Bottelaar: Douglas Laing
Regio: Schotland
Fles: Timorous Beastie, Small Batch Release, Douglas Laing, b. 2023
Kleur: witte wijn
ABV: 46.8%
Piepklein
Douglas Laing’s Remarkable Regional Malts is een award-winnende reeks van 6 releases die de zes verschillende regio’s vertegenwoordigen. The Epicurean voor de Lowlands, Scallywag voor de Speyside, Timorous Beastie voor de Highlands, The Gauldrons voor Campbeltown, Rock Island voor de eilanden en tot slot Big Peat voor Islay. Ik zet ze graag nog even allemaal voor u op een rijtje. In het glas zit de Timorous Beastie, die tegenwoordig op 46.8% gebotteld wordt en ook wat Strathearn in de mix meegekregen heeft. Hij is bijzonder bleek.
De neus is lentefris en dartel, maar vertoont tevens tekenen van een erg jonge whisky. Wat appels, limoen, kruisbes en wat florale toetsen op de achtergrond. Iets van druivensuiker en havermoutpap. Een piepklein (ziet u wat ik daar deed?) niemendalletje.
Erg zacht op de smaak met wat zoet wit fruit vooraan, gevolgd door een pepertje en wat houtkrullen, mout en citrusschillen. Speels en jong. Lentefris, ik zei het al. Maar in alle eerlijkheid ook weinig uitdagend en verre van complex.
Een korte finish die zoet begint en een tikkeltje astringent eindigt is mijn deel. De appels en een gedroogd schijfje limoenschil zinderen na.
Dit is een jonge whisky om met vrienden van te genieten op een zonnig terras. En je kan een flesjes voor zo’n 35 EUR in huis halen, dus niet getreurd.
81/100
Geproefd door Mark Dermul op 18-01-2025