Distilleerderij: Milk & Honey Distillery
Regio: Israel
Fles: Milk & Honey 3 Year Old 2017 Apex Cognac Cask, OB 2020, Ex-Bourbon & STR Red Wine Casks & Cognac Finish, 1.077 bts
Kleur: koper
ABV: 59.4%

Appelmoes & Gebak

Apex betekent top, waarmee de Master Distiller van Milk & Honey, Tomer Goren, wil aangeven dat deze whisky’s bij het beste horen van wat hij al heeft gecreëerd. Er zijn momenteel vier expressies: Cognac, Rum, White Wine en Pomegranate Wine. Ik kon dankzij Tom van Buds & Barrels de hand leggen op twee ervan. Als eerste proef ik graag hun Cognac Cask die eigenlijk hun Classic is die nog een finish kreeg op voormalige vaten van een niet-nader genoemd klein cognachuis.

Wow, dit is goed! Lekkere toetsen van appelmoes, gebak, cacaopoeder en chocolade, opgeleukt met wat abrikozen en perzik. Een beetje kaneel en kruidnagel, alsook wat anijs en acaciahoning. Goed begonnen.

Het mondgevoel is prima. Bijna stroperig, zelfs. Wel krachtig, moet ik bekennen, waarbij de kruidigheid eerst komt: kaneel, kruidnagel, chili peper en munt. Dan zowel rood als geel fruit en een karrenvracht aan gebakken appeltjes. Een lekkere dessert whisky.

De afdronk duurt lekker lang, offreert nog meer gebakken appels en wat licht aangebrande boter.

Dat is een indrukwekkende whisky. Van een heel ander kaliber dan wat ik eerder al proefde van M&H. Rond de 95 EUR. Met dank aan Buds & Barrels voor het sample.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-05-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).