Bottelaar: Douglas Laing
Regio: Schotland
Fles: Rock Island, Small Batch Release, Douglas Laing, b. 2022
Kleur: witte wijn
ABV: 46.8%

Plasticine

Douglas Laing’s Remarkable Regional Malts is een award-winnende reeks van 6 releases die de zes verschillende regio’s vertegenwoordigen. The Epicurean voor de Lowlands, Scallywag voor de Speyside, Timorous Beastie voor de Highlands, The Gauldrons voor Campbeltown, Rock Island voor de eilanden en tot slot Big Peat voor Islay. Ik zet ze graag nog even allemaal voor u op een rijtje. In het glas zit de Rock Island, een blended malt samengesteld met whisky van het Isle of Jura, Arran, Orkney en Islay (ja, hier zit een druppeltje Islay whisky in). Voorheen werd deze op de markt gebracht als Rock Oyster, maar dat werd niet zo enthousiast onthaald in Azië – een belangrijke afzetmarkt – omdat onze vrienden in het Verre Oosten van mening waren dat er oesters in de whisky zouden zijn verwerkt. WTF?

De neus is zacht geturfd en erg maritiem, maar vertoont ook een chemisch kantje. Nou, nee, laat ik het maar plasticine noemen. Erg yeasty, als u begrijpt wat ik bedoel. Ongebebakken brood, een enkele appel en wat zeewier.

De body is olieachtig, de smaak onmiddellijk maritiem op zeezout, vermolmd hout en assen. Flink wat assen, in feite. Prima balans tussen de brakke, maritieme toetsen en de fruitigheid in de vorm van jonge appels. Mooie rookontwikkeling. Peper en zout.

De afdronk is lang, rokerig en droog.

Blind zou ik dit wellicht Ledaig genoemd hebben, wat betekent dat hij toch best geturfd is. Voor wie niet bekend is met een geturfde whisky is dit wellicht een mooie en toegankelijke introductie.

80/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-01-2025