Bottelaar: Douglas Laing
Regio: Schotland
Fles: Big Peat, Douglas Laing, b. 2022
Kleur: witte wijn
ABV: 46.0%
Zoet
Douglas Laing’s Remarkable Regional Malts is een award-winnende reeks van 6 releases die de zes verschillende regio’s vertegenwoordigen. The Epicurean voor de Lowlands, Scallywag voor de Speyside, Timorous Beastie voor de Highlands, The Gauldrons voor Campbeltown, Rock Island voor de eilanden en tot slot Big Peat voor Islay. Ik zet ze graag nog even allemaal voor u op een rijtje. In het glas zit de Big Peat, een blended malt samengesteld met whisky van het eiland Islay. Het is de bestseller van de Remarkable Regional Malts die al op de markt was nog voor er van de reeks sprake was. Ik proefde hem voor het eerst in 2010 en dan nog eens in 2015. Ondertussen heb ik al flink wat speciale edities hiervan geproefd, zoals de Christmas en Peatrichor releases, maar hoog tijd om de ‘gewone’ nog eens aan de lippen te zetten. Het betreft een botteling uit 2022.
Op de neus krijg ik een mix van spek, zeezout en koeienstal, gezoet met appels en vanille. Een zacht medicinale toets doet al snel zijn intrede. Maar het geheel is erg zacht en doet me vooral aan een jonge Caol Ila denken (wat meer dan waarschijnlijk ook het hoofdingrediënt is).
Op smaak is het bijzonder zacht en eerder zoet dan geturfd. Een zachte rookontwikkeling gaat een verrassend zoete smaak vooraf. Vanille bij de vleet, wit fruit en iets van nougat. Minder peaty dan vorige releases, eerlijk gezegd. Maar het stoort allerminst. Dit is erg lekker en verrassend clean.
De afdronk is middellang en blijft zoet tot het einde, met een rubbertje op het sterfbed.
Wellicht de zoetste expressie van Big Peat die ik al proefde.
83/100
Geproefd door Mark Dermul op 18-01-2025