Distilleerderij: Milk & Honey Distillery
Regio: Israel
Fles: Milk & Honey 2018 Art & Craft Doppelbock Beer Casks, OB 2022
Kleur: licht goud
ABV: 58.3%

Haaretz Brewery

De Milk & Honey Distillery uit Tel Aviv, Israël, heeft net vier nieuwe releases uit in de zogenaamde Art & Craft serie. Het betreft vier releases van hun malt die gerijpt heeft op speciale biervaten! In het glas zit de Doppelbock Beer Casks release. Een Doppelbock bier is een halve maaltijd, om eerlijk te zijn. Het is een afgeleide van het ‘gewone’ bockbier (ook wel bokbier) dat eigenlijk gebrouwen werd om te drinken (door de paters!) tijdens de vasten. Dat zegt genoeg, me dunkt. Deze is afkomstig uit M&H vaten die werden uitgeleend aan de Haaretz Brewery, ondergebracht in een kibboets nabij de Negev Woestijn. Na de rijping van hun doppelbock gingen ze terug naar M&H die er deze whisky op lieten rijpen gedurende 4 tot 6 maanden.

De neus is zoet en doet me vooral denken aan gekonfijte vruchten zoals ananas, appelsien en mango. Betrekkelijk romig. Aromatisch. Karamel. Toffee. Suikerspin. Een tikkeltje snoeperig. Aangenaam.

Ook op smaak komt dat snoeperige onmiddellijk terug, maar het fruit wordt wel iets helderder. Denk abrikozen en perzik naast sappige bloedappelsienen. Een zacht pepertje geeft hem een flinke kick. Er zit ook iets van groenhout in. Komt jong over – en dat is hij natuurlijk ook – en een tikkeltje scherp. En toch behoeft hij geen water.

De afdronk is middellang, kruidig en naar het einde toe een beetje astringent.

Ook hier ben ik de mening toegedaan dat de neus niet geëvenaard, laat overtroffen wordt, op de smaak. Maar aangenaam is hij zeker wel.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).