Distilleerderij: Bruichladdich
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Port Charlotte 7 Year Old 2014 Islay Barley
Kleur: stro
ABV: 50%

Island, Cruach, Coull, Rockside, Dunlossit Estate, Mulindry, Craigens & Sunderland Farms

Bruichladdich staat erom bekend dat ze drie verschillende malts produceren: Bruichladdich, Port Charlotte en Octomore. In ons glas zit een 7-jarige Port Charlotte, geproduceerd met lokaal verbouwde gerst, vandaar de naam Islay Barley. Hij is verrassend (nou, ja) bleek, als je weet dat het een vatting is van 84% bourbon-, 8% virgin oak en 8% Bordeaux wijnvaten. Voor de anoraks onder ons – u weet wie u bent – voeg ik graag nog even toe dat de malt afkomstig is van deze boerderijen op Islay: Island, Cruach, Coull, Rockside, Dunlossit Estate, Mulindry, Craigens & Sunderland Farms. Ze vormen meteen ook de langste titel voor één van mijn blogposts ooit. Aan de slag!

Flink herbale en eigenlijk lentefrisse neus op kamfer, groenhout, gember en bijzonder subtiele turf – totaal tegen de verwachtingen in, moet ik daaraan toevoegen – aangevuld met kruisbessen, roze pompelmoes en frisse limoen. Hint van vanille en kristalsuiker, wat hem een extra zoetigheid geeft op de neus. Aangenaam.

Olieachtig en zoet met een roetig randje. De pompelmoes en limoen domineren, gevolgd door kruisbes en iets wat me aan onrijpe ananas doet denken. Dan groene tuinkruiden, zoethout en verse nootmuskaat. Midpalate krijgt hij een bitter kantje als van een tamme kastanje. En een zilt randje doet ook zijn intrede, waardoor hij wat maritiem wordt. De rokerigheid domineert op geen enkel ogenblik, wat toch verrassend is, niet? Lekker is het allemaal wel.

De afdronk is lang en na een zacht bittertje zet hij je mond helemaal droog. Vanille krijgt het laatste woord, wie had dat gedacht?

Dit is al mijn 33e ontmoeting met PC en ze is me goed meegevallen. Reken op zo’n 80 EUR voor een fles.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-01-2025