Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Gin: W Smoky Gin Experiment

Tasting Notes Posted on 23/04/2025 16:30

Distilleerderij: Wayward Spirits
Regio: Ierland
Fles: W Smoky Gin Experiment
Kleur: clear
ABV: 41%

Turf

Op het onvolprezen Whiskey Wonderland in Kinrooi, leerde ik Wayward Spirits kennen, die daar hun Ierse whiskey aan de man brachten. Ik was behoorlijk onder de indruk van hun Liberator Malt en vooral de Lakeview Single Estate Whiskey en geraakte aan de praat met de eigenaar Maurice O’Connell. En toen haalde hij een experimentje van onder de tafel en vroeg me of ik het zou zien zitten een sample te proeven en mijn bevinden te publiceren. Het sample betrof een nog niet commercieel verkrijgbare en dus experimentele gin. Weliswaar geturfd! Da’s een experiment dat ik met veel gusto proef! Overigens: de afbeelding hierboven is een ontwerp dat ik zelf in elkaar flanste. Mocht de gin ook effectief gecommercialiseerd worden, zal de verpakking er ongetwijfeld stukken beter uit zien.

Op de neus is de gin eerder klassiek op jeneverbes, citrus en koriander en ontwaar ik eerlijk gezegd de turf niet bepaald. Dat neemt niet weg dat ik deze gin erg lekker en fris vind ruiken, voor alle duidelijkheid.

Hij is lekker romig en fris, maar naast de klassieke toetsen die ik van een gin verwacht, krijg ik nu toch iets aards en licht rokerig. Dat moet dan wel van de turf zijn. En, ja, het werkt wel. Vanaf de tweede slok is de turf zelfs onmiskenbaar. Het geeft de gin een zacht rokerig randje. Vergis u niet: dit is geen asbak à la peated whisky, hé! Maar de rokerigheid geeft hem zeker gewicht en zorgt er voor dat de gin je mond helemaal warm en kruidig maakt.

De afdronk van deze gin is lang en zacht bitterzoet. Ik hou er wel van.

Nou, wat mij betreft is deze klaar voor release, hoor. Aangezien ik slechts een klein sample had, ging ik hier niet mee experimenteren. Een G&T ware immers onmogelijk geweest.

Geproefd door Mark Dermul op 05-04-2025



Spirit: Kiyoko Yuzu

Tasting Notes Posted on 23/04/2025 06:30

Distilleerderij: Kiyoko Craft
Regio: Japan
Fles: Kiyoko Yuzu
Kleur: geel
ABV: 10%

Gohyakumangoku

Dit Japanse aperitiefje begint zijn leven in Kansai, aan de zuidkust van Honshu in Japan, waar de grote temperatuurschommelingen en overvloedige zonneschijn de cultivatie van de yuzu – Japan’s kostbaarste citrusvrucht – tot een kunst verheffen. De vruchten worden na het plukken onmiddellijk geperst en gecombineerd met Junmai saké, gemaakt van fijne Gohyakumangoku rijst en kristalhelder Miyamizu water van de berg Rokko. Sinds 1889 wordt het in Japan gedronken over ijs, maar sinds het zijn weg naar Europa gevonden heeft, wordt het meer en meer geschonken met mousserende wijn (of champagne, als je indruk wil maken) of tonic. Ik probeer hem in eerste instantie puur, over flink wat crushed ice met een blaadje munt.

Hola, dit ruikt erg sterk naar Napoléon citroenbonbons. Dat hoeft natuurlijk niet te verbazen. Maar het is zo overheersend, dat ik absoluut niks anders meer ruik.

Da’s een intense citrussmaak! Zoetzuur op yuzu, yuzu en nog eens yuzu. Wederom geen verrassing, natuurlijk. Maar het is wel erg verfrissend, moet ik zeggen. Hoewel vrouwlief het iets te intens vind en er daarom wat bruiswater bij doet. Ik krijg dat niet over mijn hart.

Over een finish hoeven we hier niet te spreken.

Erg leuke… ja, wat eigenlijk? Likeur is het niet, maar saké ook niet. Laat ons het daarom maar een spirit noemen, da’s een vlag die een flinke lading dekt.

Kiyoko Yuzu & Tonic

Voor mij hoeft het (vandaag) niet zo fancy, dus kieper ik gewoon een ijsbal in een groot bolglas, voeg daar een flinke scheut (zo’n 10cl) van deze Japanse aperitief bij en voeg daar een flesje Fever Tree tonic aan toe (de klassieke). Het resultaat is een erg frisse en heerlijke bitterzoete drank die op een zonovergoten terras iedereen bekoort.

Ik beken, ik vond hem met tonic beter dan puur.

Geproefd door Mark Dermul op 05-04-2025