Distilleerderij: Cardrona
Regio: Nieuw-Zeeland
Fles: Cardrona 5 Year Old 2015/2020, Growing Wings, Oloroso Sherry Butt #101, 1248 bts, 375ml
Kleur: koper
ABV: 61.2%

Umami

Ik proefde al eerder twee single casks onder de naam ‘Just Hatched’ van deze Nieuw-Zeelandse distilleerderij, wat ook telkens een single oloroso-vat betrof. Vandaag zetten we de ‘Growing Wings’ aan de lippen, wat doet vermoeden dat hij iets langer gerijpt heeft. Maar hij blijft wel jong, natuurlijk. Deze komt wederom uit een flesje van 375ml en het sample kreeg ik te pakken via mijn Hollandse whiskygabber Marcel – waarvoor dank!

De neus is redelijk funky in alle eerlijkheid. Ik moet aan kippenbouillon denken, waarin nog amper plaats is voor fruit. Gedroogde perzik wordt compleet overstemt door groene tuinkruiden en zout. Bijzonder umami op de neus.

Lekker olieachtig op de tong. Bijna stroperig, zelfs. Maar tegelijkertijd erg pikant. Het ABV is de schuldige. Maar op smaak komt er toch wat zoets door, als is het zoeken. Denk pruimen, abrikozen en een handjevol sultanas. Desalniettemin is het ook op de tong best umami en groen, als u mij begrijpt. De kruiden van dienst zijn nootmuskaat, kaneel, chilipepers en selderijzout!

De afdronk is erg kruidig, intens en duurt erg lang. Selderijzout en okkernoten op het sterfbed.

Doet me erg denken aan vat #104 dat ik eerder proefde, maar de verwachtingen werden deze keer niet helemaal ingelost. En alle begrip voor het feit dat deze van erg, erg ver moet komen, maar 150 EUR voor een half bottle is helaas onbetaalbaar, toch?

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).