Glasgow Distillery
8 Deanside Rd
Glasgow G52 4XB
UK
+44 141 404 7191
marketing@glasgowdistillery.com
http://glasgowdistillery.com

1770

In 2012 werd de Glasgow Distillery Company opgericht door Ian McDougall, Liam Hughes en Mike Hayward. Het was de eerste distilleerderij opgericht in de stad sinds 1902. De inspiratie van de naam komt niet alleen van de stad, maar ook van een distilleerderij – opgericht in 1770 – die tot het begin van de 20e eeuw actief was in Dundashill, vlakbij. Dat eerbetoon trekt de nieuwe distilleerderij door in de benaming van haar whisky, waar 1770 prominent op het label staat.

Na eerste voorzichtige stappen, kreeg de distilleerderij in 2020 een aanzienlijke lening bij Barclays voor 5.5 miljoen pond. Verwonderlijk en gedurfd, aangezien dit in volle coronacrisis werd toegekend. Maar tijdens de coronacrisis, waarbij Glasgow ook hand sanitizer produceerde, werden er ook distributiedeals gesloten met Rusland, Luxemburg en België. Aangezien de eerste release van de malt ondertussen rijp was – Release No. 1 Triple Distilled – slaagden ze er tevens in om de omzet via online verkopen met maar liefst 500% te doen groeien. Ondertussen werken er 24 mensen bij het bedrijf. Ze werden uitgeroepen tot Distillery of the Year 2020.

Prometheus

 Glasgow gebruikt vijf unieke pot stills, die allen een naam kregen: Annie, Tara, Mhairi, Margaret en Frances. Samen zijn ze goed voor een productie van 440.000 liter. Die werden vanaf 2014 opgestookt, in eerste instantie om gin en vodka te maken, maar sinds maart 2015 legden ze ook vaten met single malt spirit te slapen.

De eerste whisky die ze op de markt brachten, vijf releases onder de banner Prometheus, was pittig geprijsd, maar werd wel erg gewaardeerd. Uiteraard ging dit om sourced whisky die ervoor moest zorgen dat er voldoende cash flow gegenereerd werd.

Range

De range bij de Glasgow Distillery bestaat momenteel uit Makar Gin (5 soorten), G52 Vodka (2 soorten), Banditti Club Glasgow Spiced Rum, een blended malt die handig Malt Riot genoemd werd en tot slot de eigen single malt releases onder de naam 1770: The Original, Triple Distilled en Peated. Deze worden in flesjes van 50cl gepresenteerd, maar ook hier heeft de marketingafdeling haar best gedaan. De dozen en flessen zijn zelfs net iets groter (hoger) dan een klassieke whiskyfles.

Er liggen ondertussen iets meer dan duizend vaten rustig te rijpen, waarvan er een aantal dienst zullen doen voor speciale uitgaven en single cask releases.