Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Puni Alba 3 Year Old

Tasting Notes Posted on 30/05/2021 16:14

Distilleerderij: Puni
Regio: Italië
Fles: Puni Alba 3 Year Old Batch 02/2016, OB 2016
Kleur: vol goud
ABV: 43%

Buonissimo

In 2010 bouwde Albrecht Ebensperger de eerste distilleerderij in Italië. Ze bevindt zich in de Alpen vlakbij Glorenza in de Venostavallei, vlak onder het drielandenpunt met Zwitersland en Oostenrijk. Ze is genoemd naar de nabijgelegen rivier Puni. De eerste spirit liep in 2012 uit de in Rothes vervaardigde koperen pot stills. In oktober 2015 kwamen de eerste releases op de markt: Puni Nova en Puni Alba. De eerste was, zoals de naam doet vermoeden, gefinisht in nieuwe eiken vaten (na een reguliere rijping op voormalige bourbonvaten). De tweede, waarvan ik vandaag batch 02/2016 proef, rijpte eerst twee jaar op Marsala vaten, alvorens een finish te krijgen op Islay vaten.

Zacht, zoete neus op geel fruit, hooi, toffee, ananasconfituur en wat florale toetsen. De rook is aanwezig, maar erg subtiel. Vanille en houtkrullen op de achtergrond. Karnemelk en stalgeuren na dik vijf minuten. Ik ben aangenaam verrast (of misschien wat het gewoon erg fout van mij om hier weinig van te verwachten).

De body is prima, hoor. Olieachtig. Het begint allemaal erg zoet – geel fruit met mirabellen en citroen op kop, gevolgd door sultanas en ananas – maar wordt snel kruidig op kaneel, saffraan en zoethout. De rook is al een pak groter dan de neus deed vermoeden en dat geeft hem wat extra gewicht. Midpalate komen er wat toetsen van hout aan te pas (woodspices, leder en snuiftabak) en krijgt hij zelfs iets umami. Rosbief? Erg aangenaam en mooi in balans, maar wel een tikkeltje alcoholisch ondanks zijn 43%.

De afdronk is middellang, zoet en kruidig met flink wat eik op het sterfbed, maar het stoort niet in het minst.

Leuke ontdekking, moet ik bekennen. Kan prima naast zijn Schotse broeders staan. Dankjewel, Johan, voor het gulle sample van deze buonissimo (= lekkere) whisky.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Puni Distillery

Distilleerderijen Posted on 30/05/2021 06:59

Puni Distillery
Via Mühlbach 2
I-39020 Gorenza BZ
Italië
+39-0473-835500
info@puni.com
https://www.puni.com/

De Eerste Italiaanse Whisky

Ten midden van de Alpen, in de Venosta-vallei, kom je in het stadje Gloreza een vreemd gebouw tegen. Een architecturale kubus, zeg maar. In dit gebouw werd de allereerste Italiaanse whisky distilleerderij neergepoot: Puni, genoemd naar de nabij gelegen rivier. Albrecht Ebensperger begon aan zijn avontuur in 2010.

De bouw nam twee jaar in beslag en op 24 februari 2012 liep de eerste spirit uit de in Rothes, Schotland, gebouwde koperen pot stills. Deze staan in een ruimte van kubieke meters onder de grond. Enkele maanden later ging het indrukwekkende bezoekerscentrum open. Ze bieden verschillende types van rondleidingen en tastings aan. In oktober 2015 lanceerden ze hun eerste twee flessen: Puni Nova en Puni Alba.

Alpen

Voor de productie van hun malts, maken ze bij Puni gebruik van gerst die ze zowel in Italië als in Beieren, Duitsland, aankopen. Daarnaast distilleren ze ook van in Schotland aangekochte geturfde mout. Naast bourbon en sherryvaten, maken ze ook gebruik van Italiaanse wijnvaten en voormalige Islay-vaten uit Schotland.

whiskey-brennerei glurns, architekt werner tscholl, morter

Naar eigen zeggen is het pure water uit de Alpen ideaal om een bijzonder whisky te stoken. Het water is afkomstig uit het nabijgelegen Stelvio National Park, zacht en puur. Het klimaat in Zuid-Tirol betekent warme zomers en koude winters, wat de rijping ook bevordert.

Range

De flessen zien er bijzonder uit. Puni liet ze ontwerpen door designer Christian Zanzotti, die een evenwicht zocht tussen een moderne interpretatie van een whiskyfles en de Italiaanse affiniteit met fijn ontwerp.

De core range bestaat vandaag uit de Puni Gold (first fill bourbon), Puni Sole (bourbon en PX), Puni Vina (Marsala) en Puni Alba (Marsala & Islay). Daarnaast zijn er ook enkele limited editions, zoals de Puni Arte en Puni Aura. Deze laatste wordt een nieuwe reeks van malts op vatsterkte.