Sullivans Cove Distillery
1/10 Lamb Place
Cambrigde Tasmania 7170
Australia
http://sullivanscove.com
bookings@sullivanscove.com
+61 3 6248 5399

Hobart

De geboorteplaats van Tasmaanse whisky, Sullivans Cove aan de rivier de Derwent, was de plaats waar de Britten in 1804 de nederzetting vestigden die zou uitgroeien tot de levendige, prachtige havenstad Hobart. In de dagen van de harde strafkolonie waren de lokale bevolking begrijpelijkerwijs dol op een drankje – met 16 legale distilleerderijen en talloze illegale distilleerderijen die in 1824 in bedrijf waren. In 1838 legde gouverneur John Franklin echter een totaal verbod op distilleren op – een verbod dat 150 jaar zou duren.

Toen het verbod begin jaren negentig eindelijk werd opgeheven, werd Sullivans Cove whisky in 1994 opgericht – in het hart van de Cove – geïnspireerd door de traditionele thuis van Tasmaanse whisky. ‘Ondersteund door zijn rijke erfgoed en met onovertroffen natuurlijke ingrediënten, heeft Tasmaanse whisky zich ontwikkeld tot een belangrijke kracht op het wereldtoneel – met Sullivans Cove-whisky aan de leiding.’ Dat klinkt veelbelovend, maar laten we eerlijk zijn: in onze contreien is Sullivans Cove nog een onbekende. Datzelfde geldt overigens ook voor Lark en Old Hobart die ook in de buurt liggen.

Cambridge

Je mag zelfs gerust zeggen dat de beginjaren van deze distilleerderij niet de bekroonde en zeer gewilde malts voortbrachten die ze vandaag zijn. Maar nadat de boel in 1999 werd overgenomen, veranderde de ploeg het geweer van schouder en ging de kwaliteit van hun malts pijlsnel omhoog.

In 2004 verhuisde het bedrijf naar Cambrigde, zo’n 20 minuten ten oosten van Hobart. Gebruik makend van lokaal verbouwde gerst en het kristalheldere water uit de streek, stoken ze nu kleine batches in een in Tasmanië gebouwde pot still. De Head Distiller sinds 2015 is Heather Tillott, die tevens distillery manager is en onder de vleugels genomen werd door oprichter Patrick Maguire. Ze wordt bijgestaan door Charlie Ketsimur, Richard Mathews, Joy McConnochie en Reuben McConnochie. Veel volk om weinig whisky te maken. Er worden immers slechts 70 vaten per jaar te slapen gelegd.

Range

De whisky begon herkenning te krijgen nadat Jim Murray hun American Oak in 2007 een score van 95 gaf. Het hek was helemaal van de dam toen het single cask HH0525 – Franse eik, nota bene – verkozen werd tot beste single malt ter wereld op de World Whiskies Awards.

De range bestaat momenteel uit de Sullivans Cove Double Cask, American Oak, French Oak en Special Cask met daarnaast nog een Old & Rare (18 jaar) en enkele Limited Editions. Oh, ja, ze produceren ook nog een Tasmanian Brandy, een XO Double Cask en een XO Single Cask.