Distilleerderij: Balvenie
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Balvenie 14 Year Old The Week of Peat, OB 2023
Kleur: licht goud
ABV: 48.3%

Onderschat

Slechts één week per jaar stookt Balvenie (excuus: The Balvenie) een whisky van gerookte mout. De turf komt overigens uit de Speyside. Het idee was afkomstig van Ian Millar, een oud distillery manager, nadat hij een week op Islay had doorgebracht. David Stewart, de legendarische master distiller die enkele jaren geleden met pensioen ging, vond het een geweldig idee omdat hij destijds nog Balvenie uit de 1940s en 1950s had geproefd, die geproduceerd waren met geturfde malt. Dat wilde hij maar wat graag repliceren. The Week of Peat was geboren, de tweede malt in de reeks Stories (de eerste was The Sweet Toast of American Oak, maar ondertussen is de reeks al flink uitgebreid onder het goedkeurende oog van de nieuwe Malt Master Kelsey McKechnie).

Hoewel de neus nog steeds de toetsen van honing, citrus en vanille vertoont die we wel vaker associëren met The Balvenie malts, vertoont deze inderdaad een subtiele, delicate rokerigheid gewikkeld rond een zachte toets van… euh… zuurkool? Ook iets van hooi en een paardenstal. Het staat me wel erg aan, moet ik bekennen.

De smaak is wel een pak dichter bij de klassieke Balvenie malt: zoet, romig op vanille en citrus, hoewel de rokerigheid ook hier erg mooi doorschemert. Dit is ook best pittig gekruid. Denk kruidnagel, peper en flink wat zeezout. De balans is prima. Wat een mooie malt, zeg.

De afdronk is best lang te noemen, eerder zilt dan zoet en flink rokerig. Goed!

Blind zou ik zomaar Ledaig or Ardmore gezegd hebben. Dit is erg goed spul. Een tikkeltje onderschat, me dunkt.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-03-2025