Distilleerderij: Milk & Honey Distillery
Regio: Israel
Fles: Milk & Honey 2018 Art & Craft Chocolate Porter Beer Cask, OB 2022, 770 bts
Kleur: vol goud
ABV: 56.2%

Shilton

De Milk & Honey Distillery uit Tel Aviv, Israël, heeft net vier nieuwe releases uit in de zogenaamde Art & Craft serie. Het betreft vier releases van hun malt die gerijpt heeft op speciale biervaten! En dit keer is het een chocolate porter beer cask! Een porter is een donker bier uit Londen uit de 18e eeuw van bruine mout en flink wat hoppen. Het werd porter genoemd naar de vele straat- en rivierdragers uit die tijd. Het bier is verwant aan de stout. Dit allemaal terzijde! De chocolate porter laat weinig aan de verbeelding over: het is een bier gebrouwen van chocolate malt oftewel flink geroosterde mout. Ik beken: geen idee van welke brouwerij de vaten afkomstig zijn, maar ga er van uit dat het ook een Israëlische brouwerij geweest moet zijn. Laten we maar gauw gaan proeven.

Oh, die eerste snuif was effe schrikken. Flinke aardse toetsen en een boeketje paardenbloemen en vaaswater… en het duurt toch een dikke minuut voordat dit wat plaats maakt voor zoetere toetsen die ik associeer met zowel whisky als donker bier. Maar langzaam aan verschijnt er dan toch wat donker fruit, gekarameliseerd witloof, chicorei, koude koffie en karamel. Iets van chocoladeschaafsel. Wordt nu met de seconde beter, dus: schenken en vijf minuten aan de kant zetten. Het is een tijdbom.

Op smaak is het er wel degelijk onmiddellijk boenk op! Jonge mout met flink wat houtkruiden en een serieuze kick van de alcohol wat hem een tikkeltje boozy maakt, maar wel meteen mooi aangevuld met toetsen van fruit (abrikozen) en orangettes (mijn favoriete snoepje). Karamel, mokka en een hint van vanille worden langzaam maar zeker omfloerst door een mooi bittertje als van walnoten en chicorei.

De afdronk is lang, drogend en wordt naar het einde toe een beetje astringent. Ik heb de neiging om een slok water te laten volgen.

Ik weet zeker dat Shilton, die gekke ambassadeur die onze vrienden uit Tel Aviv onlangs vervoegde, deze wel zal kunnen appreciëren, bierliefhebber als hij is. In conclusie meen ik te mogen zeggen dat de Art & Craft reeks een leuke uitbreiding is aan het gamma van M&H, maar in de Apex series heb ik toch lekkerdere dingen geproefd (zoals de ongeëvenaarde Dead Sea). Maar als experiment is het zeker geslaagd!

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).