Brouwerij: Lowlander Beer Co
Regio: Nederland
Fles: Lowlander Tompouce
Kleur: rosé
ABV: 0.3%

HEMA

Frederik Kampman werd naar eigen zeggen verliefd op het gebruik van botanicals bij het distilleren toen hij werkzaam was bij een gin distilleerderij in het Verenigd Koninkrijk en hij vroeg zich af wat dat zou geven als hij die techniek zou toepassen bij het brouwen van bier. Zo ontstond het idee van de Lowlander Beer Company, gevestigd in Amsterdam Noord. Ik proefde eerder al eens hun Winter IPA die gebrouwen werd met – niet lachen – de naalden van gerecycleerde kerstbomen. Welnu, tijd om een alcoholarm biertje aan de lippen te zetten. Ziehier de Lowlander Tompouce, gebrouwen met vanille en framboos. Het werd in 2021 voor het eerst uitgebracht in samenwerking met HEMA – de Nederlandse warenhuisketen – die de tompouce als gebakje in het assortiment heeft. Hij schenkt framboos-roze met een witte kraag die snel gaat liggen.

Yup, de neus is snoeperig zoet op framboos en vanille, met een zacht bitterzoete toets van pompelmoes en zelfs iets tropisch als van ananas en abrikoos. Dit is wel heel erg zoet, hoor, maar volledig volgens de verwachting, natuurlijk.

De body is vol en romig, maar op smaak is dit al even zoet – zeg maar zoetzuur – als op de neus. Frambozen nemen de teugels in handen en laten nog slechts een beetje ruimte voor pompelmoes en iets van lychee.

Dat zet zich verder door in de finish. Ik lijk wel te smikkelen in de lokale snoepwinkel.

Fris en speels blondje, wellicht erg aangenaam op een zonovergoten terras in hartje zomer. Voor mij net iets te snoeperig.

Geproefd door Mark Dermul op 24-02-2025