Distilleerderij: Speyburn
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Speyburn 37 Year Old 1975, OB 2012, Clan Cask, Pedro Ximénez Sherry cask #3413, 320 bts
Kleur: mahonie
ABV: 55.4%
Worcestershire
Speyburn is één van de distilleerderijen die het minst op mijn blog verschenen is. Ik heb er nog maar tien geproefd. Dat heeft veel te maken met het feit dat deze distilleerderij mij niet bepaald kon bekoren, maar wat nu in het glas zit is toch wel iets speciaals, durf ik te beweren. Het is de oudste Speyburn die ik al ooit geproefd heb qua rijpingsjaren, namelijk 37 jaar! Hij werd gestookt in 1975 en van een single PX cask gebotteld in 2012. Hij is heerlijk donker van kleur.
Wel… de neus doet me in eerste instantie zelfs denken aan cognac. Ik krijg appelsien, overrijpe banaan, peren en pruimen en iets wat me aan rancio doet denken, vers geboend leder, tabaksbladeren, vermolmd hout en te lang getrokken fruitthee. Worcestershire saus! Dit is excellent, vooral omdat je van het PX vat niet de tannine of enige toetsen van sulfer meekrijgt. Deze neus blijft ten allen tijden erg fruitig en verrassend fris.
De body is vol, de malt onmiddellijk old school met prachtige toetsen van leder, chocolade, sojasaus, appelsienschillen, sherry en cacao, aangevuld met cacao en kerststol. De kruidigheid vertaalt zich naar nootmuskaat en kruidnagel. Dit is mondvullend en excellent.
De afdronk is fenomenaal. Lang, zacht drogend, intens zoet en kruidig met een toets van gekonfijte appelsienschillen op het sterfbed.
Wat een dram! Nergens meer te vinden, uiteraard, want ondertussen meer dan een decennium geleden gebotteld. Mocht je hem toch nog tegenkomen, reken dan op zo’n 1.300 EUR.
91/100
Geproefd door Mark Dermul op 05-01-2025