Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Rock Island 10 Year Old Douglas Laing

Tasting Notes Posted on 19/04/2025 16:30

Bottelaar: Douglas Laing
Regio: Schotland
Fles: Rock Island 10 Year Old, Douglas Laing, b. 2022
Kleur: witte wijn
ABV: 46.0%

Het gaat hem goed af

Douglas Laing’s Remarkable Regional Malts is een award-winnende reeks van 6 releases die de zes verschillende regio’s vertegenwoordigen. The Epicurean voor de Lowlands, Scallywag voor de Speyside, Timorous Beastie voor de Highlands, The Gauldrons voor Campbeltown, Rock Island voor de eilanden en tot slot Big Peat voor Islay. Ik zet ze graag nog even allemaal voor u op een rijtje. In het glas zit de Rock Island 10 Year Old, een blended malt samengesteld met whisky van het Isle of Jura, Arran, Orkney en Islay.

Mooie neus op zacht maritieme elementen (zeewier, natte rotsen) en flink wat wit fruit. Appels vooral, gevolgd door wat citrus. Hij is een pak minder peaty dan de NAS-versie, moet ik zeggen. En het gaat hem goed af. Hij is ronder en fruitiger. Nog een vers gezaagde plank na enkele ogenblikken in het glas.

Licht olieachtig en wederom zacht maritiem, maar nu is het toch vooral zoet op vanille, amandelen met wat herbale toetsen. Het verschil met de NAS-versie is frappant. Hoewel er nog steeds een zachte rokerigheid valt te ontwaren, lijkt deze whisky verre van peaty en ligt de nadruk op een snoeperige zoetheid met slechts een mespuntje houtkruiden. Het gaat hem goed af.

De afdronk is relatief lang en licht drogend.

Je betaalt hier niet eens 50 EUR voor. Da’s makkelijk aan te raden.

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-01-2025



Rock Island Douglas Laing

Tasting Notes Posted on 19/04/2025 06:30

Bottelaar: Douglas Laing
Regio: Schotland
Fles: Rock Island, Small Batch Release, Douglas Laing, b. 2022
Kleur: witte wijn
ABV: 46.8%

Plasticine

Douglas Laing’s Remarkable Regional Malts is een award-winnende reeks van 6 releases die de zes verschillende regio’s vertegenwoordigen. The Epicurean voor de Lowlands, Scallywag voor de Speyside, Timorous Beastie voor de Highlands, The Gauldrons voor Campbeltown, Rock Island voor de eilanden en tot slot Big Peat voor Islay. Ik zet ze graag nog even allemaal voor u op een rijtje. In het glas zit de Rock Island, een blended malt samengesteld met whisky van het Isle of Jura, Arran, Orkney en Islay (ja, hier zit een druppeltje Islay whisky in). Voorheen werd deze op de markt gebracht als Rock Oyster, maar dat werd niet zo enthousiast onthaald in Azië – een belangrijke afzetmarkt – omdat onze vrienden in het Verre Oosten van mening waren dat er oesters in de whisky zouden zijn verwerkt. WTF?

De neus is zacht geturfd en erg maritiem, maar vertoont ook een chemisch kantje. Nou, nee, laat ik het maar plasticine noemen. Erg yeasty, als u begrijpt wat ik bedoel. Ongebebakken brood, een enkele appel en wat zeewier.

De body is olieachtig, de smaak onmiddellijk maritiem op zeezout, vermolmd hout en assen. Flink wat assen, in feite. Prima balans tussen de brakke, maritieme toetsen en de fruitigheid in de vorm van jonge appels. Mooie rookontwikkeling. Peper en zout.

De afdronk is lang, rokerig en droog.

Blind zou ik dit wellicht Ledaig genoemd hebben, wat betekent dat hij toch best geturfd is. Voor wie niet bekend is met een geturfde whisky is dit wellicht een mooie en toegankelijke introductie.

80/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-01-2025