Milk
& Honey Distillery
HaThiya St 16
Tel Aviv – Yafo
Israël
tel. +972 3 632 0491
https://mh-distillery.com
Tel
Aviv
De Milk & Honey distilleerderij is de eerste in
Israël, gelegen in het hartje van Tel Aviv. Volgens de oprichters was dit een
natuurlijke keuze. Het is immers het culinaire hart van de Israëlische cultuur
waar mixology het laatste decennium enorm belangrijk geworden is. Daarnaast
heeft Tel Aviv een bijzonder warm klimaat, wat de rijping versnelt. De
gemiddelde temperatuur is 13° in januari en 26° in juli, waardoor – naar eigen
inschatting – hun malt 2 tot 3 keer zo snel rijpt als hun Schotse tegenhanger.
Het bedrijf werd opgericht in 2012. Met behulp van crowdfunding
konden ze in 2014 investeren in een gebouw en materiaal. Dan huurden ze niemand
minder dan wijlen Dr Jim Swan in, één van ’s werelds meest gerespecteerde
whiskyconsultants die menig distilleerderij hielp bij de opstart. Het eerste
distillaat liep in 2015 uit de pot still.
Kosher
De distilleerderij beschikt over één pot still en één
vintage still die werden gebouwd volgens de Schotse traditie. De verwerking van
de mout van malen tot mashen gebeurt allemaal ter plaatse. Voor de rijping
selecteren ze zowel voormalige bourbon als wijnvaten, maar er werden ook een
aantal nieuwe vaten – virgin oak – aangekocht. Allemaal kosher, natuurlijk.
De distilleerderij heeft een groot bezoekerscentrum en
is dagelijks geopend voor rondleidingen. Je kan er ter plekke ook lunchen en –
uiteraard – genieten van hun producten.
Range
Het is nog wachten tot 2019 alvorens een eerste echte
grote release van M&H single malt op de markt komt. In 2017 werden al wel
eens 100 flessen van de eerste single malt verkocht – via een veilinghuis in
het Verenigd Koninkrijk, waarbij fles nummer 1 maar liefst 2400 pond opbracht –
maar sindsdien is het wachten geblazen. Ondertussen kan je al wel genieten van
hun kruidenlikeur ‘Roots’ en hun gin ‘Levantine’, zowel mét als zonder
vatrijping.
Daarnaast verkopen ze ook hun new make (weliswaar
versneden) en enkele single casks in hun ‘Young Single Malt’ reeks (spirit
grijpt tussen enkele maanden en 3 jaar).
Comments are closed.