Distilleerderij: Kiyoko Craft
Regio: Japan
Fles: Kiyoko Yuzu
Kleur: geel
ABV: 10%
Gohyakumangoku
Dit Japanse aperitiefje begint zijn leven in Kansai, aan de zuidkust van Honshu in Japan, waar de grote temperatuurschommelingen en overvloedige zonneschijn de cultivatie van de yuzu – Japan’s kostbaarste citrusvrucht – tot een kunst verheffen. De vruchten worden na het plukken onmiddellijk geperst en gecombineerd met Junmai saké, gemaakt van fijne Gohyakumangoku rijst en kristalhelder Miyamizu water van de berg Rokko. Sinds 1889 wordt het in Japan gedronken over ijs, maar sinds het zijn weg naar Europa gevonden heeft, wordt het meer en meer geschonken met mousserende wijn (of champagne, als je indruk wil maken) of tonic. Ik probeer hem in eerste instantie puur, over flink wat crushed ice met een blaadje munt.
Hola, dit ruikt erg sterk naar Napoléon citroenbonbons. Dat hoeft natuurlijk niet te verbazen. Maar het is zo overheersend, dat ik absoluut niks anders meer ruik.
Da’s een intense citrussmaak! Zoetzuur op yuzu, yuzu en nog eens yuzu. Wederom geen verrassing, natuurlijk. Maar het is wel erg verfrissend, moet ik zeggen. Hoewel vrouwlief het iets te intens vind en er daarom wat bruiswater bij doet. Ik krijg dat niet over mijn hart.
Over een finish hoeven we hier niet te spreken.
Erg leuke… ja, wat eigenlijk? Likeur is het niet, maar saké ook niet. Laat ons het daarom maar een spirit noemen, da’s een vlag die een flinke lading dekt.
Kiyoko Yuzu & Tonic
Voor mij hoeft het (vandaag) niet zo fancy, dus kieper ik gewoon een ijsbal in een groot bolglas, voeg daar een flinke scheut (zo’n 10cl) van deze Japanse aperitief bij en voeg daar een flesje Fever Tree tonic aan toe (de klassieke). Het resultaat is een erg frisse en heerlijke bitterzoete drank die op een zonovergoten terras iedereen bekoort.
Ik beken, ik vond hem met tonic beter dan puur.
Geproefd door Mark Dermul op 05-04-2025