Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Mannochmore 15 Year Old 2003 Connoisseurs Choice Cask Strength Gordon & Macphail

Tasting Notes Posted on do, oktober 22, 2020 16:08:56

Distilleerderij: Mannochmore
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Mannochmore 15 Year Old 2003/2018, Connoisseurs Choice Cask Strength, Gordon & Macphail, 1st Fill  Sherry Hogshead Batch 19/112, 337 bts
Kleur: koper
ABV: 56.8%

Salademix

Mannochmore is eigenlijk best een nobele onbekende, toch? Nou, bij sommige misschien bekend – of eerder berucht – omwille van de Loch Dhu, aka the Black Whisky, die niet te zuipen is en toch een collectors’ item geworden is. De distilleerderij staat op hetzelfde terrein als de al even onbekende Glenlossie. Zo vaak kom je deze niet tegen. Als ik mijn lijstje er op na sla, is dit nog maar de 8e die ik proef. Het is een first fill sherryvat dat G&M op vatsterkte bottelde.

Aha! Mooie neus op chocolade met praliné-vulling. Piet Huysentruyt Salademix (gedroogde tomaatjes, selderij en zout vooral), appelsiensap, hazelnoten, sultanas en de ronde karamelsnoepjes van Quality Street. Ik vind dit uitnodigend en lekker. Het feit dat de alcohol je neus niet verdoofd is een absolute plus.

Hij komt wel stevig binnen. Flink gekruid en onmiddellijk drogend. Het fruit krijgt het moeilijk hier nog doorheen te prikken, maar de karamel domineert moeiteloos. Toch vertoont hij ook op smaak nog die lekkere umami toets. Nogal vlezig, als je dat van een malt al kan zeggen. Pijnboompitjes? De alcohol is perfect geïntegreerd. Een malt met ballen aan zijn lijf.

De afdronk is lang op een handjevol noten gedrenkt in honing.

Wederom een indrukwekkende Mannochmore.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Mannochmore 18 Year Old 1999 Connoisseurs Choice Gordon & Macphail

Tasting Notes Posted on do, oktober 22, 2020 06:07:15

Distilleerderij: Mannochmore
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Mannochmore 18 Year Old 1999/2018 Connoisseurs Choice, Gordon & Macphail, Refill Sherry Butt #Batch 18/048, 670 bts
Kleur: koper
ABV: 46%

Vatting Van 1 Vat

Ik vind de nieuwe look van de Connoisseurs Choice eigenlijk wel erg mooi. Statige fles, mooi label met duidelijke informatie… het enige wat ik bij deze vreemd vond is het feit dat er op het label staat ‘vatting of 1 cask’. Da’s dan toch geen ‘vatting’, da’s dan toch gewoon een single cask? Zal wel aan mij liggen. Dit refill sherry vat leverde 670 flessen op, dankzij (of te wijten aan, ik laat dat aan u over) het feit dat deze malt werd versneden naar 46%.

Boterbabbelaars en appelmoes! Dat springt er op de neus onmiddellijk uit. Geef hem wat meer aandacht en je krijgt ook nog cacao, honing, gekonfijte venkel en frambozenconfituur. Yoghurt met stukjes ananas. Dit is heel dartel en speels, eigenlijk.

Lekker olieachtig, hoor. Goeie body! De fruitige zoetjes keren weer – appels komen nu sterk opzetten – maar de malt wordt nu wel flink pikant door allerhande kruiden van het sherryvat. Kruidnagel op kop. Ondertussen krijgt de malt wat meer gewicht en komen er toetsen van abrikozen en kweepeer aan te pas, maar ook iets wat me aan pruimtabak doet denken. Het speelse is er nu wat af, maar dat stoort niet. De malt groeit.

In de lange afdronk wordt hij weer erg zoet met hazelnootpasta, espresso en flink wat kruiden. Hij sterft een plotse, bitterzoete dood.

Indrukwekkende Mannochmore die heel mooi evolueert en niet teleurstelt.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Secret Orkney 16 Year Old 2003 The Whisky Mercenary

Tasting Notes Posted on wo, oktober 21, 2020 16:01:05

Distilleerderij: Onbekend
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Secret Orkney 16 Year Old 2003/2019, The Whisky Mercenary
Kleur: zonlicht
ABV: 52.2%

Kiezels

Ik moet bekennen, deze botteling heeft een ge-wel-dig label (hetzelfde kan gezegd worden van de Miltonduff en de Tobermory die Jürgen tegelijkertijd lanceerde). En hoewel ook hier de distilleerderij niet genoemd wordt, laat ‘Secret Orkney’ weinig aan de verbeelding over, natuurlijk. We zetten ons schrap voor deze Highland Park.

Erg cleane neus op wit fruit en heide, maar niet veel meer en ook geen rook. Ben ik op het verkeerde been gezet met deze Orkney? Nee, toch?

Ook op smaak krijg ik vooral wit fruit, maar nu schemert toch een mooi schijfje verse limoen door en is er een prachtige rookontwikkeling. Lijkt wel alsof ik kiezels in de mond heb. Beetje kalkachtige structuur. Da’s wel mooi.

De afdronk is geweldig. Warm, kruidig, fruitig zoet en die rook blijft maar hangen.

Eentje die tijd nodig heeft, maar het meer dan waard blijkt te zijn. Merci voor het sample, Jeroen DV.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)Secret Highland 12 Year Old 2007 Nameless Four The Whisky Mercenary

Tasting Notes Posted on wo, oktober 21, 2020 06:15:02

Distilleerderij: Onbekend
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Secret Highland 12 Year Old 2007/2019 Nameless Four, The Whisky Mercenary
Kleur: zonlicht
ABV: 47.8%

Granny Smith

Voor de Nameless Four ging Jürgen zijn heil zoeken in de Highlands. Wederom wordt de distilleerderij strikt geheim gehouden. Enkel de regio, de leeftijd en het alcoholpercentage kunnen we op het label terug vinden.

Granny Smith appels, vanille, kruisbessen en een hint van groene banaan op de neus. Volledig verstoken van kruidigheid. Lentefris.

Op de tong vertoont hij wel enige kruidigheid in de vorm van witte peper en wat gember. Wederom één en al appeltjes en kruisbessen, de hint van banaan is minder present. Iets van munt geeft hem een frisse lift. Compleet foutloos, maar tegelijkertijd weinig uitdagend.

De afdronk is middellang, zacht gekruid op wit fruit.

Beetje allemansvriend. Prima kaarterswhisky. Bedankt, Jeroen DV, voor de sample swap.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)Secret Islay 5 Year Old 2014 Nameless Three The Whisky Mercenary

Tasting Notes Posted on di, oktober 20, 2020 16:58:11

Distilleerderij: Onbekend
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Secret Islay 5 Year Old 2014/2019 Nameless Three, The Whisky Mercenary.
Kleur: licht goud
ABV: 50.8%

Funky

Jürgen Vromans, beter bekend als onafhankelijk bottelaar The Whisky Mercenary, bracht eind vorig jaar een aantal nieuwe releases op de markt waarvan de distilleerderij niet vernoemd wordt. Dit is er zo eentje: Nameless Three. Deze derde in de naamloze reeks is een jonge Islay single malt.

Lekker vuile en bijzonder funky neus op plasticine, natte aarde, pompelmoes en zeewier. Verbrand plastic, antiseptisch verband en brandwondenzalf. Wat vreemd, maar wel erg leuk!

Prima body. Nu is hij onmiddellijk erg zoet met een karrenvracht aan vanille, aangevuld met jonge appeltjes en citroen. De turf explodeert op je tong. Heerlijk, hoor – en lang niet zo vreemd als de neus, wat ik een voordeel vind.

Lekker lange, gepeperde, assige afdronk.

Jong en potig. Als ik een gokje zou mogen wagen, zou ik een Kildalton distilleerderij met de letter L noemen. Zoek het verder zelf maar uit. Dankjewel voor het sample, Jeroen DV.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)Miltonduff 10 Year Old 2009 The Whisky Mercenary

Tasting Notes Posted on di, oktober 20, 2020 06:53:22

Distilleerderij: Miltonduff
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Miltonduff 10 Year Old 2009/2019, The Whisky Mercenary
Kleur: zonlicht
ABV: 49.5%

Fanta Lemon

The Whisky Mercenary, Belgisch bottelaar Jürgen Vromans, komt altijd met erg leuke labels op de proppen. En dit is zijn allereerste Miltonduff. Het overgrote deel van de productie van deze Speyside distilleerderij verdwijnt in de befaamde blend van Ballantine’s, maar ik heb al wel het geluk gehad enkele mooie single casks te proeven. Hopelijk past deze ook in dat rijtje.

Verdacht zachte neus op appels en peren, met zachte vanille en iets wat me aan bakboter doet denken. Amandelpasta en crème brûlée. Voorlopig ben ik nog niet van mijn sokken geblazen, afgezien van het feit dat deze compleet foutloos is.

Hij heeft wel onmiddellijk een prima body. Lekker olieachtig, bijna romig, met meteen wat pit van witte peper en gember. Dan komt het witte fruit in vol ornaat terug – appels en peren met vanille. Klink misschien een beetje eentonig, maar hij is wel erg lekker. En prima sterkte ook. Verrassend clean en toegankelijk. Een hint van iets fris. Zou dat spearmint kunnen zijn? Hint van Fanta Lemon komt plots sterk opzetten.

De afdronk is zijn troefkaart. Citrus, vanille, wit boomgaardfruit, the works. Lekker lang en gepeperd.

Gevaarlijk drinkbare Miltonduff, maar wat blij dat deze niet in de blend verdwenen is. Met dank aan Jeroen DV voor het sample.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-09-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Miltonduff 39 Year Old 1978 Cadenhead’s

Tasting Notes Posted on ma, oktober 19, 2020 16:52:34

Distilleerderij: Miltonduff
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Miltonduff 39 Year Old 1978/2018, Cadenhead’s Authentic Collection, Bourbon Hogshead, 204 bts
Kleur: vol goud
ABV: 44.6%

Discreet, maar Groots

Miltonduff verschijnt niet zo vaak op mijn radar. Dit is nog maar de 26e, maar wel meteen de oudste Miltonduff ooit die ik aan de lippen zet. Gestookt toen ik zelf een ventje van 8 was en twee jaar geleden gebotteld door één van ’s Schotlands oudste bottelaars. Zo’n 390 EUR oftewel 10 EUR per jaar rijping (note to self: waar slaat dat nu weer op?).

Op de neus wordt ik blij verrast door After Eight (munt en chocolade), een karrenvracht aan vanille en zachte karamelpasta, overrijpe peren waarvan het sap langs je kin loopt als je er in bijt, een boeketje wilde heidebloemen en wat snuiftabak. Zijdezacht, elegant en bijzonder aangenaam.

Zijdezachte body ook. Deze glijdt over de tong. Wederom erg zoet op wit fruit en vanille, terwijl de munt en de bloemen eveneens weerkeren. Prima verderzetting van de neus, met een beetje meer kracht door de alcohol. Maar zo verschrikkelijk drinkbaar dat hij bijna limonade wordt.

De afdronk brengt een glimlach op mijn gezicht. Aangenaam lang, fruitig en zoet, speels en toch elegant.

Een onontdekt juweeltje, als u het mij vraagt. Discreet, maar groots. Thx, Manny, wat een whisky!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Miltonduff 15 Year Old 2004 Malts of Scotland

Tasting Notes Posted on ma, oktober 19, 2020 06:49:33

Distilleerderij: Miltonduff
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Miltonduff 15 Year Old 2004/2019, Malts of Scotland, Sherry Hogshead #MoS19034, 305 bts
Kleur: mahonie
ABV: 55.1%

Inwisselbaar

Dit is al het vijfde vat Miltonduff dat Thomas en zijn team hebben gebotteld. Deze keer gat het om een sherryvat – een erg actief vat aan de kleur te beoordelen – dat zo’n 15 jaar lang geslapen heeft. Ziet er naar uit dat we een sherrybom voorgeschoteld krijgen.

Yup, vanaf de eerste minuut dat mijn neus in het glas steekt, wordt ik overspoeld door ‘diepe sherry’, zoals ik dat graag noem. Onmiddellijk donkerzoet op typische zware sherrytoetsen zoals melkchocolade, meubelpoets, kippenbouillon, gekonfijte pruimen, hazelnoten, karamel en gekarameliseerd hout. Doe daar nog wat eucalyptus en ingekookte cola bij en je begint een idee te krijgen van de neus van deze malt. Enige nadeel: blind zou ik geen idee hebben over welke malt het hier gaat. Het distilleerderijkarakter wordt hier volledig overmeesterd door het sherryvat.

Ondanks het hoge ABV komt deze vlot binnen. Lekker olieachtig, bijna stroperig. Lekker kruidig ook op nootmuskaat, zwarte peper en kruidnagel. Gekonfijte gember en iets van anijs. De donkerzoete smaken laten zich onmiddellijk ontdekken: pruimenconfituur op steroïden, rozijnen, geroosterde hazelnoten, chocolade… maar midpalate komt een klein bittertje opzetten alsof ik bij op de pit van een pompelmoes. De malt is wederom totaal incognito.

De afdronk duurt en eeuwigheid en maakt deze Miltonduff uitermate geschikt om in de categorie ‘geniet-whisky’ te katapulteren. Op het sterfbed verschijnt plots wat gezouten karamel. Ik hou hier wel van.

Je moet zo’n 140 EUR neertellen voor dit flesje, maar dat vind ik een faire prijs voor zo’n heerlijk spul. Maar het moet gezegd: de malt is vlotjes inwisselbaar tegen eender welke andere niet-geturfde omwille van de ongebreidelde invloed van het sherryvat. Bedankt, Manny.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Whitlaw 5 Year Old 2014 Signatory for Belgium & Luxemburg

Tasting Notes Posted on zo, oktober 18, 2020 16:00:58

Distilleerderij: Highland Park
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Whitlaw 5 Year Old 2014/2020, Signatory Un-Chillfiltered Collection for Belgium & Luxemburg, Dechar/Rechar Butt #422, 570 bts
Kleur: goud
ABV: 60.1%

Werther’s Originals

Whitlaw is de naam van de heuvels achter de Highland Park distillery en dus wordt de naam op labels al wel eens gebruikt als alternatief voor Secret Orkney. Deze recente bottling van Signatory bevat dus een zwaar geturfde Highland Park. Hij werd gestookt op 24 september 2014 en gebotteld op  14 september 2020. Op tien dagen na is hij dus zes jaar oud. De sterkte laat weinig aan de verbeelding over: 60.1%. Hij werd speciaal voor de Belgische en Luxemburgse markt gebotteld.

HP is op de neus onmiddellijk herkenbaar, zij het wel met een flinke scheut karamel. Maak daar gerust Werther’s Originals van. Lekker snoeperig met ook winegums en een marmelade van appelsien. Na wat ademen komt daar een mooie farmy toets aan te pas met hooi en wat eik. Ruikt wat jong, maar niet immatuur.

Hij zet natuurlijk lekker stevig aan… en is flink geturfd. Dit zou je blind wel eens kunnen verwarren met een Islay of een Ardmore… of een Ledaig. Stevige rookontwikkeling, terwijl citrusfruit en vanille, popcorn en gezouten karamel hun uiterste best doen daar door heen te prikken. Het is een flinke opgave, maar het lukt. Vanaf de tweede slok, als de brand in je mond wat geblust is, wordt hij fruitiger en romiger. Ik krijg nog wat banaan, noten en iets van gebakken appels.

De afdronk is erg lang en wat kruidig, maar blijft ondertussen fruitig zoet. Bloedappelsien op het sterfbed.

Jonge HP, maar dat stoort geenszins. Vertoont enerzijds jonge en speelse elementen, maar doet heel af en toe ook aan old school whisky denken en dat maakt van deze een erg leuke, atypische Highland Park.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Macallan Edition No 6

Tasting Notes Posted on do, oktober 15, 2020 16:14:15

Distilleerderij: Macallan
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Macallan Edition No 6, OB 2020
Kleur: mahonie
ABV: 48.6%

Finale

Daar is hij dan: de 6e en blijkbaar de laatste expressie in de Macallan Edition-reeks. Ik had het voorrecht hem te leren kennen via een online presentatie door Macallan en kreeg naast de whisky ook flink wat uitleg, weliswaar doorspekt met platitudes en lofzang, maar dat is niet meer dan logisch als de presentator de ambassadeur van het merk is, natuurlijk. Het moet gezegd: het was allemaal picobello georganiseerd, het pakket dat ik ontving was buitengewoon (en dus meer dan en sample, laat dat duidelijk zijn) en dan bleek de whisky nog eens erg lekker op de koop toe. Tja.

Heerlijke neus op pruimen, kersen, toffee & koffie, gekarameliseerde hazelnoten, vijgen en een hint van cuberdons. Onmiddellijk aan een goeie kruidigheid met kaneel en gember. Hij doet me onmiddellijk denken aan een bakkerij tijdens de eindejaarsfeesten.

Lekker olieachtig, onmiddellijk erg zoet en wederom best kruidig, bijna pikant zelfs. Die eerste slok is één en al kaneelbroodjes, geroosterde noten, karamel, pruimenconfituur en koffie. Vanaf de tweede slok denk ik eerder aan walnoten en orangettes. Evolueert nog prima in het glas. Ja, dit is complex te noemen.

De afdronk is lekker lang, blijft kruidig en zoet en is erg bevredigend.

Schoolvoorbeeld van Macallan, toch wel en een erg waardige afsluiter van een interessante reeks. Gaat over de toonbank voor zo’n 135 EUR. Mijn favoriet van de reeks, op de hielen gevolgd door de tweede. De eerste heb ik warempel nog steeds niet kunnen proeven en het zal er nu wel niet meer van komen ook niet, vrees ik.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Macallan Classic Cut 2019

Tasting Notes Posted on do, oktober 15, 2020 06:13:29

Distilleerderij: Macallan
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Macallan Classic Cut, OB 2019
Kleur: koper
ABV: 52.9%

Hommage

De Classic Cut reeks van Macallan werd in 2017 gelanceerd en zou je als een hommage aan de Macallan van weleer kunnen zien – vóór de lancering van de Fine Oak waarbij voor het eerst bourbonvaten gebruikt werden. Het is een jaarlijkse limited release van Macallan die uitsluitend op sherryvaten rijpte – sherry seasoned cask, ter verduidelijking – en bovendien op vatsterkte wordt gebotteld. De editie van 2019 die nu in mijn glas zit, heeft een ABV van 52.9%.

Het eerste wat ik ruik is de eik! Dat had ik niet verwacht en was ik in eerste instantie niet zo blij mee. Maar laat hem vijf minuten ademen in het glas en alles komt goed. Meer dan goed zelfs, hij wordt lekker aromatisch op verse vijgen, aardbeien, dadels en gestoofde kweepeer. Als je nog langer wacht wordt hij zelf een tikkeltje snoeperig. Rode-veter-snoep en zure matten.

Pikant en volmondig. Zeg maar, romig. Sultanas, rood fruit in een stoofpotje en flink wat kruidigheid. Bakkerijkruiden, gember, nootmuskaat, kaneel en zelfs iets van zwarte peper.

De afdronk is waar je de sherryinvloeden nog het meest opmerkt. Die duurt lekker lang, blijft kruidig en droogt langzaam, maar je blijft wel achter met een plakkerige mond vol kandijsiroop.

Hier tel je zo’n 125 EUR voor neer, maar dat heb ik er met veel plezier voor over. Deze is echt top. Ondertussen werd de Classic Cut 2020 reeds met veel poeha op ons losgelaten, maar ik heb nog niet het geluk gehad een sample (of fles) te pakken te krijgen.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-09-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Macallan Estate

Tasting Notes Posted on wo, oktober 14, 2020 16:12:28

Distilleerderij: Macallan
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Macallan Estate, OB 2019
Kleur: amber
ABV: 43%

Easter Elchies

Het Macallan Estate – het Easter Elchies landgoed dus – is 485 hectare groot en ligt aan de oevers van de Spey. Master Blender Sarah Burgess liet zich door dit landgoed inspireren om deze NAS-expressie van Macallan te lanceren, uiteraard gestookt van de eigen gerstoogst. De whisky kreeg ook een exclusieve verpakking die de consument er van moet overtuigen om hiervoor zo’n 215 EUR neer te tellen. Dat lukt blijkbaar toch niet helemaal, want vandaag de dag is deze expressie nog steeds vlot te vinden.

De neus is heerlijk aromatisch met flink wat sherry-invloeden in de vorm van nootmuskaat, kaneel en gekarameliseerde noten, sinaasappelolie en wat geflambeerde banaan. Flink wat zoete mout, een hint van donkere honing en gedroogd fruit. Maar, toegegeven, allemaal erg zacht en vriendelijk.

Op smaak komen de noten en gekonfijte gember eerst, gevolgd door melkchocolade, leder en rozijnen. Kaneel en nootmuskaat keren weer, gevolgd door droge eik en sinasschillen. Beboterde toast en vers geroosterde koffie. Alles bij elkaar erg lekker, moet ik zeggen. Maar wederom zacht en vriendelijk.

De afdronk vind ik erg goed. Die is lekker lang, kruidig, warmend met mooie toetsen van appelsien op het sterfbed.

Dit was een erg aangename verrassing op één zaak na: de prijs. Maar absoluut erg lekker, daar moeten we niet flauw over doen.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-09-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Macallan 18 Year Old Triple Cask Matured Fine Oak

Tasting Notes Posted on wo, oktober 14, 2020 06:11:42

Distilleerderij: Macallan
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Macallan 18 Year Old Triple Cask Matured Fine Oak, OB 2018
Kleur: vol goud
ABV: 43%

Montélimar

In de nieuwe Triple Cask Matured reeks van Macallan is dit het paradepaardje met zijn 18 jaar rijping op drie types vaten: Amerikaans eiken en Europees eiken sherry seasoned casks en Amerikaanse bourbonvaten. Net als de 15-jarige expressie, is ook deze versneden naar 43%. Mijn fles werd in 2018 op de markt gebracht.

Ja, dit is wel erg aromatisch, hoor. Mooie mix van pruimen en verse vijgen met vanillevla en crème brûlée. Een cake met advocaat, verse nougat, pecannoten en zelfs een hint van donker bier. Doe daar nog wat bloemenhoning bij en een hint van woodsmoke en je kan je hier wel een kwartiertje mee amuseren.

Fluweelzacht op de tong. Sexy en clean met flink wat fruitige toetsen – appelsien komt plots stevig opzetten – en noten. Tikkeltje zesty en kruidig, maar wel perfect gebalanceerd. De nougat keert weer en transporteert me terug naar Montélimar in het zuiden van Frankrijk.

De middellange afdronk evolueert van fruit naar noten en eindigt met een licht drogende toets van vers geboend leder.

Een erg elegante Macallan. Ik ben zowaar onder de indruk. Maar 200 EUR is niet echt vriendelijk geprijsd, me dunkt (ter vergelijking, de 15 Year Old kost de helft). Met dank aan Timon voor het sample.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-09-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Macallan 15 Year Old Triple Cask Matured Fine Oak

Tasting Notes Posted on ma, oktober 12, 2020 16:10:38

Distilleerderij: Macallan
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Macallan 15 Year Old Triple Cask Matured Fine Oak, OB 2018
Kleur: goud
ABV: 43%

Copy/paste

Deze 15-jarige Triple Cask Matured whisky van Macallan rijpte op Amerikaanse en Europese vaten die met sherry werden geprepareerd en voormalige bourbonvaten. Het is de opvolger van de Fine Oak reeks die in 2018 geherlanceerd werd. In tegenstelling tot zijn jongere broertje (de 12-jarige) werd deze gebotteld op 43%.

De neus getuigt van zoete mout, perzik, amandelen en een karrenvracht aan donkere honing. Doe daar nog een theelepel Graeffe suiker bij, gekonfijte gember en het plaatje is compleet. Ik verdenk Macallan er van dat het niet alleen om spirit gaat die drie jaar langer gerijpt heeft, maar dat er ook meer sherryvaten in de mix gegaan zijn. Ik vind deze best sexy op de neus.

De body is oké en het iets hogere alcoholpercentage geeft hem wat punch. Lekker zoet en kruidig tegelijkertijd, maar tevens licht drogend. De smaak is een copy/paste van de neus. Enkel dat drogende element, alsof ik aan leer lik, had voor mij niet gehoeven. Maar dat is mierenneuken.

De afdronk is middellang op gezoete thee en kruidnagel die je mond gezellig warm houdt.

We moeten hier niet flauw over doen: dit is een prima Macallan en zijn prijs van 100 EUR dubbel en dwars waard. Deze kan je gerust aan je gasten serveren en ze zullen allemaal aangenaam verrast zijn. Een crowd pleaser noem ik dat. Bedankt, Timon, voor het erg gulle sample. Ik kon hem zelfs drie keer proeven. This crowd is pleased, indeed.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-09-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Macallan 12 Year Old Triple Cask Matured Fine Oak

Tasting Notes Posted on ma, oktober 12, 2020 06:09:52

Distilleerderij: Macallan
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Macallan 12 Year Old Triple Cask Matured Fine Oak, OB 2018
Kleur: goud
ABV: 40%

Rozijntjes

Toen Macallan de Fine Oak introduceerde – ondertussen toch al meer dan een decennium geleden – veroorzaakte dit toch een kleine aardverschuiving. Tot dan stond Macallan immers bekend als het huis dat uitsluitend op sherryvaten rijpte, maar met de Fine Oak werd voor het eerst ook gebruik gemaakt van bourbonvaten. Nu, zo’n tien jaar later, volgt er een nieuwe Fine Oak reeks, weliswaar Triple Cask Matured. Zoals de naam al doet vermoeden is deze nieuwe Fine Oak whisky reeks op drie types vaten gerijpt, zijnde bourbon en sherry seasoned casks.

De neus is erg zacht en toegankelijk op zoete mout, honing en havermoutpap met slechts een hint van appelsienmarmelade en wat rozijntjes. Wat amandelspijs en kaneel.

De body is prima en de malt is licht gekruid op kaneel, kruidnagel en wat anijs. Maar het fruit gaat nu eerder de gekonfijte en gedroogde richting uit. De rozijntjes steken er met kop en schouders bovenuit.

De finish is net iets langer dan kort, maar biedt niets nieuws.

Prima instapper van dit bekende huis aan een eerlijke prijs. Allemansvriend, maar dat stoort me allerminst. Enige minpuntje: deze is gebotteld op 40% (de 15- en 18-jarige op 43%). Waarom toch? Bedankt voor het gulle sample, Timon.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-09-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Macallan Edition No 5

Tasting Notes Posted on zo, oktober 11, 2020 16:07:51

Distilleerderij: Macallan
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Macallan Edition No 5, OB 2019, 260.000 bts
Kleur: oud goud
ABV: 48.5%

Pantone

De Edition No 1 heb ik helaas gemist en is ondertussen zo duur geworden dat ik hem wellicht nooit meer zal kunnen proeven. Edition No 2, een samenwerking met de chefs van het wereldvermaarde Spaanse restaurant El Cellar de Can Roca vond ik geweldig. Edition No 3 met de hulp van de Master Perfumer Roja Dova was ook erg goed. Voor Edition 4 selecteerde Macallan’s Bob Delgarno zelf een erg groot aantal vaten wat resulteerde in een release van zo’n 300.000 flessen, maar qua smaak kwam hij niet in de buurt van de vorige edities. Binnenkort wordt de zesde op ons losgelaten, dus haalde ik het sample van de Edition No 5 vanonder het stof. Voor deze release werd samengewerkt met… euh… Pantone, het bedrijf uit New Jersey dat gespecialiseerd is in… kleuren. Wat dat precies met de whisky te maken heeft, afgezien van de unieke kleur voor de verpakking, is me niet meteen duidelijk. Niet minder dan 525 (!) vaten werden gebruikt voor de vatting, vandaar dat deze ‘limited edition’ ‘gelimiteerd’ is tot 260.000 flessen… het hoeft dan ook niet te verbazen dat deze nog courant verkrijgbaar is.

De neus heeft wat tijd nodig, maar ontplooit zich dan toch tot een elegante mix van sultanas, perensiroop, toffee en gember. Er zit ook een mooie florale toets in, die vergezeld wordt van ietwat drogere toetsen van eik. De schil van appelsien komt groots opzetten – ik hou daar wel van – terwijl lederpoets zijn intrede niet mist.

Olieachtig en zoet, maar ook best gepeperd. Appelsien en gember keren weer en gaan rozijntjes en noten vooraf. Zoete mout, bloemige honing, verse vijgen en perensiroop. Hint van koude espresso. De kruiden zorgen er voor dat je mond constant warm blijft.

De afdronk is zijn forté: lekker lang, zacht drogende kruidigheid met wat pure chocolade op het sterfbed.

Mijn Dark Side ging weer op zoek naar flaws in deze whisky, maar de eerlijkheid gebiedt me toe te geven dat deze weer best lekker is.

PS. Mocht iemand Edition No 1 open hebben en bereid zijn mij een sample te verkopen: graag!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 31-07-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).BenRiach 12 Year Old The Smoky Twelve

Tasting Notes Posted on zo, oktober 11, 2020 09:03:16

Distilleerderij: BenRiach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: BenRiach 12 Year Old The Smoky Twelve, OB 2020
Kleur: vol goud
ABV: 46%

Bananenbrood in de Oven

De nieuwe core-range heeft zowel een 10- als 12-jarige nieuwe versie, zowel ongeturfd als geturfd. Maar het leuke is wel dat de vaten in de mix voor elke expressie verschillende zijn. Dat maakt het, voor mij althans, veel boeiender. Deze Smoky Twelve is een vatting van bourbon- en sherryvaten, alsook Marsala wijnvaten. Dat klinkt interessant, toch? Het moet wel fijn zijn voor Rachel Barrie om als Master Blender over zoveel mooie casks te beschikken om mee te spelen.

Topneus! Flink wat appelsien en geroosterde amandelen, maar met een mooi rokerig kantje. Wat rozijnen en rood fruit schemeren door op de achtergrond. Okkernoten en kruidnagel in de mix. Bananenbrood in de oven. Als hij dit op smaak kan volhouden, hebben we een winnaar.

Hoewel de body wat aan de lichte kant is, zit de smaak prima. De Marsala mag dan wel zijn stempel gedrukt hebben, waardoor we flink wat rood fruit als kersen en aardbeien aangeboden krijgen, dat neemt niet weg dat dit mooi aangevuld wordt met pure chocolade, kruidnagel, gekonfijte appelsienschillen en vanille. Erg compleet, rond en simpelweg bevredigend.

De amandelen en vooral de appelsien keert weer in de middellange, zacht rokerige afdronk.

Dit is duidelijk mijn favoriet van de nieuwe core-range, terwijl ik stiekem gehoopt had dat dit een ongeturfde versie zou zijn. Maar goed, het zij zo. Deze is top.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-09-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).BenRiach 10 Year Old The Smoky Ten

Tasting Notes Posted on za, oktober 10, 2020 16:52:31

Distilleerderij: BenRiach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: BenRiach 10 Year Old The Smoky Ten, OB 2020
Kleur: goud
ABV: 46%

Reine Claude Pruimpjes

BenRiach staat al langer bekend om haar geturfde expressies en dus kon deze niet ontbreken in de totaal vernieuwde core-range. Deze werd gestookt van een mix van zowel geturfde als ongeturfde mout en rijpte op een combinatie van bourbonvaten, Virgin Oak en Jamaicaanse rumvaten. Rachel Barrie heeft zich weer eens mogen uitleven in het warehouse, zoveel is duidelijk. Nota bene: deze zit op 46%, terwijl de ongeturfde Original Ten het met 43% moet stellen.

De rokerigheid is delicaat en ondersteunend, maar verre van dominant. Wat wel domineert zijn de appels en Reine Claude pruimpjes, alsook wat honing en… kokosnoot! Echt waar. Leuk en lekker.

De body mocht iets meer om het lijf hebben, moet ik bekennen. Deze valt een beetje licht uit. Maar op smaak is het wel dik in orde: honing, perzik, Reine Claude pruimpjes en kokosnoot en dan die rokerigheid die als het ware als een laagje daarbovenop komt te liggen en kaneel en gekonfijte gember met zich mee brengt.

In de afdronk ben ik aangenaam verrast door gezouten boter, romige honing en vanille, maar vooral die rokerigheid die maar blijft hangen. Mijn mond wordt er gezellig warm van. Op het sterfbed komen de Reine Claude pruimpjes nog even piepen en  vormen zo de rode draad van deze malt.

Erg mooie, vriendelijke geprijsde, geturfde BenRiach. Reken op 45 EUR.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-09-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).BenRiach 12 Year Old The Twelve

Tasting Notes Posted on za, oktober 10, 2020 06:51:10

Distilleerderij: BenRiach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: BenRiach 12 Year Old The Twelve, OB 2020
Kleur: vol goud
ABV: 46%

Step Up

Naast de nieuwe tienjarige instapper – The Original Ten gedoopt – is er ook een nieuwe twaalfjarige expressie in elkaar gestoken door Rachel Barrie, de master blender van BenRiach. Voor deze whisky huwde ze zowel bourbon- als sherry- als portvaten. Leuk weetje: de nieuwe range wordt niet bijgekleurd.

Heerlijke fruitige neus met flink wat zwarte bosbessen, kweepeer en bloedappelsien. Daar mag nog een scheut ahornsiroop bij en een hint van origine chocolade. Hola, dit is geweldig goed, hoor.

Hij is lekker romig op de tong en offreert hazelnoten, rum-rozijntjes, mokka en gebakken appels. Daar komen flink wat bakkerijkruiden bij en wederom wat bloedappelsien, schil incluis. Rijk en rond.

De afdronk is lekker lang – verrassend lang, zelfs – op mokka, ahornsiroop en gedroogd fruit met gekonfijte appelsienschillen op het sterfbed.

Een heuse step up van de Original Ten. Zo’n 40 à 45 EUR, wat hij meer dan waard is. Deze mag in de barkast.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-09-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).BenRiach 10 Year Old The Original Ten

Tasting Notes Posted on vr, oktober 09, 2020 16:48:09

Distilleerderij: BenRiach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: BenRiach 10 Year Old The Original Ten, OB 2020
Kleur: goud
ABV: 43%

Kruidige Instapmalt

In de nazomer van 2020 kreeg BenRiach een nieuwe core-range. De flessen en tubes kregen een nieuwe look, maar belangrijker: Rachel Barrie (mijn muze bij Auchentoshan tot enkele jaren geleden, weet u nog?) koos voor een volledig nieuwe samenstelling voor wat nu ‘The Original Ten’ wordt gedoopt. Drie types vaten kwamen hier aan te pas: bourbon, sherry en virgin oak. Leuk weetje: het is de enige uit de range die op 43% zit, de rest zit op 46%. Aan de slag!

De neus is zacht en erg toegankelijk met flink wat fruit zoals nectarines, appels en peren, maar ook meloen en abrikozen. De virgin oak zorgt voor een extra kruidigheid, met onder meer vanille en cederhout.

De body is best oké en de malt is onmiddellijk zoet en kruidig. Vanille en kaneel, maar ook wat nootmuskaat en chili pepers. Het fruit is nu eerder beperkt tot overrijpe peer en abrikozen, maar er komt wel wat woodsmoke en iets van noten aan te pas. En een vers gebakken croissant! Leuk.

In de middellange finish blijven de vanille, noten en kruiden wat hangen. Ik krijg het er zowaar een beetje warm van.

Allemansvriend met ballen, dankzij de kruidigheid. Zo’n 35 à 40 EUR, wat zeer schappelijk geprijsd is! Prima instapmalt.

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-09-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Volgende »