ongelooflijk goed.

Dat Jeroen geen bocht zou bottelen, wist ik natuurlijk op voorhand. Dat Kilchoman goed spul maakt weet ik ook al veel langer. Voeg die twee samen en je krijgt een klepper als deze. De fles gaat nu aan de kant tot het winter is. Hier ga ik me nog lang aan kunnen verwarmen.

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-09-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Chivas Regal 18 Year Old Japanese Oak Finish

Tasting Notes Posted on do, september 19, 2019 06:30:10

Bottelaar: Chivas
Regio: Schotland
Fles: Chivas Regal 18 Year Old, Ultimate Cask Collection, First Fill Japanese Oak Finish, 1.000ml
Kleur: amber
ABV: 48%

Mizunara

In zijn zogenaamde Ultimate Cask Collection, steevast gebotteld op 48%, zitten drie expressies: American Oak Casks, French Oak en deze Japanese Oak. Ik moet bekennen dat ik niet zo’n grote fan ben van Chivas Regal, maar deze intrigeerde me wel. En toen hij tijdens een gezellig samenzijn bij vrienden op tafel kwam, nam ik de gelegenheid te baat om een sample af te snoepen.

Mierzoete neus op rozijnen, marshmellow, sappige peren en abrikozentaart met een hint van mokatine en – tromgeroffel – je ruikt echt de Japanse eik. Het is dezelfde typische geur van de mizunara die ik in veel Japanse whisky’s aantref. Citrus, gember en bakken vanille met een oosterse kruidigheid. En ja, dit is gewoon erg lekker.

Hij heeft een prima body en het feit dat hij op 48% gebotteld werd doet hem wreed deugd. Mondvullend en rijk met wederom die oosterse kruiden die het zoete fruit (peren en dadels, nu!) en karamel voorafgaan. Lekker warmend.

De afdronk is middellang, kruidig en zoet met wat citrus op het sterfbed.

Deze Chivas is echt lekker! Deze is in slechts een beperkt aantal luchthavens te krijgen. Prijzen durven ook variëren van 125 tot 200 EUR. Tja. Merci, Peter!

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-09-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Volgende »