Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Milk & Honey 3 Year Old 2019 for Buds & Barrels

Tasting Notes Posted on 07/09/2022 16:51

Distilleerderij: Milk & Honey Distillery
Regio: Israel
Fles: Milk & Honey 3 Year Old 2019/2022 for Buds & Barrels, ex-Rye cask, 124 bts
Kleur: vol goud
ABV: 67.5%

Rogge

Tom Haseldonckx, de man achter de toffe webshop Buds & Barrels en één van de initiatiefnemers van WHISKE – het whisky- en spiritsfestival Kempenland, dat doorgaat op 11 september aanstaande – heeft wel een heel unieke botteling uitgebracht. Dit is een bijzonder jonge Milk & Honey malt uit Tel Aviv, Israël, die rijpte op een Rye cask. Voor zover ik weet is dat a first voor M&H, dus ben ik wel heel erg benieuwd. Grappig label, trouwens, met barbier Gert Rombouts van Haarbazaar Deluxe uit Hoogstraten in volle actie, terwijl achter hem de flessen van Buds & Barrels’ shop-in-shop. Van een authentieke scheerbeurt genieten terwijl je een drammetje sipt? Moet kunnen! Maar terug naar deze unieke whisky… gebotteld op 67.5%.

De neus is erg lekker. Het DNA van Milk & Honey blijft mooi overeind ondanks de onmiskenbare invloed van het vat. Bruin brood, pepernoten, anijs en chocolade. Langzaam maar zeker steken enkele frisse fruitige toetsen van ananas en abrikozen de kop op, maar die moeten toch flink de duimen leggen tegen de donkere toetsen van chocolade en bruine suiker. Voor de wetenschap proef ik hem ook met een theelepeltje water. Dat maakt de neus zoeter met toetsen van gebakken banaan en amandelspijs.

Hoewel het ABV van een aard is dat je het telefoonnummer van de brandweer bij de hand houdt, kan deze – mits met respect benaderd – puur genoten worden. Maar hij is erg krachtig en bijzonder kruidig. En toch brandt de alcohol de smaken niet weg. Ik krijg een heerlijke verderzetting van de neus met aanvullend een extra dosis cacao en abrikozen. Heerlijk. Verdund blijven de smaken goed overeind en komen de heftige kruiden van de rogge nog meer tot uiting, terwijl hij tegelijkertijd een zoeter kantje krijgt.

De afdronk is lekker lang, zelfs met water. Zoet, kruidig en warm – hoe kan het ook anders? Uitstekend.

Dit is weer een M&H die me recht naar het hart gaat. Smaakbommetje met een hoek af, die zowel met als zonder water erg te genieten is. Op de site van Buds & Barrels zijn nog enkele van de 124 flesjes beschikbaar aan 89 EUR. Ik heb er mij gauw twee besteld, want het gaat naar het schijnt een koude winter worden. Niet op Whivie HQ, dat staat nu al vast.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-09-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Milk & Honey Art & Craft Chocolate Porter Beer Cask

Tasting Notes Posted on 07/09/2022 12:00

Distilleerderij: Milk & Honey Distillery
Regio: Israel
Fles: Milk & Honey 2018 Art & Craft Chocolate Porter Beer Cask, OB 2022, 770 bts
Kleur: vol goud
ABV: 56.2%

Shilton

De Milk & Honey Distillery uit Tel Aviv, Israël, heeft net vier nieuwe releases uit in de zogenaamde Art & Craft serie. Het betreft vier releases van hun malt die gerijpt heeft op speciale biervaten! En dit keer is het een chocolate porter beer cask! Een porter is een donker bier uit Londen uit de 18e eeuw van bruine mout en flink wat hoppen. Het werd porter genoemd naar de vele straat- en rivierdragers uit die tijd. Het bier is verwant aan de stout. Dit allemaal terzijde! De chocolate porter laat weinig aan de verbeelding over: het is een bier gebrouwen van chocolate malt oftewel flink geroosterde mout. Ik beken: geen idee van welke brouwerij de vaten afkomstig zijn, maar ga er van uit dat het ook een Israëlische brouwerij geweest moet zijn. Laten we maar gauw gaan proeven.

Oh, die eerste snuif was effe schrikken. Flinke aardse toetsen en een boeketje paardenbloemen en vaaswater… en het duurt toch een dikke minuut voordat dit wat plaats maakt voor zoetere toetsen die ik associeer met zowel whisky als donker bier. Maar langzaam aan verschijnt er dan toch wat donker fruit, gekarameliseerd witloof, chicorei, koude koffie en karamel. Iets van chocoladeschaafsel. Wordt nu met de seconde beter, dus: schenken en vijf minuten aan de kant zetten. Het is een tijdbom.

Op smaak is het er wel degelijk onmiddellijk boenk op! Jonge mout met flink wat houtkruiden en een serieuze kick van de alcohol wat hem een tikkeltje boozy maakt, maar wel meteen mooi aangevuld met toetsen van fruit (abrikozen) en orangettes (mijn favoriete snoepje). Karamel, mokka en een hint van vanille worden langzaam maar zeker omfloerst door een mooi bittertje als van walnoten en chicorei.

De afdronk is lang, drogend en wordt naar het einde toe een beetje astringent. Ik heb de neiging om een slok water te laten volgen.

Ik weet zeker dat Shilton, die gekke ambassadeur die onze vrienden uit Tel Aviv onlangs vervoegde, deze wel zal kunnen appreciëren, bierliefhebber als hij is. In conclusie meen ik te mogen zeggen dat de Art & Craft reeks een leuke uitbreiding is aan het gamma van M&H, maar in de Apex series heb ik toch lekkerdere dingen geproefd (zoals de ongeëvenaarde Dead Sea). Maar als experiment is het zeker geslaagd!

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Milk & Honey Art & Craft Doppelbock Beer Casks

Tasting Notes Posted on 07/09/2022 06:39

Distilleerderij: Milk & Honey Distillery
Regio: Israel
Fles: Milk & Honey 2018 Art & Craft Doppelbock Beer Casks, OB 2022
Kleur: licht goud
ABV: 58.3%

Haaretz Brewery

De Milk & Honey Distillery uit Tel Aviv, Israël, heeft net vier nieuwe releases uit in de zogenaamde Art & Craft serie. Het betreft vier releases van hun malt die gerijpt heeft op speciale biervaten! In het glas zit de Doppelbock Beer Casks release. Een Doppelbock bier is een halve maaltijd, om eerlijk te zijn. Het is een afgeleide van het ‘gewone’ bockbier (ook wel bokbier) dat eigenlijk gebrouwen werd om te drinken (door de paters!) tijdens de vasten. Dat zegt genoeg, me dunkt. Deze is afkomstig uit M&H vaten die werden uitgeleend aan de Haaretz Brewery, ondergebracht in een kibboets nabij de Negev Woestijn. Na de rijping van hun doppelbock gingen ze terug naar M&H die er deze whisky op lieten rijpen gedurende 4 tot 6 maanden.

De neus is zoet en doet me vooral denken aan gekonfijte vruchten zoals ananas, appelsien en mango. Betrekkelijk romig. Aromatisch. Karamel. Toffee. Suikerspin. Een tikkeltje snoeperig. Aangenaam.

Ook op smaak komt dat snoeperige onmiddellijk terug, maar het fruit wordt wel iets helderder. Denk abrikozen en perzik naast sappige bloedappelsienen. Een zacht pepertje geeft hem een flinke kick. Er zit ook iets van groenhout in. Komt jong over – en dat is hij natuurlijk ook – en een tikkeltje scherp. En toch behoeft hij geen water.

De afdronk is middellang, kruidig en naar het einde toe een beetje astringent.

Ook hier ben ik de mening toegedaan dat de neus niet geëvenaard, laat overtroffen wordt, op de smaak. Maar aangenaam is hij zeker wel.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).