Strathearn Distillery

Bachilton Farm Steading
Methven, Perth
Perthshire PH1 3QX
UK
tel. +44 1738 840 100
info@strathearnsdistillery.com
www.strathearndistillery.com

Kleinste

Tony Reeman-Clark verdiende zijn fortuin als IT-manager en ingenieur en kon daardoor in 2013 zijn droom waarmaken: een
distilleerderij opstarten. Legende wil dat de aanzet een weddenschap met vrienden was tijdens het Edinburgh Whisky Festival. In een voormalige boerderij/stoeterij nabij Methven (in de buurt van Crieff) bracht hij één van de kleinste distilleerderijen in Schotland onder. Strathearn loopt graag te koop met de slagzin ‘probably Scotland’s smallest distillery’.

Die eer behoort normaliter Loch Ewe toe, maar de laatste berichten over deze (technisch gezien illegale) distilleerderij zijn
nogal vaag. Te koop, verkocht, gesloten… de website is alleszins niet langer in de lucht. Het zou dus zo maar kunnen dat de claim van Strathearn terecht is.

Octaaf

De Marris Otter mout wordt betrokken bij Muntons. De wash wordt met brouwersgist geproduceerd in twee washbacks van roestvrij staal
van elk 1.600 liter. Fermentatie duurt minimaal 84 uur. Er is een kleine wash still met een capaciteit van 1.000 liter, terwijl de spirit still slechts een 450-liter inhoud heeft.

Ze maken zich bij Strathearn sterk dat elke batch verschillende zal zijn. Sommige spirit wordt twee keer gedistilleerd, andere drie keer, sommige geturfd, andere ongeturfd. De spirit gaat op 68% op kleine vaatjes (Octaves) van 50 liter, zowel sherry, rum als bourbon.

Range

Om geld in het laatje te brengen hebben ze een Dunedin Rum, Strathearn Scottish Gin en Strathearn Heather Rose Gin op de markt
gebracht. Maar ondertussen zijn er toch al een paar releases geweest, zij het wel voornamelijk single casks uit 2014 voor clubs en festivals. De bedoelding is om op termijn een output te hebben van enkel en alleen single malt whisky.

De eerste 100 flessen die Strathearn op de markt bracht – een 3-jarige single malt uit een octaaf in 2016 – bracht via een veiling flink wat geld op; fles nummer 001 niet minder dan 4.250 pond!

UPDATE: 24/10/2019
Op 24 oktober 2019 kondigde Douglas Laing trots aan dat ze de Strathearn Distillery aan hun portfolio hebben toegevoegd.