Distilleerderij: Dingle
Regio: Ierland
Fles: Dingle 2013/2019 Founding Father’s Bottling for Potstill Austria, Sherry Cask #68, 316 bts
Kleur: koper
ABV: 57.3%

Intrigerend

De eerste 500 vaten van deze start up distilleerderij gingen naar liefhebbers, investeerders, clubs en verzamelaars en dit is er zo eentje dat door de Oostenrijkse club Potstill Austria werd gebotteld. Hij werd ‘Briana’s Choice’ gedoopt, maar ik zou u niet kunnen zeggen wie Briana is. Voorzitster van de club? Hoe dan ook, dit is een single sherry cask dat 316 fles op vatsterkte opleverde en het goedje heeft een prachtige koperen kleur en vult de kamer onmiddellijk met heerlijke geuren.

De neus is een mooie en verrassend zachte mix van donkerzoete en zurig fruitige toetsen. Denk vijgen en sultanas versus bloedappelsienen en pompelmoes. Donkere karamel en kruidnagel zorgen voor zowel zoet als pikant, zonder dat de neus gaat branden. De sherry is onmiskenbaar. Abrikozengebak, geprakte banaan met chocoladesaus en een mespuntje zout. Dit is complex en intrigerend.

Hij komt al even verrassend zacht binnen… hoewel… van zodra hij zich op je tong genesteld heeft, gaan de kruiden meteen aan het werk. Chili peper, gekonfijte gember, nootmuskaat en kruidnagel maken hem lekker warm, terwijl vijgen, appelsienen en blauwe druiven in een stoofpotje zorgen voor de nodige zoete verzachting (is dat een woord?). Chocolade en wat Turks Fruit treden bij, alvorens iets van notenlikeur zijn stempel drukt. Tot slot een flinke dossier kersensap. Wederom complex, zeker als je weet dat deze zo om en bij de 5 jaar oud is. Maar toegegeven, het sherryvat speelt een erg belangrijke rol.

De afdronk is meer van hetzelfde: donkerzoet, pittig gekruid en lekker lang. Het sap van verse kersen blijft het langst hangen waardoor hij een snoeperige dood sterft.

Nou, mijn eerste Dingle, maar zeker niet mijn laatste! Intrigerende malt. Merci, Marcel.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).