Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Cardrona 5 Year Old 2015 Growing Wings

Tasting Notes Posted on 02/06/2021 16:19

Distilleerderij: Cardrona
Regio: Nieuw-Zeeland
Fles: Cardrona 5 Year Old 2015/2020, Growing Wings, Oloroso Sherry Butt #101, 1248 bts, 375ml
Kleur: koper
ABV: 61.2%

Umami

Ik proefde al eerder twee single casks onder de naam ‘Just Hatched’ van deze Nieuw-Zeelandse distilleerderij, wat ook telkens een single oloroso-vat betrof. Vandaag zetten we de ‘Growing Wings’ aan de lippen, wat doet vermoeden dat hij iets langer gerijpt heeft. Maar hij blijft wel jong, natuurlijk. Deze komt wederom uit een flesje van 375ml en het sample kreeg ik te pakken via mijn Hollandse whiskygabber Marcel – waarvoor dank!

De neus is redelijk funky in alle eerlijkheid. Ik moet aan kippenbouillon denken, waarin nog amper plaats is voor fruit. Gedroogde perzik wordt compleet overstemt door groene tuinkruiden en zout. Bijzonder umami op de neus.

Lekker olieachtig op de tong. Bijna stroperig, zelfs. Maar tegelijkertijd erg pikant. Het ABV is de schuldige. Maar op smaak komt er toch wat zoets door, als is het zoeken. Denk pruimen, abrikozen en een handjevol sultanas. Desalniettemin is het ook op de tong best umami en groen, als u mij begrijpt. De kruiden van dienst zijn nootmuskaat, kaneel, chilipepers en selderijzout!

De afdronk is erg kruidig, intens en duurt erg lang. Selderijzout en okkernoten op het sterfbed.

Doet me erg denken aan vat #104 dat ik eerder proefde, maar de verwachtingen werden deze keer niet helemaal ingelost. En alle begrip voor het feit dat deze van erg, erg ver moet komen, maar 150 EUR voor een half bottle is helaas onbetaalbaar, toch?

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).The Cardrona Distillery

Distilleerderijen Posted on 02/06/2021 07:07

The Cardrona Distillery
2125 Cardrona Valley Road
Wanaka 9382
New Zealand
+65 3 443 139
https://www.cardronadistillery.com/

Reid

Begin 2011 begon Desiree Whitaker (geboren Reid) aan haar avontuur en leerde alles wat er te leren viel over distilleren en het maken van zowel whisky als andere spirits. Ze reisde tweeëneenhalf jaar de wereld ronden stak heel wat op van professionelen in de States en Schotland.

Wijlen Dave Pickerell, de voormalige Master Distiller van Maker’s Mark, had een erg grote invloed op haar visie en met de know-how die ze van hem opstak besloot ze haar eigen distilleerderij op te richten in Wanaka. Ze verkocht haar boerderij en begon in mei 2013 aan de bouw van de distilleerderij in de Cardrona-vallei, pal in het midden van het Nieuw-Zeelandse South Island, zo’n 50 kilometer ten noordoosten van Queenstown. De eerste test-spirit liep uit de alambieken op 23 oktober 2015. Op 5 november werd het eerste vat te slapen gelegd.

Forsyths

Desiree zocht zes maanden naar een geschikte locatie voor haar distilleerderij en koos de Cardrona-vallei omwille van de prachtige locatie alsook de toegang tot de broodnodige bron van zuiver alpinewater. Het was nog een heuse onderneming om de koperen pot stills van Schotland naar Nieuw-Zeeland te verhuizen. Ze werden door Forsyths of Rothes gemaakt.

Op 18 december 2015 wordt het bezoekerscentrum geopend voor het grote publiek. Richard Forsyth Senior of Rothes reist in januari 2016 af naar Cardrona om de distilleerderij officieel te openen. Zes maanden later, in juli 2016, wint Cardrona haar eerste gouden medaille op de New York World Spirits & Wine Awards voor hun gin die de naam The Source meekreeg. Niet veel later bereikt The Source maar liefst 20% marktaandeel van de super premium gins in het land.

Range

Bij Cardrona wordt niet alleen whisky gestookt. Ze maken ook gin, single malt vodka en likeuren. Hun single malt vodka kreeg de naam The Reid mee, een verwijzing naar de familienaam van de eigenares (die na haar huwelijk door het leven gaat als Desiree Whitaker).

Maar het is nog wachten tot 6 december 2018 alvorens de eerste whisky op de markt komt. Het is een 3-jarige cask strength single malt die op enkele dagen uitverkoopt. Hij kreeg de toepasselijke naam ‘Just Hatched’ mee. In 2020 volgt de 5-jarige ‘Growing Wings’ die op twee dagen uitverkoopt. Hij wint bovendien de prijs voor beste malt onder de 12 jaar op de World Whisky Awards. Cardrona plant zowel single cask releases alsook solera expressies zodat de schare fans de reis van de Cardrona malt kan volgen.