Puni Distillery
Via Mühlbach 2
I-39020 Gorenza BZ
Italië
+39-0473-835500
info@puni.com
https://www.puni.com/

De Eerste Italiaanse Whisky

Ten midden van de Alpen, in de Venosta-vallei, kom je in het stadje Gloreza een vreemd gebouw tegen. Een architecturale kubus, zeg maar. In dit gebouw werd de allereerste Italiaanse whisky distilleerderij neergepoot: Puni, genoemd naar de nabij gelegen rivier. Albrecht Ebensperger begon aan zijn avontuur in 2010.

De bouw nam twee jaar in beslag en op 24 februari 2012 liep de eerste spirit uit de in Rothes, Schotland, gebouwde koperen pot stills. Deze staan in een ruimte van kubieke meters onder de grond. Enkele maanden later ging het indrukwekkende bezoekerscentrum open. Ze bieden verschillende types van rondleidingen en tastings aan. In oktober 2015 lanceerden ze hun eerste twee flessen: Puni Nova en Puni Alba.

Alpen

Voor de productie van hun malts, maken ze bij Puni gebruik van gerst die ze zowel in Italië als in Beieren, Duitsland, aankopen. Daarnaast distilleren ze ook van in Schotland aangekochte geturfde mout. Naast bourbon en sherryvaten, maken ze ook gebruik van Italiaanse wijnvaten en voormalige Islay-vaten uit Schotland.

whiskey-brennerei glurns, architekt werner tscholl, morter

Naar eigen zeggen is het pure water uit de Alpen ideaal om een bijzonder whisky te stoken. Het water is afkomstig uit het nabijgelegen Stelvio National Park, zacht en puur. Het klimaat in Zuid-Tirol betekent warme zomers en koude winters, wat de rijping ook bevordert.

Range

De flessen zien er bijzonder uit. Puni liet ze ontwerpen door designer Christian Zanzotti, die een evenwicht zocht tussen een moderne interpretatie van een whiskyfles en de Italiaanse affiniteit met fijn ontwerp.

De core range bestaat vandaag uit de Puni Gold (first fill bourbon), Puni Sole (bourbon en PX), Puni Vina (Marsala) en Puni Alba (Marsala & Islay). Daarnaast zijn er ook enkele limited editions, zoals de Puni Arte en Puni Aura. Deze laatste wordt een nieuwe reeks van malts op vatsterkte.