The Cardrona Distillery
2125 Cardrona Valley Road
Wanaka 9382
New Zealand
+65 3 443 139
https://www.cardronadistillery.com/

Reid

Begin 2011 begon Desiree Whitaker (geboren Reid) aan haar avontuur en leerde alles wat er te leren viel over distilleren en het maken van zowel whisky als andere spirits. Ze reisde tweeëneenhalf jaar de wereld ronden stak heel wat op van professionelen in de States en Schotland.

Wijlen Dave Pickerell, de voormalige Master Distiller van Maker’s Mark, had een erg grote invloed op haar visie en met de know-how die ze van hem opstak besloot ze haar eigen distilleerderij op te richten in Wanaka. Ze verkocht haar boerderij en begon in mei 2013 aan de bouw van de distilleerderij in de Cardrona-vallei, pal in het midden van het Nieuw-Zeelandse South Island, zo’n 50 kilometer ten noordoosten van Queenstown. De eerste test-spirit liep uit de alambieken op 23 oktober 2015. Op 5 november werd het eerste vat te slapen gelegd.

Forsyths

Desiree zocht zes maanden naar een geschikte locatie voor haar distilleerderij en koos de Cardrona-vallei omwille van de prachtige locatie alsook de toegang tot de broodnodige bron van zuiver alpinewater. Het was nog een heuse onderneming om de koperen pot stills van Schotland naar Nieuw-Zeeland te verhuizen. Ze werden door Forsyths of Rothes gemaakt.

Op 18 december 2015 wordt het bezoekerscentrum geopend voor het grote publiek. Richard Forsyth Senior of Rothes reist in januari 2016 af naar Cardrona om de distilleerderij officieel te openen. Zes maanden later, in juli 2016, wint Cardrona haar eerste gouden medaille op de New York World Spirits & Wine Awards voor hun gin die de naam The Source meekreeg. Niet veel later bereikt The Source maar liefst 20% marktaandeel van de super premium gins in het land.

Range

Bij Cardrona wordt niet alleen whisky gestookt. Ze maken ook gin, single malt vodka en likeuren. Hun single malt vodka kreeg de naam The Reid mee, een verwijzing naar de familienaam van de eigenares (die na haar huwelijk door het leven gaat als Desiree Whitaker).

Maar het is nog wachten tot 6 december 2018 alvorens de eerste whisky op de markt komt. Het is een 3-jarige cask strength single malt die op enkele dagen uitverkoopt. Hij kreeg de toepasselijke naam ‘Just Hatched’ mee. In 2020 volgt de 5-jarige ‘Growing Wings’ die op twee dagen uitverkoopt. Hij wint bovendien de prijs voor beste malt onder de 12 jaar op de World Whisky Awards. Cardrona plant zowel single cask releases alsook solera expressies zodat de schare fans de reis van de Cardrona malt kan volgen.