Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Islay 8 Year Old 2011 Ypres Whisky Friends / Magnificent Five

Tasting Notes Posted on wo, mei 27, 2020 06:02:14

Distilleerderij: Laphroaig
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Islay 8 Year Old 2011 Ypres Whisky Friends/Maginificent Five, Sherry Hogshead #LAP29, 100 bts
Kleur: brons
ABV: 55.3%

Donkerzoet Geturfd

De jongens van de Ypres Whisky Friends hebben hun eerste clubbotteling te pakken. Het is een Islay Blended Malt geworden, hoewel dat met een korrel zout mag genomen worden. Het vatnummer laat er geen twijfel over bestaan dat dit een Laphroaig is, maar volgens insiders werd hij geteaspooned met een scheutje Caol Ila, zodat het dus geen single malt meer genoemd kan worden. Ze delen het vat met de Magnificent Five – eveneens uit West-Vlaanderen – die de rest van het vat op hun naam schreven, maar wel voor een totaal andere verpakking kozen. Ik durf ze hier allebei tonen om de simpele reden dat ik er van overtuigd ben dat ze allebei bijzonder snel zullen uitverkocht zijn.

Ik heb al vaak gezegd dat ik turf en sherry een moeilijke combinatie vind, maar als het lukt, dan is het meestal geweldig en dat is hier op de neus zeker het geval. Heerlijke toetsen van gerookte ham met een randje van zwarte peperbolletjes, assen van de barbecue, heel even de binnenband van een fiets (geen off-note!) en dan zoete gebakken appeltjes en rozijntjes. Wat late melkchocolade. Een dikke reep spek met een zwoerd van hier tot op Islay. Wat een bom, zeg!

Heerlijk olieachtig en het ABV geeft hem flink wat punch, zonder te branden. Op smaak ontstaat er een rookontwikkeling die zijn weerga niet kent, terwijl zilt en zoet meteen in de clinch gaan. Maar het is duidelijk een vriendschappelijke oefenmatch, want ze omhelzen elkaar in plaats van elkaar te proberen overtreffen. Zoet domineert, terwijl zilt en rook de boel interessant houden. Lekker pittig op nootmuskaat, kruidnagel en zwarte peper.

De afdronk – excuus, Afdronk met hoofdletter – duurt een eeuwigheid en doet me branden van verlangen naar een tweede glas.

Wat een fantastische vatkeuze, zeg! Donkerzoet geturfde Laffie, heerlijk! Een fles kost je 85 EUR en dat ik een zeer faire prijs voor deze geweldige whisky. Ik ben blij dat ik een paar flesjes aan mijn barkast kon toevoegen.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-02-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Caol Ila 9 Year Old 2010 Signatory Cask Strength

Tasting Notes Posted on ma, mei 25, 2020 16:47:55

Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 9 Year Old 2010/2020, Signatory Vintage, Cask Strength Collection, refill sherry butt #316659, 673 bts
Kleur: brons
ABV: 60.1%

Rosbief met Pruimen

Maar jongens, toch, nog zo’n erg jonge en hoog-alcoholische Caol Ila, deze keer uit de stallen van Signatory en gebotteld in die machtige decanters uit de Cask Strength Collection. Ze schenken moeilijk, maar staan wel prachtig op het schap. En dat kleurtje… een heerlijk, helder brons. Het water komt me al in de mond.

Zalige neus! Rosbief met pruimen! Flink wat chocolade, chicorei, snuiftabak en karamel. Een karrenvracht aan butterscotch. Verdacht zachte turfrook. Een druppeltje balsamico, geprakte banaan en een lichte, niet-storende toets van rubber. Scheepstouw. Geweldig.

Mooi olieachtig en meteen een tikkeltje pikant op zwarte peper en kruidnagel. Assen, teer, gepekeld vlees. Flink maritiem met een zoet randje van banaan, karamel en gekonfijte appelsienschillen. Zoet versus zilt en absoluut heerlijk. En perfecte integratie van de alcohol want hoewel ik hem puur proef, voel ik niet de neiging om hier water aan toe te voegen. Dit is een staaltje vakmanschap.

Heerlijk lang en warme afdronk, waarbij vooral zoete rook erg lang blijft hangen en je met een zelfvoldane glimlach in je Chesterfield doet onderuitzakken.

Ik was beter de Coal Ila Charlatan geworden in plaats van de Toshan Man. Man, wat ben ik zot van deze malt! Meteen een fles aangeschaft.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-04-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Caol Ila Smoke & Sherry Cooper’s Choice

Tasting Notes Posted on ma, mei 25, 2020 06:47:06

Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila Smoke & Sherry, Cooper’s Choice b. 2020, 700 bts
Kleur: mahonie
ABV: 57.0%

Sojasaus

Cooper’s Choice (een label van de Vintage Malt Company) lanceerde begin dit jaar deze Caol Ila zonder leeftijdsaanduiding. Hij rijpte eerst op Amerikaanse eik en kreeg dan nog een finish op een oloroso sherryvat. Moet je dat kleurtje zien! Op vatsterkte, dat spreekt.

Heerlijke donkerzoete neus met rozijnen, pruimen en overrijpe perzik die het sap langs je kin doet lopen als je en onverhoeds in bijt. Gerookte ham, kelp, rosbief en tabak… en een flinke snuif keukenzout. Spek op de barbecue overgoten met sojasaus. En lekker dat het is!

Zacht en romig ondanks het ABV. Zoet gaat head-to-head met zilt, terwijl de rook met de pluimen gaat lopen. Man, man, man: het kot staat in brand! Het umami karakter is nog present, maar wordt nu vlotjes overstemt door flink wat zoete smaken als van pruimensiroop, donkere honing en een confituur van perzik en appels. Rabarber. En dan gaat het plots terug de zilte toer op. Hier is één en ander aan de gang en het is een klein feestje. Naar het einde toe komt er wat bitterheid aan te pas als van walnoten. Lekker kruidig ook: nootmuskaat, oregano en tot slot wat balsamicoazijn. Heerlijk!

Bijzonder lange afdronk op teer, getoaste eik en gerookte ham gewikkeld rond een dadel.

Deze komt ongetwijfeld uit hetzelfde nest als de Vital Spark en de Caol Ila 2010 van Adelphi die ik zopas proefde. Stuk voor stuk geweldig. Merci, Marcel.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Caol Ila 9 Year Old 2010 Adelphi

Tasting Notes Posted on zo, mei 24, 2020 16:46:13

Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 9 Year Old 2010/2019, Adelphi, sherry hogshead #311710, 295 bts
Kleur: mahonie
ABV: 53.7%

Arbroath Smokies

Voor de 15e verjaardag van WIN – Whisky Import Nederland – werd dit single sherry hogshead met een jonge Caol Ila afgevuld op 295 flessen op vatsterkte. Via mijn whiskygabber Marcel uit Nederland kon ik aan een sample komen. En maar goed ook, want dit is wederom een dijk van een Caol Ila! De kleur is op z’n zachtst gezegd ongewoon donker.

Geweldige, umami neus op rosbief, gedroogde ham, flink wat aardse tonen, gedroogde bladeren, origine chocolade en een licht kruidige kant (denk kaneel en peper, maar ook oregano). Verdacht verstoken van zoetigheid, moet ik zeggen. Arbroath Smokies, sojasaus, koffiegruis. Pas na enkele minuten verschijnt er een hint van rozijnen en pruimen. Erg apart. Maar Caol Ila herken ik hier niet in, hoor.

Verrassend zacht op de tong met een lekker romige body. Onmiddellijk erg peaty met zoetzure toetsen, terwijl een hint van plasticine en zeewier zich meester maakt van je tong. De kruiden zijn iets meer uitgesproken en naast peper en kaneel krijg ik nu ook wat vanille en kruidnagel. Geroosterde hazelnoten, gerookte vis, rauw vlees en ruw zeezout. Ik vind het geweldig. De zoetigheid laat weer flink op zich wachten, maar midpalate verschijnt er toch wat pruimenlikeur en bruine suiker. Wederom flink incognito, hoor.

De afdronk is bijzonder lang, licht drogend op gezouten vlees en espresso. Gekonfijte appelsienschillen op het sterfbed! Dat was leuk.

Ja, het is een bommetje, maar wie zegt hier Caol Ila uit te halen is ofwel een fantast ofwel een leugenaar (I mean that in the nicest possible way). Desalniettemin vind ik de Vital Spark nog net iets beter. Bedankt, Marcel!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Caol Ila 30 Year Old 1980 Bladnoch Forum

Tasting Notes Posted on zo, mei 24, 2020 06:45:06

Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 30 Year Old 1980/2010, Bladnoch Forum, hogshead #4684, 264 bts
Kleur: licht goud
ABV: 53.3%

Flirt met de Tropen

Zo’n tien jaar geleden kon je deze 30-jarige Caol Ila van Bladnoch Forum kopen voor minder dan 250 EUR. Dat is een decennium later helaas ondenkbaar geworden. Ik ben dan ook erg blij dat ik van deze een sample kon bemachtigen, al moet ik bekennen dat ik niet meer weet van wie… waarvoor mijn excuses (aan de leverancier van het sample uiteraard). Het betreft een single cask op vatsterkte.

OMG! Ik steek mijn neus in het glas en sper mijn ogen in blijdschap open. Ik weet nu al dat ik een kanjer in mijn glas heb (die erg in de buurt komt van de 25-jarige uit 1983, gebotteld door dezelfde bottelaar en twee jaar eerder op de markt gekomen). Zacht geturfd, lichte rook, maar des te meer fruitig zoet. Denk gesuikerde schillen van allerhande citrusfruit – weeral, ik weet het, maar het is niet anders – en wat vanille en boterbloemen. Ge-wel-dig!

Geweldig mondgevoel – zelfs een beetje waxy! – waarin gesuikerde citrusschillen hand-in-hand gaan met rokerige jodium. Zoete boter, honing en marsepein. Gedroogd zeewier en wat tuinkruiden. Dit is werkelijk bijzonder lekker. Het fruit gaat midpalate zelfs flirten met de tropen. Heerlijk!

De lange afdronk offreert een mix van maritieme toetsen en citrusfruit met kristalsuiker.

Op de neus deed hij me denken aan de 25-jarige van Bladnoch Forum die ik eerder proefde, maar op smaak en in de finish gaat deze daar vlotjes overheen. Dijk van een Caol Ila! Deze komt ook op mijn ‘to look out for’-lijstje.

91/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Caol Ila 27 Year Old 1981 Duncan Taylor Rare Auld

Tasting Notes Posted on vr, mei 22, 2020 16:44:12

Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 27 Year Old 1981/2008 Duncan Taylor Rare Auld, cask #2931, 545 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 54.8%

Onverbiddelijk

Ik herinner me dat ik in 2013 een Caol Ila 26 Year Old 1982 Rare Auld van Duncan Taylor bestempelde als ‘één van de beste Caol Ila die ik al aan de lippen mocht zetten’. Vandaag proef ik van dezelfde bottelaar in dezelfde Rare Auld reeks een Caol Ila die een jaartje eerder op vat ging, maar ook gebotteld werd in 2008. Zal het weer een topper zijn?

Oh, wat een atypische neus is me dat! In plaats van citrus en turf krijg ik hier op de neus in eerste instantie… euh… gekookte boontjes en witte kool. WTF? Dan volgen Zwitsal babyshampoo en onrijpe bananen. Een zachte rooktontwikkeling. Pas na 5 volle minuten ademen in het glas begint hij mooi open te komen en richting Caol Ila te neigen. Oef! Dat was toch even schrikken. En ja, hij herstelt zich volledig en wordt wonderschoon op citrus, turf, zeewier en munt.

Zacht, ondanks het hoge ABV, maar onmiddellijk vertoont hij de klassieke trekjes van het huis: assen, citrus, turf, appels, moutsuikers, brak water… een onverbiddelijk lekkere mix. En perfect drinkbaar zonder water.

De afdronk is zijn troef: lang, zilt versus zoet, mineraal en rokerig.

Geweldige Caol Ila die enkel wat punten laat liggen omwille van de neus die me eerst deed fronsen en ‘oh-oh’ fluisteren. Gelukkig herstelt hij volledig. Destijds was hij 145 EUR, vandaag is dat het dubbele tot drievoudige. Gekkenwerk. Maar wat een dram!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Caol Ila 25 Year Old 1983 Bladnoch Forum

Tasting Notes Posted on vr, mei 22, 2020 06:43:24

Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 25 Year Old 1983/2008, Bladnoch Forum, American Hogshead #4807, 303 bts
Kleur: goud
ABV: 53.2%

After Shave

Een Caol Ila van een kwart eeuw oud! Een officiële botteling kost ondertussen een arm en een been, maar destijds kon je deze van het Bladnoch Forum nog voor een eerlijke prijs kopen. Hij was destijds slechts 150 EUR, stel je voor. Ah, de goeie ouwe tijd.

Prachtig! Hoera! Ik steek mijn neus nog maar net in het glas en het feest is al begonnen! Ik wordt overspoeld door een zacht, zoet en licht geturfd aroma met citrus in al zijn facetten (limoen, citroen, pomelo, pompelmoes, yuzu), een mooie florale toets en zoete mout, zachte zeebries en minimale rookontwikkeling. Dit komt zelfs heel even over als een heerlijke en erg mannelijke after shave! Gene zever, dit is zalig.

Op smaak is het de heilige Drievuldigheid van citroen, suiker en zout. Laat ons daar gesuikerde citroenschillen van maken, mooi gewikkeld in een jasje van rook die zacht begint maar dan erg groots wordt om midpalate terug te verzachten en de citrusvruchten opnieuw het voetlicht te gunnen. Complex? Nee, hoor. Lekker? En nog geen klein beetje!

Lekker lange afdronk op meer van hetzelfde.

Toegegeven, dit is een eerder ‘eenvoudige’ Caol Ila, maar als het er zo boenk op is, kan me dat geen barst schelen. Deze is hemels!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Caol Ila 12 Year Old for Feis Ile 2017

Tasting Notes Posted on do, mei 21, 2020 16:42:36

Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 12 Year Old for Feis Ile 2017, OB 2017, Amoroso Wood Cask, 1.500 bts
Kleur: vol goud
ABV: 55.8%

Cream Sherry

Van Caol Ila heb ik al veel goeds geproefd, met name de Feis Ile bottelingen doen het steeds meer dan uitstekend. Dus was ik maar wat blij dat ik een sample te pakken kon krijgen van deze 12-jarige die het Islay Malt & Music Festival van 2017 opfleurde. Zogenaamd double matured in Amoroso vaten, die eerder werden gebruikt voor de Distillers Edition van… Talisker! De Caol Ila rijpte zo’n 11 jaar op traditionele bourbonvaten alvorens in deze verjongde (nieuwe spiegels) Amoroso vaten te worden overgebracht waarin ze nog een dik jaar mochten overwinteren.

Lekker romige neus op zoete karamel, gerookt spek en zeewier, aangevuld met pijnboompitten, vernis en teer met een mooie toets van peer en limoen. Gaat wat op en neer tussen zoet en zilt, maar op een erg onderhoudende manier. Zachte rokerigheid, licht medicinaal, maar vooral zoet en fruitig. Prima in balans.

Ook op smaak is hij lekker romig. De cream sherry, zoals Amoroso ook bekend staat, heeft duidelijk zijn invloed gehad. Pittig gepeperd en flink wat maritieme, zilte toetsen verschijnen, de turfrook wordt betrekkelijk groot, maar dat neemt niet weg dat de zoete toetsen van karamel en fruit mooi doorschemeren en hem extra cachet geven. Indrukwekkend, hoor.

De afdronk is lang, donkerzoet (chocolade!) en gepeperd. De rook sterft langzaam weg.

Wat een indrukwekkende Caol Ila!

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Caol Ila 10 Year Old 2000 Berry Bros & Rudd

Tasting Notes Posted on do, mei 21, 2020 06:41:30

Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 10 Year Old 2000/2011 Berry’s Own Selection, Berry Bros & Rudd, Cask #309877 for Whisky Import Nederland
Kleur: witte wijn
ABV: 57.1%

Pickles

Hofleveranciers Berry Brothers uit Londen brengen vaak malts uit onder hun eigen label, zoals deze jonge Caol Ila uit 2000. Het vat werd speciaal gebotteld voor Whisky Import Nederland in 2011. Mooie sterkte, als u het mij vraagt. Erg bleek.

Zoetzure neus op limoensap, perzik met lichte turfrook en iets umami wat me aan rosbief doet denken. Daarna wordt hij wat medicinaal (brandwondenzalf) en zilt (zeewier en zout). Plots verschijnt een niet mis te interpreteren toets van… pickles! Dit is mooi en door de goeie integratie van de alcohol verbrandt hij je neus absoluut niet, ondanks de 57.1%.

Hij heeft een mooie olieachtige structuur en komt verrassend zacht binnen. Het is een prima verderzetting van de neus – op limoen, zeezout, brak water en appeltjes – maar met een uppercut van de turf, wat hem flink wat punch geeft. Hij is perfect drinkbaar zonder water en simpelweg heerlijk. Een extra dosis karamel zorgt ervoor dat de balans tussen zilt en zoet perfect zit. Erg lekker.

In de lange afdronk krijg ik wat assen en keren ook de pickles weer, na eerst wat zilt en zoet te zijn geweest.

Hier wordt ik blij van. Erg blij.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Caol Ila 10 Year Old 1984 Wilson & Morgan

Tasting Notes Posted on wo, mei 20, 2020 16:40:31

Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 10 Year Old 1984/1995 Wilson & Morgan, Barrel Selection Extra Strength
Kleur: zonlicht
ABV: 50%

20

Physalis

Een gouwe ouwe van Caol Ila, gestookt toen ondergetekende ocharme 14 was en gebotteld toen ik nog niet eens deftig met whisky bezig was. Wilson & Morgan bottelde hem op 50% in hun (destijds) populaire Extra Strength reeks. Het bleke kleurtje doet een refill bourbonvat vermoeden.

Verrassend zachte en zoete neus waar amper turf aan te pas komt, maar des te meer wit fruit en vanille. Kokosnoot met hints van vanille en physalis – ook wel goudbes of ananaskers genoemd. Iets van witte chocolade. En dan, na enkele minuten ademen, verschijnt er toch een zacht streepje turf en iets zilt. Erg clean en uitnodigend.

Op smaak is Caol Ila meteen herkenbaar, maar ook hier gaat het onmiddellijk de zoete kant op met een karrenvracht aan vanille en appels. Witte chocolade keert weer, maar wordt onmiddellijk gecountered door wat plasticine en zeezout. Wordt licht chemisch, zonder te storen. Citrusfruit steekt de kop op met citroen en limoen op kop. Ik ben wederom verrast hoe clean deze Ileach wel is. Mooi!

De afdronk is middellang, zacht gepeperd en houdt het midden tussen zoet en zilt.

Een tikkeltje atypisch voor Caol Ila, volgens mij althans, maar daarom niet minder mooi. Nog een fles vinden is als zoeken naar een speld in de spreekwoordelijke hooiberg, maar ik zet hem alvast op mijn ‘to look out for’-lijstje.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)Caol Ila 9 Year Old 1998 Gordon & Macphail Cask Strength

Tasting Notes Posted on wo, mei 20, 2020 06:39:09

Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 9 Year Old 1998/2008, Gordon & Macphail Cask Strength, 1st fill sherry butts #12875+12876
Kleur: koper
ABV: 59.1%

Ricola

Deze Caol Ila van G&M zit al langer op fles dan dat hij in het vat doorgebracht heeft. Deze jonge Ileach rijpte op 2 first filll sherry butts, wat zijn kleurtje verklaart. Mooie, heldere koperen kleur, in feite. Ik krijg er alvast het water van in de mond, en dat is maar goed ook, want deze zit heel hoog in alcohol.

De neus is erg zoet, herbaal en medicinaal. Doet wat aan kruidenpastilles van Ricola denken. Maar er zit ook meteen een erg vuil kantje aan, waardoor ik aan een stal met bijhorende koeienvlaaien moet denken. In tegenstelling tot wat je zou denken, is dat géén off-note! Na enkele minuten ademen krijgt hij iets umami (spek op de bbq) en zilt (zeezout). Ik hou hier wel van.

Hij heeft een prima body. Tussen olieachtig en stroperig, wat hem lekker aan je tandvlees doet plakken. Het eerste wat opvalt is de bijzonder zilte toets van stokvis, zeezout en brak water, terwijl het sherryvat zijn uiterste best doet om één en ander te counteren met donkerzoet fruit zoals dadels en vijgen. Gekonfijte appelsienschillen, ahornsiroop en stekelbessen verschijnen, terwijl een mooie rookontwikkeling je het gevoel geeft aan een vreugdevuur op het strand te staan. Heerlijk en groots.

De afdronk is uitstekend. Lang, donkerzoet versus zilt en nog steeds pittig kruidig en rokerig. Geeft nagenieten een nieuwe betekenis.

Grootse Caol Ila waarbij de spirit en het vat mooi samenwerken.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)Vital Spark 5 Year Old 2013

Tasting Notes Posted on di, mei 19, 2020 16:31:50

Bottelaar: Meadowside Blending Co
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Vital Spark 5 Year Old 2013/2019 – Batch 0003, Meadowside Blending Co, oloroso sherry butt, 500ml, 1119 bts
Kleur: mahonie
ABV: 54.9%

Bom!

Vital Spark is een release van de Meadowside Blending Co die we beter kennen van de releases onder het label The Maltman en The Grainman. Hoewel het niet met zoveel woorden op het label staat, is het een publiek geheim dat deze derde batch een single oloroso sherrybutt betreft van mijn geliefde Caol Ila (wat niet gezegd kan worden van batch 1 en 2!). Oh, dat kleurtje alleen al…

Donkerzoete neus op rozijnen en pruimen, maar met een prachtige medicinale toets, kelp, gezouten karamel en spek op de barbecue. Rauwe biefstuk! Geur van de zee. Rotskust. Bittere chocolade, zeebries, brak water en scheepstouw. Dit is indrukwekkend voor zo’n jonge malt. Erg veel invloed van het oloroso vat, toegegeven, maar wat een neus!

Prima body, bijna stroperig zelfs. Het ABV kan tellen, maar water is overbodig. Knap samenspel van zoet versus zilt, waarbij de spirit van de distilleerderij duidelijk doorkomt en het zoete van de sherry probleemloos overstemt. Dit is het tegenovergestelde van de neus en ik vind het geweldig.

De afdronk duurt een eeuwigheid, biedt naast wat we al proefden nog duidelijke toetsen van notenlikeur en getoaste eik. Assen op het sterfbed.

Je kan je dit kleinood van 500ml aanschaffen voor zo’n 45 EUR. Dubbel en dwars waard! Dankjewel, Manny, dit is een absolute bom!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-01-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Ardbeg Corryvreckan

Tasting Notes Posted on di, mei 19, 2020 06:24:22

Distilleerderij: Ardbeg
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Ardbeg Corryvreckan, OB 2017
Kleur: vol goud
ABV: 57.1%

Zoet vs Zilt

Het was al van zomer 2010 geleden dat ik de Corryvreckan nog eens aan de lippen had gezet. Nochtans is dit – op de Uigeadail na – mijn favoriete expressie van deze Ileach. Hij is genaamd naar een draaikolk ten noorden van het eiland Islay en rijpte op Franse wijnvaten. Elke batch wordt gebotteld op 57.1%.

De neus offreert de klassieke Ardbeg-trekjes, maar met een twist. Krachtig, peaty, maritiem, maar de twist zit ‘m in wat appelsienmarmelade, oesters, spek op de barbecue, hint van mango en flink wat limoensap. Het is hier een heuse zoet versus zilt, zonder dat er een duidelijke winnaar uit de bus komt. Ik vind ‘m zalig.

Ondanks het hoge ABV behoeft hij geen water. Je krijg initieel wel even een alcoholische trap tegen je tanden, maar dat wordt onmiddellijk verzacht door zoete toetsen van rood fruit en pompelmoes. Dan komen de maritieme trekjes boven om orde op zaken te stellen, terwijl een rookontwikkeling ontstaat die het brandalarm wel eens zou kunnen doen afgaan. Machtig lekker.

De bijzonder lange, donkerzoete, rokerige en kruidige afdronk doen me glimlachen van heimwee.

Ik moet de dringend weer een flesje van deze Ardbeg aanschaffen. Te lekker om niet in huis te hebben. Bedankt, Pat!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-01-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Bunnahabhain 30 Year Old 1988 Xtra Old Particular Douglas Laing

Tasting Notes Posted on zo, mei 17, 2020 16:58:14

Distilleerderij: Bunnahabhain
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bunnahabhain 30 Year Old 1988/2018 Xtra Old Particular, Douglas Laing, Refill Butt #DL12821, 271 bts
Kleur: oud goud
ABV: 42.6%

Bunnanen

Vandaag proeven we een Bunna uit 1988 die drie decennia lang mocht rijpen op een refill butt – een sherryvat dus. Het werd in 2018 op ons losgelaten in de XOP – Xtra Old Particular – reeks van Douglas Laing. Niet bepaald voor ieders beurs, als je weet dat een flesje zo’n 425 à 500 EUR kost. Ik kon gelukkig via een bevriend whiskyliefhebber een sample bemachtigen.

De neus is zalig zoet en waxy op schoensmeer, rozijntjes, pruimtabak, bananenschillen, cola-snoepjes, bosbessen, kweepeer en pomme d’amour. Er werd ongetwijfeld geturfde gerst gebruikt, want er zit nog een mooie hint van rook in, zij het wel helemaal achteraan. Dit is first and foremost een absoluut snoeperige fruitbom. En heerlijk dat het is…

De aanzet is zacht gekruid en wat waxy. Hij vertoont nu ook een zilt randje waar het fruit wat moeilijker doorheen geraakt. Het wordt zowaar een strijd tussen zoet en zilt. De bananen keren weer, gevolgd door sultanas en wat citroen. Qua kruiden moet ik denken aan gember, anijs en zoethout. Midpalate verschijnt een bittertje van het eikenhout. Prima balans.

De finish is lekker lang, warm op woodsmoke en drogend.

De bananen vond ik er echt uitspringen. Bunnahabhain bananen… Bunnanen, dus. Bedankt, Carl!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-04-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Bunnahabhain 4 Year Old 2013 The Ultimate

Tasting Notes Posted on zo, mei 17, 2020 06:56:49

Distilleerderij: Bunnahabhain
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bunnahabhain Staoisha 4 Year Old 2013/2018 The Ultimate, van wees, Hogshead #900032, 335 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 64.7%

Gebakken Eieren

Naast de Moine (wat turf betekent) is ook de Staoisha een flink geturfde variant van het anders betrekkelijk zachte Bunnahabhain. Het is een verwijzing naar één van de waterbronnen die de distilleerderij op Islay gebruikt voor de productie van hun flink geturfde whisky. Dit vat werd in 2013 afgevuld met spirit en op erg jonge leeftijd door van Wees op de markt gebracht. Veel bleker dan dit lijkt me niet echt mogelijk.

De neus is in alle eerlijkheid nog flink new make-y, moet ik zeggen. Flink wat graan – zoete mout, overigens – perensiroop, vanille en woodsmoke. Iets van gebakken eieren, echt waar, nooit eerder in een whisky geroken! Immatuur, maar daarom niet minder plezant.

Op smaak gaat het verder op hetzelfde elan, zij het wel met een zoete opstoot van vanille en een rooktonwikkeling die zijn gelijke niet kent. Het ABV zorgt ervoor dat je naar adem moet happen. Een zilte toets op de achtergrond, maar vooral een zoete toets op de voorgrond en flink wat turf. Krachtig en in your face. Brutaal, maar ik hou hier wel van.

De afdronk verraadt opnieuw zijn erg jonge leeftijd, maar ik vind het allemaal prima.

Geen hoogvlieger, maar kan ook niet op die leeftijd, natuurlijk. Dat gezegd zijnde is dit de ideale dram om te sippen tijdens de winter rond de vuurkorf.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-02-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Bunnahabhain 6 Year Old 2008 The Ultimate

Tasting Notes Posted on za, mei 16, 2020 16:55:25

Distilleerderij: Bunnahabhain
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bunnahabhain Moine 6 Year Old 2008/2014 The Ultimate, van Wees, bourbon barrel #800040, 321 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 46%

Oestersap & Walnoten

Bunnahabhain staat bekend om zijn zachte, quasi ongeturfde whisky, maar heeft wel enkele uitzonderingen. Deze is er zo eentje: een 6-jarige Moine (wat zoveel betekent als moeras of turf) die op bourbonvat rijpte. The Ultimate – een label van het Nederlandse van Wees – heeft al heel wat Bunna op de markt gebracht. Dit is een release uit 2014.

Een vettige neus op aarde, netels, oestersap en walnoten. Iets van maggimix en jonge appels. Lekker vuil, lekker vettig en erg aantrekkelijk voor wie van deze stijl houdt (ikke, ikke!), ondanks zijn eenvoud. Less is more, weet u wel?

Ook op smaak is hij lekker vettig. Erg olieachtig en nu toch een pak fruitiger dan de neus deed vermoeden. Zoeter ook. Denk appel, banaan, citrusfruit, vanille – plots erg veel vanille zelfs – en een mooie rookontwikkeling. Iets van assen op de achtergrond.

De afdronk is eerder kort, maar wel rokerig zoet.

Destijds ocharme 40 EUR, bijna onbegrijpelijk vandaag. Helaas nergens meer te vinden (voor zover ik weet).

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-02-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Bunnahabhain 10 Year Old 2007 Blackadder Raw Cask

Tasting Notes Posted on za, mei 16, 2020 06:54:08

Distilleerderij: Bunnahabhain
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bunnahabhain 10 Year Old 2007/2018 Blackadder Raw Cask, Hogshead with sherry cask finish #800002, 261 bts
Kleur: oud goud
ABV: 61.4%

Werther’s Original

Deze jonge Bunnahabhain uit 2007 werd door Robin Tucek en zijn team van Blackadder gebotteld in hun bekende Raw Cask serie. Hij rijpte op een hogshead alvorens een sherry cask finish te krijgen. Het alcoholpercentage doet vermoeden dat de spirit niet versneden werd naar de industriestandaard van 63.5% alvorens die op vat ging.

Op de neus krijg ik in eerste instantie boterbabbelaars. Denk Werther’s Original in het kwadraat. Eens je daar voorbij geraakt bent, krijg je nog wat tabaksbladeren, vers geboend leder, meubelpoets en melkchocolade. Hint van gedroogd fruit. Mooie rokerigheid, zonder in your face te zijn. Ik ben onmiddellijk fan.

Ondanks het monsterlijke ABV is dit niet echt een trap tegen je tanden. Eerst is hij wat snoeperig (karamel, chocolade met rode vruchten vulling), maar dan komen leder, nootmuskaat, kruidnagel, boerenboter en gedroogde vruchten sterk opzetten. Meer nog: ik heb even het gevoel een dry sherry te drinken, zij het wel op steroïden.

De afdronk is lang, rokerig, donkerzoet en simpelweg subliem. Walnoten op het sterfbed.

En te bedenken dat deze ocharme tien jaar oud is. Da’s een staaltje vakmanschap. Dit is mijn 90e ontmoeting met Bunna. Bijzonder.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-02-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Bunnahabhain 9 Year Old 2008 Feinkost Reifferscheid

Tasting Notes Posted on vr, mei 15, 2020 16:51:38

Distilleerderij: Bunnahabhain
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bunnahabhain 9 Year Old 2008/2017 Feinkost Reifferscheid, cask #3813649
Kleur: licht goud
ABV: 52.5%

Helder

Feinkost Reifferscheid is een familiale delicatessenzaak in hartje Bonn, Duitsland, opgericht in 1890 en vandaag de dag gerund door Bärbel en Lutz Reiferscheid. Sinds 1993 verkopen ze ook whisky. Regelmatig bottelen zij whisky voor hun zaak, alsook voor de door het koppel in 2002 opgerichte whisky club Friends of Single Malt Bonn. In 2017 was het de beurt aan deze jonge Bunna, die na rijping van 9 jaar nog een finish kreeg op een fresh sherry octave gedurende 9 maanden.

Zachte neus op boomgaardfruit (denk appels en peren), maar met een ondertoon van rottende planten. Een beetje vuil, maar net niet storend. Daaronder zit nog een toets van zure snoepjes en limoensap. Een druppel olijfolie. De finish op het sherryvat voegt er een toets van perzik en sultana aan toe, maar ook een hint van vers afgestreken lucifer.

Hij is verrassend zacht op de tong en erg helder, als u begrijpt wat ik bedoel. Wit en geel fruit, witte peper, wat eikenhout en rook. Midpalate wordt hij erg zoet op perzik en mandarijn. De turf is beheerst, maar prominent.

De afdronk mag er wezen: warm, kruidig, zoetzuur en peaty.

Mooie, jonge Bunna, hoewel de neus even wennen is.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-02-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Bunnahabhain 14 Year Old 1991 The Ultimate

Tasting Notes Posted on vr, mei 15, 2020 06:49:01

Distilleerderij: Bunnahabhain
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bunnahabhain 14 Year Old 1991/2005 The Ultimate, van Wees, Sherry Butt #620, 657 bts
Kleur: koper
ABV: 46%

Sultanas

Bunnahabhain is Keltisch voor ‘mond van de rivier’ en ligt ten noorden van Port Askaig op Islay, opgericht in 1881. Hun whisky wordt beschouwd als bij de lichtste van het eiland qua turfgehalte (als we even abstractie maken van hun jonge geweld dat naar de naam Stoaisha luistert). We proeven vandaag een single sherry butt dat door het Nederlandse van Wees werd gebotteld in hun populaire The Ultimate reeks.

Oh, man, dit is een lekkere neus! Rood en tropisch fruit, echt waar. Maar vooral een karrenvracht aan sultanas. Niet te verwarren met rozijnen, ook al zijn beide vruchten van dezelfde druif –Thomspon seedless – gemaakt. Een rozijn wordt natuurlijk gedroogd, maar een sultana wordt eerst in vegetarische olie en sulferdioxide gedrenkt om de gouden kleur te krijgen. Dit even volledig terzijde… Nog wat boerenboter en zelfs melkchocolade. Helemaal achteraan een mooie hint van turf, maar deze moet het vooral van het fruitige hebben. Echt lekkere neus, ik zei het al.

Prima mondgevoel. Lekker zacht, maar verre van waterachtig. Nu krijg ik al wat meer turf en woodsmoke alsook wat kruidnagel en nootmuskaat, waardoor hij wat punch ontwikkelt. Het rode fruit keert naar de achtergrond, terwijl de sultanas nu vlotjes worden overmeesterd door gedroogde abrikozen en zelfs een enkele papaya. Hij verliest nooit zijn quasi tropische karakter. Wordt naar het einde toe zelfs een beetje snoeperig.

De afdronk is middellang, punchy en zelfs een beetje boozy (is dat een woord?) en laat je mond ietwat droog achter.

Jawadde! Een topper van een Bunna, geselecteerd door van Wees. Destijds nog geen 80 EUR. Als je hem nog kan vinden, niet twijfelen!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-02-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Bunnahabhain 14 Year Old 1997 Adelphi

Tasting Notes Posted on do, mei 14, 2020 16:52:55

Distilleerderij: Bunnahabhain
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bunnahabhain 14 Year Old 1997/2012 Adelphi, Refill Sherry Cask #5378, 525 bts
Kleur: licht goud
ABV: 57.1%

Refill

Onafhankelijk bottelaar Adelphi kon de hand leggen op een refill sherry cask waar de spirit van Bunnahabhain 14 jaar lang op rijpte, van 1997 tot 2012. Het leverde nog 525 flessen op vatsterkte op. Verrassend licht voor een sherryvat, maar goed, het is refill.

Hola, deze is lekker vuil en peaty. Een moutig hart met roomboter, hooi, stoffige boeken op zolder, houtschaafsel en iets van munt. Vers gebakken brood. Tikkeltje houterig, maar tegelijkertijd best aangenaam. Maar van de sherryinvloed geen spoor behoudens misschien een zoete toets van perensiroop.

Ook op smaak is hij in eerste instantie lekker vuil, korrelig op de tong met een flinke dosis turf die voor een grootse rookontwikkeling zorgt. Nu voel je de vatsterkte wel. De hint van munt wordt nu een flinke dosis menthol en het werkt echt goed. Groene toetsen als van varens en aarde, opnieuw flink wat eik zonder oaky te worden maar blind zou ik nooit vermoed hebben dat dit op een sherryvat gaat. Refill, ik zei het al.

De afdronk is lang, warm en pittig op witte peper. De rook wordt nog grootser en de turf bijt heel even.

Een geweldige winterdram.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-02-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Volgende »