Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Nc’nean Huntress 2024 – Orchard Cobbler

Tasting Notes Posted on 13/10/2024 16:30

Distilleerderij: Nc’nean
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Nc’nean 4 Year Old 2019/2024 Huntress, Orchard Cobbler, 6.153 bts
Kleur: goud
ABV: 48.5%

Schoenlapper’s fruittaartje

De Huntress is een jaarlijks terugkerende release van Nc’nean, gestart in 2022, dus dit is de derde. Deze kreeg de naam Orchard Cobbler mee en werd samengesteld met 66% STR rode wijnvaten, 31% ex-bourbon vaten en 3% ex-sherryvaten. Hij werd gebotteld op het iets hogere 48.5% ABV. Het is een publiek geheim dat ik fan van het eerste uur ben van dit huis, laat ik dat alvast op voorhand meegeven. Geen idee wat met Orchard Cobbler wordt bedoeld, want letterlijk betekent het ‘schoenlapper van de boomgaard’. Toch?

Het boomgaardfruit is op de neus onmiddellijk waarneembaar. Denk appels, peren en mirabellen maar ook perzik, abrikoos en kweepeer. Flink wat munt, moet ik zeggen. Late vanille. Erg fris, speels en toegankelijk, zoals ik van Nc’nean gewend ben, hoewel er ook een toets van vers geboend leder verschijnt. Zou daar de ‘cobbler’ vandaan komen?

Lekker olieachtig op de tong en onmiddellijk speels zoet maar met flink wat kruidigheid. Denk nootmuskaat, maar vooral kruidnagel. Druiven, rozijnen, appels, peren, kweepeer en mirabellen verschijnen, terwijl ook het hout begint te spreken. Dat wordt zelfs relatief luid, waardoor deze jonge malt een tikkeltje bitter wordt. Gelukkig blijft hij sappig genoeg om niet astringent te worden. Ik vind het allemaal prima, alweer.

Het is in de afdronk dat je toch merkt dat er een te grote bitterheid doorschemert, waardoor deze malt wat droog, maar vooral erg bitter eindigt.

Nou, dat laatste lap ik aan mijn laars (ziet u wat ik daar deed?) en ik geniet volop van deze zomerse whisky.

PS. Net terug uit Schotland en daar geleerd dat een cobbler ook een fruittaartje is… Doh!

85/100

Geproefd door Mark op 24-07-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Mark’s Whisky Ramblings 542: Nc’nean Huntress 2024 – Orchard Cobbler

Mark's Whisky Ramblings Posted on 13/10/2024 08:32

De derde release van de Huntress whisky van Nc’nean kreeg de naam Orchard Cobbler mee, genoemd naar een fruitig stoofpotje met deeg erbovenop, een typisch Schots dessert. Lekker spul, gebotteld op 48.5% ABV. Ik proefde het in wijndomein Waes in Zwijnaarde, één van mijn favoriete wijnen. Genieten!