Distilleerderij: Milk & Honey Distillery
Regio: Israel
Fles: Milk & Honey 3 Year Old 2019/2022 for Buds & Barrels, ex-Rye cask, 124 bts
Kleur: vol goud
ABV: 67.5%

Rogge

Tom Haseldonckx, de man achter de toffe webshop Buds & Barrels en één van de initiatiefnemers van WHISKE – het whisky- en spiritsfestival Kempenland, dat doorgaat op 11 september aanstaande – heeft wel een heel unieke botteling uitgebracht. Dit is een bijzonder jonge Milk & Honey malt uit Tel Aviv, Israël, die rijpte op een Rye cask. Voor zover ik weet is dat a first voor M&H, dus ben ik wel heel erg benieuwd. Grappig label, trouwens, met barbier Gert Rombouts van Haarbazaar Deluxe uit Hoogstraten in volle actie, terwijl achter hem de flessen van Buds & Barrels’ shop-in-shop. Van een authentieke scheerbeurt genieten terwijl je een drammetje sipt? Moet kunnen! Maar terug naar deze unieke whisky… gebotteld op 67.5%.

De neus is erg lekker. Het DNA van Milk & Honey blijft mooi overeind ondanks de onmiskenbare invloed van het vat. Bruin brood, pepernoten, anijs en chocolade. Langzaam maar zeker steken enkele frisse fruitige toetsen van ananas en abrikozen de kop op, maar die moeten toch flink de duimen leggen tegen de donkere toetsen van chocolade en bruine suiker. Voor de wetenschap proef ik hem ook met een theelepeltje water. Dat maakt de neus zoeter met toetsen van gebakken banaan en amandelspijs.

Hoewel het ABV van een aard is dat je het telefoonnummer van de brandweer bij de hand houdt, kan deze – mits met respect benaderd – puur genoten worden. Maar hij is erg krachtig en bijzonder kruidig. En toch brandt de alcohol de smaken niet weg. Ik krijg een heerlijke verderzetting van de neus met aanvullend een extra dosis cacao en abrikozen. Heerlijk. Verdund blijven de smaken goed overeind en komen de heftige kruiden van de rogge nog meer tot uiting, terwijl hij tegelijkertijd een zoeter kantje krijgt.

De afdronk is lekker lang, zelfs met water. Zoet, kruidig en warm – hoe kan het ook anders? Uitstekend.

Dit is weer een M&H die me recht naar het hart gaat. Smaakbommetje met een hoek af, die zowel met als zonder water erg te genieten is. Op de site van Buds & Barrels zijn nog enkele van de 124 flesjes beschikbaar aan 89 EUR. Ik heb er mij gauw twee besteld, want het gaat naar het schijnt een koude winter worden. Niet op Whivie HQ, dat staat nu al vast.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-09-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).