Chivas Brothers
111-113 Renfrew Road
Paisley, Renfrewshire
PA3DY
United Kingdom
Tel +44 141 531 1801
http://chivasbrothers.com

Pernod Ricard

Pernod Ricard is een van ’s werelds grootste drankenconcerns met hoofdkwartier in Parijs. Ze zijn in niet minder dan 80 landen actief en stellen zo’n 18.000 mensen te werk. Naast Absolut Vodka, Beefeater gin, Martell Cognac, Havana Club rum, Malibu, Perrier-Jouët, Mumm champagne en Jameson Irish Whiskey, hebben ze ook een belangrijke voet aan de grond in de Schotse whiskyindustrie.

De Schotse whiskypoot is ondergebracht in Chivas Brothers Ltd. Ze bezitten Aberlour, Caperdonich, Glenburgie, Dalmunach, Glen Keith, Strathisla, Longmorn, Miltonduff, The Glenlivet, Strathisla, Tormore en Scapa. Strathclyde, de grain distillery in de Lowlands, behoort hen ook toe. Daarnaast hebben ze nog een heleboel blends op de markt. Denken we maar Chivas Regal, Ballantine’s, White Heather, Long John, Passport, Clan Campbell, King’s Ransom… de lijst gaat nog even door.

1909

 Chivas heeft zijn hoofdkwartier in Paisley, vlakbij Glasgow en begon zijn geschiedenis in Aberdeen in 1801, toen John Forrest een kruidenierszaak opstartte, die in 1838 werd overgelaten aan William Edward. Niet veel later trad James Chivas toe. Na de dood van Edward kwam John Chivas, jongere broer van James, in de zaak en werd ze herdoopt tot Chivas Brothers. Hoewel na hun dood de zaak werd overgenomen door zakenlui buiten de familie, bleef de naam behouden.

In 1949 werd het bedrijf opgekocht door drankengigant Seagram, inclusief Strathisla. In 1957 werd dan Glen Keith vlakbij Strathisla neergepoot. Aangezien de verkoop bleef boomen werd in de 1970s Allt-a-Bhaine en Braeval gebouwd om te kunnen blijven voldoen aan de vraag. In 1975 werden daar Glenlivet, Glen Grant, Aberlour, Edradour, Longmorn en Benriach aan toegevoegd. Sinds 2001 is Chivas onderdeel van Pernod Ricard, die een groot deel van de portfolio van Seagram overneemt.

Range

De range van Chivas Brothers kent bijna geen einde. Laat ons daarom even focussen op hun vlaggenschip: Chivas Regal. In 1909 werd de blend voor het eerst gelanceerd en wel meteen als 25-jarige, bedoeld als super premium blend voor de jet set in de States. Het werd meteen een bestseller. Maar oorlog, droogdlegging en een beurskrach gooiden roet in het eten. Na enkele moeilijke jaren komt een 12-jarige expressie uit. Het duurt nog tot 1997 alvorens de 18-jarige op de markt komt, maar het moutgehalte ligt aanzienlijk lager dan bij de vorige versies.

In 2013 verrast Chivas met de Chivas Regal Mizunara, die rijpte op Japanse eik. Zeker ook het vermelden waard is de Royal Salute, een luxe blend als eerbetoon aan de Britse kroon.