The Lakes Distillery
Bassentwhaite Lake
Setmurthy, Cumbria
CA13 9SJ
UK
www.lakesdistillery.com
info@lakesdistillery.com
+44 17687-88850

Lake District National Park

Gelegen tegen de achtergrond van het majestueuze Lake District National Park (nu UNESCO-werelderfgoed), biedt de omgeving van The Lakes Distillery de perfecte setting voor het creëren van De Lakes Distillery. Het bedrijf werd opgericht in 2011 en na een investering van £9 miljoen en drie jaar ontwikkeling werd de distilleerderij in december 2014 geopend met de visie om sterke dranken van wereldklasse te produceren die wereldwijd erkend en gerespecteerd zullen worden.

Sindsdien is de distilleerderij een van de belangrijkste bekroonde toeristische attracties van Cumbria geworden. Ze is gehuisvest in een prachtig gerenoveerde Victoriaanse modelboerderij uit 1850 en biedt een interactieve rondleiding met een proeverij van hun bekroonde sterke dranken.

Sarah Burgess

Oprichter Paul Currie, die in 1995 de whiskydistilleerderij Isle of Arran oprichtte, vormt samen met Alan Rutherford OBE, een van ’s werelds leidende autoriteiten op het gebied van malt whisky. Hij haalde whiskymaker Dhavall Gandhi in huis om de single malt op de kaart te zetten, maar die verliet het bedrijf eind 2022 om zijn eigen consultancybedrijf op te richten. Hij werd opgevolgd door niemand minder dan Sarah Burgess, die voordien haar strepen had verdiend bij Macallan.

Ze exploiteren ook een toonaangevend toeristisch en bezoekerscentrum, en omdat ze zijn uitgeroepen tot een van de beste distilleerderijen die je moet bezoeken voordat je sterft (door de World Whisky Day-campagne in 2018), trekt de distilleerderij jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers, naast de door de Michelingids aanbevolen Bistro bij de distilleerderij. Gelegen aan de oevers van de rivier de Derwent, naast Bassethwaite Lake, is de distilleerderij (drie jaar op rij winnaar van de ‘Best Distillery Visitors Facilities’) een unieke attractie in het Lake District National Park.

Nyetimber

In april 2024 werd aangekondigd dat Nyetimber, de meest prestigieuze Engelse producent van sparkling wines, in gesprek was met de eigenaars van The Lakes om de boel over te nemen en er verder in te investeren. Op 18 juni 2024 werden de contracten ondertekend, waarbij een overnamesom van 71 miljoen pond (!) gepaard ging.

Nyetimber wil flink uitbreiden, zowel op de thuismarkt als wereldwijd. Over de komende drie jaar wordt er bovendien nog eens 10 miljoen pond geïnvesteerd om de productiecapaciteit te verhogen en additionale stocks te slapen te leggen.

Range

Het portfolio van bekroonde sterke dranken omvat single malt whisky, blended whisky, gin en wodka. De allereerste single malt, The Lakes Genesis, markeerde het begin van hun single malt-reis. Deze exclusieve botteling van slechts 101 handgesigneerde en individueel genummerde flessen is slechts een glimp van wat The Lakes Distillery te bieden heeft. Negenennegentig van deze flessen werden in juli 2018 geveild, waarbij fles nr. 1 een recordbedrag van £ 7.900 opleverde.

De rest van hun portfolio omvat de ONE, de ‘enige’ blended whisky van over de hele Britse eilanden, de bekroonde Lakes Gin en Explorer Gin, The Lakes Vodka en een reeks fruitige en bloemige gin- en wodka-likeuren.