Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Dingle Austria Edition – Briana’s Choice

Tasting Notes Posted on 19/03/2020 16:13

Distilleerderij: Dingle
Regio: Ierland
Fles: Dingle 2013/2019 Founding Father’s Bottling for Potstill Austria, Sherry Cask #68, 316 bts
Kleur: koper
ABV: 57.3%

Intrigerend

De eerste 500 vaten van deze start up distilleerderij gingen naar liefhebbers, investeerders, clubs en verzamelaars en dit is er zo eentje dat door de Oostenrijkse club Potstill Austria werd gebotteld. Hij werd ‘Briana’s Choice’ gedoopt, maar ik zou u niet kunnen zeggen wie Briana is. Voorzitster van de club? Hoe dan ook, dit is een single sherry cask dat 316 fles op vatsterkte opleverde en het goedje heeft een prachtige koperen kleur en vult de kamer onmiddellijk met heerlijke geuren.

De neus is een mooie en verrassend zachte mix van donkerzoete en zurig fruitige toetsen. Denk vijgen en sultanas versus bloedappelsienen en pompelmoes. Donkere karamel en kruidnagel zorgen voor zowel zoet als pikant, zonder dat de neus gaat branden. De sherry is onmiskenbaar. Abrikozengebak, geprakte banaan met chocoladesaus en een mespuntje zout. Dit is complex en intrigerend.

Hij komt al even verrassend zacht binnen… hoewel… van zodra hij zich op je tong genesteld heeft, gaan de kruiden meteen aan het werk. Chili peper, gekonfijte gember, nootmuskaat en kruidnagel maken hem lekker warm, terwijl vijgen, appelsienen en blauwe druiven in een stoofpotje zorgen voor de nodige zoete verzachting (is dat een woord?). Chocolade en wat Turks Fruit treden bij, alvorens iets van notenlikeur zijn stempel drukt. Tot slot een flinke dossier kersensap. Wederom complex, zeker als je weet dat deze zo om en bij de 5 jaar oud is. Maar toegegeven, het sherryvat speelt een erg belangrijke rol.

De afdronk is meer van hetzelfde: donkerzoet, pittig gekruid en lekker lang. Het sap van verse kersen blijft het langst hangen waardoor hij een snoeperige dood sterft.

Nou, mijn eerste Dingle, maar zeker niet mijn laatste! Intrigerende malt. Merci, Marcel.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Dingle Distillery

Distilleerderijen Posted on 19/03/2020 06:10

The Dingle Whiskey Distillery
Dingle, Co. Kerry
Ireland
Tel +353-66-4029011
info@dingledistillery.ie
https://dingledistillery.ie/

Porterhouse

Dingle is een nieuwe ster aan het Ierse firmament, duidelijk een uitloper van de Ierse whiskey revival. De distilleerderij werd opgericht in 2012 in Dingle (aan de kust in het zuidwesten van Ierland) door drie vrienden: wijlen Oliver Hughes, Liam LaHart en Peter Mosley. Ze waren in 1996 begonnen met het brouwen van craft beer met hun Porterhouse Brewing Company, maar dat sloeg niet meteen aan. En dus besloten ze het geweer van schouder te veranderen en een artisanale distilleerderij op poten te zetten. Daarbij werden 25 jobs gecreëerd.

Om dit financieel voor elkaar te krijgen, lanceerden ze het zogenaamde Founding Fathers Programme, waarbij 500 vaten werden verkocht aan liefhebbers en investeerders. Elk vat werd individueel bedrukt met de naam van de eigenaar alvorens af te vullen met spirit. En aangezien de whiskey ondertussen meer dan drie jaar gerijpt heeft, kunnen ze gebotteld worden. Maar de eigenaars kunnen ook beslissen de whiskey nog verder te laten doorrijpen of om het vat terug te verkopen aan de distilleerderij. De eerste van deze vaten werden reeds in november 2017 gebotteld en warm onthaald.

’s Wereld Beste Gin

Dingle beschikt over drie pot stills en slaagt er in om twee vaten per dag te vullen met hun triple distilled spirit. Daarnaast beschikken ze nog over een still voor de productie van vodka en gin. Van de gin worden zo’n 100.000 flessen per jaar verkocht. Dat aantal zal wellicht toenemen, aangezien de Dingle Original Gin tijdens de World Gin Awards 2019 werd uitgeroepen tot ’s werelds beste gin!  De vodka is dan weer uitzonderlijk, omdat hij maar liefst 5 keer wordt gedistilleerd.

Het warehouse is gevuld met een panoply aan vaten: bourbon, oloroso, PX en port. De Founding Fathers – die de eerst 500 vaten konden kopen om de distilleerderij van het nodige startkapitaal te voorzien – konden zelf het type vat kiezen.

Range

Op 18 december 2012 werden de eerste vaten gevuld en op 19 december 2015 werd het eerste vat (Cask #2) gebotteld. Sindsdien zijn er al 4 batches gebotteld. Batch 1 was 100% bourbon matured en werd gebotteld op 46% (november 2016). Batch 2 zag het levenslicht in 2017 en is een vatting van zowel bourbon- als oloroso en PX-vaten, terwijl batch 3 uit 2018 dan weer op bourbon- en portvaten gerijpt had. Batch 4 uit 2019 is een combinatie van alle vier types vaten waarover Dingle beschikt.

Naast de reguliere batches heeft Dingle ook 4 batches op vatsterkte gebotteld, telkens gelimiteerd tot 500 flessen (een knipoog naar de Founding Fathers) en drie releases van Dingle Single Pot Still Whiskey.