Bottelaar: Douglas Laing
Regio: Schotland
Fles: Rock Island 10 Year Old, Douglas Laing, b. 2022
Kleur: witte wijn
ABV: 46.0%
Het gaat hem goed af
Douglas Laing’s Remarkable Regional Malts is een award-winnende reeks van 6 releases die de zes verschillende regio’s vertegenwoordigen. The Epicurean voor de Lowlands, Scallywag voor de Speyside, Timorous Beastie voor de Highlands, The Gauldrons voor Campbeltown, Rock Island voor de eilanden en tot slot Big Peat voor Islay. Ik zet ze graag nog even allemaal voor u op een rijtje. In het glas zit de Rock Island 10 Year Old, een blended malt samengesteld met whisky van het Isle of Jura, Arran, Orkney en Islay.
Mooie neus op zacht maritieme elementen (zeewier, natte rotsen) en flink wat wit fruit. Appels vooral, gevolgd door wat citrus. Hij is een pak minder peaty dan de NAS-versie, moet ik zeggen. En het gaat hem goed af. Hij is ronder en fruitiger. Nog een vers gezaagde plank na enkele ogenblikken in het glas.
Licht olieachtig en wederom zacht maritiem, maar nu is het toch vooral zoet op vanille, amandelen met wat herbale toetsen. Het verschil met de NAS-versie is frappant. Hoewel er nog steeds een zachte rokerigheid valt te ontwaren, lijkt deze whisky verre van peaty en ligt de nadruk op een snoeperige zoetheid met slechts een mespuntje houtkruiden. Het gaat hem goed af.
De afdronk is relatief lang en licht drogend.
Je betaalt hier niet eens 50 EUR voor. Da’s makkelijk aan te raden.
82/100
Geproefd door Mark Dermul op 18-01-2025