Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Big Peat 12 Year Old Douglas Laing

Tasting Notes Posted on 20/04/2025 16:30

Bottelaar: Douglas Laing
Regio: Schotland
Fles: Big Peat 12 Year Old, Douglas Laing, b. 2020
Kleur: stro
ABV: 46.0%

Meringue

Douglas Laing’s Remarkable Regional Malts is een award-winnende reeks van 6 releases die de zes verschillende regio’s vertegenwoordigen. The Epicurean voor de Lowlands, Scallywag voor de Speyside, Timorous Beastie voor de Highlands, The Gauldrons voor Campbeltown, Rock Island voor de eilanden en tot slot Big Peat voor Islay. Ik zet ze graag nog even allemaal voor u op een rijtje. In het glas zit de Big Peat 12 Year Old, een blended malt samengesteld met twaalfjarige whisky van het eiland Islay. Het is één van de vele varianten van de bestseller van de Remarkable Regional Malts.

Dennenappels is een smeulend turfvuurtje, waar een met kruidnagel doorprikte citroen in ligt te smeulen… da’s de neus in een notendop en ik vind het heerlijk! Nougat, meringue (!) en druivensuiker… Dit is een heel andere Big Peat dan wat ik eerder al geroken heb, moet ik zeggen. Wat een leuke verrassing.

Op smaak is het een feest. Aards, peaty, rokerig op wit fruit, amandelen, wederom meringue (waar komt dat toch vandaan?) en een rubbertje (zonder te storen), gevolgd door een mooie toets van zout en peper. Maritiem in het kwadraat. Fantastisch en in alle eerlijkheid beter dan menig Islay single malt.

Heerlijke lange finish waarbij het midden gezocht wordt (en gevonden!) tussen zoet en zilt. En dat met een grootste rokerige twist.

Het feit dat je deze voor zo’n 60 EUR in je cabinet kan zetten is reden genoeg om hem nu meteen te bestellen. Wat een kanjer!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-01-2025



Big Peat 2022 Douglas Laing

Tasting Notes Posted on 20/04/2025 06:30

Bottelaar: Douglas Laing
Regio: Schotland
Fles: Big Peat, Douglas Laing, b. 2022
Kleur: witte wijn
ABV: 46.0%

Zoet

Douglas Laing’s Remarkable Regional Malts is een award-winnende reeks van 6 releases die de zes verschillende regio’s vertegenwoordigen. The Epicurean voor de Lowlands, Scallywag voor de Speyside, Timorous Beastie voor de Highlands, The Gauldrons voor Campbeltown, Rock Island voor de eilanden en tot slot Big Peat voor Islay. Ik zet ze graag nog even allemaal voor u op een rijtje. In het glas zit de Big Peat, een blended malt samengesteld met whisky van het eiland Islay. Het is de bestseller van de Remarkable Regional Malts die al op de markt was nog voor er van de reeks sprake was. Ik proefde hem voor het eerst in 2010 en dan nog eens in 2015. Ondertussen heb ik al flink wat speciale edities hiervan geproefd, zoals de Christmas en Peatrichor releases, maar hoog tijd om de ‘gewone’ nog eens aan de lippen te zetten. Het betreft een botteling uit 2022.

Op de neus krijg ik een mix van spek, zeezout en koeienstal, gezoet met appels en vanille. Een zacht medicinale toets doet al snel zijn intrede. Maar het geheel is erg zacht en doet me vooral aan een jonge Caol Ila denken (wat meer dan waarschijnlijk ook het hoofdingrediënt is).

Op smaak is het bijzonder zacht en eerder zoet dan geturfd. Een zachte rookontwikkeling gaat een verrassend zoete smaak vooraf. Vanille bij de vleet, wit fruit en iets van nougat. Minder peaty dan vorige releases, eerlijk gezegd. Maar het stoort allerminst. Dit is erg lekker en verrassend clean.

De afdronk is middellang en blijft zoet tot het einde, met een rubbertje op het sterfbed.

Wellicht de zoetste expressie van Big Peat die ik al proefde.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-01-2025