Westward Whiskey
65 SE Washington St
Portland, OR 97214
USA
T +1 503 235 3174
info@westwardwhiskey.com
westwardwhiskey.com

House Spirits Distillery

De eigenlijke naam van het bedrijf is House Spirits Distillery en het werd opgericht in Corvallis, Oregon, USA, in 2004. Een jaar later reeds verhuisde het bedrijf naar Portland helemaal in het noorden, vlakbij Vancouver in de staat Washington. Hun vlaggeschip was lange tijd niet zozeer hun Amerikaanse single malt, dan wel hun bekende Aviation Gin die op de markt is sinds 2006 en enorm in populariteit steeg nadat acteur Ryan Reynolds er aandelen in nam. Ondertussen werd het merk verkocht aan Diageo (in 2020), maar stoken ze hem nog wel.

Daarnaast stoken ze ook nog Krogstad Festlig aquavit (genoemd naar één van de oprichters) en Volstead Vodka (genoemd naar de beruchte drooglegging). Small batch artisanale likeuren behoren ook tot het portfolio, zoals een koffielikeur en een shochu in Japanse stijl.

Tienvoudig

 In 2015 verhuisde het bedrijf opnieuw, naar een groter pand in Oregon, op een industrieterrein dat Distillery Row wordt genoemd. De stokerij beschikt nu maar liefst over 1.300m² ruimte en opende dan ook een tasting room. Naar eigen zeggen zou hen dat in staat stellen om hun gin productie te verdubbelen, maar die van hun Oregon Straight Malt Whiskey zelf vertienvoudigen.

Voor de Amerikaanse malt begint alles met het brouwen van een artisanale Amerikaanse ale, uiteraard van lokale gerst. Een lange fermentatie op lage temperatuur volgt en dan wordt de wash twee keer gedistilleerd in pot stills met lage reflux om een robuuste spirit te verkrijgen. Die rijpt in nieuwe licht-geblakerde Amerikaanse eik. Elke release is een mengeling van verschillende barrels.

Range

Naast de ‘klassieke’ American Single Malt Whiskey – versneden naar 90 Proof oftewel 45% – bestaat er momenteel ook eentje waarbij de malt nog een finish kreeg op Stout Casks en op Pinot Noir Casks.

Ze zijn alle drie momenteel verkrijgbaar in België en de moeite waard.