North Star Spirits
Ashfield House
Gartrocharn
Alexandria G83 8NB
Scotland
https://northstarspirits.com
info@northstarspirits.com

Curiositeiten

Lange tijd werkte Iain Croucher als brand ambassador voor Dewar Rattray, maar kwam op een punt in zijn leven dat hij voor zichzelf aan de slag wilde gaan die de business die hem zo nauw aan het hart licht: onafhankelijk whiskybottelaar. Hij verliet Rattray in 2015 en – in overeenkomst met zijn voormalig werkgever – nam een sabbatjaar. Dat gebruikte hij uiteraard om aan zijn nieuwe project te werken: North Star Spirits. In 2016 kwam hij met zijn eerste release op de markt.

‘Het bottelen van whisky is erg opwindend. We brengen vaten op de markt die de mainstream distilleerderijen niet willen of kunnen bottelen. Bij de grote jongens gaat het vaak om een vaste range, waarbij neus, smaak en zelfs ABV en dezelfde kleur vaak consistent moeten blijven. Wij richten onze aandacht echter op de curiositeiten, de speciale vaten die er uit springen, rechtstreeks van het vat in de fles’.

Pocket Rocket

North Star Spirits bottelt tussen de 6 en 9 vaten per kwartaal. Eens hij de vaten gekozen heeft, stuurt hij samples naar zijn 12 exportmarkten die dan kunnen beslissen hoeveel flessen ze willen bestellen. ‘Als het goed is, krijg je meer bestellingen dan dat je flessen kan leveren,’ lacht Iain. Naast een goeie neus voor zaken, beschikt deze sympathieke Glaswegian ook over een goeie neus voor whisky. Want zijn releases doen het er goed.

En ze zien er ook goed uit. ‘Presentation is king,’ weet Iain. Zeker als je een nieuw label wil lanceren, moet je opvallen. De flessen van North Star doen dat zeker, met hun rijkelijk uitgewerkte labels en stoere flesvorm. Iain werkte samen met Pocket Rocket, een lokaal marketingburo. Het was ook op hun aangeven dat er geen kartonnen doos rond de flessen komt. Da’s niet eco-friendly. Maar de stoere flessen nemen wel flink wat ruimte op het schap in beslag, wat eveneens een bewuste keuze is.

Range

Naast de single casks van zowel malts als grain die Iain bottelt – de teller staat al flink boven de 80 – heeft hij ook een reeks van blended malts en blends op de markt die allemaal naar de naam van een ster luisteren: Vega, Spica en Sirius.

Daarnaast heeft Iain ook de ‘Regional Single Casks’ op de markt gebracht (The Islay Star, The Island Star, The Speyside Star en de Highland Star) waarbij de afkomst van het single cask niet vermeld wordt. Tot slot bracht hij nog twee Amerikaanse whiskeys op de markt, een gin voor het goede doel en een heerlijke Fortified Wine PX die op een voormalig Caol Ila vat gerijpt had.