Distilleerderij: Milk & Honey Distillery
Regio: Israel
Fles: Milk & Honey 3 Year Old 2017 Apex White Wine Cask, OB 2020, Chardonnay Wine Cask, 1.441 bts
Kleur: amber
ABV: 61.2%

Korst van Kaas

Voor de Apex White Wine ging Tomer Goren, de Master Distiller van de Milk & Honey Distillery uit Tel Aviv, aan de slag met vaten die voorheen Israëlische Chardonnay wijn opvoedde.

De neus is apart – ik ben beleefd. Ik vind deze eerlijk gezegd een beetje stinken. Er tekent wat fruit present in de vorm van abrikoos en perzik met een hint van banaan, alsook wat witte chocolade. Maar tegelijkertijd krijg ik een verwelkte ruiker bloemen, vaaswater en modder en iets wat me aan de korst van kaas doet denken. Niet bepaald mijn ding.

De body is prima. De banaan is vervangen door citrus, terwijl de abrikoos de gekonfijte toer op gaat. Maar ook op smaak heb ik modder en ander toetsen die me wat de wenkbrauwen doen fronsen. Zou het aan de Israëlische wijn liggen, die mij absoluut niet aanstaat? Ik heb moeite hier nog een tweede slok van te nemen.

In de finish trekken de off-notes weg om plaats te maken voor helder steenfruit en wat kruiden van de eik, maar het kwaad is geschied.

Het ligt ongetwijfeld aan mij, maar deze whisky heb ik niet begrepen en vond ik bijgevolg niet lekker. Het is niet anders. Zo’n 95 EUR. Met dank aan Buds & Barrels voor het sample.

77/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-05-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).