Distilleerderij: Puni
Regio: Italië
Fles: Puni Alba 3 Year Old Batch 02/2016, OB 2016
Kleur: vol goud
ABV: 43%

Buonissimo

In 2010 bouwde Albrecht Ebensperger de eerste distilleerderij in Italië. Ze bevindt zich in de Alpen vlakbij Glorenza in de Venostavallei, vlak onder het drielandenpunt met Zwitersland en Oostenrijk. Ze is genoemd naar de nabijgelegen rivier Puni. De eerste spirit liep in 2012 uit de in Rothes vervaardigde koperen pot stills. In oktober 2015 kwamen de eerste releases op de markt: Puni Nova en Puni Alba. De eerste was, zoals de naam doet vermoeden, gefinisht in nieuwe eiken vaten (na een reguliere rijping op voormalige bourbonvaten). De tweede, waarvan ik vandaag batch 02/2016 proef, rijpte eerst twee jaar op Marsala vaten, alvorens een finish te krijgen op Islay vaten.

Zacht, zoete neus op geel fruit, hooi, toffee, ananasconfituur en wat florale toetsen. De rook is aanwezig, maar erg subtiel. Vanille en houtkrullen op de achtergrond. Karnemelk en stalgeuren na dik vijf minuten. Ik ben aangenaam verrast (of misschien wat het gewoon erg fout van mij om hier weinig van te verwachten).

De body is prima, hoor. Olieachtig. Het begint allemaal erg zoet – geel fruit met mirabellen en citroen op kop, gevolgd door sultanas en ananas – maar wordt snel kruidig op kaneel, saffraan en zoethout. De rook is al een pak groter dan de neus deed vermoeden en dat geeft hem wat extra gewicht. Midpalate komen er wat toetsen van hout aan te pas (woodspices, leder en snuiftabak) en krijgt hij zelfs iets umami. Rosbief? Erg aangenaam en mooi in balans, maar wel een tikkeltje alcoholisch ondanks zijn 43%.

De afdronk is middellang, zoet en kruidig met flink wat eik op het sterfbed, maar het stoort niet in het minst.

Leuke ontdekking, moet ik bekennen. Kan prima naast zijn Schotse broeders staan. Dankjewel, Johan, voor het gulle sample van deze buonissimo (= lekkere) whisky.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).