Lagg Distillery

Kilmory
Isle of Arran
KA27 8PG
Scotland
+44 1770 870565
info@laggwhisky.com
www.laggwhisky.com

Arran

In 1995 opende de Arran Distillery nabij Lochranza in het noorden en was meteen een groot succes. Naast hun bekende fruitige whisky, stookten ze ook een geturfde versie die naar de naam Machrie Moor luistert. Maar de vraag is duidelijk groter dan het aanbod en dus besloten de eigenaars een tweede distilleerderij neer te poten op het eiland, weliswaar in het zuiden.

In 2017 werd begonnen met de bouw van de hypermoderne Lagg Distillery, die in juli 2019 haar deuren opende voor het grote publiek. En whiskytoerisme werd duidelijk meegenomen in het opzet van deze distilleerderij, want zowel de whiskyproductie als het bezoekerscentrum zijn erop voorzien om zo’n 200.000 bezoekers per jaar te begroeten. Er is immers een shop, een interactieve video wall, café en restaurant en uiteraard een tour.

50ppm

De distilleerderij beschikt over twee nieuwe koperen pot stills en vier houten washbacks, die handig in dezelfde ruimte werden opgesteld. De eerste new make stroomde uit de ketels op 19 maart 2019 en is flink geturfd – zo’n 50 ppm. De whisky zal dus erg verschillen van wat er in het noorden wordt gestookt.

De productie wordt in goeie banen geleid door de nieuwe manager Graham Omand, bijgestaand door James MacTaggart, die al op 40 jaar ervaring kan terugvallen. Alle 22 medewerkers van Lagg wonen op het eiland.

Range

Wie de distilleerderij nu bezoek moet het natuurlijk stellen met wat new make, want de whisky rijpt nog. Maar wie zelf een vat wil kopen, kan dat. Net als de meeste upstarts wil Lagg geld in het laatje brengen door maximaal 700 vaten te verkopen aan particulieren, die dan lid worden van de zogenaamde Lagg Cask Society. Op drie maanden tijd waren al meer dan 350 vaten verkocht.

Ook Cask Number One zal – eens klaar – verdeeld worden onder de leden van de Society. Ze krijgen elk een fles. Naar verwachting zal dit wel pas in 2029 gebeuren, als de malt 10 jaar oud is.