Distilleerderij: Benrinnes
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Benrinnes 11 Year Old 2011/2022 Signatory Vintage for Kirsch Import, First Fill Sherry Butt Finish Cask #6
Kleur: brons
ABV: 43%

Bloedappelsienlikeur

Ben Rinnes Mountain, een berg die het hartje van Speyside overschouwt met zijn hoogte van 840 meter, geeft zijn naam aan deze distilleerderij, die aan de voet van de berg, nog steeds op een hoogte van 213 meter, werd opgericht in 1826. De eerste eigenaar was Peter McKenzie. De distilleerderij werd echter volledig weggevaagd door een overstroming, bekend als de Great Speyside Floods uit 1829 en diende in 1835 volledig opnieuw gebouwd. Vandaag de dag is ze van ver in de omtrek zichtbaar door de typische rode schoorsteen. In het glas zit een 11-jarige die voor de Duitse importeur Kirsch Import werd gebotteld door Signatory Vintage. Op het label staat het Stuart Dugald Monument dat je op Calton Hill in Edinburgh kan bezoeken.

Donkerzoete neus op karamel, kaneel en opgelegde rozijntjes, aangevuld met walnoten en snuiftabak. Helemaal op de achtergrond nog geroosterde hazelnoten en snuiftabak. Na enkele ogenblikken ademen wordt hij flink snoeperig en krijg ik een karrenvracht aan gummi colaflesjes en aardbeienconfituur. Lekker, hoor.

De body is wat licht, maar zeker goed genoeg en de malt onmiddellijk lekker zoet met een subtiel zuurtje. Doet wat aan een likeur van bloedappelsien denken, maar dan met een flinke dosis kruiden er in. Het snoeperige keert snel weer en het staat me eerlijk gezegd wel aan. Dit is een vloeibaar dessertje. Bij de tweede slok lijk ik wederom gewoon een lepel aardbeienconfituur in de mond te nemen. Maar, wederom, met een flink dosis kruiden.

De finish is middellang, op rood fruit, colasnoepjes en warme kruiden die langzaam wegdeemsteren.

Deze werd uiteraard voor de Duitse markt gebotteld en is daar nog steeds verkrijgbaar voor zo’n 65 EUR. Da’s waar voor je geld. Dankjewel voor het sample, Dieter.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-03-2025