Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Mark’s Whisky Ramblings 527: Tomatin 12 Year Old 2011 Double-V

Mark's Whisky Ramblings Posted on 27/04/2024 07:21

Deze jonge Tomatin werd gebotteld door de Belgische bottelaar Double-V voor een lokale whiskywinkel – The Whiskybarn – en een lokale whiskyclub – The Green Door Whisky Club. Hij werd afgelopen zomer gepresenteerd toen ik in hun club was waar een proeverij werd gehouden. Aan het einde van de proeverij werden de laatste flessen aangeboden en kon ik de allerlaatste te pakken krijgen. Ik had ze beloofd dat ik er een Rambling over zou maken, dus hier zijn we dan. Laat ik eerst mijn excuses aanbieden voor het lange wachten, maar ik wilde hem heel graag meenemen naar Oostenrijk. Leuk detail: de malt heeft gerijpt op een Koval cask, een ambachtelijke whiskyproducent in Chicago!



Mark’s Whisky Ramblings 526: Royal Salute 21 Year Old The Malts Blend

Mark's Whisky Ramblings Posted on 14/04/2024 08:43

Telkens wanneer mijn Amerikaanse vriend John op bezoek komt, brengt hij een flesje mee, iets waarvan ik telkens zeg dat hij dat niet zou moeten doen, maar iets waarvan ik toch telkens blij ben dat hij het gedaan heeft. Zo bracht hij tijdens zijn laatste reis deze Royal Salute 21 Year Old The Malts Blend mee, op de kop getikt in Japan. Nu, de Malts Blend is dan uiteraard een blended malt, die in dit geval werd samengesteld door Chivas’ master blender Sandy Hyslop, met niet minder dan 21 malts die bovendien allemaal minstens 21 jaar gerijpt hebben en uit alle verschillende whisky regio’s afkomstig zijn. Boeiend!



Mark’s Whisky Ramblings 525: Starward in collaboration with Lagavulin

Mark's Whisky Ramblings Posted on 31/03/2024 09:23

In 2015 investeerde Diageo maar liefst 10 miljoen Australische dollars in Starward, wat betekende dat de distilleerderij kon verhuizen naar een nieuw, veel groter pand en zo de productie kon vertienvoudigen! Bovendien kreeg het dan ook toegang tot een wereldwijde markt, wat de huidige populariteit van de Starward whisky verklaart. En uiteraard zorgde de nieuwe familieband ook voor het feit dat ze bij Starward plots toegang kregen tot vaten van andere distilleerderijen uit de Diageo stal, zoals hier gebeurde. Na een reguliere rijping op rode wijnvaten uit Australië, kreeg deze malt een finish op vaten van de aristocraat van Islay: Lagavulin. Om de link helemaal in de verf te zetten, kregen zowel het label als de doos het typische Lagavulin-groen mee.



Mark’s Whisky Ramblings 524: Teeling Crystal Malt

Mark's Whisky Ramblings Posted on 17/03/2024 08:15

Happy Saint Patrick’s Day! Dit mag gerust een wereldpremière genoemd worden. Teeling lanceerde op 29 februari de allereerste tripel gedistilleerde Ierse whiskey vervaardigd van Crystal Malt, een mout die verkregen wordt door tijdens het mouten het graan bloot te stellen aan extra hitte om zo de suikers te kristalliseren. Het resultaat zou extra toetsen van karamel en toffee moeten opleveren. De whiskey werd gerijpt op Virgin American Oak barrels. Was initieel enkel te verkrijgen in The Loop, de duty-free shop in Dublin Airport, maar wordt nu uitgerold naar wat ze key markets noemen en dat betekent dat het niet lang meer duurt voordat hij ook bij ons op het schap staat.



Mark’s Whisky Ramblings 523: Roseisle 12 Year Old Diageo Special Releases

Mark's Whisky Ramblings Posted on 10/03/2024 07:02

De Diageo Special Releases zijn een jaarlijks terugkerend evenement waar iedere whiskyliefhebber naar uitkijkt. Dit jaar vond er ook de allereerste release plaats – als single malt – van de Roseisle-distilleerderij, die enorme groene fabriek in de buurt van Elgin die voornamelijk twee stijlen produceert: Speyside Light en Speyside Heavy. Het grootste deel van de 12 miljoen liter per jaar is bestemd voor blends als J&B, Bells, Buchanan en natuurlijk Johnnie Walker). Maar nu kunnen we een 12 jaar oude single malt van Roseisle proberen, bijgenaamd The Origami Kite.



Mark’s Whisky Ramblings 522: Milk & Honey 4 Year Old 2019 Rye Cask for Liquid Art

Mark's Whisky Ramblings Posted on 25/02/2024 09:27

In deze Rambling vraag ik me luidop af of we nog meer M&H releases nodig hebben? Want ondanks het feit dat het een jonge distilleerderij is, heb ik al meer dan 50 expressies geproefd, waarvan een groot aantal onafhankelijke bottelingen. Belgisch bottelaar Liquid Art lanceerde zopas een jonge malt die op een Rye Cask rijpte en op op vatsterkte gebotteld werd. Na het proeven kan ik niet anders dat die vraag beantwoorden met ‘ja’! Want ook deze is een schot in de roos.



Mark’s Whisky Ramblings 521: Braeckman Double Cask

Mark's Whisky Ramblings Posted on 18/02/2024 09:46

Aha! Een single malt van Belgische distillateur Braeckman uit Oudenaarde. Hij kreeg geen leeftijdsaanduiding mee om de begrijpelijke reden dat deze malt rijpte op first fill bourbon en oloroso sherryvaten gedurende 3 tot 6 jaar.



Mark’s Whisky Ramblings 520: Glen Scotia 10 Year Old 2010 Limited Batch Release

Mark's Whisky Ramblings Posted on 09/02/2024 06:33

In 2021 lanceerde Glen Scotia deze zogenaamde Limited Batch Release, 1918 flessen sterk, voor onze Noorderburen. De malt, gestookt in 2010 en gebotteld in 2021, kreeg een heavy charred finish, wat zoveel betekent als afgewerkt in zwaar geblakerde vaten. Ik kreeg een heuse flesrest cadeau van mijn makker Manny.



Mark’s Whisky Ramblings 519: The Wasted Wolf

Mark's Whisky Ramblings Posted on 31/01/2024 06:33

The Wasted Wolf is een whiskybar en -shop in Meerbeke, gerund door de immer sympathieke Arranthony Van Sele Ramsay. Sinds kort is hij ook single casks beginnen bottelen, wat een mooie reden was om hem eens te gaan bezoeken. In deze 15 minuten durende Rambling proeven we de drie eerste releases: een Glen Moray, een Campbeltown blended malt en een Milk & Honey.



Mark’s Whisky Ramblings 518: Glenkinchie 27 Year Old ‘The Floral Treasure’ DSR 2023

Mark's Whisky Ramblings Posted on 25/01/2024 06:33

De Diageo Special Releases zijn een jaarlijkse reeks waar flink naar uitgekeken wordt door heel wat whiskyliefhebbers. Dit jaar zat er ook één van Glenkinchie’s oudste expressies bij. U weet wel, de Lowland distilleerderij op zo’n uurtje rijden van Edinbugh. Genoemd ‘The Floral Treasure’, was het voor mij één van de hoogtepunten uit de reeks dit jaar.



Mark’s Whisky Ramblings 517: Nc’nean Quiet Rebels ‘Gordon’

Mark's Whisky Ramblings Posted on 15/01/2024 06:34

Dit is de derde release in de Quiet Rebels reeks van Nc’nean, telkens samengesteld door een medewerker van de distilleerderij. Het begon met de Annabel, genaamd naar oprichter Annabel Thomas, gevolgd door de Lorna, genaamd naar de master distiller Lorna Davidson en nu is het tijd voor de Gordon, genaamd naar Distillery Manager Gordon Wood. Gordon koos voor een malt die werd samengesteld met STR rode wijnvaten, ex-sherryvaten en ex-Rivesaltes vaten. Rivesales is een Franse versterkte dessertwijn uit de Longuedoc-Rousillon, een zogenaamde vin doux naturel.



Mark’s Whisky Ramblings 516: Auchentoshan 9 Year Old 2014 Old Particular for GOS

Mark's Whisky Ramblings Posted on 10/01/2024 07:17

Drankenhandel GOS is een whiskyshop in Heers – voor mij niet bepaald bij de deur, maar ze verzenden ook, dus was het een koud kunstje om twee flesjes hiervan naar Gentbrugge te krijgen. Het betreft een jonge Auchentoshan van een refill barrel die speciaal voor hen werd gebotteld in de Old Particular reeks van Douglas Laing.



Mark’s Whisky Ramblings 515: Auchentoshan 31 Year Old 1991 Whisky Sponge

Mark's Whisky Ramblings Posted on 07/01/2024 07:49

Whisky Sponge – AKA Angus McRaild – is een innemend man met een geweldig gevoel voor humor en een bijzonder gave met woorden. Zo bottelde hij met Decadent Drinks dit vat Auchentoshan uit 1991 – een flinke 31 jaar oud, dus! – met de woorden ‘If you are a fan of Auchentoshan, please be aware, this whisky may have too much flavour and charisma for you’. Het is wellicht de beste Auchentoshan die hij ooit proefde, vooral te danken aan het feit dat hij zo on-Auchentoshan is. Zijn woorden, niet de mijne. Toch maar eens proeven, hé?



Mark’s Whisky Ramblings 514: Auchentoshan 13 Year Old 2007 La Maison du Whisky

Mark's Whisky Ramblings Posted on 05/01/2024 06:37

Deze donkere Auchentoshan – a vatting van twee zogenaamde 1st Use sherry butts – werd gebotteld door de bekende Frans importeur La Maison du Whisky in hun zogenaamde Artist Collective reeks. Dit is release 5.6, een 13-jarige Auchentoshan uit 2007 op 48% met een prachtig label door de Franse kunstenaar Théo Guinard.



Mark’s Whisky Ramblings 513: Glengoyne 12 Year Old 2010 Cask Owner for The Glen Connection

Mark's Whisky Ramblings Posted on 31/12/2023 08:20

Enkele vrienden uit Tienen en omstreken bezoeken de Glengoyne distilleerderij, genieten van zowel een uitgebreide toer als een zogenaamde blending masterclass achteraf en beslissen terstond om deel te nemen aan het (nu niet meer actieve) Cask Owner’s Programme. Ze kiezen zorgvuldig een PX hogshead uit en betalen 10 jaar warehousing vooruit. We schrijven 2010. Bedoeling was het vat te bottelen op 11 jaar, maar de pandemie stak daar een stokje voor. Uiteindelijk moesten de drie (Koen, Charly en Glenn) wachten tot juni 2023 alvorens hun vat #1837 gebotteld wordt. Het leverde 318 flessen op. De vatsterkte van 56.3% is indrukwekkend, maar vooral het diep bronzen kleurtje spreekt onmiddellijk tot de verbeelding. Koen (en zijn betere helft) en Charly zakken af naar Gentbrugge om mij hun release voor te stellen (Glenn zat in het buitenland, ocharme, altijd maar werken). Ik was niet alleen aangenaam verrast met de eer, maar vooral ook omver geblazen van deze malt!



Mark’s Whisky Ramblings 512: Paul John Christmas Edition 2023

Mark's Whisky Ramblings Posted on 24/12/2023 09:01

Net als vorig jaar had ik ook deze keer de eer en het genoegen om deze Christmas Edition van Paul John live te bespreken op Instagram met niemand minder dan hun Global Brand Ambassador. Leuk, toch? Voor deze nieuwe – hun zesde al en deze keer compleet unpeated – Christmas Edition hebben ze gebruik gemaakt van twee typen vaten: Ex-Bourbon voor de rijping en dan een Single Vintage Colheita Tawny Port cask voor de finish. Ter info: Colheita is een portwijn gemaakt van druiven van één oogstjaar die minstens 7 jaar op vat rijpt.



Mark’s Whisky Ramblings 511: Glengoyne 16 Year Old 2007 Asta Morris

Mark's Whisky Ramblings Posted on 06/12/2023 06:39

Toen ik deze fles Glengoyne voor het eerst zag, was ik wat verrast met het mooie label. Niet dat ik verrast ben dat Zotte Bert Bruyneel mooie labels op zijn flessen plakt, maar het is weer een totaal nieuw design. Het staat me wel erg aan en in dit geval complementeert het de kleur van de whisky ook heel mooi. Het betreft een Glengoyne die 16 lange jaren doorbracht op een sherryvat. Dat transporteert me wel terug naar de trip die maakte naar deze distilleerderij in… 2011. Wow, is dat al zo lang geleden? En deze whisky werd nog eens vier jaar eerder gestookt.



Mark’s Whisky Ramblings 510: Armorik Yeun Elez

Mark's Whisky Ramblings Posted on 25/11/2023 07:36

Naast de Armorik single malt, produceren ze bij de Distillerie Warenghem in het Franse Lannion tevens een geturfde malt die naar de naam Yeun Elez luistert, genoemd naar een nabijgelegen turfveld. Ik had het genoegen deze te proeven aan de woeste Bretoense kust.



Mark’s Whisky Ramblings 508: Glen Moray 15 Year Old 2007 Thompson Bros

Mark's Whisky Ramblings Posted on 18/11/2023 08:35

Glen Moray is een van die distilleerderijen die vaak onder de radar blijft en voornamelijk produceert voor de blenders. Maar soms slagen onafhankelijke bottelaars erin een uitstekend single cask te selecteren. Dit is er zo één, gebotteld door Phil en Simon Thompson onder hun Thompson Bros-label. Het is een single bourbon cask uit 2007, gebotteld in 2023 op vatsterkte. En hoewel het exclusief voor Groot-Brittannië werd gelanceerd, had ik het geluk dat een vriend me een fles kon bezorgen.



Mark’s Whisky Ramblings 507: Kentucky Owl Takumi Edition

Mark's Whisky Ramblings Posted on 07/11/2023 06:40

Een gelimiteerde editie van Kentucky Owl, samengesteld door een Japanse Master Blender… Dat is op zijn zachts gezegd uniek. En kijk, de bourbon is inderdaad kaizen te noemen. Ik maakte deze Rambling op de Mont Saint Michel in Frankrijk. Enjoy!



Volgende »