The Dingle Whiskey Distillery
Dingle, Co. Kerry
Ireland
Tel +353-66-4029011
info@dingledistillery.ie
https://dingledistillery.ie/

Porterhouse

Dingle is een nieuwe ster aan het Ierse firmament, duidelijk een uitloper van de Ierse whiskey revival. De distilleerderij werd opgericht in 2012 in Dingle (aan de kust in het zuidwesten van Ierland) door drie vrienden: wijlen Oliver Hughes, Liam LaHart en Peter Mosley. Ze waren in 1996 begonnen met het brouwen van craft beer met hun Porterhouse Brewing Company, maar dat sloeg niet meteen aan. En dus besloten ze het geweer van schouder te veranderen en een artisanale distilleerderij op poten te zetten. Daarbij werden 25 jobs gecreëerd.

Om dit financieel voor elkaar te krijgen, lanceerden ze het zogenaamde Founding Fathers Programme, waarbij 500 vaten werden verkocht aan liefhebbers en investeerders. Elk vat werd individueel bedrukt met de naam van de eigenaar alvorens af te vullen met spirit. En aangezien de whiskey ondertussen meer dan drie jaar gerijpt heeft, kunnen ze gebotteld worden. Maar de eigenaars kunnen ook beslissen de whiskey nog verder te laten doorrijpen of om het vat terug te verkopen aan de distilleerderij. De eerste van deze vaten werden reeds in november 2017 gebotteld en warm onthaald.

’s Wereld Beste Gin

Dingle beschikt over drie pot stills en slaagt er in om twee vaten per dag te vullen met hun triple distilled spirit. Daarnaast beschikken ze nog over een still voor de productie van vodka en gin. Van de gin worden zo’n 100.000 flessen per jaar verkocht. Dat aantal zal wellicht toenemen, aangezien de Dingle Original Gin tijdens de World Gin Awards 2019 werd uitgeroepen tot ’s werelds beste gin!  De vodka is dan weer uitzonderlijk, omdat hij maar liefst 5 keer wordt gedistilleerd.

Het warehouse is gevuld met een panoply aan vaten: bourbon, oloroso, PX en port. De Founding Fathers – die de eerst 500 vaten konden kopen om de distilleerderij van het nodige startkapitaal te voorzien – konden zelf het type vat kiezen.

Range

Op 18 december 2012 werden de eerste vaten gevuld en op 19 december 2015 werd het eerste vat (Cask #2) gebotteld. Sindsdien zijn er al 4 batches gebotteld. Batch 1 was 100% bourbon matured en werd gebotteld op 46% (november 2016). Batch 2 zag het levenslicht in 2017 en is een vatting van zowel bourbon- als oloroso en PX-vaten, terwijl batch 3 uit 2018 dan weer op bourbon- en portvaten gerijpt had. Batch 4 uit 2019 is een combinatie van alle vier types vaten waarover Dingle beschikt.

Naast de reguliere batches heeft Dingle ook 4 batches op vatsterkte gebotteld, telkens gelimiteerd tot 500 flessen (een knipoog naar de Founding Fathers) en drie releases van Dingle Single Pot Still Whiskey.