Isle of Raasay Distillery
Borodale House
Clachan
Isle of Raasay
Kyle IV40 8PB
United Kingdom
+44 1478 470178
https://raasaydistillery.com/
customerservice@raasaydistillery.com
Tweeddale
R&B Distillers werd opgericht in 2014 door Alasdair Day en zakenpartner Bill Dobbie. Ze waren van plan om een distilleerderij te bouwen in de Scottish Borders om in hun eigen malt whisky nood te voorzien voor hun Tweeddale blend. En hoewel ze dat plan nog niet hebben laten varen, was het de aanbeveling van een vriend die hun aandacht vestigde op het eiland Raasay – waar nog nooit eerder een (legale) distilleerderij operationeel was. Raasay ligt een korte ferry trip verwijderd van Skye, bekend van de Talisker en Torabhaig distilleerderijen.
Het Victoriaanse gebouw Borodale House stond te koop en de heren konden het in 2015 aanschaffen, renoveren en zodoende omtoveren in een distilleerderij met bijhorende bezoekerscentrum en luxueuze plek om te overnachten. Op 24 januari 2018 ging het visitor center open en sindsdien krijgen ze jaarlijks flink wat bezoekers over de vloer. Het feit dat er een Hebridean Whisky Trail werd gelanceerd (naar analogie met de Speyside Whisky Trail) heeft hier zeker toe bijgedragen.
Twee jaar later, in september 2017, liep de eerste spirit uit de Italiaanse stills, gefabriceerd door Frilli. En terwijl het wachten was op de eerste malt van Raasay, lanceerden ze reeds ‘While We Wait’ in 2015, een geturfde Highland malt die een reflectie moest zijn van wat komen zou van Raasay.
Stijl
Alasdair had al vooraf bedacht welke stijl van spirit hij wilde maken. Een lange fermentatie, gekoppeld aan flink wat kopercontact met stills die van een cooling jacket voorzien zijn, zou resulteren in een cleane, fruitige spirit met een rokerig element, want de mout wordt geturfd tot 25ppm.
Voor de rijping maken ze gebruik van een panoplie aan vaten: first fill Amerikaanse eik, Europese eik, maar ook Toscaanse wijnvaten – een knipoog naar de herkomst van Raasay’s stills – en meer.
Maar de configuratie van de distilleerderij laat hen toe om te experimenteren met zowel fermentatie als distillatie, dus mochten we ons verwachten aan een breed scala aan whisky stijlen. Wie al enkele expressies van Raasay geproefd heeft, zal dit kunnen beamen.
Range
In juli 2019 lanceerde Raasay hun gin, maar op whisky was het nog even wachten, maar omdat ze reeds in datzelfde jaar pre-sales organiseerde voor hun Inaugural single malt – die in 2020 het levenslicht zou zien – bleek die volledig op voorhand uitverkocht.
De single malts worden uitgebracht met vreemde batchnummers, bijvoorbeeld R-01.2, maar daar is een verklaring voor. Raasay bottelt maar twee keer per jaar: in de lente en in de herfst. R-01 is de lenterelease, R-02 de herfstrelease. De R-01.2 is bijgevolg de tweede batch van de lenterelease. Voor elke batch wordt gewerkt met zowel geturfde als ongeturfde spirit, afkomstig van 6 verschillende vaten: ex-rey, ex-chinkapin en ex-Bordeaux wijnvaten. Volgt u nog?