Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Highland Park 13 Year Old 1996 Douglas Laing Old Malt Cask

Tasting Notes Posted on do, december 08, 2022 17:03

Distilleerderij: Highland Park
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Highland Park 13 Year Old 1996/2010 Old Malt Cask, Douglas Laing, Refill Hogshead #DL5732, 325 bts
Kleur: goud
ABV: 50%

Hobbister

Deze Highland Park zit al bijna even lang op fles als dat hij heeft doorgebracht op het vat. Gebotteld in de populaire Old Malt Cask reeks van (toen nog) Douglas Laing op de traditionele 50%. Ik ben eens benieuwd.

Klassieke, aangename HP neus op allerhande wit fruit en amandelen, heidehoning en Hobbister turf. Tevens een hint van vers gezaagde planken en iets floraal. Dit staat mij onmiddellijk aan.

De body is prima, lekker volmondig. Bijna romig, zelfs. Wederom honing en wit fruit, maar de turf zorgt nu voor een veel meer uitgesproken rokerigheid die deze malt onmiddellijk gewicht en breedte geeft, als u begrijpt wat ik bedoel. Dit is een erg klassieke HP en daar kunnen we alleen maar om juichen.

De afdronk is lekker lang, een beetje waxy (!) en zacht rokerig, maar vooral zoet. Ik ben fan.

Merci, Pat! Dat was genieten.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-11-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Highland Park 21 Year Old November 2019 Release

Tasting Notes Posted on do, december 08, 2022 07:00

Distilleerderij: Highland Park
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Highland Park 21 Year Old November 2019 Release
Kleur: goud
ABV: 46%

Memorabel

Ah, een officiële Highland Park van maar liefst 21 jaar oud, dat laat je niet zomaar passeren. Het was het slotstuk van onze tasting op de distilleerderij na afloop van onze rondleiding. De combinatie van het gezelschap, de locatie en de liquid in het glas, maakten daar een memorabel moment van. Eens kijken of ik er in de sereniteit van mijn bureau even hard van kan genieten.

Old school. Dat is het eerste wat door mijn hoofd spookt als ik deze malt aan de neus zet. Oude, stoffige boeken. Gevolgd door delicate florale toetsen van heide en wilde bloemen, wat op zich dan weer wordt aangevuld met abrikozen, appelsien en marsepein. Hazelnoten en pas geboend leder. En dan de turf: aanwezig zonder enige twijfel, maar subtiel en ondersteunend. Ja, dit is een grootse malt.

Op smaak laat het hout onmiddellijk van zich spreken met flink wat peper, nootmuskaat en woodsmoke. De heerlijke fruitige toetsen van de neus tekenen present, maar de turf is nu een pak minder subtiel. Deze malt wordt lekker krachtig en rijk met midpalate wat gebakken appels en crème brûlée op de koop toe. Walnoten en amandelen doen hun ding. En ik? Ik geniet met volle teugen.

De afdronk is niet bepaald kort, maar mocht wat mij betreft nog iets langer zijn. Naar het einde toe wordt hij lichtjes drogend. Dit is erg bevredigend.

Briljante HP.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-11-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Highland Park 18 Year Old Viking Pride

Tasting Notes Posted on wo, december 07, 2022 17:00

Distilleerderij: Highland Park
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Highland Park 18 Year Old Viking Pride, OB 2020
Kleur: vol goud
ABV: 43%

Viking Pride

Toen we na afloop van onze zo-goed-als-privé tour bij Highland Park in de tasting room werden uitgenodigd, was deze Highland Park één van de malts die we voor de kiezen kregen.

Oh, ja, deze neus is ronduit schitterend. Licht floraal met appels en peren, een mooie druppel honing en een erg zachte, bijna delicate rokerigheid. Ik durf ‘m bijna sexy noemen!

De body is goed. De smaak is erg goed! Wit en geel fruit met mooie invloeden van sherry. Denk nootmuskaat, abrikozentaart en gedroogd fruit. De turf is onmiskenbaar en zorgt voor een mooie rookontwikkeling die perfect in het verlengde ligt van de neus. De kruidigheid begint heftig, maar eens de malt zich wat gesetteld heeft op je tong, komt hij weer tot bedaren. Erg aangenaam.

De afdronk is eerder kort, maar wel aangenaam om kruidigheid en geel fruit met een florale toets.

Deze is zijn prijskaartje van zo’n 125 EUR helemaal waard.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-11-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Highland Park 15 Year Old Viking Heart

Tasting Notes Posted on wo, december 07, 2022 06:59

Distilleerderij: Highland Park
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Highland Park 15 Year Old Viking Heart, OB 2021
Kleur: goud
ABV: 44%

Viking Heart

Toen we na de tour bij Highland Park doorheen de shop werden geloodst, viel mijn oog op deze keramische fles van Highland Park. Ik nam ze mee naar huis omdat het Dearly Beloved’s favoriet van de tasting was. Tijd om hem zelf nog een grondig aan de spreekwoordelijke tand te voelen.

Ah… de sherry casks hebben echt wel hun werk gedaan. Ik krijg naast karamel en honing een mooie toets van ontbijtgranen en café latté. De aandacht wordt weliswaar vooral getrokken door abrikozen, perzik en groene druiven. Nog een hint van melkchocolade met hazelnoten en dat alles gewikkeld in een zacht dekentje van rook. Erg goed!

De body mocht net iets meer om het lijf hebben, maar qua smaak zit dit zeker goed. Opnieuw abrikozen en perzik, weliswaar de gekonfijte versie deze keer. De turfrook keert weer en wordt relatief groot, terwijl peper en andere houtkruiden je mond helemaal warm maken. Karamel en koffie tekenen wederom present.

De afdronk is middellang op meer van hetzelfde, maar met een zachte toets van assen als van een drogend kampvuur op het sterfbed.

Dit doet me al veel meer denken aan de HP releases van weleer. Je telt hier wel zo’n 115 EUR voor neer, wat eerlijk gezegd een beetje veel is naar mijn goesting. Maar lekker is hij zeker wel. En de fles ziet er ook leuk uit.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-11-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Highland Park 12 Year Old Viking Honour

Tasting Notes Posted on di, december 06, 2022 16:58

Distilleerderij: Highland Park
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Highland Park 12 Year Old Viking Honour, OB 2021
Kleur: licht goud
ABV: 40%

Viking Honour

Aan het einde van de tour bij Highland Park, werden Dearly Beloved, Manny en ik uitgenodigd in de tasting room. Deze 12-jarige Viking Honour was de malt waarmee de debatten werden geopend.

Op de neus is het wederom flink wat geel fruit en honing met een zacht streepje rook, maar deze ruikt ‘donkerder’ dan de 10-jarige, als u begrijpt wat ik bedoel. Wat meer vanille en abrikozen, hint van rood fruit en noten. Wellicht meer sherry casks in de mix.

Hij heeft een lichte body. Bijna olieachtig. Op smaak keert eerst het fruit terug dat dan ondersteund wordt door een zachte rokerigheid en peper. Die peper wordt zelfs een beetje warmend. Da’s best aangenaam.

De afdronk is middellang, zoet en peperig. De rook deemstert langzaam weg.

Hoewel hij niet op kan tegen de 12-jarige van een decennium geleden, blijft deze expressie van Highland Park toch de moeite. Zeker voor de prijs van zo’n 50 EUR.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-11-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Highland Park 10 Year Old Viking Scars

Tasting Notes Posted on di, december 06, 2022 06:56

Distilleerderij: Highland Park
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Highland Park 10 Year Old Viking Scars, OB 2020
Kleur: licht goud
ABV: 40%

Viking Scars

Tijdens onze quasi privé-tour bij Highland Park in september 2022, proefden we deze 10-jarige tijdens het introductiefilmpje. Aangezien ik als chauffeur een zogenaamde ‘driver’s kit’ meekreeg, kan ik deze thuis op mijn gemak proeven.

De neus is eerder zoet op allerhande geel fruit met de nadruk op bessen. Honing bij de vleet en een zachte toets van kampvuurrook. Hint van assen. Erg toegankelijk en fris.

Op de tong zet die zoete fruitigheid zich verder door, maar wordt het geheel wel mooi omfloerst door een mooie rokerigheid. Het geeft de malt gewicht en body. Wat aardse toetsen tekenen present. Dit is erg aangenaam.

De afdronk is licht herbaal, zacht rokerig en zoet. Middellang.

Dit is de entry level malt van Highland Park en in die optiek mag hij er best wezen!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-11-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Secret Islay 9 Year Old 2013 for MMM

Tasting Notes Posted on ma, december 05, 2022 06:31

Distilleerderij: Secret Islay
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Secret Highland 9 Year Old 2013/2022 for MMM, 50 bts
Kleur: koper
ABV: 50.9%

Apotheose

Voor onze vierde en laatste release in de Mythical Series selecteerden Manny en ik een sherryvat dat op Islay werd afgevuld met spirit door een distilleerderij waarvan we de naam niet mogen verklappen, maar wie hem proeft zal al snel geteleporteerd worden naar de oostkust van het mythische whiskyeiland. Na 9 jaar rijping zat de malt op 50.9%, wat betekent dat de engelen best gulzig zijn geweest. Het label werd wederom getooid met een prachtig kunstwerk van Ansgar Speller.

De neus is erg aromatisch op vuil leder, oxo, chocolade, pruimtabak en lycheewijn met een hint van cuberdons. En natuurlijk ook wat herbal toetsen en een zachte rokerigheid. Heerlijk!

Prima body en onmiddellijk erg zoet en zelfs best pikant. Pruimtabak en leder keren weer, aangevuld met gezouten karamel, teer en leder. De rookontwikkeling wordt verrassend groot. De sterkte is hartverwarmend.

De finish is ongelooflijk lang met een zilte toets en een mooie rokerigheid die bijzonder lang blijft hangen.

Een heerlijke smaakbom als perfecte apotheose van alweer een mooie reeks, al zeggen we het zelf. Maar niet getreurd; Manny en ik hebben ons oog al laten vallen op een malt als eersteling voor de start van ons 8e jaar.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-11-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Auchentoshan 24 Year Old 1998 Asta Morris

Tasting Notes Posted on zo, december 04, 2022 16:46

Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 24 Year Old 1998/2022 Asta Morris, Ex-Bourbon Cask #AM166
Kleur: goud
ABV: 54%

Swinging Seventies

Hoera! Asta Morris heeft net een nieuwe whisky gelanceerd in de Heritage reeks, die met de blauwe labels, speciaal voorbehouden voor mooie single casks op leeftijd. En dit keer is het een 24-jarige Auchentoshan. U begrijpt mijn vreugde. Ik was er uiteraard als de kippen bij deze te bestellen en plopte hem zelfs dezelfde dag nog open, zo enthousiast was ik. Als Zotte Bert een Toshan kiest, dan weet ik dat het goed gaat zijn. Hij is hiermee overigens niet aan zijn proefstuk toe. In 2016 bottelde hij ook al eens een Auchentoshan. Toen was het een sherry hogshead. Deze keer betreft het een voormalig bourbon cask. Proeven!

Oh, die neus is bijzonder. En bijzonder boeiend! Een quasi-tropische Toshan op Reine Claude, marshmallows, meringue, kokosnoot en bananen. Popcorn! Rietsuiker! De typische florale toets zit helemaal op de achtergrond, net zoals een zachte hint van citrusfruit. Mooi streepje hout, ook. Doet wat denken aan de Auchentoshan uit de Swinging Seventies.

Heerlijk romig en lekker pittig gekruid. De kokos en pruimpjes keren onmiddellijk weer, maar zijn wel gewikkeld in een mooi kruidig jasje. Amai, dat was een goed vat, zeg! Woodsmoke die bijna aan turf doet denken. Da’s vloeken in de kerk, natuurlijk. De balans die hier bereikt wordt is hemels. Lekker fruitig, hoor. Citrus – zowel limoen als mandarijn – steken midpalate de kop op en kruidnagel en honing verschijnen. En ja, erg old school.

De afdronk is lekker lang, heerlijk fruitig en warm. En quasi tropisch.

Man, man, man, wat lekker zeg! Hij overtreft zelfs mijn stoutste verwachtingen. Maar ja, Zotte Bert kent zijne stiel, hé. Een doos, een doos moet ik hiervan hebben!

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Braeckman Single Grain 2022 Edition Virgin Oak Cask Finish

Tasting Notes Posted on zo, december 04, 2022 06:30

Distilleerderij: Braeckman
Regio: België
Fles: Braeckman 4 Year Old 2018 Single Grain, OB 2022, Virgin Oak Cask Finish, 2360 bts
Kleur: goud
ABV: 46%

Indrukwekkend… in zijn genre

Deze limited edition van Belgisch stoker Braeckman uit Oudenaarde werd geproduceerd van zowel mout als rogge. Hij werd eerst gerijpt in first fill bourbon barrels en kreeg dan nog een finish van 6 maanden in heavily charred American virgin oak. En, hoera, hij wordt aan een betaalbare prijs aangeboden in een 70cl fles! Dat was bij vorige edities wel eens anders. Laten we hier maar eens gauw mee aan de slag gaan.

De neus offreert voornamelijk vanille, vers gezaagd hout en een handjevol noten. Daar komen, ongetwijfeld dankzij de virgin oak, nog een mooi panoplie aan kruiden aan te pas. Hij doet me zelfs even aan een barrel aged gin denken! Koriander, jeneverbes en staartpeper. Mooi.

De body is relatief licht en toch niet waterachtig. Erg zacht, in feite, op wederom een karrenvracht aan vanille, wat potloodslijpsel, zachte toetsen van peper en zelfs een mespuntje kaneel. Prima gebalanceerd. Indrukwekkend… in zijn genre.

De afdronk is middellang op bloemsuiker, butterscotch en crème brûlée.

Lekker! Ik proefde onlangs een Dumbarton 20 Year Old uit 2000. Die kwam zelfs niet in de buurt van deze jonge Belg. Just sayin’. Met dank aan Cinoco voor het sample.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-11-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Rum: Fiji FSPD 2001 The Whisky Jury

Tasting Notes Posted on za, december 03, 2022 06:28

Bottelaar: The Whisky Jury
Regio: Fiji
Fles: Fiji FSPD 2001/2022 The Whisky Jury, Refill Barrel, 203 bts
Kleur: vol goud
ABV: 55.2%

Kauwgom

FSPD is de afkorting van Fiji South Pacific Distilleries, te vinden in Lautoka aan de westkust van het kleine eiland. Er wordt al sinds 1862 rum wordt gestookt. Het overgrote deel is voor bulkexport en hun enige ‘eigen’ merk is de rum Bounty, die niet verkrijgbaar is in onze contreien. Dat hun rums gegeerd zijn blijkt wel uit het grote aantal onafhankelijke bottelingen zoals die van Samaroli, Cadenhead, Berry Brothers, Duncan Taylor, L’Esprit en ga zo maar door. Maar vandaag zit er eentje in het glas van een Belgisch bottelaar: The Whisky Jury.

Hola, dat begint hier onmiddellijk redelijk funky op de neus. Niet zo funky als Jamaica, maar komt toch aardig in de buurt. Plasticine, nagellakverwijderaar en vernis gaan het fruit vooraf. Dat fruit bestaat vooral uit onrijpe bananen en agrums en fermenterende druiven. Vanille en gezoete boter verschijnen, terwijl er op de achtergrond toch ook een zilt randje verschijnt. Bijzonder.

Op smaak maakt de funk plaats voor veel meer zoetigheden. Banaan, ananas, vanille, butterscotch. Lekker romig op de tong, hoor. Ook het zilte randje tekent present, terwijl een flink groene en herbale toets de smaakpapillen tracht te verleiden. Wordt vanaf de tweede sip een pak droger.

In de lange afdronk komen er wat toetsen van rubber tevoorschijn, alsof ik een kauwgom in de mond heb. Het is nu pas dat het alcoholpercentage zich ook echt laat voelen.

Lekker, maar verre van gemakkelijk (voor mij althans).

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-09-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Secret Islay 32 Year Old 1989 The Whisky Jury

Tasting Notes Posted on vr, december 02, 2022 06:27

Bottelaar: The Whisky Jury
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Secret Islay 32 Year Old 1989/2022, The Whisky Jury, Refill Barrel #4416139, 269 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 52.1%

Beide Voeten op de Grond

Een Secret Islay uit 1989… da’s verdorie meer dan 30 jaar oud, hé! En ook hier is hij niet aan zijn proefstuk toe, hoor. Ik ben wel erg laat met mijn tasting notes – de fles is al lang nergens meer te krijgen – maar aangezien ik een sample te pakken kon krijgen wilde ik hem u toch niet onthouden. Immers, zij die de fles wél te pakken kregen, hebben hem wellicht niet eens opengemaakt. Iemand moet dit spul toch proeven? Grapje. Aan de slag.

Geweldige neus! Voilà, effe met de deur in huis vallen. Subtiel rokerig, maar onmiskenbaar Islay, maar vooral erg fruitig op wit en geel fruit. Denk abrikozen, limoen, flink wat grapefruit. Maar ook ananas en Granny Smith. Moutsuikers en honing. Bij nader inzien: het is niet zozeer rokerig, maar wel geturfd – if that makes sense.

Op smaak begint hij delicaat, maar het is een sneaky bastard, want hij heeft de smaakpapillen nog maar net beroerd of explodeert in zoete turf met een karrenvracht aan citrusfruit. Hij flirt zelfs even met wat tropisch fruit. Een zilt randje zet ons snel met beide voeten terug op de grond. Die van Islay, welteverstaan.

De afdronk is bevredigend lang, heerlijk zoet en zacht rokerig. Schitterend, gewoon.

Machtige malt waarbij de turf voor een groot stuk plaats heeft gemaakt voor flink wat fruit. En als ik een gokje zou mogen wagen? Laffie!

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-09-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Secret Speyside 31 Year Old 1990 The Whisky Jury

Tasting Notes Posted on do, december 01, 2022 06:26

Bottelaar: The Whisky Jury
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Secret Speyside 31 Year Old 1990/2022 The Whisky Jury, Refill Hogshead Twj-Gl-1990-3, 204 bts
Kleur: oud goud
ABV: 51.7%

Zomer naar Herfst

We proefden eerder al enkele Secret Speyside van The Whisky Jury, maar gelukkig maakt Joeri het ons wel een beetje makkelijk om te achterhalen welke distilleerderij dit goedje gemaakt heeft. U hoeft enkel maar naar het label te kijken en dan vooral naar het gebruikte lettertype. Neen? Nog een hint? De distilleerderij ligt op een spreekwoordelijke steenworp van het Blacksboat Railway Station. Laat ons vooral maar meteen gaan proeven.

De neus begint eerder subtiel, maar je merkt wel onmiddellijk dat hij het potentieel heeft om erg complex en old school te worden, dus geef ik hem wat tijd en handwarmte. Ja, hoor, een zucht van rood fruit ontwikkelt zich, terwijl toetsen van marsepein en mandarijntjes verschijnen, aangevuld met een handjevol hazelnoten en vijgenconfituur. Wordt langzaam maar zeker erg romig en abrikozen en wat eucalyptus verschijnen. Na een minuut of drie komt hij echt op dreef.

Romig op de tong en toch relatief licht tegelijkertijd. Lekker zoet op rozijntjes, mandarijntjes, meloen, kersen en perzik, maar al gauw wordt dit lekker kruidig met zwarte peper, kruidnagel, kamfer en een mespuntje kaneel. Het fruit wordt bijgetreden door walnoten en gezouten karamel. Evolueert van zomer naar herfst waar je bij staat.

De afdronk is uitstekend. Lang, warm en kruidig met iets van herfstbladeren en marsepein op het sterfbed.

Genieten, zeg!

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-09-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Ben Nevis 25 Year Old 1996 The Whisky Jury

Tasting Notes Posted on wo, november 30, 2022 06:24

Bottelaar: The Whisky Jury
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Ben Nevis 25 Year Old 1996/2022 The Whisky Jury, Refill Hogshead #1349, 183 bts
Kleur: goud
ABV: 53.1%

Voorspelbaar

‘Begint Joeri nu niet een beetje te overdrijven?’, was mijn eerste gedachte toen ik las dat hij alweer een Ben Nevis op de markt ging brengen. Het is immers al zijn 6e als ik me niet vergis. Maar goed, hij is wellicht even gek op Ben Nevis als ik ben op Auchentoshan. En toegegeven, toe nu toe waren ze stuk voor stuk uitstekend, dus hoor me je alvast niet klagen. Deze keer een 25-jarige uit 1996. Het vat werd gebotteld ter ere van de voormalige RAF-piloot Idris McLellan, die er ook eigenaar van was. De releases van The Whisky Jury zijn ondertussen zo populair geworden, dat ze verkocht worden via ‘ballot’, een soort loterij. Ik had geen geluk, maar kon wel een sample bemachtigen van een goeie ziel (you know who you are).

MG… het is weer van dattum, zulle! Superfruitig en tropisch op kumquats, passievrucht, mango, banana fritters, honing en iets van citroengras en gesuikerde appelsienschillen. Maar dat alles in het kwadraat, echt waar. Nog een toets van zilverpoets, die hem een mooie waxiness geeft. Uitstekend, alweer.

Een absolute smaakbom. Tropicana, baby! Passievrucht en mango, allerlei steenvruchten en citrusfruit, ananas en banaan. En dankzij een zacht bittertje van het hout wordt hier een perfecte balans gecreëerd. En die waxiness geeft hem echt een heerlijk mondgevoel.

De afdronk is meer van ’t zelfde: wax, munt, tropisch fruit en een zachte kruidigheid die lang nazindert.

Joeri, je begint voorspelbaar te worden, kerel. Maar zo lang dat het zo lekker blijft, mag je wat mij betreft zo voorspelbaar blijven.

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-09-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Cognac: Jean Luc Pasquet Lot 79 Grape of the Art

Tasting Notes Posted on di, november 29, 2022 16:13

Bottelaar: Jean Luc Pasquet
Regio: Frankrijk
Fles: Jean Luc Pasquet Lot 79 Grande Champagne, Grape of the Art, 273 bts
Kleur: koper
ABV: 52.3%

Machtig

De Duitse onafhankelijke bottelaar Grape of the Art komt wederom opzetten met een single cask cognac van Jean Luc Pasquet. Deze keer betreft het een cognac uit de Grande Champagne van maar liefst 41 jaar oud, te slapen gelegd in 1979. Hij rijpte op een vat uit de Limousin in een vochtige kelder en leverde nog 273 flessen op een vatsterkte van 52.3% op.

Fruitige neus op sultanas, pruimen, gekonfijte citrusvruchten en boerenboter. Amandelen en kastanjes. Iets van groene tuinkruiden. Zacht kruidig en erg uitnodigend.

Prima mondgevoel. Zoet en kruidig is het eerste wat me te binnen schiet. Nootmuskaat, kruidnagel, zwarte peper gevolgd door mandarijntjes, rozijntjes en abrikozenconfituur. Wordt verrassend helder. Gekonfijte ananas? Langzaam maar zeker lijkt hij waxy te worden om dan halverwege plots uit te drogen. Leuk!

De afdronk is geweldig: zoet en kruidig in het begint, bitter en droog op het sterfbed. Machtig.

Deze cognac werd op 3 november gelanceerd en… was na vier uur al uitverkocht. En ik moet bekennen, JLP staat in de top drie van mijn favoriete cognacs.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-11-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Cognac: Scottish Brothers Lot 82 Petite Champagne

Tasting Notes Posted on di, november 29, 2022 12:12

Bottelaar: The Scottish Brothers
Regio: Frankrijk
Fles: Scottish Brothers Lot 82, Petite Champagne, 70 bts
Kleur: brons
ABV: 44%

Archiac

Hoewel het huis waarvan deze cognac afkomstig is niet wordt prijsgegeven, weten we dat het om een eau-de-vie uit 1982 gaat die geproduceerd werd in de Petite Champagne. In Archiac om precies te zijn. Het enige cognachuis dat ik daar ken is Alain Lembert, maar dat wil niks zeggen. The Scottish Brothers bracht hiervan 70 flessen op de markt. Vreemde combinatie, toch? Schotse broers en cognac? Nou, één ervan ken ik relatief goed, da’s James Pithie. Hem kennende gaat dit wel lekker spul zijn.

Heerlijk fruitige en verrassend frisse neus op donker fruit, koffie, rozijntjes en frambozen. Hint van koffie en melkchocolade met pralinévulling. Licht floraal en snoeperig. Erg Uitnodigend.

De body is wat aan de lichte kant, maar lijkt aan gewicht te winnen naarmate je hem even in de mond houdt. Pittig gekruid, overigens. Nootmuskaat, kaneel en iets van koriander. Zoet en herbaal tegelijk. Naast het fruit dat ik al op de neus had, krijg ik hier nog wat karamel, gekonfijte appelsienschillen en iets van menthol. Bijzonder lekker, hoor.

Lange, snoeperig afdronk. Wordt zachtjes droog en laat een grote glimlach op mijn tronie achter.

Topselectie van James. Hoeven we natuurlijk niet van op te kijken… Verkrijgbaar bij The Bonding Dram voor 195 EUR.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-11-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Bier: Bosteels Monte Cristo Sherrywood Cuvée

Tasting Notes Posted on di, november 29, 2022 07:11

Brouwerij: Bosteels
Regio: België
Fles: Bosteels Monte Cristo Sherrywood Cuvée, 330ml
Kleur: chocoladebruin
ABV: 11.5%

Chocolade milkshake

Brouwerij Bosteels uit Buggenhout is bij ons wellicht het best bekend omwille van hun Tripel Karmeliet of Kwak. Wellicht iets minder voor hun DeuS Brut de Flandres, maar waarschijnlijk helemaal niet voor deze Monte Cristo Sherrywood Cuvée. Het is een heerlijk degustatiebier – een Belgian Strong Dark Ale – die maar liefst 11 weken op een eigen sherryvat rijpte. Hij schenkt chocoladebruin met een beige kraag die relatief lang stand houdt.

Op de neus krijg ik allerhande noten, karamel en wat rood fruit. Chocolademelk! Erg zoet, maar erg lekker.

Hola! Da’s intens zoet, inderdaad. Doet me denken aan een chocolade milkshake, maar dan op steroïden. Lekker romig. De noten keren ook op smaak weer. Het rode fruit ook, maar minder uitgesproken dan op de neus. Nog iets van chicorei en gestoofd, gekarameliseerd witloof.

De afdronk is lang en mierzoet.

Dit is een vloeibaar dessertje en met zijn 11.5% ABV niet echt een doordrinker, maar een echt degustatiebier. Met een groot woord van dank aan mijn vriend Benny VDB die me dit flesje in de hand stopte. Erg van genoten.

Geproefd door Mark Dermul op 14-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)Bier: Flea Federico II Extra IPA

Tasting Notes Posted on ma, november 28, 2022 16:09

Brouwerij: Flea Società Agricola
Regio: Italië
Fles: Birra Flea Federico II Extra IPA, 75cl
Kleur: amber
ABV: 6.6%

Heilige Roomse Rijk

Deze Flea Federico II Extra IPA is een moutbier dat gebrouwen wordt op basis van 100% gerst in combinatie met verschillende hopsoorten en ‘dryhopping’. Het is ongefilterd, ongepasteuriseerd, van hoge gisting en hergist op fles. De relatief nieuwe Italiaanse craft-brouwerij – opgestart in 2020 – heeft daarnaast nog een hele resem andere bierstijlen in huis. Ze produceren zo’n 70.000 hectoliter bier per jaar. En, ja, ik vind het een mooie fles. Het bier schenkt amberkleurig met een witte schuimkraag die tijdens heel de proefsessie overeind blijft.

De neus is romig met zowel een zoetje van de mout als een bittertje van de hoppen. Best kruidig, ook. Ik vind het al onmiddellijk erg lekker en ik heb nog niet eens een slok genomen.

Op smaak is hij minstens zo romig en zoet, maar is het vooral de kruidigheid en een uitgesproken bitterheid die met de aandacht van je smaakpapillen gaan lopen. Als ik al een fruitige toets zou moeten benoemen, is dat perzik en een hint van banaan.

De afdronk is middellang en zowel zoet als – vooral – bitter.

Flinke dorstlesser, hoor. Weetje: het bier is genoemd naar Federico II, oftwel Keizer Frederik II die sinds 1198 koning van Sicilië was en in 1215 Duits koning werd en tot slot keizer van het Heilige Roomse Rijk van 1220 tot aan zijn dood in 1250.

Geproefd door Mark Dermul op 14-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)Bier: Gordon Scotch Ale

Tasting Notes Posted on ma, november 28, 2022 07:08

Brouwerij: Martin’s
Regio: België
Fles: Gordon Scotch Ale, 33cl
Kleur: bruin
ABV: 8%

Scheidsrechter

Van een klassieker gesproken! Ik herinner me nog dat ik dit bier al op café zag toen ik nog als kind met mijn vader meeging naar de voetbal. Pa was scheidsrechter en een erg goeie overigens, ongeacht het misbaar dat hij bij elke match over zich heen kreeg! Op het label staat overigens trots ‘Born in Scotland, Crafted in Belgium’. John Martin, een Engelsman die in 1906 in Belgische brouwerij oprichtte, liet het merk in 1924 deponeren. Het bier gaat dus al bijna een eeuw mee! Het is, zoals de naam al aangeeft, een Scotch Ale, dus robijnkleurig met een milde smaak. Hij is een eerbetoon aan de Clan Gordon die in de 13e eeuw aan de zijde van Louis IX van Frankrijk vocht.

De neus is donkerzoet en doet me denken aan Caramella Mokatine – Arabiertjes-snoep – en gerst (ongemout, zoals je hem in een distilleerderij/brouwerij kan ruiken alvorens hij verwerkt werd). Ik vind het eenvoudig en wat zoet, maar op een zonovergoten dag zoals deze is dat prima!

De smaak is inderdaad erg, erg zoet. Karamel per vrachtwagen met wat chocolademout en een zacht bittertje alsof er iemand theelepeltje chicorei in het glas gedropt heeft. Gaat gevaarlijk vlot binnen, moet ik zeggen.

De afdronk is dan weer erg kort, maar who cares?

Op geen enkel moment deed me dit aan Schotland denken, overigens, maar da’s prima. Erg makkelijke doordrinker (maar een dorstlesser zou ik het zeker niet noemen).

Geproefd door Mark Dermul op 03-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)Bier: Freddo Fox It’s Not Rocket Science

Tasting Notes Posted on zo, november 27, 2022 16:07

Brouwerij: Freddo Fox
Regio: Spanje
Fles: Freddo Fox It’s Not Rocket Science
Kleur: amber
ABV: 7%

Barcelona

Freddo Fox bestaat nog niet eens twee jaar. Deze craft brewery werd opgericht in januari 2021 in hartje Barcelona. Hun biertjes krijgen de gekste namen. In mijn glas zit vandaag een biertje dat ik de handen gestopt kreeg door Jeroen – MEUG – Van Dijck. Hij schenkt amberkleurig, troebel en met een spierwitte kraag van kleine bellen die de proefsessie overleefd.

Op de neus krijg ik flink wat fruitige toetsen, zoals perzik, pompelmoes, ananas en sinaasschillen. Lekker uitnodigend op mijn zonovergoten terras.

Hij is lekker romig in de mond met onmiddellijk weer al dat tropische fruit, aangevuld met een zacht bittertje als van het witte vlees van de pompelmoes. Kapt gevaarlijk vlot binnen.

De afdronk is wat aan de korte kant, maar geen nood, ik neem gewoon nog een slok.

Pittige wegdrinker die me opnieuw bewijst dat IPA (in dit geval New England IPA) echt wel mijn favoriete bierstijl is.

Geproefd door Mark Dermul op 10-07-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)Bier: Noordt & Cley Baltic Porter

Tasting Notes Posted on zo, november 27, 2022 07:04

Brouwerij: Noordt
Regio: Nederland
Fles: Noordt & Cley Baltic Porter, 33cl
Kleur: zwart
ABV: 10%

Malt & Rye

Brouwerij Noordt uit Rotterdam werd in 2015 gevestigd in een voormalige brandweerkazerne. Ze produceerden deze Baltic Porter in samenwerking met de Rotterdamse craft distilleerderij Cley, een Nederlandse whisky waar ik erg tuk op ben. Dus was ik maar wat blij toen Manny – na een bezoek aan Paul en Maria in Rotterdam – twee flesjes van dit zwarte bier meebracht. Een Baltic Porter was één van de meest populaire bieren in de 18e en 19e eeuw die in de 1990s een revival kende, zij het wel vooral in Duitsland. Ze kwamen oorspronkelijk uit de regio rond de Baltische Zee (Polen, Finland, Rusland), maar werd vooral bekend bij de zogenaamde ‘porters’ uit Londen, werklui die cargo van schepen haalde. Het bier leunt nauw aan bij een Imperial Stout en is bijgevolg zo zwart als de nacht. Deze expressie rijpte op voormalige vaten van Cley’s Malt & Rye whisky. De beige kraag met kleine bellen houdt het niet lang uit.

Zware neus met een flinke bitterheid van chicorei, opgeleukt met toetsen van karamel en pure chocolade met pralinévulling. Na enkele ogenblikken in het glas krijg ik nog een toets van acaciahoning en bruin brood. Een lichte hint van kandijsuiker, waardoor hij iets zoeter is dan ik van een porter gewend ben. Dat doet me plezier.

Oh, heerlijk! Romig en bitterzoet (is dat een woord?) op mokka, gestoofd witloof, chocolade, honing, vanille en zachte kruiden. Maar… en dat vind ik absoluut geweldig: ik proef de whisky van Cley! Pruimen, rozijnen, bosbessen, nootmuskaat. Dit is genieten, ook al is het een halve maaltijd.

In de afdronk verwachtte ik me aan een flinke bitterheid, maar ik kom bedrogen uit. Deze is lekker zoet op honing en mokka, vanille en… whisky!

Whisky en bier: het werkt bijna elke keer voor mij. Dit is een geweldig voorbeeld van hoe het wél moet. Kudos, Paul. Dankjewel, Manny!

Geproefd door Mark Dermul op 09-07-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)Volgende »