Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Longmorn Distiller’s Choice

Tasting Notes Posted on zo, januari 19, 2020 06:54:08

Distilleerderij: Longmorn
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Longmorn Distiller’s Choice, OB 2016
Kleur: oud goud
ABV: 40%

Gedroogde Ananas

Twee jaar! Zo lang was het al geleden dat ik nog eens een Longmorn aan de lippen zette. Maar toen Bob, een whiskygabber uit de buurt, op bezoek kwam met een speciale fles die hij zelf voor zijn verjaardag had gekregen, besefte ik pas wat ik gemist had. Maar alvorens die te bespreken, eerst even een basis whisky van deze Speysider proeven om het smaakpalet af te stellen. Dan doen we dus met deze Longmorn Distiller’s Choice.

De neus is minder zoet dan ik had verwacht. Ik krijg griesmeelpap, appelsienpartjes, een hint van marsepein en sterfruit en wat hout. Wat appelmoes, kokosnoot en meer hout. Begint langzamerhand richting virgin oak te gaan, lijkt het wel. Een tikkeltje muf.

De body is erg licht, jammer genoeg. Nu is hij wel snoeperig zoet op vooral karamel en appelsiensap, wat gedroogde ananas en rozijntjes. Goeie prikkel van de alcohol, zonder echt pikant te worden. Dit valt me alvast een stuk beter mee dan de neus deed vermoeden.

De afdronk is kort, maar zacht en zoet.

Typische entry level malt van deze distilleerderij. Kaarterswhisky, zeg maar. Maar 60 EUR vind ik van het goede teveel.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Loch Lomond 21 Year Old 1996 Cadenhead

Tasting Notes Posted on vr, januari 17, 2020 16:31:20

Distilleerderij: Loch Lomond
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Loch Lomond 21 Year Old 1996/2018 Cadenhead Small Batch, 2 bourbon hogsheads, 450 bts
Kleur: goud
ABV: 51.5%

Vermomde Inchmurrin

Nu ben ik wel eens benieuwd. De vorige Loch Lomond was gestookt in 1974 en na 23 jaar gebotteld in 1997. Deze is gestookt in 1996 en na 21 jaar gebotteld in 2018. Dat sluit mooi op elkaar aan, maar gaat wellicht toch erg verschillend zijn, want de infrastructuur van deze veelzijdige distilleerderij is in die periode aardig gewijzigd. Daarom dat ik ze met plezier head-to-head geproefd hebt. Het was een leuk experiment.

Ik verwachtte me weer aan een quasi tropische neus, maar ik ben er aan voor de moeite. Deze doet me in eerste instantie denken aan wit brood, nat karton en oude eiken meubelen, alvorens ook maar iets van fruit doorschemert. Denk gele appels, harde peren en een overrijpe pompelmoes. Een zacht pepertje. En een hint van Highland Peat, waardoor deze Loch Lomond me doet vermoeden dat het eigenlijk om een onafhankelijke Inchmurrin gaat.

Hij is wel lekker vettig op de tong en offreert nu eerst de appels, dan pas het brood. De pompelmoes keert ook weer om een licht bittertje toe te voegen. Ja, dit is een Inchmurrin, hoor. Hij komt ook een beetje stoffig over, alsof ik op mijn zolder zit te proeven. Zwarte thee, groene tuinkruiden en een flink zuurtje als van citroensnoep. De smaak is alleszins stukken beter dan de eerder saaie neus deed vermoeden.

De afdronk is lang, zoet, rokerig en gepeperd. Hij blijkt mild en licht drogend en best aangenaam.

Een vermomde Inchmurrin, zoveel is zeker. Leuk, lekker en interessant, maar de neus viel toch een beetje tegen.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Loch Lomond 23 Year Old 1974

Tasting Notes Posted on vr, januari 17, 2020 06:41:44

Distilleerderij: Loch Lomond
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Loch Lomond 23 Year Old 1974/1997, Oak Cask, 500 bts
Kleur: oud goud
ABV: 40%

Banaan & Kiwi

Na mijn zeer aangename ontmoeting met de Old Rhoshu 1967 vond ik het de moeite om nog zo’n gouden oude van deze veelzijdige distilleerderij te proberen. Ditmaal een pak jonger gebotteld, namelijk 23 jaar. Wat betekent dat deze Loch Lomond ondertussen even lang op fles zit dan hij op vat heeft doorgebracht. Hij komt in dezelfde groene dumpy fles als zijn broertje.

Smoutebollen op de kermis. Dat is het eerste wat ik ruik als ik mijn neus in het glas steek. In die optiek is er alvast een grote gelijkenis met de Old Rhosdhu 1967 die ik een paar dagen geleden proefde. Daarna wat appelmoes, papaya en peren, maar vooral banaan en kiwi. Wat een aangename, bijna tropisch fruitige neus.

Helaas kan de smaak de belofte van de neus niet helemaal waarmaken. De body is oké en de sterkte valt zelfs na al die jaren nog goed mee, maar het tropische fruit moet plaatsmaken voor niets dan agrum (citroen en pompelmoes op kop) en een licht pepertje. Het blijft een erg mooie malt, versta me niet verkeerd. Een hint van munt houdt hem fris, terwijl het spook van karton toch ook hier weer de kop op steekt.

De afdronk ik middellang, waarbij het citrusfruit langzaam wegdeemstert, terwijl het pepertje je mond warm houdt.

De gelijkenis met de Old Rhosdhu 1967 is erg frappant. Toch wel een indrukwekkende whisky, hoor. Blij dat ik deze liquid history heb kunnen proeven.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Old Rhosdhu 26 Year Old 1993 Mobters on Mopeds

Tasting Notes Posted on do, januari 16, 2020 16:51:36

Distilleerderij: Loch Lomond
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Old Rhosdhu 26 Year Old 1993/2019, BYOB-C Mobsters on Mopeds, Bourbon Hogshead, 55 bts
Kleur: goud
ABV: 50.3%

Brusselse Wafel

De jongens en meisjes van BYOB-C (Bring Your Own Bottle Club) komen met hun 5e release in de Mobsters on Mopeds reeks erg verrassend uit de hoek. Na de fruitige Blair Athol 2000, de zomerse Cambus 1991 single grain, de ongehoord goede Ardmore 1998 en de hartverwarmende, vuile jonge Ledaig 2007, kozen ze voor hun 5e botteling een… Old Rhosdhu! De naam doet misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar deze malt werd tussen 1966 en 2000 gestookt bij de erg veelzijdige Loch Lomond distillery. Dat deze exceptioneel is, is een understatement. Er zijn wereldwijd minder dan 40 bottelingen van Old Rhosdhu bekend! Onze vrienden van BYOB-C bottelden 55 flessen van een bourbon hogshead op vatsterkte.

Hola, dat is een lekkere neus! Erg zoet op boomgaardfruit en iets van Brusselse wafels met poedersuiker, mandarijn uit blik en ananas op de barbecue. Verstoken van kruiden. Dit is allemaal erg zacht, erg fruitig en bijgevolg erg aangenaam. Deed met zelfs heel even aan Littlemill denken. Kan je nagaan!

De body is prima, de sterkte perfect. Deze heeft gewicht en punch! Wederom zalig fruitig – doe daar gerust een frisse lychee bij, alsook wat kruisbessen – maar met een flinke snuif zwarte peper die hem lekker pittig maakt. Iets van abrikozengebak op de achtergrond, alsook wat pompelmoes sap. Een zacht bittertje van het hout komt midpalate opzetten, maar zorgt net voor een zeer goeie balans.

De afdronk is er niet naast. Lang, bitterzoet, zacht drogend en uitstekend. De licht metalige toets op het sterfbed komt veel te laat om de pret nog te bederven.

Ik sta even met mijn mond vol tanden. Nooit kunnen bevroeden dat er bij Loch Lomond zo iets lekkers gemaakt werd. Als vanouds ging de laatste fles uit de reeks in de verzameling. Fles 55/55 deelt het schap met de vier vorige Mopeds. En ze zien er goed uit. Het oog wil ook wat. En dan te bedenken dat het nog maar mijn tweede Old Rhosdhu ooit is. Deze kostte 154 EUR en alle flessen waren op twee dagen uitverkocht. Ik ben niet verbaast. Best money spent this month.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Old Rhosdhu 40 Year Old 1967

Tasting Notes Posted on do, januari 16, 2020 06:49:55

Distilleerderij: Loch Lomond
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Old Rhosdhu 40 Year Old 1967/1999
Kleur: oud goud
ABV: 40%

Waas van Citroengras

Old watte? Nog nooit van Old Rhosdhu gehoord? Geen zorgen, dat is niet onlogisch. Er zijn wereldwijd minder dan 40 bottelingen van deze whisky te vinden. Het is een single malt die tussen 1966 en 2000 werd gestookt door Loch Lomond. We proeven een oudje dat ondertussen 20 jaar geleden officieel werd gebotteld. Voor mij is het de eerste kennismaking met deze malt!

De neus is zijdezacht – zachter dan de billen van een pasgeboren baby. Flink fruitig op allerhande Europees fruit, met appels en peren vooraf, alvorens zachtjesaan licht tropisch te worden. Denk mango en papaya. Wat appelsiensap en citroengras. Een frisse toets komt opzetten als van eucalyptus en een fris boeketje lentebloemen. Erg leuke verrassing.

De malt mocht iets meer om het lijf hebben, maar qua smaak is het allemaal aangenaam. Erg zacht op het fruit dat de revue al passeerde op de neus, met een zacht pepertje. Wat meer citrus nu. Denk pompelmoes, onderweg naar een snoeperig zuurtje. Onderhuids sluimert een toets van karton, maar wordt mooi onder controle gehouden door het fruit. Wederom wat eucalyptus en zelfs wat munt. Fris en aangenaam.

Lang kan je de afdronk niet noemen, maar lekker is hij alleszins. Licht drogend danst hij over je tong om langzaam weg de deemsteren in een waas van citroengras.

Ik wist totaal niet wat te verwachten bij deze malt. Ten eerste had ik nog nooit een Old Rhosdhu geproefd en bovendien is dit een golden oldie, natuurlijk. Het oude adagio ‘zo maken ze ‘m niet meer, meneer’ is hier zeker van toepassing.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Sirius 31 Year Old 1988 North Star Spirits

Tasting Notes Posted on ma, januari 13, 2020 06:18:53

Bottelaar: North Star Spirits
Regio: Schotland
Fles: Sirius 31 Year Old 1988, Cask Series 9, North Star Spirits, First Fill Bourbon Barrels, 3.582 bts
Kleur: oud goud
ABV: 43.1%

Mango, Meloen & Munt

Naast de populaire Vega, een blended malt waarvan al 6 releases op de markt werden gebracht, en de Spica, een blend waarvan er al twee op de markt zijn, komt North Star Spirits nu aanzetten met een spiksplinternieuwe Sirius. En om zijn entree niet te missen, bottelde Iain meteen een 31-jarige blended malt, waarvan alle malts gestookt werden in 1988, het jaar waaronder ondergetekende zijn rijbewijs haalde. Kwestie van even duidelijk te maken dat dit wel degelijk al oud spul is. Het verschil met de Vega, vraagt u? Ik vermoed de regio waar de malts vandaan komen. Vraag het me nog eens nadat ik geproefd heb.
Ooh, wat een heerlijke neus is me dat, zeg! Oude meubelen, kokosmelk, vernis, kruidnagel en kaneel, maar vooral oranje citrus. En daarmee bedoel ik dus pomelo, bloedappelsienen, mandarijn en roze pompelmoes, de schil inclusief! Aangevuld met een florale toets (magnolia?) en vanille. Snoeperig, maar wel heel erg lekker. En als je hem wat tijd in het glas geeft, wordt hij alsmaar beter. Bitterzoet en zalig.

Deze whisky is bijna stroperig en lekker zoet, terwijl het citrusfruit rustig de plak blijft zwaaien. Daar komt nog flink wat bij: vanille, vlierbloesem, graankoekjes met gedroogd fruit, honingmeloen, snoeperige zuurtjes en Fanta Orange op steroïden. Dit gaat wel erg gevaarlijk vlot naar binnen.

De afdronk is zalig en gaat na een initieel licht bittertje plots een beetje de tropische kant op. Mango, meloen en munt op het sterfbed.

Indrukwekkend. Yup, daar waar Vega eigenlijk Speyside als thema had, is Sirius opgebouwd rond Highland malts. Da’s dus het verschil.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Vega 22 Year Old 1996 North Star Spirits

Tasting Notes Posted on zo, januari 12, 2020 16:21:31

Bottelaar: North Star Spirits
Regio: Schotland
Fles: Vega 22 Year Old 1996/2019, Limited Edition 6, North Star Spirits, 1205 bts
Kleur: amber
ABV: 43.9%

Amaro

Vega… ah, dat brengt leuke herinneringen naar boven. Dit is overigens een blended malt en Iain is al aan zijn 6e uitgave toe. Ik heb het geluk gehad de eerste te (23yo 1993) en de tweede (40yo 1977) mogen proeven. Voor de derde (40yo 1976) en de vierde (28yo 1990) was ik helaas te laat. De vijfde daarentegen (33yo 1985, NSS webshop exclusive) staat in mijn kast te wachten op een speciaal moment, maar kijk, hier is de 6e dus al. Deze is 22 jaar oud en gestookt in 1996. Het is meteen de jongste in de Vega familie.

Heerlijke semi-zoete neus op hazelnoten, licht aangebrande karamel, rumrozijntjes, herfstbladeren en brioche. En karrenvracht aan chocolade en stout bier met een hint van borstbollen. Goed hoor!.

Lekker olieachtig, met wederom borstbollen, maar nu aangevuld met abrikozenjam, croissants, flink wat karamel en groene tuinkruiden. Zoethout ook, met een hint van kaneel. Turkse koffie met lekker veel gruis. Een licht bittertje. Sevilla appelsienen. Pruimtabak. Allemaal van het bovenste schap. Wat een dram!

In de finish komt er wat aarde en bladeren aan te pas, met een licht pepertje en wat amaro (Italiaanse bitterzoete kruidenlikeur).

Weer zo’n topper waarvan er de afgelopen jaren al flink wat op de markt zijn verschenen. Enkele treffende voorbeelden zijn de Maverick 1993 van Mark & Manny’s Malts, de Enigma Blend 1993 van Beacon Spirits en de onlangs uitgebrachte (en nog verkrijgbare) Speyside Blended Malt 1993 voor Whivie’s 10th Anniversary.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Caol Ila 9 Year Old 2009 North Star Spirits

Tasting Notes Posted on zo, januari 12, 2020 06:20:07

Bottelaar: North Star Spirits
Regio: Schotland
Fles: Caol Ila 9 Year Old 2009/2019, Cask Series 9, North Star Spirits, Sherry Finish, 378 bts
Kleur: goud
ABV: 51.8%

Zoete Islay

Caol Ila? Zei daar iemand Caol Ila? Ikke, ikke, ikke! Ik heb een voorliefde voor deze reus uit Islay en als hij dan bovendien op een sherryvat gefinished werd én door mijn gabber uit Glasgow Iain Croucher werd gebotteld, dan zit ik op de eerste rij om hier een fles van te scoren. Zo gezegd, zo gedaan.

Visolie, zeewier, limoen, sultanas, perzik, sigarenkistje, assen en abrikozen. Hallo? Het feestje is al begonnen, hoor! De rokerigheid is alvast heel subtiel en speelt duidelijk tweede viool. Het is het zoete fruit en iets van gekarameliseerd hout dat met alle aandacht gaat lopen – en terecht. Wat een fantastische neus is me dag zeg!

De body is prima, de sterkte nagenoeg perfect. Absoluut geen bite, wat bewijst dat de alcohol perfect geïntegreerd is. Chilipeper, zoethout, getoaste eik en een mespuntje zilt komen eerst, om dan vlotjes aan de kant geschoven te worden door chocolade met bananencrème (echt waar!), honing, karamel, abrikozenconfituur en bloedappelsien. Jongens, dit is Genieten met hoofdletter G.

Op de bijzonder lange afdronk is het een vurige strijd tussen zilt en zoet. Onbeslist, maar absoluut heerlijk.

Zomaar even één van de lekkerste jonge Caol Ila die ik al proefde. Te koop voor zo’n 60 à 70 EUR. Aanrader!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Miltonduff 36 Year Old 1981 North Star Spirits

Tasting Notes Posted on vr, januari 10, 2020 16:48:36

Bottelaar: North Star Spirits
Regio: Schotland
Fles: Miltonduff 36 Year Old 1981/2018, Cask Series 6, North Star Spirits, Refill Hogshead, 176 bts
Kleur: koper
ABV: 53.7%

Perfecte Timing

Miltonduff is zo’n distilleerderij waar je niet veel van hoort. Er zijn amper officiële bottelingen. Het overgrote deel van de productie wordt gebruikt door de blenders, met Ballantine’s als bekendste. In mijn glas zit een Miltonduff uit 1981 die maar liefst 36 jaar op vat zat en gebotteld werd door de immer sympthieke Iain Croucher, de Glaswegian die enkele jaren geleden het nu bijzonder populaire North Star Spirits opstartte. Deze Miltonduff verscheen in september 2018.

Op de neus merk je meteen flink wat houtkruiden. De eik is hier erg luid. Nootmuskaat, kaneel peper, kruidnagel en paprika. Daarnaast flink wat noten en iets van kastanjes. Iets muffigs als gedroogde herfstbladeren naast de garage van mijn opa. Gelukkig zit daarachter nog een goeie dosis honing, Seville appelsienen en wat gedroogde abrikozen. Kruidig zoet en lekker.

Erg olieachtig en rijk met flink wat appelsien, schil incluis, en mango. Mandarijntjes uit blik. Maar ook hier drukt de eik onmiddellijk zijn stempel. Krachtige pepers, geraspte gember, kardemom, nootmuskaat, kaneel – het houdt niet op. Dit is erg kruidig. De balans is echter mooi tussen het zoete van het fruit en het bittere van het hout.

De afdronk is middellang op zoete mango, bittere appelsienen en kaneel.

Indrukwekkende Miltonduff en qua bottelen wellicht perfecte timing. Deze had het volgens mij niet veel langer uitgehouden op het vat. Met zijn prijskaartje van om en bij de 300 EUR is deze niet goedkoop, maar lekker is hij heel zeker. Thanks, Manny!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Campbeltown 5 Year Old 2014 North Star Spirits

Tasting Notes Posted on vr, januari 10, 2020 06:44:20

Bottelaar: North Star Spirits
Regio: Schotland
Fles: Campbeltown 5 Year Old 2014/2019, Cask Series 9, North Star Spirits, PX Finish, 416 bts
Kleur: amber
ABV: 49.1%

Funky

Hoewel de distilleerderij waar deze gestookt werd geheim wordt gehouden, zal het niet zo moeilijk zijn te achterhalen waar deze vandaan komt, denk ik dan. Er zijn immers maar drie distilleerderijen op Campbeltown. Het is een jonge whisky, hoor. Gestookt in 2014 en op 5-jarige leeftijd gebotteld in North Star Spirits’ 9e single casks reeks. Na een reguliere rijping op voormalige bourbonvaten kreeg hij nog een finish op een PX sherryvat.

Een ietwat vreemd zoete neus met een rokerig kantje, tikkeltje waxy met wat karwij en butterscotch. Zeebries en kauwgom – een vreemde combinatie. Dan wat vers gemalen koffiebonen en ontbijtgranen van rogge. Dit is zo funky, dat kan alleen maar Glen Scotia zijn, toch? Erg leuk en aangenaam, hoor.

Lekker olieachtig, bijna stroperig. Amai, ja, dit plakt aan mijn tanden en wordt zelfs heel even mierzoet, alsof ik een lepel kandijsiroop in mijn mond genomen heb. Wel bijzonder intens, met honing, vijgen, dadels en abrikozen. Plots wat peper & zout. Dit gaat wat op en neer, maar is erg genietbaar. Een vuil randje doet me wederom aan Glen Scotia denken. Mooi streepje rook. Ik ben fan.

De afdronk duurt wel heel erg lang, waarbij de smaak van karamel en abrikozen blijft sudderen in een flinke rokerigheid. Kaneel op het sterfbed.

Erg leuke Campbeltowner, maar wel erg zoet. Dessertje voor kerstavond en gaat prima bij (lees: in!) een zwarte espresso, geloof me. Zo’n 65 EUR, wat niet goedkoop is voor een 5-jarige whisky, maar hij is het dubbel en dwars waard.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).English Whisky 11 Year Old 2007 North Star Spirits

Tasting Notes Posted on do, januari 09, 2020 16:44:04

Bottelaar: North Star Spirits
Regio: Schotland
Fles: English Whisky 11 Year Old 2007/2019, Cask Series 9, North Star Spirits, Burgundy Red Wine Cask, 330 bts
Kleur: brons
ABV: 49.8%

Kudos

Iain Croucher is ondertussen al aan de 9e reeks single casks die hij met zijn North Star Spirits op de markt heeft. Dit is toch wel een bijzonder vaatje, want van de St George Distillery en dus een Engelse whisky. Het bijzondere aan deze jonge Britse malt is dat hij rijpte op een rode wijnvat uit de Bourgogne. Ik beken, veel ervaring met deze distilleerderij heb ik niet. Het is nog maar de derde die ik proef, na de Chapter 6 in 2010 en de geturfde Chapter 9 in 2014. Eens zien wat voor vat Iain op de kop wist te tikken. Aan het kleurtje te zien was het alvast een erg actief vat.

OMG… wat is me dat hier? Doet me heel even denken aan de Distillery Exclusive 2017 van Caol Ila, echt waar. Dit is duidelijk van de geturfde variant van de English Whisky Company, en het rode wijnvat voegt daar mooie toetsen van rood fruit en natte aarde aan toe. Iets van vaaswater zonder te storen, hooi en Granny Smith appels. Iets van pruimenconfituur in combinatie met getoaste eik en blauwe druiven. Pure chocolade met een grove korrel zout. Dit is verrassend complex.

Hij voelt erg goed aan in de mond. Heeft serieus wat gewicht. Nu komt eerst rood fruit (framboos en kers), onmiddellijk gevolgd door iets vuil. Vuursteentjes en aarde. Vlierbessenconfituur en origine chocolade. Kriekensap. Mooie kruidigheid. Bakkerskruiden en kruidnagel, paprika en marjolein. Ik hoef hier helemaal geen water aan toe te voegen. Een erg breed gala aan smaken, wat me zeer aangenaam verrast. Doet me nu eerlijke gezegd eerder aan een Bunnahabhain denken. Zot, hé?

De afdronk is niet lang, een tikkeltje farmy en absoluut heerlijk.

Wat een leuke verrassing, zeg. Topdram! Een Britse geturfde malt gerijpt op een Frans vat en gebotteld door een Schot. Het moet niet gekker worden. Maar als het zo lekker is… kudos!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Glenrothes 11 Year Old 2007 North Star Spirits

Tasting Notes Posted on do, januari 09, 2020 06:41:08

Bottelaar: North Star Spirits
Regio: Schotland
Fles: Glenrothes 11 Year Old 2007/2019, Cask Series 9, North Star Spirits, Sherry Butt, 618 bts
Kleur: oud goud
ABV: 51.4%

Oerdegelijk

Ter ere van 10 jaar ralfy.com, een sympathieke Schot die whisky tasting notes schrijft en vaak ook whisky videootjes maakt (hey… wacht eens even…), bottelde North Star Spirits deze jonge Glenrothes uit 2007. Het sherry butt leverde maar liefst 618 flessen op.

De neus is een vloeibare Werther’s Original. Karamel in overvloed, aangevuld met pecannoten, sultanas, overrijpe banaan en gedroogde abrikozen. Vanillekoekjes en wat kamfer. Licht herbaal en floraal, maar vooral snoeperig zoet.

De body is prima en de sterkte ook. Hier hoeft geen water bij. Hij komst nochtans redelijk straf uit de hoek. Punchy. Wederom erg zoet en nu pas krijg ik die typische sherrytoetesen in de vorm van geel fruit, kaneel, chocolade met pralinévulling en wat kruiden à la kaneel en kruidnagel. Lekker, pittig, maar hij blaast me niet meteen van mijn sokken.

De afdronk is lekker lang, pittig op abrikozenconfituur met een pepertje.

Oerdegelijke Glenrothes, maar de invloed van het sherryvat blijft beperkt. Op zich vind ik dat niet eens zo erg. Zo’n 85 EUR. Toevallig is dit de 40e Glenrothes die ik proef.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Auchentoshan 2010 Bordeaux Wine Cask for the Toshan Man 50th Birthday

Tasting Notes Posted on ma, januari 06, 2020 06:35:42

Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 2010 Bordeaux Wine Cask #689, OB 2019, for the Toshan Man 50th Birthday, 50 bts
Kleur: amber
ABV: 61.8%

Toshan Man Birthday Dram

Je wordt maar één keer 50 en dat moet natuurlijk gepast gevierd worden. Als Toshan Man – notoir Auchentoshan verzamelaar en liefhebber – kon ik me natuurlijk geen gepaster geschenk bedenken dan mijn eigen officiële release! Ik kreeg van mijn geliefde distilleerderij drie vatstalen waaruit ik mijn eigen Toshan Man 50th Birthday Bottling mocht kiezen. En na lang proeven (nou ja, vier sessies) was mijn keuze gevallen op een uitzonderlijk vat uit de Bordeaux streek dat in 2010 werd afgevuld met de heerlijke triple distilled spirit. Na bijna 10 jaar rijping heeft hij nog steeds een heuse 61.8%. En ja, ik liet er 50 flessen van afvullen!

Hij is heerlijke zoet op herfstbladeren en een hele panoply aan rood fruit, met een licht zuur spoortje als van agrum. Erg lekker. Een boswandeling na een sneeuwbui. Sterker nog, na lang ademen krijgt hij iets van pure chocolade en wordt hij plotsklaps aangenaam zoet. Prachtige neus voor een winterdram. En ik ben een winterskind, dus dat komt goed uit.

Mooi olieachtig op de tong, meteen heerlijk zoet met een licht zuurtje. Appelsien, aardbei, framboos, kruisbessen, orangettes… machtig lekker! En – indien benaderd met het nodige respect – perfect drinkbaar zonder water. Maar anderzijds kan hij gerust een druppeltje verdragen. Hij wordt er iets zoeter en zachter (doh!) van.

De finish is zoet en rood, als je me begrijpt. Maar wel geweldig lang en pittig gekruid.

Het is geen gemakkelijke Auchentoshan, moet ik bekennen. Maar dan zou het ook geen uitdaging geweest zijn. Deze gaat me nog lang bijblijven. En dat is immers de bedoeling van je eigen birthday botteling, toch? Ik hoef er geen tekening bij te maken dat deze een erg speciale plek in mijn hart heeft. En ik wil ook erg graag de mensen van Auchentoshan bedanken dat ze mij de uitzonderlijke eer hebben verstrekt om deze botteling te mogen kiezen.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-11-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Auchentoshan 2009 Distillery Exclusive Oloroso Cask #4447

Tasting Notes Posted on zo, januari 05, 2020 06:32:13

Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 2009/2018, Distillery Exclusive Oloroso Cask #4447
Kleur: mahonie
ABV: 59.9%

Hemels!

Zelfs bij de Toshan Man glipt er al wel eens eentje door de mazen van het net. Ondanks een goeie afspraak met de mensen van mijn favoriete distilleerderij – die er voor zorgen dat ik van elk distillery cask een paar flessen kan kopen – ontbreekt deze in de verzameling. Hij werd dan ook gebotteld in de zomer van 2018, een moment waarop zowel ikzelf als mijn vaste contact bij Auchentoshan van een welverdiende vakantie genoten. Gelukkig was daar Maarten die wel zo’n fles had en me met veel plezier een sample bezorgde. Gelukkig maar, want deze is weer bijzonder lekker.

Gedroogde pruimen, rosbief, verse vijgen, vermolmd hout, potpourri, snuiftabak, herfstbladeren, mokatine, rumrozijnen… moet ik er nog een tekening bij maken? Dit is verdomd lekkere, ‘diepe sherry’ zoals ik het placht te noemen, die de neus van mijn favoriete triple distilled Lowlander gewoon naar de next level loodst. Zelfs die korte impressie van een nieuwe fietsband – die snel vervliegt – kan geen roet in het eten gooien. Kaneel en kruidnagel bij de vleet, origine chocolade en rum agricole op de achtergrond. Hemels!

Romig en donkerzoet op de tong. Bijna siroop, maar wel flink gekruid op kruidnagel en zwarte peper, terwijl kaneel en zoethout ook hun duit in het zakje doen. Maar die prachtige toetsen van gekonfijte appelsienschillen, rumrozijnen, ahornsiroop en abrikozenconfituur – vergeet die Italiaanse espresso niet! – doen me breed glimlachen. ‘Geen zicht’, zegt Dearly Beloved, maar ik kan niet anders. Het is sterker dan mezelf. Dit is hemels.

Aan de donkerzoete, kruidige afdronk lijkt geen einde te komen.

Dju, dat ik deze gemist heb, zeg… Ik hoop dat ze bij Auchentoshan nog veel van die vaatjes liggen hebben. Altijd prijs, altijd gewonnen. Bedankt, Maarten! Bij deze heb ik mijn 230e (!) Auchentoshan geproefd.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Bladnoch 9 Year Old 2001 Lightly Peated

Tasting Notes Posted on za, januari 04, 2020 16:11:51

Distilleerderij: Bladnoch
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Bladnoch 9 Year Old 2001/2011, Barrel #324
Kleur: zonlicht
ABV: 56.7%

Ardmore Light

Dit is een officiële release ten tijde van de heerschappij (for lack of a better word) van de Armstrong broertjes. Gestookt in 2001, gebotteld in 2011 – dus hij zit al bijna even lang op fles als dat hij op vat heeft doorgebracht. Dat Raymond en Colin vooral aandacht hadden voor de inhoud en minder voor de looks, is aan deze verpakking duidelijk te zien. Oh, voor ik het vergeet… deze Bladnoch is ‘lightly peated’. Ik ben benieuwd.

Graankoekjes, hooi en vanille komen eerst, maar dan ontwaar je onmiddellijk de turf. Totaal verschillend van Islay, eiland of Highland turf en daarom toch effe wennen. Nog wat aardappelschillen, currypoeder en verschaald bier. Citrus op de achtergrond. Ik beken, ik ben er niet onmiddellijk kapot van.

Op smaak ik het stukken beter. Limoen, grapefruit, vanille, appelsien, witte peper, verse gember, kinine en zelfs wat chocolade, het geheel verpakt in een erg aangename rokerigheid. De turf geeft hem nog wat aardse en licht zure toetsen mee, terwijl het hout voor een bittertje zorgt en de vanille het geheel zoet genoeg houdt om geen bekken te gaan trekken. Midpalate wordt hij zelfs aangenaam zoet en krachtig. Ja, dit is wel erg lekker.

Op de afdronk krijg ik orangettes, ontbijtgranen en chocolade met een rokerigheid die lekker lang nazindert.

Zonder hem oneer te willen aandoen, zou ik deze durven omschrijven als Ardmore Light. Verrassend en lekker, ondanks de eerder vreemde neus.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Bladnoch 9 Year Old 1985 Gordon & Macphail Cask Strength

Tasting Notes Posted on za, januari 04, 2020 06:39:25

Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Bladnoch 9 Year Old 1985/1995, Gordon & Macphail Cask Strength, casks 4081-4083
Kleur: licht goud
ABV: 58.0 %

Kinine

Deze komt echt wel uit de oude doos. Hij rijpte amper 9 jaar en deed dat nog in de vorige eeuw. Ondertussen zit hij meer dan 20 jaar op fles, maar dat houdt ons niet tegen om deze Bladnoch uit 1985 – ik reed niet eens met mijn eerste brommertje – te proberen. Dit is dus gestookt toen de distilleerderij nog in handen was van (de voorloper van) Diageo. Ook al lijkt 1985 niet zo lang geleden, dit is voor mij toch al liquid history, hoor. Sindsdien is de distilleerderij immers al twee keer van eigenaar veranderd. Here we go!

De neus is erg zoet met de nadruk op karamel en appelmoes, maar vertoont tegelijkertijd flink wat hout. Graankoekjes en kinine, suikerspin en agrum. Verre van slecht, maar minder fris dan ik had gehoopt. Nog wat ananassnoepjes en zachte kruiden, maar ik kan me niet van de indruk ontdoen dat ik zelfs nog een beetje new make ruik. Da’s vreemd, toch? Versta me niet verkeerd, de neus is lekker, maar niet top.

Lekker romig op de tong, bijna waxy, met zoete toetsen van wit en geel fruit, flink wat kruidigheid in de vorm van witte peper, gekonfijte gember en zoethout met een karrenvracht aan kinine, waardoor deze eerder bitter dan zoet is. Maar wel stevig en eigenlijk erg lekker, zij het minder fruitig dan wat ik eerder al van deze Lowlander proefde. Daar zit de jonge leeftijd vast voor iets tussen.

De afdronk is erg lang, kruidig en bitterzoet.

Jonge Bladnoch die er best mag wezen, zonder al te hoge toppen te scheren. Totaal onvindbaar geworden, natuurlijk.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Bladnoch 22 Year Old 1977 Old Malt Cask

Tasting Notes Posted on vr, januari 03, 2020 16:34:38

Distilleerderij: Bladnoch
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Bladnoch 22 Year Old 1977/2000 Old Malt Cask, Douglas Laing, 174 bts
Kleur: goud
ABV: 50 %

Old School

Deze Bladnoch zit ondertussen bijna even lang op fles dan dat hij op vat heeft doorgebracht. Het is een oudere botteling in de Old Malt Cask reeks, toen dit label nog tot de portfolio Douglas Laing behoorde. Gebotteld op 50% is het een Lowlander die gedistilleerd werd in het jaar dat Star Wars voor het eerst op het witte doek verscheen. Just sayin’.

Ge-wel-dige neus op wit en geel fruit, maar met dat typische, romige van old school Bladnoch. Denk karamelpasta, geprakte banaan, baby-adem en een frisse schijf limoen. Kruisbessen en groene druiven. Wit brood gedrenkt in appelsiensap (Watte? Yup!). Erg verleidelijk.

Lekker waxy op de tong en de drinksterkte is perfect. Niks OBE, maar des te meer kinine, bananenschil, limoensap, een mespuntje zout, wat witte peper en verse gember. Midpalate is het één en al agrum en doet me glimlachen. Erg toegankelijk en zalig lekker. Wie van fris en toch old school houdt, gaat hier erg enthousiast over zijn.

De afdronk is middellang, fris en monter met de nadruk kop citrus en witte peper. Op het sterfbed heel even een licht metalige toets, maar die tilt deze malt naar een nog hoger niveau.

What a ride! Dit is zonder enige twijfel één van de beste Bladnoch die ik al geproef heb.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Bladnoch 20 Year Old 1992 Blackadder Raw Cask

Tasting Notes Posted on vr, januari 03, 2020 06:30:52

Distilleerderij: Bladnoch
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Bladnoch 20 Year Old 1992/2013, Blackadder Raw Cask, Oak Hogshead #2969, 224 bts
Kleur: licht goud
ABV: 48.1 %

Fruitmandje

Bladnoch heeft en ietwat moeilijke geschiedenis. Deze meest zuidelijke Schotse distilleerderij werd opgericht in 1817, uitgebreid in 1878, maar ging dan dicht in 1938. Pas is 1956 ging ze weer open, maar in 1993 ging ze weer dicht. Raymond en Colin Armstrong – twee Ierse broers, nota bene – heropende ze in 1995 maar mochten tot 2000 niet stoken. Pas in 2009 kwam de eerste botteling op de markt onder hun leiding. Na een zakelijk geschil tussen de broers werd de distilleerderij in 2014 doorverkocht aan David Prior, een zakenman uit Australië. Sindsdien zijn er terug wat officiële releases verkrijgbaar, maar wij proeven deze week wat onafhankelijken, de ene al wat ouder dan de andere. Beginnen doen we met een 20-jarige die Blackadder op de markt bracht in hun populair Raw Cask reeks.

Een aangenaam geurende, fris fruitige neus op steenfruit zoals gele pruimen en perzik, aangevuld met wat banaan, ananas en appelmoes. Zachte toets van eik die hem wat gewicht geeft. Ideaal als aperitief op de neus.

Goeie body! Dat doet me plezier. Lekker olieachtig en meteen bijzonder fruitig. Zelfs een beetje waxy. Als het fruit van de neus aangevuld met sultana, ananas, peren, kruisbessen en zelfs wat kiwi. Wat houtkruiden (peper en kinine) zorgen voor een pittige, licht bittere ondertoon. Maar dit is vooral een snoeperig fruitmandje en erg lekker. En echte lentewhisky.

De finish is middellang. Hij offreert niets nieuws, maar is wel van die aard dat ik me graag nog een glas inschenk.

Mr Prior, proef dit eens en pas uw officiële releases waar mogelijk hieraan aan. Dit is wat Bladnoch zou moeten zijn.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Littlemill 31 Year Old 1984 Cooper’s Choice

Tasting Notes Posted on wo, januari 01, 2020 07:15:51

Distilleerderij: Littlemill
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Littlemill 31 Year Old 1984/2016, Coopers Choice, Bourbon Cask #3901, 260 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 48.5%

Pomelo & Grapefruit

Deze Littlemill 1984 van Cooper’s Choice betreft een single cask dat gebotteld werd voor de Brusselse whiskyshop La Boutique du Chemin. Hij stond bij McShelfie op het programma tijdens hun Closed Distilleries tasting in oktober 2019. Ik kon een sample bemachtigen.

Hola! Erg mooie, volle, krachtige, ronde en tropische neus op citroen, ananas, pomelo, abrikozen, perzik en een karrenvracht aan grapefruit. Daarnaast een fris boeketje wilde bloemen en een mooie toets van hout (zonder oaky te worden).  Erg fruitig, erg zomers en vooral erg lekker.

De body mocht net iets meer zijn, maar op smaak is het een ware fruitbom. Wederom flink wat tropisch fruit, zoals de neus beloofde, aangevuld met een flinke bite van witte peper en houtkruiden. Ook wat rozenwater en zelfs heel even een ziltje, maar dat verdwijnt erg snel. Zalig.

De afdronk is middellang, waarbij de peper langzaam verdwijnt tot er enkel nog pomelo en grapefruit over blijven.

Geweldige Littlemill, zeker weten. Zelfs na 31 jaar rijping nog springlevend! Gelukkig nieuwjaar!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 23-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Littlemill 8 Year Old

Tasting Notes Posted on di, december 31, 2019 06:43:45

Distilleerderij: Littlemill
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Littlemill 8 Year Old, OB 1996
Kleur: licht goud
ABV: 40%

Vertegenwoordiger

Littlemill spreekt altijd wel een beetje tot de verbeelding. En als je dan via je beste vriend in Nederland een sample van een officiële botteling van meer dan 20 jaar geleden kan scoren, dan knik je bedankend en ga je zonder likkebaardend aan de slag. Gedistilleerd ergens eind jaren 1980 en op fles getrokken in het jaar dat ondergetekende voor het eerst vader werd. Dochterlief staat ondertussen al even op eigen benen. Kwestie van wat context te geven. In mijn geval is dit letterlijk een half leven geleden gebotteld.

Op de neus is het een schoolvoorbeeld van jonge Littlemill met wit fruit, citroengras, schil van ananas en munt. Hoewel hij een hart van mout heeft, flirt hij toch al een beetje met exotische vruchten. We zitten nog net niet op een tropisch eiland.

De aanzet is zacht en net niet olieachtig genoeg om van een goeie body te kunnen spreken. De smaak is een perfect verderzetting van de neus – bijna tropisch – met een mespuntje witte peper.

Daar staat wel tegenover dat de finish lekker lang blijft hangen, wat het meteen zijn sterkste kant maakt.

Goeie, klassieke vertegenwoordiger van deze vergane Lowlander. Thx, Manny!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Volgende »