Bottelaar: Douglas Laing
Regio: Schotland
Fles: Timorous Beastie 10 Year Old, Small Batch Release, Douglas Laing, b. 2023
Kleur: witte wijn
ABV: 46.8%
Granny Smith
Douglas Laing’s Remarkable Regional Malts is een award-winnende reeks van 6 releases die de zes verschillende regio’s vertegenwoordigen. The Epicurean voor de Lowlands, Scallywag voor de Speyside, Timorous Beastie voor de Highlands, The Gauldrons voor Campbeltown, Rock Island voor de eilanden en tot slot Big Peat voor Islay. Ik zet ze graag nog even allemaal voor u op een rijtje. In het glas zit de Timorous Beastie 10 Year Old. Ik liet me vertellen dat deze ondermeer Dalmore, Glen Garioch, Glengoyne en Blair Athol bevat.
Deze is al even fris en levendig als zijn NAS-broertje, maar het verschil in leeftijd is op de neus amper waarneembaar. Iets meer citrus en wat meer uitgesproken Granny Smith appels, maar voor de rest erg gelijklopend. Hint van kiwi, nog, alsook een mespuntje vanille.
Op de tong is hij iets ronder en wordt zowel het witte fruit als de limoen aangevuld met kiwi, kruisbes en tamme kastanjes. De houtkrullen zijn minder dominant en laten vooral het fruit schitteren. Een zacht pepertje en een hint van zoethout verschijnen. Lekker en fris. Een echte zomerwhisky.
Neen, de afdronk is helemaal niet lang te noemen, maar hij is wel aangenaam zoet met een zacht zuurtje als van citrusfruit.
Reken op zo’n 45 EUR, wat nog steeds erg vriendelijk geprijsd is. En hij is echt wel beter dan de NAS-expressie.
83/100
Geproefd door Mark Dermul op 18-01-2025