Distilleerderij: Milk & Honey Distillery
Regio: Israel
Fles: Milk & Honey 4 Year Old 2018/2022 for The Barrel Baron, ex-Islay cask, 150 bts
Kleur: vol goud
ABV: 67.5%

Islay Agrum

Dit is al het tweede single cask dat Marcel Kip – aka The Barrel Baron – van deze Israëlische distilleerderij bottelt. Ik had het voorrecht al in juni 2022 een sample te mogen beoordelen. En nu dat hij er eindelijk is, ben ik er als de kippen bij om hem te herproeven. Deze keer betreft het een vierjarige malt die zijn leven doorbracht op een ex-Islay cask. Neem aub nog even nota van het alcoholpercentage. En nog een tip vooraf: schenk hem in je glas en laat hem vijf minuutjes op adem komen. Aan de slag!

Heerlijke neus die mooi het midden houdt tussen zoet en peaty. Enerzijds flink wat vanille, boterbloempjes, marsepein en appelcake, maar ook ananas en pompelmoes. Anderzijds potpourri, varens en een overheerlijke zoetzure rokerigheid – enigszins ingetogen – die het Schotse mekka verraadt. Absoluut geweldig. Het toevoegen van water wijzigt weinig aan het profiel op de neus. Ik vind dat erg goed nieuws.

Mits benaderd met het nodige respect, behoeft hij helemaal geen water, ondanks het torenhoge ABV. Uiteraard komt hij met een flinke trap tegen de tanden binnen, maar niet onoverkomelijk voor actieve speekselklieren. Het fruit blijft perfect overeind staan, terwijl het voormalige Islay vat een flinke rokerigheid en bijna agrum-achtige toets toevoegt. Pompelmoes en limoensap nemen het op tegen jonge appels, sappige peren en die ene verloren gelopen abrikoos. Kruisbessen, rozemarijn en zoethout kijken vanaf de zijlijn toe. Enkele druppels water toevoegen doet de malt wat romiger overkomen, maar hij boet gelukkig niets in aan complexiteit.

De afdronk – excuus: de Afdronk – is het absolute orgelpunt van deze smaaksensatie. Zelfs verdund.

Uitstekende vatselectie (ja, ik ben trots dat ik hier aan mocht bijdragen) van een mooie, jonge malt die me steeds nauwer aan het hart komt te liggen.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-01-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).