InchDairnie Distillery
Whitecraigs Rd
Glenrothes KY6 2RX
UK
+44 1592 210010
https://www.inchdairniedistillery.com/
contact@inchdairniedistillery.com

Fife

InchDairnie werd opgericht in 2011 in Fife en profileert zich als Lowland distilleerderij. De bouw van de distilleerderij begon in 2014 en slechts 18 maanden later, in december 2015, liep de eerste spirit uit de stills. Ian Palmer – de oprichter en eigenaar – vernoemde haar naar ‘Inch’ – wat zoveel betekent als laagland vlakbij water en ‘Dairnie’ betekent geheime of verdoken plaats. Je zou dus kunnen zeggen dat InchDairnie ‘Verdoken plek vlak bij water’ betekent. Ian Palmer kan bogen op meer dan 40 jaar ervaring, die hij opdeed bij Invergordon, Glen Turner, Glen Moray en Starlaw).

Voor hun productie van malt whisky gebruiken ze zowel winter- als lentegerst. Om hun wintergerst te verwerken hebben ze een hammer mill en mash filter geïnstalleerd. Ze zijn daarmee, op Teaninich na, uniek in de Schotse whiskyindustrie. Ze gebruiken ze een speciale mix van zowel vaste als vloeibare gist. Fermentatie duurt 4 dagen. Alle whisky rijpt ter plekke in de eigen warehouses. Ze worden overigens rechtop bewaard op paletten.

Waterstof

Het is een zeer innovatieve distilleerderij, zoveel is duidelijk. Immers, het opwarmen van de pot stills (die elk twee condersers hebben om maximaal kopercontact te genereren) gebeurt door middel van waterstof. Zonder al te technisch te worden, betekent dit dat ze de water- en zuurstofmoleculen van elkaar scheiden door elektrolyse en dan de waterstof gebruiken om de stoomboiler op te warmen. Hierbij komt niet één gram CO2 vrij. En de elektrolyse om de waterstof te maken, wordt via zonnepanelen gevoed. Erg sustainable, zoals dat heet.

Maar daar houdt het niet op. InchDairnie heeft namelijk ook een unieke Lomond Still in gebruik: de enige in Schotland die koperen platen bevat en de distilleerderij op termijn zal helpen om ook triple distillation toe te passen. Ze zijn daar in Fife ondertussen volle bak aan het experimenteren. Zo maken ze ondertussen ook al whisky met haver, rogge en tarwe, alsook de allereerste Schotse single malt met het Sour Mash proces, dat we vooral associëren met Kentucky en Tennessee.

Range

Momenteel is het nog wachten op de InchDairnie whisky. Ook hun experimentele whisky’s met namen zoals RyeLaw, KinGlassie (peated), PrinLaws staan in de steigers. Er is er nog ééntje die je wél al kan proeven, al moet je daarvoor voorlopig nog je heil zoeken bij onafhankelijke bottelaars: Strathenry.

Strathenry is namelijk hun blending malt, die momenteel alle rekeningen betaalt. Hij is genoemd naar Strathenry Castle, het 16e eeuwse torenhuis te vinden op een steenworp van de distilleerderij. Hij is bestemd voor de blenders met Macduff International als belangrijkste afnemer. Zij gebruiken Strathenry als fingerprint malt in hun Islay Mist, Lauder’s and Grand Macnish). Een handjevol vaten zijn reeds gebotteld, waaronder ééntje voor MEUG in België.