Distilleerderij: Isle of Raasay
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Raasay 3 Year Old Lightly Peated R-02.3.1
Kleur: oud goud
ABV: 46.4%
Overdue
Voor de small batch releases gaat Raasay steeds als volgt te werk: 6 vaten worden samengebracht, waarvan 3 met ongeturfde en 3 met geturfde whisky. En de vattypes zijn Rye, Chinquapin Oak en Bordeaux Red Wine. Er wordt overigens ook slechts 2 keer per jaar zo’n batch samengesteld, wat de R-01 en R-02 op de flessen verklaart. De cijfertjes erachter zijn de eigenlijke batchnummers. Hoewel ik al een aantal expressies van Raasay geproefd heb (en lekker vond), is het de eerste keer dat ik de tijd neem om ook tasting notes te schrijven. Long overdue, ik weet het.
De neus is aangenaam maritiem en ook onmiddellijk kruidig, maar daaronder zit wel een hint van tropisch fruit in een stoofpotje. Iets floraal en aards. Wat honing. Doet eventjes denken aan Ledaig of Caol Ila (wat ik zeker geen straf vind). De turf is prominenter aanwezig dan bij de vorige releases die ik al proefde.
Mooie body. Plakt aan de tanden. Onmiddellijk zoet op perzik en mango, gewikkeld in een flink rokerig jasje. De turf spreekt. Ondertussen krijg ik ook wat donker brood en een hint van chocolade. Pannenkoekendeeg. Dit is lekker.
De afdronk is wat aan de korte kant, maar niet getreurd. Hij is ook lekker kruidig en zoet. Chocolade en een verrassend grote hoeveelheid anijs op het sterfbed. De mond blijft droog achter.
Erg aangename malt, vooral als je de leeftijd indachtig bent. En komt in een prachtige fles, dat mag ook gezegd worden.
84/100
Geproefd door Mark Dermul op 05-04-2025