Bottelaar: Douglas Laing
Regio: Schotland
Fles: Scallywag, Speyside Blended Malt, Douglas Laing, b. 2019
Kleur: goud
ABV: 46%
Kastanje
Douglas Laing’s Remarkable Regional Malts is een award-winnende reeks van 6 releases die de zes verschillende regio’s vertegenwoordigen. The Epicurean voor de Lowlands, Scallywag voor de Speyside, Timorous Beastie voor de Highlands, The Gauldrons voor Campbeltown, Rock Island voor de eilanden en tot slot Big Peat voor Islay. Ik zet ze graag nog even allemaal voor u op een rijtje. In het glas zit de Scallywag Blended Malt.
Cake met bessen, flink wat sherry invloeden, vanille en butterscotch (dus ook bourbonvaten…) en een warme marmelade van wit fruit. Er zit tevens een niet-storende hint van een vers afgestreken lucifer in. Sultanas en blauwe bessen maken het plaatje compleet.
Romig op de tong met wederom het fruit van de neus, maar aangevuld met een flink bittertje als van kastanje. Pure chocolade, koffie en zwarte peper. Gebakken appels. Sultanas opnieuw. Wordt midpalate toch flink droog.
De afdronk is wat aan de korte kant, maar geen man overboord.
Elke batch is verschillend, natuurlijk, maar toen ik deze voor het eerst proefde (in 2013) vond ik hem toch sappiger.
82/100
Geproefd door Mark Dermul op 14-01-2025